De Belgische regering overweegt deel te nemen aan een internationaal project waarbij een autonoom opererende landdrone wordt ontwikkeld. Het gaat in principe om een transportsysteem en niet om een wapensysteem, al zou de robot wel bewapend kunnen worden.
De Belgische minister van Defensie, Steven Vandeput, bevestigt tegenover De Morgen dat zijn regering interesse heeft in het project. Het gaat om een initiatief van een bedrijf uit Estland; naast de Estlandse regering doen ook Finland en Letland mee. Naast België hebben ook Duitsland en Frankrijk interesse in het project getoond.
Volgens generaal Marc Thys, de bevelhebber van de Belgische landstrijdkrachten, is de robot bedoeld om de last die soldaten op missie moeten meetorsen, te verlichten: "Een van de problemen is dat onze soldaten overbelast zijn, want ze slepen minstens 30 kilogram mee, dus dan zou een slimme muilezel van pas komen". Hij erkent echter dat de landdrone ook bewapend zou kunnen worden.
Het gaat om een onbemand landvoertuig dat als een 'betrouwbare metgezel' de soldaat op het slagveld bijstaat. De robot moet de snelheid van het maken van beslissingen verhogen, de te dragen last verlichten en het uithoudingsvermogen verbeteren. Het transportvoertuig wordt voorzien van een autonoom controlesysteem, 'technologie tegen internetaanvallen' en een geïntegreerd netwerk van sensoren.
Het Estlandse bedrijf, Milrem Robotics, heeft eerder al een bewapende variant op de robot ontwikkeld: The Tracked Hybrid Modular Infantry System. Dit is een modulair opgebouwde landrobot die als transportmiddel kan dienen, maar ook kan worden voorzien van wapens. De bediening van de wapens wordt nog wel door mensen gedaan, waardoor dit voertuig geen autonoom wapensysteem is.
In juli heeft België een verbod ingevoerd waardoor er nooit killer robots, ofwel autonome wapensystemen, mogen worden gebruikt. De te ontwikkelen landrobot is niet te beschouwen als zo'n wapensysteem. Hoogleraar en defensiespecialist Alexander Mattelaer stelt dat de robot, mede in het licht van het verbod, wel ietwat controversieel is, maar dat is volgens hem bij innovatie lastig te vermijden.