Athom Homey krijgt ondersteuning voor Home Connect van Bosch en Siemens

Athom heeft integratie met Home Connect van Bosch en Siemens aangekondigd. De smarthomehub kan daardoor verbinden met apparaten als ovens, vaatwassers, wasmachines en koffiezetapparaten van de merken.

Om apparaten met Home Connect te verbinden met de Homey, moeten gebruikers een app installeren op de smarthomehub. Volgens de omschrijving van die app is er nu ondersteuning voor ovens, wasmachines, wasdrogers, vaatwassers en koffiezetapparaten. Ondersteuning voor koelkasten volgt nog.

Volgens de makers van de Athom Homey, heeft Home Connect een 'goede en stabiele api' waardoor het systeem goed is te integreren in de smarthomehub. In de afgelopen maanden is samengewerkt aan de realisatie van de integratie.

Home Connect is een systeem van BSH Home Appliances, dat witgoed verkoopt onder de merknamen Bosch en Siemens. Apparaten die Home Connect ondersteunen zijn voorzien van wifi en kunnen via een app op afstand bediend worden. Door de ondersteuning voor Home Connect kunnen gebruikers van de Homey de betreffende apparatuur automatiseren in Homey Flows.

De Homey van het Nederlandse Athom is een centrale controller voor bediening van smarthome-apparaten van verschillende merken. Tweakers publiceerde in januari een review van de Homey.

Athom Homey

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-12-2017 • 11:07

62 Linkedin

Reacties (62)

Wijzig sortering
Ik heb de review van Tweakers gelezen van dit apparaat. https://tweakers.net/revi...an-nederlandse-bodem.html

Ik zou het leuk vinden als Tweakers een update geeft van de Homey na een jaar. Ik kreeg de indruk dat de Homey toen nog niet echt af was. Ik heb nu Xiaomi, Broadcast en Klik-Aan spullen in huis en nog Ikea verlichting en een slimme thermostaat op m'n verlanglijst staan. Ben erg benieuwd of de Homey nu volwassen genoeg is geworden om alles aan te sturen.

[Reactie gewijzigd door Jiskefet296 op 20 december 2017 11:18]

Ik ben een Homey fan van het eerste uur. Zelf al meerdere apps ontwikkeld, o.a. ondersteuning voor Onkyo receivers en Telegram, Synology Surveillance Station en nog veel meer gebouwd voor Homey.

Ik kan je zeggen, ik heb thuis en op kantoor bij elkaar zo'n 40-50 apparaten gekoppeld aan Homey, met zo'n 20 verschillende apps. Ben er echt heel tevreden over.

Ze hebben vrijwel wekelijks nieuwe apps, firmware upgrades e.d. (als je de experimental volgt, als je de stable neemt dan een stuk minder). Recentelijk is SDKv2 er gekomen met grote veranderingen voor programmeurs, maar naar mijn idee brengt dat het geheel op een stuk hoger niveau qua stabiliteit en mogelijkheden.

Ik kan het in elk geval zeker aanraden. Het combineren van verschillende apps in de flows werkt voor (vrijwel) iedere gebruiker begrijpelijk en snel. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.
Een Domotica round up zou wel leuk zijn.
Check apps.athom.com maar eens. En ook het topic op Tweakers is een goede plek. Er zijn nog steeds wel dingen die niet altijd even goed werken, maar ondertussen worden er al wel heel erg veel apparaten ondersteund.
Met volwassen geworden bedoel ik eigenlijk de vraag of hij het Tweak-stadium heeft verlaten.

Ik vind het leuk om met dingen te prutsen, maar hiervan wil ik geen hobby maken. Niet eindeloos fora doorlezen en corresponderen met ontwikkelaars. Het moet me meer tijd opleveren dan dat het me kost. Het moet gewoon uit de doos goed werken.

Als ik hier de reacties hier zo lees is de ervaring een stuk beter en is een re-review van toegevoegde waarde. Het lijkt me een leuk product, maar ik geef €280 niet makkelijk uit. Het zou leuk zijn als die zeven in die review wat kan worden opgehoogd.
Zo uit de doos heb je niks aan Homey. De kracht zit hem in de 'flows' (if, then, and, that, else). en die flows zal je zelf moeten maken en tweaken. Ik vind dat juist het leukste er aan. Flows zo goed maken dat er echt dingen automatisch gaan in huis (kan me niet herinneren wanneer ik in de woonkamer voor het laatst een lampschakelaar heb gebruikt). En dat dan ook nog beetje bij beetje uitbreiden, door steeds weer wat hardware er bij te kopen.

Maar ik vraag me af of er een domotica controller is, die zo uit de doos direct werkt? Lijkt me toch dat je het altijd aan je persoonlijke voorkeur moet aanpassen. Bij sommige controllers is dat misschien simpeler, maar dan heb je ook minder mogelijkheden...
Als ik op jou omschrijving en mijn ervaring afga dan zeg ik ja: Als je twee uurtjes de tijd neemt om te spelen met de flows in homey kan het in jou omschreven situatie (net als bij mij) echt wel een toevoeging zijn! Ik ben in elk geval al een half jaar dik tevreden over Homey.
Ze zijn nu bezig om flows makkelijker en toegankelijker te maken voor het grote publiek dmv de nieuwe smartphone app. Zelf doe ik mee aan het test traject en ik moet zeggen dat het de goed kant op gaat, waardoor het ook voor een reguliere consument leuk en toegankelijk wordt!. Maar ik sluit me aan bij de rest als je echt wat wil moet je toch af en toe wat tweaken. Dit geeft je ook de vrijheid die je bij bijvoorbeeld een Homewizard niet hebt.
Homey is een stuk volwassener inderdaad. Waar in het begin updates nog te snel uit de beta kwamen en stable soms kapot was is dat tegenwoordig een stuk beheerster. Stable is dus ook echt stable en zwave is goed betrouwbaar. Kaku range is wat minder geworden waardoor ik daar helemaal van afgestapt ben. Zigbee support is ook al aardig de goede kant op aan het gaan.
Ik gebruik de Homey nu een jaar en het is zeker een aanrader. De meeste kinderziektes zijn eruit en hij fungeert nu als volwaardige aansturing van mijn domotica. Aansturen via spraak is nog steeds beta en werkt niet altijd goed, verwacht daar dus niet teveel van, zeker t.o.v. Alexia en Google Home. Ik heb zelfs ook van alles door elkaar (KAKU, Philips Hue, Ikea, NeoCoolCam, Aldi, Sonos) en Homey zorgt dat ik alles centraal kan bedienen. Ik heb geen moment spijt gehad van de aankoop van mijn Homey!
Het zou fijn zijn als dit keer ook de privacy voordelen van de Homey boven de concurrentie worden meegewogen.

De vorige review noemde letterlijk niet één keer het woord privacy. Terwijl het juist een grote feature is: met de Homey kun je een "cloudless smarthome" bouwen. En dat is de toekomst.
Mooi zo. Meteen installeren. Op enkele apparaten na "hangt" inmiddels het hele huis aan Homey.

En dat is dan ook meteen mijn enige kritiek op Homey. Als hij plat ligt werkt de helft van mijn woning niet meer. Een aantal Z-Wave apparaten heeft een onderlinge directe koppeling zodat ze blijven werken, maar bij veel andere apparaten en in complexere scenario's werkt dat niet.

Ik zou dan ook graag een tweede Homey aanschaffen als hot-spare in stand-by. Er lijkt echter geen enkele voorziening om devices en flows de synchroniseren. Ook lijken (maar ik kan het mis hebben - ben geen expert) sommige protocollen, zoals Zigbee, niet geschikt voor een meerdere controllers op 1 netwerk.

Ongetwijfeld kan dat allemaal opgelost worden, maar vooralsnog lijkt er geen interesse voor te zijn vanuit Athom. Deze, en ook een aantal van hun andere keuzes, houden - naar mijn mening - Homey onnodig vast in een kleine hobby-hoek.

Dat is jammer, want het is een enorm krachtig apparaatje is met een redelijk gelikte interface. Volgens mij zouden ze enorm kunnen groeien onder installateurs etc. als ze daar een aantal voorzieningen voor zouden treffen.
Flows etc back-uppen staat wel op de roadmap, maar er is op dit moment een feature freeze en er word nu heel erg gefocussed op stabiliteit van Z-Wave en Zigbee.
Als hij plat ligt werkt de helft van mijn woning niet meer.
Maar is dat een probleem van Homey of is dat een gebrek aan een backup plan?
Als de Homey plat ligt dan lijkt mij dat toch echt een probleem van en door de Homey.
Voor zover ik weet heeft de Homey ook niet de mogelijkheid om een 2e als backup/redundant te gebruiken dus een backup is niet te realiseren.
Beide kunnen een oplossing bieden. Het verschil is echter dat een backup plan voor veel minder mensen acceptabel is dan een tweede (of duurdere) Homey die 99.9+% uptime bied.

Zelf overleef ik wel met die ene Homey. Mijn vriendin ook wel. (Die is inmiddels wel wat gewend.) Maar ik ga hem nu niet installeren bij-, of aanraden aan-, mijn a-technische familieleden en buren.

Uiteraard is dat slechts mijn visie voor Homey - een Homey in elk huis - en hoeft dat niet overeen te komen met de visie van Athom. Geen idee of ik ze op andere gedachten kan brengen, maar niet geschoten is altijd mis.
Smart maken van keukenapparatuur zie ik het nut niet zo van in. Als je op afstand koffie kan maken is dat leuk, maar doorgaans moet je er toch heen om er een kopje onder te zetten en voordat je hem aan zet moet hij vaak nog spoelen, de avond er voor er een kopje onder zetten is dan dus ook geen optie. Geen idee hoe de siemens en bosch apparaten dat doen, maar ik zie het nut er niet zo van in. Sure het kan handig zijn als je de resterende tijd van de oven of wasmachine op je smartphone kan zien of aan je smart home assistant kan vragen, maar meer nut zie ik er niet in eigenlijk.
Tja maar goed even je benen strekken na de keuken lopen, of gewoon een timmertje zetten op de telefoon of keuken wekker.
Ook met de wasmachine je weet hoe lang programma duurt(Staat op de display), dus na voorbeeld een uurtje kan je eens kijken of die klaar is.
De enige functionaliteiten van smart maken van dit soort apparaten zijn voor mij:

- Notificatie als was/droger/vaatwas cyclus afgelopen is
- Notificatie als glansspoelmiddel/zout bijgevuld moet worden (bij vaatwasser)
- Notificatie als er een lek gedetecteerd is
Voor een koelkast/oven/koffiezetapparaat zou ik niet weten wat de toegevoegde waarde op dit moment zou moeten zijn.

Het hele "vaatwasser met een app op afstand aanzetten" is leuk voor op de doos/reclame, maar hoevaak ga je dit soot dingen gebruiken? De vaatwassers kun je nu al voorprogrammeren zodat ze om een bepaalde tijd aangaan, wat ik nu al doe op het moment dat ik het laatste kopje er in zet. Dus deze feature werkt alleen als je de het vergeet. Misschien een betere feature zou zijn dat de vaatwasser uit zichzelf een cyclus doet op het moment dat hij merkt dat hij beladen is en er dalstroom is.
Een kopje koffie op afstand zetten is inderdaad helemaal nutteloos, wie gaat nu een kopje eronder zetten, een app openen en selecteren wat voor een koffie hij wil?

In de toekomst zouden koelkasten wel baat bij smart zijn kunnen hebben, nl door voorraadbeheer (hoe oud is de melk, hoeveel eieren heb ik nog, etc).
Homey, zorg voor koffie morgen om 7.00 uur.
Homey, zet de oven uit over 30 minuten
Homey, geef een melding als de droger klaar is (al kan die dat ook als je er een slimme stekker aan hebt zitten zodat die weet wanneer het apparaat minder gebruikt)

zo maar wat voorbeelden
Ik bedoel niet dat ik genoeg ideeen heb over commando's die je kan uitvoeren, ik bedoel dat het niet praktisch is omdat je toch naar het apparaat toe moet om handelingen uit te voeren.
Homey, zorg voor koffie morgen om 7.00 uur.
Kun je voorprogrammeren + je moet alsnog nog een kopje eronder zetten (dus op dat moment kun je het ook voorprogrammeren).
Homey, zet de oven uit over 30 minuten
Bij het erin zetten van het eten zet je een countdown timer, hierna gaat de oven automatisch uit, of je kookt op gevoel en kijkt om na 25 min of het eten al goed is of wacht nog een paar minuten. Tenzij ze een webcam in de oven integreren zul je toch moeten gaan kijken naar de oven en dan pas beslissen of het nog een paar minuten moet of dat het al klaar is.
Homey, geef een melding als de droger klaar is (al kan die dat ook als je er een slimme stekker aan hebt zitten zodat die weet wanneer het apparaat minder gebruikt)
Klopt, dat is ook wat ik als enige nuttige eraan zie

Je kan ook zeggen "Homey, laat de was nu lopen", maar wat is het voordeel? Je moet zorgen dat de was erin zit en de deur dicht is en zorgen dat er wasmiddel/wasverzachter aanwezig is, voor beide acties moet je bij de wasmachine zijn, op dat moment kun je ook de wasmachine aanzetten....
Welk probleem word er concreet opgelost? Bij een slimme thermostaat is dat duidelijk, mijn huis is warm op het moment dat ik thuis kom. Bij een lamp is het ook duidelijk, verlichting gaat automatisch aan op allerlei triggers (het word donker, een bewoner komt thuis, etc). Maar wat is het voordeel van een wasmachine die ik met een app kan aanzetten als ik eerst een heleboel handelingen heb moeten doen bij de wasmachine?
Via stem gaat het alleen sneller dan handmatig alles doen.
Je kunt ook handmatig de lampen aan doen, waarom zou je die via een app willen? Desnoods kun je het doen met een simpele bewegingsdetector.
Je kunt ook handmatig de tv van zender verwisselen, waarom zou je een afstandsbediening gebruiken?
De thermostaat die aan gaat als ik thuis kom is toch ook eenvoudig om een tikje tegen aan te geven zogauw je thuis komt? Wat is het nut om dat te automatiseren? (je eigen argumenten kunnen direct gebruikt worden tegen jou wel nuttige zaken)

Dus het is niet om aan te zetten, maar als de wasmachine/droger boven klaar is, dan is het wel handig als ik beneden een seintje krijg. Of als de droger ook gevuld is en klaar is, dan kan zogauw de was afgelopen is de droger aan voor de was die daar in zit..
Ik vind het ook maar niets. Ik ben aan het shoppen voor een nieuwe keuken en zie de Home Connect bij Siemens idd regelmatig voorbij komen. Verkopers zeggen dan 'dan gebruik je het toch niet' als ik vertel dat ik het een negatieve feature vind, maar daarmee is de functionaliteit en daarmee de attack vector nog niet verdwenen. Daardoor nog wel aan het overwegen om toch naar een ander merk te switchen.
Gebruiksgemak wordt er met een hoop nieuwe apparaten niet beter op imo, ouders hebben nu een (dik jaar) een nieuwe keuken met combi magnetron (merk weet ik zo niet, geen goedkope). Bediening van dat is echt zeer matig, je moet allerlei menu's door om de magnatron of oven aan te krijgen.

Oude apparaat (kwam uit ~2000) werkte 10x makkelijker; 2 draaiknoppen, losse tijd timer en je kon alles bedienen zonder ooit de handleiding nodig te hebben. Eea is volgens mij vooral uit kostenbesparing oogpunt ontwikkeld.
Zeker een inbouw keuken ja daar zit tegenwoordig zoveel in, gewoon losse magnetron anders kopen

https://www.bcc.nl/keuken...e-magnetron-pm203w/233835

Plankje ofzo om hem op te zetten klaar, heb je weer magnetron met 2 draaiknoppen :)
Ik denk al een tijdje dat dit soort apparaten, TV's, ovens, etc, een soort PCMCIA insteekkaart moeten krijgen waarop de slimmigheid zit. Dat heeft een aantal voordelen.
 • Wil je het niet, dan is de 'slimme' functionaliteit 100% betrouwbaar weg.
 • Wil je het niet, dan betaal je niet voor de hardware. Nu wordt die vaak toch meegeleverd, maar 'uitgezet'. Open een goedkope vaatwasser maar eens.
 • Standaardisering zou het 'upgraden' van je apparaat mogelijk maken. Snellere processor in je smart TV bijvoorbeeld, voor lokale deep learning dingen, etc.
 • Standaardisering zou een markt kunnen opleveren voor alternatieve controllers voor apparaten. Bijvoorbeeld om toch nog beveiigingsupdates te krijgen als de originele producent ermee ophoudt.

[Reactie gewijzigd door unfold op 20 december 2017 15:49]

Hey Google, preheat the oven to 220 degrees O-)

Bij een paar dingen kan ik me nog voorstellen dat het handig is:
- melding dat temperatuur koelkast/diepvriezer afwijkt (deur niet goed dicht of defect)
- oven voorverwarmen
- sous vide waterbad opwarmen (in combinatie met een ijsbadje)

Bij veel andere dingen dan ook weer niet, maar misschien weet iemand anders wel wat.
Hey Google, preheat the oven to 220 degrees
Als ie dan meteen kan "voelen/zien" of er nog een broodmandje met de overgebleven broodjes van het ontbijt er niet nog instaat zou dat handig zijn. Ik heb weleens hele zwarte broodjes gekregen op deze manier en dat wil ik niet als ik niet thuis ben.
Dat valt natuurlijk simpel te voorkomen door nooit iets in de oven te zetten dat niet tegen hitte kan. Bij een combi-microgolfoven is dat al wat minder evident, dus daar zou dat eerder een risico kunnen zijn.

Voor een Anova is dat bijvoorbeeld wel handig, omdat die een melding geeft wanneer je ijsbad te warm wordt, zodat je dan moet beginnen koken. Wanneer je ijsbad wel goed gedimensioneerd is, kan je gewoon op tijd beginnen zodat het eten klaar is tegen dat je thuis bent.
Zonnepanelen leveren een overschot aan stroom --> Wasmachine/ vaatwasser aan

Misschien zie je het nut nog niet. maar over een paar jaar kunnen we niet meer zonder ;-)
Mijn pa zegt ook altijd dat hij ergens het nut niet van in ziet. maar uiteindelijk is het toch wel makkelijk.
Zelf denk ik dat er wel interessant scenario's mogelijk zijn. Thuis heb ik een afzuigkamp in mijn plafond met afstandbediening. Het zou leuk zijn om de afzuigkap zelf aan te zetten wanneer ik begin met koken. Ook zou ik mijn verlichting in de keuken hier op aan kunnen passen.
Leuk, maar zie het er nut niet van in.

Gemiddelde "home applicance" (koelkast, vaatwasser) gaat langer mee dan de frequentie van beveiligingslekken etc, sterker nog "slimme" stuk vind ik zelfs een risico voor levensduur.
Idd, vergelijk het met telefoons. Die gaan vaak maar 1-2 jaar mee (of 4-5 jaar op iOS) waar een koelkast (etc) vaak 5-10 jaar gebruikt wordt.
Ik krijg nog steeds jeuk van die LG koelkast tijdens het Tweakers October Fest, met venster in de deur dat transparant wordt als je er op klopt. Hoog "gewoon omdat het kan" gehalte, maar of het echt nut heeft.

Ik zie nog wel een keer een koppeling tussen bv. AH Appie of de Allerhande app/site komen, die dan automatisch je oven instelt voor een recept. Moeten ze natuurlijk wel bv. een cameraatje in de oven in bouwen om te checken of er niet zooi in staat.

Ik heb liever een soort favorieiten knop op m'n combi oven, omdat je in de praktijk in 9 van de 10 gevallen steeds dezelfde settings gebruikt. Bv. rol croissants, 18 min op 180 graden, niet voorvverwarmd onder knop P1. Zelfde voor de was machine, scheelt weer gedraai aan knoppen.
Weet je die LG koelkast nog te vinden toevallig, ik heb die denk ik gemist.
Niet dat ik het wil maar ben eens benieuwd :)
Eigenlijk het transparante scherm op een koelkast kan nog wel nut hebben. In veel huishoudens gaat de koelkast vaker en langer open dan nodig is. Wat ervoor zorgt dat er een hoop koude lucht ontsnapt. Hierdoor moet de koelkast extra koelen. Als je door het kijken in de koelkast zonder dat deze open gaat, kunt kijken of er iets lekkers in de koelkast zit, of waar iets ligt. Zolang de extra functionaliteit (scherm), maar niet meer stroomverbruikt dan het bespaart en dat het er niet voor zorgt dat de levensduur van een koelkast weer een stuk korter wordt.

Ik zou wel eens de berekening willen zien van de mogelijke besparing :)
Ik vind het voor een deel wel interessant. Zo zou ik graag willen dat ik een-en-ander zo in kan stellen dat mijn vaatwasser of wasmachine pas aan gaat op het moment dat de zonnepanelen genoeg opbrengen (en liefst ook de bewolking de 2 uur daarna wegblijft). Dat zou goed zijn voor het eigen verbruik van de opgebrachte energie en dus goed voor het milieu en kosten.
tja ik was(af) op nachtstroom, en wek energie op gedurende de dag :) extra voordeel.
Voor een koffie apparaat is er weinig nut ja, maar een notificatie ontvangen dat mijn wasmachine klaar en het schema van dit apparaat kunnen instellen in een mooie interface zou zeer fijn zijn (zoals homey heeft)

zolang dit maar veilig en stabiel is
Notificatie van de wasmachine kan al heel eenvoudig met een slimme tussenstekker die aan de hand van het stroomverbruik kan meten of je wasmachine klaar is. Aanzetten van het ding is niet zo boeiend omdat je er toch heen moet om het ding te vullen.
Dat is wel een goede oplossing, niet aangedacht. top handig kopen. (mijn wasmachine staat op zolder, dus hoor hem niet piepen en zie hem ook niet echt)
Opzich is het aanzetten wel fijn, nou zitten er op veel vaatwassers en wasmachines al tijdschakelaars,maar als je via de homry kan regelen is helemaal fijn.

Hoe vaak ik al niet voor de vaatwasser of wasmachine heb gestaan dat ik dacht ik wil dat hij om 1800 uur klaar is als ik thuis kom, maar dan wil ik hem niet sochtends om 6 uur al aanzetten en een paar uur met de deur dicht laten staan verstikken terwijl alles nog nat is.

Again, veel machines hebben tegenwoordig timers, maar vaak niet exact genoeg, het zou veel makkelijker zijn om te kunnen zeggen ik wil dat om xxxx uur klaar is en niet hoeven te denken/gokken hoe lang een programma duurt
Mijn wasmachine stel ik in over hoeveel minuten deze klaar moet zijn (als ik niet wil dat deze direct start). Hij berekend zelf hoelang het programma ongeveer zou moeten duren en trekt dat van deze tijd af. Heb je geen internet verbinding voor nodig.
Leuke toevoeging:

Koffie apparaat:
Voor het slapen gaan een kopje klaar zetten en dan in Homey instellen dat als je wakker bent (sensors, stroomverbruik) dat er dan een kopje koffie gezet wordt

Oven:
Als ik bijna thuis ben graag de over beginnen voor te verwarmen op 220 graden

Koelkast:
De temperatuur is te hoog/laag, aandacht is vereist

Wasmachine:
Pushbericht als de was klaar is

Zo kan ik nog wel even door gaan, aldus een tevreden Homey gebruiker :)
Anoniem: 310408
@MarkyB20 december 2017 12:46
Wasmachine:
Pushbericht als de was klaar is
Dat kan al, gewoon de stroom meten en als de load wegvalt is de was klaar en kan je iets sturen.
Kost je 60 euro voor een stekker, nu kan het apparaat het zelf communiceren, en zelfs meer dan alleen op basis van stroomverbruik.
nah, geen €60.
dat zou toch ook prima kunnen met een Sonoff POW?
Helaas niet.

via Homey:

This driver has been tested with the following devices:

Sonoff Basic WiFi Wireless Switch
Sonoff S20 Smart Socket
Sonoff RF WiFi Wireless Smart Switch With RF Receiver
Sonoff Slampher

For now, only switching the device on/off is supported (no timers or temperature/humidity/power usage sensors).
duidelijk, toch jammer
Neo Coolcam power plug op ali voor +/- €20,-, werken perfect! :D
Ik zie eerlijk gezegd in deze voorbeelden juist niet echt de toegevoegde waarde, ik zoek het meer in de hoek van automatisch aan/uit van lampen, ventilatie en rolluik bediening e.d..
Koffie is in een minuutje gezet met de volautomaat, oven is al in no-time warm en zolang de wasmachine draait hoor ik dat :P
En als je een lamp aan en uit doet dan druk je op de schakelaar?

Homey is juist om dingen dingen te automatiseren op basis van triggers en om statussen aan je door te geven.
Het kan eventueel ook alleen gelogd worden, dus bijvoorbeeld om in kaart te brengen hoe vaak dat je wast of de oven aan zet.
Inderdaad, wat je zegt: automatiseren obv triggers. Bijv.de tuinlampen aan als het donker wordt.
Alleen valt bij de meeste zaken voor mij het nut van het automatiseren (en bijbehorende investering) in het niet bij het verrichten de praktische handeling.
Maar het blijft mooi spul met heel veel mogelijkheden.
"Homey"?

Waddup homey? Nuttin, doing laundry and the dishes.
Leuk ding, gehad, maar was snel weer weg.
Stemherkenning was zeer zeer onder de maat wat gewoon voor zo'n prijs niet hoort.

Verdere ondersteuning van apparaten is goed, werkt heel simpel.

Duidelijk een apparaat wat helaas destijds nog niet af was.
Voor de spraakherkenning zou ik hem niet nemen. Dat werkt, maar niet zo fijn/perfect als je zou willen.

Je kunt tegenwoordig hem wel weer koppelen aan Amazon Echo, daar schijnen mensen een stuk tevredener over te zijn. Ik heb hem zelf gekoppeld aan Siri, wat ook prima werkt, maar zonder spraakherkenning blijft het een topapparaat. Ik gebruik de spraak zelden, automatisering heeft in veel gevallen geen spraak nodig.

Overigens gebruik ik de spraakmodule van Homey zelf wel weer voor audio waarschuwingen ("Serverstoring" (ik werk bij een webhostingbedrijf), 'inkomende beller', "Het gaat over 5 minuten regenen" etc)
Ik heb sinds een half jaar een droger van Bosch met HomeConnect. Wij gebruiken het nu alleen om een notificatie te krijgen als de droger klaar is. Het instellen van het programma van de droger via de app is enerzijds niet sneller en anderzijds onzin want je moet toch eerst de natte was erin doen.

HomeConnect is al voorbereid om deze te koppelen aan een regeling van zonnepanelen. Daarin zie ik ook (toekomstige) voordelen maar dan houdt het verder wel op bij een droger. De toegevoegde waarde van de koppeling met een Homey zie ik dan ook niet. Bij een vaatwasser zou het kunnen dat de vaatwastabletten, onthardingszout en glansspoelmiddel automatisch op je boodschappenlijst worden gezet maar dat doe ik voorlopig maar zonder Homey.

Overigens is het geen verplichting om de droger te koppelen aan HomeConnect. Ik weet uit ervaring dat de droger het even goed doet zonder verbinding met het WIFI netwerk :)
Ik heb een wasmachine met automatische dosering en Home Connect van Siemens. Gebruik het inderdaad ook vooral om te weten wanneer hij klaar is en sporadisch als hulp bij het instellen van het juiste programma. Was ook alleen maar omdat het een hele scherpe aanbieding was, heb hem er niet speciaal om gekocht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee