Foto toont prototype oude Intel Cannon Lake-Y-cpu met drie chiplets

Er zijn foto's van een Intel Cannon Lake-prototype verschenen. Deze cpu beschikt over een mcm-ontwerp met drie chiplets in een enkele package. Dat is anders dan releaseversies van Cannon Lake, die beschikten over twee dies.

Het betreft een prototype van een Core M3-cpu uit de Cannon Lake-Y-generatie, schrijft hardwareverzamelaar YuuKi_AnS op Twitter. De foto toont een engineering board van Intel, met daarop een processor met drie kleine chiplets verpakt in een bga-package. Er zit rode lijm op de cpu, wat erop wijst dat er thermocouples op de processor waren bevestigd. De cpu zou daarmee gebruikt zijn als tdp-sample om hitte- en stroomtests mee uit te voeren, speculeert de Twitter-gebruiker.

Cannon Lake was de eerste cpu die gebruikmaakte van Intels inmiddels beruchte 10nm-procedé. De chips waren bedoeld voor gebruik in laptops en NUC-systemen en beschikten over twee chiplets. Een daarvan bevatte twee cpu-cores. De andere functioneerde als losse i/o-die. Dit prototype beschikt dus over een derde chiplet. Volgens SkyJuice60 van AngstroNomics en uitgelekte datasheets van VideoCardz werd die die gebruikt als een mcivr, oftewel multi-chip integrated voltage regulator. Dergelijke ivr's regelen de stroomtoevoer naar de cpu.

Traditioneel zat zo'n spanningsregelaar op het moederbord, maar Intel integreerde hem met zijn Haswell-architectuur in de cpu zelf. Een generatie later, met Broadwell, werden ivr's echter geschrapt uit Intels 'mainstream'-desktopprocessors. Het is niet bekend waarom het bedrijf dat deed, maar vermoedelijk was dat wegens hitteproblemen en beperkingen op het gebied van die-oppervlak, schrijft ook Tom's Hardware. Het lijkt er dus op dat Intel plannen had om de ivr in een losse chiplet te gebruiken, hoewel chips met deze implementatie nooit op de markt zijn verschenen. Uiteindelijk zijn er slechts twee Cannon Lake-cpu's op de markt verschenen. Intel staakte de ondersteuning van Cannon Lake minder dan twee jaar na de release.

Intel Cannon Lake-prototype via YuuKi_AnS
Intel Cannon Lake-prototype via YuuKi_AnSIntel Cannon Lake-prototype via YuuKi_AnS

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

22-08-2022 • 09:51

7

Reacties (7)

7
7
6
2
0
0
Wijzig sortering
https://en.wikipedia.org/wiki/Cannon_Lake_(microprocessor)
Cannon Lake was initially expected to be released in 2015[6]/2016, but the release was pushed back to 2018. Intel demonstrated a laptop with an unknown Cannon Lake CPU at CES 2017 and announced that Cannon Lake based products would be available in 2018 at the earliest.
Om een indruk te geven van hoe oud/recent het eigenlijk is.
Is het boeiend dat we naar een 5-jaar-oude prototype mogen kijken? Leuk dat iemand dit gevonden heeft, kudos. Maar dit lijkt me voldoende om over te tweeten ofzo, tenzij het echt iets noemendswaardig is. Ik mis in dit artikel het "waarom" dus vooral. Uitleg over waarom dit nieuws is. Dat ontbreekt wel vaker, maar in dit geval is het essentieel.

Kom op, beste redactie, laat het resultaat van die journalistieke opleidingen eens zien ;) Weten wat je lezers weten, en weten wat je lezers willen weten dus.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 15:42]

Nieuws waardige is verdieping geven aan de ontwikkeling waarmee Intel mee bezig is geweest. Dat het oude CPU's betreft. Maakt dat het niet minder interesant.

Wat wel interesant is dat Intel wel met een ander type procudee bezig is geweest. Iets wat men tot nu toe misschien wel onder Top Secret ergens in de kast van Intel lag.

Zeker gezien Intel dus bezig is geweest om de mcivr in de CPU op te nemen ipv dat deze chip op het moederbord kwam.
Testen die misschien wel 10 of 20 jaar geleden zijn uitgevoerd. kunnen nog steeds in de koelkast liggen omdat de techniek niet toereikend was.

Groot voorbeeld is de iPad. Die lag al in de koelkast in 1999 maar pas in 2009 was de techniek zo ver dat Apple de iPad ook daadwerkelijk kon gaan fabriceren.
Of MS met Longhorn waar technieken in zaten die toen nog niet echt levensvatbare waren en uit Vista gehaald zijn. Maar in Windows 7 toch het licht hebben gezien.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 22 juli 2024 15:42]

Grappig, maar wat is de nieuwswaarde van dit artikel?
Het gaat over een achterhaalde chipset die zeer beperkt in gebruik is geweest. Verder heel veel speculaties over een nauwelijks belangrijke feature.

Elk productiebedrijf maakt prototypes van nieuwe producten en vele hiervan komen (helaas) nooit in productie. Bedrijven schamen zich vaak voor dat soort 'mislukkingen' terwijl het voor ons als techneuten wel leuk is om te weten wat er onderzocht is, maar in dit specifieke geval zie ik de nieuwswaarde niet.
Het is geen wereldnieuws meer natuurlijk omdat de CPU architectuur al erg oud is en ook niet succesvol was. Langs de andere kant vind ik het nog altijd interessant want ik wist eigenlijk niet dat bijvoorbeeld Intel Haswell CPU's ook al een geïntegreerde voltage regulator hadden en dat Intel hier later weer van af gestapt is.
beetje verouderd model maar wel interessant om te zien hoe intel dit doet.
Cannon Lake, beroemd omdat die trager was en meer verbruikte dan zijn 14nm voorganger. Het was zelfs zo erg dat ze de on-die GPU moesten uitzetten.

Intel had al zoveel vertraging met zijn 10nm proces gekend, en had al zoveel keer gezegd dat er 'vooruitgang' was, dat ze het niet konden maken om *niks* uit te brengen. Dankzij Coffe Lake konden ze tegenover Wall Street claimen dat ze 'in productie' waren (nauwelijks volume, met maar ocharme maar één cpu-type), dat ze 'design wins' hadden bij klanten (enkel een paar geforceerde), en dat de yields elke dag verbeterden (van mega verschrikkelijk laag naar belachelijk laag).

Dit is dus wel een historische testchip, uit de periode waarin Intel begon te beseffen dat AMD een geweldige kan zou krijgen om terug competitief te worden. Al zeker op mobiel gebied.

[Reactie gewijzigd door florizla op 22 juli 2024 15:42]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.