LG verschijnt in VS mogelijk voor rechtbank vanwege bootloops Nexus 5X, G5 en G4

LG moet in de Verenigde Staten in de rechtbank reageren op een aanklacht van klanten. Zij claimen dat de fabrikant fouten heeft gemaakt bij de productie van smartphones en het geven van garantie, waardoor gebruikers de dupe zijn geworden van hardwareproblemen van recente smartphones.

De zaak ging eerst alleen over de G4 en V10, maar inmiddels vermeldt de aanklacht ook de V20, G5 en Nexus 5X. De klagers claimen dat LG de processor niet goed genoeg op het pcb heeft gesoldeerd, waardoor hij door hitte-ontwikkeling langzaam losliet. Dat heeft volgens de klagers bij veel mensen geresulteerd in bootloops, het effect dat een telefoon zichzelf telkens opnieuw opstart. Daardoor zijn zij gegevens kwijtgeraakt, omdat de problemen plotseling de kop opstaken.

Daarnaast heeft LG defecte toestellen niet vervangen of juist vervangen door exemplaren met precies hetzelfde probleem. Het gaat om een zogenaamde class action-rechtszaak, waar elke Amerikaan die zich gedupeerd acht bij kan aansluiten. De klagers vragen een rechtbank in de Amerikaanse staat Californië om een rechtszaak met een jury. Zij eisen reparatie van de toestellen en een schadevergoeding.

De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft eerst de gelegenheid om te reageren op de aanklacht. De rechter heeft LG tot 8 mei gegeven om dat te doen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-04-2017 • 08:14

72 Linkedin

Reacties (72)

72
64
27
0
0
22
Wijzig sortering
Heb zelf ook een LG G4 en na een jaar spontaan bootloop probleem. Reparatie via doctor mobile op zich OK maar je moet wel verzendkosten betalen, alle data is weg op een moment dat je niet verwacht (ik had goede back-up), en je bent het toestel 2 weken kwijt, voor een probleem veroorzaakt door LG. Het is echt een wijd verspreid probleem, LG had preventief recall moeten doen. Nu brengt het alleen maar meer schade toe, voor mij nooit meer LG.
Ik had precies het zelfde maar omdat ik de bootloader unlocked had om de telefoon te rooten voor adaway had ik geen garantie meer en heb nu dus een zo goed als nieuw toestel waar ik niets meer mee kan.
Voor mij dus ook nooit meer een LG.
Het is een bekend probleem, dus ik zou zeggen doorzetten. Heb zelf ook in het verleden problemen gehad met een gerootte tablet.

De winkel (alternate) had de tablet naar de fabrikant (hannspad) gestuurd en kwam terug bij mij dat er vanwege root geen garantie werd gegeven door de fabrikant en ik dus geen garantie had. Na door zetten, de winkel erop te hebben gewezen dat zij verantwoordelijk zijn voor garantie tov mij en niet de fabrikant, dat het defect niets met wel of niet geroot zijn te maken had en ze duidelijk verschillende bronnen te hebben gegeven van meerdere klachten online waaruit bleek dat het duidelijk en fabricage fout was heb ik uiteindelijk een nieuwe, gelijkwaardige tablet ontvangen.

Het was een gevechtje, maar voor mijn gevoel stond ik in mijn recht en volgens mij wettelijk ook, maar dat weet ik niet zeker. Volgens mij sta je bij duidelijke fabricage fouten sterker dan normaal.
Zal inderdaad eens kijken of ik via LG zelf iets kan regelen, heb het toestel bij belsimpel gekocht en hun reparatie partner weigerde hem te maken zonder dat het mij 270 euro zou kosten.
Standaard excuus, maar daar heb jij als klant niets mee te maken. Jij hebt recht op garantie van de winkel, hoe ze het regelen is aan hen, maat daar kunnen ze de klantniet mee lastig vallen.

Ik weet niet of je al aangedrongen hebt bij belsimpel. Vaak genoeg is het eerste antwoord nee, in de wetenschap dat veel klanten toch niet aandringen. Als je dan aandringt, word er regelmatig een "uitzondering " gemaakt en krijg je waar je toch al recht op hebt.
Is het niet zo dat rooten etc de garantie niet meer laat vervallen? Volgens mij waren ze daar een paar jaar geleden mee bezig.
Ik had precies het zelfde probleem. heb me een nieuwe telefoon moeten kopen helaas.
Maar ben nu zeer tevreden met mijn htc m9 :+
Geen LG meer voor mij
Mijn G4 was via LG zijn officiële manier van zijn bootloader unlocked. Dezelfde reden als jou i.v.m. installeren adaway.
G4 kreeg binnen 3 maanden ook vastlopers. Je zag duidelijk tijdens opstarten G4 dat deze van zijn beveiliging ontdaan was.

Maar blijkbaar heb ik geluk gehad. Ik kreeg binnen 2 weken telefoon terug van T-Mobileshop Vlissingen. Gerepareerd en wel zonder onkosten.


Mijn G2 had ook vastlopers. Tevens verstonden mensen me niet door storing in hardware. Ineens was je onverstaanbaar. Telefoon is 3x gerepareerd hiervoor. Uiteindelijk heb ik aankoopbedrag teruggekregen van Mediamarkt binnen 1.5 jaar.

Door deze ongein zat ik vaak moeilijk te doen om de telefoon weer in originele fabriekstaat te krijgen (wat ook wel eens niet lukte door defect). Telkens werd de telefoon kostenloos gerepareerd.
Sindsdien geen telefoon meer voor mij met root toegang. Kost onnodig tijd / inspanning en spanning.

Als alternatief heb ik Adguard gevonden en gekocht. Wordt niet verkocht in Google Playstore. Maar doet zijn huiswerk redelijk goed. Geen 100% score bij YouTube. Maar eerder 95%. Heeft niet direct root toegang nodig. Maar zou wel zijn werk beter kunnen doen. Nu moest ik certificaten installeren en
"vervangen"

[Reactie gewijzigd door aliberto op 11 april 2017 13:29]

Tegenwoordig heeft mijn vpn provider (pia) ook Adblock verwerkt in hun app dus rooten is daarvoor inderdaad niet meer nodig, ik root mijn toestel overigens nog steeds om onnodige apps te verwijderen maar ben sinds een paar maanden op xiaomi toestel overgestapt dan heb ik voor 175 een nieuwe mocht er iets compleet fout gaan ;)
Hier net hetzelfde. Plots bootloop, laten repareren via doctor mobile. Nog geen problemen tot nu toe maar heb op de lg G4 reddit pagina wel gelezen dat het wel degelijk meermaals kan voorvallen.

Wel dacht ik dat de problemen bij de Nexus 5X en de G4 deels te maken hadden met de SD808.
Bij het bootloop probleem kan je namelijk de 2 Big cores deactiveren en enkel met de 4 Little cores verder werken. Zo zou het toestel nog op te starten zijn.

Vind het echt zonde, ik ben nog steeds dol op mijn G4.
Mooi, Ik heb gisteren nog de LG G4 van mijn vriendin opgestuurd, deze was ongeveer 1,5 jaar oud.
En kreeg van het weekend het bekende bootloop probleem.
Heel erg jammer.
Helemaal omdat mijn LG G3 nog steeds sterk gaat met alles, zelfs de originele batterij gaat nog 2,5 dagen mee.

Ik mag hem gelukkig terug verwachten (of ik hoop een nieuw toestel) binnen 5-10 dagen en de reparatie is gratis.
Ook 2 jaar garantie van LG TOP!
Klasse merk! alleen heel erg jammer van deze productie fout.

[Reactie gewijzigd door rolandlub op 11 april 2017 11:02]

Productiefout? Het probleem is ruimschoots bekend sinds de G3. LG ontkent het, ontkent de plicht tot repareren en blijft dezelfde fout maken. Héél veel mensen hebben het probleem gemeld bij LG. Zij kregen een standaardbericht terug dat je (pak 'm beet) €60 moet betalen als het door gebruiksschade komt. Dat terwijl LG op de hoogte was van een oplossing, zoals deze:

http://forums.androidcent...58&viewfull=1#post5173658
ik quote uit het artikel "De klagers claimen dat LG de processor niet goed genoeg op het pcb heeft gesoldeerd, waardoor hij door hitte-ontwikkeling langzaam losliet."
Dat lijkt mij het productieproces.
De G3 heeft deze fout niet gehad en de link die jij gestuurd had is een bootloop door software of defect in batterij (welke ze overigens gefixed hebben). lijkt wat offtopic bij dit artikel.

En ontkent het plicht tot repareren?
nieuws: LG geeft bootloop-probleem met G4 toe en gaat toestellen repareren

[Reactie gewijzigd door rolandlub op 11 april 2017 12:02]

Wat vind jij 'héél veel' ?
Ik vind 'héél veel' in dit geval 10% van de toestellen, en ik kan me niet voorstellen dat dit het geval is, anders hadden ze alle telefoons teruggeroepen die het betreffende probleem hebben (of was LG al failliet gegaan, als het fiasco daadwerkelijk om enorme aantallen toestellen ging).
Ook 2 jaar garantie van LG TOP!
Waarom is dat top? Het is letterlijk het minimale waar ze wettelijk mee weg kunnen komen.
Klopt maar dat ze er niet moeilijk over doen zoals bij andere merken wel eens gebeurd is top ;)
Heb er ook last van gehad bij de G4. Laten fixen omdat het natuurlijk onder garantie valt. Geen ander toestel ontvangen maar echt een gerepareerd toestel. Terechte rechtzaak in ieder geval

[Reactie gewijzigd door gentlemen op 11 april 2017 13:24]

Een rechtzaak is per definitie terecht, lijkt me.
Twee maanden geleden ook gehad.
Mijn telefoon ligt naast mij op de bank en gaat ineens uit, met nog 20% batterij over.

Ik kreeg hem met geen mogelijkheid voor bij het google-logo met opstarten. Elke optie na de boot loader liep ook vast. Op internet had ik al gelezen dat er veel meer problemen waren met de boot loop.
LG gebeld, verwees mij naar winkel waar ik telefoon gekocht had. Ingeleverd bij servicedesk. Daar werd hij alsnog opgestuurd naar LG. Na 10 dagen teruggekregen met nieuw moederbord.

Mijn advies; laat hem vooral naar LG opsturen je hebt namelijk twee jaar garantie van LG! Ik heb uiteindelijk niets hoeven te betalen. Mooie bijkomstigheid de aansluiting van mijn oplader doet het ook weer beter. Stekker ging er steeds slechter in.
Heb een G4 en die kreeg na 18 maanden het bootloop probleem. Naar de T-mobile shop gebracht en kon hem een week later weer ophalen. Uiteindelijk dus keurig opgelost, maar een week zonder smartphone is wel even wennen. ;(
Het is wel een feit dat m'n nexus5x belachelijk warm word, als m'n gps aan ligt.
Op dit moment al meer dan een jaar m'n nexus5x en nog geen bootloop.
Maar ik ben dan ook geen 'heavy user', misschien dat het daaraan ligt.

Ivm die 'backup maken' vind ik zwak excuus. Al m'n foto's worden altijd geupload naar m'n afgeschermde google app foto. Dus die foto's ben ik niet kwijt, mocht m'n smartphone het opgeven.

Maarja, het is Amerika. Daar slepen ze je voor de rechtbank voor het minste probleem.
Hoewel ik ook vind dat een 'bootloop' op een nog geen 2 jaar oude smartphone eigenlijk een fout is van de fabrikant en dus vergoed moet worden.
Hier ook nog maar onlangs meegemaakt. Nexus 5x ging plots na een telefoontje in bootloop. Garantie was al vervallen omdat ik het scherm zelf vervangen heb na waterschade. Heel erg vervelend.
Een vriend heeft geprobeert hem te herstellen, maar het intern geheugen is blijkbaar kapot dus er kan geen sofware meer op gezet worden.
Ik heb zelf een Nexus 5X maar heb hem besteld bij de Playstore in NL. Mijn toestel is 2x defect geweest (één keer camera glas en één keer bootloop).

Bij de Playstore is het een kwestie van bellen en je krijgt direct een nieuwe toegestuurd, je moet natuurlijk wel je oude opsturen binnen 2 weken.

Echt een aanrader, telefoons kopen bij store.google.com.
Mijn telefoon heb ik ook recentelijk opgestuurd. Contact gehad met de reparateur die meldt dat het toestel vervangen gaat worden. Hopelijk niet de Nexus 5X met dezelfde kwalen.
Door dit gezeur heb ik 1,5 maand zonder Nexus 5X gezeten. Pas bij de second opinion was LG bereid de telefoon te fixen (hulde trouwens voor de service van Belsimpel). Leuke telefoon, die 5X, maar LG krijgt er bij mij geen betere naam door.
Misschien moet ik mij ook maar aansluiten bij de Class Action. Ik heb nooit zo'n telefoon gebruikt, maar een eigenaar had wellicht een verkeerd nummer ingetoetst en mij per abuis gebeld... die kans is mij ontnomen. En wat als die persoon mij 5 ton had aangeboden ter excuses voor het ongemak!

Stelletje boeven bij LG ;)

Nee, mocht LG verliezen, dan hoop ik echt dat de vergoeding eerlijk is en de boel niet wordt uitgemolken

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee