Steeds meer Nederlanders lezen aanmaningen en berichten in MijnOverheid niet

Steeds meer Nederlanders lezen de berichten in de Berichtenbox van MijnOverheid niet. Het gaat inmiddels om miljoenen mensen. Daardoor krijgen ze waarschuwingen en aanmaningen niet onder ogen, wat tot gevolg kan hebben dat rekeningen oplopen en ze in de schulden belanden.

Het aantal accounts waar nieuwe berichten in verschenen die ongelezen bleven, steeg van 16,7 procent begin 2016 naar 29,3 procent aan het einde van dat jaar, blijkt uit een rapport van de Nationale Ombudsman. Nederlanders bekijken de Berichtenbox niet geregeld, omdat er op onregelmatige momenten berichten binnenkomen. Alleen met een mailnotificatie kunnen mensen weten dat er nieuwe berichten zijn, maar niet iedereen heeft de notificatie per e-mail ingesteld.

De Nationale Ombudsman merkt in een voetnoot op dat de situatie komende jaren kan verbeteren, omdat er een Berichtenbox-app moet komen voor smartphones, die bij elk nieuw bericht een pushnotificatie geeft. Wanneer die app er zal zijn, is niet bekend.

In het rapport staat verder dat de overheid veel druk heeft uitgeoefend om Nederlanders ertoe te bewegen digitaal post te ontvangen. "Zo is er in eerste instantie door de Belastingdienst hard ingezet op het verplichte karakter van het digitale berichtenverkeer. Hierdoor hebben burgers de indruk gekregen dat zij geen keuze hebben en dat zij berichten van de overheid alleen nog digitaal kunnen ontvangen." Desondanks heeft een minderheid van de Nederlanders een Berichtenbox. De overheid heeft in totaal zestien miljoen accounts aangemaakt en 6,6 miljoen Nederlanders hebben die geactiveerd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

06-09-2017 • 18:57

472

Submitter: WhatsappHack

Reacties (465)

465
455
240
14
2
184
Wijzig sortering
Het vervelendste vind ik nog dat er in de mail/notificatie geen enkele indicatie van de inhoud van het bericht gegeven wordt. Ook ontbreekt een link naar de inlogpagina. Ik begrijp best dat de gedachte daarachter is dat phishers minder kans maken, maar eerlijk gezegd twijfel ik aan dat standpunt.

(Of ze nou zelf mails met of zonder link sturen; de mensen die in phishing trappen zullen net zo goed op een link klikken en mogelijk nu denken: "Hèhè, eindelijk een linkje naar het bericht waar ik een notificatie over ontvang").

Zonder dat ik weet waar het over gaat; en 9 van de 10 keer is dat iets totaal onbelangrijks, moet ik dus door de hele molen van inloggen met DigiD, wachten op een sms (die hier bijna nooit binnen de tijdslimiet aankomt) etc alleen om te zien dat dit alles voor niets is geweest. Een simpele indicatie van bijvoorbeeld het onderwerp van het bericht of een urgentieniveau zou al zoveel schelen.
Precies dit. Niet eens de afzender van het bericht, terwijl dat wel direct duidelijk is wanneer je een brief in de bus krijgt. Ik heb er wel eens over getweet met de overheid, na de eerste tweet dat het voor mijn veiligheid is en ik opmerkte dat het via een brief wel direct duidelijk is bleef het erg stil.

Ze zouden natuurlijk ook analyse op de box kunnen doen en zorgen dat mensen alsnog een papieren berichten/aanmaning krijgen wanneer berichten te lang ongelezen blijven. Leuker en makkelijker?

O ja en je kan niet reageren via die box, dat is natuurlijk ook briljant.

[Reactie gewijzigd door smooc op 25 juli 2024 00:06]

Wat helemaal lastig is dat ik die email krijg op momenten dat mij niet uitkomt. Dus ik ben 5 seconden bezig om die email te lezen, maar heb dan geen 5 minuten om de website op te zoeken en het bericht te lezen. En ik zal zeker niet de enige zijn die een aandachtsspanne van een goudvis heeft en het 's avonds al weer vergeten is dat ik een bericht heb.

Bovendien, k heb nog een oude crappy android phone waardoor ik niet kan inloggen. Wanneer ik het smsje krijg om in te loggen en ik daarna weer terug ga naar de browser, wordt de pagina herladen en moet ik opnieuw inloggen. Maar dat is dan meer mijn probleem.
gewoon als ongelezen markeren...
Je kan berichten tegenwoordig 'snoozen'..
vlag plaatsen, gewoon rechts swipen
Als je inbox van Google gebruikt kun je een e-mail snoozen.
Ik was er vrij snel klaar mee. Het systeem is zo enorm slecht dat ik na 2x zo'n bericht alle instelling heb aangepast om 't weer met post te doen.
Ik hoor per post dan hopelijk wel een keer dat ze hun zaken op orde hebben.
Het erge is dat ik nieteens goed kan zien of ik nou dingen via de post of via die mail ga krijgen nadat ik me voor alles digitaal uitgeschreven heb, het is nog makkelijker je facebook account op te zeggen en dat zegt wat.

[Reactie gewijzigd door t link op 25 juli 2024 00:06]

Ik gebruik het systeem dat postvak in altijd leeg moet zijn (mailtjes direct vlaggen en archiveren).

Om wat jij zegt, vind ik verzoeken per whatsapp weer vervelend. Dat snoozen wat ik hieronder lees zou ik ook wel willen voor whatsapp, nu stuur ik berichtjes door naar mijn mail.
Ik gebruik nu het systeem dat postvak altijd netjes op 1000 berichten moet staan :+
Serieus, maar m'n hotmail is dan ook al van 2003 (?), als kind had ik echt geen zin om op te ruimen en 1000 is een beetje te veel om met terugwerkende kracht te gaan archiveren :P
Haha :) Maar je kan toch alles in een keer in een archiefmap stoppen?
Vaag. Ik krijg eigenlijk alles wat ik digitaal ontvang de dag erna alsnog ook op papier, ook zonder die analyse (en ik bekijk die box dus wel als ik een mailtje met een notificatie gekregen heb).

Het is inderdaad irritant dat je de afzender en het onderwerp niet kan zien, dat zou toch wel een handige toevoeging zijn ook zonder directe link.
Ik gebruik de berichtenbox sinds juni dit jaar en ik krijg wel een email waar in staat wie het bericht heeft gestuurd (bijv. Belastigdienst, RDW of de SVB). In de email van de RDW stond zelfs waarover het ging:

"U heeft een bericht in uw berichtenbox van de RDW, uw voertuig moet binnenkort APK gekeurd worden. Ga naar MijnOverheid om dit bericht te lezen.

Met vriendelijke groet,
MijnOverheid"

Wellicht hebben ze de emails nu verbeterd na kritiek.
Waarom dan die extra stap van een berichtenbox. Ik heb demonstratief geen berichtenbox aangevraagd en was dat ook niet van plan. Wat mankeert er aan email?
Email is compleet onveilig voor privacy gevoelige informatie. Jan en alleman kan jouw mails lezen. Mail is ongeveer zo veilig als op het dak gaan staan en roepen: "bericht voor pandit, hij heeft een belastingschuld, geef het door!"

Het is jammer dat er nooit een goede opvolger van de email protocols populair is geworden.
E-mail kan gewoon digitaal gecodeerd en ondertekend worden verwerkt. Alle mailclients ondersteunen dit al decennia, maar om een of andere reden gebruikt niemand het. Versleutelde mail is net zo veilig als bijvoorbeeld een HTTPS verbinding. De mail kan niet worden onderschept en ook niet worden aangepast.

Voor top security kun je je mail key op een smartcard zetten, daarmee kun je je mail ook nog op diverse plaatsen veilig openen.

Erg ingewikkeld is het niet, een keer instellen en daarna heb je er geen omkijken naar.

Een opvolger is niet nodig. Men moet gewoon gebruiken wat er al is.
Precies. Wat ook wringt is dat MijnOverheid en bijvoorbeeld ook DUO alle adviezen/berichten/tweets met suggesties en verbeteringen hierover niet serieus lijken te nemen alsof zij alleen de enige correcte manier om digitaal te gaan hebben uitgevonden, en er verder geen aandacht aan willen besteden.

Vervolgens gaat iedereen klagen bij de ombudsman en komt het in het nieuws. Zouden ze dan nu toch aanpassingen durven doorvoeren aan hun reeds volmaakte systeem?

Ten eerste zou het helpen om het onderwerp van een email te beginnen met een keyword:
  • [INFO] Uw voorlopige beschikking staat voor u klaar
  • [BETALEN] Uw definitieve aanslag belastingen
  • [ACTIE NODIG] Uw auto moet gekeurd worden
Zie: Lifehacker: Write Email With Maximum Efficiency Using This Military System

Ten tweede is mijn email mijn verantwoordelijkheid, net als mijn brievenbus die 20 meter vanaf het huis op een paaltje staat. Ik zou moeten kunnen kiezen, na het accepteren van voorwaarden, om de pdf gewoon in mijn inbox te krijgen.

Ten derde zou ik daarvoor bij MijnOverheid een PGP-key moeten kunnen invoeren. Veel clients ondersteunen dat, maar ook webmail zoals Gmail, Outlook, Yahoo etc. Bitcoin exchanges maken er ook gebruik van, dus als de 'burger' het belangrijk genoeg vindt dan snappen ze het opeens wel.

Bovendien zou de Belastingdienst zaken als het gebruik van PGP kunnen stimuleren door bijvoorbeeld een cashback van €100 te geven bij het instellen van een PGP key.

Ten vierde geldt het briefgeheim straks ook voor email.Ten vijfde zouden mensen die zich ernstige zorgen maken er actief voor kunnen kiezen om hun post alleen in de berichtenbox van MijnOverheid te ontvangen. Bij een bewuste keuze volgt ook actief post inzien bij MijnOverheid.

[Reactie gewijzigd door Sando op 25 juli 2024 00:06]

https://moxie.org/blog/gpg-and-me/

Zolang email net *default* encrypted is heb je er niks aan dat je het encrypted kan maken.

Stel je voor dat de overheid zou zeggen: "vanaf nu krijg je al je berichten per GPG/PGP encrypted email, stel dat ff in." Denk je dat er dan minder mensen zouden klagen dan nu met Mijnoverheid.nl? En dat er meer mensen zouden zijn die het voor elkaar hadden?

Ik zou er voor zijn hoor, maar ik denk dat je de technische vaardigheid van de gemiddelde nederlander overschat.
Ik denk dat ik mijn moeder nog wel met encrypted mail kan leren omgaan. Ik denk dat ze veel meer moeite zal hebben met die DigiD ellende.
Wat is mis met een S/MIME ondertekende mail? Daarvan is de afzender zeker bekend. Dit wordt als het goed is door ALLE mailers ondersteund. En reply zou dan wel ook een certificaat moeten hebben (feitelijk is dit al gedaan bij Digid, of kan via Digid geregeld worden).

in plaats van S/MIME zou PGP gebruikt kunnen worden.
maar als je post hebt kan dat ook
Post openmaken is veel meer werk dan emails binnenslurpen.
Waarom dan die extra stap van een berichtenbox. Ik heb demonstratief geen berichtenbox aangevraagd en was dat ook niet van plan. Wat mankeert er aan email?
Email is geen persoonsgebonden product maar een account gebonden product waarbij personen meerdere email acounts kunnen hebben of accounts kunnen delen en ook regelmatig van account kunnen veranderen waardoor er mogelijk mails verloren kunnen gaan of bij verkeerde ontvangers tercht kunnen komen.

Van berichten in de berichtenbox is controleerbaar of ze opgevraagd/gelezen zijn.
Bij email kan dat niet gecontroleerd worden.

De inhoud van emails is bovendien potentieel doorzoekbaar door email providers of emailbeheerders en dat is ongewenst voor de overheid.
Anoniem: 221563 @Conjacq7 september 2017 10:05
Apart. Heb paar dagen terug ook melding mogen ontvangen, maar bij mij staat dat er niet.

Zelfde topic

Waar zou dat verschil door komen?
Nou, ik niet... heb wel al een aanmaning met extra kosten (waar je weinig aan kan doen) in de bus gehad. Van geen kwaad bewust... toch eens zoeken, en ja hoor, een mijnoverheid berichtje ergens...
Same hier, blijkbaar komt het waterschap nu ook via die berichtenbox terwijl ik ze daar nooit toestemming voor heb gegeven.
En daarmee de rekening gemist.......
Exact het zelfde hier. Heeft de waterschappen een hoop extra geld op geleverd dit jaar :)
In mijn geval vorig jaar.
Dit jaar toevallig net gezien op de voorlaatste betaaldag.
Ik woon in een pand met meerdere bewoners, voorgaande jaren kreeg de buurvrouw de rekening (per post..). Dit jaar kreeg ik 'm dus schijnbaar digitaal. Top, vooral als je er geen rekening mee houdt.
hier het zelfde met waterschap, ik wou ze nog bellen over de aanmaningskosten.. gelukkig was het niet veel. maar zoals ik hier lees was ik dus niet de enige... echt schandalig!
Ja potverdorie.
Gelukkig al tijdje automatische incasso aanstaan.
Waarschijnlijk wel, na het inloggen krijg je een lijst van X+1 organisaties dat zich nu ook heeft aangesloten bij de berichtenbox...
Nee ik heb er tig keer op gechecked.
De vinkjes staan uit (behalve die van de belastingdienst), maar alsnog sturen ze de rekening doodleuk naar die box.
Waarschijnlijk klopt er iets niet aan de systemen van het waterschap van Brabant.
Dit dus. Ik heb overal en altijd aangegeven dat ik het alleen maar digitaal hoef maar om de één of andere reden krijg ik binnen een week altijd nog weer per post het zelfde op papier. Voorheen keek ik gelijk want ja "er is een bericht" maar nu kijk ik wanneer ik zin heb en anders komt het wel via de post. Mail komt in inbox op not read just in case en dan geloof ik het eerst wel weer. Verder ben ik te lui om uit te zoeken of er niet nog ergens een extra instelling is om brief post echt geforceerd uit te zetten want ach het komt toch wel en kost niks extra.

Het onderwerp en/of afzender mag er wel in want ik het nu heel erg een "ach het zal wel standaard belastingdienst spul zijn" instelling wat betreft nieuwe berichten.

En dan controleer ik nog regelmatig mijn mail, laat staan als je zo'n persoon bent die het één keer in de week doet...
na de eerste tweet dat het voor mijn veiligheid is en ik opmerkte dat het via een brief wel direct duidelijk is bleef het erg stil.
Het verschil is, dat post niet massaal af te luisteren valt. Het is echt een schaalprobleem.

In het beste geval kan je als kwaadwillende een lokaal distributiecentrum van de post bespieden en wellicht van elke duizenden burgers te weten komen dat ze post krijgen van bepaalde instanties. Maar zelfs dat is erg moeilijk en niet kosteneffectief (kost al snel heel veel geld om afzenders van brieven automatisch te detecteren en op te slaan).

Echter met de juiste middelen kan email op zeer grote schaal afgeluisterd worden. Als je eenmaal "ertussen" zit kan je zeer gemakkelijk via software de emails scannen en zo een database opbouwen welke instanties met welke burgers communiceren. Vervolgens is het appeltje-eitje om dan phishing berichten te sturen van de "juiste" instanties. Want een bericht van jou eigen waterschap is wel even veel geloofwaardiger dan van een willekeurige instantie die je niet kent en nooit van gehoord hebt.

(Al kan ik mij ook wel indenken dat degene die in de phishing trappen, überhaupt niet echt controleren wie de afzender is en of ze die wel kennen).
Volgens mij is een brief gemakkelijker uit een brievenbus te vissen dan dat een e-mail te onderscheppen is. MijnOverheid is een flop, omdat het bijzonder beveiligd en daarom tijdrovend is om je berichten te bekijken en omdat de berichten dodelijk saai zijn.

Waarom mag je er niet voor kiezen om je berichten gewoon per e-mail te ontvangen?
Volgens mij is een brief gemakkelijker uit een brievenbus te vissen dan dat een e-mail te onderscheppen is.
Volgens jou is dat misschien zo, de werkelijkheid is echter anders :-)

Voor een amateur die het op1 specifieke persoon gemunt heeft is het misschien gemakkelijker een brief uit de bus te vissen. Voor een criminele organisatie met enige know how is het *veel* eenvoudiger op grote schaal emails binnen te harken en die allemaal in een database te stoppen.

Ik ben het met je eens dat het nu te omslachtig is. Een indicatie van de afzender en het onderwerk in de mail zou handig zijn. En bevestigingsmails die aankomen ook. Ik heb al meerdere keren aangezet dat ik bevestigingsmails wil, maar ik krijg ze niet.

[Reactie gewijzigd door aldieaccounts op 25 juli 2024 00:06]

Kun jij een e-mail van mij onderscheppen? Dat je een brief van mij met een liniaal en wat plakband uit de brievenbus kunt halen wil ik aannemen.

Een criminele organisatie heeft wellicht geen interesse in een bericht van het waterschap.

Waarom mag ik er niet voor kiezen het risico te lopen dat de CIA een e-mail van het waterschap aan mij in handen krijgt?
Ik persoonlijk waarschijnlijk niet. Hoewel het met enige social engineering bij je internet provider een grote kans van slagen heeft denk ik. Een wat rijkere/machtigere partij (laten we zeggen de russiche/chinese maffia ofzo) zal er waarschijnlijk minder moeite mee hebben. Niet zozeer dat ze gericht 'jouw' mails kunnen onderscheppen, meer dat het vrij gemakkelijk is om mails en masse op te slurpen zodra je ergens een server van een provider weet binnen te komen. En ja, dan zijn mails van het waterschap zeer interessant: hoeveel mensen wonen er in je huishouden, wat is je precieze adres. Dat soort info is erg nuttig bij identiteitsfraude.
de meeste brievenbussen (bij ons tenminste) ziten in de deur, op iets van 0.75 meter hoogte, en is het dus vrij lastig om er iets uit te halen. daarnaast, het valt op. als je het kunt, is het veel onopvallender en gemakkelijker om mail te onderscheppen.
Email is voor je ISP en iedereen in het kanaal tussen jou en de afzender gewoon te lezen, tenzij met S/MIME of PGP encryptie is toegepast. Injectie van mail is ook eenvoudige zie de spam-vloed die er is.
welke instanties met welke burgers communiceren
Dat weet je ook wel zonder die berichtjes te onderscheppen. Iedereen krijgt post van de belastingdienst. Afhankelijk van in welke regio je woont krijg je ook post van een bepaald watreschap/hoogheemraadschap. Zo ingewikkeld is het niet.
Het zou al schelen als er in de email zou worden vermeld of het gewoon informatie is die later kan worden gelezen, of dat het gaat om een verplichting zoals een aanslag die moet worden betaald.
Of gewoon het onderwerp van het bericht. 2x per jaar log ik in om vervolgens een onzin bericht te zien.

Mijn ouders hebben trouwens ook al een aanmaning binnen van het waterschap dat ging ook opeens zo.
Je krijgt boetes ook binnen via deze dienst. Na 3 keer een melding mag er beslag worden gelegd en de boete geïnd worden. Een collega overkwam het en sindsdien ben ik er meer actief mee als ik een bericht krijg.
helemaal mee eens, korte tijd geleden moest ik de zaken van mijn zieke moeder overnemen. vader 82 en digibeet. Ondertussen ben je bang op de aanmaningen, maar kan je dagen wachten op de post.
Dat er niet gereageerd op een tweetal vind ik niet vreemd. Er zijn effectievere manieren voor communicatie. Verder inderdaad zou onderwerp en afzender gewoon on de mail kunnen staan.

Verder snap ik alle ophef niet. Ik mis nimmer wat en vaak ontvang ik het bericht nog in de bus.
Pas een notificatiemail gekregen waarbij de onderwerpregel wel aangaf waar het bericht vandaan kwam: Bericht van Dienst voor het kadaster en de openbare registers in uw Berichtenbox op MijnOverheid

Er zit kennelijk wel wat beweging in de aanduiding. Jammer is dat dit niet in de tekst van de mail doorkwam. Er wordt nog steeds van een standaard tekst gebruik gemaakt.
Zeker wel de afzender van het bericht, in het subject zelfs:
"Bericht van Belastingdienst in uw Berichtenbox op MijnOverheid".

Maar het is niet praktisch.. Het moet veilig zijn, en email is dat niet.. Maar nu is het teveel rompslomp en kijk ik ook lang niet altijd meteen.
Als je geen afzender van het bericht ziet dan krijg je andere meldingen dan de rest van Nederland.

Paar voorbeelden van het subject als je een melding krijgt:
Bericht van Belastingdienst in uw Berichtenbox op MijnOverheid
Bericht van Stichting Pensioenfonds ***** in uw Berichtenbox op MijnOverheid
Bericht van RDW in uw Berichtenbox op MijnOverheid
Bericht van GBLT in uw Berichtenbox op MijnOverheid
De mijne juist wel.
Het is onveilig, het is niet gegarandeerd. Email is een afvalbak voor je deur waar iedereen wat in kan gooien.
Niet geschikt voor de overheid om de burger te informeren.
Dat snapte ze dan nig net wel, dus sturen alleen een berichtje dat er een bericht voor je is.
Maar ja.. komt dat aan? Lees je het wel? Valt het op tussen allezooi, is het geen spam??

Mail is niet geschikt voor dit soort serieuze zaken!!!
Zegt dat tegen de miljoenen bedrijven waarvan email het hoofdcommunicatiemiddel is ;)
Ik zeg toch niet dat het niet werkt.
Maar niet zeker en veilig genoeg voor de overheid om serieuze zaken mee te doen.
Nogmaals e-mail is makkelijk, snel, GOEDKOOP, doeltreffend, maar niet veilig en zeker niet betrouwbaar
Dat kan eenvoudig ondervangen worden... VIa DIGID een certificaat verstrekken en S/MIME toepassen. Zit in ALLE mailers. Spammers beschikken als het goed is NIET over de key van MijnOverheid dus ze kunnen vanuit die site ook beveiligde mail verzenden...

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 25 juli 2024 00:06]

Kan, maar zo werkt het nu niet.
Dus wat is je punt?
Het had dus ook in een keer beter geregeld kunnen worden, door een email adres bij DIGID te registreren en daar een certificaat voor te ontvangen. Dan kan er 2 weg verkeer plaatsvinden tussen gebruiker en overheid maar dan op een "normale" manier.
is post dan niet net zo? iedereen kan wat in je bus gooien
Ja helemaal mee eens, de terugweg is afgesneden. Als je elektronisch op b.v. de Belastingdienst wilt reageren kan dit alleen via het opgegeven email adres. Hier kan je bovendien slechts kleine documenten op kwijt (als attachment); zodra je boven een paar MB komt krijg je een bouncing bericht. Laatst gedwongen om vragen van Belastingdienst te beantwoorden met 11 separate emails (ik bevind mij in het buitenland en kan daardoor geen gebruik maken van de - naar mijn Nederlands adres verzonden - antwoordenvelop).

Stelling: De berichtenbox moet ook een antwoord Postbus bevatten. Deze moet gerelateerd zijn aan de betreffende Overheidsdienst.
Dat is inderdaad het probleem. Ik heb hetzelfde probleem bij mijn bank en ook mijn verzekeraar. Noem me lui maar een bericht zonder inhoud negeer ik. Het kan best zijn dat ik maanden later pas er ineens een stuk of 10 achterstallig lees.

Ik snap het veiligheidsargument, maar ik heb geen zin voor ieder bericht weer ergens anders in te loggen waar ik soms weer moet zoeken hoe ik dat ook weer moet doen.
"[ ] ik heb geen zin voor ieder bericht weer ergens anders in te loggen waar ik soms weer moet zoeken hoe ik dat ook weer moet doen."

Daarvoor is juist de Berichtenbox ingevoerd. Nu heb je alles op e e n plek en slechts e e n inlogmethode (DigiD). Makkelijker kunnen ze het niet maken. ;)
Makkelijker kunnen ze het niet maken. ;)
Jawel: ze kunnen die shit gewoon naar m'n inbox sturen. Die heb ik niet voor jan lul.

Vertrouwen ze de beveiliging niet? Hier is m'n PGP key of S/MIME cert.

Dit is overigens ook de hele reden dat ik die hele shit niet heb; ze sturen 't maar gewoon per post. Dan komt 't tenminste gewoon in m'n postbus terecht.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 25 juli 2024 00:06]

Precies.... gewoon in de fysieke brievenbus.
Of het komt in een postbus terecht in een totaal andere straat maar op hetzelfde huisnummer. Helaas de afgelopen jaren zonder overdrijven tientallen poststukken in onze brievenbus gevonden waarbij alleen het huisnummer overeen kwam met dat van ons. Over het algemeen hoort het dan enkele straten verderop maar een maand of wat geleden was het letterlijk een kilometer of tien verderop.
Als dit gebeurt met andermans post ben ik er ook niet zo zeker van dat er niet regelmatig post van ons elders terecht komt.
Wat mij betreft is mijnoverheid een uitkomst, weg met die papier zooi in de brievenbus, alles lekker makkelijk op één plek en als er wat nodig is met bijv belasting invullen hoeft niet de lade/schoenendoos met alle papier op z'n kop maar heb je het zo gevonden.
Kan je je achteraf nog afmelden voor de digitale berichtenbox? Terug naar briefpost zegmaar?
Niet altijd. Bij in ieder geval het UWV staat bij veel brieven: er is een nieuwe brief van het UWV. Log in op uw Mijn UWV omgeving en bekijk het bericht. Misschien dat het nu veranderd is, maar vorig jaar ging het nog op deze manier.
Je hebt gelijk dit werkt nog steeds het zelfde bij de UWV.
Super onhandig.
Het was juist handig als ik die mail kreeg van mijnoverheid en UWV, dan wist ik dat het ook iets is was mbt de betalingen/uitkering. Alle andere mails van bedrijven en UWV info mails etc kwamen gewoon op prive mail binnen en daar willen ze wel eens vergeten worden.
The nice thing about standards...

'Slechts één plek' is natuurlijk onzin, want de bank heeft ook zijn eigen berichtenservice en zo zijn er nog heel veel verschillende organisaties.

Maar goed, ik snap het wel. Ze moeten wel *iets* doen want email is te onveilig en papieren post wil je ook wel van af op den duur. Of in ieder geval wil je een electronische mogelijkheid hebben. Papieren post werkt ook niet goed voor iedereen trouwens. Zeker sinds 'postbode' geen carrière meer is maar een uitzendbaantje raakt mijn post regelmatig kwijt.
Mijn punt is je ontgaan. Het is niet EEN inbox. Iedereen heeft zijn eigen inbox. De bank, de verzekeraar, de overheid, ga zo maar door.
het is juist wel 1 inbox, je logt in op mijnoverheid en je krijgt alles daar binnen.
Zucht. Bank....verzekeraar.....overheid....allemaal gescheiden inboxen.
Sowieso is het veiligheidsargument complete onzin.
Ten eerste moet je al geäuthenticeerd zijn om überhaupt de messages te kunnen bekijken.
Ten tweede, veiligheid betekent absoluut niets wanneer klanten/burgers het systeem en masse negeren omdat het te vervelend on gebruik is.

Nu ik erover nadenk zou zelfs iets oubolligs als email beter werken dan deze zooi.
Nu negeer ik het niet omdat het systeem vervelend is, maar ik mis simpelweg de notificatie.
Ik krijg tientallen mails per dag, maar mischien 1 brief per week.
Daarom is post zo handig. Dat valt tenminste op.
Die link naar de inlogpagina zit er juist niet in om zo phishers geen kans te geven; Een email met link is dan per definitie phishing-aas.

Wat betreft meta informatie geef ik je gelijk, maar ook daar is de overheid ivm privacy beperkt in.

Overigens is de keuze om 2 factor auth te gebruiken aan jou. Vaak is een wachtwoord voldoende.
het is een systeem waarvan de techniek wel in orde is/lijkt te zijn, maar men heeft totaal genegeerd dat goed design, de gebruikerservaring, key is voor het al dan niet slagen van de software.

leuk idee, crap uitvoering samengevat en als je de cijfers ziet en de gemengde reacties alleen hier al, is het een vrij makkelijke conclusie dat allerlei mensen totaal verschillende aannames maken over wat het nu is, wat je ermee kunt doen en dat het bij weinigen behoeftes lijkt te vervullen, maar vooral voor verwarring aan het zorgen is.
Mwah, ik vind eigenlijk dat mijnoverheid.nl verrassend goed werkt. Als je het eenmaal geactiveerd en ingesteld hebt krijg je netjes een mailtje als er iets klaar staat en ik heb het binnen 1 minuut gelezen. Ik heb het daarnaast ook altijd nog bij de hand en kan het zo overal downloaden als pdf.
Daarnaast is het best mooi hoeveel koppelingen er nu in zitten, je kunt met een aantal kliks zo naar je kadaster, GBA gegevens, toeslagen etc. Eindelijk een plek waar ik snel en simpel de informatie kan controleren die overal bekend is.
Ook fijn dat ik zowel waterschap, gemeente als overheidspost daarop binnen krijg, een plek voor alles. Natuurlijk is het makkelijk om er niks mee te doen, maar er zijn genoeg facturen e.d. die ik tegenwoordig alleen digitaal krijg. Als ik dan zie hoe zo'n ombudsman gelijk van leer trekt over het systeem is dat ook wat overdreven. Mensen moeten ook een beetje hun eigen zaakjes regelen.
Leuk dat het voor jou werkt. Ik ben in het buitenland en heb nogal wat vastgoed in Nederland. Zowel het waterschap, de gemeentes en de overheid niets werkt. Ik kreeg in de eerste instantie gewoon geen DigiD dit heeft me talloze tripjes naar het lokale consulaat gekost. Vervolgens heb ik een account en kan ik gewoon ondanks ik de juiste gegevens heb niet inloggen. Ik krijg wel een bericht maar nog nooit op tijd.

Wanneer ik in NL ben kan ik ieder keer weer met de diverse partijen in conclaaf over foutieve rekeningen, rekenigen die fout opgevoerd zijn, rekeningen die fout gebaseerd zijn en het mooiste is nog wel, rekeningen die structueel naar mijn adres in China worden gestuurd ondanks ik een postbus in Nederland heb juist voor dit soort ellende. Echter een kleine 30 adreswijzigingen verder heb ik nog steeds het foute adres in hun postbus.

Nog mooier tot twee keer toe heeft men wel mijn ouders weten te traceren (mijn achternaam is heel ongewoon) en voor de lol een incassobureau langsgestuurd. Geen idee wat ze dachten daarmee te behalen echter je kunt je voorstellen dat dit niet prettig is. Echter wederom na met hun te bellen (onderhand ken ik wel hun complete first, second en third line team) en wederom excuses van hun kant denk maar niet dat het nu wel juist gaat. Met de kerst ben ik weer in NL en kan ik weer met hun dagen in conclaaf.

De overheid |:(
Een paar jaar geleden kon een website nog wel door de beugel. Maar inmiddels verwacht ik toch echt een nette app, inloggen met vingerafdruk, notificaties, widget, etc.

Maar als dat allemaal te ingewikkeld is: waarom is die box niet gewoon via een beveiligde IMAP verbinding te benaderen?
Een app is niet multi-platform. Er moet een Android-team en iOS-team, en misschien nog een WinPhone team komen. Met een website sla je duizenden vliegen in een klap.

En mensen maar klagen over hoge belastingen en hoge uitgaven van overheid, e.d. maar ze willen wel een app voor hun apparaat, wat ook geld en veel tijd kost om te maken. Alsof dat al hun problemen gaat oplossen. Want net als bij e-mail zullen die notificaties verdwijnen tussen de bergen notificatie van andere apps _o-

We hebben het nog niet eens gehad over hoe fucked je bent als er malware op je apparaat is gekomen.

Nee, het is symptoombestrijding. Gewoon goed je inbox opruimen en inboxregels maken, jezelf afmelden bij nieuwsbrieven e.d.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 25 juli 2024 00:06]

Malware kan lastiger in een app komen dan lokaal je HTTP/HTTPS verkeer afsniffen. Multi-platform apps bestaan zeker al wel, kijk bijvoorbeeld naar Xamarin of Phonegap. En zolang Safari en IE nog worden gebruikt bouw je een website ook multi-platform, en dat is langzaam aan het verschuiven naar verschillende API's moeten ondersteunen omdat de ene API wel in een browser zit, de andere niet, en de andere zit nog niet in die versie of is al deprecated.
Zoals ik al aangaf in mijn bericht begrijp ik die denkwijze, maar ben ik het er niet helemaal mee eens; dat de overheid er geen link in stopt wil niet zeggen dat een phisher dat niet alsnog wel kan doen. Wij zullen een mail met een knop misschien wantrouwen omdat die knop 'er normaal niet zit', maar de gemiddelde medemens zal dat echt niet in twijfel trekken en gewoon blij zijn met deze plotselinge verbetering van het gebruiksgemak.
En hoe precies geef je de phishers geen kans ?
Je krijgt eens per jaar een mail van de Belastingdienst. (Bijna)Iedereen zal op die link klikken...
De link in officiele mails weglaten betekent niet dat phishers hem niet toe kunnen voegen. Je moet het maar net weten dat mails van de overheid geen links zullen bevatten. Ikzelf heb nog nooit een mail van de overheid ontvangen, dus ik zou niet beter weten.
Dan sturen ze gewoon de pdf mee, geen phishing problemen en meteen je brief zonder onhandige inlogpagina's
maar veel mensen zullen dan toch wel klikken als ze een mail krijgen met een linkje.
die 2 factor login snap ik ook niet, waarom kun je bij het inloggen kiezen of je dat wel of niet wilt gebruiken? dan is de keuze toch al snel gemaakt als je iemand anders' inloggegevens hebt? of mis ik dan iets

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 25 juli 2024 00:06]

Als je nou na het doen van aangifte bij de Belastingdienst je DIGID weer opheft?

Dan is er immers geen digid-mailbox om post in te droppen en kunnen ze niet anders dan het naar je fysieke adres te sturen ;)

https://mijn.digid.nl/opheffen_digid
opgelet ;)

Ik wil mijn MijnOverheid account opzeggen. Kan dat?

Sinds 1 november 2015 (inwerkingtreding Wet EBV) heeft elke Nederlander van 14 jaar of ouder een account bij MijnOverheid. Het account kan niet worden opgezegd.
Net zoals je je abonnement op de Belastingdienst niet kunt opzeggen... :+
Was het maar een abonnement, dan kreeg je nog eens wat. Blauwe brieven enzo. Dat zie je tegenwoordig niet meer :+
Anoniem: 1322 @YopY6 september 2017 22:11
Begin een bedrijf.. Dan zie je er genoeg....
Maar dat is trouwens wel vreemd. Ik heb altijd het gevoel dat de overheid het eerst even uitprobeert op de burgers voor ze het invoeren bij bedrijven..
Van de week nog een blauwe brief gehad over mijn belastingaangifte. Ik moet zeggen, ik wist voor dit nieuwsbericht ook niet af van het bestaan van mijn overheid.

[Reactie gewijzigd door ArawnofAnnwn op 25 juli 2024 00:06]

Kon me eigenlijk ook niet goed voorstellen dat het zo makkelijk kon zijn... dus ze kunnen mail in je berichtenbox stoppen, ook als je geen digid-account hebt om het in te kunnen zien... alle verantwoordelijkheid bij de burger leggen... lekker is dat...
De koppeling tussen de berichtenbox en digid is maar 1 kant op: De digid wordt gebruikt als toegangscontrole. Je kan heel goed zonder berichtenbox van de overheid. Zelf heb ik ze gewoon nog nooit geactiveerd dus ga ik er van uit dat er geen berichten in staan. Ik krijg dus ook nog steeds gewoon post van de diverse instanties.

Als computer nerd weet ik hoeveel ik met diverse email accounts en andere accounts loop te klooien, dus daarin wil ik echt geen formele en officiële post. Ook loonstrookjes en bankafschriften hou ik zo lang mogelijk en zo veel mogelijk op papier en liefst ook per post, al kost mij dat een paar centen.

Ik heb zelf maar 1 officiëel adres: mijn woonadres. Dat is tevens mijn postadres want er zit een officiële brievenbus. Iedere instantie die iets van mij wil moet zich bij mij melden en het niet ergens in een al-dan-niet zelf verzonnen bakje leggen en zeggen dat ik daar moet kijken.
Dat deed ik ook. Totdat ik hem aanmaakte. In eens vond ik daar allerlei brieven tot dik 3 jaar terug!

Gelukkig heb ik niks bijzonders lopen (geen woning, geen auto, e.d.) en wat ik wel heb lopen kreeg ik nog altijd ook op papier en heb ik dus niks gemist. Schandalig hoe het ontworpen en gepusht is, maar dat is helaas onze overheid...
[...] Iedere instantie die iets van mij wil moet zich bij mij melden en het niet ergens in een al-dan-niet zelf verzonnen bakje leggen en zeggen dat ik daar moet kijken.
Dat bakje staat er al, inclusief een stickertje met jouw naam erop. Ze zeggen jou duidelijk geïnformeerd te hebben dat je hem moet activeren (brieven, reclames, e.d.), wat niet anders is dan zorgen dat je met je DigiD kan inloggen, en eventueel een adres voor de notificatie e-mails invullen.

Als je facturen / beschikkingen mist krijg je gewoon een boete eroverheen en enig beroep daartegen wordt afgewezen. En dat is nu het probleem vanuit de ombudsman, mensen die voor duizenden(!) euro's aan boetes hebben openstaan omdat ze verhoging na verhoging opgelegd krijgen omdat de overheid je niet meer actief informeert over beslissingen maar het in een postbakje dumpt in de aanname dat je het daar wel op tijd zal zien liggen.
Volgens mij moeten ze dergelijke zaken nog per post sturen zolang je de box niet activeert. Er zijn immers genoeg die dit nog nooit gedaan hebben ( merendeel van de burgers zelfs), lijkt me sterk dat zeker voor hen die box als rechtsgeldige informatie bron wordt gezien voor het krijgen van rekeningen en boetes Ed. Mijn oma heeft bijvoorbeeld geen computer of smartphone laat staan internet.. (en krijgt dan ook alles per post).
Zo werkt het dus niet. Iedereen heeft sowieso een BerichtenBox. Altijd.
DigiD is alleen de manier om in te loggen.
Ik wist niet eens dat dit bestond. Ben oprecht bang om in te loggen zometeen.
Anoniem: 162126 @Hedva6 september 2017 19:53
Het artikel gaat niet over accounts die nog niet zijn geactiveerd. Als je dat nog niet gedaan hebt zal je niet veel missen.
Idem dito.

Krijg nog steeds blauwe enveloppen in brievenbus.

Als ze niet komen is dat ook goed maar dan moeten ze me wel even informeren.

Ik vind het belangelijk dat een partij die iets van je wil ooit kan bepalen hoe ze je informeren.

Ik heb geeneens digi-d.
precies, ik lees t nu voor t eerst.... berichtenbox? ok....
Ik ook niet. Nog nooit van gehoord.
De naam is in ieder geval niet origineel (mijn ......) :P
Idem, zou niet eens weten hoe en waar ik die kan bereiken, laat staan activeren. :?
Ik heb de berichtenbox wel geactiveerd (al krijg ik af en toe alsnog "gewone" post binnen) en krijg de 2 traps authenticatie sms altijd binnen 1-3 seconden op mijn telefoon, vind het prima werken!

Dat ik niet meteen zie waar het over gaat vind ik hierbij niet erg.
Klopt, het zal niet aan de DigiD-server liggen, maar aan het bereik hier op de veluwe; ik begrijp dat de overheid daar niet veel aan kan doen, maar het maakt voor mij inloggen bij DigiD soms echt een erg grote uitdaging. De DigiD app is recent geïntroduceerd als alternatief voor sms-inloggen, maar is helaas zo buggy dat ik hem niet geactiveerd heb gekregen.
Hier op de Veluwe dan weer geen last van, maar voor de plekken waar dat wel zo is kun je ook kiezen voor tweetraps via de digid app :)

Ter info:
Uitleg: https://www.digid.nl/over-digid/app
Android: https://play.google.com/s...l.rijksoverheid.digid.pub
iOS: https://itunes.apple.com/...id/id1208460960?ls=1&mt=8

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 25 juli 2024 00:06]

Anoniem: 896479 @mrdemc6 september 2017 20:13
Kijk nog eens naar het instructie videootje en vertel dan wat hier 2FA aan is. https://www.youtube.com/watch?v=kro4IVSm56c
Dat filmpje is een iets versimpelde weergave. Als je via de app zelf gaat is er inderdaad geen twofactor (als je de telefoon pin niet meetelt), maar via de desktop wel. Je moet dan namelijk je gebruikersnaam weten, je telefoon beschikbaar hebben, en de bijbehorende pincode weten. Het is in dit opzicht niet anders dan hoe bijv. ABN werkt met de edentifier. IBAN is de gebruikersnaam, je pasje met de edentifier is de "smartphone" en de pincode is... de pincode :)
Anoniem: 896479 @mrdemc6 september 2017 20:44
Als je op de MijnOverheid website hebt aangevinkt om je gebruikersnaam te onthouden, is de gebruikersnaam "barriere" absent. Met alleen het wachtwoord of de PIN code op je mobiel krijg je toegang. = geen 2FA

Inloggen bij de ABN AMRO met zo'n e-dentifier idem, je hoeft alleen de ingestelde code te weten en je krijgt toegang. Ook geen 2FA.

2FA is dat je je op een tweede manier moet authenticeren, met een code die voor 30 seconden geldig is, een SMS'je (wat tegenwoordig onveilig is) of een hardware token (YubiKey e.d.)
Dat is dus niet waar.
quote: wikipedia
Multi-factor authentication (MFA) is a method of computer access control in which a user is granted access only after successfully presenting several separate pieces of evidence to an authentication mechanism – typically at least two of the following categories: knowledge (something they know), possession (something they have), and inherence (something they are).[1][2]

Two-factor authentication (also known as 2FA) is a method of confirming a user's claimed identity by utilizing a combination of two different components. Two-factor authentication is a type of multi-factor authentication.

A good example from everyday life is the withdrawing of money from a cash machine; only the correct combination of a bank card (something that the user possesses) and a PIN (personal identification number, something that the user knows) allows the transaction to be carried out.
Anoniem: 896479 @mrdemc6 september 2017 21:17
https://blog.centrify.com/2fa-mfa-difference
All two-factor authentication (2FA) is multi-factor authentication (MFA), but not all MFA is 2FA.

I stand corrected O-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 896479 op 25 juli 2024 00:06]

Hoezo is bij de ABN geen 2FA met een e-dentifier? Je hebt je rekeningnummer nodig, je pincode, en je pinpas.
Nee, 2FA (2-factor authenticatie) is dat je 2 zaken uit het rijtje: wat je weet (wachtwoord), wat je hebt (edentifier) en wat je bent (biometrisch) moet gebruiken om in te loggen. Die 30 seconden regel maakt alleen 1 van de factoren veiliger tegen replay attacker. Dus je gebruikersnaam niet onthouden (en dus naam en wachtwoord intoetsen) is 2x dezelfde factor en dus 1FA.
Mijn gedachte is dat de berichten box een soort postbus is. Alles wat daar in verschijnt is nog niet bij mij, het staat slechts bij de overheid klaar voor mij.
Precies!
En dat terwijl de overheid de plicht heeft de informatie te doen toekomen aan de burger.
Dit is een van de sterke kanten van de overheid. Het is hun plicht om jou fatsoenlijk te informeren, alleen al deze digitale slag is lachwekkend wanneer je realiseert dat dit nul juridische waarde heeft. Correspondentie wordt enkel erkend per post of per fax, niet per email/DM.

Vervolgens draait men een systeem in elkaar wat "net" werkt, eigenlijk niet. Voor mij als Nederlander in het buitenland, vergeet het maar. Ik krijg dus constant aanmaningen, te late betalingen enzevoort. Ambtenaren zijn nu van ellende maar per reguliere e-mail met mij in conclaaf omdat ik het gewoon niet accepteer. Het wordt nog mooier, ik krijg soms zelfs overheids email via reguliere yahoo/gmail accounts. En als je dan met de diverse instanties aan de lijn hangt, ongelogen heb ik misschien wel 30 keer in 2 jaar tijd mijn adres doorgegeven, lukt dit nog steeds niet. En als je ze hierop wijst krijg je wel weer een excuus maar gegarandeert dat het weer mis gaat.

De overheid kan wel allerlei leuke dingen bedenken maar het is geen geheim dat dit nooit goed gaat, letterlijk nooit niet. En dit kan ik accepteren maar als je weet dat het zovaak fout gaat, ga dan niet grof om met de burger. Ik heb zelfs twee keer een incassobureau bij mijn ouders op de stoep gehad die met allerlei dwangbevelen kwamen aanzetten. Na afloop met hun gebeld en wel weer de excuses ontvangen en de zogenaamde kosten werden geschrapt maar dit is toch gewoonweg asociaal hoe men met de burger omgaat. Zij zijn structueel in gebreken, zij zetten waardeloze systemen op, en wij betalen ervoor letterlijk en figuurlijk.
De SMS verificatie is toch eenmalig.
Ik kan elke keer gewoon inloggen met mijn wachtwoord dat door google opgeslagen is.
Het is (was?) inderdaad een optie om enkel met wachtwoord in te loggen. Maar ik denk datvoor de meesten hier, terecht, 2FA ingeschakeld is om zaken met de overheid veilig te houden. Je wilt niet dat anderen gaan klooien met je DigID nadat ze op één of andere manier achter je wachtwoord zijn gekomen, bijv na een hack op een kleinschalig hobbyforum...
Kwestie van een heel ander wachtwoord kiezen voor Mijnoverheid?

Aan de ene kant klagen de mensen dat ze geen sms krijgen, maar als je dan de andere optie gebruikt, is het niet veilig genoeg. Of je kiest een fatsoenlijk apart wachtwoord voor die enkele keer DigId om het je makkelijk te maken of je moet een andere manier gebruiken met eventuele gevolgen van dien. Je kunt toch ook met de app inloggen?
Dat kan ook veranderen. Als je bijvoorbeeld online aangifte wil doen, moet je het gebruiken.
Als ik het mailtje heb ontvangen kijk ik die altijd gelijk in, maar open daarna nooit gelijk mijn overheid. Meestal ben ik dan toch met andere dingen bezig, ontvang de mailtjes op mijn telefoon, maar vergeet vervolgens dat ik nog een bericht op mijn overheid heb staan.

En ja dan is het inderdaad maar de vraag wat er voor verassing in het berichtje staat. 99 van de 100 keer zijn het berichten waar ik vervolgens niks meer mee doe.
Nou zo'n gedoe is het nou ook weer niet hoor. Je kunt iig ook kiezen om gewoon met naam en wachtwoord in te loggen, de extra sms-code stap is optioneel. Neem vervolgens nog een wachtwoord-manager en het is met 1 klik geklaard.

Ik vind dat er onnodig moeilijk gedaan wordt over deze berichten box. Ik was in eerste instantie ook niet echt happig op deze "service", maar ik ervaar het nu ook niet meer als overbodig. Ik krijg netjes een mailtje dat er een bericht is binnengekomen, dus iets missen zit er ook niet meer bij. Verder staat het netjes op 1 locatie en kun je dingen dus eenvoudig terugvinden.

Enige euvel op dit moment is dat ik het mailtje meestal overdag binnenkrijg en doorgaans pas 's avonds in de gelegenheid ben op mijnoverheid te kijken. Soms ben ik het mailtje dan alweer vergeten, maar voor mensen zoals ik komt er binnenkort dus een app.
Alleen, wat lost een app in dat opzicht op? Als je zo'n push-notificatie op een onhandig tijdstip krijgt, kun je er toch ook niks mee doen en het vergeten?
Er van uitgaande dat de app je ook de berichten laat lezen, maakt dat je eenvoudiger kan zien waar het over gaat. Evt laat je het pushbericht staan ter herinnering. Dan kun je hetzelfde zeggen over de email notificatie, maar die krijg ik meerdere op een dag en zullen daarom sneller weggeveegd of bekeken worden, waarna de notificatie is verdwenen.

De beperkende factor is bij mij niet zozeer gebrek aan tijd, maar wel het niet weten van mijn digid wachtwoord, waardoor ik het betreffende bericht tussendoor niet even snel kan bekijken.
En ze gaan er blijkbaar van uit dat iedereen het handig vindt om berichten te ontvangen op een website waar je bijna nooit komt, achter een login die je altijd vergeet. Ik heb al 2 email adres (prive en werk), ik hoef er niet nog meer berichtenboxen bij.

Nu wil de overheid me er een in m'n maag splitsen, over een paar jaar heeft ieder bedrijf z'n eigen box. Sommige bedrijven hebben het al geprobeerd (voornamelijk nutsbedrijven), maar ik wil helemaal geen account waarvan ik de login iedere keer zal moeten resetten omdat ik toch geen gegevens onthou die me niet interesseren.

En hun "oplossing" is al helemaal belachelijk. "Laten we een app uitbrengen". Ja, dat is een goed idee, want 100 apps die de hele dag berichten gaan checken is zo goed voor m'n batterijduur, dataverbruik en privacy. Dus niet he, dat ik ooit zo'n app ga installeren. Ik zit bij de groep die die box nog niet geactiveerd heb en ben niet van plan dat ooit te gaan doen. Geef mij maar gewoon m'n blauwe envelop, dat werkt al decennia lang prima. Veel gebruiksvriendelijker.
Vroeger: Je kreeg een brief dat je auto weer voor de APK moet.

Nu: Je krijgt een e-mail dat er een bericht voor je klaarstaat. Je moet dan eerst inloggen bij de overheid, via DigiD (en dus smartphone erbij voor 2factor code). Je ziet dan het bericht, maar nog niet de inhoud. Je moet eerst op het bericht klikken, dan een pdf downloaden, die weer opzoeken in je downloads, dubbelklikken, en DAN zie je: een brief dat je auto weer voor de APK moet.

Het kan aan mij liggen, maar ik vond het vroeger VEEL handiger. Ik begrijp dat de overheid graag op portokosten wil besparen, maar dit werkt niet. Ik heb op mijnoverheid alle vinkjes weer uitgezet, want ik vind het gruwelijk irritant. Een paar gratis tips voor mijnoverheid (wat verder trouwens best een aardige site is, qua informatie die je kunt raadplegen):
  • Zorg ervoor dat mensen het bericht meteen kunnen zien. Ik begrijp dat er privacybezwaren zijn, maar dat geldt toch niet voor alle soorten informatie. Wat kan het mij nu bommen dat GMail weet dat mijn auto weer voor de APK moet?
  • Zet de informatie gewoon in de mail. Bedrijven en scholen hebben er ook een handje van: ze maken een brief en versturen die als pdf-bijlage. Met als gevolg dat zowel verzender als ontvanger allerlei extra handelingen moet verrichten en onnodige software nodig heeft. Zet gewoon de mededeling als tekst in de e-mail, dan is iedereen blij.
Trouwens, uit dit bericht blijkt dus dat de overheid kan inzien of je een bericht wel of niet gelezen hebt. Dat voelt als betutteling...
Trouwens, uit dit bericht blijkt dus dat de overheid kan inzien of je een bericht wel of niet gelezen hebt. Dat voelt als betutteling...
Mwoah, op zich kan dat wel handig zijn: als je weet dat de burger een betalingsherinnering nog niet heeft gelezen, kun je hem op een andere manier benaderen in plaats van het bedrag verhogen. *wishful thinking*
Ik sluit mij hier volledig bij aan. Inloggen met digid sms code is af en toe echt geklooi. Ik kreeg laats een inlogcode krijg ik continu de melding dat de code was verlopen ook al was die geldig. Blijkt vervolgens dat ik door een van de plugins in chrome die alle onnodige tracking blokkeerd niet mag inloggen. Ik vraag mij serieus af waarom een tracker in de frontend nodig is om mijn inlogcode te verifieren. Of zie ik iets over het hoofd?
Dan heb je je of een brakke blocklist, of je cookievernietiger en/of referer bewaking verkeerd afgesteld :)

Maar ligt het nu wel aan de overheid? Die kan toch ook niets aan doen dat jij een (slecht geconfigureerde) plugin gebruikt waardoor hun site stuk gaat?

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 25 juli 2024 00:06]

Ik gebruik ublock origin en hide my footprint. Kan zijn dat die verkeerd zijn afgesteld, maar digid is de enige waar ik dit soort problemen heb.
Ja natuurlijk ligt dat aan de overheid. Die hebben er immers zelf voor gekozen om een site te bouwen die niet werkt met bovengemiddelde privacyinstellingen. Vertrouwen op cookies en/of referers kan echt niet meer in 2017...
Vertrouwen op cookies en/of referers kan echt niet meer in 2017...
Stoere taal. Waar zouden ze dan wel op moeten vertrouwen? :)
Referers zijn nog nooit nodig geweest. Cookies zijn wellicht nodig als je ergens inlogt, fair enough, maar ik ken genoeg sites die niet eens een loginmogelijkheid hebben en toch stuk gaan als je cookies blokkeert. Dat is een knap staaltje slecht programmeerwerk, en daar was eigenlijk m'n opmerking op gebaseerd. Teveel sites gebruiken cookies voor van alles en nogwat (zelfs voor het tonen van zoekresultaten, dat kan prima via url parameters). Het enige dat stuk zou mogen gaan bij het blokkeren van cookies is de loginfunctionaliteit, en die heb je bij de meeste sites toch niet nodig.
En het onthouden van de taalinstelling ;)
Welke taalinstelling? De browser geeft al aan welke taal ik wil gebruiken. Wordt spijtig genoeg nog veel te vaak genegeerd, ook door grote sites (zoals google...), die je een Nederlandstalige versie door je strot willen rammen omdat je toevallig een Nederlands IP adres hebt. Sinds wanneer kent iedereen die in NL woont de Nederlandse taal? Het grootste deel van mijn collega's kent geen woord Nederlands.
Ik snap echt niet dat zulke grote partijen massaal IP locatie gebruiken voor een taalkeuze ipv gewoon naar de http headers te luisteren. Die zijn natuurlijk niet voor niks bedacht.

offtopic:
Net als die taalkeuzes met vlaggen. Een land is niet gelijk aan een taal.
Of online services (sony, apple, netflix, ...) die taalkeuzes beperken op basis van land (alleen NL in NL), terwijl ze gewoon Engels allang al ondersteunden. Waarom is taalondersteuning na decennia globale ervaring nog steeds zo dramatisch?
Als je op een site de automatische taalkeuze override ;)
zodat ie dat onthoud
Zoals je zelf al aangeeft gaan je bezwaren vooral over de beveiliging van je privé gegevens. Die berichtenbox is een goed beveiligd communicatie kanaal tussen jou en de overheid.
Bij veel afzenders kun je ook aangeven of je wel of niet via de berichtenbox wilt communiceren, dat scheelt een hoop spam.

Inloggen doe ik trouwens zonder sms, dat scheelt al een stap.
Ik zie zojuist dat je naast een notificatie via email ook nog herinneringen kunt laten sturen voor berichten die je gemist hebt in je reguliere mailbox. Handig.

Ondanks dat ik het zelf ook niet de handigste manier van communiceren vind, is het toch best zorgelijk dat jouw bericht hier op Tweakers een +2 krijgt. Lezers hier zouden juist moeten begrijpen waarvoor die beveiliging dient. Dat geeft te denken voor de rest van de bevolking.

[Reactie gewijzigd door guapper op 25 juli 2024 00:06]

De verontwaardiging is over het niet nemen van technische verantwoordelijkheid door de overheid.

GPG of S/MIME lost probleem meteen op. Maar voor gpg is educatie nodig en dat mag de overheid niet doen, want dat is markt verstorend voor bedrijven die opleiding geven in gpg mailen.

S/MIME kan niet want, stel je voor dat je een de overheid als CA vertrouwd!!! De overheid kan natuurlijk niet zomaar als CA "in de markt" komen. Want dat is concurrentie vervalsing voor bedrijven die CA spelen. Met als gevolg dat als je als burger een bericht ondertekent met pki-overheid wil versturen eerst naar een of twee bedrijven moet om daarvoor juiste certificaten te krijgen. En dat kosten honderden euro's. Ipv dat de overheid domweg zelf ca kan zijn en dat de lokale gemeente je op je ID kaart een getekent certificaat geeft. Dit doen ze in de armste regio van spanje, werkt al sinds 2005 perfect. Maar ja die zijn zo arm, die hebben ook geen bedrijven die klagen dat de overheid dan aan concurrentie vervalsing doet..

Dát is hét fundamentele probleem met de Nederlandse overheid en IT. Het niet willen er kennen dat een overheid tegenwoordig een computer is en dat ambtenaren zelf moeten programeren ipv dit aan de markt te vragen.
Precies dit. Het is allemaal ontzettend onhandig opgezet.
Mail -> inloggen -> voor de 100ste keer dat scherm wegklikken met andere organisaties -> nutteloze bevestiging inzien. Had dat meteen gemaild.

Ja ik snap het phishing argument maar wees eerlijk, dat zou nu ook kunnen en mensen zouden er intrappen.

En dan krijg ik nog regelmatig papier van de Belastingdienst dus je vraagt je af wat de toegevoegde waarde is.
En dan krijg ik nog regelmatig papier van de Belastingdienst dus je vraagt je af wat de toegevoegde waarde is.
Dat is alleen de eerste tijd, daar gaan ze op den duur mee stoppen.
Ik heb ook wel eens gehad dat ik bij de email al wist waar het over ging en welke actie vereist was. Dan ga je natuurlijk niet helemaal naar mijnoverheid.nl en is het niet zo gek dat het bericht daar maanden ongelezen blijft staan.
En dan krijg je twee pdfs van de Belastingdienst, hebben ze allebei een generieke naam in de trant van 'document.pdf' in plaats van iets zinnigs zoals 'jaaroverzicht [bedrijfsnaam] [jaar]'.

Doe je de moeite om bij MijnOverheid een suggestie in te dienen hierover, krijg je te horen: Dan moet u bij de Belastingdienst zijn. Bij de Belastingdienst weet niemand wie je daarvoor moet hebben.

Bij RVO.nl (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland, waar je als bedrijf mee te maken hebt) loop je tegen vergelijkbare 'onhandige' zaken aan die je verwacht bij een eerste testjaar, maar niet bij een overheid die hier al jaren mee bezig is en een voorbeeldfunctie heeft.

Dit soort 'details' geeft mij het gevoel dat de digitale communicatie niet erg serieus aangepakt wordt door de overheid, laat staan dat burgers het dan serieus nemen.
Het mooiste vind ik als je een bericht van het UWV krijgt. In het bericht staat dat je naar MijnOverheid moet gaan om het te lezen. Ga je daar naar toe staat in het bericht dat je een nieuw bericht hebt in je berichtenbox op Mijn UWV en dat je daar naar toe moet gaan om het te lezen |:(
Kan het niet beter zeggen, exact my gripe!
Ik heb me ook altijd afgevraagd waarom ik er niet voor kan kiezen om de berichten direct via de mail binnen te laten komen. Nu log ik in en stuur ik het hele bericht inclusief bijlagen gewoon door naar mijn mail. Waarom kan dat niet automatisch? Ja, veiligheid. Maar ik kies er zelf voor! Het lezen van de berichten op MijnOverheid kost nu gewoon teveel moeite.

Kan ik er ook voor kiezen om alles weer per post te mogen ontvangen?
Het wordt nog leuker wanneer je, zoals ik tot voor kort, in het buitenland woonachtig ben en men de SMS controle doorvoert, deze op een oud Nederlands nummer binnenkomt, en je voor wijziging je "even" bij een loket dient te melden, in NL uiteraard. Overigens kan een buitenlands nummer, bij mijn weten, nog altijd niet gebruikt worden en dus ben je aangewezen op een betrouwbare kennis in NL voor de gevallen met SMS controle.

De Nederlandse oogkleppen politiek klinkt hard door in de maatschappij wat dat betreft, en meer (wereld is groter dan NL).
Van harte met Torrentus eens. Nu teveel gedoe om, meestal, niets. Geef tenminste beknopt aan waar het over gaat zodat ik kan beslissen of het moeite waard is om de DigiD-molen in gang te zetten. Al met al voelt het allemaal nogal klungelig aan; dit moet beter.
Vraag is wat hier mee in een rechtzaak zou gebeuren. De techniek maakt het immers ook mogelijk voor de overheid/afzender mogelijk om te zien of er uberhaupt een kans is dat je het bericht hebt gezien. Als dat niet het geval is, zou je kunnen aanvoeren dat ze zich niet voldoende hebben ingespannen om je in kennis te stellen (gelijk gewone en aangetekende post).
Vergeet het maar. In het bestuursrecht is er de fictie dat als bewezen is dat het aangeboden is via het afgesproken kanaal, dat het dan jouw probleem is dat je het niet ontvangen hebt. (Dit is anders dan bij gewone burgers onderling, die moeten bewijzen dat het werkelijk ontvangen is.)
welk afgesproken kanaal? Bedoel je de post op mijn woonadres?? Heeft de overheid mij op de hoogte gesteld dat ze geen post meer versturen? Ik kan mij niet herrinneren dat ik zoiets gekregen heb.
Je gaat pas om naar die berichtenbox (zonder papieren post) als je daar toestemming voor hebt gegeven. Dus als je nooit op mijnoverheid.nl hebt ingelogd, dan is dit niet op jou van toepassing.
Ik vraag mij wel af hoe sterk dat "toestemming geven" juridisch is. Klikken op een knopje in een webbrowser is niet per definitie gelijk aan b.v. een papieren contract. Met de overheid is dat misschien anders, maar volgens mij is het nog geen uitgemaakte zaak.
Ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom dat geen rechtsgeldige toestemming is. Bij de Wehkamp kun je ook best dure dingen kopen zonder schriftelijk contract. De wet eist bijna nergens dat dingen in een schriftelijk contract vastgelegd worden, dat gebeurt eigenlijk altijd alleen om sterker bewijs te krijgen. Maar na een inlog met DigiD staat ook wel vast wat je gezegd hebt.
Ik vraag mij wel af hoe sterk dat "toestemming geven" juridisch is. Klikken op een knopje in een webbrowser is niet per definitie gelijk aan b.v. een papieren contract. Met de overheid is dat misschien anders, maar volgens mij is het nog geen uitgemaakte zaak.
Je moet ingelogd zijn met je DigiD, dus eigenlijk onderteken je gewoon digitaal aan de hand van je BSN-nr. Het lijkt me rechtsgeldig. Tenzij iemand identiteitsfraude zou plegen is het vrij veilig en dus een sterke manier.
Dit klopt niet helemaal, volgens mij. Ik weet nog dat er een pop-up tevoorschijn kwam bij het inloggen waarbij ik kon aangeven of ik akkoord ging met alleen maar e-mails ontvangen. Ik koos om hier niet mee akkoord te gaan en kon vervolgens toch gewoon mijn berichten lezen.

De keer daarna kreeg ik precies hetzelfde. En koos ik hetzelfde.

Ze hebben dus gevraagd of ik alleen e-mails wilde ontvangen, ik zei nee. Dan is het afgesproken kanaal toch nog gewoon normale post?
Ah goed punt, dat was ik vergeten. Inderdaad, dan is dat de afspraak. Maar ik denk dan dat hele hordes mensen gewoon de standaardkeuze hebben gemaakt, alleen e-mail.
ik weet niet eens meer wat ik gekozen heb, maar heb nog eens ingelogd op onze beide accounts en ik krijg maar 1 nota erop van het waterschap en die komt uit maart, dus die heb ik volgens mij al betaald, verder alleen inkomstenbelasting zie ik staan.

Als het waterschap mij nu gewoon weer de rekening per post stuurt hoef ik er nooit meer in te kijken. Ik vind het ontzettend irritant dat ik zo ook rekeningen kan krijgen, ik krijg ze per post, mail en dus in deze box af en toe, dat werkt niet. Net als dat ik 3 emailadresen van mijn werkgever heb die ik op 3 manieren moet benaderen, 2 van de 3 gebruik ik amper.

Afschuwelijk idee deze berichtenbox. Maar ik krijg wel elke keer netjes een mail en dan kijk ik wel diezelfde week (heb lastige digid wachtwoorden, die moet ik eerst thuis opzoeken). Maar als ik de keuze had om dit op te zeggen... ik zou het gelijk doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 738905 op 25 juli 2024 00:06]

ah ok, maar het lijkt mij dat het dus niet duidelijk genoeg aangegeven wordt dat je vanaf dat moment alleen nog berichten via mijnoverheid.nl krijgt en niet meer via de post. Daarnaast als dusdanig veel berichten niet gelezen worden lijkt het me duidelijk dat er iets met de berichtgeving fout zit aan de kant van mijnoverheid.nl
Tja net als al die net afgestudeerde studenten die een flinke boete mogen betalen omdat ze hun OV niet op tijd inleveren. Ook al is al jaren aangetoond dat een zeer groot percentage van de studenten dit vergeet wordt er niets aan de procedure veranderd en kun je lekker betalen. Nee als het om de overheid gaat dan is in eens alles je eigen verantwoordelijkheid.
Sorry hoor, maar een OV niet inleveren en de consequentie die daar aan hangt is iets wat je gewoon verteld wordt (in ieder geval in mijn tijd was ik ervan op de hoogte). Bovendien mag je verwachten van iemand die een studie afrondt dat hij/zij enige eigen verantwoordelijkheid heeft op die leeftijd. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook gewoon moeten betalen omdat ik te laat was met inleveren. Dat lag echt niet aan de informatievoorziening of het gebrek aan intelligentie, maar gewoon aan het feit dat ik een luie lapzwans was en daar 150 euro voor heb moeten aftikken. Een goede les voor het binnenkomen van de wereld der volwassenen noemen ze dat; een beetje eigen verantwoordelijkheid mag wel verwacht worden.

Dat gezegd hebbende ben ik wel van mening dat de berichtenbox een onhandig en voor de burger potentieel gevaarlijk systeem is. Verantwoordelijkheid van de burger is één ding, maar een overheid heeft w.m.b. wel een verplichting om een goede informatievoorziening te regelen. Een email met daarin een notificatie dat er een bericht staat in een systeem van de overheid, waarop je zelf dan actie mag ondernemen valt daar w.m.b. niet onder. We betalen imho belasting genoeg met zijn allen om gewoon even een brief naar het huisadres te sturen, én dat geldt w.m.b. zeker als het gaat om een vordering. Dat heeft uiteindelijk, met deze cijfers in het achterhoofd houdende, vaker een goed resultaat dan een duur IT systeem waar burgers blijkbaar niet op zitten te wachten.

Zelf heb ik alles uitgevinkt, juist met de reden dat ik geen zin heb in de moeite (ja nog steeds lui) om ieder keer op zo'n website te gaan zitten pollen of er nog belangrijke informatie voor me staat (voor het geval er een keer een emailtje niet aankomt). Helaas is het alleen bij de belastingdienst niet mogelijk om dit particulier uit te zetten. Ironisch genoeg stuurt die afdeling mij wel iedere maand twee enveloppen naar mijn bedrijf, om me eraan te herinneren dat ik mijn inkomstenbelasting en zvw moet betalen à hetzelfde bedrag van de eerste factuur. Ben je een keer één dag te laat krijg je er gelijk nog een met een dagtekening die ligt op een datum ná de betaling, die je dan als niet verzonden mag beschouwen... Dat betekent dus minimaal 20!! enveloppen voor Jan met de korte achternaam zullen we maar zeggen. Maar particulier is een envelop per jaar blijkbaar teveel.. Ik krijg er een hoog burgertje pesten gevoel van, gewoon omdat "we het niet leuker kunnen maken, maar wel makkelijker (voor de overheid dan)".
Ik ben van mening dat als het mis gaat bij zo'n groot percentage van de afgestudeerden dat de schuld hoe dan ook bij de overheid ligt. Het is in mijn ogen niet relevant hoe je gewaarschuwd wordt als de cijfers gewoon laten zien dat dit onvoldoende is. Het is natuurlijk prima te realiseren dat een ov-chipkaart automatisch geïnactiveerd wordt als iemand afstudeer maar de overheid steekt gewoon zijn kop in het zand en roept 'ja maar eigen verantwoordelijkheid'. Deze houding van de overheid is niet correct wat mij betreft, ze zijn hier voor ons, en als een groot aantal van de burgers moeite heeft met een systeem dat klopt het systeem simpelweg niet.
Je gaat pas om naar die berichtenbox (zonder papieren post) als je daar toestemming voor hebt gegeven. Dus als je nooit op mijnoverheid.nl hebt ingelogd, dan is dit niet op jou van toepassing.
Ik kan me herinneren dat de bedoeling was om bij 'belangrijke' post alsnog een papieren afschrift te ontvangen. Zo ontvang ik nog jaarlijks alle brieven van de Belastingdienst zowel op papier als digitaal via Mijn Overheid.

Ook serviceberichten worden doorgestuurd naar je boekhouder, dus eerlijk gezegd lijkt het mij een broodje aap verhaal dat de Ombudsman claimt dat miljoenen Nederlanders hun aanmaningen niet zouden lezen.
Precies.
Bij het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte wordt je er ook naar verwezen, maar dat kan je (nog) negeren / de berichtenbox NIET activeren.
Dan blijf je alles (voorlopig) nog per post ontvangen.

Ik ga er vanuit dat onze vooruitstrevende overheid het wel gaat afdwingen (kostenbesparing en zo), mensen die digibeet zijn moeten maar hulp vragen (tip: dat kan dus ook gewoon bij dezelfde overheid)
Dacht het niet.
Ik heb oa het waterschap nooit toestemming gegeven om die box te gebruiken en toch doen ze het..
Je krijgt een pop-up bij het inloggen op Mijn Overheid, in die popup wordt regelmatig een overzicht met nieuwe gemeentes/overheden getoond die hier ook gebruik van gaan maken. Als je dat accepteert door op OK te klikken dan krijg je inderdaad in het vervolg digitale post van hun. Zonder toestemming lijkt dat me sterk.
Lees een andere reactie van mij.
Ik heb dat scherm altijd weggeklikt en nooit toestemming gegeven.
En gezien de reacties in dit topic ben ik niet de enige

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 25 juli 2024 00:06]

Maar dit wordt nooit nadrukkelijk gemeld. Voor bijvoorbeeld Studiefinanciering is het gebruik van DigiD verplicht, of wordt dit in ieder geval afgedaan als verplicht. Ik kreeg de melding dat ik dat moest aanvragen via DigiD, niet dat ik OF kon bellen, OF DigiD kon gebruiken.

Geef je daar dan toestemming voor omdat je inlogt, of wordt je hiertoe gedwongen omdat de overheid je niet informeert over alternatieven?

Ik vraag me nu ook af of dat op een of andere manier terug te draaien is... Ga ik van t weekend maar eens voor kijken. Ben ik ook af van die mailtjes 'Ja er staat een bericht voor je klaar in de berichtenbox dat je een bericht hebt wat je moet downloaden.'
Dat geldt dan dus ook voor Tante Post (niet aangetekend) ?
Aangezien de kwaliteit daar van ook niet bepaald onomstreden is (en de in ieder geval bij pakketbezorgers steeds meer gangbare praktijk van het zelf aftekenen van zendingen).

Voor de berichtenbox had ik me bewust al niet aangemeld vanwege de "information pull", gebrek aan papertrail (of het zelf als nog "onofficieel" moeten uitprinten, wat ongetwijfeld ook weer niet of moeilijk als bewijs aanvaard zal worden). Wat die aspecten betreft is de digitalisatie maar beperkt uitgedacht door de wetgever (en vraag ik me af hoeveel jurisprudentie er ondertussen is (van hof en hoger, uitspraken van rechtbanken zijn helaas in toenemende mate al niet meer serieus te nemen als er werkelijk eens nagedacht moet worden).
Dat ligt iets anders bij belastingzaken en zijn ook gerechtelijke uitspraken over gedaan.
Je weet als burger dat je belastingaangifte moet doen, wegenbelasting moet betalen e.d. Dus als je iets niet (op tijd) krijgt, zal je daar zelf achteraan moeten gaan!
Alleen is het wel vrij lastig om dan nog op tijd te zijn.
(al kan een brief aan de inspecteur meestal nog wel wonderen doen als je het netjes uitlegt en je verder een goede staat van dienst hebt).
Vandaar dat voor de aanmaning dan toch maar een ander "kanaal" wordt verkozen....
Nog nooit van mijnoverheid en een berichten box gehoord, als student ken ik alleen DUO. Heb ik wat gemist?
Wacht maar tot je klaar bent... DUO afbetaling van studielening gaat via dat portaal, gemeentebelastingen van steeds meer gemeenten, ingezetenenbelasting van waterschappen, steeds meer pensioenfondsen. Het lijstje wordt langer en langer.

De meeste mededelingen in mijn box zijn overigens die dat er nieuwe partijen zich hebben aangesloten. Op je op OK wilt drukken om te accepteren dat zij zo berichten naar je sturen. Steevast zeg ik nee (ik wil het op papier), en zodra je JA drukt zit je er aan vast rn kan je niet terug.

Het ontbreken van links, snelle methode om in te loggen, overzicht binnen de mailbox etc zijn overigens ook redenen dat het bij mij soms een 1/2 jaar duurt voor ik iets lees.

Koppelen van mailboxen ook overigens (kan geloof ik wel, maar was de laatste keer dat ik het wilde proberen erg lastig). Wegens slechtziendheid houdt ik de mailbox van mijn vrouw ook in de gaten. Moet ik haar DigiD hebben dus (wat eigenlijk niet.mag want persoonsgebonden.

Allas, er is nog wat te winnen. Ik snap het idee. Ik snap de voordelen voor gebruiker en overheid, maar de huidige oplossing is nog niet je-van-het (een en al treurnis overigens ook niet)
Dus niet inloggen, en niet accepteren .... ik wacht het wel af, zal ook wel weer stranden in een diep donker gat
Ik heb tot nu toe gewoon mijn brieven van de gemeente gekregen, en het CJIB wist me ook te vinden voor mijn 20€ boete onlangs.
Hier precies hetzelfde alleen al lang geen student meer. Zou ook niet weten waarom ik erop moet kijken. Wie kan er allemaal berichten naar sturen eigenlijk?
Instanties als waterschappen, gemeentes, centraal incassobureau, UWV e.d.
Het is goed dat er de mogelijkheid is om al je communicatie met de overheid op 1 centrale plaats af te handelen. Echter ben ik ook van mening dat de communicatie wanneer dit gewenst is óók per briefverkeer mogelijk moet zijn (digitaal opt-in).

Het mag duidelijk zijn dat het voor de overheid goedkoper is om in een digitale omgeving te communiceren, dan dat het handhaven van een papieren communicatie-lijn. Echter is het voor veel mensen (waaronder ikzelf1) heel prettig om zaken op papier toegezonden te krijgen; de brief komt zichtbaar op een "af te handelen" stapel, tijdens de afhandeling schrijf ik er aantekeningen bij, en vervolgens gaat het in het archief. Uiteraard kan dit allemaal ook digitaal, en zelf de brieven afdrukken kan ook (moet ik wel eerst even een printer kopen), maar is het nu echt zo'n groot probleem voor de overheid om een brief automatisch te laten printen/versturen? Zeker wanneer je de zaken waarneemt voor anderen (bijvoorbeeld je ouders), dan is het wel heel prettig om de zaken per post toegestuurd te krijgen.

Er zijn genoeg mensen die niet handig met de computer zijn, of überhaupt nauwelijks in contact komen met computers. Is het dan verstandig om dergelijke belangrijke zaken via de digitale weg af te handelen terwijl dit ook zonder enige problemen per post mogelijk is?

Resumé; geef mensen de keuze, en laat technologie een toevoeging in plaats van een beperking zijn.

PS. ik schrijf dit als reactie op de post van jpsch omdat hier de instanties in genoemd worden.
1Van jongs af aan opgegroeid met pc, redelijk opgeleid, redelijke digitale kennis.
De kern van het probleem is eigenlijk dat je tegenwoordig ontelbare digitale 'brievenbussen' hebt. Naast je gewone meervoud aan e-mailaccounts heeft vrijwel elke dienst zijn eigen 'mijn whatever'-omgeving waar je berichten en facturen voor die dienst kan vinden, inclusief dus nu ook verscheidene overheidsdiensten.

Vergelijk dat met je analoge brievenbus:
1. Alles komt op dezelfde plek binnen
2. Na initieel opgeven van je adres hoef je niets te doen om de data te ontvangen
3. De interface voor het openen en lezen van fysieke post is uniform
4. De veiligheid is ruim acceptabel, o.a. door strenge wetten met betrekking tot briefgeheim

Dit kan natuurlijk prima digitaal, mits de overheid strenge eisen stelt aan de securitymaatregelen bij het versturen van dergelijke e-mail en de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de ontvangende mailbox simpelweg bij de ontvanger legt. Extra punten als ze het gebruik van GPG voor dergelijke e-mail stimuleren.

Ik kan niet wachten tot we verlost zijn van het woud aan 'Mijn inbox'en.
In ieder geval zaken als bankmail mogen zo snel mogelijk weer verdwijnen. Zomaar de helft van de tijd betreft het dan ook nog een standaard nieuwsbrief in die gewoon per e-mail verzonden had kunnen worden. Ze werken op die manier om spamfilters heen die dat soort commerciële onzin geheel terecht uit het zicht houden. En maar om aandacht schreeuwen dat spul, kan net zo goed iets belangrijks zijn tenslotte. Er treedt dan onvermijdelijk vermoeidheid op bij de gebruiker, wat vervolgens al dat soort systemen treft inclusief die van de overheid. Zoiets moet toch ten dienste staan van de gebruiker en waar mogelijk altijd keuze bieden hoe de klant zelf het liefst benaderd wil worden.
Ik keek laatst voor de gein bij de openstaande berichten van rabobank. het waren er 31 (wat voor mijn mail op een werkdag vrij normaal is). Bleek dus dat ik sinds 2013 eigenlijk al niet meer had gekeken. Ik werd heel treurig toen ik in de berichten las dat de rente naar beneden ging van 1% naar 0,9%. Helemaal toen ik zag dat de huidige rente überhaupt nog maar 0,15% is. Ik snap niet dat banken dan niet een seintje geven, "hee je hebt al x maanden/jaren niet in die inbox gekeken. Beter doe je dat wel even?" (Gewoon zo'n notificatie als je ook krijgt over phishing bij opstarten).

De grap is overigens bij dit bericht dat ik überhaupt nog nooit gehoord heb van een "mijn overheid" box. Waarom hier nog geen app vor is is mij een raadsel. Dat werkt tig keer beter dan een website.
Ik krijg altijd die vervelende melding dat er nog X ongelezen berichten zijn in m'n bankmail van de Rabo als ik uitlog. En ik kan je zeggen, dan ga ik echt niet terug om ze alsnog te lezen.
Daarom moeten ze het ook doen als je de app opstart. Niet als je hem afsluit ;).

Maar bij mij was dat dan weer juist wel het geval omdat ik normaal niet naar die website ga.
SNS bank stuurt dit soort berichten (ook) per mail. Niet dat ik dan van de inhoudelijkheid vrolijker wordt. Die bank doet sowieso zijn best haar klanten te bereiken, is mijn indruk (forum e.d.)
Het grootste nadeel van bankberichten is dat je ze bij de ABN, niet via de mobiele app of met je wachtwoord/code kan lezen. Je wordt doorgestuurd naar de desktop website en je moet dan vervolgens inloggen met je cardreader. Dat is zeer irritant als je boven in bed ligt en je cardreader + pinpas 2 etages lager liggen. Op dat soort momenten denk ik: laat maar zitten, ik lees die reclame wel op een ander moment.
Huh?
Dat kan bij Abn nou juist al wel een tijdje via de app, gewoon bovenaan via de middelste knop met de titel 'bankmail' ...
http://i1360.photobucket....mtvgn/Abn_zps72xsadxk.png
Tja en dan kan je wel iemand machtigen maar alleen per instantie... niet per box?! Dus dan moet je tig keer een machtiging regelen, makkelijker om even de post op te pikken.
veruit het overgrote deel van de instanties zijn individuele gemeente. die hoef je niet persee allemaal te hebben. en verder lijkt het me alleen maar goed dat je dat per instantie kan regelen.
Alle overheids instanties en gerelateerde (pensioenfondsen bijvoorbeeld)

Van de RDW (APK herrinering) tot gemeente (kom je paspoort ophalen) tot de belastingdienst en duo (je studie schuld is dit, en je moet volgens jaar dit betalen)

[Reactie gewijzigd door Countess op 25 juli 2024 00:06]

De gemeente stuurde mij gewoon per sms dat ie klaar lag. Vele malen effectiever als je het mij vraagt.
paspoort is maar een voorbeeld.
Dat is, maar dat sms effectiever is blijkt maar weer uit bovenstaande artikel.
Enkel en alleen als het om een simple notificatie gaat. als je wil weten waarom je bouwvergunning is afgekeurd dan volstaat een SMS echt niet.
Als ik mensen hier hoor zeggen dat ze zich net hebben aangemeld maar wel al post hebben van twee jaar terug dan weet ik vrij zeker dat een smsje toch echt nuttiger is dan helemaal niets.
normaal krijg je ook gewoon een email notificatie dat er iets in je box zit. maar dan moeten ze wel je email adres hebben.
En dat helpt nog steed vrij weinig als ik het artikel zo bekijk. Het is goed dat ze deze analyse hebben gedaan aangezien ze dan misschien hun beleid aanpassen naar iets wat wel het gewenste resultaat oplevert.
Ik vind het ook erg prettig dat er een overzicht is van toegestuurde correspondentie. Handig als je in een bezwaar verloop van zaken moet weergeven.
Same here ....
Goed idee zo'n site ...
Laten we als overheid berichten en aanmaningen plaatsen op een site, zodat de burger het kan lezen.

Aankondigingen over stoepjes schoonmaken en de buurman in de gaten houden met warm weer wordt in koeienletters uitgemeten in de dagbladen, maar zoiets ,,, total silence ....

Gaat dit per persoon, dus moet ik 4 accounts checken hier in huis, of per 'stel' / 'huishouden' ?
Mijn overheid is voor jou persoonlijk. Dit houdt in dat jij en je partner deze zelf in de gaten moet houden. Ik verwacht dat kinderen onder de 18 geen Mijn Overheid hebben en dat dit bij een of beide ouders binnen komt. Na het 18e jaar zal dat ook moeten denk ik zo.
Iedereen ouder dan 14 jaar heeft een mailbox volgens de NOS, zelf nog nooit iets gehoord of gezien (16).
als je en DigiD hebt kan je op mijnoverheid.nl je box checken.

Maar je moet zelf inloggen en akkoord gaan dat instanties daar berichten naar tot sturen. (Kan je bepalen per instantie)
Ik las net dat iedereen vanaf 14 jaar een mijn.overheid.nl account hebben.
Vanaf 14 jaar: "Alle Nederlanders van 14 jaar en ouder hebben de digitale brievenbus via mijn.overheid.nl."

bron: https://nos.nl/artikel/21...le-post-van-overheid.html
Even verder lezen, je moet het namelijk wel zelf activeren.
Alle Nederlanders van 14 jaar en ouder hebben de digitale brievenbus via mijn.overheid.nl. Daarin kun je berichten ontvangen van overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, waterschappen en gemeentes.
"Het gaat om belangrijke berichten, beslissingen, beschikkingen, boetes, informatie, brieven", aldus ombudsman Reinier van Zutphen.
Het idee achter de online postbus is dat mensen al hun persoonlijke berichten van de overheid op één veilig punt ontvangen en bewaren.
Daarvoor hoef je alleen de Berichtenbox te activeren. 6,6 miljoen mensen hebben dat inmiddels gedaan en krijgen hun overheidspost digitaal.
Dat weet ik en heb ik ook gelezen. Ik zeg toch ook niet dat elke 14 jarige of ouder zo'n box gebruikt :) Degene waar ik op reageerde dacht dat het bij mensen onder de 18 bij de ouders zou liggen. Dat is dus niet zo, vanaf 14 jaar kan je mijn overheid in gebruik hebben. Of je dat vervolgens doet is een andere vraag.

[Reactie gewijzigd door menne op 25 juli 2024 00:06]

Daarvoor hoef je alleen de Berichtenbox te activeren. 6,6 miljoen mensen hebben dat inmiddels gedaan en krijgen hun overheidspost digitaal.[/i]
En 9,4 miljoen mensen hebben dat dus nog niet gedaan. En als ik nu de problemen lees om die Berichtenbox te sluiten na overlijden (zou een automatische GBA-koppeling moeten zijn), ga ik dat onding dus ook niet activeren.
Anoniem: 149800 @xvilo6 september 2017 20:50
Nou ben al over de 40 maar heb deze gelukkig nog niet. Als je je niet aanmeld heb je ook niets en gaat alles nog via papier. 👍😋
Ik zou e-mailnotificaties instellen, werkt prima voor mij. Daarnaast: elke keer dat je inlogt wordt gevraagd of je akkoord gaat het met exclusief ontvangen van berichten van deze of die dienst. Zo lang je daar niet mee akkoord gaat krijg je die berichten (ook) op papier. Je bent er dus zelf expliciet mee akkoord gegaan als je berichten in de berichtenbox ontvangt en daarmee is het ook je eigen verantwoordelijkheid als je ze mist.

Een e-mailnotificatie instellen werkt ideaal en is zo gepiept.
Dan nog zou het netjes zijn dat als een factuur ongelezen blijft, de aanmaning/herinnering dan wél via de post gaat.

Fyi, juist omdat ik niet van plan ben die inbox bij te houden heb ik email notificaties ingesteld. Werkt voor mij prima zo.
Ik heb die email notificaties ook ingesteld staan, toch is de interval dat ik op die site moest wezen best groot. Als mensen wat toeslagen van de overheid ontvangen zijn er meer redenen om MijnOverheid te moeten benaderen. Belasting aangifte is natuurlijk een belangrijke reden, maar afgezien van dat heb ik weinig andere redenen om de site te bezoeken. Zolang de mail een beetje in de gaten gehouden wordt werkt MijnOverheid trouwens gewoon goed. Ik ben erop gaan vertrouwen dat ik niets mis zolang ik maar reageer op die notificaties.

Spontaan op die site gaan kijken? Nou nee. Ik heb ook een leven, ik heb wel een trigger nodig. Mocht de site ooit nog eens worden uitgebreid tot een meer ongericht communicatieplatform (Postbus 51+) dan hebben ze vermoed ik wel een probleem om mensen te bereiken.

Dat de overheid zich niet heeft voorbereid op een overgangsfase waarin de bevolking aan het gebruik van de site kan wennen komt op mij naïef over. Dat notificaties niet standaard aan staan en uitgezet moeten worden vind ik heel vreemd. We hebben het niet over een of andere nieuwsbrief.

Ook nu weer, de Nederlandse overheid is toch niet de enige overheid die met deze digitaliseringsvraagstukken kampt? Heeft ze wel goed rondgekeken hoe andere landen dit proces begeleiden? Die site is op zich wel oké, maar als je vaststelt dat de site er niet goed in slaagt om gebruikers te bereiken, dan stuur je daar toch op in? De overheid is al 12 jaar met de site bezig, en zal zelf de performance ook monitoren. Ik vind het behoorlijk gênant dat er een ombudsman voor nodig is om dit probleem aan te kaarten. Een marginaal verschijnsel kunnen we dit niet noemen.
Precies. Blijkbaar loopt t niet als gepland en daarom vind ik ook dat de overheid hand in eigen boezem moet steken.
Waar de oorzaak ligt van gemiste 'brieven' laat ik even in het midden. Maar de overheid zou wel de mogelijkheid moeten overwegen dat het aan de werking van hun site ligt, en daarom herinneringen of aanmaningen bij ongelezen digitale post tóch maar ook analoog sturen. Totdat je 99% zeker kan zeggen nu is het eigen verantwoordelijkheid burger, nu hebben we als overheid er alles aan gedaan dat je onze factuur hebt ontvangen, ons systeem werkt feilloos voor 99% vd burgers, en je hebt 'm zelfs online al gelezen.
Dat de overheid zich niet heeft voorbereid op een overgangsfase waarin de bevolking aan het gebruik van de site kan wennen komt op mij naïef over.
Op zich mee eens dat de overheid dit bepaald niet handig aanpakt. Maar er is zeker wel sprake van een overgangsfase, die duurt maar liefst zeven jaar. In die periode lopen verschillende campagnes om mensen te wijzen op MijnOverheid. Ook ontvang je, vanaf je aanmelding, de eerste twee jaar alle berichten zowel per post als digitaal. Dus ook als je niet vaak genoeg inlogt, krijg je de berichten alsnog op de mat.
7 Jaar klinkt inderdaad nog best wel redelijk als overgangsperiode. Heb wat gegoogled. De belastingdienst stelt zich inderdaad een periode van 5 tot 7 jaar voor.

Nu ik toch aan het googlelen ben. Logius heeft er een pdf over MijnOverheid gemaakt in Maart 2016. Hierin lees ik dat sinds maart 2016 van de toen 4 miljoen accounts 95% een email adres voor notificaties had verstrekt. Dit lijkt toch ook de veronderstelling te ondergraven dat met het activeren van een notificatie alles wel is af te vangen.

De factor mens maakt een dergelijk proces eigenlijk heel ingewikkeld. Zelf de gemiddelde tweaker lijkt hiermee moeite te hebben. Dit laatste verbaast mij trouwens een beetje. Voor mijn vrouw en ikzelf was de ingebruikname van die MijnOverheid account een redelijk rimpelloos proces. Dankzij de notificaties levert het gebruik eigenlijk geen probleem op. Ik herken mij wel in de verzuchting van Dual Infinity hieronder dat het mij niet centraal genoeg kan. Toch kan die goed bedoelde 5-7 jaar die wordt ingeschat niet genoeg zijn voor een hekkensluitende groep Nederlanders. Ik vraag mijzelf af of er niet altijd een laag in de bevolking is waarvoor dit altijd te hoog gegrepen zal zijn. Ik vermoed ook wel dat hiermee binnenskamers rekening wordt gehouden. De trade off op einde papier kan dus betekenen dat er een bepaalde support capaciteit van de belastingdienst nodig blijft om deze bevolkingslaag aangesloten te houden.
klaagt iedereen bij andere toepassingen dat het opt out is , met het nu ineens opt in zijn.
voor een keertje dat de overheid het goede voorbeeld geeft.

Nuja de dienst was beter ook opt in geweest.
Niet de dienst, de mailing als je er eenmaal mee begonnen bent, daar hebben we het over. De praktijk leert de dienst op dit moment blijkbaar opt-in is ;). Daaraan moeten ze voorlopig maar even niets veranderen, gezien de klachten.
Daar kwam ik vorige week gelukkig achter. Het waterschap bleek mij een rekening te hebben gestuurd, 4 maanden terug. De aanmaning komt gelukkig per post. Ik kijk eigenlijk ook maar heel soms op mijnoverheid.nl, heb het geactiveerd na aanleiding van de aankoop van ons huis.
Er staat als je inlogt heel duidelijk een vinkje waarmee je akkoord gaat dat die post daar afgeleverd word.

Er is dus helemaal niks aan de hand, en jij krijgt dus geen post in die inboxen...

Dit artikel gaat enkel over mensen die dus WEL akkoord zijn gegaan ;)
Dat had ik door, na xx aantal malen gewezen te worden op hoe dom ik zou zijn ;)

Maar de titel, en het bericht maken het niet duidelijker.
"Steeds meer Nederlanders lezen aanmaningen en berichten in MijnOverheid niet"

Ik had geen idee van het bestaan, dus ik kom daar niet.
Ergo ik lees een evt. aanmaning en bericht niet.

Achteraf blijkt dat je dus EERST een aanmelding + proces moet doorlopen vóór je daar iets ontvangt.
Is dat zo? Door het nieuwsbericht hoorde ook ik voor het eerst over mijn overheid,... Dus ik log in en stel gelijk een email adres in zodat het in het vervolg wel 'goed' moet gaan. Echter er stonden al wel een reeks berichten in tot zelfs uit 2015
Is dat zo? Door het nieuwsbericht hoorde ook ik voor het eerst over mijn overheid,... Dus ik log in en stel gelijk een email adres in zodat het in het vervolg wel 'goed' moet gaan. Echter er stonden al wel een reeks berichten in tot zelfs uit 2015
Zolang je je niet aanmeld in 'mijnoverheid' krijg je alles nog als poststuk
Tenminste dát begrijp ik uit alle reacties van overige 'niet wetende'
Dat men al sinds 2015 berichten (ook) die kant opstuurde, moet niet mijn probleem zijn, ik ben nergens akkoord gegaan met de digitale route.

Lees de tendens maar door, iedereen hier heeft alle stukken van vóór de aanmelding ook via de reguliere post gekregen.
Dat zijn berichten die je allemaal ook per post hebt ontvangen.
Dit gaat per persoon. Hondenbelasting is voor het huishouden, maar mijn vrouw is blijkbaar degene die de hond heeft aangegeven bij de overheid. Kinderopvangtoeslag gaat ook via mijn vrouw en niet via mij, terwijl we de aangiften samen invullen.

Ik heb me zojuist maar aangemeld en ik heb 10 berichten in de box zitten die ik (gelukkig) ook per post heb ontvangen.
Toeslagen kunnen slechts aan een persoon worden toegewezen. Het beste is te kiezen voor de voordeligste optie, meestal degene die het laagste inkomen heeft.
Eigenlijk moeten ze een optie inbouwen die ervoor zorgt dat je partner ook een bericht kan krijgen. Een soort forward optie naar je fiscaal partner.
Op de huidige manier is het risico erg groot om financiële problemen te krijgen. Als je een slordige partner hebt, dan kan het gehele gezin daaronder lijden.
Ik snap niet dat je dit argument specifiek aanhaalt bij het MijnOverheid, want dit kan bij elk medium gebeuren.

Wat je zelf aangeeft over dat jouw vrouw de hond heeft aangegeven. Stel dat jouw vrouw slordig is en je weet dat, dan moet jij zorgen dat de hond aangeeft.
De berichtenbox is persoonlijk. Overigens niet alleen voor overheden, maar elke instantie die gebruik mag maken van je BSN, pensioenfondsen bijvoorbeeld.
En dan kan je het van iedere instantie uitzetten vanaf de berichten box zelf behalve van de belastingdienst. Laat dat nou net die ene zijn waar ik berichten van krijg die aandacht behoeven...
Dit is persoons gebonden. En inloggen gaat via digid. En mijn overheid is redelijk groots aangekondigd. Ik heb Zowel van de belastingdienst als UWV als SVB brieven gekregen dat brieven via mijn overheid gingen. En ik krijg gewoon een mailtje dat ik een bericht heb in mijn overheid.
Beetje dom dit, het het MIJNoverheid dus het gaat over JOU, niet over die 3 anderen personen...
Beetje dom .... ?
Ik heb er nooit een bericht over gekregen.
Naar welk email adres zouden ze dat dan sturen ?

Je zal toch op een bepaald moment moeten aangeven dat je akkoord gaat.
Ik heb geen inloggegevens gezien, geen brieven hierover gekregen.

In het rapport zag ik al dat het nogal onlogisch ingegeven is, een dame van 70 die dus kennelijk akkoord gegaan was, door in te loggen in de dienst.
Ik hou me van den domme, ik log niet in, dan is er ook geen akkoord, dus kunnen er aanmaningen komen wat ze willen, wordt een aardig stukje rechtspraak.
Krijg je mailtjes van DUO niet (meer) via MijnOverheid dan? Sowieso krijg je daar je berichten van je toeslagen (bv zorgtoeslag).
Als je op www.toeslagen.nl rechtsboven op Inloggen klikt, krijg je de keuze om in te loggen op 'Mijn Belastingdienst', 'Mijn toeslagen' en 'Voor ondernemers'

Ook wel een misser IMO.
Mja die belastingdienst en toeslagen apart vind ik ook al zo apart. Maar dat komt weer omdat instanties niet samen mogen of willen werken en daarbij net wat meer willen dan de individuele services mogen/willen bieden.
Nog nooit van mijnoverheid en een berichten box gehoord,
Je bent de enige niet. Ik heb er ook niet eerder van gehoord, laat staan gekeken. En we zijn de enige niet.
Ik zou ook niet weten waarom.
Ik blijk nu ook 11 berichten te hebben, terwijl ik pas net mijn account heb geactiveerd omdat ik ook niet wist dat het bestond.

Ik dacht dat het alleen DUO was en that's it.. I thought wrong..
Tot een paar weken geleden wist ik ook niet van het bestaan van deze inbox totdat ik er per abuis in terecht kwam, tot mijn verbazing had ik daar ongelezen berichten tot wel 2 jaar terug,

Ik was totaal verbaasd dat ik blijkbaar een inbox bij de overheid had. Ik beschouw mijzelf niet als digibeet (verre van dat zelfs) en vind daarom dat als een (gemiddelde) burger hierdoor in de problemen komt dat dat compleet de overheid aan te rekenen is en de burger vrijpleit.
Als ik het goed begrijp moet je dat ook vooral zo houden, zolang je die MijnOverheid niet aanraakt, wordt je ook niet "geactiveerd".

Eenmaal geactiveerd gaat de overheid blijkbaar alles in die box gooien en ben je zwaar het haasje als dat aanmaningen blijken te zijn.
Kan zijn dat je nog niet daar mee in aanraking bent geweest, maar het is een box waar je in moet loggen via DigiD en waar je berichten van oa belastingdienst in komen.
Mijn overheid werkt prima. Je brieven die je thuis krijgt open je toch ook? Je bankrekening check je toch ook online. Maar als het over de overheid gaat hebben we daar problemen mee?
Die brieven die ik op mijn mat krijg, die zie ik als ik thuis kom. Die berichten op een website niet. Moet je toevallig maar eens aan denken om dat te controleren.
Of de notificatie instellen, dan zie je die dus ook binnenkomen ;)
oh, ik heb een bericht, kijk ik zometeen wel, als ik achter m'n pc zit. En dan bedenk ik 4 weken later dat er nog een bericht staat te wachten...
oh, ik heb een bericht, kijk ik zometeen wel, als ik achter m'n pc zit. En dan bedenk ik 4 weken later dat er nog een bericht staat te wachten...
Ja, zo gooi ik dus de post in de hoek...
Voor papieren post hoef je niet je pc op te starten, je digid code zoeken, je mailbox weer te openen... Ik heb de belangrije brieven al geopend in de tijd die het me kost om van de voordeur naar de keuken te lopen.
Uiteindelijk is het een enorme besparing voor zowel de overheid als het milieu als alles digitaal is en berichtgeving niet meer per post gaat, maar hier zitten mensen te zeuren over dat ze de computer moeten opstarten. |:(
Wanneer je eens wat vaker in je berichtenbox kijkt zal je je DiGiD-code snel uit je hoofd leren en is die stap overbodig. PC- en browser opstarten zal je ook wel voor andere zaken doen. blijft alleen het klikken op een snelkoppeling over.
waarom kunnen ze niet gewoon een mailtje sturen, de meeste berichten bevatten toch een PDF met een brief waar de daadwerkelijke info instaat waar het over gaat.
Anoniem: 896479 @aegis6 september 2017 19:05
Ten eerste phishing, iedereen kan wel een PDF sturen die zogenaamd van de Belastingdienst afkomstig is.

Ten tweede privacy, ik houd brieven v/d Belastingdienst graag voor mezelf.

Ik vind die berichtenbox helemaal niet tof. Na iedere keer dat ik heb inlogd moet ik accepteren dat bepaalde instanties via die box willen communiceren. Bij iedere instantie waar ik het vinkje uit kan zetten, zet ik deze dan ook direct na het inloggen uit. Alleen het Belastingdienst vinkje is grijs.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 896479 op 24 juli 2024 05:47]

Ten tweede privacy, ik houd brieven v/d Belastingdienst graag voor mezelf.
Log in bij de overheid met DigID, geef je publieke PGP sleutel af en haal hun publieke PGP sleutel op. Mail wordt voortaan versleuteld (=vermijd meekijkers) en ondertekend (=vermijd phishers) naar je verstuurd. Done! :)

Kon het maar zo, maar helaas... Het zou ideaal zijn als de overheid hier een voorbeeld in zou nemen, zelfs voor die enkeling die het gebruikt. Het zou de adoptie van PGP/GPG misschien ook iets kunnen vergroten. Wie wilt nu niet meteen dit soort belangrijke berichten op een veilige manier in de mail ontvangen? Als het digitaal moet, doe het dan goed.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 00:06]

Op zich is er ook S/MIME wat dit ook al doet zonder dat uitwisseling van de sleutel nodig is - in elk geval voor ondertekening.

En met die PDF's inderdaad, dat vind ik wel slecht.
Als je de berichten een keer op een andere pc leest, dan staan er meteen vertrouwelijke pdf's in de downloads-map...
En met die PDF's inderdaad, dat vind ik wel slecht.
PDF's zijn ook slecht omdat het niet WYSIWYG is. Er kunnen verborgen macro's en andere narigheid in zitten.

Daarom dat ik PGP/GPG voorstel (ondertekenen en versleutelen), met plain text berichten. S/MIME kan mogelijk standaard als PGP/GPG niet ingesteld is door de gebruiker, maar je kan er geen brieven over de mail mee versturen doordat SMTP verkeer onder servers niet verplicht versleuteld is, en de ontvangende mailserver nog steeds kan meelezen.
Dat is misschien leuk voor een paar crypto fans, maar ik zit daar niet op te wachten. En ik zie het mijn moeder helemaal niet doen.

"Publieke sleutel? Moet ik dan m'n voordeursleutel naar de belastingdienst opsturen???"
Begrijpend lezen is moeilijk voor veel mensen, ik weet het.

Nergens stel ik voor dat iedereen het (verplicht) moet gebruiken.
Het zou ideaal zijn als de overheid hier een voorbeeld in zou nemen, zelfs voor die enkeling die het gebruikt.
Daarnaast kan het ook zo zijn dat mailclients dit standaard op een gebruiksvriendelijke (one click?) manier gaan implementeren omdat er dan meer behoefte aan is.

Dus nee, maak je maar geen zorgen over jezelf en je moeder. Paniek om niets.
Tof idee, een klein landje zoals Nederland die van Google, Microsoft, Zoho, Mozilla e.a. gaat wensen dat zij iets implementeren omdat Nederland heeft bedacht dat die manier de enige juiste is.

Het zou me niks verassen, Nederland is heel goed in steeds het wiel opnieuw uit te vinden.
Daar ben ik dan ook bang voor ja.
Maar als ze SMIME/PGP zouden gebruiken, elke fatsoenlijke mailclient ondersteund dat.
Het ICT systeem van het CJIB werkt verrassend goed.

Gek is dat hè?
Maar daar betalen we dan ook 9 euro administratiekosten voor per bekeuring :')
Dus je hebt een berichtenbox van de Overheid waar je geen enkele overheidsinstantie gebruik van wilt laten maken. Waarom heb je dan zo'n berichtenbox?

En Phishing is niet van toepassing, gezien elk bericht alleen via site gelezen kan worden en je dus gewoon zelf naar mijnoverheid.nl kunt gaan om te lezen. Verder werkt het spamfilter van Google e.d. best prima hierop

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 25 juli 2024 00:06]

Wat doet jou denken dat die berichtenbox mijn idee is?

En dat ding is aan mij opgedrongen op last van de Belastingdienst.
Dus? Dan ontkoppel je je mailadres en krijg je verder ook geen notificaties meer. Wat is dan het probleem? Naast het feit dat het hebben van zo'n ding ook geen probleem is (en eerder positief dan negatief wordt ervaren). Als je je er al niet open stelt voor een dergelijke mailbox, vraag ik me af hoe je anders al je zaken wilt regelen? Per post? Success daarmee. Dat wordt straks allemaal wegbezuinigd (uit kostenoverweging of milieuredenen).

En stel dat je ineens de WW in moet, dan is het toch fijn om snel op de hoogte te bljiven.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 25 juli 2024 00:06]

Dan ontvang ik dus geen berichten meer van de Belastingdienst, want die communiceren enkel digitaal.

Als ik de optie had om geen 'MijnOverheid' te moeten gebruiken, had ik daarvoor gekozen.

En wat de toekomst brengt zien we dan wel weer.
Enkel digitaal? Was het maar waar.
Alle berichten via MijnOverheid zijn tot nu toe duplicaten van wat ik ook (nog steeds) per papieren post krijg.

Erg irritant omdat in de email-notificaties niets staat over een onderwerp en je dus steeds moet inloggen om vervolgens te constateren dat je de brief al had. Of anders zie je de post na een paar dagen alsnog in de brievenbus.

Tot nu toe dus dubbelop en overbodig. Maar alles staat wel bij elkaar, da's waar.

(Ik kan me trouwens van betaalverzoeken en aanmaningen niet voorstellen dat ze die NIET op papier versturen. Volgens mij is dat zelfs wettelijk verplicht.)

[Reactie gewijzigd door Kalief op 25 juli 2024 00:06]

Betaalverzoeken krijg ik vaak genoeg niet per post!
De aanmaning dan weer wel 8)7
Waarom zet je ze uit? Ze gaan echt je box niet vol spammen of zo.

Gemeente bijvoorbeeld sturen alleen naar hun eigen inwoners berichten, en in bijna alle gevallen gaat het dan om gericht berichten en niet aan iedere bewoner.

Grootste nadeel is meestal de DigiD. Daarvan is iedereen altijd zijn login en paswoord vergeten. En die onnodig lange SMS code die daarna komt help helemaal niet om mensen hun box te laten controleren.

[Reactie gewijzigd door Countess op 25 juli 2024 00:06]

Grootste nadeel is meestal de DigiD. Daarvan is iedereen altijd zijn login en paswoord vergeten.
Nou, ik niet dat is gewoon opgeslagen bij de belastinggegevens voor die ene keer per jaar.
SMS ?

Neen, als mij niet wordt gemeld wat ik er moet zoeken en waarom, dan kom ik niet bij de Overheid.
Want je vult nooit belastingpapieren in (en wilt daar nooit van op de hoogte worden gehouden)? Je hebt nooit nieuwe identiteitsbewijzen nodig? Nooit rijbewijs verlengen? Nooit zorgtoeslag of andere toeslagen nodig? Nooit contact met je lokale overheid? Het is niet alsof je ze nooit nodig hebt. Niet vaak, maar eens per jaar moet toch goed mogelijk zijn?

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 25 juli 2024 00:06]

Want je vult nooit belastingpapieren in (en wilt daar nooit van op de hoogte worden gehouden)?
Eens per jaar de belasting. En de teruggave komt gewoon op mijn rekening.
Kan heel goed zonder een ongevraagde brievenbus van de overheid. Al jaaaren.
Ja dat kan je met alles wel zeggen, iemand kan ook een brief in n blauwe envelop in mn brievenbus gooien.

Als de brief naar persoonlijke email wordt gestuurd is die toch ook voor jezelf?

Ik zie het verschil niet of ze nou een papieren brief sturen of een pdfje in de mail (zeker niet wanneer email-briefgeheim eindelijk een ding is)
Omdat in die brief jou persoonlijke gegevens staan. Een mail gaat over verschillende mailservers. Stel je voor dat al die miljoenen berichten van 1 van die servers worden gehacked. Goudmijn voor criminelen. Daarom niet 😉
Het zou leuk zijn als je je PGP-sleutel kon uploaden en daarmee de berichten wel versleuteld voor jou in je mailbox kon ontvangen. Gaat niet voor iedereen werken maar voor de technisch onderlegde Nederlander wel, en een stuk makkelijker dan steeds moeten inloggen.
Klopt, het wachten in nog altijd op het moment dat iemand een PostNL-busje gaat overvallen (en dan die met brieven he, niet die met pakketjes)
Bij mijn weten iets met privacywetgeving of regelgeving binnen de overheid. Een PDF via email zou onderschept kunnen worden. Via berichtenbox wordt als veilig gezien.
Niet alleen privacy maar ook iets met de garantie dat afgeleverd is en gezien. Dat laatste lijkt dan niet echt te werken.

Begrijp me goed, ik bedenk het niet zelf. Ik heb wel een koppeling met de berichtenbox gemaakt voor een gemeente. Daar heb ik dit meegekregen.

Ik heb echt een hekel aan deze zogenaamde service. Ik ontvang al van meerdere partijen e-mails met daarin de melding dat er een factuur klaarstaat. En die haat ik ook. Deze berichtenbox komt er straks bij (tot nu toe nog kunnen uitstellen).

Het idee hierboven met pgp vond ik wel mooi, maar vanwege de aflevering garantie zie ik ze dat niet doen.

Ik zou graag zien dat ze een API beschikbaar stellen zodat ik zelf een app kan maken die die berichten ophaalt. Dat kan dan prima met een DigiD koppeling.
Niet alleen privacy maar ook iets met de garantie dat afgeleverd is en gezien. Dat laatste lijkt dan niet echt te werken.
Dat krijgt men ook niet van brieven die per gewone post gestuurd worden, en dat is ook altijd een geaccepteerd communicatiemiddel geweest.
Ja tell me about it. Maar ik ben lang geleden gestopt met het proberen te snappen van de denkwijze van de zogenaamde wijze heren.
Omdat ze dan niet meer dit soort statistieken kunnen publiceren over hoeveel Nederlanders hun berichten lezen :+

Nee, alle gekheid op een stokje; hoewel ik dat persoonlijk ook het liefst zou hebben vanuit het perspectief van gebruiksgemak, wordt een email (of emailbox) wordt niet als een veilig medium voor communicatie met de overheid beschouwd, waarschijnlijk terecht. De berichtenbox legt vast of een bericht gelezen is; dat werkt met een email niet. Aantonen of iets wel of niet verstuurd/gelezen is zou dan een stuk lastiger zijn.
Zojuist door dit artikel maar is gekeken op "Mijnoverheid". Als tweaker gebruikte ik dit systeem zelfs al niet. Viel me wel op dat je ook de berichten als e-mail kan krijgen.

Wat ik me wel afvraag, ik zie berichten in mijn inbox die ik ook op papier heb gehad, uit 2013. Zijn die ook mee genomen in dit onderzoek? Want als persoon die alles nog via de post kreeg, heb ik nooit de inbox geopend, en had 10 ongelezen berichten
Ik ontvang dezelfde post van het UWV in mijnoverheid en mijnuwv. Maar op mijnoverheid kan ik niet alle bijlagen downloaden. Dus moet ik bij UWV inloggen. Ik log nu direct bij mijnuwv in en het bericht op mijnoverheid blijft voor langere periode ongelezen.

edit: tekst van mijnoverheid er bij gepakt
De betaalspecificatie van uw uitkering staat klaar op Mijn UWV. Uw betaalspecificatie vindt u op https://werknemer-portaal.uwv.nl/mijndocumenten/

[Reactie gewijzigd door Maulwurfje op 25 juli 2024 00:06]

Precies, dit doe ik ook. Ik heb de e-mailnotificaties ingesteld en als ik een mail krijg dat er een bericht van het UWV in zit, dan ga ik rechtstreeks naar de UWV site. Want het gaat altijd om specificaties die ik alleen daar kan inzien.

De enige andere mails die ik krijg zijn van de Belastingdienst, maar tegen de tijd dat die melding in de Berichtenbox staat heb ik al lang een papieren versie van die brief op de mat gekregen... |:(

Dus... ook bij mij blijven veel Berichtenboxberichten (hehe) ongelezen.
Berichten als email? Volgens mij is toch alleen notificaties mogelijk? Dus "er is een nieuw bericht, kijk snel!". Ik heb bij geen enkele dienst ook de inhoud in de mail gehad, alleen in die berichtenbox.
Je kunt helemaal niet de berichten als e-mail krijgen. Enige wat je als e-mail krijgt is dat er een bericht voor je klaar staat op mijnoverheid, en in de betreffende mail die je dan krijgt staat zelfs geen link in naar mijnoverheid. KON het maar dat je zelf mocht kiezen dat de berichten die daar staan gewoon doorgemaild worden (en het dus MIJN keuze/risico is).
Sinds vorige maand krijg ik ineens berichten van mijn pensioenfonds in de digid-box.
Nu snap ik wel de link tussen overheid en pensioenfondsen, maar wat is de volgende? De bank, energie en water bedrijven? En hoe lang duurt het dan voordat gewone bedrijven spam kunnen gaan sturen?
Het is echt puur voor overheindsinstanties, dus niet voor commerciele doeleinden. De meeste commerciele partijen hebben een eigen box. :p
Ik krijg ze toch echt nu ook van het pensioenfonds wat geen binding heeft met de overheid.
Dat is niet helemaal waar, dat is meer een hybride situatie. Het is opzich logisch dat ze dat voor t gemak combineren.
En wat is dan het volgende? Energie- en waterbedrijven? Daar is de overheid vaak zelfs medeeigenaar van.
Als aandeelhouder ja, maar dat zijn dus overheidsactiviteiten in de commerciële sector; dat is anders.
Waterschappen kunnen trouwens wel sowieso contact met je opnemen via MO, de maatschappij die het water aan je huis levert echter weer niet.
Het is een instantie die je BSN verwerkt, en die kunnen communiceren via die box. Je weet dat je ook je gegevens van alle pensioenfondsen waar je wat hebt staan via één centraal overzicht kan opvragen?
Hoe heet die pensioenfonds dan?
Ik vraag me wel af hoe ze het precies hebben gemeten. Toen ik MijnOverheid activeerde had ik iets van twee jaar aan voorlopige én definitieve toeslagberekeningen ongelezen staan. Die heb ik nu nog steeds niet geopend, omdat ik die allang op papier heb gehad, dat wil niet zeggen dat ik recentere berichten niet heb gelezen.
Mja de statistiek is wat vertekend. Maar ik markeer ze momenteel gewoon allemaal als gelezen, of het me interesseert of niet. Mede ook omdat dan de drang van overheidsinstellingen om meer informatie te sturen aanwezig is (als niemand leest, zal ook niet meer worden verzonden). Er zijn nog veel papieren berichten die ik prima in de mail zou willen.

Maar mede omdat je ze op papier krijgt, worden ze niet gelezen en eigenlijk zou het relevanter zijn als ze hierbij kijken naar vooral berichten die niet op papier worden gelezen.

Ik kan me ook niet voorstellen dat je een aanmaning krijgt via die box, maar vervolgens niks bij de post.
Wat ik vooral bedoel is: Hoe relevant zijn de ongelezen berichten? Als er meer mensen zijn zoals ik, die vooral irrelevante berichten niet als gelezen markeren dan is het probleem wellicht kleiner dan het zo lijkt.

edit: oh, wat je misschien bedoelt is dat het handig zou zijn als ze alleen kijken naar gevallen waar je sowieso geen papieren alternatief krijgt. Dat lijkt me zeker een goed idee. Ik denk zelf dat je dan heel andere aantallen te zien krijgt.

[Reactie gewijzigd door Patriot op 25 juli 2024 00:06]

Ik zag het laatst toevallig nadat ik online aangifte had gedaan. Daarvoor had ik dus totaal geen idee dat ik dit had, heb me ook nooit specifiek ervoor aangemeld ofzo.
Krijg je hem niet gratis bij een DigiD?
Zover ik weet heeft de overheid ook een brengplicht voor dit soort berichten, en hebben burgers geen haalplicht. Met andere woorden: MijnOverheid is niet 100% legaal / correct, en berichten die je krijgt daar is niet jouw schuld als je die niet leest.
Lijkt me sterk... als de overheid/CJIB een aanmaning/bekeuring in mijn brievenbus stopt en ik hem er gewoon niet uithaal ben je ook gewoon de sigaar, dat deze box digitaal is lijkt me niet heel anders. Het bericht is immers gewoon "bezorgd".
Uit vele andere reacties hier lijkt het mij duidelijk dat velen niet eens weten dat ze dit hebben... dus kan je wel stellen dat het nog lang niet ingeburgerd is en dus niet als de normale gang van zaken kan beschouwd worden. Willen ze echt iets van jou dan kunnen ze toch nog altijd een aangetekende brief sturen lijkt mij.
...als de overheid/CJIB een aanmaning/bekeuring in mijn brievenbus stopt
Maar van mijn brievenbus weet ik dat ik die heb. Van de overheid heb ik brief noch mail gekregen die mij wijst op het bestaan.
Maar ach..
Zolang er dan een bericht ook richting mijn Eigen mailbox gaat, ok, maar je kunt niet verwachten dat wanneer er geen bericht van mijnoverheid in mijn Eigen mailbox komt, dat ik elke week/dag die schijtbox van de overheid ga zitten controleren. En daar zit em het probleem, blijkbaar komen vaak genoeg die meldingen dus niet aan bij de gewone mailbox.
'gelukkig' :( komt de post van de CJIB nog gewoon bij mij via de normale brievenbus... is alleen wel altijd post waar ik niet op zit te wachten..
Ik kan je garanderen dat dit al wettelijk is geregeld of geregeld gaat worden op korte termijn. Zoals ik eerder in deze thread heb aangegeven, heb ik 3 jaar geleden al een koppeling met de berichtenbox gemaakt voor een grote gemeente en toen was al duidelijk dat men zat te wachten op de nieuwe wetgeving die in de molen zat.
Er zijn al genoeg mensen die ook de briefpost niet lezen en je kunt de titels van de mails zien met bijvoorbeeld '' betaalspecificatie uitkering '' die je elke maand krijgt en dus mogelijk niet opent.
Combineer dat eens met de toch wel grote groep mensen die sinds een aantal jaar geen enkele vorm van een computer hebben of hadden verplicht zijn beschikking te hebben tot een computer met internet om bepaalde belangrijke overheids informatie te ontvangen en je krijgt deze dramatische cijfers.

Dit systeem is veel te snel ingevoerd, hebben ze echt niet goed over na gedacht.
Nederland lijkt soms wel een ICT test gebied, uiteraard vaak leuk voor ons Tweakers en ICT'ers maar veel mensen ( vooral ouderen ) kunnen er niet mee overweg met alle gevolgen van dien.
Nou, dat test gebied is voor niemand leuk ;) Jan met de pet snapt er geen bal meer van en wordt van kastje naar de muur gestuurd en de gemiddelde Tweaker snapt het probleem maar frustreert zich omdat het niet opgelost wordt.

Wij lopen altijd te koop met dat Nederland een ICT land is terwijl we ook toegeven dat het een puinhoop is... mijn mond valt nog regelmatig open van verbazing.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.