KFA2 toont externe GTX 1060-videokaart in kleine Thunderbolt 3-behuizing

Galax, het merk dat zijn producten in Europa als KFA2 verkoopt, toont op de Computex een Thunderbolt 3-kastje met daarin een GTX 1060-gpu. Het gaat om een aangepast pcb, het is niet mogelijk om de videokaart te vervangen.

De binnenkant van de behuizing voor de externe videokaart konden we niet zien, maar door de ventilatiegaten konden we waarnemen dat er een kleine ventilator op de GTX 1060-gpu zit. Naast de Thunderbolt 3-aansluiting met usb-c-poort zitten er hdmi- displayport- en dvi-d-uitgangen op het kastje.

Volgens Galax kan de externe videokaart ook een aangesloten laptop van voeding voorzien, via usb-c wordt maximaal 45 watt geleverd. Wat de specificaties zijn van de voeding van het kastje zelf is niet duidelijk. Het gaat in ieder geval om een externe voeding.

Vanwege het aangepaste ontwerp van de videokaart is het kastje van KFA2 veel kleiner dan de diverse Thunderbolt 3-behuizingen waar gebruikers zelf videokaarten in kunnen stoppen. Veel fabrikanten tonen dergelijke behuizingen op de Computex.

Het product lijkt nog geen definitieve naam te hebben; op de beurs wordt het kastje aangeduid als Galax SNPR External Graphics Card Enclosure. Een medewerker op de stand vertelt dat de externe videokaart rond juli op de markt moet komen. Een prijs is nog niet bekend, maar op de vraag of hij een schatting kon geven, antwoordde de medewerker: "misschien 500 dollar".

KFA2 toont kleine externe GTX 1060-videokaart
KFA2 toont kleine externe GTX 1060-videokaartKFA2 toont kleine externe GTX 1060-videokaart

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-06-2017 • 06:05

30

Reacties (30)

30
30
25
9
0
5
Wijzig sortering
Langzaam komen de egpu devices op de markt, hier wacht ik al een jaartje of 3 op. :)

500 euro is buitensporig bedrag natuurlijk, alhoewel de markt er langzaam klaar voor word. Ook grafische professionals, audio en wetenschap kunnen tegenwoordig gebruik maken van gpu-acceleratie, naast gamers, 3d en video/film/3d-scan industrie. :) edit: hey dat is al bijna de hele creatieve industrie!

Eigenlijk is een egpu dus soort tweede versneller! Eentje die je wel makkelijk kan upgraden, vergeleken met een cpu. Maar ook de pc industrie leeft op winst. Wat gaat er gebeuren als laptop en tablet verkopen stagneren, omdat men enkel met een egpu helemaal voorzien is? Als je een degelijke mobiele cpu hebt, kan je namelijk al je ram/ssd met gemak upgraden. Als je dan ook nog je gpu kan upgraden op laptop/os die een snelle cpu heeft ben je goud. Volgens mij is dit ook de reden dat Intel zo ontzettend lastig doet met Thunberbolt en licenties. Ze weten dat hier wat achter zit.

Volgens mij word de prijs van 500,- nu natuurlijk heel hoog opgegooid om te zien wat de markt doet, zonder veel risico te nemen. De videokaart kost misschien 200,- max. Even een adaptertje, pcb, kabeltje en een voeding -die niet eens zoveel vermogen hoeft te leveren- erbij en je zit op 250,-

Zou me niks verbazen als Apple ook met een eigen type egpu komt, aangezien zij ook met devices de "creatieve" markt willen bedienen. Apple wilt ook graag een mobielere toekomst, gericht op ultraportability -zie een van hun laatste keynotes- dan past een soort iPod-achtige device die je even snel in je tas gooit naast je laptop natuurlijk helemaal bij. Heel fijn als 'ie dan ook even je laptop kan opladen in het geval je je oplader bent vergeten. Ook kan USB-C al aardig wat stroom leveren en zijn de nieuwste mobiele chips dusdanig klein, energie-zuinig en vooral erg snel, dat je zelfs op het gebied van koeling wellicht enkel een slim systeem nodig hebt, zodat een compacte formfactor ontstaat en je het device in je hand kan houden. Want dan word het ineens een gadget.

Ik werk in 3D voornamelijk voor industrieel ontwerpen en film, en apart van het feit dat het kastje (en alle tot nu toe uitgebrachte egpu`s) ontiegelijk lelijk is (zijn), (ik gebruik maar even de meest standaard term op het gebied van esthetiek. Over het algemeen zijn de egpus in mijn optiek niet aangenaam en prettig te ervaren op het gebied van esthetiek en tactiliteit), zou ik met aanwezig budget het direct aanschaffen, de-assembleren, en er een eigen housing voor bouwen!

[Reactie gewijzigd door whersmy op 22 juli 2024 23:38]

Met de Bizonbox is er al een kastje waarbij je kunt kiezen welke videokaart je wilt gebruiken. Echter de prijzen zijn meer bedoeld voor de professionele gebruikers.

https://bizon-tech.com/us/bizonbox2s-egpu.html/

[Reactie gewijzigd door Niclord395 op 22 juli 2024 23:38]

Ik vind 500 euro zeer scherp!
Als je zelf een 1060 van custom cooling moet voorzien kom je denk ik al rond de 375 uit. Tel daar een case met USB 3 thunderbolt en een slimme psu (van 160 a 200 watt) bij en je zit zo aan 450. 2 jaar garantie, R&D, compacte form factor, innovatiefactor beetje winstmarge rechtvaardigen imo de prijs indien het een goed(stil/koel/bouwkwaliteit) product is.

Zelfs als er een 3gb exemplaar inzit vind ik de prijs niet slecht.
Ideaal voor MacBooks lijkt me dit.(of zijn er geen fatsoenlijke Nvidia osx drivers?)

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 22 juli 2024 23:38]

Als het nou 500 is inclusief videokaart dan breken ze de markt aardig open denk ik zo :-)
Het gaat om een aangepast pcb, het is niet mogelijk om de videokaart te vervangen.
Ofwel het is niet dat je een eigen videokaart er in moet plaatsen. Dus ik denk dat de €500 inclusief videokaart is.
Uiteraard is de prijs inclusief de kaart. Het kastje wordt überhaupt niet zonder kaart geleverd/gemaakt :)
Precies, en dan valt het best mee in vergelijking met een Razer Core bijv.. Dan is de helft van de prijs al een gewone gtx 1060 6G, laat staan het feit dat ze een aangepast pcb hebben waar ook kosten in zitten.
Het is wachten op een videokaart die native al extern is. Geen gedoe met dubbele koeling en oversized voeding en behuizingen die open moeten kunnen. En dus wat lagere prijzen.
Ik blijf hopen dat dit concept ooit realiteit wordt:
http://www.yankodesign.co...by-sungho-son-scott-shim/

Misschien niet zoals ze het beschrijven voor content, maar een centrale doos die moederbord en cpu bevat, en dan bijkomende dozen voor andere hardware... En hoewel het al theoretisch mogelijk was met de externe PCIe standaard, lijkt het er nu toch voor eindgebruikers aan te komen met TB3 en/of usb-c. Elke hardware zijn eigen optimale koelmethode, eenvoudig uitbreiden/upgraden (of zelfs maar tijdelijk), ...

[Reactie gewijzigd door V_J op 22 juli 2024 23:38]

Dat concept is al decennia geleden verbetert. In plaats van losse externe kastjes heeft men modulaire onderdelen in een kast gestopt... en de pc was geboren..
Anoniem: 334725 @whersmy2 juni 2017 16:14
500 euro is buitensporig bedrag natuurlijk
Ik ga er van uit dat dit inclusief de GPU is. Dan zou de behuizing + voeding rond de 150-200 euro zitten. Dat vind ik best wel te doen.

Intel heeft zijn licentie van TB3 best wel open gezet sinds vorige week geloof ik. Ik verwacht veel meer van dit soort producten in de komende jaar. Persoonlijk denk ik er aan om er zelf 1 te ontwerpen als er een vrij verkrijgbare TB3 chip komt
Als je er ooit eentje wilt gaan ontwerpen, kan ik je zeker wat ideeën opgooien! ;)
Ik vind dat dit soort kastjes met een externe gpu echt buitensporig duur. Zeker als de gpu niet vervangbaar is. Je ziet soms kastjes voorbij komen zonder graka die al €500,- kosten, zijn die dan zo speciaal? Een behuizing met voeding, aansluitingen en wellicht wat ram. Heb je nog een laptop nodig met TB3, die zijn ook niet de goedkoopste. Al zal dat in de toekomst wel veranderen als het wat meer mainstream wordt.
Dan kan je net zo goed investeren in een laptop in het hogere segment met een goede graka waarin de verschillende onderdelen ook beter op elkaar afgestemd zijn. Geen aparte kast die je mee hoeft te slepen. Het kan natuurlijk een oplossing zijn wanneer je meerdere systemen hebt waarvoor je een goede videokaart wilt gebruiken maar dan nog vraag ik me af of het onderaan de streep een meerwaarde is, zowel financieel als functioneel.
Helaas, het is niet alleen dat ze speciaal zijn (het is immers een echt niche-product), het komt ook met name door de kosten van het maken van Thunderbolt hardware; hiervoor worden behoorlijke licentie kosten in rekening gebracht..

Jaren geleden, toen TB1 nog in opkomst was heeft een - volgens mij Chinees bedrijf - een PCB op de markt gebracht met TB1 aansluiting en PCI-x slot. Zelf een voeding en GPU combineren met dit PCB en het werkte prima! De kosten voor dit PCB waren volgens mij minder dan $100 (zou zelfs $50 geweest kunnen zijn). Onder dwang en bedreiging van met name Intel hebben ze de productie moeten stoppen en alle geleverde producten terugroepen.

Verder is dit alweer het zoveelste product dat wordt aangekondigd, maar van eerdere varianten wordt vaak niets meer vernomen helaas.
Volgens mij heeft intel net een week geleden openbaar gemaakt dat er geen licentiekosten meer hoeven te worden betaald voor het gebruik van thunderbold, dus binnenkort zullen er wel goedkopere kastjes verschijnen.
Vanaf volgend jaar pas. Kan zelfs eind volgend jaar zijn.
Dus thunderbolt displays, eSSD's en eGPU's?
Het gebruik van thunderbolt controllers in waar je het ook maar in wilt stoppen.
Anoniem: 325463 2 juni 2017 06:05
Het is dat TB3 maar 4 lanes heeft, Anders zou het in de toekomst gewoon gemeengoed kunnen zijn om één externe GPU te hebben voor desktop en laptop en GPUs standaard worden geleverd in een tb3 case zoals CPUs met coolers Worden geboxed
De lanes zijn het probleem niet. Dat bewijst alienware met zijn pci express 4x dock voor videokaarten. Het prestatie verlies is maar een paar %. Het probleem is de overhead van tb3 en dat de tb3 controller nu nog alleen op het pch aangeskoten wordt.
Maar het idee is leuk toch?
Er valt vast een technische oplossing voor te vinden.

Je kan dan een kleine laptop meenemen naar het werk of naar locatie/klant.

Maar thuis heb je een videokaart om te gamen. Of op kantoor heb je een videokaart om te tekenen.

Het is immers ook een soort dock waardoor je meerdere beelden met een aansluiting aan kan sluiten. Zelfs op minder krachtige laptops kun je dan meer beeldschermen van hogere resolutie.
Helaas nog niet in de vorm van TB3. Ik draai fulltime een laptop en bij thuiskomst knal ik de ALienware Graphics Amp eraan vast wat een flinke performance boost geeft (De AGA kocht ik overigens voor 170 euro nieuw).

Maar toen ik deze setup ging testen met een extern TB3 dock (Razer Core) merkte ik enorme bottlenecks en andere randapparatuur die op de Razer Core aangesloten waren begonnen enorm te laggen. Het wordt pas een oplossing zodra Intel de TB3 controller gaat integreren in de CPU net zoals de 16 andere PCI express lanes in laptops.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 22 juli 2024 23:38]

Hmm, ja de thunderbolt controllers (en het mengen/ontmengen van de verschillende signalen) zijn niet ideaal.

Voor eGPU is een m.2 slot dus beter?
Ik geloof dat over één of enkele generaties Intel de TB3-chip in de CPU gaat opnemen. Dit drukt de prijs voor moederborden die TB3 hebben sterk, en kan ook de prestaties verbeteren.

bron: http://www.pcworld.com/ar...-3-won-the-port-wars.html
Hoop dat er ooit een fabrikant komt met een goedkope oplossing, waarbij je zelf de GPU en voeding kan kiezen.

Het idee is geweldig, maar vind ze te prijzig op moment.

Er zijn natuurlijk wel absurd goedkope oplossingen zoals de EXP GDC maar dat werkt alleen via de mini PCIE slot die jou WIFI kaart in gebruik heeft.
Voor mij met een Asus G75VX is het lastig om daar bij te komen en zou ik de behuizing moeten aanpassen.

[Reactie gewijzigd door Signex op 22 juli 2024 23:38]

Zotac heeft een TB3 dock die wat goedkoper is dan de rest.
Ik dacht dat die prijzen nog niet bekend waren, heb je een link of weet je wat ze gaan kosten?
Het kastje is misschien kleiner dan van concurrenten, maar de behuizing doet me denken aan de PC behuizingen van 1994. Het concept van een externe videokaart, is natuurlijk ideaal.
Ik blijf die prijzen van dit soort kastjes behoorlijk hoog vinden. Op die manier heb ik er zelf niet zo'n vertrouwen in dat dit soort oplossingen, die in theorie écht interessant zijn, geen gemeengoed gaat worden voor het grote publiek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.