Wat hier echt een aanzienlijk probleem is, is oa. de scheiding in de voeding tussen het hoog- en laagspanningsdeel.
Dit is inderdaad een probleem bij veel el cheapo voedingen.
Om daar wat meer op in te gaan; dat soort voedingen bevatten (vaak) één printplaat waar aan de ene kant de 230V netspanning binnenkomt, en op de andere kant de (bv) 5V uit gaat. Dat dat één printplaat is, is normaal, en met een fatsoenlijk ontwerp ook niet erg.
In een typische voeding zit aan de 230V-kant wat electronica die een hoogfrequente wisselspanning genereert voor de transformator. Aan de laagspanningkant zit electronica die de verlaagde en geïsoleerde spanning uit de transformator gelijkricht + filtert en feedback stuurt naar de hoogspanningskant.
In het midden wordt het spannend; daar zitten onderdelen die met beide kanten verbonden zijn en die de hoogspanning van de laagspanning moeten isoleren. Typisch zijn dit een transformator (voor de daadwerkelijke energie-overdracht), een optocoupler (voor de feedback) en een Y-condensator (voor storingsonderdrukking). Kwaliteit van deze onderdelen is heel belangrijk voor de veiligheid. Op
deze afbeelding is de structuur die ik boven beschrijf goed te zien:
- Links 220V in
- Midden-boven de transformator (relatief groot, zwart met lichtgeel)
- Daaronder de Y-condensator (lichtblauw)
- Daar weer onder de optocoupler (zwart met 4 pinnetjes)
- En alles rechts is laagspanning
Deze drie isolerende onderdelen en de bijbehorende koperbanen moeten zo geplaatst worden dat er altijd een minimale afstand is tussen pinnen/banen van de hoogspanningskant en van de laagspanningskant. Hoeveel precies hangt af van welke veiligheidsvoorschriften je volgt, en voor welke toepassing, maar 4mm minimaal is een aardige vuistregel.
En daar gaat het vaak mis bij dit soort el cheapo voedingen. Afstanden van minder dan een millimeter (!) zijn aan de orde van de dag. Een vuiltje of een beetje condens uit een vochtige omgeving kan dan de hoogspanningskant met de laagspanningskant verbinden, met gevaarlijke gevolgen.
Deze afbeelding (printplaat van een namaak Apple laptopvoeding) laat goed zien wat ik bedoel. Ze hebben voor het grootste gedeelte een goede scheiding (> 5mm), maar links komen de koperbanen dan weer op ongeveer 1mm bij elkaar. Gevaarlijk.
Het laatste plaatje komt uit een
teardown van een namaak Apple-oplader. Zeker de moeite van het lezen waard als je meer wil weten!
Buiten de printplaat kan ook op die drie isolerende onderdelen gevaarlijk bespaard worden. Bijvoorbeeld in
dit filmpje haalt Youtuber bigclivedotcom een USB-lader uit elkaar die 230V uit de USB-uitgang zet, en zoekt de reden van dit probleem. Conclusie: de transformator is cheap/slordig gemaakt en door een productiefout verbindt die de 230V-kant met de 5V-kant. Het filmpje is ook erg de moeite waard als dit soort dingen je interesseren

Het is om die reden dat ikzelf geen goedkope (aziatische) apparatuur meer aanschaf wat direct verbonden is met het lichtnet.
Same here! Die paar euro is mij het risico van electrocutie (of brand!) niet waard.