Nederlanders moeten vanaf 2017 kunnen inloggen bij de overheid met private middelen als een bankpas of een door het bedrijfsleven ontwikkelde app. Vanaf 2018 wil het ministerie van BiZa ook inloggen met DigiD via gechipte rijbewijzen en identiteitskaarten mogelijk maken.
De nieuwe manieren van inloggen op DigiD maken deel uit van het eID-beleid, waarin de overheid en bedrijven samenwerken om meerdere inlogmethodes mogelijk te maken die werken bij zowel overheidswebsites als private sites en webshops. Dit jaar zijn die methodes voor het eerst getest en minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst schrijft in een brief over het verloop van de testen.
Volgens de brief zijn de pilots goed verlopen. Het kabinet wil nu per 1 oktober beginnen met de stapsgewijze introductie van de nieuwe inlogmethodes. Volgens het ministerie zouden de nieuwe manieren van inloggen 'meer zekerheid bieden over iemands identiteit' en 'voldoen aan hogere betrouwbaarheidseisen'. Daarnaast zouden de nieuwe, veiligere manieren van inloggen het mogelijk maken om diensten uit te breiden en burgers bijvoorbeeld hun persoonlijke gegevens laten inzien. Andere diensten die minder uitgebreide toegang tot de overheidsomgeving en de gegevens van de burger nodig hebben, kunnen straks ook voorzien worden van een makkelijker inlogproces.
Wat niet helemaal duidelijk is uit de brief van minister Blok is of dit straks als gevolg heeft dat burgers aanvullende apparatuur als rfid- of nfc-lezers moeten aanschaffen om thuis in te kunnen loggen op de online omgeving van de overheid, of dat deze extra uitgebreide inlogmethodes beperkt zullen blijven tot gelegenheden waarbij dergelijke apparatuur bij de hand is, zoals bij een bezoek aan een bank. Er wordt nu in ieder geval nog niet gesproken over de distributie van 'random readers voor de overheid'.
Het Bureau ICT Toetsing, oftewel BIT, heeft zich in het verleden kritisch opgesteld over de complexiteit van het programma van de overheid. Volgens het bureau zou het programma daardoor vast kunnen lopen.