Amerikanen krijgen tot 400 dollar terug vanwege bootloop-probleem Nexus 6P

Amerikanen kunnen tot 400 dollar terugkrijgen van Google en Huawei vanwege het bootloop-probleem met de Nexus 6P uit 2015. Dat staat in een schikking die beide bedrijven hebben getroffen vanwege een class-action-zaak in de Verenigde Staten.

Amerikaanse gebruikers die het bootloop-probleem hebben gehad op de door Huawei gemaakte Google-telefoon Nexus 6P krijgen 325 dollar terug, bij het probleem dat de telefoon zichzelf onverwachts uitzet gaat het om 150 dollar. Als gebruikers kunnen aantonen beide problemen te hebben gehad, krijgen ze 400 dollar terug, volgens de schikking waarvoor gebruikers een uitgebreid formulier moeten invullen. Als er geen documentatie is van de problemen, kunnen gebruikers 75 dollar terugkrijgen, meldt The Verge.

Google en Huawei steken in totaal bijna 10 miljoen dollar in de schikking, al moeten de kosten voor advocaten en andere juridische kosten daar nog vanaf. Het is onbekend hoeveel consumenten in aanmerking komen voor de schikking. De zaak liep sinds 2017.

Het is niet voor het eerst dat Nexus-bezitters geld terug kunnen krijgen vanwege aanhoudende problemen. Dat gebeurde ook met de Nexus 5X, die tegelijk uitkwam met de Nexus 6P. Dat gebeurde als onderdeel van een grotere schikking rondom LG-smartphones. LG maakt de Nexus 5X. Bij een class-actionzaak spannen consumenten in een groep een of meerdere bedrijven aan.

Nexus 6P

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-04-2019 • 06:50

49 Linkedin

Submitter: Ramses0088

Reacties (49)

49
47
35
3
0
9
Wijzig sortering
De oorzaak hiervan was het incorrect implementeren van de Snapdragon 810 (Nexus 6P) en 808 (Nexus 5X). Deze SoC's zijn nogal heethoofden, en zorgden voor problemen na meerdere keren opwarmen en afkoelen.

Het ligt aan de implementatie en niet (enkel) aan de SoC's zelf. zo is de 808 bijvoorbeeld ook geïmplementeerd in de Xiaomi Mi 4c, en komen dit soort problemen minder/niet voor bij deze toestellen.

[edit]
Claim over implementatie vs SoC wat genuanceerder gemaakt. Natuurlijk ligt het ook aan de SoC, want de 808 en 810 werden gewoon erg heet.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 april 2019 07:23]

Niet helemaal, aangezien de Xaomi Mi 4c ook gewoon uitviel.
De 810 en 808 waren (zoals ik het zie) gewoon niet goed. En wat daar precies de reden van is, weet ik niet. Maar ik heb de keuze gemaakt om dat soort smartphones met die SoC te vermijden.

De iPhone had dit toch ook? Ik bedoel die viel ook op een bepaald percentage uit. Al zat hem meer in de...

https://support.apple.com/en-us/HT208387

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 12 april 2019 07:15]

Niet helemaal, aangezien de Xaomi Mi 4c ook gewoon uitviel.
De Mi 4c herstart als deze te heet wordt, en gaat daarna weer vrolijk verder. De Nexus 5X (en mogelijk de 6P) hebben last van slechte soldering, waardoor deze uiteindelijk helemaal niet meer opstart.
De 810 en 808 waren (zoals ik het zie) gewoon niet goed. En wat daar precies de reden van is, weet ik niet. Maar ik heb de keuze gemaakt om dat soort smartphones met die SoC te vermijden.
De SoC's worden simpelweg te heet. Gecombineerd met het productieproces van het specifieke smartphonemodel varieerde dit van irritant tot desastreus.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 april 2019 07:22]

De exacte reden dat de socs heet werden weet ik niet, echter, wat wel meegespeeld kan hebben:

Qualcomm had de snapdragon 800 gemaakt, en een paar maanden later de 801. Zeer goede 32-bit chips. Er waren roadmaps waar ze op aangaven nog minimaal een jaar met hun Krait cores door te willen gaan. Toen was daar ineens Apple met hun iphone 5s. 64-bit chip out of nowhere. Qualcomm kon niet achterblijven, en heeft de 808 en 810 gerushed. Geen eigen aangepaste ARM cores ook, gebaseerd op wat anders met een eigen naam zoals Krait of Kryo. Gewoon 4x A53 en 4 of 2x A57 op 20nm. Ergens ging het fout, Samsung had dit door, en gebruikte haar eigen chips voor de galaxy s6 / note 5.

De oneplus 2 was snel aan het throttlen, de htc one m9 oververhitte, en de nexussen hadden ook problemen. Ik heb echter 2x een 6p gehad, vond het ding geweldig. 1tje had een kapot scherm.

Ps
Ik weet dat de nexus 6p super slecht gebouwd was en veel problemen kende. Ik heb gewoon mazzel gehad nergens last van te hebben gehad.
Top telefoon, maar na een jaar accu problemen. Viel zowel bij mij als bij m'n broertje uit bij tussen de 20-30% en dit verschilde elke keer ook nog...
Ik en een collega hadden ook exact dit probleem.
Na 2 jaar haalde ik gewoon het einde van de dag niet meer met normaal gebruik :(
Verder was het een super fijn toestel.
Insgelijks. Al was het soms wel lastig door de thermal throttling die snel aan de slag ging bij mij. Enja, pokemon go spelen in de hete zon was soms een uitdaging, met een nog heter apparaat in je hand haha. Maar hij heeft het 3 jaar met vlag en wimpel overleeft.

Ik moest wel zeggen dat mijn huidige oneplus 6 wel een verademing was. Maarja, nieuwe generatie he.
Volgens mij had de 6P wel de v2.1 van de SD810

[Reactie gewijzigd door MrFax op 12 april 2019 13:13]

Dat klopt. Maar was dat niet een wat teruggeklockte versie van de SD810?
Ja en thermische problemen gefixt.
De LG G4, onder andere, had dit probleem ook. De SoC is onjuist gesoldeerd waardoor naar verloop van tijd scheurtjes in de verbindingen ontstaan. Ik kan me nog herinneren dat ik dat ding een poos in de vriezer legde zodat ik er data af kon halen.
Yup same. Maar ik was te laat 8)7
Ik had hem geroot
Garantie kon ik shake :(

[Reactie gewijzigd door coolbvrobin op 12 april 2019 10:51]

Die van mij ging retour en werd gemaakt. Daarna nooit meer problemen!
Bij mij afgescheept met 'corrosie vastgesteld niet repareerbaar'. Onzin, was gewoon bootloop. LG heeft mooie producten maar dit was lechte service.
Niet repareerbaar ligt op het puntje van de tong van deze farizeeërs.
Toevallig net een paar video's over Apple ook gezien.
Ze liegen je keihard voor dat je data niet meer te redden is en je een nieuwe telefoon moet kopen. Als het niet in de cloud stond jammer dan. Kleine repairshops trekken in 95% van de gevallen alle data van die telefoons af. Echt slecht die service van Apple.
Helaas ben ik bij mijn 5X ook met dit 'excuus' afgescheept. Erg zuur, want het bootloop probleem staat hier feitelijk los van. Ze wilden niet repareren omdat je daarna opnieuw garantie krijgt en dit met een indicatie van waterschade te riskant voor ze is.
Same here, problemen gehad op zowel de 5X en 6P na een update. Beide wel opgelost in garantie.

[Reactie gewijzigd door comitatus op 12 april 2019 09:02]

Same, bij herstelling van men 5X ineens gratis upgrade naar het grotere opslagmodel gekregen. Telefoon doet het het nog zoals het moet.
De 5x van mij is wel gerepareerd, maar sindsdien is 'ie super traag.
Soms duurt het wel een minuut voor je de mail kunt openen. De traagheid is ook niet altijd, dus ik vrees dat 'ie binnen no-time weer een bootloop zal hebben.
En na de reparatie was 'ie factory reset, dus ook geen kwestie van achtergebleven instellingen oid.
Ik heb 2 (!) Nexus 6P's gehad, bij elk kreeg de batterij na een jaar en een paar maanden kuren, het toestel sloot al af bij 20% lading. Had hem bij Google online gekocht; de 1e keer werd hij netjes geruild voor een nieuw exemplaar, de 2e keer werd hij niet meer geleverd en kreeg ik het volledige aankoopbedrag à 649 euro terug. Ontzettend goede service van Google dus!
Ik heb na die bijna 3 jaar een nieuwe OnePlus 6 gekocht, plus 100 euro winst 😉
Had ik dat maar eerder geweten, de mijne valt bij 50% al uit tegenwoordig...
Grappig, ik heb exact hetzelfde gehad. Jaar lang enorm veel plezier gehad tot hij (met name buiten in de winter) ermee kapte met soms nog 50% over. Vervangend toestel kreeg na een halfjaar hetzelfde probleem. Van Google de volle mep teruggekregen inderdaad, heel coulant. Maakt wel dat ik niet gauw meer voor Huawei zal gaan. Verder een van de beste telefoons die ik ooit heb gehad.
Ik ken 2 personen die hun volledig bedrag terug kregen. Omdat het toestel niet meer opstartte.
Same here, 2de keer naar reparatie (eerste keer door batterij probleem, sloot af bij 40% en 2de keer starte hij helemaal niet meer op), na 3 weken geen telefoon terug gekregen en kreeg mijn aankoopbedrag terug. Goede service van Google/Coolblue!
Ik heb een paar weken geleden hetzelfde meegemaakt. Helaas 2 maanden buiten garantie.

Dan maar een Oneplus 6T gekocht
Volgens de wetgeving is de garantie periode wat je ervan mag verwachten.
Dus 3 jaar voor een smartphone is gewoon weg normaal. Ik kan het weten er is 1 maand buiten de 2 jaar garantie gewoon het volledig bedrag uitgekeerd.
Goed dat er eindelijk geluisterd word naar de problemen van (ex) Nexus 6P bezitters. Zelf heb ik de telefoon met veel plezier gebruikt, maar tot twee keer toe werd deze onmogelijk te gebruiken door de verschillende defecten omtrent de SOC en batterij. In Nederland ben ik destijds goed geholpen door de VIP0-service van Huawei (via Dr Mobile). Eerste keer kreeg ik een gloednieuwe 6P ter vervanging en de tweede keer een Huawei Mate 9 ter compensatie.
Ik had precies hetzelfde. Nog net voor de 2 jaar garantie kreeg mijn 6P ook de battery problemen. Ik kreeg hierna ook een gloednieuwe Mate 9.

Ik was enigszins wel blij dat ik een nieuwe telefoon kreeg, maar anderzijds was het geen nexus meer. Het was ook wel raar dat ik hier geen keuze in kreeg, ik was nogal verrast toen ik het pakketje openmaakte.
Dan heb ik waarschijnlijk geluk gehad. Mijn 6P doet het nog steeds prima.
Wel heb ik meteen de bijgeleverde snellader ergens ver weg opgeborgen en nooit gebruikt.
In plaats daarvan verbind ik de telefoon voor het slapen gaan met de USB-poort van een pc.
De telefoon geeft dan "charging slowly" aan. Waarschijnlijk daardoor nooit problemen met de battery gehad en na twee jaar gebruik is de capaciteit nog prima.
precies hetzelfde. Ook die adapter weggeflikkerd, wat een geknooi.

Verder perfecte telefoon, in zijn tijd absoluut de beste. Dochterlief is er nu ook erg content mee.
Mijne viel uit rond de 30% na anderhalf jaar in bezit

Heb toen een refurb/replacement gekregen.

Die was nog erger met nog andere problemen.

Nog een refurb/replacement gekregen.

Die hield t ongeveer een jaar vol (ondertussen is de 2jaar garantie vervallen)

Nu gaat het helemaal niet meer aan (wilt niet opladen, doet niks)

Waardeloos toestel. Wou dat ik een gedeeltelijke vergoeding zou krijgen

edit: gekocht uit de google store

[Reactie gewijzigd door WORPspeed op 12 april 2019 11:25]

Zelfde probleem had ik ook (nexus 5, daarna nexus 5x)
Ook in garantie probleem gehad, daarna goed vervangen en 2de keer stuk in 2 jaar en 1 maand.
Kreeg ook nog te horen, bekend probleem, is een ontwerpfout, koop maar een nieuwe.

Vreemd dat dit gewoon kan in Nederland. Bewust weten dat iets fout is en dat het geen lange levensduur heeft en dat de fabrikant (het maakt niet uit of het google, lg of apple is) geen compensatie geeft.
Ik heb ook 2 jaar de Nexus 5x gehad, werd idd makkelijk erg heet. Helaas ook 2x het bootloop probleem gehad, 1e keer een nieuw toestel en 2e keer gerepareerd, nieuw moederbord.
Verder was het wel een fijne telefoon met goede camera
Ik heb na contact met Google na 1,5 jaar een vervangende Nexus 6p gekregen en een jaar later mijn geld terug, omdat de batterij steeds slechter werd en de telefoon op willekeurige momenten uit viel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee