LG biedt Amerikaanse klanten met bootloops op smartphones geld of korting

LG heeft de class action-rechtszaak van Amerikaanse klanten tegen de fabrikant geschikt. Klanten krijgen tot 425 dollar in cash of tot 700 dollar in korting op een volgende LG-smartphone, zo claimt de advocaat.

De site van de advocaat en het formulier dat .getroffenen in moeten vullen zijn inmiddels verdwenen achter inlogpagina's, maar veel sites waaronder AndroidPolice hebben de inhoud ingezien. Getroffenen kunnen kiezen tussen een uitbetaling in cash van 425 dollar of een korting van 700 dollar op een LG-smartphone.

Amerikaanse klanten krijgen de compensatie naar aanleiding van een aanklacht over bootloops van LG-smartphones. Diverse modellen in 2015 en 2016, zoals de G4, G5, V10, V20 en Nexus 5X, startten zichzelf bij veel gebruikers telkens opnieuw op. De klagers claimen dat LG de processor niet goed genoeg op het pcb heeft gesoldeerd, waardoor hij door hitte-ontwikkeling langzaam losliet. Dat heeft volgens de klagers bij veel mensen geresulteerd in bootloops, het effect dat een telefoon zichzelf telkens opnieuw opstart. Daardoor zijn zij gegevens kwijtgeraakt, omdat de problemen plotseling de kop opstaken.

Daarnaast heeft LG defecte toestellen niet vervangen of juist vervangen door exemplaren met precies hetzelfde probleem. Het gaat om een zogenaamde class action-rechtszaak, waar elke Amerikaan die zich gedupeerd acht bij kan aansluiten. Er is geen schikking voor getroffen klanten in andere landen dan de Verenigde Staten. Bovendien hadden klagers zich al aan moeten sluiten bij de zaak voor LG schikte om in aanmerking te komen.

LG G4

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-02-2018 • 07:25

66 Linkedin

Reacties (66)

66
64
39
1
0
19
Wijzig sortering
Oh dat is een mooi gebaar van LG.
Zelf heb ik een LG G4 die ik met grote tevredenheid gebruik, alleen de beloofde android 7 update die vorig jaar zou uitkomen is nergens te vinden.
Die van mij start trouwens ook wel eens automatisch opnieuw op, maar dat is 1x per maand ongeveer.
Ik gebruik hem dan ook niet zo intensief, geen games etc.
Ben benieuwd of deze coulanceregeling ook in Nederland gaat komen.

[Reactie gewijzigd door revengeyo op 1 februari 2018 07:36]

Gebaar?
Het punt is juist dat LG z'n klanten in de kou liet staan.
Pas door een rechtszaak willen ze de boel afkopen.
Het erge is nog dat ze de keuze geven tussen 425 dollar cash of 700 dollar korting op een nieuwe smartphone. Waarom geen 700 dollar cash!
Omdat de productiekosten van die telefoon veel lager zijn dan 700, en waarschijnlijk zelfs lager dan die 425.
Dat snap ik volledig maar LG maakt een productiefout en vervolgens zijn de consumenten hun geld kwijt.
Je bedoeld waarschijnlijk je had gewoon 100% van je aankoopprijs terug moeten kunnen krijgen.
Precies dat inderdaad.
Ja maar waarom zou LG moeten betalen voor de winst van de winkeliers? Ze bieden een oplossing om een nieuw toestel van LG uit te kiezen voor 700 dollar.
Logisch: 700 dollar op de verkoopprijs zit nog een hoop marge tussen. Dus wellicht komt dat goed in de buurt van die 425 USD. Al verwacht ik dat LG meer winst maakt op een telefoon dat 275 USD. Daarnaast, zo haal je wellicht consumenten over te blijven bij jouw merk
Reken er maar niet op dat lg zoveel verdiend op een telefoon,zal eerder tientjeswerk zijn
Waarom geen 700 dollar cash!
Eenvoudig: Die '700 dollar korting' zal ze ongeveer 425 dollar kosten.
Mooi gebaar?
Coulanceregeling?

Dit is gewoon het voorkomen van NOG hogere kosten door de rechtzaak af te kopen (schikking). Dit heeft niets met een mooi gebaar te maken...

Wel eens opnieuw opstarten was het probleem niet. De telefoon start opeens opnieuw op, en is dan onmogelijk weer aan te krijgen. Hij blijft herstarten (bootloop).

Zelf geen probleem mee gehad. Maar heb uiteindelijk de telefoon aan mijn moeder gegeven, en toen was het na een paar maanden wel raak. Ik had een automatische backup lopen, maar toch zijn er foto's/videos verloren gegaan. Dus roepen "zorg voor een backup" is wel wat kort door de bocht. LG wist al heel lang van deze problemen. En heeft nooit een regeling gemaakt. Enkel binnen de garantie.

[Reactie gewijzigd door Waah op 1 februari 2018 09:13]

Ik heb het ook gehad met mijn Nexus 5X. Via de mediamarkt gerepareerd. Na 3 keer opsturen en 7 weken wachten uiteindelijk een herstelde telefoon terug gekregen. Mejn wat een gedoe. En waarschijnlijk gaat de gerepareerde telefoon straks weer stuk maar dan buiten de garantie periode. Enorm spijtig want de 5X heeft het snelste schone OS van vrijwel alle Android's onder de €400.
Ik heb het ook gehad. Zat nog binnen garantie en kreeg direct een nieuw toestel.
Ik ook met mijn 4G. Was net over de garantie periode. Gebeld, kon hem opsturen en werd mooi gerepareerd teruggestuurd een week later.
Ik heb het zelf gehad met een 5X bij iBood. Na hem defect terug te krijgen na reparatie enigzins boos geworden en mijn volledige aankoopbedrag terug gekregen.

Natuurlijk hadden ze hem gewoon moeten repareren, maar toch goede service, zeker omdat het toestel anderhalf jaar oud was
Dit heb ik met een klant ook gehad waarbij het toestel hier was aangeschaft de LG G4 en die deed het niet meer. Er was geen garantie meer om Nederland maar de klant woonde in het buitenland en daar bleek LG de terugroepactie te hebben van de G4. Toen is het toestel alsnog kosteloos vervangen terwijl in Nederland het niet kon en in het buitenland wel. Echt dit was schandalig want in de hele EU was deze terugroepactie niet maar wel buiten de EU. Eigenlijk hadden ze een proces tegen LG moeten aanspannen gezien door verhaal waarom wel buiten de EU en iedereen hier kon het toestel gewoon weggooien.
Had mooi geweest als de grote retailers of importeurs dat gedaan hadden. Als consument heb je niets met LG direct te maken.
Mijn klant heeft zelf het toestel naar LG toegezonden. Dit was een actie van LG en daarom vond ik het schandalig van LG dat ze in Nederland hier NOOIT van gehoord hadden en ontkend hadden. Dus de klant zegt ook, nooit meer LG. Als je zo met je klanten omgaat tja dan loopt vanzelf wel alles weg. Dus alle LG G4 waren dus kosteloos omgeruild in het buitenland en hier in Nederland dus niet.
Je kan je gewoon bij de verkoper melden die is er voor verantwoordelijk en moet het zelf maar oplossen met de fabrikant als die er geen garantie op wil geven.

Probleem is dat de verkoper zegt geen garantie zoek het maar uit. Dan moet je dus rechtszaak beginnen en de meeste mensen doen dat niet. Lijkt me trouwens ook iets voor een consumentenbond die fabrikanten er op aanspreekt.

De EU zou hier ook uit moeten leren en wetgeving invoeren dat dit soort class action zaken ook in eu verband mogelijk moeten zijn.
Heeft niemand met de Nexus 5 hier last van? Ik namelijk wel. Je leest alleen over de Nexus 5X en nooit over de Nexus 5.
Ik heb mijn Nexus 5 in oktober vervangen omdat deze voortaan plotseling uitviel, ook al had de telefoon nog ruim 30% batterij. Dus nee geen bootloop maar wel een versleten batterij na twee jaar. Mag ik vragen hoelang jij je Nexus 5 al hebt, en hoe de batterij er voor staat?
Heb een Nexus 5 uit 2013 still going strong. Well batterij vervangen want ging niet zo lang meer mee. Gene uitval of crash problemen gehad.

*edit autocorrent

[Reactie gewijzigd door RobinKuijp op 1 februari 2018 11:05]

Dank, dan lijkt het er inderdaad op dat de batterijen van de Nexus 5 maximaal 2,5- 3jaar lang meegaan ;)
Uiteraard heel vervelend heb het zelf ook een keer met een G4 ondervonden toen ze het PCB vervangen hebben is het niet meer gebeurd.

Maar deze regel vind ik toch een beetje eigen schuld:
Daardoor zijn zij gegevens kwijtgeraakt, omdat de problemen plotseling de kop opstaken.
Als je telefoon gestolen wordt ben je de gegevens ook kwijt. Net als met andere apparaten is het gewoon verstandig regelmatig backup's te maken. Als hij een keer veel te hard valt kan het ook zijn dat hij het daar na helemaal niet meer doet.

Ik zelf had ik belangrijkste dingen wel elders staan. En door de telefoon goed koud te maken houden wilde hij nog wel booten en heb ik de laatste dingen die niet perse nodig waren er nog wel af kunnen halen.

Maar laten we vooropstellen dat het inderdaad niet hoort dat zo'n telefoon zo snel kapot gaat. Ik hoop dat de V30 die ik nu heb gewoon 2 jaar vlekkeloos werkt :)

[Reactie gewijzigd door Astennu op 1 februari 2018 07:37]

2 jaar maar?
Ik verwacht van een telefoon dat hij het in elk geval 5 jaar volhoudt!

Ik heb een LG V20.
Fantastisch apparaat.
Ik hoop op Oreo en kan dan nog jaren vooruit met dit toestel.
De V20 is trouwens ook zeer robust.
Al vele malen op de tegels gekletterd, niks aan de hand.
Ik haal meestal geen 2 jaar dan zijn er al toestellen die zo veel beter zijn dat ik dan een nieuwe koop.

Ik gebruik de camera super veel. Dus als daar dan merkbare vooruitgang geboekt wordt komt er een nieuwe. Dus wellicht dit jaar wel V40.

Ik heb de G4 relatief lang gebruikt omdat de camera van de G5 niet echt beter was ook. De G6 had geen grote voordelen. De groothoek camera was te slecht to main. Heb toen een tijd de S8+ gehad. Maar nu een V30 vanwegen deze dual cam implementatie. Groothoek cam is nog steeds iets slechter dan de main cam maar het verschil is veel kleiner geworden en je kan er wel veel meer op krijgen.
Dat je na 2 jaar een nieuwe telefoon koopt betekent niet dat je oude ook na 2 jaar kapot zou mogen zijn.
5 jaar vind ik echt wel minimaal. Mijn oude telefoons gaan eerst langs familieleden en daarna gebruik ik ze als afstandsbediening voor divers zaken.
Dat zeg ik ook helmaal niet dat maak jij er van.
Ik zeg alleen dat ik hoop dat hij 2 jaar mee zal gaan zonder issues. Ik zeg nergens dat ik net normaal vind dat hij na Bv 2 en half jaar kapot gaat.
Ik hoop niet dat mijn telefoon maar 2 jaar geen issues heeft. Dat eis ik en ik heb ook nog geen telefoon gehad die binnen 2 jaar issues had.
2 jaar zonder issues (= ~ kapotgaan) is gewoon te kort. Dubbele komt meer in de buurt

[Reactie gewijzigd door Sumi1976 op 1 februari 2018 12:57]

Mijn Samsung Galaxy S3 doet het nog geweldig. Ik heb uiteraard wel de Samsung bloatware eraf moeten gooien, want bij elke update werkte hij trager. Na een jaar was hij al niet meer vooruit te branden. Ondertussen draait hij op Android 7.1.2 (LineageOS) en dat vliegt vooruit, zelfs op zo'n oud toestel.
Het enige minpunt is het verbruik van de gps ontvanger, maar als ik die laat uitstaan gaat hij makkelijk 1 a 2 dagen mee.
In mijn ervaring moet een beetje smartphone de 5 jaar wel kunnen halen, alleen de batterij zal een keer moeten worden vervangen.
Ik kan mijn iPhone 4 nog zonder problemen gebruiken. En volgens mij nog redelijk veilig ook.


Off topic: Helaas geloof ik niet meer in de kerstman maar hoop nog steeds dat Sinterklaas wel bestaat ;)
Lekker lullig voor al die mensen welke hun toestel al hebben vervangen voor een refurbished toestel of kleine vergoeding van 100-150$, ja dit verschilde ook weer per klant. Voelt een beetje als eerst de grote massa voorzien en achteraf doen of dit zo goed is, nee voel me juist dubbel genaaid door dit soort praktijken. Voor mij echt geen LG toestel meer.. Hopelijk is hun beleid beter op televisies


edit: text bewerking

[Reactie gewijzigd door Tweakwondo op 1 februari 2018 08:10]

Ik vond LG een goed merk, totdat de bootloops begonnen en er gedoe was met de updates zoals met de LGG4. Een update beloven vanwege de heisa en vervolgens niet uitbrengen in Europa/VS is onvergeeflijk. Zeker als de belofte helemaal niet zo'n rare eis/verwachting is van de consument.
Nu in bezit van S8 ipv V30. Prijs/kwaliteit verhouding is m.i. bij LG ook niet meer goed aangezien de hoge prijzen van de nieuwe telefoons (Ja V30 im talking to you! :-))
had ook een bootloop met men 5x een jaar terug, had hem gekocht via de Google store.
RMA aangemaakt en binnen de week had ik een nieuwe (refurbished wss?) telefoon in handen. Sindsdien geen enkel issue meer gehad.
Had ik ook met mijn LG G3. En ik niet alleen, want er was best veel over te vinden. Voor veel mensen leek het "bakken" van het moederbord het probleem even te verhelpen (enkele dagen tot weken), dus er moet vermoedelijk inderdaad iets mis geweest zijn met de soldering. Gelukkig was mijn telefoon nog net binnen garantie en heb ik hem gerepareerd teruggekregen, vermoedelijk met een nieuw moederbord. Jammer dat verschillende modellen jaren later hetzelfde probleem hebben. Doet me er toch aan twijfelen om nog LG te kopen.

[Reactie gewijzigd door Daeley op 1 februari 2018 10:41]

Vorig jaar ook een G4 gehad, voor 2 maanden. Wel unlocked, gelukkig geen bootloop.
Maar wat een traag ding, werd om de haverklap warm. Daarna een Oneplus 3 gekocht en nu de Oneplus5t, nooit meer LG voor mij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee