LG wil webOS inzetten in auto's, robotica en smarthomeapparaten

LG wil zijn opensourceplatform webOS inzetten als besturingssysteem voor toekomstige apparaten binnen de categorieën automotive, robotica en smart home. LG heeft daarvoor een nieuwe overeenkomst gesloten met het Finse softwarebedrijf The Qt Company.

LG zegt dat het via een memorandum van overeenstemming met de Finse softwareontwikkelaar de bestaande samenwerking voor webOS laat voortbestaan. Volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf leidt dit ertoe dat het webOS op efficiëntere wijze naar nieuwe apparaten kan brengen. Qt zal volgens LG een sleutelrol spelen bij het ontwikkelen van webOS Auto, een platform voor toekomstige infotainmentsystemen in auto's.

De twee bedrijven werken sinds 2014 samen aan webOS, nadat LG het besturingssysteem van HP overnam. LG gebruikte onder meer een graphical user interface-softwaretool van het Finse Qt om webOS op te schalen van een mobiel besturingssysteem naar een OS dat geschikt is voor met name slimme televisies, maar ook slimme koelkasten.

LG bracht vorig jaar een opensourceversie van webOS uit, met als doel om het naar meer apparaten dan alleen televisies en koelkasten te kunnen brengen. Concurrent Samsung heeft ongeveer dezelfde ambitie met zijn eigen opensourcebesturingssysteem Tizen. Het bedrijf wil dat breder beschikbaar te maken dan alleen bij zijn tv's. Tizen is er ook voor wearables, camera's en slimme koelkasten van Samsung.

Door Joris Jansen

Redacteur

26-06-2019 • 12:33

63 Linkedin

Reacties (63)

63
61
50
2
0
1
Wijzig sortering
En dan binnen 2 jaar geen updates meer ontvangen zoals op mijn smart-tv van LG met WebOS 2? Ik ben blij dat er alternatieven bestaan zoals de Amazon Fire-Stick anders had ik mijn tv binnen een jaar of 2 kunnen afschrijven. Het lijkt er bijna op alsof ze met opzet de interface zo traag als stront hebben gemaakt om maar een nieuw model te kopen..
WebOS 2 is van 2015 en heeft een upgrade gehad naar WebOS 3 als het goed is?
zie nieuws: LG maakt webOS 3.0 beschikbaar voor webOS 2.0-tv's

Alleen Tv's van 2014 met WebOS 1 die een upgrade hebben gehad naar WebOS 2 zijn niet meer geupgrade naar WebOS 3 omdat de hardware het niet aan kon.

Mijn TV uit 2016 met WebOS 3 krijgt nog steeds updates en werkt nog steeds supersnel. Sneller dan welke smarttv interface dan ook die ik gehad heb.
Helaas krijgt mijn 2015 model ook geen nieuwe functionaliteiten meer. Dat is de crux van Smart-TVs.

Technisch gezien heb ik een upgrade gehad van WebOS 2 naar WebOS 3, maar deze update is onvolledig. Ook zal ik nooit WebOS 3.5/4 krijgen. Erg jammer want daar zitten mooie functionaliteiten en verbeteringen in.

Zie ook deze link: https://www.flatpanelshd....on=showfull&id=1452513673

Weer een argument voor de hier vaak geopperde oplossing om het smart gedeelte los te koppelen (vervangbaar/modulair) van het scherm.
Bijzonder, ik ontvang op WebOS 3 na ruim 3 jaar nog steeds updates.

Tot op heden merk ik geen vertraging oid
Met updates bedoel je firmware of updates van je WebOS? Ik heb een OLED C7 met WebOS 3.5 uit 2017 en die heeft nog nooit een update van het OS gehad. De TV krijgt wel netjes de firmware updates, wat ik veel belangrijker vind.
Volgens mij firmware updates, al zou het best kunnen dat er af en toe een WebOS update tussen zat.
Zover gaat mijn geheugen niet terug ;)

Het gaat in dit geval om een pricewatch: LG 43UH668V Zilver

Zie trouwens ook:
SunnieNL in 'nieuws: LG wil webOS inzetten in auto's, robotica en smarthomeap...
Ik heb zelf ook een C7 en die heeft weldegelijk al een OS upgrade gehad. Deze draait nu WebOS 3.8. Kwam mee met een firmware update.
Kijk aan, zelf niet goed opgelet dus :)
Mijn WebOS 1 tv was na een jaar al klaar met het ontvangen van updates. De TV is ook super traag, dus nieuwe versies zouden het ook vast niet beter hebben gemaakt.
Dit is een issue wat mij betreft voor alle smart apparaten geldt. Wat mij betreft moet er in korte termijn via de wet worden afgedwongen dat alle smart apparaten die aan internet wordt aangesloten altijd updates ontvangt. Hiermee zal worden afdwongen dat de consument om de 2 jaar (wat zeer kort is) de apparaat weggooit (wat niet goed is voor de milieu) en dat de fabrikant op deze manier de consument afdwingt om een nieuwe te kopen. Bovendien is dit ook een vereiste in verband met de security. Ten slotte voorschrijft de wet ook dat een elektronische apparaat van een bepaald categorie X aantal jaar mee zou moeten gaan en dat is vaak al langer dan de 2 jaar wettelijke garantie.

Uiteindelijk moeten de maatregelen dus ervoor zorgen dat de fabrikant by design rekening houdt met updatewaarheid van het apparaat.
Hier op het werk hebben we een nieuwe LG met webos (geen idee welke versie) maar man-man-man, wat is dat bagger. De interface is onduidelijk, het is traag, het geeft rare meldingen en het is veel te intrusive. Als de autovariant ook zo is, wil ik graag weten welke merken het gaan gebruiken, dan rij ik wel wat anders.
Dit dus

Dat de marketingafdeling met wilde plannen moet uitpakken allemaal goed en wel, maar qua ondersteuning van toestellen hoor ik weinig goeds over LG.

Zelf heb ik een v30 gsm van hen: amper (net 1 gekregen, vorige versie was september 2018) security updates & nog steeds op Android 8 terwijl 9 al bijna een jaar uit is. Dit terwijl ze al jaaaren Android gsms maken en ze dit OS niet moeten ontwikkelen; gewoon installen en testen.
Gewoon nieuwsgierig, loopt WebOS nog steeds (relatief) voorop op de concurrentie op de TV markt? Heb er al een tijd niks meer over gehoord na veel goede berichten een aantal jaar terug.

Een TV is aan vervanging toe en stom genoeg, merk ik dat een super trage UI meer irritatie oplevert dan iets minder perfect beeld (bij wijze van). Dus zat al te denken WebOS / LG een poging te geven
Ik heb zelf een recente LG TV, maar alhoewel ik het niet echt verkeerd vind werken, gebruik ik altijd mijn Shield TV met Android TV wat functioneel(heb wel een hekel aan de spyware die google play heet) gezien echt op alle punten superieur is aan WebOS.
Dank voor je toelichting, leuk dat je de shield noemt want ook daar denk ik aan. Ze zijn super krachtig volgens mij en worden nog steeds redelijk bijgewerkt door Nvidia he?

Laatste vraag dan: zijn er veel (nuttige) apps die je mist in WebOS en daardoor de shield gebruikt? Want alhoewel ik de extra performance een groot plus punt vind, zou ik het persoonlijk niet gebruiken denk ik. Ben een nostalgie gamer (age of empires etc) en verder alleen Netflix. Dus kan zo 123 geen android apps bedenken die ik cruciaal zou vinden op een TV
WebOS heeft ook Spotify, deze moet alleen wel nog geïnstalleerd worden op de TV dan. Of tenminste die optie heb ik tenminste op mijn LG TV (55UK6400) die stamt nog uit 2018.
Ik heb een LG 49UF850V van 2015. Spotify werd al vrij snel niet meer ondersteund.
Laatste vraag dan: zijn er veel (nuttige) apps die je mist in WebOS en daardoor de shield gebruikt?
Kodi heeft geen WebOS ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juni 2019 13:48]

Kodi, spotify(al zit dat ook op m'n receiver), ROM emulators, en natuurlijk de gamestream mogelijkheden van nvidia.
Verder heb je voor Android TV gewoon een screensaver app die een foto slideshow vanaf m'n NAS kan laten zien. WebOS heeft geen SMB/cifs support volgens mij.
Wellicht kan het oo WebOS ook, maar Android TV is gewoon een veel uitgebreider OS.
Mocht je een Shield gaan kopen, er gaan al tijden geruchten rond dat er binnenkort een nieuwe versie komt. Net als jij gebruik ik 'm niet voor gamen, puur voor Netflix, Amazon Prime Video en af en toe andere diensten, zoals HBO (via Amerikaanse DNS, zie getflix.com) of NLZiet.

Die van mij is nu 3 jaar oud en had ik destijds op "Prime Day" bij Amazon gekocht voor £150. Krijgt nu nog steeds alle updates, iedereen snapt hoe dat ding werkt wanneer ze 'm gebruiken.
Dank voor de tip. Zal erop letten

Vanwaar HBO via een omweg eigenlijk? Vanwege de regio filters en sneller dan alles over VPN?
HBO is gestopt in de Benelux. Als je TV bij Ziggo afneemt met het extra "Ziggo Movies & Series (X)L" pakket dan kan je nog wel een selectie maar niet alles uit de catalogus van HBO ontvangen (on demand). Ik betaal er graag voor, maar wil dan wel gewoon de app (HBO Go) kunnen gebruiken :P Dat was tot 1 januari 2017 geen probleem, daarna kon het ineens niet meer.
ik heb sinds een klein jaar een LG/WebOS tv en ik ben zeer te spreken over de UI. Hij voelt vlot en intuïtief aan en apps starten direct. Als ik mijn tv in standby zet terwijl Netflix nog open stond, en ik zet de tv weer aan, komt direct Netflix weer in beeld. Daarnaast verlopen de software updates soepel.
Inderdaad... de updates zijn zeer goed geregeld. Je krijgt een melding rechtsboven in beeld dat er een nieuwe update klaar staat om geïnstalleerd te worden en dat dit automatisch gebeurt bij de volgende keer dat je de TV aanzet. Je ziet dan bij het starten een minuutje het WebOS logo en daarna is je update gewoon klaar. Normaal zie ik dat logo nooit, dus dan weet ik dat er weer een update is geweest.

Heb eens een Philips Android TV moeten updaten... nou, daar ben je even mee bezig. Gedurende het controleren op updates, en het downloaden ervan kon je ook niet verder TV kijken. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de installatie zelf. Dat neemt ook eventjes in beslag.

Heb geen ervaring met Tizen, dat is hopelijk ook wat beter geregeld.

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 26 juni 2019 13:32]

WebOS loopt zeker voor op Android en Tizen bij TV’s.
Combineer dit met OLED en je hebt met LG een top TV.
Lees hier de ervaringen maar.
[LG OLED] Ervaringen & Discussie
Mijn LG oled TV van 3 jaar oud begint met WebOS erg traag te worden, de gids app die draait is al bijna onbruikbaar. Geen WebOS meer voor mij.
Wil je en supersnel deftig werkende OS op je TV dan moet jij bij LG zijn met de WebOS , er bestaat geen alternatief. En de mensen die hierboven zagen hebben allemaal de eerste generatie WebOS.

[Reactie gewijzigd door INF3RN040 op 26 juni 2019 15:28]

Ben persoonlijk erg te spreken over WebOS 4 op de nieuwe LG tv’s. Werkt in mijn ogen veel prettiger en sneller dan Sony / Philips of Samsung.

In smarthomeapparaten zie ik dit nog wel terugkomen, maar in auto’s niet echt?
Zal dan vooral om de core van WebOS gaan ga ik vanuit. De User Interface is natuurlijk geschikt voor TV's en niet voor auto's met bijvoorbeeld een touchscreen.
waarom zou het niet geschikt zijn voor touchscreens?
De magic remote van LG is praktisch hetzelfde als een vinger. Dus het zou makkelijk moeten werken in auto's met een touchscreen.
Ja als je er zo bij nadenkt zou het wel kunnen inderdaad. De Magic Remote kun je inderdaad als je "vinger" beschouwen. Zo had ik er eigenlijk nog niet over nagedacht.
WebOS was in oorsprong voor touchscreens ontwikkeld dus ik denk dat het wel zal lukken
Het is alleen jammer dat LG geen betaalbare curved tv heeft met webOS, anders zou ik mijn huidige Samsung direct verkopen en vervangen door een LG.
De C6 is curved… En zou zeer betaalbaar moeten zijn (mits je hem nog ergens kan vinden in de winkel)
https://www.lg.com/uk/tvs/lg-OLED55C6V

Als je hem 2de hands wil moeten we kijken wat je voor die van mij over hebt ;-)

Ik heb hem voornamelijk gekocht omdat het toen de laatste versie was die ook 3D deed. Al zou ik het gaan missen in de oude films die ik nog heb, ik koop steeds meer uhd films en die hebben toch geen 3d meer. Dus voor een goede prijs mag die wel weg en upgrade ik wel naar een C8 of C9 :)
Mooi! Maar draait die niet een oude versie van webOS? Zou graag een betaalbare recentere Curved webOS-tv hebben :)
WebOS 3.0. Heb paar weken terug nog een update gehad :)
Oké, maar ik had het dus over het huidige 4 wat nog veel beter schijnt te werken volgens degene waarop ik reageerde ;)

Maar goed, ik zou eerst eens even moeten opmeten want 55" is wel iets groter dan wat ik nu heb (heb nu 40"), dus eerst even kijken of dat goed uitkomt.
Ik heb er wel eens naar zitten kijken, maar nooit echt een gevoel gehad bij Curved-modellen. Vond het verschil in prijs meer doorslaggevend dan de toegevoegde waarde van de kromming. Maar goed, gefundeerd met mijn mening en nodeloos off topic :)

On-topic: Ik zie wel mogelijkheden en ik denk zelfs dat als de interface wat 'ruimer' wordt opgezet, er niet eens denderend veel voor hoeft te wijzigen, als het om uiterlijk gaat. Daarnaast werkt de interface (zelfs bij mijn oude WebOS 2.0-tv, maar ook bij mijn wat nieuwere 3.5) soepel en snel en is het bovendien stabiel. Ik heb werkelijk nog nooit een probleem gehad met WebOS. En de bediening met de Magic Remote maakt het zo voor mij dat ik nooit meer anders wil. Erg intuïtief! Dat laat mij ook denken dat WebOS, ook qua uiterlijk, prima in een auto zou kunnen werken.
In WebOS heb je wel advertenties, hopelijk doen ze dit dan niet voor de auto's. Nogal vervelend als je ineens een Shell reclame ziet omdat je over 2 km erlangs rijd. :X

Verder vind ik WebOS wel heel fijn werken hoor. :)
Die "advertenties" zijn er toch niet meer? Dat waren die teasers voor nieuwe Netflix-series ofzo waar je misschien in geïnteresseert was waar je het over hebt? In ieder geval zijn die al een tijdje weg. (Wat ik dan weer jammer vindt, want ik gebruik dus Netflix)

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 26 juni 2019 12:48]

Inderdaad, ik heb geen enkele advertentie gezien.
Volgens mij heb je de keuze op advertenties aan te zetten. Ik heb ze in ieder geval niet. Ben zeer te spreken over WebOS.
Die advertenties zijn een implementatie keuze van LG op de tvs.. het is niet een OS feature.. de Palm Pre had geen ads..
Het is an zich een goed OS voor tv's echter mis ik als fanatiek Synology gebruiker de Synology apps op de toestellen, als ze deze er nu nog eens bij deden dan hebben ze mij ook direct over :D
Samsung Smart Heb je Aleen DSVideo en verder ook niks
Daarom ook de stelling "als ze deze er nu nog eens bij deden" ;)
Daarnaast kunnen toestellen uitgerust met Android TV dit ook prima.
Ik ben blij dat LG WebOS verder blijft ontwikkelen op meerdere plaformen.
Op TV's werkt het goed en ben blij dat ze geen Android TV gebruiken.
Op mijn tv zit webos en het enige positieve ervan is dat je het niet hoeft te gebruiken. Volgens mij is het webos 2, al snel geen apps meer geupdate. Ik gebruik het alleen om het geluid harder en zachter te zetten.
Want?, Ik gebruik nu al tijden WebOS en werkt echt heel goed. En aangezien dat ooit van HP afkomistig is en nu gedeeltelijk wordt ontwikkeld door LG en QT is hier niet sprake van een rommelprojectje van LG. Zie dit dus best wel goed komen en ben benieuwd waarmee ze komen want ik ben persoonlijk wel te spreken over WebOS.
"En aangezien dat ooit van HP afkomistig is"

Eigenlijk Palm, die zijn er mee begonnen. Pas veel later nam HP Palm over en ontwikkelde webOS door, die het op zijn beurt open source maakte. En LG bouwt daar weer op voort.
WebOS komt van Palm (voor de PalmPre).. HP heeft het van hun gekocht, en LG weer van HP..
Qt. Niet QT. Dat is QuickTime.
WebOss werkt echt super op smart tv's
Dan heb je nog niet aan WebOS gezeten denk ik. Da's topspul.
WebOS was origineel door Palm ontwikkeld dus dat scheelt weer :P
WebOS is gebaseerd op Linux...


Zolang ze het simpel kunnen houden moet dat prima kunnen.
Waar zie jij er problemen in dan?
De interface had mijn nichtje van 7 in een paar seconde door toen ze mijn magic remote vastnam.
Klein voorbeeldje
in mijn netwerk hangt een DLNA muziek en video server. Hartstikke handig, Ik (en mijn 8 jarige nichtje) kan er met alle mogelijke devices (Android/appel/windows) met gemak muziek vandaan streamen. Echter probeer dat eens op de TV? Wel eens door een 1000+ songs/artiesten/albums gescrolled? Er zit geen zoekfunctie op als je dan bij de "T" wil zijn ben je belachelijk lang bezig. Archaïsch en achterhaald dus.
Dat ligt niet aan het OS maar aan de app die je er op gebruikt..
Immers op hetzelfde OS kan ik binnen de netflix app gewoon letters invoeren via de remote.
Nope is native in WebOS, geen downloadle app. Daarvoor hebben we idd Netflix en Spotify

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee