Athom heeft bekendgemaakt dat het de verdere ontwikkeling van een eigen spraakherkenningsdienst voor de Homey-smarthomehub staakt. In plaats daarvan kiest het bedrijf voor de verder ontwikkelde diensten van Google en Amazon.
Het bedrijf uit Enschede schrijft dat de beslissing 'emotioneel moeilijk was, maar rationeel eenvoudig'. In de blogpost vermeldt het dat spraakherkenning een struikelblok is geweest en dat het altijd om een experimentele functie ging. Athom concludeert dat het bouwen van een goed werkende speech to text-dienst voor een start-up onmogelijk is en dat grote techbedrijven als Google en Amazon inmiddels producten hebben gebouwd die beter presteren. Daarom maakt Athom nu gebruik van de diensten van die bedrijven voor zijn spraakherkenning.
Vanaf versie 2.0 van de Homey-firmware kunnen nieuwe gebruikers alleen nog direct met het apparaat praten indien ze deze functie handmatig aanzetten. Begin dit jaar kwam Athom met zijn tweede skill voor Amazons digitale assistent Alexa, die gebruikers apparaten in huis direct laat aansturen. Het bedrijf zegt in de huidige aankondiging dat integratie van Googles Assistant binnenkort zal volgen.
Athom wijzigt ook zijn Homey Music-dienst. Het bedrijf zegt dat deze was bedoeld om muziek vanuit verschillende bronnen op verschillende speakers af te spelen, maar dat dit nooit helemaal naar behoren werkte. Veel mensen gebruikten de functie niet om verschillende afspeellijsten te combineren en wilden liever muziek uit één bron, zoals een dienst als Spotify, automatisch afspelen op een speaker. Ook kreeg het bedrijf geen toegang tot de verschillende streamingdiensten.
Daarom is er vanaf versie 2.0 geen ondersteuning meer voor die diensten, maar is het alleen nog mogelijk om het afspelen te beheren via de Homey-app. Het zoeken naar nummers en het beheren van afspeellijsten zal daarbinnen niet meer mogelijk zijn, al kunnen gebruikers nog wel het afspelen van bijvoorbeeld nummers en afspeellijsten automatiseren via een Flow. De overige functies verlopen via de apps van de verschillende streamingdiensten.