Start-up met merknaam Palm presenteert minismartphone

Een Amerikaanse start-up heeft samen met de Chinese fabrikant TCL een minismartphone gepresenteerd. Het apparaat heeft een 3,3"-scherm en draait op Android 8.1. Alleen klanten van de Amerikaanse provider Verizon Wireless kunnen het aanschaffen, als secundaire smartphone.

Het toestel, volgens de specspagina 96x51mm groot, is erop gericht op bepaalde momenten een vervanging te zijn voor een grotere smartphone, bijvoorbeeld in het weekend. Gebruikers moeten net als bij de Apple Watch met 4g bij Verizon extra betalen voor de mogelijkheid het nummer op een tweede apparaat te gebruiken.

De smartphone draait op Android 8.1 en alle Google-apps staan erop, waardoor gebruikers als bij een reguliere smartphone apps uit de Play Store kunnen installeren. De launcher biedt toegang tot alle apps, maar gebruikers kunnen de software ook doorzoeken door omhoog te vegen, waarna ze op een gedeelte van het scherm letters kunnen tekenen.

De telefoon heeft een 3,3"-lcd met een resolutie van 1280x720 pixels. De Palm-smartphone draait op een Qualcomm Snapdragon 435-soc, waar de fabrikant 3GB geheugen en 32GB opslag bij heeft geplaatst. De accu heeft een capaciteit van 800mAh en daarmee moet de telefoon het de hele dag uithouden.

De software heeft bovendien Life Mode, dat alle notificaties en draadloze verbindingen uitschakelt. Die verbindingen gaan weer aan zodra het scherm wordt ingeschakeld. Er is één knop aanwezig, waarmee het toestel in te schakelen is of Google Assistant gestart kan worden. Ook is er een usb-c-aansluiting. De Palm-telefoon beschikt verder over twee camera's, een twaalfmegapixelmodel aan de achterkant en een achtmegapixelcamera aan de voorkant.

Ontgrendelen gebeurt via gezichtsherkenning en navigatie vindt plaats met een enkele virtuele knop onder in het scherm. Een keer tikken is 'terug' en twee keer tikken opent het homescherm. Verder is het toestel van tevoren alvast voorzien van een collectie Verizon-apps.

TCL kocht de merknaam Palm enkele jaren geleden. De Chinese fabrikant, die toestellen maakt onder de merknamen Alcatel en BlackBerry, heeft de naam Palm uitgeleend aan een Amerikaanse start-up die deze smartphone op de markt brengt. TCL fabriceert ook de hardware en heeft die ontwikkeld onder de codenaam Pepito. De telefoon komt in november uit voor 349 dollar.

  Palm
Behuizing 96,6x50,6x7,4mm, 62,5g
Gorilla Glass aan voor- en achterkant, ip68
Scherm 3,3"-lcd, 16:9, 1280x720px, 30cm², 445 pixels per inch
Bezels en relatieve schermgrootte 23,5x9,5mm, 61,4%
Processor Snapdragon 435
Opslag, geheugen 3GB/32GB
Accu 800mAh
Release, prijs November, 349 dollar

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

15-10-2018 • 16:43

57 Linkedin

Reacties (57)

57
57
22
3
0
26
Wijzig sortering
> De accu heeft een capaciteit van 800mAh en daarmee moet de telefoon het de hele dag uithouden.
Eerst zien, dan geloven..
Uiteraard altijd, maar gezien:

De software heeft bovendien Life Mode, die alle notificaties en draadloze verbindingen uitschakelt.

zou het best wel eens kunnen.
Maar als je verbindingen uitgaan bij scherm uitschakelen, zal je handmatig moeten kijken of je notificaties hebt, dat ga je dan vaker doen dan normaal notificatie krijgen, wat per saldo weer tot meer verbruik kan leiden?

Goed, ik snap nog steeds niet waarom een telefoon zonder simkaart opeens factor 4 langer mee kan gaan (1 dag versus 4 dagen, identiek gebruik), maar 800mah lijkt me toch weer vrij moeilijk om bij 'normaal' gebruik dat haalbaar te maken.

Goed, als backup telefoon die je 3-4x per dag nodig hebt, zal het best interessant zijn, maar voor 349 kan je toch een betere telefoon nemen (of grotere opslag) en dezelfde soort functie zoeken? (neem aan dat Life Mode niet iets unieks is). Instap Nokia gaat makkelijk dag mee, maar is bijna de helft goedkoper.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 15 oktober 2018 17:29]

Het idee van een "life mode" is juist dat je NIET gaat checken of je notificaties hebt, omdat je ze toch niet automatisch te zien gaat krijgen.
Ik heb het laatst een keer getest met mijn zakelijke telefoon een Samsung A5 2016.

Als ik die op extreem energiebeheer zet doe ik bijna2 weken met een lading. Misschien 2 telefoontjes per dag van een 5 minuten gemiddeld.

Je kan er dan enkel mee bellen en sms'en. :) Maar ja als je die weer op standje normaal zet heb je weer een "volwaardige" smartphone.

Zie hier dan ook niet echt een markt voor. Koop dan een budget android van 150 euro en zet die op standje survival.
Het idee is volgens mij om een kleine tweede toestel te hebben met hetzelfde telefoonnummer. Die kun je meenemen als je gaat stappen of zo, dan hoef je niet die enorme phablet mee te nemen.

HTC had een paar jaar geleden ooit ook al eens zo'n companion phone. Die heb ik nooit in real life gezien, maar ik vond het idee wel aardig.
Maar de telefonie netwerken ondersteunen al jaren 1 nummer op meerdere simkaarten.

350 USD hiervoor?

[Reactie gewijzigd door batjes op 16 oktober 2018 00:20]

Dat is toch niet het enige waar je voor betaald.. je betaald gewoon voor de kleine telefoon of denk jij dat die gratis is? tuurlijk er is ook een mogelijkheid voor een duo sim met het zelfde nummer, maar dan moet je ook nog steeds een telefoon kopen

Sowieso is dit een van de weinige telefoons met dit formaat, en heeft het nog een handige functie
waarom zouden ze er geen 350 USD voor vragen?
Persoonlijk denk ik dat deze rool eerder door de smartwatch ingenomen zal worden dan voor een 2de telefoon.
Als mijn draadloze verbindingen weg zijn is mijn 'telefoon' in essentie uit. Zonder die verbinding kan ik niet gebeld worden of communiceren. Ik vind dat de oplossing dan aan het doel voorbij gaat.

Op deze manier ken ik er nog wel een:
Je kan misschien ook 2 dagen lang muziek luisteren op een iPhone, MITS je het scherm uit laat staan en je draadloze verbindingen uitschakelt.
Als mijn draadloze verbindingen weg zijn is mijn 'telefoon' in essentie uit. Zonder die verbinding kan ik niet gebeld worden of communiceren. Ik vind dat de oplossing dan aan het doel voorbij gaat.
Volgens mij is de bedoeling hiervan dat wanneer je de telefoon dus niet gebruikt hij ook geen verbindingen heeft, (en uiteraard gebruik je op dat moment je andere telefoon) op het moment dat je hem wel weer wilt gebruiken zet je het scherm aan en heb je een volwaardige android telefoon.

Wat is volgens jou het doel van dit ?
Mijn telefoon heeft nog lagere specs dan deze en die houdt het gemakkelijk uit, mits ik hem niet intensief gebruik. Ik denk dat dit vooral promotiepraat is.
Dat is dus niet gemakkelijk.
Het zal geen hele dag screen-on time zijn, maar als de standby goed geregeld is zou het best kunnen.

Een 3.3" scherm is ruim twee keer zo klein als een 5.5" scherm en kost dus ook minder energie om te verlichten.
Er staat een * achter, waarbij gemeld wordt "Battery Information: All-day use", daarnaaast 3+ day standby time. Dat wil ik idd wel eerst eens zien.
Scherm doet heel veel. Kijk naar de sony xz1 compact, belachelijk goede accuduur met een 2700mah accu, omdat er enkel een 4.6 inch 720p scherm in zit. De 4.7 inch iphones, zoals de 8, doen het ook altijd behoorlijk aardig terwijl ze erg kleine accu's hebben. Maar ook een klein scherm, met lage resolutie.

800mah klinkt heel weinig, maar een 3.3 inch scherm is echt heel klein. Probleem is wel, de snapdragon 435 staat op 28nm. Had hier een 14 of 12 nm exemplaar in gezeten, dan was alles natuurlijk een stukkie zuiniger geweest. Toch denk ik dat dit telefoontje best even kan met 800mah. En het is niet bedoeld voor intensief gebruik, dat speelt ook weer mee.
"Een Amerikaanse start-up heeft samen met de Chinese fabrikant TCL een minismartphone gepresenteerd. Het apparaat heeft een 3,3"-scherm en draait op Android 8.1."

Yay!

"Alleen klanten van de Amerikaanse provider Verizon Wireless kunnen het aanschaffen, als secundaire smartphone."

Aww...
dan koop je toch deze:

ja deze is wel wat slechter dan de "palm"
maar werkt wel met elke provider, en is nog eens 7x zo goedkoop

https://nl.aliexpress.com...uad-Core/32889062957.html?
ja deze is wel wat slechter dan de "palm"
maar werkt wel met elke provider, en is nog eens 7x zo goedkoop
...en met 6,0" een behoorlijk stuk groter! verkeerd gelezen... Android 6.0, dus al verouderd OS

Doe mij alsjeblieft een recente sub 4 inch smartphone met redelijke specs om vlot te browsen en een 8MP+ camera achter... zoals deze Palm. Ook al is hij ietsjes duurder (zal wel dalen op termijn). Zo jammer dat destijds mijn 3,7" Xperia Neo niet meer mee kwam.
Mijn huidige Lumia 735 vind ik met 4,7" al te groot eigenlijk.

Ik hoop dat deze op termijn los in de Benelux verkrijgbaar zal zijn (voor mij géén Chinese import voor dit soort apparaten). Of iets vergelijkbaars.

[Reactie gewijzigd door Waterbeesje op 15 oktober 2018 17:39]

er zijn vast wel android telefoons te vinden van dit formaat met android 7 of 8.

mischien zijn er ook custom roms voor dit model te vinden met een recentere android versie.

het was namelijk de eerste die ik vond die minimaal android 6.0 had. {wat nog redelijk recent is}

vele hebben namelijk nog android 4.4 of ouder of zelfs een java based OS

---------------
de enigste met android 7.0
https://nl.aliexpress.com...telefoon/32920594557.html?

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 15 oktober 2018 18:02]

Gelukkig, ik ben dus echt niet de enige die de steeds groter wordende smartphones irritant vind. Het is fijn als zo'n ding ook in een wat kleinere broekzak past... Blijkbaar speelt dat voor veel mensen geen enkele rol. Helaas.
Heel heel heel graag!

Mijn huidige toestel is de Sony Xperia X Compact. Die is van boven tot onder 129mm lang, en dat is voor mij absoluut de bovengrens. Er is geen enkel mid- of high-end toestel dat kleiner is. Zelfs de nieuwste telefoon uit de Sony Compact reeks is flink groter geworden.

Als dit Palm toestel een grotere accu zou hebben, zou ik hem graag willen hebben. Niet als 2e toestel, maar als primaire. Ik bewaar al jaren een Nokia 3410 als tweede toestel ;)

Als ik een groter scherm wil, dan pak ik wel mijn laptop. Een van de belangrijkste functies in een telefoon voor mij is dan ook de hotspot.
Als je een gooi en smijt telefoon zonder waarde wilt gebruiken in het weekend, houdt je toch gewoon je vorige telefoon voor dat soort acties, Daar ga je toch geen nieuwe voor kopen.

Koop een goede hoes voor het betere gooi en smijtwerk om je oude telefoon en je bent klaar voor festivals en outdoor activiteiten.
Precies. Bij KPN en mogelijk ook andere providers kun je een dual sim kopen. Je kunt ze niet tegelijkertijd gebruiken, tenminste niet tegelijkertijd op de sim. Via wifi of zonder internet kan natuurlijk wel. En je hebt meteen een backup telefoon met al je instellingen. Gaat je gewone telefoon kapot, dan kun je snel overschakelen.
Maar dat is hier dus niet het geval, het gaat hier dus echt om dat je beide telefoons gelijktijdig kunt gebruiken.
Dan heb je dus twee telefoonnummers, want je kunt niet twee toestellen met hetzelfde nummer tegelijk gebruiken. Dat is toch niet wenselijk?
Dat is in dit geval dus wel, en waarom zou dat niet wenselijk zijn? is toch handig.
Ontzettend leuk initiatief alleen vervolgens ontzettend jammer dat hij nog duurder is in aanschaf dan mijn nokia 6.1...

Ik zou graag meer van dit soort dingen zien, handig om mee te nemen naar een festival bijvoorbeeld.
Bij een festival flikker je toch gewoon je telefoon in je kluisje, dus lekker belangrijk.
En dan kun je dus niet meer even je vrienden appen om te meeten bij een andere tent, want ieders telefoon ligt in een kluisje... :?
Je bent toch gewoon bij elkaar tijdens een festival, en als je elkaar kwijtraakt spreek je gewoon bij een bepaald punt af.

Of gaan jullie lekker allemaal jullie eigen weg, gezellig :Y)
Ik denk dat 'jullie' niet naar een festival gaat waar honderd man rondloopt maar tienduizenden.
Ik wens je veel succes elkaar te vinden als iedereen elkaar zoekt zonder mobiel.
Ja want iedereen was elkaar natuurlijk het hele festival kwijt bij de grootste festivalletjes in de tijd vóór de mobiele telefoon. }:O

Je zou het misschien niet denken, maar problemen kunnen soms echt nog opgelost worden zonder mobiele apparaten.
Maar waarom zou je moeilijk doen, als het makkelijk kan? :)
Ja want iedereen was elkaar natuurlijk het hele festival kwijt bij de grootste festivalletjes in de tijd vóór de mobiele telefoon. }:O
Nee maar ik kan je wel vertellen dat je één persoon niet terug gaat vinden op een Festival met bijv. 20000 man als je niet iets afgesproken hebt. Ik heb notabene nog moeite mensen te vinden mét mobiel op dat soort festivals. Al kan dat ook gewoon door de alcohol komen 8)7
Er lopen op bijvoorbeeld Mystery Land wel wat meer mensen rond dan een paar honder hoor :>
Stel dat je rond de middag splitst om twee verschillende stijlen te luisteren, dan heb je twee opties:

1. Je spreekt zoals in 1970 af dat je elkaar om 6 uur ziet bij de friettent.
2. Je hebt allemaal een telefoon op zak, en je coördineert live wel even wanneer je weer meet, en of je misschien zelfs even met drie groepen wil werken.

Hell, afgelopen Vierdaagsefeesten hele dag live locatie delen via Maps, en dat werkt perfect. Niet meer dat gezeik van "waar ben jij" of "ik moet ergens naartoe, want ik had om 4 uur afgesproken" maar gewoon normaal kunnen wisselen van plan.
Dat werkt voor iedereen een stuk fijner.
Gek idee, maar waarom zou je je foon niet gewoon meenemen..??
veel mensen, veel herrie, veel afleiding, grotere kans op zakkenrollers.
niet iedereen vindt het fijn om dan een €1000 smartphone op zak te hebben.
Nou weet ik weer waarom ik nooit naar dat soort flauwekul toe ga.. 😎

Open Dagen vd Luchtmacht is mooi zat, er gaat niks boven de mix van verbrande kerosine, gemaaid gras en goedkope frituur.

En zakkenrollers.. ach.. foon in afsluitbare binnenzak denk ik..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 15 oktober 2018 18:39]

binnenzak... in een tshirt ?
Ja da's wat lastiger dan. Ligt aan het festival en het jaargetijde denk ik.. maar goed, ik vermijd dat soort geneuzel liever, scheelt een hoop ellende
Niks voor mij maar als dit een trigger wordt voor weer meer draagbare mobiele apparatuur dan ben ik blij.
Leuk idee. Ik heb al zo'n soort ding, de Jelly. Zelfde idee, 2,5" schermpje dus nog ietsje kleiner. Klein, maar handig als tweede telefoon (heeft ook dual sim trouwens), en typen gaat nog wel redelijk als je aan swiping doet. Natuurlijk is het niet iets dat je intensief gebruikt.

De Jelly was $69 in de kickstarter (early bird, normale prijs $79), prima prijsje voor een tweede toestelletje. Handig voor erbij voor die prijs.

Ze zijn later ook met een ander toestel gekomen, de Atom. Rugged, en vingerafdruksensor enzo. Cool op zich, maar die was al behoorlijk aan de prijs (boven de 200 euro) dus die heb ik ook al overgeslagen.

Voor dit idee "telefoontje voor de kroeg", voor erbij, enz, is de prijs gewoon cruciaal. Die 350$ gaat hem gewoon niet worden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 15 oktober 2018 20:30]

Hoe bevalt die Jelly? Ik heb doorgaans een full size privé en werktelefoon bij me en wil eigenlijk de werktelefoon (sporadisch bellen, licht whatsapp gebruik, e-mailtje zo nu en dan) vervangen door een kleinere telefoon. Over de Jelly lees ik heel wisselende ervaringen met name rondom de batterijduur. De GPS zou na een update eerder dit jaar een stuk beter zijn?
Ik gebruik niet alles (GPS nooit geprobeerd) maar de Jelly zit bij mij vaak dagen in de tas voordat hij leeg is. Maar ik denk inderdaad wel dat als je hem veel gebruikt, hij snel leeg zal zijn.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 oktober 2018 12:16]

"Alleen klanten van de Amerikaanse provider Verizon Wireless kunnen het aanschaffen, als secundaire smartphone."
Wat is dat nou weer voor onzin. 8)7
leuk dingetje maar voor dezelfde prjs heb je de pocophone
Compleet kansloos dit toestel.. Voor dezelfde prijs heb je en iPhone se.. Ook handzaam en veel betere specs. Heb er 1 van het werk, razendsnel nog steeds ook al is het model al weer wat jaartjes op de markt.
Ik zit eigenlijk te wachten op een iphone se 2.. Zelfde formaat als nu maar dan zonder bezels.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 15 oktober 2018 19:41]

Zelfde hier. Ik heb persoonlijk helemaal niets met Apple, maar de iPhone SE die ik heb voor werk is echt een prima ding. Batterij gaat lang mee, en het OS draait nog dik prima.
Of je koopt gewoon deze (als je het echt klein wilt) voor een euro of 30, zie review:
https://www.youtube.com/watch?v=EvD9U772diE

Even over de merken, het lijkt erop dat steeds meer bedrijven/start-ups oude namen uit het slijk trekken (omdat het zo lekker bekend klinkt) en de spullen goedkoop laten maken in China en dan voor belachelijke prijzen op de markt lanceren alszijnde een merk. Gebruik van merknaam onder licentie dus. Ik heb al diverse producten op de reparatietafel gezien (met een 'merk') die zwaar overpriced zijn zeker wanneer je naar de binnenkant kijkt, bouwkwaliteit, repareerbaarheid, gebruikte materialen. Mensen worden belazerd.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 15 oktober 2018 23:21]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee