Half miljoen Nederlanders kregen maand lang geen e-mailnotificaties MijnOverheid

Tussen 23 maart en 18 april hebben 525.000 Nederlanders geen e-mailnotificaties van MijnOverheid gekregen als er een nieuw bericht in hun Berichtenbox zat. Dat kwam door een fout bij de migratie van de achterliggende software-omgeving.

Woordvoerder Rick Bron van Logius legt tegenover Tweakers uit dat het gaat om mensen met een extra nul voor hun burgerservicenummer. Die nul werd niet herkend door het nieuwe e-mailsysteem van de MijnOverheid Berichtenbox en daarom werden notificaties niet verstuurd naar 525.000 mensen.

De migratie van het systeem vond plaats op 22 maart, waarbij Logius niet merkte dat een half miljoen mensen geen e-mailnotificaties meer kregen. Op 12 april kreeg het bedrijf dat de ict-oplossingen van de overheid beheert de eerste melding van mensen die er zelf achter kwamen dat zij geen e-mailnotificatie hadden ontvangen, maar wel een nieuw bericht in hun Berichtenbox hadden.

Logius heeft de 525.000 mensen afgelopen vrijdag en zaterdag via een e-mail op de hoogte gebracht van de storing. Daarin staat dat tussen 23 maart en 18 april geen notificaties zijn verstuurd. Woordvoerder Bron zegt dat Logius zelf aan het onderzoeken is waarom het de fout niet eerder zelf opmerkte.

Logius

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

25-04-2018 • 16:27

151

Submitter: swiebert

Reacties (151)

151
149
98
9
0
43
Wijzig sortering
Dat hele MijnOverheid berichtenbox-gedoe is echt een complete aanfluiting! Toen ik het vorig jaar activeerde bleek ik al berichten te hebben die anderhalf jaar(!!!) oud waren. Oproep van de RDW voor een APK, jaaropgaaf UWV, allemaal spul dat best belangrijk is, maar waar ik dus geen enkele notificatie van heb ontvangen, omdat ik dat ding dus nooit heb geactiveerd voor die tijd. En dan nu dit weer... Overheid en ICT, het is te vaak een veel te slechte combinatie... :(

Edit: Lekkere signalering hebben ze daar bij Logius ingesteld trouwens. Een maand lang geen notificaties? Dan verwacht je toch dat er ergens alarmbellen gaan rinkelen?

[Reactie gewijzigd door Smuey op 24 juli 2024 00:32]

Die berichtenbox is echt ideaal, vooral als je in het buitenland woont. Alleen jammer dat je geen bericht via deze weg terug kan sturen naar de afzender. N.B. Buitenlandse adressen (afwijkende structuur en vaak langer) worden heel slecht ondersteund door de overheid. Hierdoor krijg je belangrijke post (b.v. een M-formulier: speciaal bedoeld voor geëmigreerde Nederlanders!) vaak niet. Het RNI moet hier duidelijk beter faciliteren.
Het idee er achter is op zich prima, maar zoals we ondertussen helaas een beetje gewend zijn, is de uitwerking van dat idee nogal 'matig'. Je gaat toch geen belangrijke berichten sturen naar een box die niet geactiveerd is? Je houdt toch een beetje in de gaten of de notificaties die je verzend ook, nou ja, verzonden worden? En als het dan mis gaat bij zo'n pakket, dan zou je dat toch een heel stuk eerder dan maand na het ontstaan van het probleem moeten signaleren? Sowieso, als je net een grote update hebt doorgevoerd hou je toch juist nog even extra de boel in de gaten?
is gewoon ook een slecht systeem.

Ik krijg mail, "U heeft bericht in uw box" dus je logt daar in "uw bericht is van de belastingdienst" kun je vervolgens weer daar inloggen, om een bericht te lezen wat ik gister al thuis ontvangen heb.
Mowha, dat snap ik dan nog met het oog op privacy en databeveiliging. Mail is nou niet bepaald een veilig medium, dus dat daar zo min mogelijk over wordt verstuurd is niet zo heel vreemd. Dat zou je zelfs kunnen zien als één van de betere aspecten aan het hele Mijnoverheid-platform.
Ik heb hem nog altijd lekker op inactief staan, laat ze het eerst maar eens fatsoenlijk werken. Tot die tijd wil ik belangrijke dingen graag via de post ontvangen.
Blijkbaar is het feit dat jouw account niet is geactiveerd geen belemmering om er toch maar alvast berichten naartoe te sturen, dat is meteen ook een beetje het probleem :/
Ik heb hier geen last van hoor? Enkel de belastingdienst die het forceert stuurt berichten, maar deze krijg ik daarnaast ook nog per post. De rest van de organisaties komt allemaal via de brievenbus.
Maar dan heb je je box dus al geactiveerd?
Ja en nee, ik heb nooit zelf wat geactiveerd maar bij elke inlog op mijn.overheid.nl vraagt die of ik alles van de pakweg 200 organisaties online wil ontvangen. Dit weiger ik elke keer.

Eens per jaar krijg ik wel eens een berichtje van de belastingsdienst, waarom vraag ik mij dus af want ik ontvang alles per post ook nog is. Zolang dat doorloopt ga ik niks activeren. Dat soort zaken wil ik gewoon in de brievenbus juist doordat als ik iets vergeet ik onbenullige boete's moet betalen bij hun en dat wil ik voorkomen.
Tip: Activeren en inloggen, ik heb een bak ellende gehad omdat ik iets gemist had waar ik dus niet per post van op de hoogte was gesteld en ik had mijn box ook niet geactiveerd. In de belangrijke belastingperiodes gewoon elke twee weken even de box checken

Reactie op hoofdartikel: Ik heb de mail niet gehad echter ik heb ook last van deze problematiek gehad er is dus nog meer aan de hand. Gelukkig was ik al door schade en schande wijzer geworden en heb ik zelf maar gecontroleerd of er al berichten waren om erger te verkomen.
Ik heb de mail wèl gehad terwijl ik wèl email notificaties had ontvangen.
Afgelopen januari heb ik voor het eerst de berichtenbox geactiveerd. Daar bleken ook enkele berichten van enkele maanden of zelfs jaren geleden in te staan, echter heb ik van al deze berichten ook een brief gekregen.

Volgens de beschrijving van de berichtenbox zou dit ook zo moeten werken en zijn de mails die je bent tegengekomen digitale kopieën van brieven die je hebt gehad. Kan het zijn je de brieven hebt gemist?
Helaas, nee, ik woonde in die periode alleen en ben in zeker twee en een half jaar niet verhuist. Het zou inderdaad zo moeten werken, maar mijn ervaring er mee is heel anders.
Wat gek en vervelend! Hopelijk zat er niks dringends tussen.
Dat alles nu in je digitale inbox komt is best goed, minder papier verspilling, alle documentatie op 1 plek, archivering. Echter blijven die notificaties wel een noodzakelijkheid. Of dat nu via email is of via een andere weg. Je logt namelijk niet voor je lol elke week in op die inbox om te controleren of er wat is. Je krijgt namelijk soms lange tijd niks. En soms heel veel.

Tevens moeten ze mensen die minder goed zijn in ICT zaken flink ondersteunen en duidelijk maken wat er gebeurt. Voor sommigen is het volstrekt onlogisch/onduidelijk dat als ze 1x inloggen op mijnoverheid je opeens alle normale post niet meer krijgt van oa Waterschap,Gemeenten,Pensioenfondsen,Samenwerkingsverbanden (veelal lokale belastingen), CJIB, DUO en nog vele andere instanties. Ja, je geeft er met 1 klik op de knop toestemming voor, maar een extra bevestiging op nog de oude manier (papier veelal) per instantie, zou ellende kunnen voorkomen.

Door deze misser in notificaties zijn er al mensen die hun post van CJIB gemist hebben en tegen de betaaltermijn aanlopen. De verhogingen van CJIB zijn niet misselijk, dus ik ben benieuwd of er compensatie is voor de getroffen personen.
Sterker nog, in de notificatie staat altijd:

"Er zijn nieuwe berichten in uw inbox. Log in op mijnoverheid om te bekijken."

Ja lekker handig, zet er in elk geval wat meer info bij of het nodig is om uberhaupt te kijken. Nu zijn ze veel te summier.
Wel logisch dat ze geen details in die mail zetten. De inbox van de overheid is een beveiligde omgeving, e-mail niet. Stel dat er in die mail staat dat er een bericht van het CJIB voor je klaarstaat, dan kan iemand die jouw verbinding afluistert dat zo meelezen.
Diegene installeert dan uiteraard een root certificaat waarmee juist dat moment dat je inlogt op die beveiligde omgeving afgeluistert kan worden... Non-argument dus.
In een normale situatie wordt je niet door je buurman afgeluistert en zou de melding 'er is een bericht van CJIB voor je' wel handig zijn, toch?
Met zo'n argument kun je HTTPS wel helemaal afschaffen. Kern van de discussie is dat e-mail (meestal) geen enkele vorm van beveiliging heeft en in communicatie met de overheid vaak privacy-gevoelige informatie zit die je niet onbeveiligd over internet wilt sturen.
Daarom stuur je ook geen daadwerkelijke informatie via de email ;)
Enkel dat instantie X een bericht stuurt. Dan blijft er niet veel over om af te luisteren. Webmail heeft vrijwel altijd al HTTPS, Exchange/Office 365 is encrypted verkeer, die paar mensen die ervoor kiezen om het unencrypted naar een eigen mailclient te downloaden zijn nou niet echt representatief...
De meeste providers staan al jaren niet meer toe dat je unencrypted mail verstuurd, het zomaar even afluisteren werkt dus niet zo makkelijk, tegen die tijd kan je dus ook HTTPS afluisteren en is het een heel andere discussie.
Welke instantie jou berichten stuurt kan al heel veel informatie weggeven, ik zie niet waarom je dat zou vermelden terwijl het niet nodig is. Daarbij ben ik me ervan bewust dat dit met de gewone post meestal ook het geval is, maar ook die is nou niet zo goed beveiligd mbt privacy (met uitzondering van briefgeheim bij wet).
Anoniem: 162126 @hoeksmarp25 april 2018 22:19
Omdat ik het erg fijn zou vinden om niet voor elk onzinnige notificatie te moeten inloggen op mijnoverheid terwijl het niet nodig is. Laat mensen zelf bepalen of ze dat wel of niet willen. Tot op heden ging het per post en kon ook een kwaadwillende de post uit een postbus/brievenbus vissen bijv.

Ik heb echt een bloedhekel aan elke site en zijn hond die het nodig acht zijn eigen berichtenbox te introduceren en daar notificaties voor stuurt.
Ik run een eigen mailserver..., en die vereist SMTPS dan wel TLS over SMTP voor vlotte mail afwikkeling.
Als er anders een mailtje binnenkomt gaat die door een wasstraat.

Maar vergis je niet..., ook al is er SMTPS of TLS over SMTP... dan heb je nog steeds geen encrypted mail.
Op z'n best een encrypted transmissie, maar in de mail-spools is de tekst gewoon leesbaar.
Daar is minimaal PGP/ GPG of S/MIME voor nodig. S/MIME via Webmail is futiel omdat Private keys niet op shared servers behoren te komen. (Je huissleutel hangt immers ook niet met een touwtje binnen de brievenbus...)
Het stomme is, het bericht op mijnoverheid.nl zegt dan vervolgens "Je pensioenbeheerder heeft een bericht voor je. Log in op bla.nl om het te lezen." Zoveel onnodige omwegen. :(
Inderdaad, als je weet van welke instantie het is en welk type bericht (betalen, info, actie vereist, etc) kun je navenant handelen. Als ik een dergelijk bericht op vakantie krijg, dan ga ik vaak pas inloggen na mijn vakantie (als ik het me nog herinner overigens...), maar soms is er wel spoed bij (CJIB... :( )

Wat tevens erg onhandig is, is het berichttype "betalen" (bijv lokale belastingen). De Ideal knop zit meestal niet in het bericht of in de inbox, maar vereist dat je nogmaals met Digid moet inloggen op het portaal van betreffende instantie en daar nogmaals het zelfde bericht leest om vervolgens pas te kunnen betalen.

Of het berichttype "info", waarbij alle details zijn weggelaten en je ook dwingt om alsnog naar het portaal van de instantie te gaan, om vervolgens ook daar een inbox met berichten aan te treffen.

In beide gevallen heeft de centrale inbox zijn werk dus niet gedaan en moet ik alsnog bij elke instantie langs.
Vind ik prima, anders ga je al snel weer richting privacy problemen. Op deze manier kun je niet afleiden of dat bv van justitie is of wat dan ook. Email is nou eenmaal erg onveilig
Vervolgens log je in en daar staat een bericht dat je een bericht hebt van heet UWV en dat je in mijn UWV in moet loggen om het bericht te lezen. Nog een keer je DigID invullen.
Dat er geen link in de email staat is begrijpelijk, maar de afzender(s) erbij vermelden zou wel handig zijn. Dan kan (naar gelang de afzender) MijnOverheid overgeslagen worden.
In het onderwerp van de email staat de afzender.
Dat klopt niet. Vandaag bericht gekregen met als onderwerp: 'Bericht van RDW in uw Berichtenbox op MijnOverheid'
Ik weet niet of alleen het RDW dat doet, maar dat lijkt me toch sterk.
Berichten inderdaad erg summier
CJIB staat bij mij al meerdere jaren aangevinkt op mijnoverheid en ik heb nog nooit een bekeuring gehad in de berichtenbox. Iedere bekeuring die hier tot nu toe binnen gekomen is kwam op papier via de post.
Ik krijg de CJIB kadootjes nog gewoon via normale post hoor.
Alleen inloggen op MijnOverheid zorgt niet dat je geen post meer krijgt. Na het inloggen zie je diverse overheidsorganisaties staan maar de vinkjes moet je zelf zetten.
Ik ben wel met je eens dat het wijs zou zijn om minstens daarna een toelichting te laten zien dat het einde papier is, beter zou het zijn om nog eenmaal een brief te sturen.
Hoezo notificatie, ik log ook elke dag in op mijn e-mail, facebook, twitter, tweakers etc. dus waarom niet op mijnoverheid. Vind dit toch de verantwoordelijkheid van de gebruiker, niet van de overheid.
Bij alle door jou genoemde diensten zijn er meerdere type notificaties aanwezig en mogelijk. push, email, sms, RSS . Evt geaggregeerd en in overzicht in een eigen client.
Bij mijnoverheid is alleen email nu als notificatie geïmplementeerd.
uhh, dat JIJ dat toevallig doet is mooi, maar dat is ook omdat jij daar elke dag nieuwe informatie verwacht. Bij mijnoverheid verwacht ik eigenlijk amper tot nooit nieuwe informatie, dus ga ik daar echt niet elke dag op inloggen. Als er nieuwe informatie staat dan wil ik daar in mijn normale mail gewoon notificatie van hebben, vergelijkbaar met een hoop andere sites (vind ik eigenlijk nog steeds een gemis van tweakers dat je geen notificaties kunt krijgen op reacties, wat op heel veel andere sites wel is).
Ik ging toch liever gewoon voor een papieren brief.. Gewoon om dit om de serieuzere zaken gaat..
Vind dat zulke dingen op officieel papier aangeleverd moet worden.. Voordeel is, als ik weet dat er iets in de bus valt, dan toch een signaal krijg om `actie` te ondernemen..
Digitaal kijk ik er amper naar om.. Zit niet te wachten dat ik ook nog dagelijks in mijn overheid moet gaan kijken wat er allemaal gaande is. Voor mij is mijn overheid, niet hetzelfde als Outlook mail die ik dagelijks wel bekijk. Ze hadden het systeem beter aan de e-mailbox kunnen hangen..
Ik schat de betrouwbaarheid van de bezorging denk ik veel lager in dan jij.
Net nog bericht dat stempassen niet bezorgd waren.
Daar heb ik nooit last van gehad.
Minder papier verspilling? Dan moeten ze niet (bijna) alles wat in je berichtenbox verschijnt ook nog eens op papier sturen.
Als vrijwilliger help ik, nu ruim een jaar, in mijn gemeente mensen met invullen van formulieren.
1ste leermoment: er zijn mensen waarvoor elk formulier (overheid/winkel) te moeilijk is. Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking is functioneel analfabeet (wellicht kunnen het woord MELK op een pak in de suup nog wel lezen, maar een zin/alinea niet meer).
2de leermoment: die mensen weten na een jaar absoluut niet meer wat hun DIGID is (wat is dat???), of zijn inlogcodes/wachtwoorden kwijt.
3de leermoment: hebben ze ooit iets digitaal gedaan dan denkt de andere kant (overheid) dat nu alles digitaal kan en dat post overbodig is. Nb. je belasting digitaal opsturen wil voor die mensen ECHT niet zeggen dat ze nu gaan checken of er iets digitaal voor ze staat.

Ondertussen zoveel gevallen gehad van mensen die daardoor te laat zijn geweest met een betaling, boetes krijgen, in de schulden komen. En dat alleen maar omdat ze NIETS gezien hebben in de brievenbus.
En al die tweakers die gaan zeggen: dan moet je maar meegaan in de tijd. Nou dat kunnen ze dus niet.
Het zijn geen tweakers, maar wel mensen.
1ste leermoment: er zijn mensen waarvoor elk formulier (overheid/winkel) te moeilijk is. Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking is functioneel analfabeet (wellicht kunnen het woord MELK op een pak in de suup nog wel lezen, maar een zin/alinea niet meer).
Dit probleem hebben ze ook met papieren/analoge formulieren dus dat is niet iets wat specifiek voor mijnoverheid is. En ik snap dat het lastig is (schaamte etc) maar analfabetisme is oplosbaar door te leren.
2de leermoment: die mensen weten na een jaar absoluut niet meer wat hun DIGID is (wat is dat???), of zijn inlogcodes/wachtwoorden kwijt.
Kan ik inkomen hoewel er natuurlijk wel oplossingen voor zijn.
3de leermoment: hebben ze ooit iets digitaal gedaan dan denkt de andere kant (overheid) dat nu alles digitaal kan en dat post overbodig is. Nb. je belasting digitaal opsturen wil voor die mensen ECHT niet zeggen dat ze nu gaan checken of er iets digitaal voor ze staat.
Dit zijn (deels) ook de mensen die fysieke post niet lezen en negeren. Die zelfs een deurwaarder voor de deur nog negeren.
Je gaat er vanuit dat iedereen een IQ van 100 heeft terwijl 50% daaronder zit.(en even geen discussie over gemiddeld en median svp).
Wat voor jou wellicht even te leren is, is niet voor iedereen weggelegd. Jaartje dat soort mensen helpen laat je beseffen dat je gelukkig mag zijn als je aan de andere kant van de streep (inkomen, IQ, etc) zit.
En JA er zitten mensen bij die het er zelf naar maken, maar het voor merendeel is de 'digitale' samenleving te complex.
Vroeger kwamen bedrijven en overheid met hun berichtgeving naar jou toe. Met de digitalisering is dit omgedraaid. Er wordt van je verwacht dat je zelf op verschillende mijn-omgevingen gaat kijken en daar gaat corresponderen. Andere bedrijven sturen hun correspondentie per e-mail en weer andere gebruiken een combinatie.

Het is dan ook niet heel gek dat niet iedereen het overzicht meer heeft. En hierdoor in de problemen komen.

De overheid verwacht (en dwingt zelfs af) dat we digitaal gaan, maar heeft zijn eigen zaakjes niet eens op orde. Het niet versturen van correspondentie door de overheid is mijns inziens dan ook niet een kleine misstap.

Wat mij betreft komt er of één portaal waar alle digitale financiële correspondentie komt van zowel bedrijven als overheid of je moet bij overheid en bedrijven kunnen afdwingen correspondentie per post te ontvangen (zonder extra kosten)
Wauw, wat een boegeroep meteen... Ik heb liever alles digitaal, ben daar erg blij mee. Geen papierwerk dat kwijtraakt en simpelweg milieuvriendelijker.

Dat de Belastingdienst niet op de hoogte wordt gehouden van mijn werkverleden, daar kan ik me totaal niet in vinden. Ja, er zijn wel eens specialere zaken die je wel even zelf moet aangeven, maar die zaken gaan ze met papieren post niet magischerwijs beter verwerken :/

Er wordt hier een fout geconstateerd, gecommuniceerd en onderzocht. Goh, je zou bijna zeggen dat er mensen werken...
Wauw, wat een boegeroep meteen... Ik heb liever alles digitaal, ben daar erg blij mee. Geen papierwerk dat kwijtraakt en simpelweg milieuvriendelijker.
Dat is een fabeltje. Je moet namelijk alles zelf printen. Het is namelijk je eigen verantwoordelijkheid om je stukken te bewaren en te beheren. Als de overheid het kwijt raakt dan is dat jouw probleem.
Sterker nog, ik vind het eigenlijk maar niks dat de overheid dit archief beheert. Als je ooit een conflict krijgt met de overheid (en dat gebeurt nog wel eens) dan is al het bewijs in handen van die overheid. Het is misschien een beetje paranoide, maar in theorie is het mogelijk dat een ambtenaar dan het bewijs uit je digitale inbox verwijdert. Ik geloof echt wel dat het niet makkelijk is en streng gecontroleerd wordt, maar ik weet ook dat IT moeilijk is en er aan de lopende band gaten en problemen worden gevonden. Ik kan niet geloven dat het bij de overheid anders is, en misschien juist wel erger.

Laat mijn stukken dus maar door de overheid zelf uitprinten en toesturen. Dat is veel milieuvriendelijker dan dat prut-printertje van mij.
Laat mijn stukken dus maar door de overheid zelf uitprinten en toesturen. Dat is veel milieuvriendelijker dan dat prut-printertje van mij.
Zo is het. en de overheid kan een keten aan mensen aan het werk houden (ook postbestellers).
Tevens is het door hen geprinte een echter bewijs dan het mijne. en ik betaal er indirect ook voor.
Overigens is papierverspilling wel het laatste waar ik me druk om maak in dezen. Ik kan vanaf dag een papieren overleggen; kom daar maar eens om met dat digitale.
Het is helemaal geen fabeltje; het is natuurlijk de bedoeling dat je de berichten die je op mijnoverheid krijgt digitaal opslaat.
Je MOET helemaal niets printen.
Alles digitaal.
Fantastisch die digitale opslag, ik zocht laatst een bank afschrift van 2 jaar geleden ivm een garantie claim.
Blijkt dat afschrift niet meer beschikbaar....
En dat terwijl je voor Fiscus evt. tot 7 jaar terug het een en ander moet kunnen onderbouwen.
Kortom ik ga maar weer printjes maken...
Of x bedrag betalen om het op papier te ontvangen. Blijft de postbode ook zijn baan behouden weer een uitkering minder.
Of een andere bank kiezen (is niet eens zo heel veel gedoe). Ik ben 10 jaar geleden overgestapt naar Triodos Bank en al m'n afschriften en jaaroverzichten etc zijn nog steeds te downloaden.
Mooi om te weten. Ik speel al vaker met die gedachte
de vraag is altijd is de bank waar je naar toe gaat beter dan
het stelletje flessentrekkers waar ik nu mee te maken hebt.
En als bij een partij als de belastingdient iets mis gaat met een fractie van alle betrokkenen, heb je het al snel over honderdduizenden mensen. Impact is groot.

Toch ben ik nog nooit op mijn overheid postbus oid ingelogd, heb zover ik weet ook nooit bericht over ontvangen en krijg alle informatie netjes via de post. Kan het zijn dat er nog zo'n groep mensen is die per abuis nooit toegang tot hun postbus heeft gekregen? :+
Toch ben ik nog nooit op mijn overheid postbus oid ingelogd, heb zover ik weet ook nooit bericht over ontvangen en krijg alle informatie netjes via de post.
Idem dito. En ik ga ook niet proberen in te loggen, want als het lukt en ze merken het, wordt het me verplicht. :)
Doe maar op papier, dat scheelt mij printen en dus inkt en stroom.
Volgens mij moet je toegang tot de MijnOverheid berichtenbox aanvragen. Vanuit milieuoogpunt is de berichtenbox inderdaad een verbetering, maar ik ben ook nog niet over. Ik vertrouw het nog niet helemaal (gezien het trackrecord van overheid en ICT) en bovendien sneeuwen nu facturen ook wel eens onder in m'n mailbox. Ik hou 't voorlopig nog even bij de oude manier. Papieren kennisgevingen en belastingaanslagen werken voor mij momenteel nog het beste.
Vanuit milieuoogpunt is de berichtenbox inderdaad een verbetering, maar
Daar twijfel ik nog aan. Dat blaadje zit voor tig jaar in mn ordner en kost verder niks. De elektronische variant en zijn backups 24/7 jaar in, jaar uit voor mij bewaren kost vermoedelijk meer.
Met die discussie heb ik het wel gehad.
Goed punt, zo had ik 't nog niet bekeken.
Dat moet je ook niet printen maar digitaal opslaan.
8)7
Straks ga je het ook nog in een map stoppen die 7 jaar in een kast staat.
Straks ga je het ook nog in een map stoppen die 7 jaar in een kast staat.
Eerder 17++. En ja, de beroemde ordners en multomappen. Prima.
En dan brand je huis af en ben je alles kwijt. Digitaal is ideaal, zorgen voor goede backups en klaar ben je. Alles wat per post komt gewoon 1x per week/maand inscannen
En dan brand je huis af en ben je alles kwijt.
Als ik alles kwijt ben is die ordner wel het aller-allerlaatste waar ik me zorgen om zou maken.

''Digitaal is ideaal'' , ja ja. Dus daar staat alles vanaf dag één ergens in het vorige millennium over de (belasting)zaken die de overheid met mij doormaakte ??
Dan zal ik dat maar snel ophalen en uitprinten voordat een storing of hack het doet weg maken.
Digitaal op eigen hardware ;). Al mijn papieren administratie is omgezet naar een digitaal archief. Hiervan worden voldoende back-ups gemaakt. Iedere factuur/brief/contract o.i.d. gaat daar direct in. Leuk hoor als die ordners weg zijn terwijl je net nog een bepaald contract op moet zoeken..
Leuk hoor als die ordners weg zijn terwijl je net nog een bepaald contract op moet zoeken..
Ik heb geen contracten met de overheid. Ik doe eens per jaar belastingaangifte. Dat is genoeg.
Kennelijk vinden zij dat ook, want over de elektrische brievenbus heeft niemand mij ooit lastig gevallen.
Rust.
Wauw, wat een boegeroep meteen... Ik heb liever alles digitaal, ben daar erg blij mee. Geen papierwerk dat kwijtraakt en simpelweg milieuvriendelijker.
Tot je iets moet bewijzen, dan moet het opeens weer op papier staan. Stuur belagrijke documenten dan gewoon meteen maar in een envelop zou ik zeggen.
daar is de print knop voor
Wel knullig hoor.
Als je een text-veld als integer gaat interpreteren vallen eventuele voorloopnullen weg; da's al 70 jaar bekend.
Mee eens, een nummer is toch een "integer" nummer? Bizar gedoe met die voorloopnul. Gewoon 8 èn 9 cijfers accepteren in je regular expression. Zo moeilijk is dat toch niet?
Die voorloop nul geldt alleen voor oudere burgers geboren voor ca. 1980. Het BSN is geen nummer maar een identificatie string.
Ben benieuwd waar de letter N in de afkorting voor staat ;)
Je kan je ook afvragen waarom er voorloopnullen worden toegevoegd aan iets wat een (burgerservice)nummer is.

Maar het blijft wel knullig inderdaad.
Je kan je ook afvragen waarom er voorloopnullen worden toegevoegd aan iets wat een (burgerservice)nummer is.
Omdat ze 40 jaar geleden (ofzo) bij de invoering van het BSN dachten: "dat probleem met die voorloopnullen hebben we nu al zo vaal opgelost; programmeurs in de toekomst maken die fout niet meer"?
Het BSN is GEEN nummer maar een persoonsaanduiding! Het heet alleen maar zo. Deze fout wordt vaker gemaakt door vooral jongere programmeurs: je test al gauw met je eigen BSN en alleen oudere personen hebben nog een voorloop nul. Hierdoor valt de fout (gebruik van INT i.p.v. STRING) niet op.
Blijkbaar hebben ze ook goede unit tests geschreven die een flinke bak gegenereerde BSN nummers gebruiken. Oh wacht...
Ah.... die voorloopnullen ook, zo vaak gezien dat de bsns via excel worden overgeheveld of dat er een numeriek veld wordt gebruikt. Beetje lui de ontwerpers :-) Volgens mij is de 0 nodig vanwege de 11 proef en kun je hem daarom niet weglaten. Anyway... slechte service.
Men had prima kunnen zeggen: ja, alle nummers moeten voldoen aan de 11-proef, maar de nummers die beginnen met een 0 geven we niet uit. De BSN's zijn ook niet opeenvolgend, dus het is geen probleem als daar een deel van mist.
De nummers met een voorloop nul zijn een overblijfsel van het fiscaalnummer: een string beginnend met een H en daarna een cijferreeks onderbroken door een aantal punten voor de leesbaarheid. De overheid zit vol met historische ballast die om reden van consistentie niet eenvoudig verwijderd kan worden. Daar moet je als programmeur dus wel degelijk rekening mee houden.
Schandalig. Ik ben voorstander van alles per post versturen i.p.v. alles digitaliseren waar niemand op zit te wachten!
"niemand op zit te wachten!"
Ik zit hier wel op te wachten (wat een papierverspilling zou dat zijn), dus die statement klopt iig al niet
Ach een brief per post valt tenminste nog onder het brief geheim...
Digitale communicatie is vogelvrij.
Waarbij 99.99999% van de E-mail het equivalent is van een Briefkaart/Ansicht kaart.
Geen enveloppe dus.
Er is wel een wet in de maak die ook e-mail onder het briefgeheim laat vallen. Nu hebben we alleen nog even en veilig e-mail systeem nodig dat iedereen "out-of-the-box" gaat gebruiken.
Niet de eerste keer dat onze overheid dat oppert, ben benieuwd of er nu wel wat van komt.
Het kan nu al wel: S/MIME (if een officeiele standaard... RFC
https://tools.ietf.org/html/rfc5751

Het zal alleen nooit werken met Hotmail, Gmail, OUTLOOOK.COM, live.* etc.
wel met mail clients als outlook, kmail, en andere lokale clients met private storage (+ en een veilig opgeslagen private key van een private/public keypair.
Met jou, velen. Echt geen zin om elke week door die post te struinen op zoek naar het belangrijke. Als je het druk hebt, je krijgt een paar weken niets, dan is die envelop die half door de deur hangt of opgevrommelt tussen de brievenbus en je tochtstrip ook makkelijk gemist.

Mocht ik ooit zelf een huis kopen komt daar naast geen bel, ook geen brievenbus. Opzouten met die bagger aan mijn voordeur.
Anoniem: 2053 @Draco_25 april 2018 16:38
Schandalig. Ik ben voorstander van alles digitaal versturen i.p.v. alles analogiseren waar niemand op zit te wachten!

Sommige mensen vinden het wel fijn dat ze geen bergen papier meer nodig hebben. PDF files prima, die slaan makkelijk op en kan ik goed archiveren. Daarbij had de belastingdienst kennende dit probleem zich vast ook voorgedaan bij het automatisch printen van de brievenboel waardoor de brieven niet verstuurd waren.
Niemand? Ik wel hoor! Heel bij dat niet alles meer op papier is... Was altijd veel tijd kwijt om dat zelf maar weer te digitaliseren (inscannen), want ik wil niet een heel papieren archief bij moeten houden! Dus heel blij mee dat dit soort dingen nu mooi digitaal zijn!

Weinig goeds over voor ICT bij de overheid - maar dit is nu typisch zo'n stom foutje dat een keer kan gebeuren en dat hiermee netjes opgelost is.
Ja, want post komt wel altijd aan? Laat me niet lachen.

[Reactie gewijzigd door Ryan_ op 24 juli 2024 00:32]

Absoluut niet mee eens. Kan altijd een keer gebeuren. Kan ook wel is wat gebeuren op postkantoor. Met het idee op het milieu, doe alles maar lekker digitaal.
Anoniem: 310408 @Draco_25 april 2018 16:47
Schandalig. Ik ben voorstander van alles per post versturen i.p.v. alles digitaliseren waar niemand op zit te wachten!
Praat voor jezelf wil je? En vraag tweakers ook even of je kan reageren op deze mail via brief want dat digitale gedoe is niets voor je!
Als digitaal niet zo betrouwbaar werkt (zoals het nu dus heeft gedaan) dan heeft post inderdaad de voorkeur.

Daar komt nog bij dat een brief dwingender is dan een e-mailtje waarvan de aandacht snel aan kan ontglippen door andere e-mailtjes.

Voor sommige mensen die elke dag dozijnen email in de Postvak In krijgen (nieuwsbrieven, voordeelacties, gebruikte webshops die bedelen om een review te schrijven, etc.) is dan een papieren brief beter.
Doe mij maar alles digitaal, weg met die schoenendozen vol met brieven.
kruip maar snel weer terug onder die steen. Natuurlijk zitten de meeste mensen wel te wachten op digitaliseren. Bijvoorbeeld het invullen van de inkomstenbelasting is zoveel minder werk, nu het digitaal gaat en alles van tevoren is ingevuld. Het scheelt ook een hoop paper (=beter voor het milieu).
Nou, ik heb het ook liever per post, maar dat heeft meer te maken met dat ik te lui ben om steeds weer op die site te moeten inloggen als er iets is, laat ze mij maar de keuze geven om in iedergeval ook een kopie van het bericht dat daar staat in mijn normale mailbox te krijgen.
Ach, de DUO heeft gewoon de hele omgeving een maand lang buiten werking gezet voor de migratie. Want zo gaat dat bij de overheid.

Persoonlijk maakt het me niets uit of ik brieven of digitaal krijg, dat laatste geeft minder rommel en is makkelijker te administreren dan een la met papierwerk, dus als dat een optie is: prima wat mij betreft. Dat het dan een keer niet werkt is een probleem, maar dat is het ook als je een papieren brief niet krijgt. Het is aan de verzender om dat op orde te hebben en houden, dan wel de gebruiker niet verantwoordelijk te maken voor gemiste correspondentie door hun schuld.
Duo heeft dat ook leuk getimed met de belastingaangifte. Veel studenten hebben deze dienst nodig om hun aangifte goed in te vullen, wat natuurlijk niet zo gemakkelijk gaar als die eruit ligt!
Inderdaad vervelend. Maar even een telefoontje en je hebt uitstel van het aangeven van je belastingen.
Zolang mensen nog steeds gebruik maken van alleen hotmail, live, gmail etc.. als hoofdmail adressen, zal de kans altijd blijven bestaan dat je belangrijke mails niet ontvangt.

Microsoft en Google hanteren zonder enige controle van buitenaf hun eigen spamfilter en bepalen zelf wat en wie en wanneer ze wat blokkeren. Zolang daar geen toezicht op komt lijkt het me voor de mensen met een dusdanig mail adres gewoon niet 100% betrouwbaar om alles via de mail te laten verlopen.
Bizarre reactie. Tenzij je zelf je spamfilter instelt (ik gebruik zelf rspamd, en nee, ik weet niet precies hoe het werkt) ben je afhankelijk van je provider. Daar hebben de grote jongens niets mee te maken.

Het is dat ik op andere vlakken ze niet vertrouw, anders had ik mijn mail al lang en breed daar gehad... Daarnaast zullen duo en consorten écht wel op een whitelist staan...
Die spamfilter kan je gewoon inzien en zelf beheren bij zowel Google als Microsoft. Zit daar in beide gevallen onder het kopje "Spam".

Naast de spamfilter van de bedrijven, kan je ook je eigen -overrulende- spamfilter hanteren van wat wel of niet die spambox in moet.

Overigens hanteren MS en Google (en bijna de hele wereld) dezelfde blacklists. En vullen deze voor hun zelf aan met wat gebruikers raporteren als spam. (als 9/10 ontvangers van deze afzender dit raporteren als spam = spam voor iedereen).
De overheid en ICT gaat gewoon helaas nog steeds niet echt goed samen..

Digitaal alle berichten ontvangen is een stuk fijner vind ik persoonlijk, maar dan moet ik wel gewoon een melding ervan krijgen, ik ga niet telkens zelf daarin controleren of ik berichten heb. E-mail is in principe prima, maar waarom zouden ze niet gewoon een SMS functionaliteit erin bouwen? Het zou erg handig zijn om een SMS bericht te ontvangen als er een bericht klaar staat bij in de berichtenbox.
Anoniem: 162126 25 april 2018 16:43
Geweldig. Ik dacht even te gaan kijken of er voor mij al zo'n account is en wat de status nu precies is.
Dan staat er dit bij de veelgestelde vragen:
"Als u wilt weten of uw MijnOverheid-account is geactiveerd, dan kunt hiervoor een schriftelijk verzoek indienen. U kunt gebruikmaken van de voorbeeldbrief (PDF). Vul de gevraagde gegevens in en voeg een kopie van de voor- en achterkant van uw paspoort of identiteitskaart bij.

Verstuur uw brief en de kopie van uw paspoort of identiteitskaart per post naar: ...".

1) een schriftelijk verzoek 8)7
2) een kopie paspoort of ID kaart 8)7

Ze vragen overal en nergens om een kopie van je ID. Daarnaast heeft de overheid zelf een App gemaakt voor het doorstrepen van gegevens die zij niet nodig hebben. In veel gevallen vragen ze dan alsnog ALLE gegevens. Want BSN is nodig en geboortedatum waarschijnlijk ook etc.

Om moedeloos van te worden.edit: linkjes

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 162126 op 24 juli 2024 00:32]

"Als u wilt weten of uw MijnOverheid-account is geactiveerd, dan kunt hiervoor een schriftelijk verzoek indienen.
Tja, dan gaat het over. Ze sturen maar bericht op papier.. ze weten waar ik woon.
Als die nog niet actief is, dan ben je denk ik nog heel erg jong..
Anoniem: 162126 @SuperDre25 april 2018 21:29
Want?
" Half miljoen Nederlanders kregen maand lang geen e-mailnotificaties MijnOverheid "
Wat ontvang je normaal in deze periode ?
Het wordt net verteld alsof je veel e-mailtjes mist van overheidszaken
Bedoel je dat jij normaal niet veel krijgt? Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het voor de rest van het land ook zo is. Er zijn genoeg mensen die wekelijks een bericht ontvangen.
Anoniem: 221425 @Hackus25 april 2018 17:32
Nou, ik ben dus één van de mensen waarbij dit fout is gegaan.
Het betreft de periode waarin Sabewa Zeeland ook de belastingaanslagen heeft verstuurd. Ontvangt u uw aanslag digitaal? Kijk dan uw Berichtenbox na!
https://www.sabewazeeland...digitale-belastingaanslag

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.