NVWA waarschuwt voor brandgevaar powerbanks Intertoys, Bart Smit en Trekpleister

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een waarschuwing op zijn website geplaatst voor enkele modellen powerbanks van het merk New Look. Er is een terugroepactie opgezet voor de modellen powerbanks, die oververhit kunnen raken en dan vlam vatten.

Groothandel Pirox heeft een website opgezet met daarop details van de terugroepactie. Daarop staat een retouradres, hoewel de waarschuwing van de VWA vermeldt dat gebruikers vanaf 26 juni de powerbanks naar een ander adres kunnen sturen.

De powerbanks met een capaciteit van 2800mAh hebben geen adequate beveiliging tegen overbelasting en als hij lang aan de lader ligt, kan warmte zich ophopen en de powerbank daardoor vlam vatten. Het gaat om de gouden, blauwe en roze versie van de powerbank.

Het gaat om modellen die tussen 28 september vorig jaar en 19 april van dit jaar in de handel zijn geweest bij onder meer Bart Smit, Intertoys en Trekpleister. Gebruikers kunnen de powerbanks terugsturen en hun geld terugkrijgen.

New Look powerbanks

New Look Blauw Goud Roze
EAN 8719075490273 8719075490297 8719075490280

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-06-2017 • 07:39

145

Reacties (145)

145
142
76
9
0
54
Wijzig sortering
Dit zijn diezelfde powerbanks die de HEMA 2 jaar geleden heeft teruggeroepen!

Hoe kan Intertoys, Bart Smit en Trekpleister deze shit dan blijven verkopen. 8)7

nieuws: Hema roept powerbanks terug wegens mogelijke oververhitting -update
Tijd om onafhankelijke veiligheidstesten te vereisen voordat deze dingen op de markt mogen komen.
Bijvoorbeeld via UL: https://youtu.be/GEXOk8_KqtQ / http://europe-ul.com/our-services/battery/

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 23 juli 2024 21:27]

Zou moeten maar is in de praktijk niet te doen. Tig modellen die dan na 3 maanden weer veranderen.
Testen kost tijd en dat heeft men niet.
De importeur is uiteindelijk verantwoordelijk als deze van buiten de eu importeert heeft deze zelfs fabrikanten aansprakelijkheid. Helaas gaat het meestal om snelle handel en controleert men het product zelf niet eens.

Er staat netjes ce op maar dat betekend dus idd niet.
De bedrijven die het verkopen kun je het niet kwalijk nemen, ze vertrouwen op een leverancier. Neemt natuurlijk niet weg dat ook deze bedrijven vaak naar goedkoop, goedkoper, goedkoopst zoeken, dan krijg je dit soort zooi. En ja ook de consument wil goedkoopst.
Dat er een CE logo op staat hoeft nog niet altijd te zeggen dat dit "Conformité Européenne" betekent.

Zo heb je ook nog het China Export logo, dat er verdacht veel op lijkt maar toch echt niet hetzelfde betekent. Gegarandeerd dat de gemiddelde consument dit niet weet ;) En of alle leveranciers dit weten vraag ik mij ook af.

https://upload.wikimedia....two_used_CE_marks.svg.png

[Reactie gewijzigd door chickpoint op 23 juli 2024 21:27]

Van diezelfde website (Wikipedia): "A logo very similar to CE marking has been alleged to stand for China Export because some Chinese manufacturers apply it to their products.[17] However, the European Commission says that this is a misconception". Het CE merk is meestal een zelf-certificatie. Het betekent dat de producent verklaart dat het product aan de eisen voldoet. Iedereen mag dat verklaren - je hoeft geen lid te zijn van een of andere " CE-organisatie".

Het gevolg van een CE merk is dat de fabrikant niet voor de rachtbank kan claimen dat het product ongeschikt is voor de Europese markt. Dat hebben ze zelf verklaard. Een nep-CE logo is dus zinloos De rechter zal evengoed vaststellen dat de fabrikant bedoeld heeft om het desbetreffende product naar de EU te exporteren. En in het geval van een nep-logo kan de rechter ook nog besluiten dat het ter kwader trouw is. Dan ben je als bedrijf alleen maar verder van huis.
Schreef het al diegene die van buiten de eu importeert wordt door een rechter als fabrikant gezien. Dat bedrijf heeft fabrikanten aansprakelijkheid. Als het logo nep is moet het bedrijf het maar met de chinees uitzoeken. Jij als klant of bedrijf dat bij dit bedrijf koopt kan hun altijd aanspreken.
En dus is het wachten op zo'n powerbank die in een vliegtuig in de fik vlieg omdat hij daar aan het lokale net hangt om op te halen. Misschien gaan we dan pas het verdronken kalf uit de sloot trekken.

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 23 juli 2024 21:27]

Je kunt niet alle risico wegnemen. Zelfs als je elk electrisch product 1 voor 1 handmatig test, is er een kans dat het alsnog achteraf brandproblemen geeft. Enneh, waar hebben we het uberhaupt over? Hoevaak is er iemand overleden aan een brand in een vliegtuig, en hoeveel overlijden er jaarlijks door terroristen?
Dat is een kul-argument. Dat is hetzelfde zeggen dat het geen probleem is om brand-onveilige panelen op 600 flats in London te plaatsen omdat er nog geen doden daardoor zijn gevallen.
Dat is geen kul-argument, en ik wist al dat je London als tegenargument zou gebruiken.
Ik zou zeggen, laat het volgende nogmaals ff goed doordringen: "je kunt niet alle risico (in vliegtuigen) wegnemen". Je moet je daarom afvragen of vereiste veiligheidstesten opwegen tegen de veel hogere kosten.
Ik denk dat het ons alleen maar op kosten zal jagen, terwijl zelfs met testen niet kan worden uitgesloten dat het apparaat alsnog in brand vliegt.
Ik ben liever voor onze huidige systeem van zelfcertificering waarbij de fabrikant/importeur aangeeft dat het product voldoet aan de regels binnen de EER. Als het alsnog in brand vliegt, dan kun je de fabrikant kapotprocederen. Net als dat de managers van het flatgebouw in London nu waarschijnlijk voor doodslag vervolgt gaan worden.
Anoniem: 388974 @Rex23 juni 2017 15:05
VVD argumentatie ... (een zo laag mogelijk prijskaartje aan een mensenleven hangen), daar komen de exorbitante schadevergoedingen in de USA vandaan, om te voorkomen dat fabrikanten gaan denken als jij verwoord ... en erger nog: in praktijk brengen, puur voor een paar extra dollar winst ...
Ik ben voor een balans tussen veiligheid en kosten. Ik ben nog steeds tegen het uitgebreid testen van alle elektrische producten, omdat 1) het hartstikke duur is, 2) het geen 100% bescherming biedt tegen brandgevaar in vliegtuigen, en 3) omdat de kans dat je dood gaat in een vliegtuig omdat een powerbank ontploft nihiel is.
In mijn ogen is de oplossing die we nu hebben redelijk en goed in balans.

Oh and btw... De volgende keer kun je beter de VVD niet erbij halen. Je verkracht heel mijn argumentatie door een politieke kaartje aan te hangen, waardoor mijn mening nu een andere lading krijgt. Je hoeft ook mensen niet af te schrikken met "exorbitante schadevergoedingen", want daar is helemaal geen sprake van. We wonen in Nederland, waar we al sinds 1993 zelfcertificering dmv de CE-markering toepassen. Ik zeg alleen maar dat we daarmee door moeten gaan ipv dat we dat moeten gaan reguleren met onafhankelijke (dure) veiligheidstesten. Dit resulteert echt niet in exorbitante schadevergoedingen hoor. Gewoon normale schadevergoedingen zoals we die in Nederland altijd al gewend zijn.
Anoniem: 388974 @Rex26 juni 2017 09:38
"Ik ben voor een balans tussen veiligheid en kosten." welke balans? en als jouw kind daar slachtoffer van wordt, omdat de leverancier persoonlijk gewin boven veiligheid stelt? (jouw argument! (duur)
Ik mag er geen politieke kleur aanhangen, maar de genoemde partij is er wel verantwoordelijk dat de enige echte onafhankelijke tester in Europa versjachert is aan een particulier bedrijf met winstoogmerk ... (en het grappige is ... ik werk daar ...)
Ik las vandaag een deel van het boek "Merkbaar Minder Regeldruk", waarin een mooie statement werd gemaakt: vermindering van regeldruk vraagt aanvaarding van tragiek.
Als mijn kind doodgaat omdat er een brand in een iPhone is ontstaan waardoor een vliegtuig neerstort waar mijn kind in zit. Zal ik zeker eisen dat alle iPhones getest zullen worden, maar ik weet dondersgoed dat dat nooit ingevoerd zal worden. Het is gewoonweg te duur en niet waterdicht. Je zou alle elektrische apparaten dan verplicht moeten testen, maar de test zelf is al niet waterdicht en de kans bestaat dat mensen alsnog ongeteste producten vervoeren. (Wat als je een powerbank in China koopt en ermee terugvliegt?)
Het is gewoonweg niet te doen, net als dat we geen alcoholslot of drugsslot op elke auto inbouwen, terwijl zo'n 20% van de verkeersdoden in Nederland het gevolg zijn van alcohol.

Je vraagt me "welk balans?". Ik vind dat als er nog nooit een powerbank voor een dode heeft gezorgd door brand, dat het dan absurd is om alle powerbanken (en alle elektrische apparaten?) verplicht te gaan testen op brandgevaar. In dit geval vind ik zelfcertificering door bedrijven veel beter.
Anoniem: 388974 @Rex26 juni 2017 15:09
... minder regeldruk, is toch weer een het stokpaardje van een reeds eerder genoemde partij ... in de praktijk blijkt dat juist die partij om meer regels vraagt (echter puur en alleen ten faveure van haar eigen achterban en geen enkele relatie met algemeen belang ....
Feit is wel dat alle samsung note 7 toestellen verboden waren op alle vliegreizen (althans in ingeschakelde stand, sommige volledig verboden) tevens zijn de eisen die gesteld zijn aan het transport (en zeker via luchtvracht) sterk verzwaard ...
Jouw voorbeeld van het alcoholslot is een drogreden, aangezien daar al diverse wetten en maatregelen in voorzien ... en dat kun je weer wel referen aan: " vermindering van regeldruk vraagt aanvaarding van tragiek." omdat het idd nou eenmaal eindig is, maar het oorspronkelijk probleem is dat een bepaalde groep personen (met een behoorlijke machtspositie) die hun eigen voordeel boven alles zetten .... (zelfs (andermans) mensenlevens ....) en daar walg ik van !!!
Tja, ik zie het ook niet gebeuren dat er masale veiligheidstesten worden gedaan. Te groot kostenplaatje, en ongelofelijk veel regelwerk en "bureaucratie". Als we nu inplaats daarvan ervoor zorgen dat de de onveilige powerbanks überhaupt niet verkocht kunnen worden in Nederlandse winkels door vooraf de serie te controleren op de gestelde eisen i.p.v. alles controleren wat zonder beveiligingen sowieso allemaal onveilig is, dan zou dat denk ik al een stuk schelen. Wat mij opvalt is dat ondertussen 4 grote ketens dezelfde onveilige powerbank hebben kunnen verkopen, zonder dat ze in eerste instantie op de vingers getikt worden door controleurs voor het feit dat ze hadden kunnen weten dat het onveilige powerbanks betreft, door zelf voldoende onderzoek te doen. Tuurlijk, onderzoekd doen naar je eigen producten kost geld, maar ik kan me voorstellen dat zo'n massale terugroepactie nog vele malen meer kost. Bovendien hoeft dat onderzoek niet eens uitgebreid te zijn: controleren of voldoende beveiligingen zijn ingebouwd lijkt mij al prima en een paar lichte tests uitvoeren. Maar als het al op basisniveau mis gaat, dan lijkt me dat een prima aanleiding om als winkel de producten niet in te kopen. Vooral niet als je enige reputatie wilt behouden. Ik koop liever een Xiaomi powerbank van 15 euro dan een van 35 euro bij de Intertoys.
Denk dat er weinig gaat veranderen op dat gebied.

Hoe wil je de verkoop via aliexpress en anderen naar eu en andere landen stoppen ?
Niet, tenzij daar in China ook gevaarlijke situaties ontstaan.

Ik zie nog steeds een parallel met de Galaxy Note 7
Bem blij dat ik niet de note 7 opgeladen heb met 1 van deze powerbanks.
Hmm ik weet wel dat ze specifiek powerbanks noemde bij de bagage controle, maar weet niet of ze op de hoogte zijn van dit type.
Voor productveiligheid is geen gebrek aan eisen. Voor dit soort batterijen heb je o.a. EN 62133 (veiligheid voor de gebruiker) en UN38.3 (veiligheid tijdens transport).
Tijd om onafhankelijke veiligheidstesten te vereisen voordat deze dingen op de markt mogen komen.
IDD een heel goed idee, verbaas me wat ik de laatste tijd allemaal aan rotzooi tegen kom, alleen al gezien de zooi en troep bij de ACTON
2 jaar gelden is lang. Ander model nu zeker ?
Maar ach ze willen goedkoop en dan krijg je dus dit risico.
Helaas is dat het risico met made in china, daar nemen ze het niet allemaal zo nauw en mensen willen goedkoop dan krijg je dit soort zooi.
De NVWA komen pas in acties als de burgers een klacht indienen, als er geen klachten zijn over de powerbank dan kan je het "nog" verkopen.

Dat het de zelfde is als die van de hema, is denk ik te verwijten aan de importeur (niet controleren) of de leveranciers (kosten bezuinig, proces veranderd zonder de importeur in te lichten). 8)7
2 jaar geleden waren ze 6 euro en nu 15?
En nog steeds dezelfde issues 8)7
Ik krijg de indruk dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nog al eens wat steken laat vallen.

https://www.nrc.nl/nieuws...elanden-11238181-a1564284
https://www.nrc.nl/nieuws...-slecht-toezicht-a1563898
Wacht... wat? Ze concluderen dat een bepaald type powerbank brandgevaarlijk is, en als oplossing stellen ze voor om al die brandgevaarlijke powerbanks via de post te gaan versturen? Is dat niet een beetje lijp?

edit:
Volgens de voorwaarden van PostNL is het zelfs helemaal niet toegestaan gebruikte lithiumcellen via de post te versturen. En ook de voorwaarde: "Er mag geen gevaar bestaan op oververhitting of kortsluiting van de batterijen." lijkt me in dit geval geschonden te worden.

Kortom behalve de powerbank zelf is ook de terugroepactie nogal ondoordacht.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 23 juli 2024 21:27]

Vind het altijd fascinerend hoe deze de tests doorstaan om op de markt te komen.
Ik begrijp niet goed waarom je een powerbank zou kopen in de Bart-Smit of Action deze bedrijven hebben geen technologische achtergrond wat een groot minpunt is om dan technologie te verkopen.
Als ik een powerbank koop dan is het er een van Anker of Aukey maar ook Blitzwolf is goed bezig op gebied van powerbanks.
Apart. Van de merken die je noemt is Anker de enige die zelf zich bezig houdt met powerbanks / laders. (ze maken ze niet zelf maar hebben wel eigen R&D). Blitzwolf en Aukey zijn merken die puur gebruik maken van OEM / ODM partners. Stickertje erop en verkopen.
Anker en ZMI (de producent van Xiaomi's powerbanks) zijn veilige keuzes. alhoewel Anker ook wel eens foutjes heeft gemaakt zijn ze er wel open over voor een Chinees bedrijf ( https://www.reddit.com/r/...aulty_usb_typec_to_typec/ )
Anoniem: 464382 @Kenzi23 juni 2017 08:30
Dat het van een OEM komt hoeft niet te betekenen dat het slecht is.
Xiaomi maakt hun eigen oordopjes ook niet maar plakken een sticker op 1More's

Ik snap ook niet hoe je denkt dat Aukey een onveilige keuze is. Ik heb goeie ervaringen met hun producten en laders.
Ik zeg nergens dat Aukey onveilig is. :? Alleen dat het een branding is, geen eigen R&D.
Xiaomi plakt geen 1More stickers op de oordopjes, de meeste oordopjes komen bij 1More vandaan, samen met Duomi voor sommige andere oordopjes van anderen. Xiaomi is voor veel (bijna alle) producten ook puur een doorgeefluik.

OEM / ODM hoeft inderdaad niet te betekenen slecht, maar in gevallen zoals deze powerbanks bij de Action etc vandaan, daar gaat het vaak gewoon om zoveel mogelijk winst maken en wordt er een fabricant gebruikt die zo goedkoop mogelijk is.
Een bedrijf zoals Anker, die hebben kennis genoeg in huis om de juiste OEM / ODM er uit te pikken.
Daar betaal je ook voor. Hun producten zijn niet de goedkoopste.

Waar het vaak misgaat bij het gebruik van OEM / ODM partners in China is:
a) de sample van de fabrikant is perfect, vervolgens laat je hun de productie doen en kom je erachter dat die bagger is. excuus wat je dan krijgt "ja, je sample was 1 stuk, productie is veel meer, dat kunnen we niet voor dezelfde kwaliteit doen
b) je fabrikant besteed jouw productie zonder jouw medeweten aan een subcontracter, of gebruikt zonder je medeweten in inferieure materialen om zijn eigen winst op te krikken.
Toch uitieindelijk is naast veiligheid duurzaamheid ook belangrijk. Ik heb drie Xioami Powerbanks gekocht 2x10400mah 1x10000 mah.

Alle drie zijn niet bijzonder intensief gebruikt, maar tussendoor zijn binnen een jaar wel 2/3 powerbanks defect geraakt. Er komt bij twee powerbanks geen power meer uit de usb poort.

Volgens Europese norm heb je als consument dan gewoon recht op twee jaar garantie. Via de winkelier of fabrikant, ook als de webwinkel zit in het buitenland en zich richt op Nederland. Maar xiaomi levert net als de webshop niet meer dan 6 maanden garantie. Ook Xiaomi geeft niet thuis als je dit bij hen neerlegt. Tussen je recht hebben en je recht krijgen blijkt dus een gigantisch verschil te zitten bij Chinese xiaomi rommel uit Chinese webshops.
Punt is dat een Chinese webshop niet in Nederland zit, en het ook moeilijk gaat zijn om aan te tonen dat ze zich specifiek op Nederland richten. Ze zullen waarschijnlijk gewoon aangeven dat ze zich globaal richten, niet op Nederland in het bijzonder.
Dus je recht hebben is al discutabel.
  • De webshop verzend naar Nederland.
  • De webshop biedt hun website aan in het Nederlands.
  • De webshop laat betalen in Euro's met specifiek Nederlandse betaalmethoden en verzend vanuit een Europees warenhuis.
Dat die zich (ook) richt op Nederland is in mijn optiek niet te betwijfelen. Enige waar je wel rekening mee kan houden is dat ze technisch buiten de EU gevestigd zouden kunnen zijn, en daarom xioami kopers geen garantie hoeven te geven.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 23 juli 2024 21:27]

Succes ermee in je rechtzaak voor een 20 euro powerbank. 8)7
In jou optiek vind je het misschien niet te betwijfelen, maar wettelijk zit dit vaak vol gaten.
Gaat namelijk om het bepalen van jurisdictie, en dat is een rotzooi.

Jij moet kunnen aantonen dat jou Nederlands/Europese wetten jurisdictie hebben op een Chinees persoon/bedrijf. En dan heb je wel een sterker argument nodig dan dat ze naar je versturen en je mag betalen met Euro's op een door Google Translate vertaalde site.
Als zij een europese warenhuis hebben dan zijn zij toch de importeur van de producten en in Nederland wordt ook aangemerkt als fabrikant toch? en binnen europa moeten zij 2 jaar garantie geven, tenzij een slijten onderdeel is zoals een fietsband bij een fiets

[Reactie gewijzigd door Chinosoldier op 23 juli 2024 21:27]

Koop je van buiten de eu heb je nergens recht op.
Sterker nog als je zelf importeert ben je zelf verantwoordelijk.
Idem als een bedrijf buiten de eu goederen haalt heeft deze automatisch fabrikanten aansprakelijkheid.
Bij mij is 1 van de 10400 powerbanks overleden. Na het opmaken heb ik de 4 18650 cellen er uit gehaald en die bleken nog prima in orde. Het printplaatje is overleden. Die unprotected cellen zijn nog prima bruikbaar in een ander behuizing of zaklamp met protection.
Weet je wel zeker dat je echte xiaomi producten heb ontvangen? Die dingen worden namelijk enorm veel nagemaakt. Hier 2x 16000 mah modellen die na een jaar nog prima werken
Destijds in de tests door Benson Leung en Nathan-K kwam Aukley er niet zo goed vanaf (understatement). Anker scoort daar goed op de (multi-port) chargers, niet goed op de powerbanks. Overigens waren de powerbank testresultaten over de hele linie niet echt om blij van te worden...hetzelfde voor de car chargers.

Als je kijkt naar de redenen van de slechte scores, zie je uiteenlopende opmerkingen, variërend van non-compliance met een standaard tot levensgevaarlijke laders door het ontbreken van beveiligingen.

Merk ook op dat Aukey op Amazon een flink hoger aantal verdachte reviews heeft staan dan Anker en Xiaomi (zie fakespot.com). Aukey zou ik dus zelf nooit kopen.

Wat ook belangrijk is om te beseffen met dit soort laders / powerbanks is dat het 'slechte kwaliteit' niet zit in de happy flow; gewoon je telefoon opladen en dat soort werk. De slechte kwaliteit zit in het verschil tussen ontbranden en niet ontbranden als de aangesloten telefoon teveel vraagt of als de lader een keertje in de zon ligt op een warme dag. Vergelijk het eerder met een kinderstoeltje dat slecht uit de testen komt; zolang je nergens tegenaan botst met je auto kun je ook prima ervaringen hebben met zo'n stoeltje...maar dat maakt het geen veilig product.

Ik werk zelf ook met Anker materiaal; mede door hoe ze omgegaan zijn met het USB-C veiligheidsverhaal...gewoon direct oplossen en hier open over communiceren.

Sinds de introductie van QC, powerbanks en USB-PD is veiligheid echt een aandachtspunt geworden. Goedkope Chinese meuk is gewoon echt een heel slecht idee op dat vlak. Je bespaart een paar tientjes, maar het risico dat je een levensgevaarlijk product in huis haalt is gewoon levensgroot aanwezig. Als je dan geldt wil besparen, is dit soort producten wel een van de slechtste categorieën om dit op te doen.
Anoniem: 464382 @Zarhrezz24 juni 2017 01:29
Ik heb even dat lijstje doorgezocht maar kon mijn type oplader niet ertussen vinden.

Ik heb de Aukey PA-U28. Kon niet veel vinden over safety risk's of dat hij deel uitmaakt van NVWA lijsten.

Ik zie trouwens dat hij nu ook te koop is in Nederland bij Coolblue (pricewatch: Aukey Quick Charge oplader PA-U28 - tot 75% sneller)

Dat moet wel snor zitten dan toch?

Met hun powerbanks heb ik geen ervaring, heb wel een paar adapters van ze.
De lijst is maar beperkt, maar het geeft wel een goed idee bij hoeveel troep er tussen zit en dat je ook niet blind op 'grote namen' kan varen.

Ik zou dan ook altijd het exacte type dat je heb / wil gaan kopen opzoeken en kijken of goede reviews zijn (tear-downs door mensen die er verstand van hebben) of dat er waarschuwingen over het product in de media zijn geweest, iets dat je zelf al gedaan hebt.

Dat een product in het assortiment van de betere 'tech'-websites zit helpt, maar zoals al aangegeven kunnen ook bepaalde types van een verder prima fabrikant problemen hebben. Bij sites als Coolblue zullen dat soort producten wel direct uit de schappen verdwijnen als dat bekend wordt...bij de Target e.d. zou ik daar niet op rekenen.
Persoonlijk ken ik Aukey niet als een bijzonder goed merk en lees zelden goede reviews.

Eigen ervaringen (waar jij blijkbaar je mening op baseert) zeggen weinig over het product. Die zeggen alleen iets over het exemplaar dat jij in bezit hebt.

[Reactie gewijzigd door gday op 23 juli 2024 21:27]

Aukey komt ook vaak slecht uit reviews.
Bijvoorbeeld in de kabel reviews van Google Engineer Benson Leung die allerlei usb kabels van amazon heeft getest.
Er zit wel degelijk een groot verschil tussen deze merken. Zo is mijn Aukey powerbank opgezwollen geraakt (20% groter) en dat is echt geen veilig teken. En ik ben niet de enige met dat probleem. Alle Anker en Xiaomi Banks die we hebben in mijn bedrijf werken nog als nieuw.
Suf detail maar Anker is een Amerikaans bedrijf dat zich later in China vestigde (volgens een reclameartikel van the Verge).
Dat willen ze graag uitdragen, maar er is weinig Amerikaans aan Anker behalve dat de oprichters in Amerika hebben gestudeerd / gewerkt.
Het is gewoon een Chinees bedrijf uit Shenzhen.
Het gaat er toch helemaal niet om wie het verkoopt?

Als ik een Sandisk USB stick van de action haal, is dat dan anders dan als ik er een(dezelfde) bij 4launch haal? Het gaat toch helemaal niet om de technlogische achtergrond van de verkoper, maar van de producent?

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 21:27]

Ja, maar een inkoper dient ook enige productkennis te hebben om de kwaliteit van de aangeboden waar in een winkel te waarborgen.
Deze lagen voor 5 euro in de schappen, allemaal aliexpress china spul. Als verkopers al hun producten uitvoerig moeten gaan testen dan kan het nooit meer voor deze prijzen over de toonbank gaan.

We leven helaas in een tijd van goedkoop goedkoper goedkoopst. Kijk beetje om je heen en de winkels die als een tierenlier gaan zijn allemaal voorzien van dit soort producten (action, primark etc). Uiteindelijk maak je je eigen economie kapot en heeft al deze rotzooi kopen nare lange termijn gevolgen.

Helaas boeit dat menig consument nog maar weinig. Kwaliteits producten uit eigen regio hoeven we niet meer. Aliexpress is momenteel een van de hardst groeiende webwinkels in Nederland, dat zegt al genoeg.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 21:27]

Apple producten worden grotendeels in China gemaakt.

Sony produceert hun PlayStation ook in China.

Ik kan zo doorgaan, land van herkomst zegt weinig over kwaliteit van het product, mensen hebben vaak het idee dat omdat veel dingen vroeger uit eigen streek kwamen (zoals Philips die z'n spullen in Nederland produceerde jaren geleden) ze kwalitatief beter waren dan dingen uit china.

Dat is niet waar, vroeger werden spullen beter en kwalitatiever gemaakt zodat een koelkast of wasmachine gewoon makkelijk jarenlang mee konden, gold ook voor de "domme" telefoons destijds.

We leven tegenwoordig (helaas) in een wegwerp cultuur tijdperk, peperdure apparaten gaan tegenwoordig net na de garantietermijn vaak stuk omdat fabrikanten van uitgaan maar ook graag willen dat je direct een nieuw product van hun koopt, het is "kapot" dus je hebt een reden om een nieuw apparaat weer te moeten kopen.

Het is wel zo dat veel dingen energiezuiniger zijn dan vroeger, maar ze gaan alles behalve lang mee (er zijn uitzonderingen).

Zo had een kennis van mijn moeder z'n koelkast ruim 24 jaar voor deze kapot ging paar jaar terug, nu 8 jaar later moest hij zijn 2de koelkast laten repareren omdat deze kapot ging, en hij kocht gewoon merk spul.

(eerste koelkast die hij na die oude kocht ging na 3 jaar kapot, hij kocht daarna een 2de die recent gerepareerd moest worden)

Ik zie hetzelfde met laptops en vooral telefoons, je zou bijna zeggen dat de design van de huidige toestellen niet alleen voor het luxe gevoel is maar ook in de hoop dat je toestel eventueel valt en kapot gaat zodat het "jouw" schuld is en dus jij een nieuwe moet kopen omdat het niet onder de standaard garantie valt.

(want wie maakt nou een toestel met glas aan de achterkant zodat deze langer mee gaat)

Met laptops zie ik dat vooral met goedkopere modellen, waar ik 7 jaar geleden nog een laptop tot 600 euro kon vinden die goed gebouwd was is dat tegenwoordig minder vanzelfsprekend.

En ik heb het hier over bekende merken, niet "goedkoop" Chinees spul.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 juli 2024 21:27]

Alles komt uit china echter hebben sony en consorten nog een bepaalde kwaliteits controle en een hele banen markt eromheen zitten, die deze merkloze of chinees merk spullen allemaal niet hebben. Sony heeft een naam hoog te houden xauiping niet. Als er een paar ontploffen heten ze volgende week xaupo en blijven we het gewoon kopen.
Anoniem: 51637 @Mizgala2823 juni 2017 11:17
Ik kan zo doorgaan, land van herkomst zegt weinig over kwaliteit van het product,
Daar ben ik het deels mee eens. Er kan best kwalitatief hoogwaardig spul uit Azie komen, maar andersom, goedkoop laagwaardig spul uit de VS of de EU zie je volgens mij veel minder. In veel westerse landen kan gewoon niet zo goedkoop geproduceerd worden als in bijvoorbeeld China, omdat hier de loonkosten veel hoger liggen. Dan zou je dus krijgen product X made in EU voor 25 Euro en hetzelfde product met dezelfde kwaliteit made in China voor 3,50. Dan blijft na verloop van tijd alleen het goedkope produkt uit China over. Het betekent dat veel producenten die hun produkten wel in een westers land (laten) maken gelijk ook hogere kwaliteit nastreven, omdat zij ook wel beseffen dat 'china-kwaliteit' tegen 'EU prijzen' niet verkoopt - oftewel, als je tegen hogere prijzen wilt verkopen (omdat je kosten ook hoger liggen) moet je ook hogere kwaliteit leveren. Volgens mij is het dus inderdaad wel zo dat 'made in China' niet meteen 'rotzooi' betekent, maar 'made in de USA' of 'made in the EU' betekent vaak wel dat het geen rotzooi is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 23 juli 2024 21:27]

Volgens mij is het dus inderdaad wel zo dat 'made in China' niet meteen 'rotzooi' betekent, maar 'made in de USA' of 'made in the EU' betekent vaak wel dat het geen rotzooi is.
Ook die garantie is er niet. Planned obsolence slaat ook steeds meer toe.
De kans dat het Made in Germany-product, made in EU-product of made in the USA-product goed is, is hoger. Beter zal het in de meeste gevallen ook zijn, maar er zijn altijd uitzonderingen, slechte (maandagmorgen/vrijdagmiddag-)exemplaren en zelfs slechte series waarvan alle exemplaren snel kapot gaan.

Prijs is ook soms een goede indicatie maar ook blijkt er vaak genoeg geen enkele relatie te zijn tussen kwaliteit en prijs.
Je hebt idd china en china.

Apple, Sony noem grote merken maar op laten of produceren zelf in china. Ze hebben echter wel kwaliteitscontrole, doen zelf het design of in samenwerking, kiezen ook zelf de componenten.

Bij echte Chinese bedrijven ziet het er helaas soms anders uit. Daar is het gewoon produceren en verkopen, geen of weinig tijd voor kwaliteitscontrole. Dat zal nog jaren duren voordat de mentaliteit daar anders gaat worden.
Waarom de levensduur van apparatuur tegenwoordig veel korter is, is ook grotendeels te wijten aan het kleiner worden van de circuits; degradatie door achtergrondstraling is niet minder geworden, maar ja, een 90nm lijntje kan veel meer schade door achtergrondstraling aan dan een 15nm lijntje. Dit kan een defect veroorzaken, maar doorgaans merk je het aan de accuduur...de accu is het probleem niet, de elektronica gaat stroom lekken door de degradatie. Een accu vervangen doet daarom ook zelden wat.

Ook is er tegenwoordig steeds meer grip op de mean time to failure; een product maken dat 99% zeker na 2 jaar nog werkt is normaal...maar de curve is stijl, dus na 2.5 jaar is dat percentage enorm veel lager. Dat zou ook anders kunnen (zeg 4-5 jaar voor de 99%) maar dat levert een duurder, zwaarder, minder zuinig product op en dat is niet wat de consument vraagt...en daarnaast is het ongunstig voor de leverancier omdat het langer duurt totdat het product wordt vervangen.

Daarnaast wordt tegenwoordig steeds meer en steeds complexere elektronica in werkelijk alles gestopt en ja, dingen gaan dan eerder stuk. Vroeger had een koelkast geen elektronica die stuk kon. Nu wel. Het is wel een balans, vroeger was het verbruik zodanig dat vervangen voor een nieuw, zuiniger model dat eerder stuk gaat nog steeds netto 'mileuwinst' oplevert. Maar dat geldt niet op alle productgroepen...telefoons, laptops, etc...allemaal materiaal dat we veel te snel vervangen.
Vooringenomenheid. Alles uit China over een kam scheren is absoluut fout.

Ook die zogenoemde 'kwaliteitsproducten uit eigen regio' kunnen bagger zijn.

China produceert nu eenmaal met verschillende kwaliteits standaarden. Dit naargelang
a: Het bedrag dat de inkoper ervoor over heeft.
b: Of de inkoper verstand heeft van het product (en de verkoper een slechter product voor een hogere prijs kan verkopen)

Kopers boeit kwaliteit wel degelijk, maar het ontbreekt de meesten van technische kennis. Men gaat ervanuit dat men bij een grote retailer een product van een minimum kwaliteit inkoopt.

Realiseer dat wij soms meer gefocussed zijn op andere dingen.
Bijvoorbeeld...koop een iPhone, OnePlus, Samsung voor een paar honderd Euro...maar bespaar op de rest. kabels, headsets, powerbanks.....

Betalen wij soms teveel? Niet soms, eigenlijk best wel vaak.
Waarom? Winstmarges....En meestal niet van de fabrikant of eind retailer maar de tussenhandel.
Ik denk dat veel mensen zich vergissen hoe fabrieken in china werken.
Als je in china 1000 producten koopt, model A, in het rood krijg je geleverd:
* 500 Model A, rood
* 400 Model A, blauw. (Want de rode verf was op, en de blauwe hadden ze nog.)
*100 Model B, rood (Model bijna is bijna hetzelfde. Dus wat zeur je.)
Daarnaast hebben 300 modellen niet de gecertificeerde componenten, maar een alternatief die niet is gecertificeerd, en je niet mag verkopen in Europa.

Hier in europa verwachten we dat we exact krijgen wat we bestellen. In China passen ze on-the-fly dingen aan als het ze uitkomt. Ze kiezen vaak de makkelijkste manier. Simpelweg omdat het niemand echt iets kan schelen. Bovenstaand voorbeeld is overigens een reëel voorbeeld. Ik heb alleen niet verteld om wat voor artikel het gaat.
Chinezen accepteren dat. Wij Europeanen niet. De enige manier om daar mee om te gaan is, harde afspraken. (Klopt het niet, betalen we niet, en krijg je boete bedrag wegens niet op tijd aanleveren.) En controle's, controle's, controle's. Het mooiste is als je daar een mannetje hebt lopen die regelmatig bij de fabriek langsgaat.

Het verschil tussen een action artikel, en een merk die een OEM product levert, is dat die laatste wel heeft gecontroleerd, en afspraken heeft.
Edit:typo

[Reactie gewijzigd door aeonmort op 23 juli 2024 21:27]

Het mooiste is als je daar een mannetje hebt lopen die regelmatig bij de fabriek langsgaat.
Wel je eigen mannetje dan, niet zo'n QC agent.
Veel van die mannetjes (en dan vooral de Westerlingen die QC als bijbaantje hebben) zo enorm makkelijk zijn om te kopen.
QC inspecteur komt op voorafaangekondigde dag naar de fabriek. Die ziet er dan natuurlijk super uit. Vervolgens neemt de directeur / eigenaar de inspecteur mee naar lunch, liefst met wat dure drank, misschien ook nog even langs de KTV, inspecteur rapporteerd terug en alles is super.
En dit is geen uitzondering maar pure regelmaat.

Wil je zeker weten dat je product goed komt moet je zelf langs gaan, en ze constant op de hielen zitten. Zal je je niet populair mee maken maar je krijgt wel een goed product.
Of gewoon uitwijken naar Vietnam / Burma zoals veel fabrikanten doen. De laatste jaren is daar de norm een stuk beter geworden.
Flinke claim, waar is je bewijslast?
Dit is algemene kennis van iedereen die zaken doet in China. Daarbij ooit 1 dag meegedraaid bij een QC bedrijfje in Shenzhen en kom ik regelmatig bij verschillende fabrieken over de vloer.
Ik kan me herinneren toen ik een jaar of 15 geleden bij een grote PC boer werkte: we kochten voedingen in in China, die werden standaard geleverd met een sticker 235watt, maar we mochten zelf kiezen wat we er op wilde hebben: 200, 235, 250 of 300 watt. Hoeveel ze daadwerkelijk waren hadden we geen idee van...
Het is een beetje dubbel. We betalen soms gewoon echt teveel, terwijl een gelijkwaardig product uit China praktisch hetzelfde is. Van de andere kant heb je ook producten die echt zwaar inferieur in kwaliteit zijn en waarbij goedkoop duurkoop is. Het lastige is om er achter te komen. Met dit soort elektronica geloof ik inderdaad niet in producten die ZO goedkoop verkocht worden, daar moet ergens op bezuinigd zijn.
Maar ik ben ook wel eens in een duurdere winkel een duurder merk gaan halen en dan was het allemaal net zo snel kapot.
Bijvoorbeeld snoertjes ofzo.
Terwijl de originele van de fabrikant wel lang meegaan. De "originele" uit de winkel of internet overigens ook zelden.

Je zou willen dat er een A-merk in dat soort toebehoren ontstond met een eigen keten zodat je weet dat je niet weer chinese nep hebt met de naam van de echte fabrikant of een c merk met een Z kwaliteit.
Ik wil wel weer eens langer dan een paar weken met een snoertje ku nen doen.
Ik werk in een magazijn, we hebben duizenden producten en elk jaar gaan er weer een paar honderd uit en komen er een paar 100 nieuwe bij. We zijn maar dozenschuivers.

Maar we weten exact welke en wat voor een producten we in de stellingen hebben staan.
En je hebt ook elk product apart aan een kwaliteits test laten ondergaan?
Als het de weg vanuit China of het midden oosten, door ons magazijn, naar de vrachtwagen voor de klant overleefd, hebben onze producten de kwaliteits test met vlag en wimpel doorstaan.

Wij doen geen electronisch spul.

Maar weten wat je verkoopt is belangrijk en niet maar blindelings dozenschuiven alsof je een erg lokale postbode bent.
Vind jij dit, of is dat een regel die ergens staat? Want als dat daadwerkelijk een regel is, dan heb ik een idee dat veel verkopers in winkels of op de markt zich hier niet aan houden.
Dat is geen regel, nee. Ik heb enkele grote supermarkten uit binnen -en buitenland als klant, waar hoge eisen worden gesteld aan de producten en het hele voorafgaande proces voor dat dit in de winkelschappen ligt. Die gaan inderdaad een product testen en bekijken bij oorsprong en het hele traject van verpakken en transport volgen. Maar het is inderdaad geen algemeen gegeven dat iedere winkel(keten) daar volop wilt in investeren. En daarom zal ik persoonlijk bepaalde producten alleen maar bij bepaalde winkels kopen, als betreffende producent mij onbekend is.
Producent verklaard dat het product voldoet aan de nodige CE normen. Meer is er niet nodig. Je denkt nu toch niet dat bijv. een 4launch zelf elk toestel gaat testen op kwaliteit en conformiteit? Daar heeft geen enkele verkoper, geen enkele importeur het geld voor. Kwaliteit is iets dat de producent moet garanderen.
Ben ik het mee eens maar ja ik heb het over de "huismerken" of hoe je het maar noemt van die winkels dat vind ik eerder zorgwekkend ze stellen de goedkoopste bedrijven aan met meestal weinig kennis van veiligheid
En mijn woordkeuze was in eerste reactie misschien wat verkeerd :)
Er is geen voorafgaande keuring in europa. Je kunt overal zo CE op zetten en zeggen dat het veilig is.

Totdat natuurlijk blijkt dat het niet zo is.
Ook keurmerken zijn niet verplicht op dit soort apparaten.
Maar dan is de persoon die het CE certificaat ondertekend wel hoofdelijk aansprakelijk voor de gevolgen ervan. Daarom dat de meeste bedrijven er echt niet lichtzinnig mee omspringen. Bijkomend zijn het dat soort acties die een bedrijf de grond kunnen inboren.
Maar dan moet je wel eerst bewijsbaar letsel of schade hebben. Anders gaat er niemand een zaak starten.
Het is trouwens het risico van de importeur, maar die start gewoon een nieuwe brievenbusfirma.
Jij denkt als je een powerbank bij de Mediamarkt koopt dat die hem eerst hebben opengeschroefd en de PCB hebben onderzocht of hij wel goed in elkaar zit?
Anoniem: 583079 @Gilles263523 juni 2017 08:18
Het heeft helemaal niets te maken met de technologische achtergrond van de verkopers, maar alles met hun politiek om zo goedkoop mogelijke producten aan te bieden. Het is gewoon Chinese rommel zoals je die op diverse websites kunt kopen: goedkoop is hun enige kwaliteit.
Ik begrijp maar al te goed waarom een klant een powerbank daar koopt. Onwetende huismoeders die door kinderen gek worden gemaakt dat hun smartphone/tablet/whatever te snel leeg trekt. Ik geloof gerust dat er een flinke lading de deur uit is gegaan voor 12€ per stuk.
De gemidelde mediamarktmedewerkerweetook niet veel meer. Kon net zo goed daar in de bak ligen.
Ofdat de action niet het rendabele vermogen zou hebben. Om een paar technische mensen in dienst te hebben, om hun paar technische producten te testen.

En een fout hoeft niet in het hele model te zitten, maar kan ook een bepaalde batch/productie datum zijn.
Anoniem: 583079 @WokeBroke23 juni 2017 08:20
Ik denk niet dat een retail keten, zelfs als het een elektronica keten is, dit soort producten ooit systematisch test.
Zelfs al zouden ze dat doen. Dan testen ze er vijf en alle vijf leveren geen problemen op. Betekent dat dan dat alle volgende leveringen in orde zijn? Bij veel van dit soort producten zie je dat de eerste reeks kwalitatief goede lithium accu's heeft. Opvolgende producties hebben mindere kwaliteit want die accu's zijn veel goedkoper. En de kwaliteit wordt nu eenmaal alleen bij de introductie beoordeeld en nooit een jaar later geëvalueerd. Iets dat eigenlijk wel interessant is voor consumentenproducten.
Testen? Dit wordt niet getest door Bart-Smit (Blokker Holding). Dit zijn gewoon partij deals die ze inkopen bij een Chinese leverancier. Bijna elke partij werkt tegenwoordig op deze manier.
Naar wat ik gezien heb zijn powerbanks en dergelijke die bij Action te koop zijn meestal van het merk Maxxter of Lab31. Die merken hebben eigen websites. In hoeverre de bedrijven achter deze merken (van Maxxter is dit Gembird) zelf hun producten ontwikkelen en in China laten produceren, of hun merk door een Chinese producent laten zetten op reeds bestaande producten weet ik niet, maar kennelijk specialiseren ze zich in ieder geval op elektronische producten. Het is dus niet zo dat Action-inkopers zonder technologische achtergrond maar wat van die spullen uit China laten komen.
Tests zijn zo uitgebreid als je ze maakt.
Het voornaamste nadeel is dat deze bedrijven niks weten van de achtergrond van de leverancier behalve of het product er leuk uit ziet en wat de inkoop(afbraak)prijs is.

Toch raar dat zoiets door wettelijke testen heen komt maar anderzijds, zo'n testrapport en CE sticker zegt niet zo veel volgens mij. Uiteindelijk komen ze er ook nu pas achter dat ze in de fik kunnen vliegen.
Mensen hebben over het algemeen geen snars verstand van techniek (of beter: het interesseert ze niet genoeg). Weten welke merken goede powerbanks maken is daardoor al helemaal een hogere vorm van freakerij. Naast de merken die je noemt heb ik trouwens ook goede ervaringen met RAVpower.
Powerbanks zijn een commodity geworden. Daar is op zich niets mis mee. Die opmerking qua tests, dat is inderdaad zeer opmerkelijk.
Ik ben het met je eerste vraag eens: Er is toch een NL/Europese keuringsinstantie die alle producten van een goedkeuring moet voorzien? Curieus dat het dan maanden/jaren moet duren voor iemand aan de bel trekt.
Nee. Die is er niet. Controles gebeuren steeksproefsgewijs door onderbemande instituten. NVWA in NL bijvoorbeeld. Die hebben ook al eens laders getest met dramaresultaten en dit jaar dus powerbanks. Maar er liggen al lang nieuwere series met andere merkjes en anders morgen wel. Je zou willen dat ze ieder jaar beiden testen en uitgebreider.
Er zijn Europese normen en als fabrikant verklaar je te voldoen door er een CE logo op te zetten en ergens wat rapporten opvraagbaar te bewaren.
Die chinese fabrikanten zetten dat logo er gewoon op en komen daar meestal mee weg. En anders net andere behuizing en naam er op. De verantwoordelijken zitten veilig in China en dat ze vervolgd kunnen worden boeit ze niet. Ze laten wel iemand tekenen en ze worden vast niet uitgeleverd, zo hard spelen landen het vaak niet
ik ben te naïef voor deze wereld 8)7
dank voor je uitleg...
De meeste bedrijven hebben geen technologische achtergrond.
MediaMarkt verkoopt veel electronica, maar heeft geen technologische kennis. Ze verkopen slechts wat anderen gemaakt en getest hebben.

Zelfs winkels zoals een Apple Store hebben geen of minimale technolische achtergrond. Ja de verkopers kunnen je wat vertellen over de specs. Ze weten ook wat over de bediening. Maar het testen hebben ze niet zelf gedaan.

Anker en Aukey zijn inderdaad goed. Mag Bart Smit die wel verkopen in jouw optiek?
Mijn punt is dat het merk telt. Niet de verkoper
huh? wie? ken geen van de merken die je noemt.. Waarom zou je NIET een powerbank kopen bij de bart smit of action, immers verkopen ze meer dan genoeg electronische zuk. Zie niet in waarom je niet bij de BS/Action maar wel bv bij de Mediamartk zou kopen, het is niet alsof degene die daar rondlopen wel echt verstand van zaken hebben (tuurlijk uitzondering daargelaten).
Anoniem: 120539 @Gilles263523 juni 2017 12:26
Ik begrijp niet goed waarom je een powerbank zou kopen in de Bart-Smit of Action deze bedrijven hebben geen technologische achtergrond wat een groot minpunt is om dan technologie te verkopen.
Een belangrijke reden kan zijn omdat je in een test van De Consumentenbond een lader van de Action als 'Beste Koop' werd aangemerkt.

Natuurlijk zijn dergelijke bedrijven geen technisch specialisten; (helaas zijn veel (de meeste?) klanten dat ook niet.) Er dan maar automatisch van uit gaan dat ze alleen maar troep verkopen is dan ook niet terecht.
Waarom mensen een dergelijk ding bij de Action kopen is na publicatie in een blad dat door veel mensen wordt gelezen ook niet heel vreemd meer.
Testen moet je als fabrikant zelf doen. Het is niet zo dat de overheid alles eerst checkt voordat het de winkel in mag. Dat geldt voor alle producten.
Ze krijgen hun geld niet terug. Als je op de website kijkt krijgen ze een tegoedbon met het aankoop bedrag + 2,50 euro voor de betreffende winkel waar de powerbank gekocht is. Ben je ook mooi klaar mee. Mag dat eigenlijk op zo'n manier?
Zolang het product onder garantie valt, heb je in geval van een productiefout (wat dit gewoon is) altijd recht op een deugdelijke reparatie danwel vervanging. Of als dat niet geleverd kan worden, je geld terug. Een tegoedbon mag je accepteren maar als je liever gewoon je geld terug wilt, sta je dus volledig in je recht.

Recht hebben en recht krijgen kan helaas nog wel een lastig verschil zijn.
Sterker nog, ze tonen nu zelf aan dat ze een ondeugdelijk product verkocht hebben dus zelfs al is je garantie verlopen kun je de koop ontbinden en je geld terug claimen als ze geen vervangend product hebben.
Deze powerbank is al jaren op de markt. Ze hebben tijden bij de Action gelegen en zelf had ik ( lees vrouwlief) deze bij de Primark gekocht.

Voelt kwalitatief ook enorm goedkoop aan en heeft een erg kleine effectieve capaciteit.

Afijn deze kan dus naar de gemeentewerf....
Dat zegt niet zoveel. Je ziet heel vaak met ditsoort goedkope chinaproducten, dat een goedlopend product op een gegeven moment aangepast wordt om het nóg goedkoper te maken. Of er duiken andere fabrikanten op die een kloon maken die er het zelfde uitziet maar intern compleet anders is. Kortom je weet gewoon nooit wat je krijgt. Met lithium-accu's is altijd voorzichtigheid geboden, ik zou dan ook nooit voor ditsoort goedkope rommel gaan voor iets als een powerbank.

Lever hem wel in bij het chemisch afval of elektronica. Een lithium-accu is erg schadelijk voor het milieu als deze niet goed gerecycled wordt.
Deze behuizing (dus hoe het ding er van buiten uit ziet) is inderdaad al jaren oud. De elektronica die er in zit is echter niet altijd hetzelfde, zo heb ik ook verscheidene powerbanks met hetzelfde uiterlijk die intern toch echt flink verschillen. Ik koop ze eigenlijk altijd 'leeg' en stop er dan hoge kwaliteit panasonic cellen in, de lithiumcellen die je er normaal bij krijgt zijn namelijk vrijwel altijd troep. (en die panasonic cellen komen ook nog eens met protection circuitry, dus zelfs als de powerbankelectronica brak is zal de cel weigeren te ver opgeladen te worden.)
Het is echt verbazend hoe onveilig sommige laders e.d. in elkaar zijn gezet. Op deze site staan interessante praktijktests: http://lygte-info.dk/
http://www.lygte-info.dk/info/indexUSB%20UK.html
laders: http://lygte-info.dk/info/ChargerIndex%20UK.html

Reden genoeg voor mij om niet meer die lader van 2 euro te kopen.

[Reactie gewijzigd door paulhekje op 23 juli 2024 21:27]

Dit is maar het topje van het topje van de ijsberg. Als je ziet wat er in onder andere de Kruidvat, Action, Trekpleister, Intertoys, Bart Smit, Xenos, Biz Bazar en diverse andere budget winkels (dit lijstje is ind enorm lang en ook niet alleen voorbehouden aan electronica) ligt aan slechte producten liggen die via een 'plofbare' tusenhandelaar zijn geimporteerd....
Al hebben ze ooit eens de producten gekeurd, vaak is dat maar eenmalig en totaal niet representatief voor alle geproduceerde apparaten en tussentijdse kwaliteits en veiligheidscontrole is natuurlijk totaal niet aanwezig. Ik heb hier al meerdere malen over gesproken met verschillende instanties, het probleem wordt wel erkend maar ze doen er gewoon weinig aan. Bedrijven komen er mee weg, want tussenhandel die importeert is verantwoordelijk. Tussenhandel smeert hem er tussenuit als het te 'heet' onder de voeten wordt. En op naar de volgende!

Consument kan je niks kwalijk nemen, die vertrouwt op de regelgeving, dat alles wat in de winkel ligt wel goed is. Dat idee had ik ook over voedselveiligheid trouwens, nu weet ik wel beter.

[Reactie gewijzigd door FlyEragon op 23 juli 2024 21:27]

Vul de lijst met leveranciers maar aan met een groot aantal electronica ketens en telefoonabo verkopers. Ook daar wordt niet of weinig getest.

Zelf heb ik met een heel andere bedrijfstak te maken, en mag je concurreren met de goedkope aanbieders inclusief de supermarkten en dergelijke. De consument ziet enkel dat het product in jouw winkel exact hetzelfde eruit ziet als dat product bij een ander, maar jij bent wel 3x zo duur.

Een deel van de consumenten snapt dat er kwaliteitsverschil in kan zitten, een groot deel niet. Dat is al lastig, maar nog te doen. Maar het wordt beroerder, want zoals vaak zit de technische kennis bij kleinere zaken die alleen kwaliteit willen verkopen, en juist die kunnen niet zelfstandig importeren.

En vervolgens krijg je het vermoeden dat de door jou getestte en goed bevonden apparaten ineens in kwaliteit achteruit gaan doordat ze bij de importeur mogelijk besloten hebben om ook mee te gaan en een partijtje goedkoper hebben opgekocht.

Er komt veel mooi spul uit China, maar ook vele malen meer rommel. En dan wordt het een loterij, en dat is consumenten echt niet aan te rekenen. De ene keer tref je bij de Action fantastisch materiaal voor een prikkie, de andere keer moet je er met een boog omheen lopen. En je weet niet wanneer je wat treft - maar ook dat kun je bij dure zaken meemaken.
:o hahaha, de powerbanks vliegen in brand en de importeur heet PIROX.... }>
Misschien een beetje off-topic maar: Waarom zijn die powerbanks zowiezo helemaal in? Het is toch alleen maar slecht voor de echte accu in je telefoon? En uiteindelijk kost het toch alleen maar meer stroom?

En wat ik me altijd af vroeg, laad de pawerbank je telefoon accu op? Of ziet de telefoon dat er een powerbank is aangesloten, en gebruikt hij dan het stroom van de powerbank zonder dat hij de accu op laad?
Het werkt gewoon als een lader.
En met de moderne smartphones die bij intensief gebruik geen dag op een lading werken, is het nut van een powerbank snel duidelijk.
Het is gewoon een accu die je via een andere bron oplaad.
Als je accu op je tel aansluit dan laad je telefoon op alsof je je kabel in pc stopt ofzo.
Zou niet weten waarom het slecht voor accu is.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @WokeBroke23 juni 2017 08:02
Het is toch alleen maar slecht voor de echte accu in je telefoon? En uiteindelijk kost het toch alleen maar meer stroom?
Hoe kom je hierbij?
En wat ik me altijd af vroeg, laad de pawerbank je telefoon accu op?
De powerbank laad inderdaad gewoon de accu van je telefoon op. Wat dat betreft is het gewoon precies hetzelfde als je telefoon opladen via een oplader.
[...]


Hoe kom je hierbij?
de powerbank opladen heeft geen 100% rendement, dus je stopt er meer energie in dan je er uit haalt.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @PetervdM23 juni 2017 08:30
Dat klopt inderdaad. Dat geldt niet alleen voor je powerbank, maar voor alle accu's (ook die in je telefoon) Maar ik vroeg me af hoe @WokeBroke erbij kwam dat het slecht is voor de telefoon.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 23 juli 2024 21:27]

Een accu opgeladen hebben liggen kan handig zijn als je spontaan weg moet, en geen werkende 12V stekker in de auto hebt. Veel jongeren die de hele dag weg zijn en continu de telefoon gebruiken.
Waarom zou het slecht voor je accu zijn mits de powerbank van degelijke kwaliteit is? Ik vind het wel handig, soms voor onderweg maar ook meermalen per week thuis. Lekker tijdens het laden bij in de bank op bed of waar dan ook je tel gebruiken zonder aan je stopcontact gekluisterd te zitten.
Dus je zegt eerst dat het slecht is voor je telefoon, en daarna zeg je dat je geen flauw idee hebt hoe het werkt... Geweldige onderbouwing van je eerste claim zeg.

Maargoed, een stroombron is een stroombron, boeit niet of het een pc, stopcontact, of powerbank is.
Waarom zou dit slecht zijn voor de accu in je telefoon? Als die laag is en wat geladen moet worden maakt het echt niet uit of die 5V nu uit een batterij, een computer of een adapter uit het stopcontact komt.
Pokémon Go. Hele dag GPS slurpen voor je Pokémons. Ik heb de powerbanks overal zien opduiken toen. Collega's, neefjes en nichtjes, jongeren op de trein, etc.
Een powerbank is net zo goed/slecht voor je accu als een gewone lader.
Er is inderdaad conversieverlies. Dus ja het kost extra energie.
De telefoon accu wordt opgeladen.

In je vragenlijstje ontbreekt de meest belangrijke vraag. Waarom kopen mensen een powerbank?
Het antwoord is: Opladen zonder stopcontact. Dat kan bv handig zijn bij lange fietstochten. Zelf gebruik het tijdens mijn vliegreizen. (vliegtuigen hebben wel steeds vaker USB laders)
Koop gewoon een phone met een dikke accu, dan hoef je ook niet met powerbanks te zeulen. De Lenovo P2 en de Acer Zest Plus hebben een enorme accu (5000mAh of meer) en kosten resp. € 299,- en € 199,-. Ze gaan ook bij intensief gebruik gemakkelijk 1 á 2 dagen mee op één lading.
Powerbanks worden niet alleen voor smartphones gebruikt. Denk aan tablets/ipads, draagbare lampjes, etc. Daarnaast is een phone met 5000 mAh geen vervanger van een 'gewone' phone + 30000 mAh Powerbank. Om zo maar wat voorbeelden te geven.
Misschien omdat accugrootte niet het enige reden is om een telefoon te kopen ?
Ik gebruik nog steeds een Galaxy Note 3 , heerlijke telefoon.... maar "slechts" 3200 mAh.
Op dagen dat ik de telefoon intensief ga gebruiken heb ik een 10.000 mAh powerbank.

Wat je nu suggereert, is wanneer je storage op je telefoon te kort komt, je maar een nieuwe telefoon van 200 euro moet kopen... terwijl je ook voor 20 euro een extra geheugen kaartje er in kunt steken.


Als ik nou compleet ontevreden over mijn telefoon was....... maar dat ben ik niet

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.