Directeur Tor Project vertrekt eind dit jaar

De directeur van Tor Project, Shari Steele, gaat de non-profitorganisatie eind dit jaar verlaten. De organisatie, die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van het Tor-netwerk, zoekt een opvolger.

Steele begon in december 2015 bij het Tor Project, nadat de non-profit in de zomer van dat jaar bekendmaakte een nieuwe directeur te zoeken. Steel werkte daarvoor vijftien jaar als directeur bij de Electronic Frontier Foundation. Cyberscoop schreef als eerste over haar naderende vertrek.

In het bericht waarin de organisatie haar vertrek bekendmaakt, bekent ze dat ze bij het EFF dacht met pensioen te gaan, maar dat Tor haar nauw aan het hart ging en ze dacht hulp te kunnen bieden bij de organisatie. The Verge wijst erop dat Steele de organisatie door de crisis loodste die in mei 2016 begon toen de bekende Tor-ontwikkelaar en burgerrechtenactivist Jacob Appelbaum werd beschuldigd van seksuele intimidatie. Dat leidde onder andere tot het vertrek van de raad van bestuur.

Bij de non-profitorganisatie werken 35 ontwikkelaars en ondersteunend personeel. Samen met vrijwilligers wereldwijd onderhouden ze het Tor-netwerk dat via onion routing anoniem gebruik van internet mogelijk maakt, waar onder andere dissidenten in autoritaire regimes gebruik van maken. De Tor Project-organisatie bestaat sinds 2006.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-02-2018 • 13:03

72 Linkedin

Submitter: invalidCards

Reacties (72)

Wijzig sortering
Is Jacob Appelbaum nou eigenlijk schuldig bevonden voor de beschuldigen?
Door het Tor project wel geloof ik, hoewel ze tot die conclusie kwamen zonder met hem te praten, en in ieder geval één van de meest schadelijke verhalen door het "slachtoffer" ontkend wordt. Dus ik zou het eventuele bewijs met een korreltje zout nemen.
Hmm hoe betrouwbaar is die link? Wat is "Twitlonger", en hoe weten we dat dat stuk geschreven is door de persoon in quaestie?
Twitlonger is gewoon een service om via Twitter te linken naar langere stukjes. In dit geval via Ioerror Info. Ik kan helaas niet bewijzen dat het stukje echt is, wel vond ik deze tweet van iemand die zegt de mensen te kennen (zo te zien een Nederlander).
Hmm lastig. Wie weet wat echt is op het Internet. Reden te meer om niet te snel mee te gaan in beschuldigingen; laat een rechter er maar over beslissen als het echt erg is. Sowieso klonk zelfs de beschuldiging niet echt super erg in dit geval, "lastig vallen" o.i.d.
Dit is wat hij er zelf over gezegd heeft:
http://www.twitlonger.com/show/n_1soorlp

Dit is wat de dame in kwestie er over gezegd zou hebben:
http://www.twitlonger.com/show/n_1sop8ps

Er zijn derden die er voornamelijk wat van vonden...
En het is niet zo relevant meer hij is immers bij TOR weg...
dus het (imho) vermoedelijke doel is bereikt.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 26 februari 2018 12:40]

Nee, maar in de USA zijn tegenwoordig beschuldigingen genoeg. Dat hele metoo gedoe is ook al zo'n heksenjacht geworden.
Ik vind misbruik van vrouwen dermate serieus dat in dit geval m.i. een heksenjacht een goed onderzoek gerechtvaardigd is.

OT:
Ze ziet er vrij jong uit om al met pensioen te gaan. Of verdien je bij de EFF zoveel dat je al op jonge leeftijd met pensioen kan gaan...

[Reactie gewijzigd door Black Piet op 23 februari 2018 15:20]

een heksenjacht en goed onderzoek gerechtvaardigd is.
De betekenis van heksenjacht is zo'n beetje het tegenovergestelde van "goed onderzoek". Kijk maar waar het woord vandaan komt; van de personen die in de middeleeuwen veroordeeld zijn voor "hekserij" konden er niet zo heel veel ook echt toveren...

Als je "heksenjacht" weg streept en er alleen "goed onderzoek" van maakt, dan ben ik het helemaal met je eens!
Agree. Het zijn een beetje tegenstrijdige termen. :X
Als je destijds geen dokter was maar wel een beetje verstand had van kruiden dan was je al gauw een heks. Rosanne Hertzberger heeft de toepasselijke naam kruidenvrouwtjes voor al die alternatieve dieetgurus. Die is hier ook van toepassing op de heksen, maar dan iets vager (want het ging over meer dan kruiden/eten).
Met een molensteen aan je nek in de plomp! Als je blijft drijven ben je een heks!
Er is onderzoek gedaan.
Maar verschillende onderzoeken spreken elkaar tegen. Dus de schuldvraag blijft nog steeds in het midden.

Dit loopt al sinds mei 2016 onder haar verantwoording.
Misbruik van vrouwen is uiteraard serieus (misbruik van mannen en kinderen ook trouwens), probleem is dat er nu een meute is ontstaan die denkt dat zelfs een dronken klap op de kont hetzelfde is als wat Weinstein deed (kijk naar de reactie op het commentaar van Matt Damon).

De discussie is zo onzinnig geworden dat men juist gaat twijfelen of de oorspronkelijke beschuldigingen wel waar zijn. Het is uiteindelijk contraproductief.
Ik vind de huidige situatie zelfs heel erg schadelijk voor de wel oprecht belangrijke vrouwenrechten.

Heel wat mensen gaan de losgeslagen meute en hun meetoo onzin zo belachelijk vinden dat ze het hele verhaal over vrouwenrechten (onterecht) mee belachelijk gaan vinden.

Het is namelijk zo dat de slipstream van dat meetoo gebeuren totaal idiote proporties aan het aannemen is.
Heksejacht en goed onderzoek zijn tegenovergestelden.
Volgens mij bedoelt ze dat ze dacht tot haar pensioen bij EFF te werken maar toch voor TOR gekozen te hebben omdat dat daar aan het hart ging. Wat de relevantie is snap niet zo goed.
Dat klinkt idd logischer
Het is heel moeilijk te achterhalen. Wikipedia artikel bestaat niet meer. Maar als je haar linkedin bekijkt waarbij ze haar bachelors na drie jaar afrond in 1980, kun je er van uitgaan dat ze in 1959 geboren is. Ze word dus 60 als ze met pensioen gaat. Over geld hoeft ze zich geen zorgen te maken haar man is VP bij Amazon Web Service.
Ik voorspel dat die heksenjachten bij de bevolking in het algemeen zo slecht aankomen dat het wel eens het omgekeerde effect kan hebben. M.a.w.

a) Dat wel echte verkrachting-slachtoffers minder serieus genomen worden. Heel vaak zijn vrouwen die wel echt verkracht worden minder mondig en/of staan ze zwakker in het leven. Dus zij zullen geen tweede keer tegen de politie proberen uit te leggen dat ze wel echt verkracht zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de slachtoffers van de zaak tegen Renaud Hardy.

b) Nep-beschuldigingen waarbij verkrachting gebruikt wordt om iemand in discrediet te brengen zijn zo typisch dat het eigenlijk belachelijk aan het worden is. Bijvoorbeeld de zaak tegen Assange is eigenlijk, als je het echt eerlijk bekijkt, te belachelijk voor woorden.

c) Heel wat van die #mee-too volgers komen met eigenlijk serieus belachelijke beschuldigingen en verhalen af. Dit kost tal van mensen hun carriere zonder dat er eigenlijk iets echt fout gelopen is. Bijvoorbeeld dat verhaal van Oxfam is 1) acht jaar oud en 2) gaat in werkelijkheid er over dat iemand zijn eigen geld heeft gebruikt om naar een hoer te gaan. Wat je die man kan kwalijk nemen is dat prostitutie in dat land toevallig verboden is. Maar gaan we in Amsterdam aan de walletjes alle hoerenlopers nu plots in de media brengen en hun hele carriere naar de kloten helpen? Plus daarboven op de goede naam en de bestaanszekerheid van organisaties zoals Oxfam? Gewoon omdat éne mens eens met een hoer aan het spelen is geweest? Be-lachelijk.
Amerikanen houden van heksenjachten.
Nou, er zijn anders al behoorlijk wat vergelijkingen te trekken met 'McCarthy-ism' in de VS. Alleen was het toen Communisme/Socialisme (voor de geemiddelde inwoner van de VS zijn beide concepten hetzelfde).

Dat was toen al zwaar overdreven. Daarnaast, wat is er gebeurd met het principe "Onschuldig tot tegendeel is bewezen."? Het gemak waarmee de MeToo beweging daar overheen stapt...dat specifieke punt baart mij veel zorgen.

Natuurlijk, misbruik moet hard worden aangepakt. Maar de MeToo beweging trekt dit ook door tot ongewenst gedrag. En wat dat nu precies inhoud, daarover kunnen meningen nogal verschillen. Hier in Zuid-Amerika is het vrij gebruikelijk dat vrouwen worden nagefloten. In NL is dat ongewenst, hier in Paraguay zijn vrouwen bijna beledigd als je dat niet doet...zeker als zij veel tijd en moeite in hun 'appearance' hebben gestoken.

Zo zijn er een heleboel verschillen tussen wereld-delen en meningen. Het maakt voor de discussie niet uit, de MeToo beweging denkt de waarheid in pacht te hebben en elke vorm van discussie in praktische zin compleet stillegt.

Jouw mening over het "MeToo" gedrag is de jouwe, het is niet goed, het is niet fout. Wat het wel is? Veel te kort door de bocht.
Die #metoo oorlog wordt te hard in de pers gevoerd. Een klacht bij de politie en een goed onderzoek is wat er nodig is, geen schandpaal voor mensen waarvan de schuld niet door een rechtbank uitgesproken werd. De publieke opinie denk steeds meer rechter te zijn en ze veroordelen mensen op sociale media zonder daarbij enige notie te hebben van wat er gebeurd is... triest is dat.
Ik vind het vooral ook vreemd dat werkgevers en professionele organisaties zich in Amerika laten leiden door publieke opinie en louter beschuldigingen. De publieke opinie alleen is nog tot daar aan toe.
Dat komt simpelweg voort uit angst voor imagoschade. Dus zodra iemand ergens van word beschuldigd, hup ontslaan!

Probleem dat daaruit voortkomt is dat de desbetreffende werkgever zich wijd open stelt om door de ontslagen medewerker aangeklaagd te worden. Maar schijnbaar vinden die werkgevers dat minder erg dan het oplopen van imagoschade.

Dat ze het leven van de beschuldigde (= onschuldig tenzij het tegendeel bewezen word) op de kop zetten en misschien zelfs ruineren schijnt ze ook niks te doen.

Ook zitten ze er klaarblijkelijk niet mee dat ze op deze wijze de heksenjacht component van de #metoo beweging aanwakkeren doordat veel mensen zullen denken "Zij/hij is ontslagen, dus de beschuldigingen zullen wel waar zijn.".
Gelukkig is het hier meestal een beter.
Ach, CEO's komen en gaan. Meestal voel je er als eindgebruiker helemaal niets van.
Wauw, dat is wel heel kortzichtig. Een CEO zonder visie is een tikkende tijdbom, een CEO met visie kan heel wat moois realiseren, markten openbreken en veroveren. Genoeg voorbeelden van beschikbaar, je moet het alleen wel willen opzoeken
Een CEO die een bestaand bedrijf toetreed luistert vooral naar de advisors binnen het bedrijf en zal zelden onmiddellijk grote bochten maken. Een hij/zij ingewerkt is en een goed zicht heeft op wat het bedrijf kan en de markt waarin het zich bevindt, DAN kan er bijgestuurd worden naar andere kanten toe. En voordat je als eindgebruiker hier iets van merkt duurt dit meestal een lange tijd.
Maar dat is hoe jij denkt dat het moet, en misschien dat het af en toe wel zo gaat, maar even zo goed trekt een CEO een eigen plan, of heeft 'ie al lang een plan. Daar kun je nog zo hard tegen aan adviseren, echt veel helpen doet het dan niet.
Je kan nog zo'n visie hebben, maar als je de mensen niet hebt om dit te realiseren? Dan ben je ook van weinig inhoud. Een visie heb je samen, niet "alleen".
Dan zoek je de juiste mensen op en neem je ze aan, daar mag je namelijk op aansturen als CEO.
Als een CEO zijn/haar werk goed gedaan heeft merk je er als eindgebruiker inderdaad niks van ;)
Tenzij de vorige CEO ruk was. Dan zou je juist wel moeten merken dat de nieuwe goed werk levert.
Tenzij de nieuwe net zo ruk werkt levert ;)
of in dit geval als de nieuwe ruk is, dan merk je het ook wel
Totdat een CEO het verprutst en je opeens op straat komt TR staan. Wat doe je dan?
Uhuh, tot ik op een maandagochtend samen met een paar 100 andere mensen mijn biezen mocht pakken omdat voornamelijk de CEO het verknald had... :F
Juist wel, als de visie afwijkt van de voorganger veranderd er meestal van alles in de koerst en kan een feature of product die waar jij als eindgebruiker van afhankelijk bent ineens verdwijnen.

Dit gebeurt vaak zat, alleen valt het je misschien niet direct op waar die keuzes gemaakt worden.
Mag ik Apple als tegenvoorbeeld geven? De periode dat Jobs wel en niet en weer wel ceo was van dat bedrijf. Kan je mij dan aangeven wat de eindgebruiker wel en niet ervan merkte?
Toen Jobs bij Apple werkte ging het goed. Nadat 'ie vertrok ging het bergafwaarts en nadat 'ie terugkwam ging het weer heel goed. Nu dat 'ie weer weg is, en nu definitief, houd ik m'n hart vast voor Apple.
Ik gebruik hun producten nooit, dus gemerkt heb ik er persoonlijk nooit iets van.
Vraag mij af of dit een gedwongen of vrijwillige actie is, vooral omdat ze dacht tot het einde van haar carrière bij EFF te kunnen werken.
Het originele bericht spreekt erover dat ze gedacht had direct na haar vertrek bij het EFF al met pensioen te gaan, maar dat Tor haar te na aan het hart lag. Eigen keus dus, omdat ze eigenlijk al drie jaar geleden met pensioen wilde.
omdat ze dacht tot het einde van haar carrière bij EFF te kunnen werken.
Ik lees daarin vooral een verklaring waarom ze zo snel (al na drie jaar) weer vertrekt, in plaats van 10+ jaar aan te blijven (zoals ze bijvoorbeeld bij de EFF wel gedaan heeft).

En wat gedwongen vs. vrijwillig betreft ben ik het met Kenhas eens; je dwingt iemand niet om over tien maanden te vertrekken.
Denk niet dat ze, bij een gedwongen vertrek, zou aanblijven tot het eind van het jaar.

Zie ook niet echt wat het vertrek te maken heeft met haar uitspraak over op pensioen gaan bij EFF. Dat is, als ik het goed heb, een uitspraak die ze maakte over haar vertrek bij EFF. Zou me verwonderen dat die uitspraak iets te maken heeft met dit bericht

EDIT : verkeerde verwooding

[Reactie gewijzigd door Kenhas op 23 februari 2018 13:22]

Je hebt een punt, daarentegen lijkt mij dat, indien het vrijwillig zou zijn, de reden direct bekend had geworden. De reden voor haar vertrek is namelijk nog niet onthuld.
Tha NSA made an offer she couldn't refuse...
Hoe is die theorie te rijmen met het feit dat Tor oorspronkelijk is ontwikkeld door de Office of Naval Research en DARPA...?
Net als dat het Amerikaans leger gewoon met de Taliban kan vechten? De groep die ze eerder gesteund hebben met wapens.
Een template dat ze ook op ISIS hebben toegepast
Sommige mensen presenteren oude pasfoto's waardoor ze jonger lijken.
Het lijkt me ook niet zo eenvoudig. Tor wordt ook misbruikt voor slechte doeleinden. Dat is hetgeen mensen vooral onthouden. Als je dan zegt dat je directeur bent van Tor Project, dan kan ik me inbeelden dat er mensen zijn die niets meer met jou te maken willen hebben. Zo zijn nu eenmaal mensen.
de A4 van amsterdam naar Den Haag wordt ook misbruikt voor criminele doeleinden 8)7
Een non-vergelijking. De A4 is geen manier om specifiek anoniem te ‘reizen’. Tor is dat wel. Wie Tor gebruikt, wil iets verbergen, niet noodzakelijk iets crimineel. Het kan ook gewoon je identiteit zijn, niks mis mee. De meeste mensen die de A4 gebruiken willen hun traject niet per sé verbergen...
Wie Tor gebruikt, wil iets verbergen
beetje in de lijn van "iedereen die encryptie gebruikt wil iets verbergen"
Laten we er niet omheen draaien, je probeer wat te verbergen als je Tor gebruikt, of het nou om criminele, politieke of andere redenen gaat. Voor de snelheid zou je Tor in ieder geval niet gebruiken.

Kun je andere voordelen van Tor gebruik opnoemen behalve anonimiteit?
Ik gebruik TOR om m'n privacy te beschermen.
Google heeft geen ruk te maken met wat ik zoek, waarom, en waar vandaan.
En diverse andere websites trouwens ook niet.
Het is ook een vorm van solidariteit met mensen die goede redenen voor het
gebruik ervan hebben maar door mensen als jij daardoor als verdacht worden aangemerkt wat natuurlijk totaal onzin is.

[Reactie gewijzigd door ajolla op 24 februari 2018 13:39]

...bijvoorbeeld omdat ik dankzij de geografische spreiding van tor exit nodes vanuit de meest rare uithoeken van de wereld kan kijken of 'n specifieke website bereikbaar is EN wat voor advertenties erbij geserveerd worden...
Natuurlijk kan dat ook anders, maar ik ben liever lui dan moe ;-)
Lees ook even het zinnetje erna en misquote me niet.
je originele IP-adres is nog altijd te achterhalen met TOR
Citation needed...!
Lijkt me sterk dat mijn IP adres via TOR te achterhalen zou zijn. Hoe dan?
Als de andere kant besmet is misschien. Maar het is prima geschikt om de Nederlandse censuur te doorbreken, The Pirate Bay is er goed op bereikbaar.
Bij mij gaat het pur sang om de privacy. "Illegale content" boeit me niet en download ik nooit, dus TPB, tja, al vind ik de censuur bullshit, ik gebruik het niet. Als TOR je privacy loepzuiver kan garanderen, dan heeft het een toegevoegde waarde. Nu weet je niet eens waar je informatie allemaal terechtkomt. En je kent de politieke dubieuze agenda van sommigen niet eens. Ik vraag me af wie of wat de autoritaire regime hierin is. Moet je bang zijn voor een China/Iran of voor Holland zelf.
Niets is perfect, maar volgens mij is ToR wel beter dan al het andere in dezen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee