Het probleem is niet noodzakelijk een kartel, maar de drempel om te beginnen. Natuurlijk heeft u recht op uw eigen mening, maar hier en minder samenzweerderige verklaring:
Toen de DRAM prijzen laag waren, gingen veel bedrijven failliet. In fabrieken voor ruw silicium (Siltronic voor Samsung) werd ook niet geïnvesteerd want er was teveel aanbod. Leveranciers dumpte n hun ruwe wafers en DRAM onder de kostprijs op de markt om niet failliet te gaan, een race naar de bodem.
Toen de vraag toenam, waren er niet genoeg machines, niet genoeg ruwe wafers, niet genoeg fab en niet genoeg getraind personeel. Hoe snel los je zoiets volgens u op? Mijn inziens duurt dat minstens 2 jaar. Samsung heeft zelfs vrijwillig aangeboden Siltronic meer geld te bieden voor ruwe wafers, zodat Siltronic geld had om uit te breiden.
Stel, er wordt 100GB per maand gemaakt, maar er is vraag naar 99. Die 99 wordt verkocht, die 1 die overblijft kan je voor een appel en ei kopen. Immers, voor de laatste gemaakte 2GB is maar 1GB vraag, dus de klant kan de leveranciers tegen elkaar uitspelen. Geen enkele fabrikant wil als de muziek stopt geen stoel hebben, dus ze verlagen de prijs met meerdere procenten om niet die ene GB over te houden, de anderen doen dat ook (zonder afspraken ! Of gaat u ook klagen over kartel toen ze onder de kostprijs verkocht werden?), ze maken elkaar gek en de kleintjes worden overgenomen en gaan failliet, eigenlijk een door de markt geforceerd kartel omdat we jarenlang te weinig hebben betaald. Nu is er 101 GB vraag, maar er wordt maar 100GB gemaakt. Voor hoeveel wordt de laatste 1GB verkocht als er vraag is voor 2? Je kan de klanten tegen elkaar op laten bieden, net als bij 1 huis en 2 geïnteresseerden. De prijs wordt dan niet 1% hoger, maar veel meer. Nu wordt dus weer winst gemaakt.
Wat u dan als 'kartel' ziet is het volgende: Als 'schoonmakers', 'kinderoppas' of 'bouwvakkers' 20% boven kostprijs zijn, is er morgen iemand die het voor 15% boven kostprijs doet en is er concurrentie. Als DRAM 50% boven kostprijs ligt, is er morgen echt wel iemand die het voor 25% boven de kostprijs wil doen, maar die heeft geen:
-Fabs
-Geschoold personeel, want door tekort worden die ook door de gevestigde concurrentie gevraagd
-Ruw silicium, waar al een tekort aan is dus de bestaande capaciteit is al gereserveerd,
-Machines, en de machinebouwer zelf heeft niet genoeg geschoold personeel en de capaciteit is al gereserveerd,
-Technologie, China heeft de rest wel maar kan niet concurreren. Patenten zijn overigens een gelegaliseerde vorm van kartel, dat wel,
-Financien. Leent u uw buurman 6 miljard als die zonder ervaring, zonder technologische kennis, zonder personeel, zonder machines en zonder ruw silicium een fab wil bouwen?
Ed: Hebt u onverhoopt toch bewijs voor een kartel, dan is
hier de klachtenprocedure. Uit ervaring weet ik dat het welwillende mensen zijn bij de EU, meestal is het probleem 'bewijs'.
[Reactie gewijzigd door kidde op 31 juli 2024 16:56]