Vijf miljoen Nederlanders hebben MijnOverheid-account

Vijf miljoen Nederlanders hebben een account aangemaakt op MijnOverheid. Een jaar geleden stond de teller nog op minder dan twee miljoen accounts. Ook het gebruik van DigiD is flink gestegen, van 158 miljoen authenticaties in 2014 naar 206 miljoen in 2015.

Digid-logoEr zijn op dit moment 12,5 miljoen actieve DigiD's, eind 2014 was dat 11,8 miljoen. Het aantal authenticaties is flink meer gestegen dan het aantal actieve DigiD's, waaruit is op te maken dat er steeds meer gebruikgemaakt wordt van de inlogmethode.

Steeds meer overheidsorganisaties sturen post digitaal naar de Berichtenbox van het MijnOverheid-account. Het aantal organisaties die dat doen, is toegenomen van 29 naar 147. In 2015 werden er 44 miljoen digitale berichten verstuurd, een jaar eerder was dat 27 miljoen.

De cijfers blijken uit twee onderzoeken die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft laten uitvoeren. Volgens de onderzoeken is 88 procent van de veelgevraagde diensten van overheidsorganisaties online beschikbaar. Minister Plasterk zegt tevreden te zijn over het aanbod van digitale diensten van overheidsorganisaties.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

12-10-2016 • 14:58

287 Linkedin

Lees meer

Gebruik DigiD neemt toe met 25 procent Nieuws van 21 december 2016
Pilot Idensys gaat van start in januari Nieuws van 30 december 2015
Gebruik DigiD stijgt met 21 procent Nieuws van 23 december 2015

Reacties (287)

287
284
239
2
1
8
Wijzig sortering
Bij dit bericht is belangrijk op te merken dat MijnOverheid juridisch gezien de postbak van de burger is. Deze juridische status zorgt er dus voor dat de ontvanger zich niet kan verschuilen achter de redenatie ‘Ja, ik had het niet gezien / ik kom hier maar ééns in het jaar’. Zodra je één keer hebt ingelogd bij MijnOverheid wordt je, net als bij de fysieke brievenbus in je huis, geacht de post frequent te lezen. Als je dus een mailtje krijgt van een nieuw bericht, zou ik hem maar snel bekijken. Wie weet wanneer verkeersboetes alleen nog via MijnOverheid worden gestuurd, en jouw €30 boete plots met honderden euro’s wordt verhoogd omdat je hebt verzaakt de brief te lezen.
En dat is precies wat er zo verkeerd aan is. Jij als burger moet de informatie die zij jou sturen gaan halen. Het zou niet zo'n probleem zijn als alleen de overheid dat zou doen maar elk bedrijf doet het. Je pensioenverzekeraar, je zorgverzekeraar, je hypotheekverstrekker, je werkgever, allemaal openen ze portalen waar jij de informatie die zij je willen sturen actief moet gaan ophalen. De bedrijven hebben natuurlijk goede redenen daarvoor (email is veel te onveilig om privacy gevoelige dingen te kunnen sturen en de papieren post in inmiddels te duur en te onbetrouwbaar geworden).
Eigenlijk is het de schuld van ons ITers, wij hebben de meest gruwelijke anti-spam maatregelen verzonnen maar geen email 2.0. Een mailbox waarnaar toe alles versleuteld wordt verstuurd (public private key) en waar bedrijven/mensen je een "vriendschapsverzoek" kunnen sturen dat jij moet accepteren zodat je ze jouw publickey kunnen krijgen.
Maar dat neemt niet weg dat het absoluiut verkeerd is om van de burger te verwachten dat deze actief de informatie die hem gestuurd wordt gaat afhalen op allerlei verschillende locaties.
Helemaal waar.

Een Mail 2.0 is al heel lang overdue. Ik gebruik soms liever WhatsApp i.v.m. de afleverbevestigingen dan mail.

<rant>
Dit monster van de overheid is echter een _hele_ lange weg van Mail 2.0 af. het heeft een paar elementen van Mail2.0, maar van enige handigheid of minimaal gelijke functies als een Mail1.0 client is er niet. De ontwerper hiervan heeft de minimale specs gehandhaafd denk ik, maar ze zijn alle normale functies die een beetje "mailbox" mag hebben vergeten.

[img]https://s10.postimg.org/5sy27xeyt/voorbeeld.png[/img]

1) Hier wil ik graag mijn mail-iconen voor forward, delete, searchbox etc.
2) Waar is het CHECK ALL boxje?
3) Paginering? en dan maar 10 items per blad? Daar gaat mijn overzicht op wat er allemaal is!
4) Useless.... Verplaatsen naar archief en delete. Dat had in de topbalk gekund.

Score qua usability: een DIKKE onvoldoende.

Wat mist? Ik noem even een:
- Simpele forward functie
- Zoek, sorteer, groepeer, filter functies
- Snel (qua usability).
- Uitgebreide reminder instellingen, cc mogelijkheid (en ik snap dat er geen link in die reminders staat maar onhandig is het wel!
- Opties zodat de reminders kunnen zeggen WAT voor soort mail er is binnen gekomen (tricky - i.v.m. privacy, maar ik WIL dat. anders moet ik voor elk waterschaps overleg berichtje inloggen om erachter te komen dat er een wisseling heeft plaatsgevonden van voorzitters o.i.d.... *niet interessant*)
- Drag-and-drop "web 2.0" beheer van je mail.
- Die draak van een paginering weg. Echt jongens... kijk eens naar Roundcube, Outlook, Gmail, Yahoo, of Squirrelmail om eens wat ideeën op te doen hoe het WEL moet.


Echt - als ik alle mailtjes van officiele instanties hier in zou ontvangen dan is binnen no time het overzicht kwijt. Ik heb me dus ook voor alles afgemeld. Liever alles met de (onveilige/niet traceerbare) post dan werken met dit drama.


</rant>

[Reactie gewijzigd door Stranger__NL op 13 oktober 2016 10:06]

Ja, de afzender meesturen zou wel handig zijn.

Zelfs de onderhoudsberichten dat ze onbereikbaar zijn worden zonder inhoud verstuurd, dus dan wil je inloggen omdat er ' een bericht op je wacht' - en dat kan niet, want dan is dat onderhoud al aan de gang 8)7
Als het zo belangrijk is, waarom zit het dan niet in m'n bank GUI?

Die zie ik een paar keer per week en contact met overheid draait meestal om financiele dingen.

Kan dat niet mee met de bank API in 2018?
Die "Mail 2.0" gaat om keuzes en politiek, niet om technische beperkingen.

Versleutelde en getekende e-mail is er al heel lang. Niemand kiest ervoor om het te gebruiken. Het zou ook meteen een eind maken aan spam, en het zou ook juridische waarde kunnen verstrekken aan e-mail, want een digitaal getekende mail is heel moeilijk te vervalsen.
De reden dat versleutelde email niet grootschalig wordt ingezet is dat het klunnelige add-on's moet. De manier om het breed ingezet te krijgen is door het in het protocol te verwerken. Https slaat nu wel breed aan. Maar bij mail hebben we daar een enorme achterstand.
En ja. Het maakt mails veilig, bewijsbaar authentiek en maakt ongewilde spam onmogelijk. Dus waarom is er dan nog steeds geen email 2.0?
Dat bedoel ik. 't Is alleen onwil. Protocollen zijn er allang, en (in tegenstelling tot https die de beveiliging op socket niveau doet via TLS) kun je gewoon de bestaande SMTP transportlaag blijven gebruiken.

Enige beletsel is de onwil van de eindgebruiker. Misschien wel veroorzaakt door "klungelige add-on's", maar da's wat ik bedoel met "keuzes en politiek". Als je nou alle mailservers moest aanpassen, dan had je een technisch probleem. Maar dat is helemaal niet zo.

Gangbare mailclients als thunderbird en outlook werken prima met encrypted mail. Opzetten van een systeem dat ik met een smartcard mijn mail moest lezen werkte prima, kaart erin, mail openen, pincode geven (per sessie, hoeft niet voor elke mail, blijft geldig tot de kaart eruit gaat), en klaar. Mail sturen met encryptie gaat gewoon transparant, omdat mijn public-key in je adresboek staat.
Daarom wil ik juist naar een email 2.0. Zodat iedereen het heeft. Niet alleen mensen die versleuteld versturen als mogelijkheid hebben ingericht. Het is absurd dat we het een goed idee vinden dat websites via https gaan maar dat de bulk van de mail onversleuteld over het net gaat, hier zitten ook persoonlijke data bij. En ITers weten van versleuteling maar mensen voor wie het belangrijk is dat ze het weten (denk aan belastingadviseurs) etc hebben geen idee. Dus daarom zou ik wel een echt nieuw protocol met een echt nieuwe mailbox willen.
waar bedrijven/mensen je een "vriendschapsverzoek" kunnen sturen dat jij moet accepteren zodat je ze jouw publickey kunnen krijgen.
Bijna. Een public key moet volledig public zijn. Het moet andersom werken: jij moet zelf aangeven welke public keys (mensen) jij wilt accepteren/kunnen zien.

[Reactie gewijzigd door dtech op 12 oktober 2016 19:22]

Het gaat er niet om of de email veilig is, maar een van de meest belangrijke redenen is dat, de verzender niet kan controleren of het bericht bij de ontvanger is aangekomen.

p.s. Als je dit omdraait is dit dan ook voor mij weer een van de belangrijkste redenen die ik mis in het hele overheid postvak gebeuren. Namelijk dat ik ook een bevestiging heb van afspraken met de overheid na een contact. Bijvoorbeeld als ik bel met de belastingdienst en een afspraak maak, hoe kan ik dan controleren wat is afgesproken heb, ik heb namelijk geen bewijs van betalingsregelingen totdat ik een postbrief heb ontvangen of informatie die aan mij is verstrekt of dat een telefoongesprek heeft plaatsgevonden of welke postbrief ik aangetekend aan de overheid heb gestuurd, het is niet dat ik een copy van mijn brief in mijn digitaal postvakje ontvang. Daarom vul ik ook nooit webformulieren op andere website in als een normale email een alternatief is.

''Volgens de onderzoeken is 88 procent van de veelgevraagde diensten van overheidsorganisaties online beschikbaar.'' BULLLSHIT verkeerde vraagstelling in het onderzoek, waarschijnlijk (p.s. waar is die vraaglijst en de resultaten link van dat onderzoek eigenlijk of moet ik dat zelf gaan zoeken ? Hierbij tellen ze gewoon alles mee van organisaties die nog werken aan aansluiting tot mijnoverheid, maar nog niks of bijna niks digitaal sturen (zoals de belastingdienst die maar een heel klein standaard brieven via het posvak online zet die iedereen zal ontvangen, maar heb je iets afwijkends van het collectief dan sturen ze nog gewoon briefpost). En dat is dan iets waar ik me nog meer aan erger, organisaties die op 2 manieren post naar je sturen. 100% post digitaal aub als ik de beslissing heb gemaak dat ik ben overgestapt.

Waar ik ook echt een fucking hekel aan beging te krijgen is de vraag als je inlogged bij mijnoverheid:
"Ja, ik ga ermee akkoord dat ik ook van deze organisaties post in mijn Berichtenbox kan ontvangen, en dus niet meer op papier."
Ook al heb je al 100 keer die vraag geskipped en zijn er geen nieuwe organisaties bijgekomen sinds de laatste keer.

TIP vink eens de optie in mijn overheid aan 'Herinnering van nog niet gelezen berichten in de berichtenbox' dan krijg je 3 weken nadat een nieuw bericht is ontvangen een 2de mail als je lui bent geweest.

Eigenlijk hadden ze hier nooit aan moeten beginnen zonder een degelijke verplichte 2-staps verificatie.

[Reactie gewijzigd door P.A.T.R.I.C.K op 12 oktober 2016 22:16]

Maar dat zou natuurlijk omgekeerd ook in je voordeel kunnen werken. Brief niet gelezen? Probeer dat maar eens te bewijzen.

Niet ingelogd gedurende de verstrijktermijn? Keihard bewijs. Mits men de logs natuurlijk wil overhandigen...
Leuk dat je kunt bewijzen dat je niet ingelogd hebt maar dan ben je nog fout. Je wordt namelijk geacht om het regelmatig te controleren.

Los van dit gaan er nog erg veel zaken fout. Zo zijn er mensen die zonder het zelf gedaan te hebben ineens een mijn overheid account hebben, zijn er storingen, etc.

Ook lijkt het mij bij een eventuele gang naar de rechter heel vreemd worden dat de overheid zelf al jouw post opslaat.

Verder zou het erg fijn zijn als je alle berichten ook gewoon per mail kunt ontvangen. Zelfde probleem met de DUO. Krijg je een mail dat een bericht klaarstaat. Als ik dan nog eerst naar de website moet gaan, moet inloggen, bericht moet zoeken, deze ook moet downloaden.. pff Dan is een brief op de deurmat een stuk minder werk.
Ik kan wel begrijpen waarom je niet meer dan een melding krijgt dat er een bericht klaar staat. Dat bericht kan namelijk privacygevoelige informatie bevatten dat je niet in je mailbox wilt hebben.
Het zou leuk zijn als je iig die optie zou kunnen krijgen. Het is toch mijn post? Misschien heb ik er wel geen moeite mee dat anderen de berichten in mijn mailbox kunnen lezen.

En daarnaast zou ik het helemaal top vinden als ze PGP zouden ondersteunen. Even je public key registeren, eventueel met legitimatie bij het gemeentehuis of iets dergelijks, en dan gewoon de berichten in je mailbox ontvangen. Dan heb je hetzelfde gemak als met gewone post én de beveiliging van privacygevoelige informatie.

[Reactie gewijzigd door SH4D3H op 12 oktober 2016 16:12]

Het zou leuk zijn als je iig die optie zou kunnen krijgen. Het is toch mijn post?

Het is simpelweg geen goed idee, zo maar een paar redenen:
- e-mail adressen zijn vluchtig, het kan zomaar zijn dat ik over 5 jaar jouw mailadres gebruik
- waarom gegevens überhaupt al in een beveiligd systeem opslaan als ze daarna doodleuk de wereld in worden geslingerd?
- de kans op datalekken wordt enorm vergroot als mails naar allerhande systemen worden verstuurd

Natuurlijk kan je allerhande redenen en uitzonderingen verzinnen waarom het wel een goed idee is maar met 16 miljoen individuen moet er ergens een lijn getrokken worden.
Sommige mensen (waaronder ik) verhuizen vaker van fysiek adres dan van email adres. De kans is dus groter dat ik over 5 jaar in jouw huis woon dan dat jij dan mijn email adres hebt. De ervaring leert dat je telkens erg lang post van de vorige bewoner ontvangt, inclusief persoonlijke zaken. Ik heb zelfs na 6 maanden eens een creditcard van de oude bewoner ontvangen.

Het is toch mijn eigen zaak of mijn brievenbus in mijn deur zit of zo'n onveilig groen bakje op een paaltje? En dus ook mijn email adres?

We zouden een opt-in moeten hebben om de post in onze eigen email te kunnen krijgen. We zouden aan moeten kunnen vinken dat het onze eigen verantwoordelijkheid is om de post te lezen. Het zou de overheid sieren als we optioneel PGP encryptie konden toepassen, of des noods selectief email kunnen laten doorsturen.

Vroeger had je 4 enveloppen op de mat. Van bijvoorbeeld de bank, IB-Groep, Overheid, en de Belastingdienst.

Nu moet je bij 4 verschillende sites inloggen, wachtwoord, 2-staps authenticatie, gedoe.

Dit is echt zo'n faaldigitalisatie waarbij het nieuwe systeem meer moeite kost dan het oude systeem.

Zo te zien is dit een terugkerend thema: Redsandro's Tweakblog: Er is een tsunami aan instanties die email niet begrijpen (2015)

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 12 oktober 2016 18:46]

Ik ben er zelf hardstikke blij mee ookal kost het wat meer moeite. Brieven die raak je gemakkelijk kwijt. Deze post kun je na jaren nog terugvinden zonder dat ie in de weg ligt.

[Reactie gewijzigd door RoelRoel op 13 oktober 2016 08:13]

Email adressen zijn vluchtig? Echt? Bij mij zijn ze een stuk vaster dan mijn fysieke adres
Idem. Al meer dan 15 jaar hetzelfde emailadres maar intussen vijf keer verhuisd geloof ik...
- De kans dat ik over 5 jaar op jouw adres woon is groter dan dat ik jouw e-mailadres gebruik. Als je van e-mailadres verandert, dan geef je dat toch ook door, net als een verhuizing van woning?
- Is een postbezorger veiliger dan per mail sturen?

Ja, de huidige manier van online berichten inzien is veiliger. Echter is, naar mijn mening, het e-mailen alsnog veiliger dan per post.
Het is natuurlijk nooit goed, de een wil het wel, de ander niet.

Hoeveel mensen in jouw familie ken jij die een PGP key kunnen installeren in hun mailclient? Daarnaast werkt het hele principe rondom je BSNnummer. De bedrijven die je een bericht sturen hoeven je (e-mail)adres niet te weten. Die sturen het naar de inbox die bij het BSN hoort.
De complexiteit van PGP is een non-argument. Als overheden PGP verplicht maken zit dat binnen de kortste keren in elke fatsoenlijk mail client, waarbij die mail clients ook een functie kunnen hebben om jouw PGP te delen met belangrijke instanties. Ingewikkelder dan de end-to-end encryptie van whatsapp hoeft het voor de gebruiker niet te zijn.

Overheden zullen dat echter nooit doen - de geheime diensten zullen zich fel tegen dat soort ideeën verzetten.
Als Europese overheden het zouden doen wel ja. Denk dat die paar honderdduizend Nederlanders niet genoeg zijn om het verschil te maken.

Ben het overigens met je eens, met alle digitalisering in de overheid en de zorg wordt veilige communicatie noodzaak.
Een 'overheid app van Thunderbird+PGP met standaard vaste hoge settings in een eigen ' overheid wrapper' is niet teveel gevraagd.

Maar zie dit bericht; slechts 5 miljoen Nederlanders hebben een account die door de overheid automatisch ongevraagd voor je aangemaakt wordt en essentiële informatie in binnenkomt. Dat is iets meer dan 25%.
Zelfs als daar zou dan 10% van met PGP zou willen en kunnen inloggen, en daarvan 10% zou willen betalen in plaats van gratis/FOSS software gebruikt, moet je wel heel goedkope programmeurs hebben om het aan te kunnen bieden. En dan zal de kwaliteit zo slecht zijn dat het door alle lekken meteen weer afgeschaft wordt.
(Om over alle tekortkomingen in de huidige PGP implementaties nog maar te zwijgen)

[Reactie gewijzigd door mbb op 12 oktober 2016 21:13]

Ik zou eerlijk gezegd niet graag een plug-in van de overheid in mijn Thunderbird hebben.
En sowieso lijkt het mij niet verstandig om verplicht te worden een bepaalde mail client te gebruiken.
openPGP bestaat al meer dan 20 jaar, en is al sinds 1998 een wereldwijde standaard. je zou toch denken dat het voor onze overheid vrij eenvoudig is om voor iedereen een one-time activatie procedure te verzinnen om zo je keypair aan te maken. dan kan de overheid dus af met het runnen van 1 enkele keyserver, daarnaast zou je nog een optie kunnen bedenken waarbij de overheid een ofline database bijhoud van privatekeys zodat ze bij verlies (lees vergeten) alsnog een brief met je code kunnen toesturen)...
Single Point of Faillure.
Vreemd idee dus.
Draai je 2 keypair-servers :-P
Of eentje per provincie, kun je meerdere concurrerende (FOSS) aanbieders en2 of 3 protocollen hebben, en hoeft toch niet elke gemeente zelf aan de slag.
Bovendien, Digi-D app met SMS-code die op hetzelfde mobieltje binnekomt is ook single-point of Failure als je Android lek is
Heel Nederland van 14 jaar en ouder heeft sowieso een account zonder dat zelf gedaan te hebben. Dat is bij wet geregeld sinds 1 november 2015 en staat op de site bij veelgestelde vragen.

Het is overigens helemaal niet fijn om inhoudelijk informatie te krijgen per email, dat is een groot risico voor velen en zet de deur wagenwijd open voor phishing. Bewust naar een site gaan die ook niet klikbaar in de mail staat is vele malen veiliger en slimmer.

[Reactie gewijzigd door ninjazx9r98 op 12 oktober 2016 19:33]

Over een groep van 12/16 miljoen gebruikers begrijp ik die overwegingen wel, maar voor mij als individuele gebruiker, die toevallig iets minder makkelijk uit z'n tent te lokken is met een vishaakje, omdat ik zelf een power user ben (zoals misschien wel meer Tweakers) betekent het wel inboeten aan gebruiksvriendelijkheid ten behoeve van/omwille van de digibeten in de groep. Maar ik begrijp het verder wel, hoor.
De ene power user is de andere niet maar ook power users zijn niet perfect en happen per ongeluk ook nog wel eens naar het vishaakje. Deze power user had dat nog niet zo lang geleden bij een mail van KPN. Net uit bed, even snel mail kijken en daar was die factuur van ruim 1400 euro. Geen mail vol met spelvauten maar eentje die als twee druppels water lijkt op de echte factuur zoals ik die gewend ben. Het heeft heel weinig gescheeld of ik had toch echt geklikt terwijl ik er al jaren prat op ga dat ik als power user/ tweaker daar nooit in zal stinken.
Nu zullen de meeste power users te trots zijn om dat toe te geven maar in mijn omgeving met redelijk wat power users ben ik niet de eerste die er (bijna) instinkt.
Tegenwoordig moet je op de meeste websites een account hebben om iets te kunnen doen. Ik vind dat die ene pagina extra dan ook nog maar weinig uitmaakt.
Ik gebruik de box al sinds deze beschikbaar is en vind het prima werken, gebruikersnaam en wachtwoord invullen, krijg direct een verificatie code via de sms en klaar. Als je voorheen iets met de belastingdienst moest regelen gingen er eerst 4 brieven heen en weer om te verzekeren dat de correcte persoon de brieven beantwoorde, dat is met de MijnOverheid email box gelukkig niet meer zo en werkt een stuk makkelijker.
Jou inloggeschiedenis staat zelfs aan de zijkant van het portaal als je ingelogd bent, je kan deze informatie dus zelf overhandigen.
Grappig.
Net even gekeken.

Mijn eerste login was op 15 februari 2015. (dag dat ik het account aangemaakt had)
Mijn eerste berichten waren van begin 2014... Wat opzich vrij vreemd is.
Volgens mij gaat het niet verder terug dan 2015 ;) omdat ze toen pas het ingelogde bij hielde zo ver ik weet.

Edit: Wat ik zeg is niet waar. Ik heb wel logins van 2014 in mijn lijst staan.

[Reactie gewijzigd door Rutix op 12 oktober 2016 23:27]

Dit is dus werkelijk geen argument. Ik kan een camera in mijn brievenbus plaatsen en beeldmateriaal overhandigen dat ik er werkelijk niet in ben geweest. Maar het punt is niet dat je bewijs hebt dat je er niet in ben geweest, maar dat jij gewoon je post moet openen.

Zelf gebruik ik deze site niet, ik had er eerlijk gezegd nog niet eens van gehoord (werkelijk geen idee hoe 5 miljoen mensen dit hebben, en ik er niet eens van heb gehoord), maar je zou mogen verwachten dat dit soort sites een melding geven wanneer er een nieuw bericht is (iets wat je bijvoorbeeld wel krijg bij een nieuw bericht van DUO), zo niet dan maak je de dienst in ieder geval wel minder betrouwbaar. Dessalnietemin kan je niet gelezen niet als excuus gebruiken.
Bij dit bericht is belangrijk op te merken dat MijnOverheid juridisch gezien de postbak van de burger is. Deze juridische status zorgt er dus voor dat de ontvanger zich niet kan verschuilen achter de redenatie ‘Ja, ik had het niet gezien / ik kom hier maar ééns in het jaar’. Zodra je één keer hebt ingelogd bij MijnOverheid wordt je, net als bij de fysieke brievenbus in je huis, geacht de post frequent te lezen.
Het grote verschil is dat ik volledige controle heb over mijn fysieke brievenbus. Die van mij zit in de voordeur zodat het onmogelijk is om post te missen, ik loop er letterlijk tegen aan. Als dat voor mij niet handig is dan kan ik het ding verbouwen zoals ik wil.

Bij mijnoverheid.nl heb ik die mogelijkheid niet. Ik moet het maar doen met wat ze leveren, of dat nu handig is voor mij of niet.
Je kunt de mailtjes die erop wijzen dat je een nieuw bericht hebt natuurlijk ook naar elk willekeurig e-mail adres laten sturen. Die je vervolgens overal mee kunt ophalen, ik zie je probleem niet zo. Zeker hier op Tweakers zouden we de voordelen van digitalisering van de overheid moeten zien.
Ik zie de voordelen wel maar ik heb ook oog voor de nadelen.
De meeste mensen hebben geen infrastructuur om veilig en betrouwbaar met digitale berichten om te gaan. De kans dat een e-mail ongelezen verloren gaat is in praktijk een stuk groter dan dat een papieren brief kwijt raakt.
Is bij ons al geruime tijd andersom, er komt nog maar zo weinig post binnen in de brievenbus dat het met gemak tussen de stapels reclame en dergelijke terecht komt. Ongelezen mail heb ik eigenlijk nooit en bij mail die ik ongelezen weg zou willen/ kunnen gooien schrijf ik me uit indien mogelijk.
Er raken anders ook zat mailtjes kwijt tussen de ongewenste mail in de spam-box. Veel websites hebben op hun site gewoon de tip staan dat mensen eerst in hun spam-box moeten kijken voor ze gaan klagen dat mail niet aankomt.
En daar kunnen mensen heel eenvoudig maatregelen tegen nemen. Kwestie van whitelisten als dat voorkomt. Moet er overigens direct bij zeggen dat mail van de overheid bij mij nog nooit dat terecht gekomen is wat niet zo vreemd is aangezien de mail weinig tot geen kenmerken heeft die als spam opgevat kunnen worden.
Maar ook de nadelen, zoals de keer op keer bewezen slordigheden en laksheid bij de implementatie van digitale dienstverlening, omdat er nu eenmaal geen enkele concurrentie is voor het leveren van overheidsdiensten.
Je kunt je afvragen of dat hier ook het geval is. Kan best zijn dat dit 1 van de successvolle projecten zijn. Ik heb in iedergeval (afgezien van wat downtime door onderhoud) nog nooit problemen gehad met de MijnOverheid berichtenbox en ik heb toch al wat aardig wat berichtjes erin gekregen.
Ik heb al meegemaakt dat een notificatie mail niet was aangekomen -_-'
ik zie je probleem niet zo
Het probleem is in mijn ogen dat dit domweg geen communicatie is. Het is volkomen éénzijdig: je legt één partij (de burger) haal- én brengplicht op, terwijl die communicatie in ieder geval deels in het belang van beiden is.
Zeker hier op Tweakers zouden we de voordelen van digitalisering van de overheid moeten zien.
Dit is in mijn ogen niet meer dan 'digitaliseren omdat het kan', het heeft geen praktisch nut - sterker nog, ik vind dat het behoorlijk negatieve consequenties heeft omdat je het complete proces dat je wilt faciliteren - communicatie - ermee doodschiet. Dat geldt overigens niet alleen voor MijnOverheid, maar elke instantie die er maar zo vanuit gaat dat ik hele dagen niks beters te doen heb dan achter hun communicatie aan vangen.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 13 oktober 2016 10:05]

Bij dit bericht is belangrijk op te merken dat MijnOverheid juridisch gezien de postbak van de burger is.
Waar en wanneer heb ik getekend dat ik dat weet en er mee akkoord ga ?
Waar is dat papieren formulier ? Niet in een van mijn vele ordners alhier.

Ik ben er nog nimmer ingelogd en ook mails over mails zijn mij vooralsnog onbekend.
Als je de belastingdienst belt (0800-0543) kun je vragen of ze voortaan ook de boel per post opsturen. Op het moment dat er dan een bericht in je MijnOverheid mailbox komt sturen ze je een brief.
...ze sturen je dan een BRIEF dat er een bericht op MijnOverheid staat? 8)7 Ik mag hopen dat je bedoelt dat ze dan een brief sturen met het bericht zelf...

Ik zit helemaal niet te wachten op een haal-systeem voor de belastingdienst. En eentje voor de energieleverancier. En eentje voor de autoverzekering. En eentje voor het waterschap. En eentje voor de VVE... En dan nog zo juridisch dichttimmeren dat ik er wel MOET kijken anders kost het serieus knaken... Ik heb wel wat beters te doen dan de hele dag maar 700 postvakken op 700 verschillende websites te gaan zitten refreshen. Stuur me gewoon een mail MET HET BERICHT of een stuk papier...

Daar gaan heel, HEEL veel dingen fout mee gaan...
Ik heb geen idee. Ik moet de 1e brief die op deze manier wordt gebakken nog ontvangen. In de bevestigingsbrief stond wel iets van "kopie" maar verder heb ik nog geen idee hoe de implementatie is.
...ze sturen je dan een BRIEF dat er een bericht op MijnOverheid staat? 8)7 Ik mag hopen dat je bedoelt dat ze dan een brief sturen met het bericht zelf...
Ik kan dit bevestigen. Ik gebruik MijnOverheid al een tijdje en inderdaad, ik krijg berichten zowel per brief als digitaal. De brief is echter geen verwijzing naar de site, maar bevat het werkelijke bericht. (In dit geval van de Belastingdienst).

Het frustreert desalniettemin enorm, want van enige kostenbesparing op papier is geen sprake. Maar belangrijker: je wordt tweemaal voor één bericht geconfronteerd met een gevoel van urgentie - en de digitale kost je ook nog meer tijd dan het openen van een brief.

Even een niet-tweakersituatie. Je moet er een apparaat bij pakken, waar je ook gelijk wordt afgeleid door de 100 appjes die je hebt gehad vandaag, maar die weerstaan we even. Oh ja, ik moet naar de woonkamer, waar het WiFi-bereik beter is. Digid inloggen, ohjee wat was dat wachtwoord ook alweer, maar gelukkig in 1x goed. Het bericht opzoeken, downloaden als PDF, oh kut Adobe Reader doet het niet, updaten, kut computer loopt vast, nou komt morgen wel,...

Maar ik heb de brief allang gelezen, dus het zal wel goed zijn. Of niet, want misschien is het toch wel een ander bericht... morgen ga ik er wel even goed voor zitten.

Nu gaat het alleen nog om de Belastingdienst. Maar Als je straks van alle overheidsinstanties op deze dubbele manier berichten krijgt word je echt helemaal gek. Overigens meen ik wel ergens te hebben gelezen dat aan deze dubbele methode een einde gaat komen, dat het een soort overbruggingsfase is.

[Reactie gewijzigd door Thanatos op 13 oktober 2016 11:27]

Als je de belastingdienst belt (0800-0543) kun je vragen of ze voortaan ook de boel per post opsturen. Op het moment dat er dan een bericht in je MijnOverheid mailbox komt sturen ze je een brief.
Ik zal ze vragen of ze me een mailtje sturen dat er een brief ligt dat ik een mailtje heb.
Ik kom namelijk niet zo vaak bij de brievenbus.

De belastingdienst bellen is als slapende honden wakker maken. Niet doen.
Dit had ik dus. Gelukkig had het verder weinig impact, maar ik heb mijn lesje wel geleerd voor de volgende keer.
leg eens uit, dan weten wij ook wat ons te wachten kan staan
Niet in de gaten hebben dat je schijnbaar de rdw gemachtigd hebt, dat ene mailtje over t hoofd zien in je mailbox en €380 boete omdat je brommer te laat herschorst (iets dat ieder jaar afloopt en je niet doorlopend kunt afsluiten...)
Nog leuker: je kan je MijnOverheid account niet opzeggen:

"Sinds 1 november 2015 (inwerkingtreding Wet EBV) heeft elke Nederlander van 14 jaar of ouder een account bij MijnOverheid. Het account kan niet worden opgezegd."
Tuurlijk wel, even je nationaliteit opzeggen.
Neem ik ten minste aan. Tenzij dit het Digitale Nederlandse equivalent van de eeuwige Turse/Marookaanse Nationaliteit is? Na 3 generaties in het buitenland nog steeds vast aan Mijn.overheid.NL :+
Goed punt.
Dat lag even niet binnen mijn referentiekader. :P
Anoniem: 627385
@daredha12 oktober 2016 15:58
Ook als men geen internet gebruikt moet de overheid voldoen in haar taak ten aanzien van burgers.

Het gebruik van DigiD kan daarom alleen van beperkte omvang zijn.

Concentratie van gegevens is vanuit privacy-oogpunt een risico.
Gelukkig kan je wel een herinnering krijgen, echter dit moet je handmatig aanzetten bij je instellingen. Dus als er een bericht klaar staat kan je deze herinnering via mail ontvangen.
Net even ingelogd (just to be sure) en je kan bij je instellingen aangeven dat je 3 weken na de eerste nofiticatie een reminder verstuurd krijgt. Mogelijk dat je dat wil instellen om te voorkomen dat je dingen mist (voor zover je dat na 1 mail al zou doen)?
Daarom heb ik ingesteld dat ik dat soort berichten via ouderwetse post wil blijven ontvangen. Dat kan je per organisatie instellen.
En dat is dus de reden dat ik geen mijn overheid account heb. Kunnen ze nooit zeggen dat ik de mail die daarin staat niet gelezen heb, ik heb immers geen "mijn overheid" account.
Post van de overheid sturen ze maar gewoon per papieren post, anders word er niet op gereageerd.
haha iedereen krijgt digitale brief in z'n post vak en als je niet inlogt wordt er zeker als nog een brief thuis gestuurt dat je je bericht moet lezen :P ...stuur dan gelijk het brief thuis in de brievenbus.
Anoniem: 399807
@daredha13 oktober 2016 00:05
Ehhh...watte? Is dat waar? Verkeersboetes gaan uitsluitend daarheen? En dat is wettelijk verankerd? Argh..

Ik verzet me nog steeds tegen de haat campagne tegen papier. Ons wordt verteld dat het beter is voor het milieu. Maar ik zie nergens een kostendaling. Bovendien kun je gerecycled papier gebruiken en bomen duurzaam kappen. De energie van de data centers wordt niet meegeteld in de milieu analyse...

Ik wil papier omdat papier bewijs is. Voor mij is een mail of een bericht in een of andere ghost-achtige machine in een cloud of een server minder echt en wettelijk gezien discutabel. Ik houd vast aan papier maar in dit geval heb ik wel zo'n account. En nu schrik ik want ik moet er maar op vertrouwen dat zo'n melding dat er iets in de inbox staat me wel bereikt.

Als ICT bedoeld is om het leven makkelijker te maken, waarom dan dit? Hoe is dit makkelijker voor mij?
Je kan er ook niet heel erg meer omheen he.. Nogal logisch dat er zoveel meer mensen een account hebben.
Het is inderdaad geen keuze, maar gewoon slikken.

Net als het "Digi-D" gebruik. Ook geen keuze.

Valt het mij eigenlijk nog tegen dat het er "maar" 5 miljoen zijn. Dan moeten toch een aantal mensen geen belastingaangifte doen, gezien we meer dan 5 miljoen werkende mensen hebben.

Overigens nog steeds idioot dat je de "optie" heb om met of zonder SMS authenticatie in te loggen, terwijl het soms vereist is. Waarom moet ik het dan zelf selecteren?
Niet iedereen die werkt hoeft ook een belastingbiljet in te vullen. Als jij gewoon een baan hebt en geen koophuis dan is je loonheffing je eindheffing. Dan is er geen enkele reden om ingewikkeld te doen

[Reactie gewijzigd door Ortep op 12 oktober 2016 15:18]

Niet iedereen die werkt hoeft ook een belastingbiljet in te vullen. Als jij gewoon een baan hebt en geen koophuis dan is je loonheffing je eindheffing. Dan is er geen enkele reden om ingewikkeld te doen
Tenzij je werkgever teveel of te weinig heeft afgedragen, en ja, dat gebeurt.
Bij het eerste zul je toch aangifte moeten doen om dat terug te krijgen, bij het tweede weten ze je wel te vinden en zul je ook aangifte moeten doen.
Als je ooit een koophuis hebt gehad, moet je ook nog lang aangifte doen hoor. En ja, ook zonder schulden. Sterker nog, de laatste jaren compleet schuldenvrij en toch elk jaar weer bijbetalen.
Niet iedereen die werkt hoeft ook een belastingbiljet in te vullen. Als jij gewoon een baan hebt en geen koophuis dan is je loonheffing je eindheffing. Dan is er geen enkele reden om ingewikkeld te doen
Zodra de hypotheek van het koophuis is afgelost, dan kan je loonheffing je eindheffing zijn.

[Reactie gewijzigd door jandebehanger op 12 oktober 2016 18:17]

Ik zou het toch maar doen ieder jaar vooral bij mensen die een beetje lui zijn uitgevallen. Want die geven ook niet hun correct salaris door bij salariswijzigingen en dan staan ze te kijken als ze van 2 jaar huur en zorg toeslag moeten terugbetalen. 1x per jaar is ook een mooi moment om een beetje een overzicht te houden voor dit soort mensen. Koophuis is echt maar een van 10.000 dingen waar mensen mee te maken kunnen krijgen. De belastingdienst heeft het systeem zo gemaakt dat ze over het algemeen sneller teveel inhouden via de werkgever en je te weinig toeslagen uitbetalen. p.s. je kan tot 5 jaar terug belastingaangifte doen :)

[Reactie gewijzigd door P.A.T.R.I.C.K op 12 oktober 2016 23:09]

Als je belastingaangifte door een accountant wordt gedaan heb je zelf geen account nodig. Dus dat kan een verklaring zijn waarom het aantal lager uitvalt.
Mijn aangifte gaat via een accountant. Die heeft zijn eigen codes om de aangiftes in te dienen. Verder kom ik niet in aanmerking voor toeslagen of iets dergelijks. Ik heb dus geen digiD code, gebruik hem simpelweg niet.
je kunt nog steeds een papieren formulier aanvragen via de belastingtelefoon. daar wordt weinig - lees geen - ruchtbaarheid aan gegeven, op de site van de belastingdienst is daar niks over te vinden.
hoezo, door de stroot duwen ... :)
Valt het mij eigenlijk nog tegen dat het er "maar" 5 miljoen zijn. Dan moeten toch een aantal mensen geen belastingaangifte doen, gezien we meer dan 5 miljoen werkende mensen hebben.
Dan was het dit voorjaar zeker nog niet verplicht, dat MijnOverheid account.
Ik kan me niet herinneren dat ik belastingaangifte deed via zoiets.
Maar komend jaar zou het best nodig kunnen zijn en dan worden het er wel meer dan 5 miljoen.
Ideaal. Kan ik kiezen ook al ben je verplicht om dit te doen bij bepaalde sites. Ik gebruik geen SMS en heb al mijn media waarmee ik communiceer ook op mijn PC draaien.

Ik heb geen zin om elke keer weer te zitten wachten op een SMS waar een code in staat om te kunnen aanmelden, kost extra tijd. Met de keuze kan ik snel aanmelden terwijl iemand anders wel wilt aanmelden met SMS, die keuze is aan die persoon.
Het probleem is dat mij de logica compleet ontgaat. Ik kon bij mijn verzekeraar niet aanmelden zonder SMS, die mocht ik dus eerst nog gaan aanvragen wat dat stond uit bij mij.

Daarnaast maakt het de zooi niet veiliger als de gebruiker per inlog actie de optie heeft om wel of niet SMS te gebruiken. Dat betekend dus dat iemand die jou login heeft gejat gewoon de SMS verificatie kan negeren als het niet word afgedwongen door de dienst.

Wat voegt het toe?

Het is niet zo dat je wachtwoord niet meer nodig is, het is gewoon een vrijwillige extra stap met schijnveiligheid.
Diensten kunnen aangeven of ze wel of geen SMS gebruiken, maar je kunt zelf ook aangeven dat er ook een SMS moet worden verzonden; dan zou iemand die mijn wachtwoord heeft onderschept dus ook mijn telefoon moeten hebben, en dan zit je gewoon op good ol' twee-factor authenticatie.

Waar het risico hem in zit, is dat dit dus vrijwillig is; voor belangrijke zaken als deze moet je gewoon de keuze niet bieden en altijd twee-factor authenticatie afdwingen. Helaas krijg je dan gedoe met mensen die geen mobiele telefoon hebben en dus hun zaken niet meer kunnen regelen.
Dat is mijn hele punt, en je hebt toch al dat een doelgroep zonder telefoon word uitgesloten (al heb je ook gesproken SMS), gezien het dus wel voor sommige zaken is vereist.

Mijn vraag is dus waarom het een optie is om bij het inloggen aan te geven dat je wilt inloggen met extra SMS verificatie. Dat is precies het verkeerde moment om deze vraag te stellen. Compleet nutteloze optie dus.
Als je de optie kiest voor zonder sms, maar op digid.nl heb je aangegeven dat je wil inloggen met SMS verificatie,
dan krijg je voor website die SMS verificatie ondersteunen het bericht:
''U heeft ingesteld altijd met niveau Midden te willen inloggen. U kunt niet inloggen zonder een juiste sms-code in te vullen.''
en ''Vul de code in die u op uw telefoon heeft ontvangen.*''
Waarschijnlijk is het dus een overgangsregeling voor die organisaties die inlogggen met SMS verificatie nog niet werkende hebben (zijn die er inmiddel nog ?).
Ik gebruik momenteel nog een domme oude telefoon (die ik niet op straat zal verliezen) voor de SMS verificatie, altijd veiliger lijkt mij. De overheid (Logius dienst) werkt aan alternatieve inlogmethode: https://www.logius.nl/diensten/digid/ontwikkelingen/


Dit is waarschijnlijk de toekomst in Nederland:
http://www.enable-u.nl/id...t-veiligheidsniveau-hoog/
ik zie alleen maar problemen :) krijg nu al koppijn ervan
https://www.idensys.nl/

[Reactie gewijzigd door P.A.T.R.I.C.K op 12 oktober 2016 22:48]

Ja het leek mij altijd al zo'n halfwerkend systeem.

Ik weet dat je kunt aanzetten dat je altijd SMS verificatie wilt vereisten, maar het gaat mij vooral om de vreemde optie om het te gebruiken terwijl het niet word afgedwongen bij het inloggen.

En om je vraag met of er nog diensten zijn geen SMS verificatie vereisten.

- Inloggen op de DigiD site.
- Belasting aangifte (tenminste afgelopen aangifte)
- MijnOverheid

Ik ken er dus maar 1 waar het wel verplicht is, mijn zorgverzekeraar.
al die 3 sites ondersteunen login met verplichte SMS verificatie (beveiling: midden) als je dat aanzet in je digid profiel, ook als ik op die individuele site de optie gebruik voor inloggen zonder sms, krijg ik toch een sms en ben ik in het vervolg menu gewoon verplicht een sms code in te vullen.

misschien formulierde in de vraag waar jij antwoord op gaf een beetje raar.

ik begrijp ook niet waarom ze die keuzeoptie aanbieden, misschien is dat voor digibeten begrijpender ofzoiets :) ?
of is het om digibeten er iedere keer aan te laten herrineren dat het beter is om sms verificatie te activeren.

Als je klikt op extra controle via sms instellingen kom je in het menu:

Inlogmethoden:
DigiD kent verschillende inlogmethoden. Hieronder ziet u welke inlogmethoden u op dit moment kunt gebruiken en kunt u uw voorkeuren aanpassen.

Voorkeur inlogniveau:
U kunt uw voorkeur inlogniveau aangeven en kiezen voor Basis of Midden. Als u kiest voor Basis, dan geeft u aan dat u wilt inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord tenzij anders vereist is. Als u kiest voor Midden, dan logt u standaard in met een extra controle via sms. De keuze voor inlogniveau Midden maakt uw DigiD veiliger.
Voorkeur inlogniveau: Midden


dus iedereen zou eigenlijk zijn voorkeur moeten veranderen in: midden

p.s. vroeger stond deze opties op de eerste pagina als een derde optie (verplicht inliggen met sms ofzoiets) en dat was duidelijker voor digibeten.

[Reactie gewijzigd door P.A.T.R.I.C.K op 13 oktober 2016 17:19]

DUO is het ook verplicht
Zo werkt het dan ook niet per definitie, je hebt geen keuze per inlog actie als je er ooit voor gekozen hebt dat SMS gebruikt moet worden. Zodra je die keuze gemaakt hebt krijg je hoe dan ook een SMS met code ongeacht of je wel of niet een vinkje gezet hebt. Als je het vinkje niet zet krijg je dan ook gewoon de melding dat er een SMS code gebruikt moet worden.

[Reactie gewijzigd door ninjazx9r98 op 12 oktober 2016 17:47]

Overdrijven is ook een vak, die SMS is er vrijwel direct en als dat in totaal 30 seconde langer duurt is het (heel) veel.
5 seconden als het werkt, maar als het niet werkt dan werkt het dus niet en krijg je niks :) en het werkt heel vaak niet, 10% van de tijd krijg je geen SMS. (provider of telefoon of locatie maakt allemaal niks uit). bron: persoonlijke ervaring met 1000x inloggen in de laatste 3 jaar. (vooral 's avonds en 's nachts en met feestdagen sucks it)
en dan steeds 2 minuten wachten voordat je een nieuwe SMS kan ontvangen, soms 10 pogingen nodig voordat ik er inkom.
SMSjes zijn ook niet vertraagt bij mijn providers, want krijg er altijd maar 1tje van de laaste poging.
Heel internet staat er vol van op mobiele provider forums.
Volgende keer zal ik eens proberen of mijn vaste telefoon met een gesproken sms-bericht wel werkt als ik via de mobiel niks binnen krijg.
Geloof je meteen en heb ook geen 1000x inlog ervaring maar in alle tientallen keren dat ik het gedaan heb is het nog nooit mis gegaan ongeacht dag en tijdstip.
Zou zelf overigens geen twee minuten wachten, probeer het een dag of enkele dagen later nog wel een keer.
Ja dat sms-verhaal vindt ik ook vaag...
Je kan er ook niet heel erg meer omheen he.. Nogal logisch dat er zoveel meer mensen een account hebben.
Inderdaad, mij hebben ze het ook door de strot geduwd.
Als je aangifte moet doen kom je er niet omheen.

Ik had liever dat ze zaken waar geen vertrouwelijke informatie op staat gewon via email verstuurden of dat ik een gpg key bij de overheid kan achterlaten waarmee ze mijn post versleutelen.
Ik heb helemaal geen vertrouwen in DigiD.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 12 oktober 2016 15:07]

Voor online aangifte heb je DigiID nodig maar geen MijnOverheid. Vertik ook in te loggen op MijnOverheid.
Anoniem: 112442
@Wim-Bart12 oktober 2016 20:12
Voor online aangifte heb je DigiID nodig maar geen MijnOverheid. Vertik ook in te loggen op MijnOverheid.
Om de brieven van de overheid die zeggen dat je aangifte moet doen en om te zien hoeveel je uiteindelijk moet betalen. Moet je wel degelijk MijnOverheid. gebruiken.
Die brieven krijg je vooralsnog ook gewoon nog thuis in de brievenbus. Bij ons komen ze in ieder geval dubbel binnen, op mijnoverheid en op papier in de brievenbus.
Die brieven krijg je vooralsnog ook gewoon nog thuis in de brievenbus. Bij ons komen ze in ieder geval dubbel binnen, op mijnoverheid en op papier in de brievenbus.
Ik heb geen enkele papieren brief meer gehad.
Of de rekeningen van het waterschap, waar dan de notificatie-email van verloren gaat -_-'
[...]


Om de brieven van de overheid die zeggen dat je aangifte moet doen en om te zien hoeveel je uiteindelijk moet betalen. Moet je wel degelijk MijnOverheid. gebruiken.
Krijg ze gewoon nog per post.
Overheden vinden nu eenmaal graag het wiel opnieuw uit. En dan het liefst een beetje hoekig wiel met slappe spaken.

Overigens machtig ik, voor zover mogelijk, overal een administratiekantoor voor. Maar goed, dan neemt niet weg dat ik alsnog een digid moest hebben voor die zaken die je niet kunt machtigen.
Helemaal mee eens. Waaromben aparte brievenbus. Wel een mail sturen dat er wat in staat waardoor je weer moet gaan kijken. Gemiste kans dit.

En inderdaad, 5 miljoen is eigenlijk heel weinig als je bedenkt dat je haast verplicht wordt.
en in hun kunnen van het beheer van je gpg key? bedoel als ik die key heb kan ik ook doen als of ik de belastingsdienst ben he. ok, als ie gehacked is, kun jij een andere achterlaten, maar dan nog.
en in hun kunnen van het beheer van je gpg key?
En nu in het Nederlands?
bedoel als ik die key heb kan ik ook doen als of ik de belastingsdienst ben he. ok, als ie gehacked is, kun jij een andere achterlaten, maar dan nog.
Klok, klepel. Lees je eerst eens in over GPG en web of trust. De Belastingdienst ondertekent het bericht met hun private key en encrypt het met de publieke sleutel van de ontvanger. De public key van de Belastingdienst kan gewoon gepubliceerd worden via rijksoverheid.nl, waarmee de ontvanger de authenticiteit van het bericht kan verifiëren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 oktober 2016 17:03]

inderdaad, je hebt gelijk, ken het concept van gpg, alleen nooit zelf gebruikt, vandaar dat ik een stapje mistte idd. Dan moet de hacker dus jou public key moeten hebben en de private key van de overheid gejat hebben. nogmaals, je hebt helemaal gelijk. ben niet helemaal wakker.
Klopt, zelfs nu maken van afspraak bij de huisarts 'moet' via mijngezondheid.net (ofzo) en waar dus ook digid verplicht is. Afspraak gemeente? Same stuff (inloopuurtje kom je nooit aan de bak).
Dat is dan kennelijk specifiek voor jouw huisartsen praktijk. ik ken deze website niet. Kan overigens ook niet inloggen daar met DigiD.
Lijkt er wel op, al dacht ik dat er meer praktijken op zaten.
https://www.mijngezondheid.net rechtsonderin heb je digid inlog.
ik heb dat geprobeerd. Ik krijg dan een foutmelding dat mijn BSN niet bekend is daar.
Dat klopt wel, je moet daar 'handmatig' geactiveerd worden om daar uberhaubt in te loggen, geheel is best amateuristisch, zeker als je aanmeldingsite bekijkt:
http://www.demomijngezondheid.net/demo_formulier.php
(even zonder zorgverlener url-tags).
ow afspraak met m'n huisarts gaat gelukkig nog gewoon telefonisch!
Kan bij ons inderdaad ook nog, we hebben veel oudjes in de buurt die 0,0 met internet hebben, maar ze pushen je al bijzonder snel naar die website toe.
Ik ken de hele website niet! Is dat een goed of slecht teken?
ow afspraak met m'n huisarts gaat gelukkig nog gewoon telefonisch!
Gelukkig? Hopelijk loopt hij op medisch vlak niet zo achter met de nieuwe technische middelen.

[Reactie gewijzigd door biglia op 12 oktober 2016 15:49]

Het is een groep van meerdere huisartsen ;) die bel je en dan kun je een afspraak maken met je eigen huisarts of één van de anderen.

Zo hoef ik niet dagen te wachten voordat ik aan de beurt ben, als het niet dringend is ^^
Precies kreeg een eigen huis en had het voor 5 dingen nodig dus gewoon compleet geen keuze.
Werkte trouwens echt perfect.
4x een digid aan moeten vragen omdat het niet werkte en daardoor nog bijna het huis misgelopen.
Gelukkig wisten ze daar ook dat digid een ramp was.
krijgen, of zelfgekocht? is nogal groot verschil, bij de een wordt het belastingsverhaal over de gift, bij de ander gesodemieter met een hypotheker.
..en er zijn ook mensen die een huis erven. En uiteraard zijn er ook mensen die geen hypotheek behoeven.
Tuurlijk, maar was even benieuwd. ben zelf in het proces om een huis te kopen. was even benieuwd waarvoor hij de mijnoverheid voor nodig had, misschien moet ik ook wel aan de bel trekken om het een of ander. was idd niet duidelijk in mijn reactie.
Tuurlijk, maar was even benieuwd. ben zelf in het proces om een huis te kopen. was even benieuwd
Ah, zo serieus. Dan moet je inderdaad misschien wel even gaan uitvissen hoe het zit met de belastingen en zo. Kosten koper, hypotheek. etc
En qua belastingcorrespondentie zal de overheid wel via dat overheidsaccount willen reageren.
Persoonlijk vind ik Mijn overheid echt een uitvinding. Uit de reacties hierboven begrijp ik dat het gros het daar niet echt mee eens is maar bijvoorbeeld voor jongeren (zoals ik) die nog wel eens van adres willen veranderen is er eindelijk een moderne variant van een postadres.

Automatisch een notificatie als er een bericht is van een bepaalde instantie, alle post van alle instanties op één locatie die ik vanuit de hele wereld kan raadplegen. Geen gedoe meer met instanties die niets doen met adreswijzigingen, slingerende brieven, documenten die ik ben vergeten te archiveren, etc. En het bespaart ook nog eens een hoop papier (en verzendkosten) an sich.

Op één of andere manier had ik zelf ook altijd een ****hekel aan DigiD. Maar in de praktijk komt het gewoon neer op het invoeren van een username en (complex) wachtwoord, met in sommige gevallen een SMS - de 2-factor authentication waar we met z'n allen zo hard om riepen. Thats all, toch?

Ik begrijp dat dit voor mensen toch een horde is en bij ouderen kan ik me dat goed voorstellen. Hopelijk is biometrische identificatie (ING app) in de toekomst ook mogelijk.

[Reactie gewijzigd door pimsaint op 12 oktober 2016 15:38]

Ik vind het principieel verkeerd dat communicatie van de overheid bij diezelfde overheid is opgeslagen. Als ik ooit een conflict met de overheid krijg over communicatie (bv of ik op tijd mijn belastingaangifte heb gedaan) dan ligt al het bewijs bij die overheid.
Het is misschien een beetje paranoide om te denken dat ze dan in mijn communicatie zouden gaan roeren maar ik weet liever zeker dat dit niet mogelijk is.
Dat is voor mij een reden om (nog) niet deel te nemen aan dit stukje digitalisatie. Als je een conflict krijgt ergens over en de overheid leegt je mailbox, dan sta je mooi dom te kijken zonder enig bewijs. Of zelfs post in het vak aanpassen, omdat je eerdere communicatie een fout bevat. Dan moet je van elk stukje communicatie zelf een kopie opslaan en mag je gaan bewijzen dat er niet mee geknoeid is. (omgekeerde bewijslast belastingdienst).

Nee ik heb liever een papieren archief, waar men niet aan kan knutselen nadien.
In de berichtenbox staan maar hele kleine berichtjes die eigenlijk niks betekenen, de echte informatie die je krijgt zit in brieven die als pdf bijlages aan deze berichtjes zijn toegevoegd, en dat is 1:1 dezelfde brief die je via de briefpost krijgt. DIE JE DUS GEWOON KAN PRINTEN of digitaal lokaal opslaan. De overheid leegt geen postvakken en past ook geen post aan dan krijg je namelijk een nieuw bericht met een correctie. Ik sla overigens ook al die domme berichtjes op in tekstbestandjes zodat ik precies weet per wanneer ik die berichten digitaal heb ontvangen, aangezien die datum altijd afwijkt met de datum op de brieven. De overheid organisaties dateren namelijk altijd in de toekomst :) De kans dat briefpost kwijt raakt is veel groter dan dat er iets blijvends misgaat met je berichtenbox. Ik sluit niet uit dat er ooit iets misgaat met de berichtenbox waarbij berichten tijdelijk verloren zullen gaan of waarbij een berichten die verwijderd zijn door de overheid of door jezelf nogmaals als ongelezen in je berichtenbox zullen verschijnen (wel met een nieuwe ontvangsdatum in het postvak natuurlijk en een aanpassing van het bericht dat het gaat op een reserve kopie door een fout)
Volgens mij snap je mij niet. Wat ik zeg is dat de overheid, vanwege eigendom van deze site, elk moment zou kunnen beslissen om het bericht en/of de pdf aan te passen naar believen of in het geheel te verwijderen. En dan mag jij straks gaan bewijzen dat er gemanipuleerd is in de berichtenbox, vanwege de omgekeerde bewijslast. En dat laatste is erg moeilijk, ook al heb je elk bericht en elke pdf zelf opgeslagen.

Ik zeg ook niet dat fysieke post niet kan verdwijnen, echter officiële brieven zijn gekenmerkt als brieven van de overheid. Als een brief verdwijnt die niet aangetekend is verzonden, is dat het probleem van de overheid. Als een digitale brief niet (meer) in je postvak staat, mag jij raden wie er dan een probleem heeft.
Welke briefpost krijg jij dan momenteel aangetekend die mensen die kiezen voor de berichtenbox, niet meer met de briefpost aangetekend zouden krijgen ?

Als je een brief aangetekend krijg weet je ook niet welke brief je van tevoren krijgt ?

Bij normale briefpost die kwijtraakt kan ook een bezwaar termijn vermeld zijn, als die vervalt ga je ook automatische akkoord met watever de overheid je heeft gestuurt.

Wat jij wil kan eigenlijk alleen maar met een openbare publicatie door de overheid zelf van alle brieven die jij zou ontvangen.

gekenmerkt ? zit er een digitale niet fraudeerbare chip in je brieven ofzo ?

p.s. ik ben het waarschijnlijk met je eens er klopt in beide gevallen niks van, ik zou het liefst via een derde partij de post die ik ontvang en verstuur willen ondertekenen en ontvangsbestigingen krijgen en verzenden.
Jij hebt het constant over verloren briefpost, maar daar heb ik het helemaal niet over. Het gaat mij erom dat een brief, eenmaal in mijn bezit, niet meer verdwijnen kan of aangepast kan worden door de overheid. En dat kan wel in de berichtenbox van mijnoverheid. Daarnaast zou een brief na de verlooptermijn ook pas in je box kunnen verschijnen, dan heb je ook geen poot om op te staan. Het hele systeem van mijnoverheid is mij gewoon te fraudegevoelig. Je mag me rustig paranoïde noemen, ik vertrouw de overheid zo min mogelijk.

Brieven met een bezwaartermijn horen gewoon aangetekend verstuurd te worden. Dat de overheid dat niet doet, is hun probleem. Zodra een brief niet aankomt en je maakt nadien bezwaar via de rechter, zal deze de eis van de overheid van tafel vegen. Daarvoor is juist aangetekend versturen voor bedoeld! Dat je kan bewijzen dat je een document hebt verstuurd en dat de ontvangende partij deze heeft ontvangen.
Als de overheid zegt dat ze een brief niet hebben verstuurd, ook al is hij in jouw bezit, dat heb je pech, dat gaat de overheid er gewoon vanuit dat jij de brief vervalst hebt.

Er zijn in nederland geen rechters die vinden dat brieven met een bezwaar termijn aangetekend hoeven te worden verstuurd, dus dat is een valse veronderstelling.

Het paranoïde stadium ben ik al jaren voorbij, ik weet dat de overheid fraudeert wanneer het hun uitkomt, heb er namens andere mensen al zovaak te maken mee gekregen, dat het triest is, vooral de belastingdienst. Wel nooit in de vorm van briefvervalsing, denk ook niet dat ik daar ooit mee te maken ga krijgen.

Briefpost is in veel gevallen veel onveiliger met minder bewijslast dan de berichtenbox, daarom gebruik ik dat maar wanneer het mogelijk is, meestal dus niet, meeste verloopt het gewoon nog via de post.
Goed punt. Alleen een veilige mailbox die jij beheert waar de overheid (en anderen) iets veilig (versleuteld) heen kan sturen en waar het veilig wordt opgeslagen die bestaat helaas niet.
Daarom geef ik de voorkeur aan papier voor belangrijke zaken. Papier begrijpen we goed en bevat geen geheimen voor iedereen die ooit naar de basisschool is geweest. We weten precies wat het wel en niet kan hebben en hoe je het veilig bewaart. Ook juridisch zijn er weinig vragen over papier, het is behoorlijk duidelijk wie welke rechten, plichten of bevoegdheden heeft.

Als professionele IT'er ben ik beter dan gemiddeld in staat om met dit soort processen om te gaan maar dan nog (of juist daarom) heb ik er weinig vertrouwen in.
Precies. Hier zijn we het helemaal eens.
Ik heb dit jaar nog een nare discussie gevoerd met mijn hypotheek verstrekker. Die hadden ook zo'n portaal geopend. Volkomen overbodig voor die 2 dingen die ze per jaar met mij te communiceren hebben (fiscaal overzicht + rentevoorstel). Maar ze hadden het nog veel erger gedaan. Ze hadden het zo ingericht dat als je een account maakte op het portal dat je dan ook toestemming gaf om per email, sms en telefoon te communiceren. Niet alleen zijn dat gescheiden zaken die je gescheiden moet behandelen. Maar denk dat het uiterst onverstandig is om anders dan schriftelijk over financiele zaken te communiceren en wil dat dus ook niet. Dus moest ik daarover een klacht indienen.
Ook bij Essent zou je bij het doorgeven van de meterstanden impliciet toestemming geven om alleen nog maar via "Mijn Essent" te communiceren. Dat hele "Mijn Essent" is nonsens voor 1 jaarafrekening per jaar. Dan krijgt Essent maar geen meterstanden digitaal van me want toestemming om via "Mijn Essent" te communiceren wil ik niet geven.
Als de communicatiefrequentie 1 of 2 keer jaar is dan moet als bedrijf gewoon doorgaan met papier. De kosten die je bespaard door over te gaan naar digitaal communiceren zijn waarschijnlijk onvoldoende om daarvoor een voldoende veilig digitaal portaal op te zetten. En als je als bedrijf dat niet goed genoeg doet (kun je dat als verzekeringsbedirjf wel zelf of kun je de kwaliteit van het werk van een websitebouwer beoordelen?) komt daar vroeg of laat een grote bak elende van.
Ik vind het principieel verkeerd dat communicatie van de overheid bij diezelfde overheid is opgeslagen. Als ik ooit een conflict met de overheid krijg over communicatie (bv of ik op tijd mijn belastingaangifte heb gedaan) dan ligt al het bewijs bij die overheid.
Het is misschien een beetje paranoide om te denken dat ze dan in mijn communicatie zouden gaan roeren maar ik weet liever zeker dat dit niet mogelijk is.
Je bent op de hoogte van het feit dat de overheid voorheen ook van elke brief die ze naar je verstuurde via de post een fysieke en later een digitale kopie opsloegen in hun archief? Met andere woorden, communicatie van de overheid wordt al decennia lang opgeslagen door de overheid. Zou ook een beetje dom en raar zijn omdat niet te doen. Of delete jij altijd je verzonden items mailbox?
Het gaat me er niet om dat zij ook een kopie hebben, het gaat om mijn kopie, die wil ik graag zelf in handen hebben.
Het is misschien een beetje paranoide om te denken dat ze dan in mijn communicatie zouden gaan roeren maar ik weet liever zeker dat dit niet mogelijk is.
Een gezond wantrouwen kan geen kwaad. Als een toekomstige (malafide) overheid besluit om op reset'' te duwen en alles te wissen, kan ik niks meer bewijzen overleggen of achterhalen.
Dat is ook 1 van mijn bezwaren. Overheid is niet vies van bewijs vervalsing als het hun uit komt volgens mij.

En als je staat met een printje is het hun woord tegen de jouwe. En dat verlies je. Met papieren communicatie is het een ander verhaal, dat is vastgelegd en valt niet te manipuleren omdat je een officieel document hebt met de nodige kenmerken.
Qua idee en site van mijnonverheid ben ik ook wel tevreden, inderdaad een stuk minder gedoe en veel overzichtelijker.
Digid echter zou zo snel mogelijk vervangen moeten worden voor iets wat meer gebruiksvriendelijk en vooral veiliger is.
Bijvoorbeeld door er een paar stappen uit te elimineren:
Je krijgt een mailtje, er is post voor u
Je gaat naar mijn.overheid.nl
Je logt in
Je opent het bericht
In het bericht staat "zie bijlage".
Je moet de bijlage openen.

Waarom zetten ze de inhoud van die bijlage niet direct in het bericht of openen ze gelijk de bijlage bij het openen van het bericht.
die bijlages zijn 1:1 kopies in pdf formaat van de brieven die je anders per briefpost zou ontvangen.
Ik denk dat ze DigiD gewoon met een app moeten doen die om je goedkeuring vraagt, in plaats van onhandig een code invoeren. Stuk simpeler.
https://www.logius.nl/diensten/digid/ontwikkelingen/
Ontwikkelingen: DigiD App
DigiD is een DigiD app aan het ontwikkelen. Gebruikers scannen met een app op hun telefoon een QR-code en toetsen een zelfgekozen pincode in om in te loggen. Deze nieuwe eenvoudige inlogmethode dient als alternatief voor het inloggen met extra controle via sms.

DigiD is hét inlogmiddel voor burgers bij overheidsinstanties en in de zorg. Momenteel zijn er twee DigiD inlogniveaus: basis en middel. Deze inlogniveaus bieden verschillende niveaus van veiligheid om zaken te kunnen regelen met de overheid of zorgverzekeraar. Niveau basis is een inlog met wachtwoord en gebruikersnaam, en niveau midden heeft daarbij een sms-code als extra verificatiemiddel. Binnenkort wordt hieraan het nieuwe inlogniveau hoog toegevoegd.

DigiD niveau hoog: de smartcard
Voor inlogniveau hoog is er een nieuw inlogmiddel: een smartcard met kaartlezer. De smartcard kan het rijbewijs of de identiteitskaart zijn. De gebruiker legt deze kaart op de kaartlezer die verbonden is met de computer, waarna hij of zij een pincode in moet voeren. Als de correcte pincode is ingevoerd is de gebruiker ingelogd op het hoge niveau.
http://www.enable-u.nl/id...t-veiligheidsniveau-hoog/
https://www.idensys.nl/
Ik snap ook al die ophef niet zo goed. Als alles nog per post zou gaan en om wat voor reden dan ook zou daarover hier een bericht verschijnen, waren de reacties waarschijnlijk in de vorm van "het is 2016, waarom kan dat niet digitaal".
"het is 2016, waarom kan dat niet digitaal".
Niet bij mij. Ik heb er een gruwelijke hekel aan wanneer een organisatie zomaar bedenkt dat ik niks beters te doen heb dan achter hun communicatie aan vangen op een manier die hen het best uitkomt, en dan vervolgens verwonderd of verontwaardigt reageert wanneer ik meld dat ik dat niet doe.

Ik heb te maken met een stuk of tien instanties die zichzelf allemaal te belangrijk vinden om mij een brief te sturen als ze wat te melden hebben: overheid, energie, telecom (2x), verzekering (3x), bank (2x). Het kost me een uur per maand om uberhaupt uit te vinden of er communicatie is. Ik ben echt geen uur per maand bezig met kijken of er een brief van instantie Xyz op mijn deurmat ligt - bovendien kom ik langs mijn deurmat als ik naar binnen ga, dus ik hoef geen extra actie te ondernemen, terwijl dat bij een digitale haalplicht wel het geval is. Oftewel: zowel de verantwoordelijkheid als de kosten van de totale communicatie worden op mij afgewenteld, en daar moet ik dan blij mee zijn? Communicatie gaat in mijn woordenboek twee kanten op. Als jij te beroerd bent om fatsoenlijk te communiceren ga ik er ook geen moeite in steken.
Als jij te beroerd bent om fatsoenlijk te communiceren ga ik er ook geen moeite in steken.
Het is niet zo dat ze niet communiceren, alleen de manier waarop bevalt je niet. De instanties die alles digitaal doen sturen mij netjes een mailtje als er iets is wat ik moet weten en dat vind ik een stuk prettiger dan een brief die tussen alle reclamefoldertjes ligt, die regelmatig zonder goed te kijken in de papierbak verdwijnen.

Het is een persoonlijke voorkeur, je moet bedrijven niet direct afbranden als ze iets doen wat niet jouw voorkeur heeft. Je bent niet hun enige klant.

offtopic:
Ik zeg ook niet dat er geen bedrijven zijn die de zaakjes niet op orde hebben, die zullen er genoeg zijn. Maar dat is nog geen reden om alle bedrijven, dus ook die de boel wel goed voor elkaar hebben, over een kam te scheren.
Het is niet zo dat ze niet communiceren, alleen de manier waarop bevalt je niet.
Communicatie is niet eenzijdig, maar interactief en reactief, en niet alleen inhoud, maar ook vorm. Als je wat wilt overbrengen moet je er tijd en moeite in steken om dat op een manier te doen die de ontvanger redelijkerwijs in staat stelt kennis te nemen van jouw bericht, zowel qua inhoud als qua vorm of kanaal. Als je de ontvanger éénzijdig oplegt om die communicatie op een bepaalde manier te laten plaatsvinden - ongeacht of die ontvanger die manier wel of niet prettig vind - doe je dat dus niet. Dan ben je niet aan het communiceren, dan vaardig je een decreet uit.

Nu is het natuurlijk zo dat niet alle mogelijke vormen van communicatie voor iedereen altijd praktisch haalbaar zijn. De ontvanger heeft ook de 'plicht' om rekening te houden met de verzender, en dat is onderdeel van die 'interactiviteit'. Maar waar het om draait is dat verzender én ontvanger samen tot een aanvaardbare communicatiewijze komen, niet dat één van beiden bepaalt hoe het gebeurt en dan ook nog de verantwoordelijkheid voor de effectiviteit van die communicatie niet bij zichzelf, maar bij de ander legt.
Het is een persoonlijke voorkeur
Zeker. Maar communicatie staat of valt bij het rekening houden met die voorkeur. De belangrijkste oorzaak van miscommunicatie is niet sec de inhoud, maar de manier waarop er wordt gecommuniceerd.
Je bent niet hun enige klant.
Dat snap ik, maar dat verandert niets aan de definitie van communicatie.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 13 oktober 2016 11:00]

Kort gezegd, op het moment dat je akkoord gaat krijg je helemaal geen (ouderwetse) post meer en alles via het portaal c.q. e-mail? Beetje makkelijk om overheen te kijken misschien... Ik zou beide opties wel willen hebben :o
Ik ga niet speciaal op een portaal kijken of ik berichten heb ontvangen van de overheid.

Ook is het makkelijk om een mailtje over het hoofd te zien (vooral nu omdat elke dienst het zowat wilt doen), neem aan dat wanneer ze me echt nodig hebben wel per post berichten?
Als het makkelijk is om een mailtje over het hoofd te zien, dan mis je vast vaak belangrijke mail.

Als je er echt bang voor bent kun je vast je email(web)app configureren om mailtjes van Mijn Overheid te taggen als belangrijk o.i.d.

Mijn Overheid is erg handig, het scheelt papier en je bent niet afhankelijk van een papieren archief, je kunt daarbovenop ook nog kiezen om een bericht door te sturen naar je email zodat je er ook een eigen digitale kopie van hebt.

Bovendien: hoe betrouwbaar is de Post tegenwoordig?
Post zal niet altijd betrouwbaar zijn, maar ik krijg elke dag wel meer dan 100 emails, ik ga ze echt niet allemaal uitzoeken ik scroll er even door heen en bij echt belangrijke afzenders & omschrijvingen bekijk ik de inhoud.

dus ja dan zie je dingen al gauw over het hoofd, de andere berichten die niet zo heel belangrijk zijn, zijn weer handig voor zoals m'n hobby en ga ik dus niet in een spam bak gooien.
Lijkt me sterk dat je meer dan 100 mails per dag krijgt PRIVÉ. Misschien maar een aparte mailbox voor je privémail maken. Maakt het allemaal wat overzichtelijker.
Dat is dan tot gevolg dat ik daar dus nooit op kijk ;)
Tenzij je iedere nieuwsbrief van iedere site die je bezocht hebt wil ontvangen, dan lukt het denk ik wel om 100 mailtjes per dag binnen te krijgen en om er ongeïnteresseerd door heen te scrollen en zodoende relevante mail over het hoofd te zien.
Lijkt me sterk dat je meer dan 100 mails per dag krijgt PRIVÉ. Misschien maar een aparte mailbox voor je privémail maken.
Dat zeg je, maar mijn e.mailbox is juist privé. Daarom is het ook mijn e.mailbox. ;)

Van die overheidsbox had ik nog niet eerder gehoord en kennelijk worden er geen ernstige zaken behandeld, want dan was er vast wel iemand komen klagen dat ik niet reageer.
filters instellen voor je postvak, ook voor noobs heel gemakkelijk in bijvoorbeeld gmail.
dan krijgen alle mails van dezelfde afzender dezelfde tag of hoe je het wilt noemen en klik je gewoon op archiveer knopje om de mails uit je postvak te verwijderen en in een unieke map op te slaan met die tag of markeren als gelezen of een auto response geven of archiveren of verplaatsen over meerdere inboxen of wat dan ook.
met 100 mails afmelden van al die onzinnige nieuwsbrieven die je ontvangt lijkt me ook zinnig.
ik krijg 20 mails per dag binnen (verspreid over 20 accounts) er 99,5% van bedrijven/organisaties is automatische getagged

ik beheer 20 gmail accounts (voor digibeten die niet met de berichtenbox kunnen werken etc) en met firefox als webbrowser met een addon zoals x-notifier krijg ik in het hoekje van mijn scherm een pop melding bij een nieuw bericht, super handig. Als ik 20 overheid berichtenboxen kan bijhouden met 1 uurtje per week werk kan ik me geen situatie voorstellen waarom 1 berichtenbox veel werk is. 99% van nederland krijgt momenteel nog max 10 berichtjes per jaar in zijn berichtenbox.
Leuk dat je dat allemaal doet! fantastisch! maar ik heb geen zin om zoiets te gaan uitzoeken.
filters configureren is echt geen werk, in de meeste mail clients, is het gewoon rechts klikken op de mail en dan 'regel aanmaken' of 'berichten zoals deze filteren' en de keuze opties zijn simpellen drop-down menus.

alternatief:
2de mail account aanmaken op je smartphone, alleen voor overheids email werkt ook prima. je krijgt echt niet meer dan 10 berichten in je berichtenbox per jaar.
Het is ook meer een principe kwestie. Als ze geld van je nodig hebben weten ze je ook per post te vinden...
Ik heb toch echt liever een eigen archief thuis in mijn kast, dan dat als ik iets nodig heb (bewijs, wat dan ook) ik daaruit kan putten.
Zo'n online archief is natuurlijk niet in mijn beheer en moet ik maar geloven dat wat er staat ook klopt. En om nou alles uit te gaan printen... Ook weer zoiets.
Zelfs al is er nu geen reden om de beheerder/maker/uitbater/etc. niet te vertrouwen (overheid moet je altijd een beetje in de gaten houden namelijk)

En ja, mijn huis kan in de brand vliegen etc. Dat risico hebben we altijd al gehad.

Al snap ik dat ze dit doen natuurlijk. Neem aan dat dit goedkoper is dan alle post "analoog" te versturen. (tenminste, dat hoop ik dan maar :+ )
Je hoeft tegenwoordig niet alles meer uit te printen hoor, je kunt dit ook als pdf opslaan in je eigen digitale archief op je pc en icm met een goede back up is dat wel erg prettig als je aan een keer wat terug moet zoeken...
Ik hen mijn privearchief 100% digitaal. Alles wat per post binnenkomt wordt gescanned en digitaal gearchiveerd. Het origineel gaat in 99% van de gevallen weg, meestal door de schredder. Dat de post van de overheid grotendeels digitaal komt scheelt mij dus gewoon scannen.
Dat is een beetje het punt: email wordt door mij in z'n algemeniteit als niet belangrijk en niet betrouwbaar beschouwd omdat het mij nog niet gelukt is om dat prive voor elkaar te krijgen.
Zo ben ik in de loop van de tijd al door een stuk of 10 emailadressen gegaan, grotendeels door onvrijwillig wisselen van providers. Ik heb nu een eigen domein, en dat biedt in elk geval iets meer contiuniteit, maar tegelijkertijd ben ik geen mailadministrator, heb ik geen geld voor uitgebreide hosting, en zijn er dus al wel degelijk mails zonder melding verdwenen in het niets.

Ik kan als privepersoon niet zomaar de infrastructuur op orde brengen om digitale communicatie zowel voldoende veilig en prive als voldoende toegankelijk en betrouwbaar op te slaan. Het is gewoon heel erg uit verhouding, de overheid bespaart een heeeeel klein beetje naar verhouding van wat er omgaat. Maar de inspanning voor individuen om dat hele kleine beetje goed op te vangen is veel en veel groter.
Je hoeft niks op te slaan, dat doet de overheid voor je. Wat je krijgt is een melding in een email dat er een bericht voor je klaar staat. Vervolgens log je in op een website net als bij webmail en daar staat je bericht.
De overheid vertrouwen in het opslaan? Nou nee, dat is denk ik niet verstandig. Dat papierwerk is meer dan eens nodig juist om aan de overheid te tonen dat je x wel hebt gedaan of y wel hebt toegezegd gekregen... ik zou iedereen nadrukkelijk aanraden om zelf de belangrijke zaken onafhankelijk op te slaan, anders wordt het archief van de overheid het single point of failure. Als er dan wat mis gaat, heb je helemaal niks om op terug te vallen.

(Iets te vaak tegen de randen van de bureaucratie opgelopen om daar zonder meer vertrouwen in te hebben. Paper trails graag.)
Als dat paper trail zo belangrijk is, wie houdt je dan tegen om de boel te printen en alsnog te archiveren? Als het wantrouwen zo groot is moeten de minimale kosten die daarmee gemoeid zijn toch geen probleem zijn?
Persoonlijk heb ik overigens meer vertrouwen in opslaan bij de overheid dan correct bezorgen door postnl waar ik itt onze overheid al heel wat narigheid mee heb gehad.
Waarom is het dan logisch dat je de kosten dan kunt dragen? Dat is meer iets dat afhangt van je inkomenspositie dan van je mening over wel of geen paper trail.

Maar het ligt fundamenteler dan dat: burgers zouden een zo goed mogelijke uitgangspositie moeten hebben ten opzichte van de overheid. Dat betekent dus niet dat je als burger uitgebreide extra kosten moet maken en infrastructuur moet opzetten om te voldoen aan iets wat heel essentieel is: schriftelijk informeren over belangrijke zaken.

Het is bizar hoe normaal we het vinden dat je als individueel mens allerlei dingen moet kunnen en bieden die we blijkbaar niet kunnen verwachten van de overheid als geheel. (Neem alleen al de onbalans in verantwoordelijkheid: als ik iets niet inlever krijg ik in bepaalde gevallen zelfs boetes. Als de overheid iets niet op orde heeft is het hooguit 'doe het nog maar een keer.' Maar de overheid zijn de professionals: zij zijn degenen met grote budgetten, de mogelijkheid om administratief medewerkers en IT-specialisten in te schakelen, waarom zijn we toegeeflijker in fouten van de overheid dan in fouten van de burgers?)

Voor mij als individu zijn de printkosten in elk geval gigantisch hoog - ik heb mijn printer verder niet nodig. Ook zijn het zaken die je niet makkelijk ergens anders uitprint - een printlabeltje voor retourzending is evt prima te doen bij de buren of de bieb, maar dat zou ik dus beslist niet doen met belasting- of uitkeringsdetails.

Uiteindelijk leggen we n u behoorlijk wat neer bij de individuele bruger, die daardoor veel meer op kosten wordt gejaagd dan een goede centrale informatievoorziening kost. Alleen doordat de kosten op een andere manier betaald worden (deels door printkosten, deels door de gevolgen van het gebrek aan overzicht) doen we net alsof dat geen maatschappelijke kosten zijn.
Merk nu al dat ik mailtjes over het hoofd zie. Informatiestroom is zo groot tegenwoordig dat je de essentie langzamerhand begint te missen.
Wat een kinderachtige reactie.

Als burger mag je ook wat eigen verantwoordelijkheid nemen met betrekking tot overheidszaken.

De overheid wordt aan allerlei kanten geduwd en getrokken met betrekking tot snelheid en milieu, om maar wat te noemen. Nu gaan ze een stap de goede richting in en dan is de burger te lui om zelf wat oplettender te zijn.

Filter berichten van de overheid, markeer ze als belangrijk, geef ze een kleurtje. Het is vrij simpel. Ik vind het juist fijn dat alles nu gebundeld komt, makkelijk overzicht, altijd terug te zien.
Ja mn oma is ook enorm fan. Niet meer of minder burger dan ik, maar niet in bezit van een computer, en veel moet inmiddels via het digitale loket. Erg onhandig in een vergrijzende maatschappij dat je iig niet de keuze hebt in bepaalde gevallen om gewoon de boel (nog steeds, zoals "vroeger") via papier te doen.

Zelf vindt ik het wel handig, alhoewel ik het eens ben dat ik best zou willen kiezen voor óók de inhoud van het bericht in de mailnotificatie ipv "er is een bericht, inloggen, PDF downloaden" (dat voelt omslachtig).
Het kan omslachtig voelen maar het is wel stukken veiliger. Door mensen in te laten loggen op de site die ook niet als link in de mail staat krijg je zekerheid dat men daar komt waar de juiste informatie staat. Inhoud in de mail is meteen ook de deur open zetten voor phishing en risico voor mensen die het onderscheid niet kunnen maken.
Eens, maar in de mail van de RDW had best mogen staan "je auto moet voor X gekeurd" .. ipv dat ik dat dan in een PDF moet lezen. Zeker bij informatie overdracht, en niet bijvoorbeeld bij een actie (zodat je iig geen links hoeft te plaatsen).
Filter berichten van de overheid, markeer ze als belangrijk, geef ze een kleurtje.
Moet ik ze wel in mijn mailbox krijgen en niet in een onbekende box bij een mij onbekend account. :)

Ze sturen mn post toch ook niet naar de buren.? Hoewel.. dat weet ik ook niet.
Dat is jou mening, ik gebruik m'n mailbox als informatiebron. Dit is nodig voor mijn hobby. als er dan tussen al die berichten iets van de overheid komt zul je die wel eens over het hoofd zien.

Filteren begin ik niet eens...
Kun je tussen die honderd berichten nog wel de juiste informatie vinden dan? Lijkt me dat je daar net zo hard overheen kijkt als een berichtje van mijn overheid.
Je kunt natuurlijk ook gewoon 1 keer per maand inloggen op mijnoverheid om te kijken of er nieuws is, neem van mij aan, als dit niet aan het begin van het jaar is, dan ben je er binnen een minuut ook weer uit, omdat er geen berichten zijn.
Het is gwn niet handig ook het inloggen is vervelend, weet nooit op zo'n moment waar m'n telefoon is.

Bericht krijgen via post is gewoon veel handiger. Post ligt op de mat, maak je open, lees je meteen en voert de actie uit die ze van je vragen en klaar.

Ik vind het gewoon vervelend en er zullen meerdere zijn. Dan kan je zeggen dat ik ouderwets ben maar zo oud ben ik niet...

[Reactie gewijzigd door erwinwernars op 12 oktober 2016 18:27]

Maar de vraag was, kun je tussen die honderd berichten nog wel de juiste informatie vinden? Aangezien je relevante mail van overheidsinstanties over het hoofd kunt zien, vanwege die honderd mailtjes per dag, ga ik er gemakshalve maar vanuit dat je belangrijke mail tbv je hobby ook makkelijk over het hoofd kunt zien. Derhalve is je mail dan niet zon beste informatiebron, althans het is de vraag of je er wel uithaalt wat er in zit.

Ps zelfs mijn moeder van 78 weet hoe het werkt, maar die is dan ook een beetje modern voor haar leeftijd ;)

Het komt bij mij meer een beetje over alsof het een principe kwestie is voor jou.
[bHet komt bij mij meer een beetje over alsof het een principe kwestie is voor jou.][/b]

kijk jij snapt het!
Dat is jouw probleem. Als je berichten via MijnOverheid krijgt moet je of je mail op orde hebben of wat vaker inloggen. En in die zin heeft funkeey wel gelijk: wat meer verantwoordelijkheid mag best.
Het is nooit goed. Post is klote en traag, is er een alternatief, is het weer niet goed.
Als ik iets moet betalen weten ze me wel te vinden per post, dus dat hele MijnOverheid is gewoon zo schijnheilig als wat. Als ze me voor iets nodig hebben kan dat dus best gewoon per post.

Jullie hebben duidelijk andere voorkeuren. Dat dien ik te respecteren maar er zijn ook mensen die belangrijke dingen per post willen ontvangen en dat dient de overheid te respecteren.
Als ik iets moet betalen weten ze me wel te vinden per post, dus dat hele MijnOverheid is gewoon zo schijnheilig als wat.
Veel plezier met de deurwaarder dan 😀
Ze moeten toch eerst een aangetekende brief sturen voordat er een deurwaarder langs kan komen. :)
neem aan dat wanneer ze me echt nodig hebben wel per post berichten?
Hallo, wij zijn Tweakers. Als wij al snailmail boven e-mail verkiezen, dan gaat de rest van de bevolking zeker niet digitaliseren.
Dan kun je me ouderwets vinden maar belangrijke dingen wil ik gewoon via post ontvangen dan weet ik zeker dat ik het heb gelezen. Liefst zou ik er nog voor willen tekenen!

[Reactie gewijzigd door erwinwernars op 12 oktober 2016 16:01]

Ik ben heel benieuwd hoe jij en een aantal anderen die hier hebben gereageerd hun bankzaken doen. Alle afschriften nog steeds via de post en thuis in de fysieke mappen stoppen? Lijkt me niet meer van deze tijd. Ik vind het een prima service van de overheid.
Ow, wacht ik denk dat je me een beetje verkeerd begrijpt.

aangifte doen, verzekering kiezen, bank zaken doen etc allemaal briljant dat je dit online kan doen! Zekers een aanwinst voor de maatschappij.

Ik wil alleen de belangrijke berichten die de overheid mij toe verstuurd via post ontvangen en niet via die systemen en/of mailadres.
Hear
I krijg tientallen emails per dag, echter maar een paar brieven per week
Wat zou meer opvallen?
voor mij brieven ;)

omdat je verwacht dat je mat leeg is en als er iets ligt is het dus belangrijk :D
Hier ook :)
Als er iets ligt is het of een tijdschrift, of een belangrijke brief of een rekening.
Yep, aan den lijve ondervonden. Mijn APK van de auto was kennelijk al 1 1/2 maand verlopen. auw....
Zelfde probleem hier, heb er zelfs een boete van 180€ voor gekregen..
Ik heb daar gelukkig een fallback voor :) De garage attendeerd me er op :D
Het is zeker niet zo dat je helemaal geen papieren post meer krijgt. Mijn gemeente stuurt nog heel veel post, hoewel ze zijn aangesloten op de berichtenbox van mijnoverheid.nl. De Belastingdienst stuurt (vooralsnog) zowel op papier als via de berichtenbox.

Maar goed, langzamerhand zullen vrijwel al die papieren brieven wel verdwijnen. Het is natuurlijk ook een beetje een kip-ei situatie, maar met de tarieven van Postnl (die gaan volgend jaar met bijna 8% omhoog!) wordt het voor de overheid natuurlijk zo'n beetje onbetaalbaar om maar enveloppen te blijven sturen.
Ik ben zelf erg ontevreden over dit hele systeem..
Ik moest mij verplicht hierbij aanmelden om mij inkomstenbelasting in te kunnen vullen
Vervolgens was er (schijnbaar) een opt-out om andere bedrijven NIET de mail via dit postvak te laten versturen, deze heb ik blijkbaar niet gekregen..
Vervolgens krijg ik dus een bericht over mijn APK in dit postvak, en verder geen mail/brief.
Ik mis hierdoor mijn APK datum en krijg keihard te horen: Dit is je eigen verantwoordelijkheid.

En nette burger die niet probeert de boel te belazeren, en dit ook nooit geprobeerd heeft, krijgt gewoon keihard een boete van 180€ omdat er een bericht is gestuurd naar een systeem waar hij niet om gevraagd heeft zonder dat hier bericht over gestuurd wordt... ik vind het een verschrikkelijke manier van met je burgers omgaan.
Dat is vaag. Nijmegen stuurt de WOZ aanslag ook digitaal via deze site. Je krijgt keurig een mailtje dat er iets in je inbox staat. Zou dat bij een APK verzoek ook verwachten.
Ik kreeg een brief dat ik die boete ging ontvangen, naar aanleiding daarvan ben ik maar eens in het postvak gaan kijken, hier stonden de instellingen voor mail ontvangen uit.
Ik kan mij niet herinneren dat ik dit uit heb gezet..
Then again, toen ik dit postvak "aan heb gemaakt" was ik bezig met mijn belastingaangifte, niet met een postvak aanmaken.. dus kan zomaar dat ik dit toen uit heb gezet, of niet aan heb gezet :/
Je krijgt toch APK papieren waarop je precies weer kunt zien wanneer je weer moet. Je mag ook nog wel een beetje eigen verantwoordelijkheid houden of moet je echt aan alles herinnert worden, vind je het dan gek dat de overheid zo duur is?
Ja wat een brief is super duur, en een e-mailtje ook..
Daarnaast wat dacht je van een fatsoenlijk systeem waarbij je een melding in dat postvak krijgt, en wanneer je daar dan na een maand niet in kijkt (dat kunnen ze zien) dat er dan een brief wordt gestuurd?
Dit lijkt voor mij allemaal zeer simpel en relatief goedkoop in te richten, maar is volgens mij niet in de interesse van de overheid..
Tja, voor mij betrof het een nieuwe auto. Die heeft pas een APK na 3 jaar. Ik realiseerde het me zelf toen ik bedacht dat de auto al 3 jaar oud was en er eigenlijk een APK moest gebeuren. Ik kon me geen post van de RDW herinneren en ook geen post van de dealer (Toyota dealer stuurde zelf altijd post over APK, Renault kennelijk niet). Gelukkig was het bij mij dus pas 1.5 maand te laat.

Maar goed. Post op de mat is een trigger. Een notificatie in je mailbox is dat ook. Echter kreeg ik ondanks mijn instellingen bij MijnOverheid geen mail betreffende de RDW. Normaal krijg ik wel altijd netjes mailtjes uit MijnOverheid.
Op je APK-keuringsbewijs (dat je na de keuring meekrijgt) staat keurig de vervaldatum. Hoe je dan de APK-datum kunt missen? Enkel en alleen wanneer je die datum niet ergens in je agenda zet. En dat kan ook in een papieren agenda, hoeft niet digitaal.

Overigens mag een APK twee maanden verlopen zijn voordat de RDW een boete uitdeelt. Je hebt dus 14 maanden* niet nagedacht of je auto nog wel voldeed aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen...

*uitgaand van een jaarlijkse keuringsverplichting.
Het "moet" onderhand ook, omdat ze steeds vaker aandringen (of semi-dwingen) dat ze alleen nog maar digitale post gaan versturen. Als je dan nog iets wilt weten wat jezelf aan gaat (belastingen, toeslagen e.d.), dan moet je tegenwoordig wel zo'n Overheidsaccount hebben.

Ik moet zeggen dat ik er maar bijzonder weinig op kijk. (A) omdat ik 't niet echt een prettige site vind en DigiD nog altijd onpraktisch vind, en (B) omdat ik gewoon post wil ontvangen over dit soort dingen.

M'n inbox loopt al vol met spam waar je vaak niet/amper vanaf komt als je je email adres maar lang genoeg gebruikt, zelfs als je daar voorzichtig mee om gaat. Plus de mailtjes die je wél wilt ontvangen, zoals die van vrienden, webshops, forumberichten etc. Dan zitten overheidsmailtjes daar ook ineens tussen, en die hou ik liever gescheiden zonder ook daar weer een apart email adres voor te moeten maken. (en nee, aparte inbox'jes aanmaken is ook niet praktisch als je al écht veel email krijgt) :)
en DigiD nog altijd onpraktisch vind,
Dat is er onpraktisch aan een DigiD. Wat is daar anders aan dan je usernaam en passwoord van tweakers of een willekeurig ander systeem?
Bij veel websites klik je op Login, vervolgens ga je dan naar een pagina waar ze je uitleggen dat je naar digid wordt verwezen voor het login proces. Na nog een klik kom je op de daadwerkelijke digid pagina. Daar moet je kiezen voor login zonder of met SMS, waarvan niet altijd duidelijk is wat het verschil is.

Nog voordat je je gebruikersnaam ingetypt hebt heb je al meer stappen doorlopen dan bij een Tweakers login. Niet onoverkomelijk, maar ik kan me voorstellen dan mensen het onhandig vinden.
Je kan ergens instellen dat je altijd verplicht via sms in moet loggen. Dat werkt wel zo prettig, althans, veilig.

Maar zolang je kan kiezen en toch op dezelfde paginas uitkomt slaat het natuurlijk nergens op.
Dat je alsnog kan kiezen voor inloggen zonder sms is logisch. De digid site weer immers nog niet wie je bent? Pas als je een juiste combinatie van username/wachtwoord hebt ingevuld zien ze dat je hebt aangegeven altijd met sms te willen inloggen. En krijg je dan ook een sms.
Ik bedoelde dat wanneer je nog niet 2 factor verplicht hebt gesteld, dat het nergens op slaat dat je kan kiezen en toch op dezelfde paginas uitkomt...

Daarom dus instellen ;)
Het verloopt elk jaar als je er een jaar niets mee doet. Aangezien ik er alleen de belasting mee deed, kon ik dus elk jaar dat ik een paar dagen later dan het jaar ervoor mijn belastingen deed een nieuw ID aanvragen. En dat duurt.
Je kan online instellen dat je je wachtwoord met je telefoon(nummer) kan herstellen. Maar dan moet je wel eerst succesvol ingelogd zijn :)
Totdat je +380 intikt als eerste nummers ;)
je kan toch rules maken waardoor overheid en dergelijke automatisch in een apart mapje komt?
Dit kan iig in Gmail, en in Outlook ook legio mogelijkheden.

Gebruik zelf een apart e-mail adres voor webshops en dergelijke, maar als je dat onhandig vind zijn er ook genoeg opties.
Tjah rules en alles in aparte mapjes stoppen. Heel handig natuurlijk om je inbox opgeruimd te houden. Totaal niet handig vanwege de mobiele apps die op geen enkele manier notificaties willen geven voor mails die niet in je inbox komen. Zo kun je weken rondlopen en denken dat je alle mail netjes hebt bijgehouden en dan log je 1x op je computer in om een langere reply te sturen zie je dat al je netjes opgeruimde folders vol staan met gemiste mails.
Tip:

iPhone: contact (afzender) toevoegen als VIP en dan krijg je een notificatie.
Maakte net een tikfout en probeerde www.mijnoverheid.nl ipv als subdomein op overheid.nl. Misschien idee om die ook te kopen... om misverstanden te voorkomen.

edit: excuses! Kreeg een aanal keer "404 bad gateway bla bla". Werkt nu weer.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 12 oktober 2016 15:18]

Uhm, deze pagina redirect al reeds naar mijn.overheid.nl :)

[Reactie gewijzigd door nsacrawler op 12 oktober 2016 15:04]

Eh daar zit toch gewoon een redirect op?
Bij mij linkt die al door. Is dus kennelijk al aan gedacht
Als ik op jouw link klik kom ik gewoon op mijn.overheid.nl uit (tenzij ik je verkeerd begrijp hoor).
Ik word netjes herleid naar mijn.overheid.nl
Meeste van ons hebben toch al een account, ongeacht of je het gebruikt of niet. En je kan het niet verwijderen.

Dit staat op overheid.nl:
"Sinds 1 november 2015 (inwerkingtreding Wet EBV) heeft elke Nederlander van 14 jaar of ouder een account bij MijnOverheid. Het account kan niet worden opgezegd."
Dat wist ik niet. Maar ga hem niet activeren. Overheid weet al genoeg, sturen maar een brief. Voordeel van brief is dat je kan reageren. Nadeel van een digitale box is dat je proactief moet controleren en dat kost tijd.
Je krijgt gewoon email. Proactief controleren niet nodig.
Ja en nee. Je krijgt proactief mail voor instanties die jouw toestemming hebben. Nieuw toegevoegde instanties moet je eerst toestemming voor geven door deze te accepteren bij het inloggen.
Ik vermoed dat zolang je ze die toestemming niet geeft, ze ook niet digitaal de post versturen...
Think again. Ze doen het wel, jij krijgt geen notificatie en hebt erna een probleem

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 13 oktober 2016 19:02]

Bij mij wordt er laatst gevraagd of ik mijn account wou activeren. Ik wacht wel tot het echt werkt(of niet) en dan activeer ik het wel.
Heb toch alles liever per post. Kan ik het makkelijk in mijn mapjes doen en die opbergen. Mocht er dan trammelant zijn kan ik ze tevoorschijn halen en zeggen van: "Kijk, zo zit dat. Ik krijg nog 1000 euro van jou." *Dikke vinger erbij*.

Internet is hartstikke leuk en fijn, leerzaam ook. Maar het moet niet te ver gaan.
Dat is ook mijn idee. Daarbij bel je nog wel eens met instanties en is het prettig dit te kunnen bundelen. En ik vind het een risico zoals nu je een hoop (cruciale/privacygevoelige) administratie krijgt onder 1 account.

Ik vraag me trouwens af wat de bewaartermijn is van de documenten op Mijn Overheid. Zou dit automatisch 7 tot 10 jaar worden bewaart of moet je dit dan alsnog weer afdrukken?
Dat vraag ik mij dus ook af. Komen ze over 10 jaar met de eis dat je dit en dat moet betalen, of wat dan ook. En je weet zelf dat het niet hoeft maar je kan het niet bewijzen, want het is foetsie. Daar zit je dan met j mijnoverheid. |:(
En hoe kan dat met Mijn Overheid niet?

De post op Mijn Overheid kun je gewoon doorsturen naar je email (handmatig, want automatisch potentieel gevoelige informatie naar mail doorsturen is risicovol) en dan kun je het zelf in mapjes doen en die opbergen.
Ja, dan moet ik eerst een printer kopen, inkt, papier, enzovoort. Neemt ook weer ruimte in. Nee laat de overheid, maar lekker alles uitprinten. En stel je voor: Ik wil internetloos gaan leven, of ik heb even geen internet bv werkzaamheden. En je loopt vervolgens iets belangrijks mis dan heb je ook al weer heisa, terwijl het met de post geen probleem was geweest
Weet je dat emailapps vaak ook mapjes hebben die je kunt opbergen.

Printers? Waar heb je die voor nodig...
Verkeerde reply

[Reactie gewijzigd door pimsaint op 12 oktober 2016 15:36]

En dat kan met emails niet? Lol :p
"Steeds meer overheidsorganisaties sturen post digitaal naar de Berichtenbox van het MijnOverheid-account."

Dan hoop ik dat ze geen antwoord terug of enige reactie verwachten.
Dan heb jij een probleem, niet de overheid :+ :Y)
Waarom. Ik heb nog nooit een brief gehad dat alle communicatie via mijnoverheid gaat.

Ze kunnen dus lang wachten op reactie als ze vragen hebben.
Als je het niet hebt aangevraagd is het geen probleem..
Hoezo, email valt toch nog steeds niet onder briefgeheim? Aangetekende email bestaat volgens mij ook niet.
Als je officiele stukken verstuurd zit je eigenlijk automatisch vast aan ouderwets papier.

Verder net als herbaix hierboven schrijft, als ze me moeten hebben, ze weten waar mijn huis woont ;p

Want voor Digid moet je beschikken over internet en de laatste keer dat ik gechecked heb is dat nog steeds geen verplichting in nederland. Ik heb dus ook (weliswaar de oudere) collegas die geen inernetaansluiting of zelfs pc hebben.
En voor die quote "moderne overheidsonzin" word het ook niet aangeschaft.

Oma precies hetzelfde, die heeft denk ik in heel haar leven zelfs nog geen computer aangeraakt.
Pinnen is nog steeds iets "nieuwerwets".

Lang verhaal kort, lang niet iedereen kan of wil digid gebruiken.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 12 oktober 2016 15:51]

Uhm ik heb er ook nog nooit op gekeken, is dat zo raar?
Sterker nog; ik weet niet wat het is, ik weet niet of ik het heb en waar ik het voor nodig zou moeten hebben. Ik heb gewoon een adres en een brievenbus....
Als je het aanmaakt ga je er akkoord mee dat je de post niet meer fysiek ontvangt maar alleen digitaal.
Het is dan je eigen verantwoordelijkheid. Maar je krijgt wel netjes een mailtje dat er een bericht in je inbox staat (zonder inhoudelijk te zeggen waar het over gaat), en van wie.
Ok dus ik krijg een mailtje in mn normale mailbox dat er een mailtje in een andere mailbox staat?

Stuur dan verdomme gewoon dat mailtje naar mn normale mailbox; dan weet je zeker dat ik het lees.

Dit slaat toch weer nergens op. Man man man }:|
Wel eens van phishing gehoord? Door mensen te leren dat je voor de overheid altijd zelf naar een site moet navigeren voorkom je een hoop narigheid. Berichten direct naar de gemiddelde burger sturen en de deur wagenwijd open zetten voor allerlei vormen van misbruik zou pas nergens op slaan.
Want een berichtje sturen naar een mailadres dat er een nieuw bericht op mijnoverheid voor je klaar staat en dat je even hier moet klikken daar trappen mensen niet in wil je zeggen :+
Dat zie je mij nergens zeggen. De kans is alleen kleiner en er zullen minder slachtoffers zijn. Alle kleine beetjes helpen.
Precies, gebruik het al een hele tijd. Werkt ideaal!
Zou het overigens wel fijn vinden wat de afzender is (belasting dienst bijvoorbeeld) wanneer ik een mailtje krijg. Nu is het zo nietszeggend, dus denk je al sneller van "oh dat komt wel".
Ik krijg dat ook netjes hoor.

"Er is een nieuw bericht van Gemeente XX/RDW/De Belastingdienst/Andere overheidsinstantie in uw inbox".
Even opgezocht en het staat in het onderwerp van de email inderdaad. In het bericht zelf staat het weer niet.
Die mailbox wordt alleen gebruikt door instanties die jij goedgekeurd hebt. Als er berichten in die box zitten heb je daar dus zelf om gevraagd.
behalve dat het hier om een opt-out gaat, niet een opt-in..
Ik heb geen van deze bedrijven toestemming gegeven..
Echter heb ik ze ook niet de toestemming "ontnomen"
Dat klopt niet. Het gaat altijd om een opt-in.

Elke keer als je inlogt op MijnOverheid krijg je een lijst met nieuw aangesloten instellingen en wordt je gevraagd of je deze instellingen toestemming wilt geven om de berichtenbox te gebruiken.

Dat doe je door "Ja, ik ga ermee akkoord dat ik ook van deze organisaties post in mijn Berichtenbox kan ontvangen, en dus niet meer op papier." aan te vinken en vervolgens de "Ga verder naar MijnOverheid" knop aan te klikken.

Klik je dat vinkje niet aan, dan kun je gewoon verder naar MijnOverheid en blijven de betreffende instellingen je via papieren post contacteren.
De eerste keer is dit zeker een opt-out geweest (bij het aanmaken van het postvak)
Dat dit nu een opt-in is elke keer dat je inlogt zou maar zo gewijzigd kunnen zijn.>
Ik heb 100% zeker niet voor 20 bedrijven aangevinkt dat ik de post in dit online postvak wil ontvangen
Grappig is als je naar de popup kijkt je goed moet lezen wat bij het vinkje staat.
Volgens mij als je het vinkje zet geef je toestemming voor een hoop bedrijven en instellingen om je te bereiken via de berichtenbox, ZONDER vinkjes te zetten.

Mensen die niet lezen zetten wellicht automatisch een vinkje daar, wellicht omdat ze denken de voorwaarden te accepteren (die ze normaal ook niet lezen)
Dat is NIET waar.

Als ik inlog op mijnoverheid krijg ik eerst een popup waar ik kan aangeven wie mij allemaal digitaal een bericht mag sturen.

Wel even goed lezen, want de popup is wat listig, je klikt er gauw doorheen (ala cookie meldingen, want dat zijn mensen inmiddels gewoon)

Dus zonder te weten geef je dus makkelijk toestemming ;-)

edit: nog even extra nagekeken. Alleen de belastingdienst is niet uit te zetten, al het andere wel. En mij de belastingdienst krijg je ook nog 2 jaar dezelfde stukken via post. (als overgang)

[Reactie gewijzigd door netfast op 12 oktober 2016 16:33]

Ze sturen geen berichten waar je antwoord op moet geven, behalve bij de Belastingsdienst; de blauwe brief is weg, en dat moet je dus nu ook allemaal handmatig uitprinten, invullenn en opsturen of gewoon digitaal.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 12 oktober 2016 15:39]

Dan hoop ik dat ze geen antwoord terug of enige reactie verwachten.
Dat hoop ik ook. Ik lees het nu voor het eerst.
Kun je trouwens een spamfilter, white- en blacklist toepassen op die box.?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee