EU-verordening voor grensoverschrijdend inloggen met eID is ingegaan

Zaterdag zijn de Europese eIDAS-regels ingegaan. Daarmee kunnen inwoners van Europese lidstaten grensoverschrijdend inloggen met behulp van de elektronische identiteitsbewijzen van hun eigen land.

De eIDAS-verordening maakt dat organisaties in Europese lidstaten toegang moeten verlenen tot hun digitale diensten aan houders van erkende inlogmiddelen, ook als die uit het buitenland komen. Het gaat daarbij om eID-middelen, zoals paspoorten en rijbewijzen, waarmee burgers bijvoorbeeld belastingaangifte kunnen doen, een bankrekening kunnen openen of toegang tot hun medische gegevens kunnen krijgen. De regels moeten voor minder papierwerk zorgen en digitale grenzen tussen lidstaten wegnemen.

Duitsland, Italië, Estland, Kroatië, Luxemburg en Spanje hebben de volledige procedure voor het mogelijk maken van eIDAS doorlopen. België, Portugal en het Verenigd Koninkrijk zijn die procedure gestart. Nederland heeft al wel een koppeling gelegd met het Duitse authenticatiesysteem. Daarmee zijn het Centraal Justitieel Incassobureau en het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg de eerste dienstverleners in Nederland die voldoen aan de eIDAS-verordening.

login eIDAS

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-10-2018 • 08:42

81

Reacties (81)

81
79
51
4
0
16
Wijzig sortering
EIDAS is nog lang niet "af". Ziekenhuizen matchen over het algemeen met BSN, dat is het enige unieke nummer dat je hebt als burger. geboortedatum/achternaam kan bij een tweeling bijvoorbeeld niet, pak je de voorletter kan bij een karin en koen bijvoorbeeld ook niet. Dus, BSN.
Alleen, een BSN word op dit moment bij EIDAS nog niet eens doorgegeven als attribuut waarmee je kunt matchen. Dus ja, bij ons zou je kunnen inloggen, maar daarna kom je uit op een dood spoor.
De enige reden dat je uberhaupt in kan loggen is omdat dat verplicht is vanuit de overheid. Dat het niet werkt is niet ons probleem, EIDAS is gewoon nog niet klaar.
eIDAS is niet geschreven voor ons (NL), Wij mogen dan wel een BSN hebben, maar er zijn nog steeds landen waar dat niet zo is. Dat gaat er natuurlijk wel komen door zo'n verordening.
Maar nu krijgt de Nederlandse overheid echt niet het "personal ausweisnummer" van het "Neue Personalausweis" van de Duitser.

EDIT
En niveau 3 en 4 voor de "lokale middelen" komt er wel aan, maar nog even wachten

[Reactie gewijzigd door ollie1965 op 23 juli 2024 11:00]

En nu de eeuwige vraag: wil je dan meer of minder (of een ander) Europa?

Toch tenenkrommend dat na 50 jaar Europese samenwerking men er niet in slaagt één systeem te maken om identiteitskaarten uit te geven. Er wordt letterlijk 20x hetzelfde ontworpen en daarna nog een berg geld erachteraan om het aan elkaar te koppelen 8)7.

Persoonlijk zie ik graag meer Europa (administratie, leger, ...) maar dan zonder dat 400 man daar 400 keer over moet vergaderen :)
maar dan zonder dat 400 man daar 400 keer over moet vergaderen :)

Ivm de verschillende belangen, culturele verschillen en taalbarrieres, vermoed ik dat dit alleen een utopie is. Zie de 50 jaar die we nu al hebben doorlopen.

En omdat deze vergaderingen een vrij fundamenteel onderdeel van de EU (en een democatie) is, is dit ook iets wat in overweging genomen zal moeten worden in de eeuwige vraag "wil je dan meer of minder (of een ander) Europa?"

edit: typo

[Reactie gewijzigd door GuruMeditation op 23 juli 2024 11:00]

Het is geen utopie, maar de ontwikkeling heeft wel (te) lang op zich laten wachten. De bereidheid om samen te werken lijkt minder geworden, omdat we hebben gezien dat ondanks inspanningen aan vele fronten, rotte appels, toch gewoon rotte appels blijken te zijn. En de extreem snelle expansie van de EU heeft geen positief effect gehad. Die lobby voor extra stemmen in het Europees parlement heeft een giftige sfeer laten ontstaan, en wij zitten nu met de gebakken peren.

Daardoor staan we nu op een fundament dat eigenlijk niet houdbaar is. Dit soort IT projecten laten wel zien dat er nog steeds een groep mensen is, die het beste voor hebben met Europa, en die graag eenheid willen bereiken. Als we ons nou meer op dat soort mensen zouden focussen, en die vaker laten spreken. Misschien zit daar wel iemand tussen, die in staat is om oude bruggen af te branden, en nieuwe bruggen op te bouwen.

Zoals het nu gaat, met italië in de vooravond van de grootste financiële crisissen die we tot nu toe hebben gehad, moeten we nog maar afwachten wat voor een Europa ons te wachten staat... Portugal, Spanje en Griekenland waren echt lachertjes vergeleken met de Italiaanse strop.
Ik vraag mij wel af waarom UK nog de moeite doet, vermits ze binnenkort weg zijn...
Wat er letterlijk is gebeurd, is dat we sinds de jaren 80 een duidelijke weg zijn ingeslagen.
Die route is verneukt (pardon my french) door de enorme hoeveelheid aan lobbyisten en advocaten die in Brussel aan allerlei wet- en regelgeving hebben zitten trekken in de jaren' 90 en '00.
Het heeft heel lang geduurd voordat de politiek begon in te zien dat de situatie onhoudbaar is geworden. Voor de mensen die ooit vanuit politieke idealen Europa hebben willen verenigen, is dat een flinken ontgoocheling geweest en inmiddels zijn ze al zodanig op leeftijd, dat het voor hen niet veel meer uitmaakt. Ze hebben de strijdbijl neergelegd, of zijn andere dingen gaan doen. Zoals Kroes.

Die mensen, en ze hebben ook ergens wel gelijk, is de EU op dit moment beyond the point of no return. Dat zien de Engelsen heel goed. Tegelijk snappen ze ook dat het zo niet verder kan. Het is een spagaat waar we in de EU nog de klappen van gaan krijgen, en waarbij een oorlog ook niet uitgesloten is helaas.
Dan heb ik het niet over de komende 5 jaar, maar denk even verder over 15 of 25 jaar, als we 3 financiele crisissen verder zijn, de "verkeerde" landen gegrepen worden door populisme, en het geldende staatshoofd een heethoofd is, die zonder diplomatieke uitweg extreme maatregelen gaat nemen. Het is niet voor niets, dat ieder land inmiddels al wel een team erop heeft gezet, om in ieder geval een voorbereid te zijn op de worst-case. En dat ze in de VN-raad massaal oproepen tot vrede en gelijkheid.

Dit is iets wat weldenkend Europa ten alle tijden wil vermijden. En gelukkig zitten er dus ook nog weldenkende mensen op dat eiland. Want die inteelt daar heeft ze geen goed gedaan. Teveel mensen hebben niet de juiste kansen gekregen om zich te ontwikkelen in de maatschappij. Het gevolg is dus hele bevolkingsgroepen die ineens weer gaan roepen "vroeger was alles beter".
Ik betrap mezelf er ook wel eens op dat ik dat denk, maar vroeger hadden we geen 6 miljard mensen op de aardbol. en niet de verwachting dat in de komende 30 jaar daar nog eens 3 miljard bij gaat komen..
We moeten mee met de tijd, en zorgen dat iedereen ten minste het gevoel heeft dat ze bijdragen aan een betere leefomgeving voor zichzelf en hun directe naasten. Alleen dan kan je mondiaal de neuzen dezelfde kant op krijgen.

[Reactie gewijzigd door dwarfangel op 23 juli 2024 11:00]

uhhm we wilden geen EU grondwet....dus is er ook geen EU document mogelijk en blijven de individuele landen hun eigen documenten afgeven, das een gevolg van onze eigen keuzes.
Anoniem: 1111801 @bArAbAtsbB1 oktober 2018 10:07
Kan jij mij vertellen welk artikel in de destijds voorgestelde grondwet ontbreekt uit het verdrag van Lissabon dat verantwoordelijk is voor het ontbreken van een EU document?

Volgens mij heeft het een echt niks te maken met het ander. Zelfs zonder EU kun je ervoor kiezen om gezamenlijk een document uit te geven.

Je geeft verderop zelf aan dat de stem tegen de grondwet niet gezien mag worden als een stem tegen de EU, maar nu lijk je het wel te willen zien als een stem tegen een EU document?
https://www.nrc.nl/nieuws...ligt-vast-7512367-a571495

je hebt gelijk, we hebben niet eens mogen stemmen over de EU, ook de Euro wilde we niet maar daar mochten we ook niet over stemmen.
Daarnaast zijn referenda altijd nutteloos als deze niet bindend zijn toch?
Wij hebben voor geen EU gekozen, die is er toch ook?
en daar gaat het dus mis, we hebben destijds niet gekozen voor geen EU, maar we hebben tegen 1 enkel verdrag gestemd! zeggen dat we tegen de EU gestemd hebben is totale onzin, daar hebben we nooit over mogen stemmen!

jou mening is precies waardoor referenda in NL nooit een suc6 zullen zijn...ze worden gekaapt en gebruikt voor andere zaken dan dat het bedoelt is! (precies zoals het Brexit referendum gekaapt is door mensen met een andere agenda dan puur die beslissing)
Maar tijdens de normale verkiezingen worden we toch net zo voor de gek gehouden, en draaien de verhalen in de verkiezingstijd toch ook niet om de zaken waar echt om gaat? En stemmen veel mensen ook op het meest sympatieke figuur, ipv op het partijpgramma... wat is daarin het verschil met een referendum?
Dat een referendum gekaapt wordt is ook niet zo vreemd als ze zo weinig worden gehouden en niemand echt geïnformeerd wordt/is. Bovendien, hoe kaap je precies een referendum? Door een bepaalde groep op te roepen om te gaan stemmen? Door een bepaald aspect van het onderwerp uit te lichten? Het staat de "andere partij" vrij om hetzelfde te doen.
door foutieve informatie te verspreiden kan je een referendum kapen!
.
en waarom meld je dat niemand goed geïnformeerd werd/is!? mensen hebben ook zelf een onderzoeksplicht, als je gaat zitten wachten tot de informatie op je bord gedeponeerd wordt krijg je nooit alle informatie die nodig is om een goede keuze te maken.
Hoe kun je valse informatie verspreiden als niemand interesse heeft om zelf iets over het onderwerp te weten te komen :). Wat ik een beetje mis bij de meeste politieke onderwerpen is gewoon een samenvatting over wat waarom en hoe. En dan zonder politiek jargon wat erop is gebouwd om zo vaag mogelijk te zijn zonder dat dat opvalt.
Je hebt allebei gelijk, helaas.

We hebben nooit voor of tegen een EU kunnen stemmen en al helemaal niet mee kunnen bepalen hoe die er dan precies uit zou moeten zien.

Niet alleen is de politiek in het algemeen en de EU vanwege de grootte en complexiteit in het bijzonder, veel te traag bij het nemen van maatregelen, maar ook bij het terugdraaien en aanpassen van aanmaal aangenomen wetten. Daardoor is het geheel Kafkaësker dan je ooit zou kunnen bedenken.

Overigens zou een verdrag voor ID-acceptatie over en weer binnen Europa natuurlijk prima kunnen zonder de rest van het EU-toneel op te voeren. Het invoeren daaarvan gaat nu echt niet soepeler mét, dan het zou gaan zonder EU.
We hebben niet zomaar tegen een verdrag gestemd.

We hebben tegen de europese grondwet(officieel: verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa) gestemd.

Het moet trouwens ook maar eens afgelopen zijn met drogredenen als "gekaapt door" en "verkeerd geïnformeerd" en al die andere blaat om tegenstemmers weg te zetten.

De hele handel wordt net zo hard gekaapt door de voorstanders. Sterker nog ... het voor-kamp krijgt steevast veel meer tijd (in media) om het volk te hersenspoelen.

De mensen die zich er niet in verdiepen laten zich dus net zo hard voorliegen door beide kampen. Dat heft elkaar dus mooi op (alhoewel, zie hierboven dus).
Bart ® Moderator Spielerij @DeRoog841 oktober 2018 10:25
Ik heb nog nooit een volksraadpleging gezien waar ik kon stemmen of Nederland wel of geen deel van de EU moet zijn. Heb je een bron voor je stelling dat 'we' voor geen EU hebben gekozen?
Ik heb nog nooit een volksraadpleging gezien waar ik kon stemmen of Nederland wel of geen deel van de EU moet zijn. Heb je een bron voor je stelling dat 'we' voor geen EU hebben gekozen?
Dat is niet wat hij zegt.
Hij zegt: 'We hebben toch ook nooit vóór de EU hoeven te kiezen (stemmen) en die is er ook gekomen."
(Zijn zin is wel wat ongelukkig geformuleerd inderdaad, waarschijnlijk wordt het wel veel zo gezegd in de regio waar hij woont.)
Dus een EU-Grondwet of EU-ID-Kaart zou er ook gewoon kunnen komen zonder dat wij daar vóór hoeven te stemmen.
We hebben in Nederland niet veel referenda gehad, maar 2 daarvan gingen over de EU.

2005. Referendum Europese Grondwet. Nederland was overtuigend tegen (61.5%). De Nederlandse regering heeft het bezwaar van de bevolking "geïnterpreteerd" en een alternatief verdrag afgesloten (verdrag van Lissabon). Dit nieuwe verdrag werd niet per referendum aan de bevolking voorgelegd.

2016. Oekraïne referendum. Nederland was overtuigend tegen (61%). De Nederlandse regering heeft het bezwaar van de bevolking "geïnterpreteerd", wat heeft geresulteerd in "het inlegvelletje". Het resultaat werd niet opnieuw per referendum aan de bevolking voorgelegd.

De regering heeft destijds een en ander "geïnterpreteerd". Een andere interpretatie is ook mogelijk: Nederland ziet de EU sowieso niet zo zitten en grijpt elke gelegenheid aan om tegen de EU te stemmen.
De vraag is alleen of 'Nederland' precies weet wat de EU voor positieve en negatieve effecten heeft op hun leven en dus wel gekwalificeerd zouden moeten zijn om daar überhaupt over te stemmen.

Misschien is een kleine EU quiz een idee. Voordat je mag stemmen op een referendum moet je de quiz goed hebben afgerond. De vragen uit de quiz moeten dan wel gaan over de raakvlakken van het referendum anders slaagt niemand.
De vraag is alleen of 'Nederland' precies weet wat de EU voor positieve en negatieve effecten heeft op hun leven en dus wel gekwalificeerd zouden moeten zijn om daar überhaupt over te stemmen.
Zullen we die quiz die je voorstelt dan ook maar doorvoeren voor de binnenlandse politiek? En de provinciale en gemeentelijke verkiezingen? Als je niet weet wie wie is, waarom moet je dan mogen stemmen? :+

Praat en schrijf je geen ABN? Niet stemmen.
Minder dan 10 jaar in NL? Niet stemmen.

Zo vallen er allemaal excuses te bedenken om mensen ervan te weerhouden om hun mening te laten uiten. Zeker wanneer het recht er is om dit juist wel te mogen doen: stemmen.

Dus, al ben je slecht geïnformeerd, dan kun je alsnog een mening en/of reden hebben om te stemmen waarop je stemt.

---

edit: eerste stuk van zin vergeten in quote

[Reactie gewijzigd door rkeet op 23 juli 2024 11:00]

We leven dan ook in representatieve democratie waar onze gekozen vertegenwoordigers voor ons beslissen. Referenda zijn enkel zinvol om duidelijke dilema's te beantwoorden.
"wenst u een nieuwe parkeer plaats onder de grote mark of aan de ringweg"
Of eventueel sociale issues, zoals "zullen we cannabis legaliseren of de doodstraf afschaffen". Voor complexe materies hebben we wetenschappers, experten en politiekers. Aan hen om vertrouwen te winnen en beslissingen te nemen. Over alles iedereen laten meebeslissen, IT pollicies op het werk, max snelheid op de weg, enz lijkt me zeker niet tot betere beslissingen te komen.
Ik neem aan dat je het EU-grondwet referendum bedoelt: we hebben helemaal niet voor of tegen de EU gekozen. We hebben over één enkel verdrag gestemd. Geeft gelijk het probleem met een referendum aan, maakt niet uit wat de vraag is, iedereen bedenkt zijn eigen vraagstelling en naderhand zijn uitleg.
Mooi voorbeeld is het Oekrainereferendum door de tegenstanders (nu verenigd in o.a. het forum voor zogenaamde democratie) dat uitgelegd is als een referendum voor of tegen de EU (Jan Roos melde trots dat hij de verdragstekst nooit gelezen had, maar hij was tegen omdat er het woord Europa in voorkwam).
Verdrag van Lissabon is inzake de EU grondwet ! indien deze wordt gehandhaafd had Nederland een Grondwettelijk Hof en géén Art.120 gw ! ergo géén oligarchie !
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oligarchie
Veel mensen wilden wel EEN EU grondwet, maar niet DIE EU grondwet. Helaas was dat geen optie op het stemformulier. |:(
Ik ben het helemaal met je eens wat betreft meer Europa. Maar dat samenwerking nu eenmaal tijd en menskracht kost blijft, en het blijft een continu proces.
Kijk b.v maar eens op Nederlands niveau hoe de diverse delen van de overheid digitaal communiceren met hun burgers. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Het inloggen mbv DigiD mag dan hetzelfde zijn, wat erna komt is telkens weer een verrassing.
Vergeet even niet dat Europa (toen de EEG) begonnen is met de vaststelling van railbreedtes voor het spoor. Daarna frequentie en spanning op het elektriciteitsnet, EUrostekker, enz.. eID is betrekkelijk jong. Imho beter laat dan nooit.
Ja de bureaucratisch rompslomp is vervelend. Maar het is vaak ook gedaan om macht van politici in te perken. Europa is al een gecentraliseerde macht, wanneer macht centraliseert veroorzaakt het vele problemen. samengevat is de kern van het probleem:

EU = Centralisatie van macht
Centralisatie van macht = Meer macht
Meer macht = Meer corruptie (omdat het corrupte mensen aantrekt en omdat macht mensen corrupt)
Meer corruptie = Slecht (De meeste vreselijke dingen in de geschiedenis zijn resultaten van een vorm van corruptie)

Dit Principe geld ook voor bedrijven of organisaties. Te groot betekend altijd slecht omdat de corruptie exponentieel toeneemt wanneer macht groeit. Daarom zie ik de EU als een fundamenteel probleem en losse problemen dat de EU oplost of veroorzaakt zijn voor mij minder relevant.

Zoals ik het zie kan je dit soort systemen ook zonder de EU maken alleen duurt het mogelijk weer wat langer. Samenwerken is een goed ding en compleet mogelijk zonder een centralisatie van macht. We hebben sinds de tweede wereldoorlog 70 jaar succesvol samengewerkt. In het leger bijvoorbeeld NATO en in handel met verschillende verdragen zoals de EEG.
Wie is er dan zo machtig dat het te machtig is, en hoe vergelijk je dat dan met onze concurrenten China en USA, zijn de leiders de daar minder machtig dan of doet dat er niet toe ? Ik vind net dat voor de "macht" dat we als EU hebben de verdeling van die macht , veel meer verdeelt is dan in de VS of in China. Bestuursmacht verdeling is een continue slinger tussen te-weining en te-veel zonder dat je ooit van tevoren weet waar je zit op die schaal.
Dan is veel minder EU dus juist de oplossing, kan het ook een stuk gestroomlijnder allemaal. Veel macht van de EU terughalen naar de lidstaten en de politieke laag voor een groot stuk afbreken. Het EEG-model was oneindig veel beter dan de farce die de EU is. Hoe eerder we de EU in huidige vorm kunnen opheffen, hoe beter dat is voor iedereen. Het werkt niet, het is corrupt, ontransparant, het is nauwelijks democratisch en vaak zelfs anti-democratisch, het kost teveel geld en krijgt steeds gekkere ideeën waarbij één land soms de rest ook zaken kan opdringen (zie Duitsland.). Een gedrocht dat simpelweg levensgevaarlijk is geworden. Door de uitbreidingsdrift heb je ook teveel culturen, normen en waarden die met elkaar clashen. Het werkt niet, en het idee van een verenigde staten van Europa is zo’n beetje het meest walgelijke en gevaarlijke idee dat nu door the likes of Verhofstadt wordt gepusht. Nee, bedankt.

Dus juist véél minder EU, meer lokale macht - terug naar eerdere modellen. Beter, goedkoper en veiliger voor iedereen. De EU in essentie was een heel goed idee, maar door machtsgeil gedoe is het compleet uit de hand gelopen. Het wordt al jaren geprobeerd het op te lossen, dat lukt niet: hef het dan gewoon op of stap er uit. Maar dat gaat niet als je premier er graag een baantje wilt en daardoor alles weggeeft en tekent.
Bij minder Europa met meer lokale macht alleen kom je er juist niet. Dan gaat ieder zijn eigen gang, staat de Euro te vaak onder druk door slechte lokale beslissingen en blijf je zitten met eindeloos duur gekibbel in Brussel om het weer te repareren. En als het ene land wel met bijvoorbeeld Poetin, Assad en Trump allerlei schimmige afspraken maakt en het andere niet wordt het er ook niet veiliger op.
Europese ministers en president rechtstreeks laten kiezen voorkomt vriendjespolitiek en corruptie beter dan het huidige systeem, maar dan moeten ze juist wel meer te zeggen hebben. Dus niet zoals nu dat landen allerlei Europese regels kunnen rekken of naast zich neer kunnen leggen.

Minder Europa kan ook anders. Landen die niet aan alle eisen willen of kunnen voldoen voor de keus stellen. Wel meedoen en de euro en alle voordelen houden of een soort B-land worden, die een eigen munt invoeren, geen subsidies krijgen uit Brussel, maar bijvoorbeeld net als Noorwegen wel in een Vrijhandelszone zitten. Dit zou voor Italie, Griekenland, U.K. en enkele oost Europese landen kunnen gaan gelden. Heel simpel toch? Om Europa te laten slagen moet juist iedereen meewerken en beter samenwerken op vele fronten dan nu het geval is, dan kunnen de overgebleven landen slagvaardiger samenwerken. Toevallig zijn het ook de landen, die het meeste kosten dus dan wordt Europa ook daardoor een stuk goedkoper voor de rest. Dan gaan er natuurlijk wel weer meer grenzen komen, want net als de U.K. willen ze geen vrij personenverkeer. Op vakanties naar sommige landen is dan weer wat lastiger met paspoorten i.p.v. Europese ID-kaart en verschillende valuta's. Dat is wel de keerzijde.
Dus juist véél minder EU, meer lokale macht - terug naar eerdere modellen. Beter, goedkoper en veiliger voor iedereen.
Nee dat is net helemaal niet zo. 1 beleid geldig voor alle lidstaten is veel effciênter en goedkoper. Het Europese geneesmiddelenagentschap is daar een goed voorbeeld van.
Dat hangt er helemaal van af wat voor slag volk de boel verzint. Zijn dat, zoals nu, sociaal liberalen dan weet je dat er een leger dure ambtenaartjes die allemaal hun bureaucratische stempeltjes willen drukken op je(de burger) af komt. Nee dank je in dat geval :)
In dit geval vooral (informatie)technici. Dit geldt overigens voor heel veel wetgeving. Deze is vooral op uniformering en standaardisatie gericht. Het voorbereidende werk wordt door inter Europese technische werkgroepen verricht. Komt nagenoeg geen politiek bij te pas. En dat is maar goed ook.
Anoniem: 998261 @WhiteDog1 oktober 2018 13:15
Je kunt beter 400 man 400 keer laten vergaderen dan dat ieder land (als gevolg van het niet vergaderen) een eigen ambtelijke dienst voor ieder onderwerp moet hebben.
Laat ze maar vergaderen, tegen 4 euro per uur. dan zal je zien dat het zo voorbij is.
First things first: Centraal Justitieel Incassobureau. Het is duidelijk waar de prioriteiten liggen.
Nou, ik kan me daar ook iets bij voorstellen. Dat is waarschijnlijk *de* instantie waarmee buitenlanders het meeste te maken krijgen qua officieel papierwerk.
Ik snap wat je bedoelt maar wat mij betreft prima. Kunnen de Polen en Bulgaren die zich hier als een idioot op de weg gedragen gemakkelijker betalen. There, I've said it.
Ik snap niet hoe je daarop komt. De aantal NL kentekens blijven 99% van mijn ergernis op de weg, dus mag de gewone autochtoon daar ook bij? Of simpelweg iedereen die de regels/social conduct niet naleeft zonder een ras te roepen... :-)

Edit: There, I've said it :*)

[Reactie gewijzigd door Nightscope op 23 juli 2024 11:00]

Die worden toch al beboet? Die hoeven er dus niet bij.

Het gaat dus om de overtreders die overal mee weg komen omdat ze uit het buitenland komen.
Nogmaals, ik vraag me af hoe hij op dat gegeven komt. Als het om bestuurders gaat die niet beboet worden, misschien maar eens beginnen met ambtenaren die te gast zijn hier en politieke onschendbaarheid hebben. Dat was een jaar of 2 geleden nog in het nieuws als groot ergernis die niet beboet kunnen worden.

Ik vind het merkwaardig dat al snel naar Polen/Bulgaren wordt gegrepen zonder context :+.
Als je context wilt moet je even een aantal jaar wegmisbruikers terug kijken. Dan snap je de reacties wel. ;)
Dat is omdat er vroeger geen boetes naar poolse bestuurders gestuurd kon worden, zie dit artikel van 2009: https://www.autokopen.nl/...derland?tag=overtredingen
Er is echter een boel veranderd sinds 2009, zie bijvoorbeeld https://www.rijksoverheid...oetes-naar-het-buitenland
misschien maar eens beginnen met ambtenaren die te gast zijn hier en politieke onschendbaarheid hebben.
Die kun je prima een boete geven, je kunt er alleen niets tegen doen als ze niet betalen. Je kunt echter net zo goed geluk hebben en misschien betalen ze wel gewoon. Dit geldt overigens niet voor ambtenaren ("gewone medewerkers") van ambassades, die hebben slechts zeer beperkte onschendbaarheid; alleen de ambassadeurs en allerhoogste medewerkers hebben volledige onschendbaarheid.

Overigens, dit geldt niet alleen voor buitenlandse ambassadeurs in Nederland, het geldt net zo goed voor Nederlandse ambassadeurs in het buitenland. Ik weet zo niet hoe netjes onze ambassadeurs zich gedragen, maar voordat ik ga klagen over buitenlandse ambassadeurs zou ik dat wel even opzoeken. Het staat zo slordig als iemand die de gegevens wel bij de hand heeft je hele betoog onderuit haalt door aan te tonen dat "wij" ons veel slechter gedragen dan "zij".

Misschien interessant om te kijken: Today I Found Out - Does Diplomatic Immunity Really Make It So You Can Get Away with Murder?
Dan moeten ze in die landen natuurlijk ook wel gebruik maken van een vorm van Eid
De eIDAS-verordening maakt dat organisaties in Europese lidstaten toegang moeten verlenen tot hun digitale diensten aan houders van erkende inlogmiddelen, ook als die uit het buitenland komen.
Ze zullen dus, in elk geval op termijn, wel moeten.
Nee hoor, ze hoeven helemaal niks :P.

Maar goed on-topic... ik ben het DigiID gebeuren echt beu... bleek mn telefoonnummer niet te werken in het buitenland... typisch budget providers.. kon niet inloggen op DigiID.

Nou begint het, je moet wel een adress hebben / ingeschreven zijn in NL voor een password reset, oftewel... heb geen adres meer en dus meer gedoe.

Dit soort systemen zullen op termijn beter worden voor migranten als ik die vertrokken zijn uit NL, dit is een stap in de goede richting. (y)

Groeten uit Polen.
Je kan je DigiD 2FA nummer om laten zetten naar een buitenlands nummer.
Heb ik ook gedaan, het is een tijdje terug dus ik weet niet zeker of je daarvoor eerst op je oude nummer nog een code moet kunnen ontvangen maar het is mogelijk.
Bedankt voor de tip, ik ga het navragen. (y)
Ik snap wat je bedoelt maar wat mij betreft prima. Kunnen de Polen en Bulgaren die zich hier als een idioot op de weg gedragen gemakkelijker betalen. There, I've said it.
Dan kan jij ook makkelijker betalen voor buitenlandse boetes die jij oploopt.
Op vakantie bijvoorbeeld. Er zijn veel lokale regels/situaties die voor vreemdelingen niet direct duidelijk zijn, en waar ze heerlijk boetes op kunnen innen. Een soort alternatieve toeristenbelasting hangt de europeanen boven het hoofd.
Hun kentekens worden nog steeds niet herkend door de snelheidscamera’s. :+ I kid you not :P
Het omgevingsloket was verleden week ook al klaar (los van het kleine probleem dat er geen test-acounts zijn en alles dus 'zou moeten werken' maar in werkelijkheid ongetest is.) Dus Duitsers zouden ook moeten kunnen bouwen in Nederland.
Nee de focus ligt op de overheidsonderdelen die de meeste 'klanten' in de buurlanden hebben. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is ook aangesloten. Dus de grensboeren kunnen nu ook aanloggen met hun Duits of Belgisch ID.
... België, Portugal en het Verenigd Koninkrijk zijn die procedure gestart
Huh? Ik dacht dat die Engelsen hun eigen gang zouden gaan? Zijn we ze weer niet kwijt?
Het VK heeft besloten de EU te verlaten maar probeert tegelijkertijd de schade zoveel mogelijk te beperken door op een heleboel vlakken dichtbij te blijven.

Zoals Xavier Bettel, de minister president van Luxemburg al verzuchtte: “First they were in, but they wanted a lot of opt-outs. Now they are out, they want a lot of opt-ins !” :/
Op dit moment weten "die Engelsen" nog helemaal niet wat zij eigenlijk willen. Vraag dat maar aan Ms. Mayhem ;)
Die doen het er expres om, kan niet anders. De boel traineren, moeilijker maken, onderlinge spelletjes en dan zachtjes aan beginnen met voorstellen dat er een nieuw referendum komt. Expres incompetent dus. Mocht dat weer voor brexit uitvallen dan gewoon nog een referendum, net zo lang tot men “juist” kiest en dan roepen dat de democratie heeft gewonnen en ze bij de EU blijven.

Ik hoop voor hen dat ze er uitgaan. Voor ons is het verre van gunstig, het VK blokkeerde heel veel zieke ideetjes van de EU; die bescherming raken wij nu kwijt helaas. (Er zijn serieus Britten die tegen Brexit hadden gestemd, terwijl ze niets liever willen dan er uit, puur om de andere landen te beschermen.)
Anoniem: 22438 1 oktober 2018 10:29
Hmm als ik het goed begrijp, kan je in Nederland dus wel al de login systemen van andere landen gebruiken. Maar het is voor mij niet mogelijk om DigiD te gebruiken bijvoorbeeld hier in Portugal.

https://ec.europa.eu/cefd...d+eID+schemes+under+eIDAS

Nederland komt niet eens in de lijst voor.
DigiD voldoet niet aan het eIDAS model.
Met dank aan een vorige minister van Binnenlandse Zaken (hebben we nu 4 stelsels i.p.v. 1).
Hiervoor zal of DigiD snel moeten transformeren naar niveau 3 en/of 4 (substantieel/hoog) want het is nu niveau 2A.
Maar technisch gezien kraakt DigiD, dus is een logische keuze eHerkenning.
Juist, de verordening vereist alleen van instanties dat ze de eidas inlogmethode aanbieden. Dat landen zich daar nog helemaal niet op aangesloten hebben, zoals Nederland, is dan pech voor de burger.
Misschien niet 100% relevant voor het artikel, maar over digitale ID's gesproken.

Ik heb de afgelopen 12 jaar in het buitenland gewoond. Eerst 10 jaar in Noorwegen, en nu bijna 2 jaar in Luxemburg. Het aanvragen van een nieuw paspoort in Noorwegen ging vrij eenvoudig, op de ambassade. Mijn rijbewijs kon ik ook zonder al te veel moeite vernieuwen in Noorwegen.

Maar...

Ik geloof dat het digiID rond 2015/2016 uit kwam, vlak voor, of vlak nadat ik naar Noorwegen was verhuisd. Misschien eerder zelfs. Nadat ik naar Luxemburg was verhuisd, wilde ik even kijken of ik mijn adreswijziging ook aan de Nederlandse staat moest doorgeven. Mijn digiID inloggegevens ben ik kwijt, en het blijkt dat ik hiervoor fysiek naar een balie moet om mijn gegevens op te halen.
https://digid.nl/aanvragen

Als u in het buitenland woont en de Nederlandse nationaliteit bezit, kunt u ook een DigiD aanvragen. U vraagt uw DigiD aan via de website en haalt een activeringscode op bij een van de daarvoor beschikbare balies
Wat een ouderwetse onzin zeg. Dan zijn we digitaal zo ver in 2018, en dan moet je dus helemaal naar Nederland om dit aan te vragen. Laat ze dit nou eens wat makkelijker maken.
Wat een ouderwetse onzin zeg. Dan zijn we digitaal zo ver in 2018, en dan moet je dus helemaal naar Nederland om dit aan te vragen. Laat ze dit nou eens wat makkelijker maken.
Hoe makkelijker? Digitaal?
Dan zouden ze je de gegevens om je veilig bij alle overheidsdiensten aan te kunnen melden onbeveiligd op moeten sturen via internet. Dat lijkt me vragen om problemen.
Het is in sommige wijken in Nederland al zo'n groot probleem dat post over DigiD uit brievenbussen wordt gehengeld dat die post daar enkel door koeriers wordt bezorgd.
Helemaal eens hoor, dat snail mail geen veilige methode is. Maar als we over het makkelijker maken van digitale services binnen de EU praten, dan moeten dit soort gegevens toch ook in het 'gastland' gemakkelijker worden gedistribueerd? Desnoods ophalen bij de Nederlandse ambassade?
Hoe lang hebben we om er helemaal aan te voldoen?
Dat licht aan wat je aan je eigen burger allemaal digitaal aanbied op niveau 3 en/of 4.
Als je dit niveau aanbied aan je eigen burger dan moet je dit ook aanbieden aan andere genotificeerde (erkend door EU) middelen.
Dus als wij niveau 3 instellen voor het doorgeven van een verhuizing dan moeten we het middel van de Est ook accepteren die hier woont en zijn verhuizing door geeft.

Of nog krommer.
Als een dierarts uit Duitsland zich hier (NL) wil registreren met zijn Est eIDAS middel dan moeten wij dat ook accepteren.

Zo mag jij nu al een middel uit Estland aanvragen en hier in Spanje mee inloggen voor je vergunning voor het (ver)bouwen van je vakantie woning......

Leuker kunnen we het niet maken.
Of nog krommer
Kun je ook uitleggen waarom je dat krom vindt?

Als iemand van Groningen verhuist naar Friesland, dan kan ie zich daar toch ook inschrijven met zijn in Drenthe uitgegeven paspoort? Hoezo is het dan krom dat dat ook met een Duits paspoort kan? En ja, het aantal Esten dat in Nederland woont is erg klein (ja ja, citation needed, ik weet het), maar als we een algemeen systeem opzetten (dat voornamelijk nuttig is voor Belgen en Duitsers; ik neem even aan dat die het grootste deel van de gebruikers vormen), dan kunnen de Esten daar zonder extra werk (of, met heel weinig extra werk) meteen op meeliften. Prima toch?
Identiteit vaststellen van een burger (en het bij behorende authenticatiemiddel (eIDAS in dit geval)) vind ik nog steeds behoren tot een taak van het land waar je de nationaliteit van hebt, dat is dus puur persoonlijk.

Het systeem eIDAS model is ontworpen als een portaal (EU) waar de nationale overheden met hun portaal aan gaan hangen. in NL is dat dan de eHerkenningsmakelaar. Het is dus voor iedere burger (en bedrijven alleen zijn hier nog geen middelen van genotificeerd) in de EU als hij/zij maar een middel heeft.
Ik denk zal ens kijken wat er gebeurt als ik vanuit Duitsland wil inloggen:
https://login.minez.nl/coam/error.jsp

Er is een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Onderstaande codes kunnen helpen bij de foutopsporing
Referentie: 005TmKtT3uhDwWR5UZc9yc0000y300EY_d
Tijd: 2018-10-01 08:50:44

Welkom in Nederland:-)
Waarom kan ik geen taal kiezen op die website?
Dit komt er ook aan (als hij binnenkort wordt aangenomen).
Binnen 2 jaar voor landelijke overheden en binnen 5 jaar voor lokale overheden.
Single Digital Gateway

@Olaf lees je weer even mee ;)

[Reactie gewijzigd door ollie1965 op 23 juli 2024 11:00]

Jij kan toch gewoon Nederlands? ;)
Denk niet dat je voldoet als je maar met 1 buurland "compatible" bent.


Bovendien is dit een heel dure oplossing beter om Europees breed 1 systeem te hebben.... Of is Europa dan ineens te klein?
Wat ik ervan begrijp is het volgende: ja de EU wil barrieres tussen de lidstaten beslechten en zakendoen makkelijker maken. Vanwege de diversiteit aan wetgeving en bestaande DigID achtige sytemen in de lidstaten, zou het een schier onmogelijke taak zijn tot 1 nieuw systeem te komen. Oplossingen: laten we proberen de systemen met elkaar te laten ‘praten’ zodat, als ik in Berlijn woon en wil verhuizen naar Amsterdam en een Duitse digitale identiteit heb, met deze al digitaal zaken kan regelen met de Amsterdamse gemeente. Of een Nederlands bedrijf met een eID, kan inloggen voor een aanbestedingstraject op een Duitse overheidssite.
Dat is het hart van eIdas, systemen koppelen op een veilige manier.
Wat mij betreft een slimme oplossing. (minder kostbaar, rekeninghoudend met lokale wet- en regelgeving en fit-for-purpose). De enige uitdaging om alle overheidsdiensten en websites aan te sluiten op eIdas, aangezien dat niet altijd hoog op de agenda staat.
Als je verhuisd naar ander lidstaat doe je al zoveel fysieke dingen dat die paar minuten die.het je kost om in Nederland digi-d aan te vragen te verwaarlozen is.

Bovendien zou het onwenselijk zijn als iemand zich in een woning mag inschrijven zonder zich fysiek te melden bij een gemeente.
Nog weer een stap dichter bij het vierde rijk, waarbij steeds meer van de souvereiniteid opgegeven dient te worden voor het EU bedrijf. Iets wat tegen de Nederlandse grondwet in gaat.
In ieder die dit soort praktijken dan ook ondersteunt pleegt landverraad grondwettelijk gezien.

Omdat het steeds stukje bij beetje gaat zegt het blinde schaap volk van waar zeur je over, zo erg is het niet. Totdat het te laat is en je jouw land stukje bij beetje helemaal aan het EU dictatorschap hebt overgedragen. Immers kunnen we niemand daar kiezen, dus het is verre van een democratische gang van zaken. Het demos heeft er geen enkele invloed over.

Dus nee, ondanks de met positieve instelling geschreven artikel ben ik zeer tegen deze stap.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.