Intel introduceert zuinige Core i3-dualcore met Turbo voor laptops

Intel heeft de Core i3-8130U aangekondigd. Het is een toevoeging aan de Kaby Lake Refresh-lijn voor zuinige laptops en 2-in-1-systemen, waarvan Intel vorig jaar augustus de eerste processors aankondigde. De Core i3 ondersteunt Turbo.

Net als de vorig jaar augustus aangekondigde Kaby Lake Refresh-chips in de zuinige U-serie gaat het bij de Core i3 om een processor met tdp van 15W. Anders dan die Core i5- en Core i7-modellen gaat het echter niet om een quadcore maar om een dualcore, die wel over HyperThreading beschikt.

De basiskloksnelheid ligt rond die van de Kaby Lake-Core i3's van vorig jaar, maar het verschil met die processors is dat de Core i3-8130U Turbo-ondersteuning heeft, wat de piekkloksnelheid op 3,4GHz brengt. Volgens Intel komt de Core i3 snel beschikbaar in laptops en 2-in-1-pc's.

  Intel Kaby Lake Refresh U-serie
Processor i7-8650U i7-8550U i5-8350U i5-8250U i3-8130U
Basisklok 1,9GHz 1,8GHz 1,7GHz 1,6GHz 2,2GHz
Turboklok 4,2GHz 4,0GHz 3,6GHz 3,4GHz 3,4GHz
Cores/threads 4/8 4/8 4/8 4/8 2/4
L3-cache 8MB 8MB 6MB 6MB 4MB
Geheugen ddr4-2400
lpddr3-2133
ddr4-2400
lpddr3-2133
ddr4-2400
lpddr3-2133
ddr4-2400
lpddr3-2133
ddr4-2400
lpddr3-2133
Gpu UHD 620 UHD 620 UHD 620 UHD 620 UHD 620
Gpu-klok 1150MHz 1150MHz 1100MHz 1100MHz 1000MHz

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-02-2018 • 11:28

42

Reacties (42)

42
39
35
7
0
3
Wijzig sortering
Het is toch wel een klein beetje marketing hoor. Deze varianten zitten vaak in ultrabooks en daar is de koeling niet super. Dus de turbo modussen die processors hebben halen wel de aangegeven snelheid maar zullen dit niet eeuwig volhouden omdat er dan thermal throttling optreedt.
En met niet eeuwig heb je het soms over maar letterlijk 10 seconden (natuurlijk dus geheel afhankelijk van de koeling van de laptop).
Een leek ziet bij die i7 bijvoorbeeld toch 4,2GHz staan en denkt dat dat de snelheid is. Terwijl het toch echt een processor is die in de praktijk waarschijnlijk 99% van de tijd tussen de 1,9 en +/- 3,4GHz werkt.

[Reactie gewijzigd door Fleximex op 23 juli 2024 22:31]

Is ook zo, maar het is ook niet echt de bedoeling dat je zware sustained loads gaat draaien op je ultrabook. Voor het merendeel van de mensen is dit het standaard 'use case scenario':

-idle
-opent web pagina (facebook, mail, nieuws)
-turbo naar 4.0Ghz voor 0.1sec
-idle
Er vindt wel een aparte verschuiving plaats bij Intel en zijn product nummers/naamgevingen bij deze refresh. Als je deze Core i3 vergelijkt met de vorige (7e, Kaby Lake) generatie mobile/low-power i7's, dan zie je erg veel overeenkomsten. De 4 MB cache, vergelijkbare turbo, twee cores met hyperthreading, in feite lijkt het gewoon een refresh van deze generatie maar dan gerebrand naar Core i3. Maar wat Intel in "generatie 8" blijkbaar Core i7 en Core i5 wil noemen, zelfs in het mobile/low-power segment, moet minstens 4 cores hebben.
Het klinkt wat tegenstrijdig, turbo en zuinig. Maar juist met laptops merk ik dat ik niet echt continu super performance nodig heb.
Het komt meer aan op een paar pieken van belasting (openen programmas, bepaalde systeem handelingen, compilen van code etc etc). Als ik dan daarnaast terwijl ik gewoon bezig ben met code kloppen of aantekeningen maken lekker zuinig kan werken klinkt dit eigenlijk heel goed.

Met mijn SP3 merk ik hetzelfde, die heeft wel een hyper threaded i7, maar de koeling is toch niet zo goed dat ik continue zware belasting wil draaien. (En die is nogwel haswell)
Eigenlijk is een turbo tegenwoordig een beetje een overbodige term geworden :P de kloksnelheid van processoren, en dan met name deze mobiele processoren, is extreem dynamisch en kan op talloze kloksnelheden werken. De chips passen de snelheid precies aan op de taken die uitgevoerd dienen te worden.
Je systeem is dus eigenlijk altijd aan het 'turbo-en' als het hoge load heeft; in het geval van deze i3 op 2,2ghz.

De enige reden waarom er nog met een turbokloksnelheid wordt gewerkt, is vanwege thermische eigenschappen. Het is gebruikelijk dat de turbo alleen behaald kan worden als het hele systeem nog koel is en de turbo kan zeer waarschijnlijk niet non-stop gebruikt worden (tenzij je een zeer goed gekoelde laptop hebt - hier zitten prestatieverschillen).
Eigenlijk is een turbo tegenwoordig een beetje een overbodige term geworden :P de kloksnelheid van processoren, en dan met name deze mobiele processoren, is extreem dynamisch en kan op talloze kloksnelheden werken. De chips passen de snelheid precies aan op de taken die uitgevoerd dienen te worden.
Je systeem is dus eigenlijk altijd aan het 'turbo-en' als het hoge load heeft; in het geval van deze i3 op 2,2ghz.

De enige reden waarom er nog met een turbokloksnelheid wordt gewerkt, is vanwege thermische eigenschappen. Het is gebruikelijk dat de turbo alleen behaald kan worden als het hele systeem nog koel is en de turbo kan zeer waarschijnlijk niet non-stop gebruikt worden (tenzij je een zeer goed gekoelde laptop hebt - hier zitten prestatieverschillen).
Nee die 2,2 is de basis clock. De hoge load belasting kan en zal een stuk hoger liggen.

Het koud/warm is ook anders tegenwoordig. Coffee lake wordt heel snel heel warm en kan omgekeerd ook heel erg snel afkoelen. In de prakijk zie ik mijn 8250U in games rond de 2700 Mhz hangen. Onder nog zwaardere belasting kan dat naar 2200 Mhz dalen. Dit gebeurd om de cpu onder de 80 graden te houden.
Ik zou het juist omgekeerd noemen: de basisssnelheid is overbodig geworden. Het enige wat die term zegt is "ook met slechte koeling zou deze snelheid altijd gehaald moeten kunenn worden ook als hij al lang bezig is" - maar aangezien laptopkoelingen zo verschillend zijn is er effectief geen enkele laptop die precies die waarde als effectief maximum voor langdurige berekeningen heeft.

De turbosnelheid is wel interessant omdat zonder overklokken een CPU nooit daar overheen zal gaan.
Volgens mij is een laptopfabrikant 'verplicht' om genoeg koeling te leveren zodat de chip zijn basisklok behaalt, anders staat Intel het gebruik van z'n chips en het bijbehorende stickertje niet toe. Maar correct me if I'm wrong :)
De turbo zou in dit geval misschien wel continue gebruikt kunnen worden. In de specs staat tdp van 15 watt. Dat is niet extreem veel om koel te houden.

Vraag me wel af of die tdp van 15 watt voor alle cpu´s hetzelfde is.
De turbo heeft vaak betrekking op één core. Hierdoor kan met name bij single treaded acties één core veel sneller draaien, waardoor - ondanks de hogere frequentie - de TDP niet overschreven wordt. Dit kan een aangename (tijdelijke) boost geven in bepaalde situaties. Vaak kan de turbo ook niet constant aangehouden worden.

Eigenlijk zijn het maximale snelheden. De cores gaan sneller en langzamer draaien zodat ze binnen de TDP blijven. Dus 4 cores kunnen maximaal op 2,2GHz draaien, terwijl een enkele core tot3,4GHz kan gaan.

(Ik weet het neit zeker, maar waarschijnlijk TDP vast wel kortstondig overschreden worden als het nodig is, maar uiteraard kan dit niet langere tijd ivm koeling).

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 23 juli 2024 22:31]

Turbo, maar ook het downclocken is afhankelijk van een aantal zaken:

Workload, verbruik en temperatuur binnen die variabelen is de snelheid van een hedendaagse CPU dynamisch of dit nu een AMD of Intel CPU is, maar ook bijv. CPU's in telefoons e.d. maken gebruik van dit principe.

Ook mag bij Intel voor korte tijd het TDP overschrijden met door op 125% van TDP te draaien (in de Intel specs max 100 seconden) maar fabrikanten mogen deze waardes aanpassen.

Hierdoor kan het best zijn dat een laptop met bijv. de hier gespecificeerde cpu idle maar op 800Mhz draait om stroom te besparen, op volle load single core op 3.4Ghz, maar het hoeft niet te betekenen dat wanneer alle 2 cores actief zijn dat hij dan altijd op 2.2Ghz draait. Als je een Multithreaded load hebt die de CPU niet zijn volle TDP laat gebruiken en waarbij de CPU niet te warm wordt kan het best zijn dat die workload op 3.0Ghz op 2 cores wordt afgewerkt of op 3.2Ghz, of op 2.8Ghz, 2.6Ghz of 2.4Ghz. Het enige dat zeker is, is dat het tussen de 2.2Ghz en 3.4Ghz zal zijn. Welke waarde het exact is zal afhangen van de zwaarte van de workload, hoeveel ruimte er in het verbruik is, en hoe hoog de temperaturen zijn.
Je verwoord het inderdaad duidelijk, thanks. Eigenlijk moeten ze aangeven wat de range van de multiplier (i.p.v. klokfrequenties) is waar de processor tussen kan schalen afhankelijk van gebruik en warmte.
Is dat nu de cpu op 10nm?
Nee, dat wordt Cannon-lake.

https://en.m.wikipedia.or..._Lake_(microarchitecture)

[Reactie gewijzigd door Enchantress op 23 juli 2024 22:31]

'Turbo' houdt tegenwoordig meer in: 'The race to idle'.
Het is de bedoeling dat wanneer de processor eventjes rekenkracht moet leveren, heel snel naar een hogere kloksnelheid kan opschalen, de taak uitvoert, en weer heel snel terug naar idle gaat. Dat spaart veel energie, en is juist energie zuinig.

https://lwn.net/Articles/501913/
https://en.wikichip.org/wiki/race-to-sleep
reviews: Tdp: minder simpel dan het lijkt

Ik heb liever een 1,9Ghz processor met turbo naar 4Ghz, dan een 4Ghz processor. Dan is je batterij in een paar uurtjes leeg.
Je hebt gelijk in je voorbeeld hoor, maar de opgegeven snelheid is de maximale snelheid bij gebruik van alle cores. De Turbo komt daar nog boven op.

Zo zou mijn CPU bijv standaard 3,4Ghz zijn, maar in de praktijk gewoon 800Mhz is als die niks te doen heeft. Dat verhaal heeft niks met turbo te maken. Turbo is de snelheid die boven de opgegeven snelheid ligt en meestal maar te benutten is met minder cores actief dan er in je CPU zitten (gelimiteerd door warmte en verbruik).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 22:31]

Voor een 4ghz processor is dat natuurlijk ook niet een punt, want die clockt ook zo terug naar 800mhz. Het zit hem wel meer in de gegarandeerde snelheid van de chip. de base clock moet gehaald worden. waarbij de turbo aan de hand van de TDP en termperaturen een bepaalde clocksnelheid haalt.

Dus ik heb wel liever een 4ghz cpu dan een 1,9ghz cpu, want de 1,9ghz cpu kan maar heel kort op 4ghz draaien tov de 4ghz cpu. (ik heb in mijn laptop een 3ghz xeon quadcore die een turbo heeft van 4ghz. maar draait onder last meestal 3,6ghz. en in de browser nu rond de 1 ghz)
De turbo voor motoren is in eerste instantie ontwikkeld met brandstofbesparing als achterliggende gedachte. Dat de turbo tegenwoordig wordt gerelateerd aan extra vermogen staat daar toch los van.
Ik ben benieuwd naar jouw bron, turbo's zijn al veel ouder dan men denkt. Vroeger was men niet zo zeer bezig brandstof te besparen, men was juist op zoek naar vermogen.

De laatste paar decennia wordt er juist wel naar het verbruik gekeken, nu worden turbo's toegepast om het redement te verhogen.

Zie ook bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/Turbocharger
In de eerste zin van jou bron gaat het ook over het verhogen van de efficiëntie van de motor.
Zodra ik mijn bron kan vinden zal ik deze toevoegen.
Dat is wat een turbo doet, dat is vandaag de dag ook zeker waar.

In het kopje history staat:

who received a patent in 1905 for using a compressor driven by exhaust gases to force air into an internal combustion engine to increase power output, but it took another 20 years for the idea to come to fruition

In 1905 was het verbruik nog niet zo'n probleem, men was vooral op zoek naar vermogen en wellicht ook betrouwbaarheid.
Je had het over waarom de turbo in eerste instantie is ontwikkeld. Zie het kopje "history" van het genoemde wikipedia-artikel, daarin komt duidelijk naar voren dat het in die eerste instantie ging om het verhogen van het motorvermogen.
Het is inderdaad daadwerlijk briljant. Je hebt een ultrazuinige laptop, maar hij kan eventjes gas geven als het moet.
Je ironische toon slaat nergens op. Het is precies zoals @nandervv aangeeft. Het normale snelheid/verbruik is laag bij deze chip, maar als er kracht nodig is komt er extra kracht vrij.
Moet een user zich zorgen maken over verhitting in de turbo modus?

Vaak worden laptops best warm zodra ze dienen te presteren.
Daar hoef je je een zorgen om te maken (tenzij dat ding op schoot staat), de turbo modus gaat automatisch uit als de laptop te warm is.
De U-reeks is meestal stil, bij grote load draaien fans maar erg heet wordt het niet. De CPU zal uitschakelen voor je oververhitting krijgt, maar dat is uitzondelrijk.
@Vizzie @algalid bedankt voor jullie reacties :-)
Specs zijn héél magertjes tegenover de respectievelijke AMD counterparts (die gisteren zijn gereleased) waar je minstels dubbel aantal cores/threads krijgt, meer L3 cache én onboard Vega graphics.
Het is idd interessant om die eens tegen elkaar te leggen - ik zie dat die nieuwe Ryzen chips tot aan 25W pieken dus da's wel stevig, maar in de praktijk draaien systemen voornamelijk op lage cpu belasting.
Klinkt niet als een erg spannende toevoeging tov de huidige i3 7130u. Grofweg is de nieuwe i3 een CPU met een lagere baseclock en een hogere turbo als ik het zo bekijk. Had stiekem gehoopt op een quadcore i3, net als de desktop variant.
Idd, ik ben blij dat ik een 7130U heb, want wachten op de 8130U maakt toch nihil verschil in multicore loads. Zou dus het wachten niet waard zijn voor mij.
goede marketing truc van hun maar een laptop koop ik niet met meltdown en spectre.
intel. meltdown inside.
Een 15W i3 processor klinkt goed voor wie nèt iets meer wilt kunnen dan spreadsheets, mailen en browsen.

Valt de (maximale) turbosnelheid dan ver buiten de TDP?

En zonder iets te willen bashen...
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een 'turbo' lopende processor t.o.v. een schalende processor?

Is turbo dan enkel het verschil, dat een processor dit per kern gaat bepalen t.o.v. alle kernen gelijk?
Een marketingtruc om niet een 3GHz processor in een laptop te zetten, welke de snelheid door warmte geen uur volhoudt?

Mijn stokoude AMD S939 desktop plank kan ook de boel schalen, door de boel tussen de 0,8 en 2 GHz te laten lopen en met voltages te spelen (cool n quiet). Ik meen dat Intel dit ook al een tijdje doet met speedstep.

Ik bied een glimlach voor het verlossende antwoord.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.