Toggles in Bedieningspaneel iOS 11 schakelen wifi en bluetooth niet uit

De toggles voor bluetooth en wifi in het Bedieningspaneel in iOS 11 schakelen bluetooth en wifi niet uit. In iOS 10 is dat nog wel zo. Apple houdt wifi en bluetooth aan om bijvoorbeeld AirDrop mogelijk te blijven maken.

Bedieningspaneel in iOS 11 met wifi en bluetoothqWie bluetooth en wifi wil uitschakelen, zal in het instellingenmenu moeten duiken om daar de draadloze verbindingen individueel uit te zetten, meldt Motherboard. Sommige gebruikers zetten bluetooth en wifi uit om tracking te voorkomen of om de accu te sparen. Daarvoor werkt het uitzetten van de toggle in het Bedieningspaneel niet.

Apple heeft een pagina online staan waarin het uitlegt dat de toggles alleen de actieve verbindingen verbreken. Daarin bevestigt de fabrikant ook dat de werking van de toggles is gewijzigd ten opzichte van iOS 10 en eerder.

In iOS 11 ziet het bedieningspaneel er anders uit dan onder iOS 10, maar tot nu toe was onduidelijk dat de werking van de toggles ook was gewijzigd. De apparaten zetten om vijf uur 's ochtends weer een actieve verbinding op. Dat gebeurt ook na een reboot of als het apparaat detecteert dat het op een andere locatie is dan waar de gebruiker de toggle gebruikte.

Terugkijken: videopreview van iOS 11 van deze zomer

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

21-09-2017 • 10:47

388

Submitter: Johannes77

Reacties (388)

388
362
175
20
3
142
Wijzig sortering
Het is erg simpel WiFi en Bluetooth hebben nu 3 standen in ios11
Aan: togle is blauw in bedieningspaneel en er staat aan in instellingen. Je maakt nu actief gebruik van WiFi/blijven

"Half" uit : togle is grijs in bedieningspaneel en er staat aan maar niet verbonden bij instellingen. WiFi/bl maken nu geen gebruik van de verbinding maar de radio staat nog wel aan. Het is een soort sluimerende stand voor je WiFi/bl. Het lijkt uit te staan maar sommige apps/ onderdelen van ios kunnen nog wel gebruik maken vd de radio bv airport air drop of je apple watch.

Uit. De togle is grijs met een streep er door en in instellingen staat uit. De radio etc staan echt uit.

http://www.youtube.com/watch?v=rcTd9kqQJQc
Laat die optie dan ook lekker in de toggles zitten.
Wifi aan:
1x tikken half uit, 2x tikken uit-uit. 3e tik, weer volledig aan.
OF: 1x kort tikken = half uit, 1x lang drukken volledig uit,
Wifi uit:
1x kort tikken half aan, 1x lang drukken volledig aan.
Technisch allemaal nul uitdaging, gebruiksgemak: 300% beter.
De developer gaat weer eens op de stoel zitten van de gebruiker en bepalen wat 'het beste'voor hen is.
Draai al 4 maanden ios 11 en vind dit juist prettig. Op mijn werk heb ik een wifi netwerk om van te huilen, terwijl ik thuis een super wifi netwerk heb. Nu schakel ik wifi hier uit (maar niet echt dus) en zodra ik thuis kom pakt ie automatisch de wifi verbinding weer op. Ze hebben ook toegevoegd dat je netwerken voorrang kan geven waardoor hij thuis altijd het 5ghz bandje prefereert over de 2,4ghz ook al heeft de ander een sterker signaal.

Bij bluetooth vind ik het voordeel nergens terug en daarbij vind ik het dan ook een vreemde zet (al is airdrop wel redelijk plausibel). Ik gebruik airdrop vaak, maar veel mensen weten niet hoe het werkt of hebben er nog nooit van gehoord. Deze hebben vaak bluetooth uitstaan en voor airdrop is (dacht ik) wifi en bluetooth nodig.
lol je kan ook gewoon dat netwerk verwijderen (vergeten) en dan connect je telefoon ook niet op dat netwerk. Hoef je niet eens iets met toggles te doen ;)
Ja klopt maar dat wil ik niet, want als ik out of range loop van mijn 5ghz netwerk dan wil ik dat ie automatisch over gaat op de 2,4 variant. Als ik m uitschakel moet ik handmatig connecten. Nu verkiest ie het 5ghz netwerk over het 2,4ghz netwerk en mocht het signaal te zwak worden pakt ie de 2,4ghz.

Eerst koos ie veelal eerder het 2,4ghz netwerk omdat het signaal daarvan nou eenmaal sterker is, terwijl het 5ghz netwerk in veel gevallen zelfs met een zwakker signaal sneller is. Vandaar dat dit een prettige functie is. Helemaal uitschakelen hoeft niet perse van me, aangezien het minimale impact heeft op batterylife.

Ik zie liever een toggle om locatievoorzieningen uit te schakelen en een toggle (die zeer gewenst is) om vpn aan of uit te zetten.

[Reactie gewijzigd door jimzz op 28 juli 2024 13:40]

Ik denk dat @MenN bedoeld, dan verwijder/vergeet je toch gewoon het WIFI netwerk van je werk. Dan verbind je telefoon ook niet meet automatisch met het brakke WIFI netwerk van je werkgever.
Ah zo, ja maar helaas heb ik het met enige regelmaat nodig om de verlichting te bedienen als ook het monitoren van het netwerk. Dan is dit een snellere manier dan steeds weer de settings in te moeten. wat ik overigens niet snap waarom ze hier nog steeds niets mee gedaan hebben, in android is het al jaren mogelijk om een long press op het wifi symbool te doen om in de wifi instellingen te komen, ik bedoel dit zou toch makkelijk met 3d touch kunnen? Of zelfs op oudere modellen door een long press?

Ik vind ios een fantastisch besturingssysteem waar de integratie van standaardapps fantastisch is geregeld en het links swipen om een pagina terug te gaan is voor mij onmisbaar, maar er zijn dingen die ik bij Apple mis die android wel heeft. Zoals bovengenoemd systeem, maar ook een locatietoggle zou fijn zijn. En zo zijn er wel meer dingen die ze van elkaar over mogen nemen wat mij betreft. Gelukkig gebeurt het voor veel dingen wel, maar het zijn de details waar Apple altijd goed in was waar ze aan mogen werken.

Ik heb liever custom toggles dan nieuwe icons. En ik heb liever dat we zelf standaardapps mogen kiezen dan hoe het nu werkt.
Waar stel je in dan welke netwerken hij moet prefereren? Kan het zo snel niet vinden.
Als fabrikant weet Apple wat hij zijn klanten verkoopt en kent ook de gevaren die aan tech verbonden zijn, het is dan ook goed dat ze hun klanten beschermen omdat zij niet beseffen hoe gevaarlijk de technologie die ze gebruiken kan zijn.
Oh, dus Apple beschermt de klant tegen "de gevaren van technologie" door ze niet hun draadloze verbindingen op een makkelijke manier uit te laten kunnen zetten. Het kan aan mij liggen, maar dat lijkt me eerder onveilig zo'n sluimerende actieve verbinding terwijl de gebruiker er vanuit gaat dat deze uit staat.
Ajoh lache man, lekker wifi en bt tracking terwijl het gros van de gebruikers denkt dat ze het uit hebben staan. Plus die iphone die al geen batteryking is zal een paar procenten extra aan acculading gaan verliezen.

Toen apple het quick toggle menu in 2013 schaamteloos van android kopieerde, dacht ik al, wauw ze kopieren het maar het is alsnog slechter, voor helderheid moet je exact het puntje op het schuifje aantikken ipv gewoon ergens op de balk, en je kan de volgorde/welke iconen je wilt niet aanpassen. Nu kan je in ios 11 EINDELIJK zelf bepalen welke iconen je er wilt en in welke volgorde, verneuken ze dit weer.

Apple is de laatste tijd qua hardware al vol in de 'catch up' modus met waterdichtheid (nog steeds geen ip68) lte smartwatches (in 2014 waren ze er al), wireless en quick charging (enkel als je voor een dikke 70 euro een extra adapter koopt apple wat doe je hahaha iedere fabrikant stopt die in de doos hahaha) en screen to body ratio (de sharps, mi mixes, galaxys en lg v30 hebben alsnog een hogere screen to body ratio), maar ze zijn nog niet eens in staat bij te blijven qua software. Al hebben ze de laatste tijd wel goed gekopieerd van android hoor. Blue light filter, split screen (enkel ipad.........) battery saving mode, control panel dus, soort van widgets, custom keyboard, ik vergeet dingen..
'recent' Bluetooth is één van de meest onveilige protocollen wat je maar zal tegenkomen.
Helemaal mee eens. Ik zet graag wifi/BT (echt) uit als het mij uit komt spaar zo batterij tijd en irritaties. Geef ons dat de keuze wat een 1 tab doet in het bedieningspanneel, je kunt het al een beetje customizen, dan kan deze keuze er ook wel bij toch?

Vervolgens als het uit staat kun je het wel aan zetten vanuit bedieningspaneel, dat dan weer wel.
Klopt, bij mij staat Bluetooth aan en als ik via mijn Bose QC35 wil afspelen dan ga ik naar de app en swipe ik mijn koptelefoon omlaag en dan maakt hij automatisch verbinding.

Sowieso verbruikt een iPhone niet zoveel lading aan Bluetooth, omdat er met Bluetooth Low Energy wordt geadverteerd. En adverteren gebeurd maar eens in de zoveel tijd.

Het adverteren geldt ook voor Wi-Fi, Om heel eerlijk te zijn stond Wi-Fi in iOS10 al aan. Aangezien je in instant in eens verbinding had in je woning. (Niet altijd heb je instant verbinding, klopt kan zijn dat je in een nieuwe omgeving ben en dus niet in één keer een verbinding hebt)

Over privacy, met de iPhone wat er met intervallen en universally administered addresses (UAA) or locally administered addresses (LAA) Mac adressen afgewisseld om tracking to voorkomen.

Bij Android wordt bij het bij Android 8.0 écht toegepast.

En als laatst, bij Android was/is (weet nu niet zeker) is de Wi-Fi toggle ook meestal de radio zelf. En als het goed mis ging, bleef hij soms wel eens hangen. (Vandaar dat het ook wat langer duurde voordat hij echt aan was)

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 28 juli 2024 13:40]

If Bluetooth is turned off, you won’t be able to connect your iOS device to your Bluetooth accessories until:
- You turn on Bluetooth in Control Center.
- You connect to a Bluetooth accessory in Settings > Bluetooth.
- It's 5 AM local time.
- You restart your device.
Ben al twee keer wakker geworden doordat mijn Bluetooth om 5u 's ochtends ineens verbindt met de speaker. Vond dit lijstje op Apple Support ... Why Apple, why 8)7
Je kan in de instellingen Bluetooth gewoon uitzetten.

Apple heeft in een supportdocument (https://support.apple.com/nl-nl/HT208086) uitgelegd hoe het precies werkt. Als je op de Wi-Fi- en Bluetooth-knop drukt in het Bedieningspaneel, dan blijft de functie beschikbaar voor AirDrop, AirPlay en enkele andere functies.

Om precies te zijn blijven deze functies nog beschikbaar:

AirDrop
AirPlay
Apple Pencil
Apple Watch
Continuiteit, zoals Handoff
Instant Hotspot
Locatiediensten
Wi-Fi-netwerken
Bij het uitschakelen van Wi-Fi wordt het automatisch verbinding maken van netwerken uitgeschakeld, totdat je:

Je Wi-Fi weer inschakelt in het Bedieningspaneel
Je handmatig verbinding maakt met Wi-Fi via de instellingen
Je naar een nieuwe locatie gaat
Het 5 uur ’s ochtends lokale tijd is (geen grap)
Je het toestel herstart.
Bluetooth-verbindingen
Als Bluetooth is uitgeschakeld, kun je je iOS-apparaat niet meer verbinden met Bluetooth-accessoires totdat:

Je Bluetooth weer inschakelt in het Bedieningspaneel
Je handmatig verbinding maakt via Instellingen > Bluetooth
Het 5:00 uur lokale tijd is
Je je toestel herstart
Om Bluetooth volledig uit te schakelen voor alle netwerken en apparaten zul je dus naar Instellingen > Wi-Fi of naar Instellingen > Bluetooth moeten gaan en daar de schakelaar uit zetten.

[Reactie gewijzigd door R0n4ld op 28 juli 2024 13:40]

Dit staat ook in het artikel vermeld. De vraag is alleen, waarom om 5 uur 's ochtends Bluetooth weer laten verbinden met devices? Als ik het "uit" zet, moet het toch "uit" blijven?
Je kan het in de instellingen uit zetten en dan blijft het ook uit.
Kun je in de instellingen uit zetten dat het niet weer aangaat om 5 uur 's ochtends?
Als je Bluetooth uit zet in de instellingen, gaat het pas weer aan als je het zelf weer aanzet (dus ook niet om 5 uur 's morgens).
Het kan dus niet. Dank voor de uitleg.
- Je kan het gedrag van auto-join niet aanpassen. Dus als je via CC de verbindingen verbreekt en auto-join uitschakelt, zal dat altijd weer aangaan om stipt 5 uur.
- Je kan Wi-Fi en Bluetooth wel permanent uitschakelen in Settings.app, dan schakelt-ie ook niet om 5 uur weer de stereo in.
:?
Het kan dus wel. Tenminste, volgens zijn uitleg. Dus hoe je nu aan die conclusie komt dat het niet zou kunnen is mij een vraag.
Je kunt niet uitzetten dat wifi en Bluetooth weer connectie maken om 5 uur. Het gaat om de toggle 'geen verbinding maken' die automatisch terug gezet wordt om 5 uur. Dit kun je dus niet uitzetten.
Nee, het kan dus niet. Je kunt niet uitzetten dat wifi en Bluetooth weer connectie maken om 5 uur. Het gaat om de toggle 'geen verbinding maken' die automatisch terug gezet wordt om 5 uur. Dit kun je dus niet uitzetten.
Het kan dus niet. Dank voor de uitleg.
Hoe je aan die conclusie komt is mij een raadsel maar je kan prima bluetooth uitzetten via de instellingen, nu alleen niet meer via de toggles, deze hebben een andere functie gekregen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 302359 op 28 juli 2024 13:40]

Tja, gewoon goed lezen... Je kunt niet uitzetten dat wifi en Bluetooth weer connectie maken om 5 uur. Het gaat om de toggle 'geen verbinding maken' die automatisch terug gezet wordt om 5 uur. Dit kun je dus niet uitzetten.
Je kunt niet uitzetten dat wifi en Bluetooth weer connectie maken om 5 uur.
Dat kan dus wel.. gewoon via de instellingen. Als je bluetooth daar uitzet dan gaat die echt niet weer aan totdat jij dit zelf aanzet.
Het gaat om de toggle 'geen verbinding maken' die automatisch terug gezet wordt om 5 uur. Dit kun je dus niet uitzetten.
Dat is toch heel wat anders dan bluetooth die weer aangaat? Dit over de Toggle kom je nu voor het eerst mee..
Uhm, daar gaat nu juist het hele artikel over... Toggles in Bedieningspaneel iOS 11 schakelen wifi en bluetooth niet uit
Daar kom ik dus niet voor het eerst mee, het is de kern van het artikel waar reacties over horen te gaan. En die toggles zorgen ervoor dat de verbindingen worden verbroken, tot 5 uur 's ochtends. En die 5 uur 's ochtends kun je dus niet in de settings uitzetten. Wat door velen inmiddels ook al bevestigd is.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 28 juli 2024 13:40]

Je kan je telefoon op Tokio tijd zetten, GMT+9 maar dan verlies je wel je wekker :z
Waarom 5 uur 's ochtends? Omdat Apple dit voor jou bepaald heeft. Punt. :+ ;)
Ik snap hier ook niks van. Zelf ben ik DBbeheerder en als t echt niet anders lukt, gebruik ik dit weleens om daadwerkelijk alle connecties te verbreken naar een database. Niet netjes, wel effectief, als je de omgeving kent.

Apple heeft qua jouw omgeving dan wel een inschattingsfoutje gemaakt.

Zou het zoiets zijn?
De learning hierbij is dat het knopje in het control panel geen nu juist geen uit knopje meer is maar een disconnect knopje.
Hier de link op Apple support-site, dat het geen grap is.
https://support.apple.com/nl-nl/HT208086
Apple is innoverend en zet nieuwe standaarden. Zoals om 5 uur 's nachts opstaan. Over een paar jaar zit het ook in Android en weet niemand meer beter. Handig toch, dat je weet dat anderen om 05.30u al te bellen zijn. Iedereen die altijd maar zit te zeuren over Apple, maar uiteindelijk is iedereen er blij mee. ;)
Vervelend dat die bluetooth speaker ook geen uit-knop heeft he :+
Ik gok dat er bluetooth-apparaten zijn die als wekker gebruikt worden en in te stellen zijn met je telefoon die dan via bleutooth doorgeeft wanneer ze af moeten gaan. En deze functie zorgt er dan voor dat je niet kan vergeten je bluetooth weer aan te zetten voor de wekker wanneer je het gedurende dag eens uitgezet hebt.

Maar ondanks dat het de bluetooth-functie dan wat ingewikkelder maakt, mogen ze van mij gewoon een schakelaar in de instellingen zetten die het om 5 uur automatisch aan gaan, aan of uit zet.
Ik wil gewoon mijn gehele bluetooth uit kunnen zetten met het bedieningspaneel en daarvoor niet steeds naar de instellingen moeten gaan...
waarschijnlijk geeft zijn speaker een plong geluid als deze connected is :)
Nee, dat kan dus niet. En volgens mij is het niet meer dan logisch dat ik als gebruiker bepaal wanneer mijn telefoon verbind met iets of niet en niet de developer van het OS die vindt dat om 5 uur 's ochtends BT aan moet. (Echt WTF?!)
Het gaat erom dat als je de toggle's uitzet, dat de volgende functie's nog beschikbaar blijven.

AirDrop
AirPlay
Apple Pencil
Apple Watch
Continuiteit, zoals Handoff
Instant Hotspot
Locatiediensten
Wi-Fi-netwerken

Wil je dit niet, dan kan je wifi/bluetooth uit te zetten in de instellingen.

[Reactie gewijzigd door R0n4ld op 28 juli 2024 13:40]

Anoniem: 315662 @R0n4ld21 september 2017 13:13
Maar het druist wel in tegen het grootste selling point van iOS, namelijk gebruiksvriendelijkheid en transparantie in je acties. Nu moet je extra acties verrichten om het volledig uit te zetten (wat eerst niet nodig was) en doen 'dezelfde' toggles in andere menu's iets anders. Niet direct te volgen voor gebruikers die er niet volledig in zitten maar wel gewoon bluetooth en wifi uit willen zetten.
... selling point van iOS, namelijk gebruiksvriendelijkheid
Ja
en transparantie in je acties
Nee. Bij Apple? Sinds wanneer?
Anoniem: 315662 @Jeroen21 september 2017 16:15
In iOS is in principe alles wat je doet vrij duidelijk, een knop heeft 1 functie op alle plekken, dat is iets wat ze doorbreken met de invoering van deze toggles
Behalve de home knop...... :+ die heeft er drie.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 28 juli 2024 13:40]

Ik ga weer jailbraken 😁
AirDrop
AirPlay
Apple Pencil
Apple Watch
Continuiteit, zoals Handoff
Instant Hotspot
Locatiediensten
Wi-Fi-netwerken
- En om 5 uur gaat deze stand af, en gaat je speaker weer aan.
Okee, leuk, maar waarom geforceerd om 5 uur 's ochtends weer aan zetten. Waarom bepaalt Apple dat mijn Bluetooth of Wifi weer 's ochtends aan moeten?
JBL-speakers hebben dat, en dat kun je inderdaad niet uit zetten. Bluetooth paired heel vaak laagdrempelig met apparaten die aan blijven, dat doet mijn draadloze headset. Het kan dus in dit soort gevallen zeker ongewenste scenario's geven.
Waarom wil je dat kunnen uitzetten als het een eenvoudige speaker met beperkte controls is? Hoe ga je anders nagaan of je wel een verbinding hebt met het ( juiste) apparaat?
Door een geluidje af te spelen? Waarom moet de speaker zelf altijd een geluidje laten horen als je ook een geluidje met je client device kunt afspelen om te testen of het werkt? Op datzelfde client device is toch ook een melding binnengekomen dat de verbinding tot stand gebracht is?
er zijn Chinese apparaatjes waarbij dat niet kan :)
Dat is heel normaal hoor. De speaker geeft er mee aan dat er een verbinding is.
Dat soort geluidjes zijn zo goed als nooit uit te zetten.
Bij aanschaf van een BT speaker ga ik hier zeker op letten. Al denk ik dat de Apple Homepod, als er al een BT connect geluidje is, dat zeker uitschakelbaar is.
Waarschijnlijk wel; maar die switch wordt dan om 5:00 uur automatisch omgezet, waardoor hij weer aan staat. :+

[Reactie gewijzigd door GateKeaper op 28 juli 2024 13:40]

nog nooit gezien dat er bij een bluetooth speaker geen piepje/plonkje te horen is bij verbinding en al helemaal nog nooit een instelling gezien waarbij je dit uit kunt zetten. Ik wilde dat ook niet, maar kon geen speaker vinden. Als jij er een gevonden hebt (en geen cheap chinees speakertje) hoor ik het graag!
Ik hoop het voor je. Voor nu neem ik dat ene piepje voor lief op mijn Baumfeld. Plaats hier een review van de HomePod zodra je hem hebt uit getest, ik ben benieuwd of hij ook echt de moeite waard is.
De meeste speakers geven ook nog een geluidje om aan te geven dat er verbinding is, dus daar zou je wakker van kunnen worden.
Jij snapt niet dat je het omdraait?
Dat geluidje is juist een veiliheidsmaatregel.
Bluetooth constant aan verlaagd de veiligheid.
Ik vind het een heel handige toevoeging. Ik zit nu op m'n werk, WiFi netwerk heeft geen internet toegang, dus als ik m'n WiFi verbonden laat krijg ik nergens meer notificaties van. Nu heb ik een 20GB databundel, dus kan ik best op m'n werk vertoeven met 4G. Het zou alleen wel onhandig zijn als ik WiFi uit heb en vanuit m'n werk weer naar huis rij waar het internet wel gewoon werkt, om vervolgens er achter te komen dat ik heel de avond op m'n 4G heb zitten internetten. Dan kom ik wel door zo'n databundel heen. Anti-tracking is bij Apple al prima in orde, dus ik vind dit een handige toevoeging voor de momenten dat je wel WiFi hebt, maar geen internet, of op een gasten netwerk anders terecht komt waarbij het internet tergend langzaam is en er zijn zeker nog veel meer situaties te verzinnen waarbij het heel handig is om eventjes geen WiFi te hebben.
Ik begrijp het wellicht niet hoor, maar wat is dan het verschil met het volledig uitschakelen van wifi via het control panel? Ik heb thuis 4 access points en als ik (gisteren getest) in iOS 11 wifi uitschakel via het control panel, dan verbindt het toestel met geen een netwerk.

En je ziet gewoon bovenin de status bar of je op wifi of 4G zit, dus je als je de hele avond op 4G zit zonder dat je dat weet, dan zou dat niet al te snugger zijn, denk ik.
De Wifi antenne blijft aan. Dus gebruikt meer accu en je MAC adres blijft zichbaar voor tracking.
Dus gebruikt meer accu
False. De WiFi die aan staat zorgt er JUIST voor dat de telefoon langer meegaat, omdat bijvoorbeeld de GPS-module bijna niet meer aan hoeft.
Slimme stap van Apple.
Klopt, bij Android staat WiFi (scanning) dan ook eigenlijk altijd aan, waardoor GPS alleen voor navigatie en dergelijke wordt gebruikt.
Ik zet beiden altijd helemaal uit omdat ze beiden mijn accu leegslurpen.
Ja dat snap ik. Lees anders eerst even de reactie waarop ik de vraag stel. Ik bedoel met zijn gebruik, wat maakt het dan uit of deze uit is of niet verbonden?
Je snapt het blijkbaar niet aangezien je dezelfde vraag weer stelt, het kost accu en je apparaat blijft zichtbaar voor tracking, dat zijn exact de nadelen die aan deze implementatie zitten.
Laat anders gewoon BluePress zelf even reageren. Ik vraag jou in principe niks en gezien je reactie heb je echt geen idee wat ik bedoel.
Dus jij moet me wat vragen om antwoord te geven, het is een publiek forum :+
Daarnaast is het vrij duidelijk wat OverSoft zegt in mijn mening (ik reageer tenminste op de reactie daarop, niet op die van BluePress dus als jij het daar over had praten we duidelijk over iets anders) dus wat weerhoudt mij om jou daar dan even over in te lichten.
Daarom staat er dus ook "@BluePress" boven de vraag die ik stel, zodat je kunt zien aan wie ik de vraag stel en zodat je ook kan zien waar de vraag betrekking op heeft. Het heeft niet zoveel zin te reageren als je zijn reactie toch niet gelezen hebt, maar goed.
Klopt, we kunnen elkaar de hand schudden.
Misschien dat het voor jou handig is maar het gebruiksscenario waarbij je wel wifi hebt maar daarmee geen internettoegang is (en dat durf ik zonder verdere onderbouwing wel te stellen) heel ongewoon. Ik vind het daarom moeilijk voor te stellen dat men bij Apple op basis van dit soort gebruiksscenarios een functionaliteit zo omgooit.
Het heeft ook andere redenen. Personal Hotspot gaat via WiFi. Airdrop gaat via WiFi. GPS gaat via WiFi, en nog een paar andere dingen. Al die functionaliteit (wat voor betere batterijduur zorgt, of meer functies) gaat uit zodra je WiFi helemaal uitschakelt. Het is bijna altijd een goed idee om je WiFi gewoon aan te laten staan.
Anti-tracking is bij Apple al prima in orde
Apple kan vrij weinig doen aan wifi-tracking als je wifi aan blijft: https://tweakers.net/revi...wat-is-wifi-tracking.html
Door nep MAC adressen te gebruiken bij het zoeken naar netwerken voorkomen ze dit
nieuws: Apple rust iOS 8 uit met truc om wifi-tracking te voorkomen
Dat heeft Apple er al weer vakkundig uitgesloopt.
Dat zou je moeten oplossen met geofencing wat mij betreft. Niet met het stukmaken van een feature die voor best veel mensen gewoon goed werkt.
Anoniem: 857639 @ATS21 september 2017 11:28
Laat geofencing net een techniek zijn die het meest wordt gehaat.
Waarom haten mensen geofencing volgens jou het meest van alle technieken?
Ja, geofencing die werkt op je GPS als je je wifi uit hebt. Handig voor je batterij! :p
Ik vind het ook ideaal, airdrop en hotspot enzo kan je gewoon blijven gebruiken maar als je in de buurt van trage wifi bent kan je gewoon snel naar je 4G gaan, of als je je speaker/auto wilt disconnecten kan je gewoon op het icoon drukken.
Voor je eerstgenoemde issue kan je WiFi assistsance aanzetten, dan pakt hij automatisch je 4G bij slecht WiFi bereik en hoef je dus geen handmatige toggle te doen.
je kunt natuurlijk ook gewoon het wifi netwerk van je werk "vergeten" in iOS, dan maakt hij daar niet automatisch verbinding mee en hoef je je wifi niet aan en uit te zetten.
Eigenlijk is dit de enge situatie waar het handig is.

Wat dan weer niet handig is:
Ik heb op mijn werk een hot-spot en een productie wifi.
Ik wil niet op wifi om een bepaalde rede. Maar ik zit in op de productie wifi, ik schakel wifi uit hij gaat netjes van het netwerk af om vervolgens zich aan te melden op de hot-spot. Lekker handig :-(
Ik snap alleen niet waarom ze 3D touch niet gebruiken om het 100% uit te schakelen.

[Reactie gewijzigd door marcjo op 28 juli 2024 13:40]

Als je de toggle drukt, en dus disconnect van je huidige wifi, gaat-ie niet meteen op een andere, hoor. Hij verbindt met geen ENKELE op dat moment, tot je je op een andere locatie bevind (of tot je zelf weer verbind met een netwerk, natuurlijk).

Er is bijna geen reden (zeker niet voor leken) om WiFi compleet uit te schakelen. Daarom kan het niet meer via Control Center. Er zitten op een iPhone meer nadelen dan voordelen aan WiFi uitschakelen.
Je kunt auto join per netwerk aan en uit zetten, dus dat lost je probleem op.
Iculture heeft daar een mooi stukje over geschreven wanneer wifi weer ‘actief’ wordt:

- Je Wi-Fi weer inschakelt in het Bedieningspaneel
- Je handmatig verbinding maakt met Wi-Fi via de instellingen
-Je naar een nieuwe locatie gaat
- Het 5 uur ’s ochtends lokale tijd is (geen grap)
- Je het toestel herstart.

Bron:
https://www.iculture.nl/n...el-ios-11-wifi-bluetooth/

[Reactie gewijzigd door nhaandrikman op 28 juli 2024 13:40]

Dat kan. Gaat erom dat ik deze informatie mis in het artikel van Tweakers en ik deze informatie graag met jullie wilde delen.
Staat gewoon een link in naar het document van Apple.
Dit meen je niet. Ik heb de beta sinds het begin op mijn telefoon geinstalleerd en heb destijds een issue ingeschoten waarbij mijn Wifi "plotseling" in de nacht aanging en mijn telefoon los ging met WhatsApp messages en emails die de avond ervoor waren verstuurd. Blijkbaar is dit gewoon gewenst gedrag. Ik hoop dat ze dit binnenkort gaan terugdraaien, want zo zie ik het nut niet in van het bedieningspaneel...
Lijkt een beetje op een heel slechte variant van wat Huawei en sommige andere Android toestellen ook al een lange tijd doen. Huawei noemt het Wi-Fi+, maar die leert juist van je gedrag en locaties en zet op basis daarvan Wi-Fi zelf aan of uit. Deze feature lijkt een versimpelde versie hiervan die vooral bestaat omdat het voor Apple handiger is (qua updates, icloud sync, etc.). In dit geval nogal een enge feature, omdat er verder geen aankondiging voor was en je telefoon ineens opvallend anders en onhandig gedrag vertoont.
Als je geen verbinding wil, met niets, dan zet je toch flightmode aan? Ik zet maar heel zelden alleen WiFi of Bluetooth uit; of het was alles, of niets.
Maar het is toch onlogisch en onpraktisch dat je daarvoor helemaal naar een optie in het instellingenmenu voor moet, als je daarvoor ook gewoon een toggle hebt?
Eens, maar ik denk ( en ik speculeer hier natuurlijk ) dat ze dit gedaan hebben ivm updates installeren en iCloud backups draaien. Ik heb zelden mijn WiFi meer aan omdat 4G van T-Mobile die ik heb gewoon beter is dan wat ik thuis aan internet verbinding kan halen. Maar om deze reden draai ik zelden nog iCloud backups omdat dat via wifi moet. Als het zelfs op support pagina's praat over 5 uur, dan lijkt me niet dat dat een simpele oversight was.
Ook zoiets, dat dat (en updates downloaden) via WiFi móet... Ik update as we speak mijn iPhone SE (werk telefoon) via de WiFi hotspot van mijn S8+ omdat die gewoon onbeperkt internet heeft via T-Mobile, wat stabieler, sneller en veiliger is dan de WiFi op mijn werk.

Als ik nou gewoon op een knop kon drukken waarbij ik verklaar dat ik weet dat het mijn data had kunnen kosten, had ik nu niet 2 telefoons tegelijkertijd hoeven te gebruiken om 1 te updaten. iOS is zo limiterend en star.
Maar dat is toch ook gewoon de mentaliteit van Apple? Niet bruikbaar en/of praktisch voor iedereen, maar wel zo fijn voor de grote normale (<- in statistische zin) meerderheid. Deze oplossing van Apple nu is prima fijn voor het gros van de mensen, want het is maar een kleine groep die zich druk maakt om batterijverbruik van wifi/bluetooth of 4G en een nog kleinere groep die zich druk maakt om tracking van devices op basis van mobiele modems.

Hetzelfde verhaal met updates via 4G. Het is maar een extreem kleine groep die dat wilt, dus Apple moet hebben gedacht: Sowieso het ons niet waard. Voor mij zijn al die kleine dingen genoeg reden om Apple niet te gebruiken, maar het is een prima business keuze om liever een beter product voor een kleinere meerderheid (als het uberhaupt een meerheid is die precies in de Apple vorm past) te maken, dan een minder perfect product voor bijna iedereen.
Juistem.. jij hebt onbeperkt data.
Alleen vergeet jij eventjes 2 dingen;

1) Apple is een bedrijf dat in de VS zijn hoofdzaken doet
2) Niet iedereen heeft onbeperkt databundel
3) Zelfs in de VS zijn zulke pakketten niet bij iedereen actief.
Irrelevant. Het gaat om juist om dat sommige mensen wél zo'n onbeperkte databundel hebben, en ik vind dat de ontwerpers van software rekening moeten houden met alle gebruikers. Zoals ik zei: ik heb niet eens de optie om aan te geven dat ik gerust mijn mobiele gegevens wil gebruiken, en hier bewust van ben. Dat vind ik kwalijk.
In mijn ogen kan dat ook, aangezien je via de controlcenter van je Wi-Fi af kan gaan en Wi-Fi Assist kan gebruiken. Ik vergeet daarbij dat je ook naar instellingen toe kan gaan.

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 28 juli 2024 13:40]

Dan klikken mensen die melding zeer snel weg en waar gaan de users klagen?
Juist, bij Apple.. en vergeet niet dat Apple enkel 100% kijkt naar de Amerikaanse markt.
In Nederland kan je bij slechts 2 providers onbeperkte data verkrijgen btw en dat is echt net nieuw.
Ook zal je NOOIT alle gebruikers/klanten tevreden kunnen stellen.
Ook het bedrijf waar jij werkt, heeft klanten die het bedrijf haten.
Hoe moeilijk is het om 1 toggle te maken met de optie om het wel over een mobiele dataverbinding toe te staan?
Natuurlijk gaan users klagen, maar misschien is dat ook wel de filosofie van Apple. Het beschermen van mensen die niet willen lezen en willen dat alles in 1 keer werkt zonder dat ze hoeven na te denken (en dus ook op 'ok' klikken zonder dat ze enig idee hebben wat het doet). Makes sense.
Nee, niet bij Apple. Klanten van Apple klagen niet bij Apple, die klagen bij hun provider.
De provider is namelijk degene die ze de rekening stuurt, niet Apple. Dus de provider heeft het fout gedaan, niet Apple. En zeker niet de klant.
Nee, echt niet. Ze gaan echt klagen bij de provider en niet bij Apple.
Mag ik vragen of je ooit helpdeskwerk hebt gedaan?

Ik kan je verzekeren: klanten gaan klagen bij Apple. Meer dan dat, zelfs degenen die gaan klagen bij hun provider krijgen verteld dat hun telefoon die data gegenereerd heeft en dat ze dus gewoon moeten betalen. Waarna ze *alsnog* bij Apple gaan klagen.
Ja, en niet alleen helpdesk, ik heb jaren in een telefoonwinkel gewerkt.
Klanten gaan klagen bij de partij die ze de rekening stuurt. En als ze een rekening krijgen voor dataverkeer omdat ze een update hebben gedownload via het mobiele netwerk gaan ze klagen bij de provider.

Klagen bij de fabrikant is iets wat maar heel weinig mensen doen.
En aangezien klanten van Apple tot de meest loyale klanten behoren, met een insteek dat Apple niets fout kan doen, kijk naar het verwijderen van de 3,5 mm aansluiting, zal het nog veel lager liggen dan bij andere fabrikanten.

[Reactie gewijzigd door NemesisWolfe op 28 juli 2024 13:40]

Ik heb bij een computerwinkel gewerkt.. en waarover kregen wij klachten?
Dat hun wifi router niet werkte op zolder.. wij kregen die klachten op ons bordje.
Dan zegt de provider.. u hebt ZELF die data verbruikt.. en juridisch.. is dat ook zo.
De consument weet dat.. dus wordt er logischerwijs niet geklaagd bij de provider.. want hoezo zou je?
Jij gebruikt zelf die data.
Kijk heb jij bewijzen dat jouw toestel defect was en je simkaart in de la lag al die tijd.. dan is het een ander verhaal natuurlijk.
Dat klopt, maar als het op Android kan, waarom kan het dan niet op iOS? Ik vergelijk de 2 grootste spelers met elkaar en wanneer 1 iets niet heeft wat de ander wel heeft vind ik dat een gemis.
In dit geval heb je misschien gelijk, over dat deze optie "makkelijk" in te voeren zou moeten zijn, maar er zijn wel zaken zoals hierboven genoemd (gebruikers lezen de melding niet en krijgen onverwachte kosten) en nog meer dingen waar je als designer rekening mee moet houden. Zeker als je iets ontwerpt voor wereldwijd gebruik, met alle gevolgen van dien.

Natuurlijk maakt apple andere keuzes dan sommige andere softwaremakers. Ontwerpen is keuzes maken en dus ook dingen weglaten. Je kunt niet op basis van jouw situatie denken dat je daarom die keuzes beter kan maken dan de designers van apple, of android, of een ander groot bedrijf, die veel meer informatie hebben en daar een keuze op baseren. Zij denken echt niet "Die optie, nee joh geen zin in! just because! doei!"
Als een Ferrari 250 km/u kan, waarom kan een Seat Marbella dat niet? Het antwoord op jouw vraag is heel simpel; Apple heeft een andere keuze gemaakt dan de Android makers.
Maar voor een Ferrari betaal je meer, net als bij een iPhone, dus daar verwacht je meer van. Niet minder.
Nou, die Note 8 is ook 1k, flink duurder dan de iPhone 8 & 8 Plus, maar dat terzijde.

So fucking what? Apple maakt keuzes die Google niet maakt en andersom. Zo kiest Google er voor om de app store niet of nauwelijks in de gaten te houden. Dit geeft enorme vrijheid voor app-developers om hun software gepubliceerd te krijgen, maar geeft ook kwaadwillenden de enorme vrijheid om virussen en mal-/spyware via die app store te verspreiden. Moet Google dan Apple en MS maar volgen in hun restrictieve beleid? Lijkt me iets wat Android gebruikers juist niet willen.

Apple hanteert een andere logica en visie dan Google en maakt derhalve andere keuzes. Ben je het niet met die keuzes eens, dikke prima. Koop je geen Apple producten, of upgrade je niet naar iOS 11. Dat is jouw keuze.

Maar waarom jouw keuze opleggen aan Apple, terwijl je zelf ageert tegen Apple die dat doet richting hun gebruikers? Komt ietwat hypocriet over op mij.
Dat heeft ook gewoon te maken met een andere filosofie achter de OS'en (in ieder geval in het begin, dat is ook al wel minder aan het worden). Android kan je customizen naar hoe jij het graag wilt hebben, iOS 'werkt gewoon'.
Bij iOS is het (nagenoeg) onmogelijk om iedereen tevreden te maken met deze filosofie.
Yeap, het is extreem irritant dat je sommige updates en of app-updates niet kan installeren via 4G... Ik weet wel dat dit historisch gezien een limitatie van je provider is, niet van iOS zelf.
Die toggle zit gewoon onder instellingen -> Appstore : gebruik mobiel netwerk voor app updates
Dat wist ik niet, bedankt. Maar geldt dat ook voor software updates zoals die naar iOS11? Want daar hadden we het over.
Ik weet niet of dat het uitgangspunt is.
Ik denk dat het anders zit:
Zet vliegmodus maar eens aan in de CC, dan kan je wifi en BT gewoon aanzetten en uit zetten, Behalve je cell broadcast. Dus ik denk dat merendeel in de wereld toch wifi pretendeert, Apple haalt dat vast uit de systeemdata die we delen met hun. (als je daaraan meedoet natuurlijk)

edit:
Als je vliegt zal ook wel wifi aan boord zijn, en missc een leuke dame dat je even met elkaar via BT wat fotos wil delen.
Zoeits zal ook wel een uitgangspunt zijn, en dan kan je in vliegmodus toch wifi en BT'en, bereik is toch maar 10 meter (BT max 100Meter, en zal niet op instrumeten effect hebben, of ze hebben inmiddels de boel binnenskamers(in het vliegtuig) afgeschermd.

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 28 juli 2024 13:40]

Dat zou ook kunnen. Ik zie wel zat posts van "stop, check if wifi is on" op meme sites. Niet iedereen heeft een even veel data / relaxte belijd ivm data gebruik als in andere landen.
Ik kan op mijn Android telefoon BT wel aanzetten in airplane-mode, maar WiFi en cellular data niet.
... dacht ik tot ik het nog een keer probeerde. Het blijkt dat ik WiFi wel aan kan zetten, maar dat daar een seconde of twee vertraging in zit, die er niet is als airplane-mode uit staat. Raar.
Persoonlijk vind ik het heel praktisch. Want zowel wifi als bluetooth verbruikt toch niet zoveel energie. Plus gebruik ik best vaak AirDrop en dan is het super handig dat dit gewoon standaard aan staat. Ik ben er zelf dan ook erg blij mee.
Klopt inderdaad, maar waarom mogen 3rd party apps (bijv. Documents van Readdie, die als webdav server werkt) alleen als server fungeren als de app op de voogrend staat en het scherm aan is ?
Onnodige batterij verspilling.
Je kan het ook aan Siri vragen, dan staat het ook helemaal uit.
Ik moet vanwege mijn werk 's nachts wel SMS en telefoon kunnen ontvangen, maar Whatsapp en andere diensten die via de dataverbinding lopen wil ik dan echt uit hebben zodat ik niet onnodig wakker word.

Was daarom heel blij dat de toggle voor mobiele data er nu is, die miste ik erg in IOS 10. Maar werd vanmorgen wakker en had gewoon Wifi aan terwijl ik gisteren dacht dat ik 'm uitgezet had... nu weet ik waarom.
Je kunt toch niet storen aan zetten gedurende de nacht en dan wel noodoproepen toestaan van die specifieke contacten, zowel sms als telefoon?
Precies, hiervoor bestaat Do Not Disturb. Dat is de workflow die Apple wilt dat je gebruikt. En die werkt prima.
Tenzij je niet weet wie jou vannacht wakker gaat bellen, maar er wel voor bereikbaar moet zijn. Dat los ik overigens op doordat er altijd vanaf een vast nummer geforward wordt.

Maar dan hou ik het probleem, dat de SMS'jes die ik krijg, als afzender "SERVERWATCH" hebben en die kan ik niet uitsluiten van de Do Not Disturb.

Misschien dat ik het nummer van de vaste lijn kan laten meegeven als afzender van de SMS'jes.

Net getest en SMS wordt sowieso gedempt, ook als ik de vaste lijn toevoeg als favoriet en meegeef aan de SMS berichten. Knap waardeloos van Apple!

[Reactie gewijzigd door CorbataGames op 28 juli 2024 13:40]

Er zijn tig workarounds natuurlijk, ook Do Not Disturb. Maar het een is nog omslachtiger dan het ander.
Die heb ik ingesteld, alleen weet ik vantevoren niet wie er belt. Dat kan een klant zijn waar ik het nummer niet van heb. En voor de SMS staat er geen nummer als afzender, maar "SERVERWATCH". Ik weet niet of dat ook werkbaar te maken is?
Kun je serverwatch opslaan als contact? Dan kun je dat contact als favoriet aanmerken en dus noodoproepen van ontvangen.
Ik kan gewoon een nummer hangen aan de SMS, net getest, dan herkent hij hem als contact.

Ik heb het echter net getest en Do Not Disturb werkt alleen met telefoon, niet met SMS. M.a.w. ook al herkent hij de SMS als zijnde van mijn favoriete contact, ik hoor geen enkel geluid in DND-mode.
Je kunt het per contact aangeven of je ook sms berichten wilt ontvangen voor noodgevallen.

Ga hiervoor in de eigenschappen van het contact en geef het daar aan onder berichten opties.

Optie heet : altijd aan voor noodgevallen.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 28 juli 2024 13:40]

Ik ga het morgen nogmaals testen maar volgens mij is het echt alleen voor bellen, niet sms'en
Bij mij werkt het ook, dus ik zie geen reden waarom het voor jou niet zou werken....
Die toggle was er in iOS 10 toch ook al...? Je kon gewoon per app instellen dat deze geen mobiele data mag gebruiken maar uitsluitend WiFi.
Er was een toggle voor Wifi, niet voor mobiele data.

Van mij mogen alle apps mobiele data gebruiken maar niet als ik slaap :)
Ohh op die manier, in 't algemeen mobiele data uitzetten. Dan begreep ik je ff verkeerd. :)
Ik wil mijn wifi uit maar nog wel gebeld kunnen worden.. Dit is echt een vage keuze van Apple
Je kunt simpel per SSID nu aangeven of er automatisch verbinding moet worden gemaakt. Dus wat jij wil is prima mogelijk
Maar dan staat het dus wel altijd aan en kun je het niet meer snel even uitzetten als je bv een winkelcentrum in loopt om tracking te voorkomen (want winkels zijn je steeds vaker aan het bespioneren tegenwoordig).
Ja, per SSID. Lekker handig.
Dan moet ik dat per SSID gaan instellen, dus dat zijn:
- thuis
- op mijn werk
- op externe locatie van werk
- bij mijn ouders
- bij mijn schoonouders
- bij sommige van mijn vrienden (meerdere plaatsen dus)

Dat is toch super onhandig?!
als je ze toch niet gebruikt hoef je ook geen sleutel in te voeren, dan maakt hij ook geen verbinding.

Beetje heel vreemd om persé je data op te soeperen terwijl je wifi hebt. Als de aangeboden wifi dan zo slecht is, en je het nooit wil gebruiken, geef dan ook de sleutel niet in.
Mogelijk maar veel minder praktisch dan een simpele toggle.
Volgens mij een hoop gedoe voor iets wat ze ook simpeler hadden kunnen oplossen. https://tweakers.net/reacties/wijzig/10551777/
In de post van David Mulder hierboven gaat het er over dat Apple geen geavanceerde zaken toelaat / inbouwt omdat dit voor het gros van de gebruikers verwarrend kan werken. David Mulder in 'nieuws: Toggles in Bedieningspaneel iOS 11 schakelen wifi en...
Wat jij beschrijft echt ver van zijn/haar bed show voor de meeste gebruikers.
Eindelijk is deze optie er!! _/-\o_

Alleen jammer dat hij standaard op "aan" lijkt te staan en je geen wifi netwerken kunt managen als je er niet in de buurt bent, maar het begin is er!
Sterker nog, ik wil gewoon 4G blijven gebruiken. Echt heel irritant deze wijziging.
Als je 's thuis op bepaalde plekken slecht WiFi hebt zou je die daar uit kunnen zetten en bijv. 3G gebruiken, stel dat is op je slaapkamer, dan moet je elke ochtend eerst WiFi weer uitklikken.
Er zit in IOS toch al langer een optie om alleen te verbinden met kwalitatief goede wifi netwerken? Op mijn android telefoon zit dit in ieder geval wel en dat werkt prima, als het bereik niet goed genoeg is gaat hij automatisch over op 3/4g.

Het is niet echt handig dat je je wifi uitzet en dat hij dan gewoon aan blijft, als ik mijn wifi uitzet doe ik dat om een beetje batterij te besparen. Zeker als je geen actieve verbinding hebt blijft hij zoeken en dit kost relatief veel stroom.
Die functie zit inderdaad ook in IOS.

[Reactie gewijzigd door Sumi1976 op 28 juli 2024 13:40]

Waar precies? Kan het zelf niet vinden.
Instellingen ->mobiele netwerken -> WiFi - assistentie
Maar hoeveel batterij gebruikt je WiFi nu nog echt? Gebruikt je Mail app meer of minder bij z'n updates in de achtergrond?
als ik mijn wifi uitzet doe ik dat om een beetje batterij te besparen
Laat hem dan alsjeblieft aanstaan. Je telefoon gebruikt minder stroom als WiFi aan staat, ook al is-ie niet verbonden; je telefoon pakt periodiek je locatie. Als je WiFi uit hebt staan, zal de telefoon dus ALTIJD GPS moeten gebruiken, wat gigantisch veel MEER stroom verbruikt dan een idle WiFi-antenne. Alleen als je zeker weet dat al je locatievoorzieningen uitstaan, is er kans dat je een paar minuten extra batterijduur hebt.

(Je ziet niet altijd een GPS icoontje in je status bar als je locatie wordt opgevraagd; systeemservices doen het zonder het icoontje (als die functie aanstaat (wat standaard zo is)))

[Reactie gewijzigd door jeffhuys op 28 juli 2024 13:40]

Dat is handig als je wel gewoon gebeld wil worden, flightmode aanzetten.
Als mijn telefoon snel opraakt dan zet ik ook wifi en bluetooth uit.
Als ik het uit wil hebben, dan wil het ook echt uit hebben en niet enkel de verbinding verbroken hebben.
Laat je WiFi dan alsjeblieft aanstaan. Je telefoon gebruikt minder stroom als WiFi aan staat, ook al is-ie niet verbonden; je telefoon pakt periodiek je locatie. Als je WiFi uit hebt staan, zal de telefoon dus ALTIJD GPS moeten gebruiken, wat gigantisch veel MEER stroom verbruikt dan een idle WiFi-antenne. Alleen als je zeker weet dat al je locatievoorzieningen uitstaan, is er kans dat je een paar minuten extra batterijduur hebt.
Wifi en bleutooth gebruiken alleen energie als er daadwerkelijk een verbinding is. Het afsluiten van actieve verbindingen en niet opzetten van automatische verbindingen met een bekend AP is dusdanig hetzelfde dat je dit niet gaat merken. Batterijspaarmodus aanzetten is effectiever dan je wifi en BLE uitzetten.
Ik zet zelden bluetooth aan. Paar keer per jaar misschien. Ik vind het dan wel fijn als ik m gewoon kan togglen.
Ik gebruik bluetooth echt helemaal nooit. Wifi het liefst zo min mogelijk, alleen als ik op een locatie is waar 4G niet toereikend is of als ik een app moet updaten die groter is dan 150MB. Het aanzetten gaat dan makkelijk, maar als ik dan weer wegga van locatie of de update is klaar, moet ik dus naar de instellingen toe om de wifi daar handmatig helemaal uit te zetten. Ik merkte dit tijdens de beta en werd er knettergek van.
Als je beide functionaliteiten zo marginaal gebruikt als je beschrijft, zie ik je probleem niet zo. Hoe vaak moet je dan in de instellingen zijn om je Wi-Fi aan te zetten (niet je BT want die gebruik je 'echt helemaal nooit.')

Persoonlijk vind ik het met mijn Apple Watch wel een handige feature, maar ik snap best dat mensen nu het gevoel hebben dat ze geen easy control meer hebben.
In de auto gebruik ik hem dagelijks en mensen met een bleu tooth set ook
Ik vind dat juist handig, ik vergeet de wifi thuis vaak weer aan te knallen waardoor ik soms snel door mijn data heen bleek te gaan.
Dat kan ik me goed bijvoorstellen. Echter is mijn wifi bereik thuis slecht, ook op kantoor. Daarnaast met een databundel van 20 gig heb ik geen wifi nodig en merk ik dat 4G vaak gewoon beter werkt in apps.
Doordat ik dat dus vergat heb ik in 1 dag bijna 10GB verbruikt.. en volgende data refresh is pas op de 14de van volgende maand.
En wie garandeert volgens de logica van Apple dat de flightmode ook daadwerkelijk de telefoonfunctie, wifi & bluetooth uitzet?
Inderdaad, ik wil namelijk geen stralende telefoon op mijn nachtkastje hebben liggen. Maar alleen de wekker functie gebruiken. Slapen=flightmodus bij mij.
🙄 eet je wel eens een banaan? Als je er 10 eet, komt de straling overeen met een Röntgenscan van je arm. Als je naast een telefoon slaapt, staat dat gelijk aan ONEINDIG VEEL MINDER straling, omdat de straling van een telefoon niet-ioniserend is. Er zit absoluut geen gevaar in het in de buurt zijn van een telefoon.
Interessant, dankjewel :)
De 5 gemiste oproepen en 150 whatsapp berichten die ik binnenkrijg als ik het na de vergadering weer aanzet met de vraag of ik nog leef.
Als ik geen WiFi of Bluetooth wil, maar wel gebeld wil kunnen worden, dan moet ik dat dus straks via het instellingen menu gaan doen. Heel onhandig.
Ik snap de wijziging wel, maar hij werkt niet altijd in mijn voordeel. 'Vroeger' zette ik Wifi uit op kantoor en vergat ik vervolgens thuis dat hij uit stond.. Kun je weer geen enkel IOT device benaderen.
Nu zet ik Wifi uit op kantoor, loop ik naar de andere locatie en weer terug, zit ik weer op die trage verbinding.

Helaas is het wachtwoord te lang om elke keer nadat ik verbinding heb gehad deze simpelweg te vergeten en vervolgens bij benodigd weer opnieuw te koppelen. Tenminste, ik vind hem daar te lang voor :+
Instellingen > Wi-Fi > i naast het netwerk waar het over gaat > Auto-join uitzetten.
Apple zou bij elk onthouden WiFi netwerk de optie moeten bieden om altijd te verbinden (Always Connect) of om alleen handmatig te verbinden (Connect On-Demand), zoals Windows dat bijvoorbeeld biedt. Daarmee zou je de passphrase wel in je Keychain kunnen opnemen maar alleen gebruiken indien gewenst. Voor thuis zou je Always Connect aan kunnen zetten, en Connect On-Demand voor op werk.

Voor wat betreft het niet zoals gewend en verwacht werken van de toggle in het Control Center, weten we hoe het zit met Siri, kan je haar vragen om WiFi of Bluetooth uit te zetten en dat ze dat daadwerkelijk doet ipv de verbinding verbrekende actie van de nieuwe toggles?
Nou dat doen ze dus in iOS 11. Ga naar instellingen, wifi, tik op t netwerk en zet de switch voor automatisch verbinden uit voor dat netwerk. Als dat een oplossing voor je is: go for it.
Sinds iOS11 (heb het iig nog niet eerder gezien) heb je nu de mogelijkheid per onthouden WiFi network Auto-Join aan of uit te zetten.
Ik heb het even getest en zo te zien zet siri de toggle in settings uit:

https://tweakers.net/ext/f/Vma9GHKEUYXr6evTE4SbD4i1/full.png

Dus echt helemaal uit uit.
Bij Android gebeurt dit ook, als ik me niet vergis sinds versie 6. De toegevoegde waarde is dat de Google Locatieservice (die gebruik maakt van de wifi ssid's in de buurt) blijft werken. Hierdoor heb je zonder GPS toch een accurate locatiebepaling als je je wifi uit hebt gezet.
Ja en nee, dat is deels waar. Dat is alleen zo als je dit expliciet instelt onder "locatie". In de Wi-Fi instellingen kan je aangeven dat Wi-Fi scanning aan blijft staan. Dus wat je zegt klopt deels, maar het staat dus niet standaard aan. Bij Apple is dit wel het geval.
Ok, dat is een belangrijk verschil inderdaad. Als ik op mijn OP3 met Android 7.1 bij Instellingen->Wifi de wifi uitzet, komt er duidelijk in beeld dat wifi-scannen actief is. Van daaruit kan ik naar het menu waar ik dat uit kan zetten voor wifi en/of bluetooth. Toch wel fijn als de gebruiker de keuze krijgt! :)
Toevallig heb ik zelf ook een OnePlus 3 :p. Dan heb je dat een keer of zelf aan gezet, of een keer via Google Maps. Als er dan zo'n melding komt en je drukt op "ok" ("wil je akkoord gaan met bla bla bla?" dan wordt Wi-Fi scannen aangezet. Ik zet het altijd uit, vanwege tracking en omdat het onnodig batterij slurpt. Hoge nauwkeurigheid heb ik dan wel weer aanstaan (als ik moet navigeren), maar anders niet (zijn ook 2 aparte functies, om duidelijk te zijn).
Die keuze heb je bij iOS 11 ook?
Wil je dat WiFi zich weer automatisch herstelt gebruik dan de toggle in het bedieningspaneel. Wil je het echt uit hebben dan via het instellingen menu.
Plus nog het feit dat het apparaat niet automatisch weer verbinding gaat zoeken na een vooraf ingestelde tijd, het blijft echt niet verbonden tot je het zelf weer aan zet.
Dat werkt een beetje anders. Je wifi zal niet automatisch terug verbinden als deze uit staat. Inderdaad, wanneer je Wifi uitschakelt in de instellingen zie je de mededeling dat systeem-apps en services nog steeds kunnen zoeken naar netwerken voor locatieverbetering, maar daarmee wordt je niet meteen verbonden met een bekend netwerk. Ook staat er direct een knop om die instelling uit te schakelen.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @babananana21 september 2017 10:56
Voor zover ik weet gebeurd dit bij Android niet. Op het moment dat ik op een toggle druk in mijn notificatiepaneel gaat mijn Bluetooth / Wifi ook echt gewoon uit.
Dat klopt. Dit kan je echter meteen uit zetten bij installatie en eventueel later ook via het instellingenmenu.
Klopt, al is deze Locationservice los van de Wi-Fi uit te zetten/beheren, en werkt hetzelfde voor Bluetooth en je mobiele netwerk (als ik het goed heb), om een nauwkeurige locatie te bemachtigen. Als je beide aan hebt staan (Locationservice + GPS) werkt 't zeer accuraat. Als je het uit hebt staan pakt ie enkel je GPS (mits GPS aan staat natuurlijk).
Ik heb locatie op "alleen gps" staan, de enige apps die mijn locatie mogen hebben zijn toch navigatieapps en flitser waarschuwers. Nu ik veel in Duitsland rij en CamSam gebruik is het weer ergerlijk dat die steeds vraagt om locatiebepaling via wifi en gsm netwerken aan te zetten. Dat heb ik bewust uitstaan vanwege privacy redenen.
Of je wilt of niet (en aan of uit zet), je bent te traceren zodra gsm actief is. Elke zendmast die jouw telefoon ziet registreert dat. Op basis van signaalsterkte op meerdere zendmasten is jouw locatie redelijk nauwkeurig te bepalen (tussen de 30 en 300 meter, afhankelijk van de dekking van de zendmasten).

Het gebruik van wifi en cell data heeft niets met privacy van doen. De info over zendmasten en wifi netwerken wordt gebruikt om een ruwe locatie bepaling te maken zodat de gps sneller over de locatie kan beschikken (Assisted GPS). https://en.wikipedia.org/wiki/Assisted_GPS
Of je wilt of niet (en aan of uit zet), je bent te traceren zodra gsm actief is.
Ja, maar niet door Google want die krijgt die informatie niet als het goed is.
Hahaha, dat geloof jij? Hetzelfde dat als Facebook wel als bloatware op een telefoon staat en geen actieve account heeft. Ben je op een feestje geweest, log je de dag er na in op je desktop in op Facebook en hopla, allemaal suggesties van mensen die je daar ontmoet hebt of suggesties voor plekken waar je de afgelopen week geweest bent. Of je hebt een leuk gesprek met iemand over een onderwerp dat tot dan niet in je op kwam om te Googlen. Je open Google enn na de eerste drie letters over dat onderwerp staat het vol met suggesties voor dingen die ter sprake zijn geweest. Ik ben geen alu-hoedje of paranoia maar soms heb ik wel eens het idee dat ze meer doen dan ze zeggen.
Dat heeft met iets anders te maken. Whatsapp stuurt je contactboek door naar hun servers en is geconnected met je Facebook account. Als ik een nummer van een meid tijdens uitgaan opsla zie ik haar ook terugkomen op Facebook bij suggested friends.
Die mensen staan niet in mijn WhatsApp. En WhatsApp gebruikt zelf geen locatiebepaling (volgens de app permissies).
Facebook heb ik in Xprivacy geblokkeerd voor vrijwel alles, zeker voor lokatie en contacten. En ik zie nooit dat soort Google suggesties. Geen Google account op de telefoon hebben zal vast helpen.
Apple heeft ook die functie. Dus voor iedereen die zijn WiFi uitzet op z'n iPhone omdat hij wilt dat de batterij langer meegaat:

Laat WiFi dan alsjeblieft aanstaan. Je telefoon gebruikt minder stroom als WiFi aan staat, ook al is-ie niet verbonden; je telefoon pakt periodiek je locatie. Als je WiFi uit hebt staan, zal de telefoon dus ALTIJD GPS moeten gebruiken, wat gigantisch veel MEER stroom verbruikt dan een idle WiFi-antenne. Alleen als je zeker weet dat al je locatievoorzieningen uitstaan, is er kans dat je een paar minuten extra batterijduur hebt.
Even gecontrolleerd op mijn Iphone 7 en dat klopt inderdaad. Wat een ontzettende kromme beslissing! 8)7
Dit maakt het toch verschrikkelijk onduidelijk voor de normale gebruiker en voelt echt als een onnodige wijziging. |:(
Wat is er nu onduidelijk? Je verbreekt je wi-fi verbinding en hebt geen wi-fi verbinding meer maar een 3G/4G verbinding. Dat is wat een gebruiker wilt bereiken als die het wi-fi "uit zet" (als ze uberhaubt al begrijpen hoe of wat wi-fi is en hoe het werk).

Als ze helemaal geen verbinding meer willen, tada, daar is er de vliegtuigstand. Opgelost.

Het wordt alleen maar onduidelijk omdat mensen moeilijk gaan lopen doen omdat het voor een klein select groepje niet precies is wat ze willen.
Waarom zou je ook je mobiele radio uitzetten omdat je geen WiFi wil op een moment? Dat gaat nergens over.

Het grootste probleem is dat door dit gedrag je iPhone te pas en te onpas automagisch weer verbinding maakt met een netwerk. Ook als je een roaming netwerk hebt en je komt in ‘t bereik van een andere AP, al is t maar zwak, maakt ie weer verbinding. Dat is heel irritant en veroorzaakt problemen.
De enige oplossingen zijn dus wifi met omwegen uitzetten (Via Siri of instellingen menu), automatisch verbinden helemaal uitzetten (ook omslachtig, want als je wifi wél aan wil moet ie ook gewoon automatisch verbinden natuurlijk, anders moet je alsnog naar instellingen om handmatig te connecten :+) of flightmode waarbij niets meer werkt; wat ook geen optie is.

Het is een omslachtig ingevoerde functie met problemen op t gebied van gebruiksgemak en veiligheid en Apple heeft er alles aan gedaan om te zorgen dat je echt meer moeite moet doen om t uit te zetten door zelfs geen 3DTouch actions toe te voegen om die zogenaamd kleine groep (denk dat die groter is dan jij denkt) te voorzien van de benodigde quick action.
Mijn iPhone maakt niet te pas en te onpas opeens verbinding met een netwerk...
Als ik mijn wi-fi "uitzet" via de toggle, dan blijft die verbinding verbroken. Heb nog niet meegemaakt dat hij opeens weer verbinding maakt :) gelukkig maar.

Maar ik lees ook mensen die dat dus wel hebben gehad. Maar mij lijkt dat gewoon een bug en niet de bedoeling. Als dat wel de bedoeling zou zijn is dat inderdaad super irritant.
Dat klinkt alsof Apple een belang heeft bij het aanstaan van wifi en/of BT. Wat kan dat zijn?
Van hier in de reacties; zodat o.a. deze functies beschikbaar/connected blijven:

- AirDrop
- AirPlay
- Apple Pencil
- Apple Watch
- Continuity/Handoff
- Instant Hotspot
- Locatiediensten
- Wi-Fi-netwerken scannen
- iBeacons
- Find My iPhone

[Reactie gewijzigd door VorteXLP op 28 juli 2024 13:40]

Automatisch verbinden kan je per netwerk uitschakelen.
iOS gaat niet verbinden met netwerken die je nooit zelf mee hebt verbonden.
Nou, wel handig als je de deur uit gaat en batterij wil besparen? Ken genoeg mensen die Bluetooth hoogstens incidenteel gebruiken en wifi alleen thuis, dus dan heeft het geen zin om je iPhone continu naar wifi-netwerken te laten zoeken. Je gebruikt dan natuurlijk wel gewoon 4G, dus vliegtuigmodus is geen optie.
Er zit een accu bespaar functie in IOS. Mijn accu gaat niet opeens 3 uur langer mee als ik bluetooth en wi-fi echt helemaal uitzet. Daarnaast doe ik dat nooit want de accuduur is goed zat.

Ik snap je punt, maar ik heb het persoonlijk nog nooit nodig gehad met een iPhone. Met mijn Samsung S5 (S6 t'm S8 weet ik niet) was het zeker wel nodig ja, maar die accu werd al leeg gezogen als ik op het Eduroam van de hogeschool verbinding maakte. In zo'n geval zet ik het wel uit ja.
Jij bent zeker ook iemand die steeds alle apps sluit.
De toggle wekt de indruk dat wifi volledig uitgeschakeld wordt en niet dat enkel een verbinding verbroken wordt (wat ook een verandering is t.o.v. iOS 10). En op basis van de toggle enkel en alleen de verbinding verbreken komt functioneel vreemd over want je hebt met de toggle niet de optie om een andere verbinding te kiezen: je zet hem aan of uit. Als het echt 'by design' is dan vraag ik me af wat voor soort gebruiksscenario men in gedachten had: waarom zou je enkel een verbinding verbreken maar toch wifi als geheel actief willen laten? Een andere verbinding kiezen kun je niet direct (enkel als je de detailinstellingen in gaat) dus het lijkt er niet op dat 'verbinding wisselen' het idee was. Over gaan op 3G/4G kan maar zo'n soort scenario lijkt me niet veel voorkomend. Het is een vreemde keuze van Apple om deze functionaliteit zo te veranderen.
Wat er onduidelijk is? Dat wanneer je je wifi denkt uit te zetten deze stiekem aan blijft staan. Dat deze zichzelf vrolijk op bepaalde momenten weer volledig inschakeld, zoals 's ochtends om 05.00u.

Als ik iets bewust uit zet, dan moet het uitstaan en moet het apparaat niet zelf gaan beslissen om het anders te gaan doen.
Je merkt er duidelijk dat het enkel niet verbonden is... als wifi echt uitstaat.. staat er een streepje door het icoontje heen.
Mijn wi-fi is nog nooit (in IOS11 vanaf Dev Beta 1 t/m de RC nu) automatisch weer verbonden gegaan.
Zie de handleiding van Apple
Als je zelf een iPhone hebt en je bent het er niet mee eens, koop je toch een android..
Wat een onzin.
Hmm, die handleiding, goed punt. Ik snap het idee er achter, maar oke, ik ben het met je eens. Als je het uitschakeld wil je niet opeens op een andere plek wel wi-fi hebben...
Op jouw reactie ingaand:
Of een Windows Phone :) gaat om het idee.
Waarom zou je niet een ander OS gaan gebruiken als je het niet mee eens bent hoe het gaat in het OS dat je nu gebruikt? Als microsoft opeens allerlei bullshit dingen gaat verzinnen wat het werken voor mij onprettig maakt, stap ik over naar Linux of macOS, als die wel aan mijn eisen voldoen. Dat is toch niet zo gek?
True that, maar 1 klein onderdeel is onvoldoende om een heel eco systeem te switchen ;) Op desktop heb ik die stap wel al tijdje terug gemaakt. Daar was het helaas niet meer 1 onderdeel. Maar goed, we gaan te offopic wanneer we andere OSen erbij betrekken :+
Onzin?
And you know what? They’re paying us to make those choices […] If we succeed, they’ll buy them, and if we don’t, they won’t, and it’ll all work itself out.
- steve jobs

Het is daadwerkelijk zo simpel: Apple maakt keuzes (net als iedere andere softwaremaker/fabrikant/whatever) en de klant bepaalt welke keuzes er overeenkomen met zijn/haar keuzes. Moeilijker is het niet, en hoeft het ook niet te zijn.

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 23 juli 2024 10:11]

Ik ben juist blij met deze beslissing, ik vergat thuis altijd de wifi weer aan te knallen... en nu gebeurd dat dus niet meer.
De iPhone is ook helemaal niet bedoeld "voor de tweaker". Als jij lekker wilt klootviolen met je telefoon, koop je toch een android? Dan ga je toch geen dichtgetimmerde telefoon kopen?..

De meeste mensen die een iPhone hebben weten niet eens wat tracking doet of uberhaubt is, en zullen het daarvoor ook niet uitzetten.

Ik heb zelf een iPhone, maar Ik ga niet lopen zeuren dat er functies niet precies aangepast kunnen worden zoals ik wil. Als ik het er niet mee eens ben, koop ik een android telefoon, klaar.
Een normale gebruiker is niet bezig met wifi en bluetooth togglen :p
Wat jammer, dit gebruikte ik erg vaak... swipe omhoog, WiFi/BT aan of uit. Waarom zou ik mijn verbinding willen verbreken en daarna het aan willen laten, vergeet ie dan je netwerk ook? Want anders verbindt ie gewoon doodleuk weer opnieuw namelijk :D

edit: even getest, en blijkbaar zet ie dan voor dat netwerk de auto-join optie uit. Blijft niet echt intuïtief... op z'n minst hadden ze kunnen doen dat een long press 'm wél helemaal uit zet zoals voorheen.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 28 juli 2024 13:40]

Tja.
Volgens mij het is voor alles uit, behalve verbindingen tussen Apple apparaten.
Ik denk dat Apple vooral kijkt naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld Bluetooth 5.0 in hun nieuwste toestellen. Dit is flink energiezuiniger waar ze hun software op aanpassen om de continuïteit te maximaliseren.
Anoniem: 857639 21 september 2017 11:32
Ik denk dat de achterliggende reden hiervoor is zodat functies als Find my iPhone goed kunnen blijven werken.
Nu kan je dat scherm wel naar voren halen en zeggen 'verbinding verbreken' maar echt alles uitzetten kan echt enkel via het menu.
Jup. Ik heb echt het idee dat ik een van de weinige mensen ben die Siri echt vaak gebruikt. Apps openen, settings veranderen, reminders, timers, wekkers, lampen aan/uit...
Ik gebruik het echt nooit staat ook uit op mijn iPhones, iPad en macbook, ook hiervoor op mijn android devices google assistent.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.