Het gaat hier helemaal niet om BREIN... Het gaat om DFW... En die hebben NADRUKKELIJK aangegeven dat het om DOWNloads gaat, en niet om UPloads. Logisch, want voor de UPloads hebben ze BREIN.
Misschien moet je even opzoeken wat 'opsporingsbevoegd' betekent. BREIN en DFW zijn niet meer opsporingsbevoegd dan jij en ik. Helemaal niet, dus. 'Opsporingsbevoegd' betekent dat je onderzoek mag doen in een strafrechtelijke zaak, en daar dan ook boetes voor mag uitschrijven, of een strafzaak beginnen.
De enigen die dat mogen zijn overheidsinstanties met opsporingstaken (FIOD, Politie, Milieudienst, etc), en geen BREIN. Daarom neemt BREIN ook altijd de FIOD en de Politie mee bij een inval.
BREIN mag natuurlijk, net zoals jij dat mag, een civielrechtelijke zaak beginnen (geen strafrechtelijke, daar zijn overheidsinstanties voor met opsporingsbevoegdheid) om een schadevergoeding te eisen. Maar meer dan dat mogen ze niet.
Het grote verschil tussen BREIN en DFW zit hem in achter wie ze aan gaan, en de consequenties voor de zaak die ze willen beginnen. BREIN wil de UP loaders aanpakken (ook wel verspreiders), en DFW de DOWN loaders (mensen die de film in hun collectie opnemen om zelf te kijken).
Voor een aantal zaken heeft dit wel impact:
1. Het opvragen van NAW gegevens bij ISPs zal voor DFW moeilijker zijn. De ISP moet namelijk een test doen om te beslissen wel of geen gegevens te verstrekken (want niet opsporingsbevoegd, dus ISPs zijn niet verplicht deze gegevens te verstrekken op aanvraag). 1 van de toetsen die de ISP moet doen is namelijk de afweging of het belang van DFW, de ISP, of de downloader belangrijker zijn. Bij veelvuldig inbreuk (uploaden) is dat duidelijk DFW, maar bij een downloader is dat minder duidelijk, het gaat namelijk niet om verspreiding of voortdurende inbreuk, en de geleden schade is minder dan de jaarkosten voor de internet verbinding.
2. Een ex-parte veroordeling zit er niet in: want geen voortdurende inbreuk.
3. Bij DOWNloaden is een causaal verband tussen de download en de geleden schade moeilijk aan te tonen, en indien het causaal verband bewezen wordt geacht (jij had anders die DVD gekocht), dan lijkt de geleden schade slechts de prijs van 1 DVD/BluRay. Bij UPloaden is dat makkelijk, jij upload het, en er zijn minstens 1000 mensen die hem hebben gedownload. Die upload heeft dus zeker schade veroorzaakt want het is aannemelijk dat van die 1000 mensen er minimaal een aantal anders de DVD hadden gekocht.
4. Hoeveel rechtszaken willen ze gaan aanspannen? Elke downloader moet afzonderlijk voor de rechter gedaagd worden. Stel dat er 10000 mensen zijn die die film downloaden, en DFW 10000 schikkingsvoorstellen verstuurt... En die 10000 mensen betalen niet... Wat dan? Gaan ze 10000 zaken starten? Ik denk dat ze dat een stuk meer kost dan de eventuele schadevergoedingen die ze daaruit gaan krijgen. 10000 keer griffiekosten, 10000 advocaatkosten, etc. Het is niet zo dat die kosten automatisch bij de DOWNloader terecht komen als DFW de zaak mocht winnen. Zeker wanneer de DOWNloader een schadevergoeding krijgt van de 150 euro in het schikkingsvoorstel is een rechter vaak niet geneigd om de kosten van de zaak bij de DOWNloader neer te leggen (als DFW voor 150 euro een zaak wil starten, dan kunnen ze dat prima zelf betalen).
En zo zijn er nog wel meer zaken die een rechtszaak tussen een DOWNloader en DFW iets heel anders maakt dan een zaak tussen een UPloader en BREIN.
Ik persoonlijk denk dat er niet eens een zaak gestart wordt door DFW als je de schikking niet betaalt.
[Reactie gewijzigd door TagForce op 22 juli 2024 15:01]