Nikon sluit Chinese fabriek die compactcamera's maakte

Nikon heeft bekendgemaakt dat het een fabriek met 2285 werknemers sluit. Het gaat om Nikon Imaging China, dat sinds 2002 actief is en waar voornamelijk compactcamera's werden gemaakt.

Nikon schrijft dat de fabriek compactcamera's en objectieven produceerde. De opkomst van de smartphone heeft gezorgd voor een verminderde vraag naar compactcamera's en daarom produceerde de fabriek in de afgelopen jaren steeds minder. Dat leidde tot 'moeilijke omstandigheden', aldus Nikon. Daarom heeft het nu besloten de productie te staken en te fabriek op te heffen.

Uit bijgaande cijfers is op te maken dat Nikon Imaging China in 2015 omgerekend ongeveer vier miljoen euro verlies maakte. In de twee daarop volgende jaren was er wel sprake van operationele winst, respectievelijk omgerekend drie miljoen en twee miljoen euro. Gedurende de afgelopen drie jaar daalde de omzet gestaag. Momenteel werken er 2285 mensen bij het bedrijf; Nikon zegt niet wat de plannen zijn voor de werknemers.

Waarschijnlijk stopt Nikon nog niet volledig met het maken van compactcamera's, want het heeft ook een fabriek in Indonesië voor het maken van dergelijke toestellen. De productie van nieuwe modellen staat wel op een laag pitje; Nikon introduceerde dit jaar tot nu toe slechts één compactcamera: de Coolpix W300, een waterdicht model, geproduceerd in Indonesië.

Een van de nieuwste compactcamera's van Nikon, de Coolpix A900 die in februari 2016 werd aangekondigd, komt ook uit de fabriek in Indonesië. Twee andere modellen: de Coolpix B500 en B700, werden gemaakt in de Chinese fabriek. Nikon zegt dat het zich meer wil richten op 'hoogwaardige producten'. Het Japanse bedrijf produceert zijn high-end spiegelreflexcamera's en objectieven in Japan, goedkopere dslr's en objectieven worden veelal in Thailand gemaakt.

China zou een belangrijke markt voor Nikon blijven, daarom blijft het bedrijf Nikon Imaging China Sales dan ook bestaan. Nikon voerde eind vorig jaar al een reorganisatie door om winstgevend te blijven. Destijds ontsloeg de fabrikant duizend werknemers, voornamelijk bij de Semiconductor-tak.

Nikon Coolpix W300 Oranje

Nikon Coolpix W300, de enige compactcamera die Nikon dit jaar introduceerde.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

30-10-2017 • 11:29

50

Reacties (50)

50
50
24
3
0
21
Wijzig sortering
De smartphone heeft de compact camera obsolete gemaakt, wat het niet zal kunnen voor de DSLR. Ik moet wel zeggen dat ik die ook steeds minder gebruik, maar professioneel zal daar nog wel altijd een markt voor blijven bestaan.

Heeft Nikon eigenlijk smartphone technologie?

edit:
@dmantione voor optica is er weinig plek op een smartphone, zelfs opzet stukjes gaan het niet worden. Ze moeten dus wel vnl op CCD en software inzetten.

@Anoniem: 677216 Ik weet niet of tante Truus onder die noemer valt. Ze zou ook kunnen gaan voor een Polaroid 600 die weer te krijgen is.
https://www.youtube.com/watch?v=srrDcuE5go4
En ja, de aankoop van een duurdere smartphone kan de aankoop van een compact camera vermijden. Misschien dat het enige argument dan de batterij is, maar dat zou je kunnen oplossen met een battery pack.

@pepsiblik Inderdaad. Eigenlijk bedoelde ik met DSLR alles wat groter is dan compact camera en waarbij je niet een hele zwik lenzen en acessoires moet meezullen. Ik heb bijvoorbeeld ook niet over medium formaat toestellen gehad.

[Reactie gewijzigd door bbc op 23 juli 2024 01:25]

Nou, wacht even. Je bedoelt waarschijnlijk dat de smartphone cameras met een grote sensor niet zal vervangen. En dat klopt. Je kunt met een iPhone niet dezelfde fotos maken als met een Nikon D850 of Sony A7R III.

Maar een DSLR is een techniek om een foto te maken en je ziet nu al met mirrorless dat er toch langzaam aan druk op die techniek komt. En da's ook goed, want die nieuwe technieken kosten minder om te produceren.

Wat ik wel vermoed is dat de grote innovatie binnen de camerawereld niet van Nikon, Sony of Canon gaat komen. Het werkelijke probleem is hoe je een foto gepubliceerd krijgt. Een sport fotograaf met een Nikon D5/Canon 1Dx/Sony A9 gaat er langer over doen om zijn foto gepubliceerd te krijgen dan iemand met een iPhone of Galaxy Note 8. En da's toch raar dat zo'n duur apparaat er niet in slaagt om de fotograaf productiever te maken.
Een camera blijft een camera natuurlijk, deze zal zelf gen foto's gaan versturen naar de redactie. Maar je ziet tegenwoordig wel dat wifi en bluetooth standaard worden, waardoor foto's vanaf een camera redelijk eenvoudig doorgestuurd kunnen worden naar een iPhone of Galaxy Note 8. Het kost je nog steeds een extra stap maar je hebt allang geen extra apparaat zoals een laptop nodig om je foto's gepubliceerd te krijgen.
"Een camera blijft een camera natuurlijk, deze zal zelf geen foto's gaan versturen naar de redactie"

Waarom niet? Waarom geen 4G kaartje erin, en foto's direct kunnen uploaden naar een server/dropbox/google Photos?

Met mijn telefoon kan ik direct een foto maken, deze wordt direct naar Google photo's geupload en ik kan die foto direct delen met vrienden via een link of via -insert messenger-.

Waarom geen 4G inbouwen in professionele camera's. Zoveel extra techniek is het niet, zou simpel als add-on kunnen als de body teveel een faraday-kooi blijkt (en die hoeft niet zo groot te zijn *kuch*
Nikon *kuch*).

Er is gewoon geen reden om te innoveren bij Nikon/Canon. En dat is jammer, want er is veel te verbeteren. Als ze zo doorgaan gaat de DSLR de videocamera achterna. Waar een smartphone of action-cam veel betere kwaliteit heeft (4K @60fps!) dan de gemiddelde camcorder. De eerste camcorder in de Pricewatch die 4K @60fps kan kost 2300 euro (!)

[Reactie gewijzigd door Waah op 23 juli 2024 01:25]

De kans is vrij groot dat de foto niet onbewerkt naar de redactie gestuurd wordt bij professionele camera's, niet in het minst omdat je, wanneer je er brood mee verdient, je zeker wil zijn dat je kwaliteit aflevert. Er zijn wel modellen met wifi zodat de fotograaf snel op de laptop het resultaat ken bekijken. Een LCD scherm op camera volstaat gewoon niet.
Voor snel nieuws wil je gewoon snel de foto's naar de redactie sturen. Een beetje redactie heeft iemand die zelf de editing kan doen van de raw-files.

Voor de National Geographic zal die haast niet nodig zijn. Maar zelfs dan zou direct naar Adobe-cloud sturen om direct te editen zodra je klaar bent, op je pc/laptop/mobiel, een optie kunnen zijn.

Maar het is maar één van de vele ideeën. Als je Nikon ziet, die met een belachelijk grote externe wifi-adapter komt.... Zelfs op een cheape China Action cam zit gewoon wifi. Het is gewoon triest gesteld in de DSLR markt.

[Reactie gewijzigd door Waah op 23 juli 2024 01:25]

Klopt. Maar het blijft moeilijk verkoopbaar dat een amateur met een mobiele telefoon zijn nieuws eerder publiceert dan een professionele fotograaf. :)
Dat kan wel maar dan moet er meer innovatie komen. Een CPU die in de gemiddelde smartphone zit kan echt wel in een 1DX gebouwd worden. Het kost echter enorm veel ontwikkeling om een slim en praktisch systeem te bedenken wat dit mogelijk maakt. Er zijn al initiatieven geweest of gaande waarbij je je camera kan linken aan je telefoon en zelfs daar zijn de initiatieven (ik spreek dan voor Wifi adapter icm Nikon body) belabberd.
Het probleem is niet hardware, maar software. Een platform als iOS of Android heeft zoveel ontwikkelaars, daar kunnen ze bij Canikony niet tegenop. En daarnaast zijn Japanse bedrijven nooit goed geweest in software ontwikkeling.
Misschien voor Nikon. Maar de canons camera's met WiFi al zij het met adapter werkt prima. Zowel de 7d2 als de 5d4 prima toedoen met de canon app met paartellen haal ik de foto over kan ook automatichmeen ik maar dat gaat ten koste van de batterij duur van camera en tel daar zit ik niet op te wachten😉
Dat ligt voor een heel, heel groot deel aan de fotograaf zelf. Hij kan namelijk zijn foto al direct via zijn fototoestel uploaden. Dat is helemaal niet zo moeilijk.

Echter, hij wil hem graag eerste helemaal perfect bewerken en is van mening dat fotografie nog een echt ambacht is. En in 9 van de 10 gevallen is dat helemaal niet meer zo.
sport en nieuwsfotografen bewerken hun foto's nauwelijks. Sportfotografen knallen gewoon jpg's rechtstreeks door naar de redactie.
fotografen gebruiken gewoon wifi sd kaartjes die alles naar de telefoon pushed en eventueel zelf alles upload.
Juist mooi dat het op deze manier kan. Hoeft de camerafabrikant zich niet mee zaken bezig te houden waar ze minder verstand van hebben.

[Reactie gewijzigd door bilbob op 23 juli 2024 01:25]

Ik weet het niet hoor, maar de camera's waar jij het over hebt hebben een LAN aansluiting zodat al die sportfotografen razendsnel al hun beelden (en dat zijn er heel veel) naar de redactie kunnen sturen..
Ze kunnen met die LAN aansluiting (aangenomen dat er een LAN verbinding is...) de beelden naar een ander apparaat versturen.

Met een goede smartphone kun je de beelden (of 4k video, wat Canon nog steeds niet kan), uitsorteren (Lightroom CC), bewerken (Lightroom CC, Snapseed, etc) en uploaden, ongeacht de aanwezige verbindingen (4G) rechtstreeks op een nieuwssite zetten, inclusief bijschrift, etc.

Mijn punt is dat het tegenwoordig niet meer om (alleen) de beeldkwaliteit draait. Dat zit meestal wel snor. Waar het om gaat is om de juiste beelden snel naar de juiste plekken te distribueren, zodat de juiste mensen ze zien. En daar lopen Canon, Nikon en Sony best wel in achter.
een 1DX II of 5D IV kan prima 4k video schieten hoor (hoewel een Sony A9/A7RIII of A7s of Panasonic GH5 een betere opties is). Of de codec heel vriendelijk is voor mobiel uploaden, nee dat niet...

Natuurlijk is connectivity best belangrijk; wat dat betreft ligt er dan een mooie taak om hun apps voor mobile devices als tablets of smartphones wat beter en efficiënter te maken zodat je via de wifi opties van de camera's tethered kan schieten. Of voor app makers om hier beter op in te springen, als de camera fabrikanten dat toestaan.

Als ze daar wat slimmer mee omgaan, kunnen ze hun superieure beeldkwaliteit nog sneller beschikbaar maken.

Met een LAN aansluiting kun je trouwens direct tethered schieten naar Lightroom en vanaf daar direct bewerken en exporteren naar een nieuwssite of social media (daarom zie je bij sportverslagen en live blogs ook al snel mooie beelden erbij - die zeker niet met smartphones zijn gemaakt). Moet je er alleen wel vanuit gaan dat dat kan op locatie.

[Reactie gewijzigd door gratis_vodka op 23 juli 2024 01:25]

Laptop naast je leggen, SD kaart daar in en dan heb je het ook zo op internet. Het is natuurlijk wel zo dat een smartphone foto van een voetballer in actie van bijvoorbeeld Feyenoord er anders uit ziet dan de foto van een professionele sportfotograaf.
Tuurlijk. Deze discussie is ook niet zwart/wit. Ik probeer alleen aan te geven dat die mooie, grote sensor cameras ook hun nadelen hebben en op bepaalde punten volkomen voorbij worden gestreefd door mobieltjes.

Terwijl jij met kilos materiaal en batterijen rondzeult, heeft die smartphone gebruiker maar een paar honderd gram baggage. En hij/zij is sneller met het distribueren van het materiaal. Dus....
Tuurlijk is dat zo, maar er is toch een voordeel van een DSLR anders zie je alle professionele sportfotografen toch met mobieltjes schieten. Ik ben het met je eens dat ze prima WIFI of 5G kunnen integreren in een camera.
Tuurlijk. Deze discussie is ook niet zwart/wit. Ik probeer alleen aan te geven dat die mooie, grote sensor cameras ook hun nadelen hebben en op bepaalde punten volkomen voorbij worden gestreefd door mobieltjes.

Terwijl jij met kilos materiaal en batterijen rondzeult, heeft die smartphone gebruiker maar een paar honderd gram baggage. En hij/zij is sneller met het distribueren van het materiaal. Dus....
Ik wens je veel succes om met een mobieltje een voetballer op 80 meter afstand in het hele kader in beeld te krijgen. Iets wat met een 800mm tele-lens zonder problemen lukt.
Het gaat bij camera's om twee dingen: CCD en optica. De traditionele camerafabrikanten zijn vaak sterk in de optica, niet in de CCD, die ze gewoon inkopen. Dat is een erfenis uit het verleden: Bij de overgang naar digitale fotografie werd de knowhow over beeldvastlegging waardeloos, maar de kennis die ze over optica hadden was nog steeds bruikbaar. De camerafabrikanten zijn de CCD's dan ook gaan inkopen van derden, maar die derden verkopen die CCD"s natuurlijk ook aan telefoonfabrikanten. Je ziet dan ook dat telefoons vaak sterke CCD's hebben en zwakke optica.
Je vergeet de software. De software die bepaalde tekortkomingen kan opheffen en / of kan simuleren kan in een high-end smartphone soms zelfs overtreffend tov een behoorlijke DSLR Pro-Body. Nou wil ik niet gelijk Apple de hemel in prijzen maar de portret functie (gelijktijdig twee lenzen gebruiken en met een slim algoritme diepte - scherpte maken) is wel een typisch voorbeeld van de opkomende mogelijkheden.
Je vergeet dat Nikon machines maakt om chips te produceren, net als AMSL, en dat Canon al zijn eigen chips produceert voor zijn DSLR cameras (voor de compact kopen ze die meen ik in bij Sony).

Nikon gebruikt veelal ingekochte chips van derden (Sony, Toshiba) maar passen die aan met hun eigen specificaties en extra lagen zoals microlenzen.

Canon heeft goedkopere sensoren dan Nikon maar kan de peperdure machines niet snel aanpassen zodat ze nu wat achter lopen bij Nikon ivm dynamisch bereik.

Al met al zit er erg veel know-how bij deze bedrijven wat betreft camera sensoren.
Anoniem: 677216 @bbc30 oktober 2017 11:51
Alleen voor Tante Truus heeft een compactcamera nog waarde. Die heeft zo'n 20x zoom modelletje 'zodat ik alles mooi dichtbij kan halen'.
Bovendien heeft de smartphone van Tante Truus €100 gekost, dus de camera daarin is ook wel echt beroerd. Voor haar is zelfs een matige compactcamera dus nog steeds een betere keus :)
M'n iPhone kan nog lang niet vervangen worden door mijn Canon G7X mk2.
De smartphone heeft de compact camera obsolete gemaakt, wat het niet zal kunnen voor de DSLR.
Ik denk dat door de verminderde vraag naar DSLR de prijzen zo hoog worden dat daarmee de markt nog verder inzakt. Daarna zie je doordat de markt te klein wordt er geen geld meer is voor innovatie, waarna de markt weer kleiner zal worden.
Ik zie dat bij mijzelf: Ik heb een Nikon D800 en wilde de 24-70/28 lens, maar die had geen VR.
Ondertussen is er een nieuwe Nikkor 24-70/28 lens met VR, tegen een prijs die ik niet leuk meer vind.
Daarnaast is de D850 nu 3799 euro, 800 euro duurder dan ik toen voor mijn D800 betaalde.
En dan blijk ik opeens nog andere hobby's te hebben...

En op die manier wordt de DSLR toch obsolete. Door de kleine verkoopaantallen niet meer kunnen ontwikkelen om bij te blijven.
(Hetzelfde gebeurde vroeger met de grootbeeld en middenformaat camera's. Ja, het bestaat nog. Er is echter geen markt).
Ik snap dat meer mensen hun mobiel gebruiken voor met maken van foto's. Lekker makkelijk, doe ik zelf ook. Maar de kwaliteit van een mobiel-camera haalt het bij lange na niet bij die van een compactcamera. Vooral bij weinig licht of harde contrasten zie je dat goed. Op vakanties gaat er bij mij dus altijd een echte camera mee.

[Reactie gewijzigd door Faeron op 23 juli 2024 01:25]

Sorry, maar dat klopt niet. Een half jaar geleden heeft Tweakers een test gepubliceerd tussen een aantal smart phones en een compact camera. De fotos uit de telefoons waren superieur. Alleen wat betreft zoom was er een problem.
Zoom heeft juist meer meerwaarde voor mij. Ik ben ook nog steeds van de compact camera's want ze zijn een stuk praktischer om mee te nemen en je hebt voor relatief weinig geld veel zoom. Als je een telefoon wilt met een camera zoals in dat artikel omschreven zal je ook flink meer in de buidel moeten tasten dan alleen voor een goede compactcamera (met zoom!). Nu heeft een high-end telefoon voor mij geen meerwaarde. In totaal ben ik nu hetzelfde kwijt (telefoon + losse camera) echter gaat de camera veel langer mee dan de telefoon.
Wat bedoel je in dit geval met een 'echte camera'?
Ik neem ook een systeemcamera mee op vakantie, maar een compactcamera (waar dit artikel over gaat) biedt daadwerkelijk weinig meerwaarde. Je hebt optische zoom maar de grootte van de beeldsensor is vrijwel gelijk, waardoor de kwaliteit van de foto's niet veel beter is dan van high-end telefoons. Daarbij heb je ook nog dat foto's op een telefoon veel makkelijker te delen zijn dan op het geheugenkaartje van je camera, tegenwoordig ook niet onbelangrijk.
Nou, mijn telefoon maakt net zulke belabberde foto's als een compact camera, dus de aanschaf van een nieuwe camera heb ik maar weer uitgesteld. Ik heb zo'n Nikon A900 nog wel geprobeerd, maar dat vond ik ook niks eigenlijk. En het maakte de hele tijd herrie.
De compactcamera is een uitstervend ras. Een telefoon voldoet praktisch altijd. Wil je echt iets beters, dan een DSLR of mirrorless systeemcamera.
DSLR vind ik vaak te groot (om relaxed) mee op reis te nemen. Telefoon vaak niet toereikend; juist die compact camera's zijn dan ideaal; past in de zak, betere opties en mogelijkheden.
Voor een aantal mensen is dat een reden, alleen voor 90% van de massa niet....daarom ligt de verkoop van compacts op zn gat.
Of je kiest ervoor om juist niet afhankelijk te zijn van de camera in je telefoon en koopt dit:
pricewatch: Xiaomi Yi Sport Camera Wit
Een typische goede smartphone Camera maar dan zonder de smartphone. :+
Blijkbaar is hier iig een markt voor......
Daar is makkelijk het nut van in te zien lijkt me, als je op vakantie je telefoon laat vallen kun je flink in de problemen zitten, maar zo'n cameraatje ben je niet van afhankelijk voor navigatie/communicatie/informatie. Ook trek je je telefoonaccu niet leeg met alle foto's en filmpje die je maakt, en raakt je telefoongeheugen niet vol.
Anoniem: 939609 @dj__jg30 oktober 2017 16:02
Tja, hetzelfde geldt natuurlijk voor veel compact camera's, al zijn die vaak wel iets duurder en groter....

Maar goed, ik ben old-skool dus ik gebruik nog gewoon een desktop PC en digitale camera's naast mijn dumbphone om mee te bellen. Ik heb wel een smartphone maar die gebruik ik als zakcomputer voor specifieke doeleinden en dus niet voor (a)sociale media en pokkemon onzin..... ;)
Ik denk dat je hier vooral ook een onderscheid moet maken tussen de low end en high end compact camera. De markt voor de low end is wel zo goed als over. Maar de high end markt groeit omdat de kwaliteit vergelijkbaar is met die van instap DSLR's.
De beste camera is de camera die je bij je hebt. In de praktijk is dit veelal de smartphone. Wij hebben een DSLR, een compact camera en een stapel smartphones. Mooi wel dat we afgelopen weekend de DSLR en compact camera vergaten bij een tripje.

Daarbij, als je een keer een goede camera hebt, dan ben je voor 10 jaar klaar. Het is jammer voor Nikon China, maar zoveel beter is een compact camera van nu niet vgl met een van 5 jaar geleden. De markt is dus meervoudig verzadigd.
duale gevoelens hier. De smartphone is king van de snapshots, maar.... er zijn genoeg situaties waar er behoefte is aan zoom, fatsoenlijke lenzen en snelheid. Helaas was mijn laatste Nikon compact uit 2013 een dusdanig drama dat zelfs een 2010 canon model het beter deed, dus end Nikon compacts voor mij.

Juist die snelheid ontbreekt het aan in de compact wereld als selling point. Voorbeeld: dit weekend op het strand met de hond. Mobiel was altijd te traag of te weinig zoom voor fatsoenlijk foto's. de dSLR was thuis gebleven want te bulky en een beetje te duur voor al dat zoute water en stuifzand. Juist hier had een razendsnelle waterdichte compact (en nee, daar bedoel ik geen ilc mee) punten kunnen scoren. De Panasonic Lumix DMC-ZS100/TZ100 komt aardig in de buurt maar helaas ontbreekt het ook daar in juist die attributen die je graag zou willen zien, zoals betere iso perfomance, minder pixels, maar betere raw (liever high-end 12 MP dan een middelmatige 20MP, please.

Misschien wordt/is 4/8K+ video met shot selectie achteraf wel de nieuwe norm hier en doet de rest er niet toe
Ik koop geen gewone camera's meer?
weet je waarom? omdat ik een nikon compactcamera had die 5 jaar meeging maar op een moment stopte met filmen.
"goedkopere dslr's en objectieven worden veelal in Thailand gemaakt."

de Nikon D850 wordt ook in thailand gemaakt. net als de D750. pro en semi pro modellen waarboven alleen de D5 nog zit. op dit moment twijfel ik of ik nu een Sony 7R3 ga kopen of een D850. de nikon heeft image stacking en dat is handig en het heeft een betere sensor. de sony is veel beter voor Videography, dat is waar mijn nieuwe behoefte ligt. dus ik vraag me nu dus af welke ik het beste kan kopen. of een 6500 sony met een d850. de nikon in samenhang met de 105 micro lens en de sony met een alround videography lens. dat de onderkant van de markt wordt opgesnoept door de mobieltjes snap ik wel, ik denk dat de komende jaren er veel koerswijzigingen op ons staan te wachten en ik vraag me af wat de toekomst is van nikon nu ze nog geen systeemcamera hebben.
Klopt, al verschillende (duurdere) modellen voor het midden- en hogere marktsegment voordat de D850 uitkwam werden/worden al in Thailand vervaardigd, zowel FX als DX.

Er zijn 2 spiegelloze systeemcamera's bij Nikon in ontwikkeling. Volgend jaar komen ze op de markt.
Vraag is of er noodzaak bij u is of u daar niet op kan wachten. Losstaande van de mogelijkheden die deze camera's gaan bieden.
dan wacht ik even. dit vanwege lens aanbod en wat ik heb liggen. ik verwacht dat het vergelijkbaar zal zijn met het sony aanbod of ff. ik zit nog wel met een macro lens in mijn maag. pak je de sigma of de nikon. beide 105mm. ik kan er weinig neutraals over vinden. zowel op tweakers als op andere fora. argument is kwaliteit op een FF nikon D750, scherp met mooie kleuren.
Anoniem: 929191 30 oktober 2017 15:45
Als Nikon en Canon niet innoveren op andere vlakken, zouden zij nog wel eens dezelfde lot kunnen ondergaan als dat andere merk wat de switch niet heeft geanticipeerd. Oja Kodak heette die.
"De opkomst van de smartphone heeft gezorgd voor een verminderde vraag naar compactcamera's".
Verminderde vraag hahaha. Understatement van het jaar. Wat dacht je van een gedecimeerde vraag. Ze maken nog waterdichte compacts terwijl alle nieuwe smartphones ook al waterdicht zijn. De enige markt waar nog muziek in zit, is die van de grotere sensoren en die blijven ook nog hangen op een inch meestal. Als de eerste smartphones uitkomen met sensoren van dat formaat blijft alleen de verwisselbare lenzenmarkt over. Met de gebruikersvriendelijkheid van een mastodont.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.