Apple en Microsoft werken aan oplossing voor problemen met e-mail in iOS 11

Gebruikers van de Mail-app in iOS 11 die een e-mailadres van Outlook.com, Office 365 of Exchange Server 2016 gebruiken, kunnen geen e-mails versturen. Apple en Microsoft erkennen het probleem en zeggen met een oplossing te komen.

De problemen ontstonden dinsdagavond, toen Apple begon met het uitbrengen van iOS 11 voor iPhones en iPads. Microsoft meldt op zijn website dat de Mail-app van iOS 11 niet compatibel is met Outlook.com, Office 365 of Exchange Server 2016. Het bedrijf beveelt gebruikers aan om de Outlook-applicatie te downloaden en te gebruiken als tijdelijke oplossing.

Apple bevestigt het probleem en zegt nauw samen te werken met Microsoft aan een oplossing in de vorm van een software-update. Het is nog niet duidelijk wanneer die update uitkomt. Ook geven de bedrijven geen technisch inhoudelijke informatie over het probleem. Gebruikers die er last van hebben, krijgen bij het versturen of beantwoorden van een e-mail een melding te zien waarin staat: "Cannot Send Mail. The message was rejected by the server."

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-09-2017 • 11:35

133 Linkedin

Submitter: Slavy

Reacties (133)

Wijzig sortering
Het probleem lijkt te zitten in hoe Mail omgaat met http/2 connecties en blijkbaar was dit tijdens de beta wel al bekend, zie hier (via OMT).
Evidently this has to do with the way apple is negotiating http/2 connections, and specifically with how it falls back (or fails to) to http/1.1

For now the workaround I guess is to disable http/2 on your Exchange servers until Apple can fix things from their side. With ios11 hitting the public in a few days we'll be doing this reg hack on our servers tonight.
Workaround info:
https://www.frankysweb.de...tivesync-auf-server-2016/
https://support.microsoft...ng-in-windows-server-2016

[Reactie gewijzigd door MediQ op 20 september 2017 11:48]

Ja, dit issue was al lang bekent, typisch dat de update toch vrij gegeven wordt als de bekende bugs niet eerst opgelost zijn. Apple is wat dat betreft net Microsoft geworden, altijd wachten op het eerste service pack voordat je upgrade naar een volgende release als je op veilig wil spelen.
Dit is de realiteit geworden in alle software bedrijven. Ik veronderstel dat er voor release een assessment wordt gedaan van de openstaande gekende problemen en dan wordt beslist om uit te rollen of niet. In dit geval (door de simpele work-around en enkel probleem voor subgroep van gebruikers) is het mss niet opportuun geacht om de release uit te stellen.
Apple is wat dat betreft net Microsoft geworden
Geworden, dit gelazer met Apple speelt al jaren, zeker met MS producten en diensten. De afgelopen 5+ jaar dergelijke issues al elke keer meegemaakt met OSX, email, smb, etc.
Ik moet bij de vriendin ook om de haverklap in de instellingen. Op de een of andere manier komendaar geregeld meer adressen te staan, hotmail.com live, outlook etc. En hij poogt dan geregeld de verkeerde als verzendoptie. Dan moet ik die weer even disablen.
welk protocol wordt er gebruik om hier met elkaar te praten?

want het lijkt me dat imap/pop3 gewoon een kwestie van RFC volgen is. tuurlijk, Microsoft houd zich over het algemeen niet zo heel strikt aan standaarden maar een relatief simpel protocol als imap zou geen probleem mogen zijn lijkt me.

als het een eigen proprietary protocol is dat MS hier gebruikt, dan ben ik wel benieuwd of deze ergens gedocumenteerd is? of is dit een tweestrijd tussen 2 bedrijven met teveel geld die elkaar beetje dwars liggen?
In de support artikelen van Apple en Microsoft staat de oorzaak: implementatie issues rondom http/2 in IOS11. Windows Server 2016 (of IIS) maakt hier gebruik van en dat is het eerste MS OS die dat doet. Dat kan ook een verklaring zijn waarom niet iedereen geraakt is, het kan zijn dat jouw mailbox gehost wordt op iets wat niet http/2 doet. Noot: mailboxen verplaatsen regelmatig naar andere servers, dus het kan morgen anders zijn.
En het is niet IMAP/POP wat gebruikt wordt, maar ActiveSync (EAS) door Microsoft en dat gaat over HTTP. Ironisch genoeg heeft Apple vanaf het begin altijd al problemen gehad met een goede implementatie van EAS in iOS. Ondanks de documentatie die Microsoft beschikbaar heeft gemaakt.
Hetzelfde geldt voor een up to date OS X 10.12 Sierra icm Server 2016/Exchange 2016. Toevallig afgelopen week nog een klantserver met Exchange 2016 teruggezet op HTTP/1.1 omdat de Mac Mail applicatie niet wilde verbinden (Outlook voor Mac werkt wel).

Het grappige was dat een up to date OS X 10.10 Yosemite wel gewoon kon verbinden in Mac Mail :X

Je kunt HTTP/1.1 forceren door een REG_DWORD met naam EnableHttp2Tls waarde 0 aan te maken in HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\HTTP\Parameters

Zie artikel onderstaand Technet artikel voor meer info.
https://social.technet.mi...pple-mail-and-safari-only
Inderdaad is dit niet voor het eerst. Zoeken op IOS active sync problem en de lijst is lang
als het een eigen proprietary protocol is dat MS hier gebruikt, dan ben ik wel benieuwd of deze ergens gedocumenteerd is? of is dit een tweestrijd tussen 2 bedrijven met teveel geld die elkaar beetje dwars liggen?
Het Exchange/MAPI protocol is inderdaad proprietary en lang onder de pet gehouden door Microsoft, maar deze is tegenwoordig best degelijk gedocumenteerd. Met de nodige waarschuwingen dat je licenties nodig hebt om de technologie te gebruiken. En even gevalletje Occam's Razor, ik denk niet dat dit issue iets te maken heeft met een tweestrijd tussen Apple en Microsoft, maar dat dit domweg een foutje is in de software. Ze zullen bij Microsoft denk ik bijna even hard balen als bij Apple dat het voor een gedeelte van de gebruikers niet meer werkt.
Maar Exchange 2013/2016 gebruikt geen MAPI (ook niet over https) meer. Voor mobile access is het EAS (Exchange Active Sync), wat volledig over HTTPS gaat.
En de oorzaak van het issue is dus al gevonden, zoals @dmstork al in zijn post omschrijft.
In de support artikelen van Apple en Microsoft staat de oorzaak: implementatie issues rondom http/2 in IOS11. Windows Server 2016 (of IIS) maakt hier gebruik van en dat is het eerste MS OS die dat doet.

[Reactie gewijzigd door walteij op 20 september 2017 13:21]

Nope Outlook (in MS Office) gebruikt mapi over https en is ook de enige client die dat gare protocol degelijk snapt. Hoezo goed gedocumenteerd?... Het geeft ook bedenkingen waarom ms niet hun eigen nieuwe protocollen gebruikt in hun flag ship product (mbt Exchange).
Je hebt gelijk, ik was even in de war met RPC over HTTP. MAPI over HTTP werkt inderdaad wel nog gewoon.
Omdat het in de discussie hier gevraagd wordt etc.:
 • Outlook (Windows) maakt gebruik van RPC over HTTPS (ook wel Outlook Anywhere) of MAPI over HTTPS (moderne variant die bijv ook MFA ondersteund). Voor bepaalde zaken wordt ook EWS en/of een REST API gebruikt.
 • Outlook (Mac) maakt gebruik van EWS en geen RPC (wat ook feature verschillen verklaart). Volgens mij ook deels REST.
 • ActiveSync clients (zoals de native app in iOS) maken gebruik van EAS (duh...)
 • De Microsoft Outlook app op iOS/Android maakt gebruik van EAS (on-prem Exchange), maar voornamelijk REST API (Exchange Online).
 • Exchange zelf heeft intern nog wel MAPI-RPC (niet getunneld over http) in gebruik, dat is het protocol wat tot en met Exchange 2010 door Outlook (Windows) clients werd gebruikt. Maar dus al even niet meer voor clients.
Wat ik dus wel apart vind is dat apps schijnbaar geen last hebben van deze http/2 iOS bug. Schijnbaar maken die dan van een andere stack gebruik ofzo.
Ik meen dat de mailclient op macOS geen EAS gebruikt maar EWS. Of die op iOS dat ook doet weet ik niet.
Ik dacht meteen hetzelfde, hier bestaan toch standaarden voor?
ActiveSync of EWS. Beiden goed gedocumenteerd.
eh...Exchange maakt icm Apple Mail (en Outlook) geen gebruik van IMAP en POP3.
IMAP? Geen fijn protocol
Hoezo? Ben echt benieuwd, draait hier prima.
Werkt wel, zeker! Maar je mail gepusht krijgen is beter voor je batterijduur op je telefoon, dan constant moeten 'pingen' voor nieuwe mail. Ik vind het verschil merkbaar
IMAP heeft ook gewoon push support.
IMAP + Apple is een handvol keer per jaar al je mail terughalen uit backup ivm. een IMAP issue op de Apple mailclient waardoor alle mail verwijderd wordt. Dit jaren lang gehad bij gebruikers die Google apps for Business gebruikte op een Mac en absoluut de mailclient moesten gebruiken. Bij Office 365 hebben we het effectief verboden bij gebruikers om IMAP te gebruiken.
Iedereen bedankt voor de reacties.

Het door jou genoemde probleem ken ik niet. Voor 1 account gebruik ik trouwens Airmail. Maar ook met Mail geen problemen.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat anderen er geen problemen mee hebben.
Microsoft houd zich over het algemeen niet zo heel strikt aan standaarden
Dit was vroeger zo, maar de laatste jaren doet MS het zeer goed wat standaarden betreft
Microsoft gebruikt geen IMAP of POP3, omdat dit onveilig is. IMAPS of POP3S is wel mogelijk.
Maar outlook.com en Office365 gaan veel beter om met activesync (een Microsoft protocol, waarvan de functionaliteit en werking uitgebreid omschreven is).
In principe wordt er dan over een https verbinding gecommuniceerd.
Meer info
Apple, als grootste IT bedrijf ter wereld heeft hier problemen mee, terwijl eenmanszaakjes (developers) dit zonder issues weten te implementeren...
De eenmansbedrijven die dit soort software maken zullen http2 gewoon helemaal negeren.
Maar het is bizar dat Apple dit niet goed krijgt. Zeker als deze bugs al gekend waren voor de release.
Ze hebben zo veel kennis en dan gaat dit mis. Wel goed om te lezen dat ze samen werken met Microsoft om dit euvel te verhelpen!
Euh, Samsung, niet Apple, is het grootste IT bedrijf ter wereld. Zowel naar omzet als naar aantal werknemers.
Bron: https://en.m.wikipedia.or...tion_technology_companies
You have old data:
https://en.wikipedia.org/...gest_companies_by_revenue
En ik kijk alleen naar revenue. Dat Apple zijn hardware productie werk uitbesteed is niet zo heel spannend.
Hoe kan dit ? Hier hebben ze toch beta's voor...
Dit issue speelt zal sinds de beta in juni. Ik heb toen al een bugreport aangemaakt, maar het report werd gesloten met de melding dat het een dubbele melding was. Probleem is dus al 3 maanden bekend bij Apple, maar ze hebben er dus niets mee gedaan.
Dat het probleem nog niet is opgelost, betekent niet dat ze er niets mee hebben gedaan.
Als je weet hoe de beta's van Apple werken dan is dit inderdaad iets dat kan gebeuren. Functionaliteit die compleet veranderd tussen twee beta versies, waar het eerst wel werkte en vervolgens niet meer. Ook is de 'final' niet de laatste betaversie. Dus wijzigingen ten opzichte van de laatste beta kunnen alles inderdaad overhoop gooien.
Dat moet het geweest zijn. Ik draai al een paar maanden de beta en kon prima mailen vanaf mijn Outlook.com en Office 365 account. Nu trouwens nog steeds....
Ik draai de GM van iOS en heb geen enkel probleem met mail van en naar Office 365.
Dan hadden ze toch dat eerst moeten testen, voordat het final werd?
Wat heeft anders voor zin om een beta uit te brengen, hier werk iets wel of niet goed.
Als niet goed werkt, dan verhelp je dit en je brengt nogmaals een beta of een patch op beta uit.
En als wel goed werkt, dan blijf daar toch van af en het uit in de final versie.
Natuurlijk heb je tussen dat er een pleister geplakt moet worden, want niks is 100% af of foutloos.

[Reactie gewijzigd door Dtsonline op 20 september 2017 17:15]

Beta's. Het zou kunnen dat apple een software update heeft doorgevoerd die tussen de submit van de app update doorkwam? Success om dat af te vangen met een beta test van 'n maand terug.

Dit klinkt iets te gemakkelijk jongens. Er kan zo veel fout gaan, zeker met releases naar de app store van apple :(.
Was al reeds bekend hoor met de GM.

https://gathering.tweaker...message/52575985#52575985

https://forums.developer.apple.com/thread/79446

[Reactie gewijzigd door Vorkie op 20 september 2017 11:49]

Is dit een iOS of een microsoft bug dan?

Maar het betreft dus iOS 11 bugs met Microsoft apps. De vraag is dan wat de oplossing is, als het echt aan microsoft ligt hadden ze het kunnen testen, maar toch is het een ding wat lastig op korte termijn op te lossen is. Ook zie je hier al genoeg comments dat het niet altijd voor komt. Hoe kun je dit dan uit de beta test halen als ontwikkelaar :'(.

De beta is dus beschikbaar sinds 5 Juni. Dan hebben ze 3 maanden de tijd gehad om deze bug te fixen. Er van uitgaande dat het een bug was die in de office app zat? Een beta is geen stabiele versie van een OS mogelijk werd uitgegaan dat het een probleem binnen iOS is. Ik las ook iets over software updates. Mogelijk hoort Mickeysoft het niet te fixen maar juist apple?

3 maanden is geen lange tijd voor grote organisaties, afhankelijk van testcyli e.d. kan ik dit zo fout zien gaan. Maar dus een bekend probleem, als daar niet eerder naar gekeken is door mickeysoft is het inderdaad flink slordig, hoewel ik niet heel veel bedrijven ken die meteen een gehele reeks iOS devices gaan aanschaffen om een nieuwe versie iOS op te gaan testen.

[Reactie gewijzigd door Gopher op 20 september 2017 12:02]

Ik heb het gedrag bekeken, maar het rare aan is als ik een e-mail verstuur vanaf iPad / iPhone naar mijn Hotmail en deze antwoord als HTML style, ik daarna hier geen antwoord meer op kan sturen vanaf de iPhone/iPad. Op de iMac met de Mail.App gaat het wel gewoon verder goed.

Het betreft hier Exchange 2016 op Windows Server 2016.
Als ik het artikel correct lees, gaat het om de Apple Mail app die niet goed om gaat met Exchange over http/2. Over http/1.1 gaat het wel goed (of goed genoeg), maar de http/2 verbinding wordt blijkbaar niet goed omgezet naar http/1.1 als de verbinding faalt.
Microsoft's Outlook app wordt juist als tijdelijke work-around geadviseerd.

Apple is wel samen met Microsoft bezig met een bug fix, maar het ligt in dit geval dus aan en bij Apple.
Dat blijkt ook uit het draadje op het Apple Dvelopers forum dat door @Vorkie wordt aangehaald; Apple heeft de implementatie van het Exchange ActiveSync protocol in iOS 11 'kapot' gemaakt, en dat is al sinds de eerste beta bekend bij Apple.
Wel typisch dat het probleem niet met hotmail.com speelt. Althans, ik kan gewoon mailen met mijn hotmail.com account.
Zoals @miikit al zegt is het niet bij iedereen van toepassing, een hotmail account maakt gewoon gebruik van de 'outlook' dienst, het is niet meer dan een domeinnaam. live.nl, hotmail.nl, hotmail.com maken allemaal gebruik van outlook (exchange).
Niet iedere Outlook/Hotmail mailbox zit op een combinatie van Exchange 2016 / Server 2016.
Waarschijnlijk wordt jouw mailbox gehost op een 2012 server.

[Reactie gewijzigd door holoX op 20 september 2017 11:44]

Hier net even getest met een Outlook.com address, uitgaand te mailen maar hier doet hij het gewoon.
iPhone 7+ met iOS 11
Hier ook geen enkel probleem, iPhone SE + iOS 11
En dit was geen probleem in de beta's?
Bijzonder dat dit niet tijdens de beta-tests naar voren is gekomen? Dit is nogal een veelvoorkomende situatie.
Het is kennelijk niet bij iedereen zo. Ik heb net via mijn outlook account prima een mailtje kunnen versturen.
Zojuist de upgrade gedaan op mijn 6 Plus, maar ik heb nergens last van. Alles lijkt OK te zijn, dus niet iedereen heeft hier last van.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee