Toshiba: risico op brandgevaar bij tussen 2009 en 2011 verkochte laptopadapters

Toshiba is een terugroepactie begonnen voor bepaalde adapters die zijn verkocht met laptops tussen 2009 en 2011 en zijn verstrekt bij reparaties. Het gaat om modellen met twee pinnen; die zijn brandgevaarlijk. Exemplaren met drie pinnen leveren geen risico op.

De waarschuwing is te vinden via de site Productwaarschuwing en via een pagina van Toshiba zelf. Daar kunnen gebruikers handmatig het onderdeelnummer en het serienummer van hun adapter invoeren om te controleren of deze bij de productgroep hoort die risico oplevert. Het is ook mogelijk om aan de hand van een lijst te controleren bij welke adapter- en laptopmodellen risico bestaat.

Volgens Toshiba gaat het om adapters die tussen 2009 en 2011 zijn verkocht bij nieuwe laptops, voornamelijk Satellite- en Dynabook-modellen. Alleen exemplaren met twee pinnen zouden gevaar opleveren. Dat is niet het geval bij exemplaren met drie pinnen. Getroffen gebruikers kunnen gratis een vervangende adapter ontvangen, aldus de fabrikant.

Onderdeelnummer van de netadapter Onderdeelnummer van het accessoire
G71C0009S210 PA3714U-1ACA
G71C0009T110 PA3714U-1ACA
G71C0009T116 PA3717U-1ACA
G71C0009T210 PA3714U-1ACA

Adapters met brandgevaar

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

28-08-2018 • 15:40

42 Linkedin

Submitter: Lordfox73

Reacties (42)

42
42
22
0
0
16
Wijzig sortering
Vreemd dat dit pas nu boven komt. Deze laders zijn gemiddeld 8 jaar oud...
Slijtage van onderdelen komt pas later, maar zelfs bij slijtage, zou er geen brand mogen ontstaan.

De oproep is trouwens dikke 2 maanden geleden gedaan door Toshiba. Beter laat dan nooit op tweakers voor de BE/NL gebruikers die er nog zo eentje hebben en gebruiken.
Het zou in het geval van een lader (of andere spanningslevering) kunnen gaan om condensator(en) met een slechte kwaliteit die op den duur gaan lekken.

Een voorbeeld hiervan zijn oude Xbox consoles van versie 1.0-1.5 waar de clock-capacitor (voor het vasthouden van de tijd) een dergelijke kwaliteit had dat ze vroeg of laat altijd gaat lekken. Als je dit niet weet en het gaat mis kan dit de banen op het moederbord aantasten en dan kan de xbox de prullenbak in. In versie 1.6 van de console (de laatste) hebben ze de condensator vervangen voor 1 van een veel betere kwaliteit die in theorie nooit zou moeten gaan lekken.

Dergelijke lekkages zouden ook misschien voor brand gevaar kunnen zorgen (in de xbox niet, allemaal laagspanning en geen extreme warmte bronnen in de buurt) maar je weet dit dus eigenlijk pas echt na een langere periode waarin blijkt dat de componenten uiteindelijk niet naar wens zijn gemaakt
Wellicht dat de leeftijd van de adapters invloed heeft, kans op falen van een bepaald onderdeel die daarop dan brand kan veroorzaken.

Gelukkig hebben de meeste mensen niet een laptop van 7-9 jaar oud. Dus het gebruik zal wel wat meevallen. En vraag me af hoeveel van de mensen die 'm nog wel gebruiken nieuws als dit mee zullen krijgen.
De meeste mensen geen oude laptop? Je zou er nog van verschieten. Juist de laatste 9 jaar is er een enorme opmars gekomen in smartphones en tablets. Als technieker zie ik het erg vaak dat mensen dagelijks hun mobiel toestel gebruiken. Voor de enkele keer dat ze iets moeten tikken of een groter scherm nodig hebben wordt er nog een laptop bovengehaald en dat is doorgaans eentje van die leeftijd. Zoek de verkoopcijfers de laatste jaren maar op, laptops worden steeds later vervangen omdat ze minder gebruikt worden.
Yup en tegelijkertijd heb je de zakelijke markt die zijn oude laptops dumpt. Ik ken zo al 3 mensen uit mijn kennissenkring die voor een 2e hands zijn gegaan. Je koopt dan een 3 of 4 jaar oude laptop voor tussen 200 - 350 euro, afhankelijk van de specs. En die specs gaan ook niet zo heel hard meer de laatste jaren. Vroeger was een laptop van 5 jaar oud echt een dinosaurus. Tegenwoordig, als het destijds een snelle was (met SSD) dan zet je gewoon Windows 10 er op en merk je er eigenlijk niet veel van dat hij al zo oud is.
Heb ook een satelite van die leeftijd ; ssd erin ; geheugen uitgebreid ; win 10 erop ; gaat als de brandweer..
Gelukkig hebben de meeste mensen niet een laptop van 7-9 jaar oud. Dus het gebruik zal wel wat meevallen. En vraag me af hoeveel van de mensen die 'm nog wel gebruiken nieuws als dit mee zullen krijgen.
Er zullen ongetwijfeld laptops met dit type oplader op Marktplaats of andere veilingssites te vinden zijn. Dus een risico zal altijd bestaan.
Ik gebruik meestal oudere adapters voor mijn projecten.
Omdat ik ze toch heb liggen.

Dus straks even nakijken en eventueel weg gooien.
je kan ze wel gebruiken maar doe de adapter dan even in een terracotta pot met schotel eronder..
Ik gebruik ook meestal oude laders voor projecten maar jouw oplossing is wel heel erg ghetto. :+
Heb ik ook wel eens gebruikt voor het opladen van sketchy lithium cellen :P
Nee, liever veilig.
Als ze in brand kunnen vliegen, kunnen ze ook in eens een andere voltage geven, met als gevolg "magic smoke". Nee dank je :)
Wat zal het wezen wat er in brand gaat de capacitors of zo?

Want anders hoef je alleen even wat nieuwe capacitors er in zetten en klaar ben je, en is nog goedkoop ook.

Heb laats nog een dvd/versterker in een gerepareerd, het was een capacitor op de voeding die bol stond, en ook de Power Brick (Switching Power Supply) van een computer, daar was ook een capacitor bol, er zitten 3 in een lijn alle 3 1500uF, ga ze alle 3 vervangen morgen wanneer ik ze binnen heb, dan is die ook weer gerepareerd.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 28 augustus 2018 22:58]

Je zult waarschijnlijk gelijk hebben. Maar dit soort adapters zijn vind ik zeer vervelend open te krijgen en nog vervelender (met duct tape) weer in elkaar te zetten. Daarnaast heb ik er nog genoeg liggen, dat ik daar geen tijd in ga steken.
Ach ik heb er meerdere open gemaakt, en dat is niet moeilijk met een schroevendraaier of zo, en in elkaar is al helemaal niet moeilijk, daar heb je een paar druppels seconden lijm voor.

Update: open maken was letterlijk 1 a 2 minuutjes werk, erg simpel, en de 3 capacitors desolderen en dan de 3 nieuwe er weer op zetten was 5 a 10 minuutjes werk, en dan een beetje secondelijm was ook nog geen eens 1 minuut werk, maar hoezo tijd er in steken?

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 29 augustus 2018 19:31]

ik werk nog dagelijks op een laptop uit 2009. C2D@2200Mhz met ssd en 4 GB. Prima ding, fijn formaat en nog snel genoeg waar ik hem voor gebruik. In de praktijk voelt hij zelfs responsiever dan de nieuwe Dell i7 met 16GB van het werk, mede door het ontbreken van allerlei bedrijfsmeuk. Daarnaast slinger ik ook nog wel eens een satellite uit, inderdaad, 2011, aan. Gelukkig met goede adapter. Ook deze draait nog als een zonnetje met U18.04, leuk voor projectjes enzo.
Hoe later Toshiba dit kenbaar maakt, hoe minder mensen daadwerkelijk een nieuwe adapter gaan claimen.
Anoniem: 310408
28 augustus 2018 16:13
Twee pinnen? Drie pinnen? Bedoelen ze modellen met en zonder aarde?
Er staat op de website van Toshiba een foto op de pagina met het verschil uitgelegd.
Inderdaad het gaat om het aantal pinnen van het netsnoer. Dus die zonder aarde heeft 2 pinnen, met aarde 3 pinnen.
Ik vind het netjes dat ze het doen, juist omdat het om zulke oude laptops gaat.
Als het goed is zijn ze dat gewoon wettelijk verplicht en is het dan ook simpel om te draaien: Slecht dat ze hier pas na bijna 10 jaar! achter komen...
Wel een beetje raar. Het gebeurd zo vaak dat telefoons in de fik vliegen dat niemand er meer op let. Bij Toschiba begint 1 op de 340.000 AC adapters te roken of te branden en ze halen ze allemaal terug. Ik kan me niet herinneren dat een fabrikant ooit alle verkochte telefoons heeft teruggeroepen.
He de Note7 van Samsung is toch wel een heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel bekend voorbeeld van dat alle telefoons van een model werden teruggeroepen.

Als je jezelf dat niet kunt herinneren...
Het gebeurd zo vaak dat telefoons in de fik vliegen dat niemand er meer op let.
Heb je daar ook een bron voor? Dit is helemaal niet hoe ik het ervaar.
Hij kan het zich niet herinneren...

[Reactie gewijzigd door jqv op 28 augustus 2018 18:36]

[...] Dit is helemaal niet hoe ik het ervaar.
Zie je wel, het valt je niet eens meer op :)
Samsung met de note 8?
Ze zijn het misschien wel wettelijk verplicht maar dat zegt natuurlijk niet allen. Als ze het gewoon niet gemeld hadden omdat ze dachten van er zijn er nog maar zo weinig in omloop of omdat er maar zo weinig meldingen van zijn hadden de meeste mensen niets geweten. Ik ieder geval niet.
Na werk maar kijken of mijn Toshiba Satellite U500 zo een adapter heeft.
Goed dat ze een terugroep actie hebben.
Meteen dit nieuws bericht doorgestuurd naar me ouders en andere familie leden die een toshiba gebruiken. Ook goed dat ze dit op pakken ondanks dat het al gemiddeld 8 jaar oud zijn.
Ik heb een C660 die nog best gebruikt wordt.

Echter zit ik wel met een issue: Waar kan ik contact opnemen? Die site is echt een ramp 8)7

Edit: Eindelijk gevonden:
http://www.toshiba.nl/generic/contact-nl/

[Reactie gewijzigd door Mimiix op 28 augustus 2018 16:05]

Op de site Productwaarschuwing.nl staat ook een telefoonnummer vermeld. Die site van Toshiba is niet echt gebruiksvriendelijk. Of beter gezegd: ze hebben liever niet dat je belt. Waarover dan ook. Nou ja, behalve als je iets wilt kopen waarschijnlijk :-)
Haha, Nou kijk dit bevestigd jouw verhaal wel....

Geachtte D3nnisd,

Hartelijk dank voor uw bericht aan Toshiba.


Wilt u de aangegeven route via de website volgen?

Dan kan de accu zo snel en correct mogelijk vervangen worden.


· Accu Vervangingsprogramma

Er loopt momenteel een Accu Vervangingsprogramma. Alle informatie hierover is terug te vinden op de website:

https://batterycheck.tosh...on=TEG&country=NL&lang=nl
Ook is op bovengenoemde links te controleren of de accu van de klant onder het programma valt. Dit kan zowel handmatig als via een te downloaden programma. Als de accu onder het programma valt kan via dezelfde website een vervangende accu geregeld worden.


We vertrouwen erop u zo voldoende te hebben geïnformeerd.

8)7
Ja, en de reactie gaat dan ook nog over een andere recall, namelijk over accu's... Dat schiet niet op, en kan beter :-(
Wel interessant hoe nauwkeurig ze de kleinste onderdelen bijhouden in hun systeem bij Toshiba, ik heb een lader waarvan het model en type overeen komen met de modellen met problemen, en het is ook een 2 pins model, maar na invoer van het serienummer op de website van Toshiba blijkt het niet op te gaan voor deze specifieke lader.
Waarschijnlijk is een klein onderdeel uit een specifieke batch die het probleem veroorzaakt. En ja, dat wordt allemaal bijgehouden. Verstandig, anders moet je nog veel meer adapters just-in-case terugroepen.....
Beetje laat dat ze hiermee komen.
Is er ook een uitgebreid bericht hoe ze tot deze conclusie zijn gekomen?
Als je pas na 8 jaar berichten krijgt dat de laders in brand kunnen vliegen, dan kunnen ze de tijd niet meer terug draaien... Misschien dat de leeftijd van die dingen invloed heeft dat ze nu minder betrouwbaar zijn.

Anyways, hebben ze een langere levensduur dan elke vorm van de Mag-unSafe laders.
zeer eigenaardig, 10 jaar na verkoop, enkel 11 meldingen in die tijdspannen, geen gewonden, geen klachten. Doet me eigenlijk denken dat ze met een ENORME overstock aan laders/componenten zitten en het op dit moment kwa stock/personeel/opslagkosten/distribitueafspraken gewoonweg interessant is om op deze manier een grote groep klanten enorm happy te maken en hun imago serieus op te poetsen.

PS ik zeg niet dat het slecht is, in tegendeel beter zo reageren dan heel je stock in de vuilbak, schadevergoeding aan je distributeurs te betalen en personeelsleden op 'economisch werkloos' verklaren.

[Reactie gewijzigd door killerbie op 28 augustus 2018 18:22]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee