Amerikaanse consument spant rechtszaak aan om hardwareproblemen Nexus 6P

Een gebruiker in de Amerikaanse staat Texas heeft een class action-rechtszaak aangespannen tegen Google vanwege vermeende problemen met de Nexus 6P. Het toestel zou sinds een half jaar op willekeurige momenten uitschakelen en in bootloops terechtkomen.

Volgens de aanklacht hebben ontwikkelaar Google en fabrikant Huawei nooit erkend dat deze problemen zich voordoen bij de smartphone terwijl ze wel gewoon doorgingen met de verkoop ervan. De aanklager eist een grootschalige terugroepactie of een gratis reparatie voor alle getroffen consumenten. Het advocatenkantoor van de gebruiker heeft zijn aanklacht online gezet.

Als bewijsmateriaal voert de aanklager een verzameling Twitterposts en reacties op Reddit aan. De meldingen van bootloops en willekeurige shutdowns zouden begonnen zijn in september van 2016. Die willekeurige uitschakelingen van het toestel zouden komen omdat het systeem onterecht denkt dat de accu zo goed als leeg is. Ook in het ervaringen & discussie-topic op GoT worden her en der meldingen gedaan van zulke problemen, zelfs van gebruikers die niet aan hun Nexus 6P hebben zitten sleutelen door bijvoorbeeld een andere rom te installeren.

De Huawei Nexus 6P verscheen in 2015 op de markt en was de laatste van de Nexus-productlijn van Google, die bekendstaat om zijn combinatie van krachtige hardware en ongewijzigde Android-rom die als eerste updates van Google krijgt. Tweakers maakte ook een recensie van het toestel.

Eerder deze maand is LG ook verzeild geraakt in een dergelijke zaak. De Zuid-Koreaanse fabrikant moet mogelijk voor de rechter verschijnen om vermeende hardwareproblemen bij de Nexus 5X, LG G5, G4, V10 en V20. Net als bij de Nexus 6P gaat het om een class action-rechtszaak, waar elke Amerikaan die zich gedupeerd acht bij kan aansluiten.

Huawei Nexus 6P 64GB Aluminium

Door Mark Hendrikman

Redacteur

22-04-2017 • 11:19

137

Reacties (137)

137
126
72
6
0
15
Wijzig sortering
Wat niet duidelijk in het artikel wordt vermeld is dat de willekeurige shutdowns gebeuren doordat het toestel denkt dat de batterij leeg is. Ik heb er zelf ook last van en de subreddit staat vol met meldingen hierover, vooral over early shutdowns en minder over bootloops. In het begin had ik het idee dat het door de kou kwam, als ik buiten was ging de telefoon plotseling uit. Dit gebeurde bij willekeurige percentages, soms 20, maar ook wel bij 50%. Het toestel gaat in batterij besparingsmodus en heel snel (5 seconden oid) daarna schakelt zichzelf dan uit. Maar zelfs nu heb ik er nog last van (ook op warme dagen) en gebeurt ook heel willekeurig.
Het probleem is dat Google / Huawei dit niet als een echt probleem ziet. Zo zijn er meldingen van mensen die de telefoon hebben opgestuurd naar Google en een nieuwe batterij hebben gekregen, maar Huawei schijnt vaker een refurbished telefoon op te sturen. Dit is ook de reden dat ik mijn telefoon niet heb opgestuurd, de garantie gaat via 2 bedrijven die het beide niet als probleem zien en het dus anders oplossen zonder het probleem aan te pakken.
Wat mijn 6P heeft, is dat als de temperatuur richting vriespunt zakt, zie je de procenten dalen terwijl je kijkt. In meeste gevallen valt hij tussen de 10%-20% uit. Eenmaal op de lader heeft ie super-mega-ultra-supreme Fast Charge waarbij je de percentage ziet skyrocketen. Ik verwacht omdat de batterij tegen de behuizing aanzit en daardoor erg gevoelig is voor temperatuur verschillen.

Enige wat ik kon terugvinden erover is dat de cellen in de batterij non-actief worden als de temperatuur in de telefoon onder de 10°C zakt. Huawei points at Google, Google points at Huawei, klant is de sjaak.
Zelfde verhaal als met de Nexus 5X google laat klanten contacteren met LG en LG zegt dat het via google geregeld moet worden.. echt een dikke tegenvaller de 2015 nexus lijn van Google.. hoop niet dat dit soort problemen later ook op de Pixel verschijnen, van de Nexus 5X bootloop wordt LG krom aangekeken maar intussen zijn er dus ook meldingen voor over de nexus 6P die van Huawei komt..
Heb hetzelfde probleem ervaren met een HTC 10. De telefoon als navigatie op een motor gebruiken terwijl het buiten onder het vriespunt is stelt hij niet op prijs. Kreeg hem met geen mogelijkheid meer aan. Toen ik thuiskwam ging hij pas na 10-15 minuten opwarmen weer aan en bleek er nog zo'n 40% accu beschikbaar te zijn.
Een telefoon op een motor gebruiken met de temperatuur onder het vriespunt lijkt me redelijk extreem.

Ik heb weinig verstand van telefoons. Met fotocamera's is het echter zo dat batterijen bij temperaturen onder het vriespunt heel erg snel capaciteit kwijt raken. Waardoor het toestel niet meer te gebruiken is. Als je je spullen weer op temperatuur brengt komt de accu capaciteit weer terug. Dit is geen bug. Het gaat er gewoon om dat accu's bij vrieskou capaciteit kwijtraken.

Las laatst een verslag van een Noordpool expeditie, het grootste probleem waar men tegenaan loopt het is gebruik van batterijen bij extreem koud weer.

Wat jij beschrijft lijkt me meer een logische reactie van een batterij op extreme kou, dan een bug zoals die wordt beschreven in het artikel.
Gaat anders probleemloos met mn nokia e6. Ja gebruik m met ovi maps nog.

Nog nooit gehad dat die moeilijk deed. Dus zo extreem is t niet.
Tja maar dat is dan ook meer een dumbphone dan een smart phone in deze tijden :+

Beetje CRT met LED vergelijken
Ze gebruiken allebei echter een accu en dimitrivisser zegt juist dat de telefoon niet uit maakt omdat alle accu's er last van hebben.
Even simpel samengevat:
De telefoon maakt wel verschil, lithium accu's krijgen met lage temperaturen een hogere interne weerstand waardoor het voltage flink in kan zakken als je veel energie vraagt. als je gewoon een beetje energie blijft druppelen is er niets aan de hand, maar zodra je het scherm bijvoorbeeld aandoet en hij begint in ene flink wat energie van de accu te vragen zakt je voltage snel, en denkt de telefoon (die aan de hand van het voltage bjihoud hoe vol de accu is, en of de accu wel goed functioneert) dat hij leeg is. zodra hij dan uitspringt herstelt de accu zn voltage weer, en start te telefoon weer op, en doordat hij bij het opstarten weer veel stroom vraagt zakt het voltage weer in en valt hij weer uit, en zo blijf je hem opnieuw opstarten dan.
Als je een relatief zuinig toestel met een klein schermpje hebt zal die minder mA vragen van je accu dan een monster telefoon met groot scherm en high end SoC.

Of dit ook de oorzaak is van de klachten van dit toestel, geen idee, want ik heb hem zelf niet, en dit is eigenlijk het eerste dat ik er over hoor.

[Reactie gewijzigd door VNA9216 op 22 juli 2024 18:45]

Als een accu capaciteit verliest dan is het afhankelijk van hoeveel stroom een telefoon nodig heeft wat er gebeurd. Het zou natuurlijk best wel kunnen dat de ene telefoon wat langer door gaat dan een andere telefoon. De Nokia E6 zal misschien wat minder eisen stellen dan een nieuwere telefoon met 8 processorkernen, een hoge resolutie display etc.

[Reactie gewijzigd door dimitrivisser op 22 juli 2024 18:45]

Allemaal erg leuk, maar ik weet vrij zeker dat batterijen weerstand hebben en die weerstand zeker weten hoger word bij een koudere temperatuur.

Hogere weerstand, lagere maximale output in ampere en bij te veel vragen dus een voltage drop. Genoeg om een telefoon uit te laten vallen.
dit klopt opzichzelf wel, maar heeft hier niks mee te maken. Het gaat namelijk om de weerstand die de batterij heeft.
Vrij zeker dat er iets van temperaturen in de gebruiksaanwijzing staat
Ik heb nog nooit consumenten electronica gezien zonder de gebruikstemperaturen inderdaad, meestal geven ze 1 range voor de opslag en dan een range voor gebruik.

Specifiek voor de Nexus 6P zijn beide tussen 0C en 40C. Meestal geven fabrikanten wel een grotere range voor opslag, bizar.

Voor iPhone 7 is het bvb gebruik tussen 0C en 35C, opslag tussen -10C en 45C.
Ik had precies dit Probleem met mijn refurbished iPhone 5s, echter viel mijn telefoon vrolijk bij 40% uit, ook als het buiten +15 graden was. Met percentage die slyrocket had ik ook, 20% erbij binnen 1 minuut... Ik heb hem via garantie opgestuurd en hoop dat het probleem nu weg is.
Ook mijn accu had de problemen van het snel leeglopen en het vroegtijdig uitvallen. Telefoon komt bij Mediamarkt vandaan dus daar naar toe gegaan vanwege de garantie. Het accudefect was geconstateerd en ze hebben de accu vervangen. Overigens had ik onder andere met de app AccuBattery achterhaald dat de capaciteit 70% was, en nu na de reparatie 98%, nagenoeg perfect. Ook lees ik dat de accu's door een te hoge spanning van 4,3 volt veel sneller over tijd degraderen ten opzichte van een spanning van 4,2 volt. Bron: http://batteryuniversity....g_lithium_based_batteries
Ergens ben je dat wel, ja. Je kunt niet met een of ander toverstokje naar een bepaalde battery chemistry zwaaien en zomaar een aantal problemen die er inherent aan zijn doen verdwijnen; temperatuurafhankelijk functioneren van accu's is niet te voorkomen. Sommige cellen zijn er wat gevoeliger voor, sommige behuizingen zijn er wat gevoeliger voor; sommigen juist wat minder - maar afhankelijk van een temperatuur tussen de 5 en 45 C (oid) blijft een accu zolang we bij de diverse lithium-procedés blijven hangen (en "even" iets anders fiksen is echt niet "even" ;) ).
Het probleem zal eerder bij de accountant liggen.

Producten moeten tegen een bepaalde prijs in een bepaalde periode op de markt komen. Als engineering dan zegt dat gaat niet lukken word het gewoon een optel som van wat uiteindelijk goedkoper is.
Ik denk dat er inmiddels toch 2 dingen door elkaar lopen. Het artikel beschrijft een bug. Jouw verhaal gaat over het kwijtraken van accu capaciteit bij kou. Dat laatste is logisch. Slechts 10-20% verlies bij een temperatuur van rond het vriespunt is heel netjes. Het is niet de schuld van Google of Huawei. Het is gewoon een kenmerk van batterijen.

Als je hem aan de lader hangt dan doe je dat waarschijnlijk binnen met een hogere temperatuur. De accu warmt hierdoor op. Het opladen van een accu zorgt ook voor een verhoging van de temperatuur in de accu. Je bent daarnaast ook nog bezig met opladen. Dat is 3 keer een +. Dat het accu percentage dan plotseling omhoog schiet klinkt niet meer dan logisch.

Mijn Canon camera met powergrip en 2 high capacity batterijen volledig opgeladen stopt er ook mee bij -20. Batterijen in je broekzak om op te warmen en later kan je weer even verder. De truuk is eigenlijk 2 batterijen in je broekzak en 2 in je camera, en dan regelmatig wisselen.

[Reactie gewijzigd door dimitrivisser op 22 juli 2024 18:45]

Dsn hoort t toestel niet abrupt uit te vallen.
Tja als de batterij gewoon niet meer stroom kan leveren, dan kan de telefoon er niet echt veel aan doen anders dan uitvallen
Diegene waar ik op reageerde had het alleen over een capaciteitsverlies van 10 a 20% bij lage temperatuur.

Er lopen hier echt 2 dingen door elkaar. De bug, en capaciteitsverlies bij vrieskou :)
Je moet natuurlijk wel goed lezen. Ik stelde alleen dat 10 a 20% batterij verlies bij een temperatuur van rond het vriespunt erg redelijk is.
Ik kan gelukkig heel goed lezen. Ik reageer met name op dat jij aangeeft dat dit geen 'bug' is. Dat is het naar mijn mening dus wel aangezien andere telefoons dit probleem niet zo extreem hebben. Natuurlijk snap ik dat met lage temperaturen accu's minder goed werken en snel leeg lopen. Alleen bij de Nexus is het dus veel extremer dan bij andere telefoons.
Kijkend naar de post waar ik op reageerde is het geen bug. 10 a 20% batterij verlies bij een temperatuur van rond het vriespunt is normaal. De orginele post waar ik op reageerde sprak ook niet over uitvallen, enkel over die 10 a 20% batterij verlies.

Vervolgens zeg jij dat het geen bug is en kom je met een heel ander probleem ;-)
Ik kom niet met een heel ander probleem. Dit is hetzelfde probleem bij de Nexus! Ook als je op het forum kijkt zijn er veel mensen met een Nexus die hier last van hadden afgelopen winter. Als het alleen door de kou kwam, is het wel heel bijzonder dat alleen mensen met een Nexus hier extreem veel last van hebben. Ken niemand met een andere telefoon waarbij het net zo erg was afgelopen winter.

[Reactie gewijzigd door Nuevocasa op 22 juli 2024 18:45]

Serieus. Ik snap dat de thread omoverzichtelijk wordt maar mijn reactie was op:

"Wat mijn 6P heeft, is dat als de temperatuur richting vriespunt zakt, zie je de procenten dalen terwijl je kijkt. In meeste gevallen valt hij tussen de 10%-20% uit. Eenmaal op de lader heeft ie super-mega-ultra-supreme Fast Charge waarbij je de percentage ziet skyrocketen. Ik verwacht omdat de batterij tegen de behuizing aanzit en daardoor erg gevoelig is voor temperatuur verschillen."

Waarop mijn reply was dat 10 a 20% batterij verlies bij een temperatuur rond het vriespunt erg redelijk is. Dat is geen bug.
Serieus. Mijn reactie daarop was. Dat het wel degelijk een probleem van de Nexus is, ook al snap ik dat dit bij kou gebeurt met accu's. De Nexus heeft hier extreem veel last van, extreem veel meer dan elke andere telefoon. Waardoor dit wel een bug is van de Nexus, slechte behuizing of slechte accu, wat ook de reden mag zijn.

En je vergeet voor het gemak even het laatste stukje:
"Enige wat ik kon terugvinden erover is dat de cellen in de batterij non-actief worden als de temperatuur in de telefoon onder de 10°C zakt. Huawei points at Google, Google points at Huawei, klant is de sjaak."

En daar ben ik het helemaal mee eens.
Het valt niet mee. Misschien kan je het draadje naar boven volgen ?

Mijn opmerking was dat "10 a 20% batterij verlies bij een temperatuur rond het vriespunt erg redelijk is. Dat is geen bug."

Dat er andere telefoons zijn die iets anders doen, of dat de Nexus misschien een bug heeft, is niet echt relevant. 10 a 20% batterijverlies bij het vriespunt is normaal...
Het valt niet mee... Dat inderdaad 10 a 20% batterijverlies normaal is maar dat de Nexus er veel extremer last van heeft. En dat het dus een bug van de Nexus is wat wel relevant is, omdat dit over de Nexus gaat. 8)7 8)7 8)7 8)7
Anoniem: 344461 @Nuevocasa23 april 2017 22:23
Ik denk niet dat jullie er uit komen. Alhoewel je wel dingen door elkaar haalt. Lees maar eens goed, misschien dat je het wel begrijpt.
Anoniem: 636203 @Bertjj22 april 2017 12:52
Is dit nou de fout van Google of Huawei? Dat is namelijk ondudelijk.

Bij eerder Nexus toestellen las ik dat gebruikers Google de schuld gaven van slechte updates die het toestel zelfs konden 'bricken'.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 22 juli 2024 18:45]

Ik heb er nooit eerder last van gehad maar vorige week had ik één keer precies wat je hierboven beschrijft. Ik was buiten bezig geweest, terwijl het redelijk koud was (een graad of 10). De batterij stond op 15% en toen ik weer naar binnen ging, waar het warmer was (kamertemperatuur) ging 'ie ineens uit en leek de batterij helemaal leeg te zijn. Ik had ook het idee dat het door de kou of het temperatuursverschil kwam.

Mijn 6P is een jaar en vier maanden oud.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 22 juli 2024 18:45]

.
Ik heb er zelf ook last van en de subreddit staat vol met meldingen hierover, vooral over early shutdowns en minder over bootloops. In het begin had ik het idee dat het door de kou kwam, als ik buiten was ging de telefoon plotseling uit. Dit gebeurde bij willekeurige percentages, soms 20, maar ook wel bij 50%.
Ik had dus exact ditzelfde probleem alleen echter met mijn iPhone 6. Ik was destijds in New York waar het gemiddeld -6 was en de telefoon zei ook willekeurig bij percentages van 20-40% dat hij leeg was.
Hier net hetzelfde probleem. Gelukkig defect na 1 jaar en opgestuurd naar Coolblue Coolblue stuurde dan naar Huawei repair die zoals altijd ... Plots het toestel niet meer terug vond. Coolblue die klantvriendelijkheid hoog in het vaandel draagt was zo beschaamd dat ze me het volledige aankoopbedrag teruggeven. Dus ja deze keer na alle Nexus shit nu gedaan ze. Ik hou echt immens van Google en zijn apps maar de volgende is een iPhone vol van de Google apps lol zo beu als koude pap. Samsung ook altijd brol software met hun dwaze skins late updates.... Ios jammergenoeg maar here we come.
Zelfde hier, mijn vriendin heeft sinds het begin de 6P, ongeveer 3 kwart jaar na aanschaf, begon de batterij tijd hard achteruit te gaan. Nu kan ze als ze pech heeft er 3 uur mee doen, plus hij valt uit op 30 procent. Factory reset gedaan, accu reset, niks lijkt te helpen. En mijn vader die hem later heeft gekocht, heeft precies hetzelfde. Terwijl je overal leest dat mensen problemen hebben met de accu, is dat nooit erkend. Valt me echt zwaar tegen.

Edit
Overigens geen custom ROMs, of andere speciale zaken mee gedaan. Soms zelfs maar 2 uur batterij, hoor ik net. Overigens ook al testen gedaan met BT uit enz. Hielp niks.
@Anoniem: 636203 voor de rest een geniale telefoon, met elk merk kunnen problemen ontstaan. Alleen erg jammer dat dit niet opgepakt word door Google, zij verkopen de telefoon immers.

[Reactie gewijzigd door bskibinski op 22 juli 2024 18:45]

Waar hebben ze 'm gekocht? Bij Coolblue kon ik het makkelijk onder garantie laten repareren en nu zit ik weer met een Nexus 6P met een prima accuduur.
Ik was al wat aan t vrezen voor mijn 5X, tot nog toe geen last van maar mocht ik hem moeten opsturen.

Gelukkig komt die ook bij Coolblue vandaan. ;)
Bootloops heb ik geen last van met mijn 6P maar ik heb inderdaad zo af en toe (4-5 keer per maand) dat hij spontaan reboot.

Het hoort niet zo maar het gebeurt niet zo vaak dat ik er last van heb.
Tenzij je net 112 aan de lijn hebt omdat je iemand leven wilt redden... Nu hoor ik dat het vaker voorkomt tijdens het browsen. Ars had er laatst ook een artikel over (https://arstechnica.com/t...ith-class-action-lawsuit/).

Ik vindt het wel schrijnend om te horen dat een dergelijk toestel bij een hoop (ik zeg een hoop omdat er een class action kan worden gestart) mensen zo'n korte levensduur heeft. Voor een dergelijk prijs verwacht je geen reboots, bootloops of andere zaken.
Tja als, als. Vroeger hadden we helemaal geen GSM's hoe deden we dat toen? ;)

Maar ben het wel met je eens, 4-5 spontane reboots per maand voor zo'n high-end toestel vind ik toch 4-5x teveel.

Het lijkt mij ook wel iets wat met een softwarepatch opgelost kan worden, hebben custom roms hier ook last van bijv?
Tja als, als. Vroeger hadden we helemaal geen GSM's hoe deden we dat toen? ;)
Toen stonden er overal telefooncellen ;)
Die deden het ook nooit.... Of de hoorn eraf, of het muntje pakte niet. Later had je natuurlijk het verkeerde belkaart weer, er was altijd wel wat.
06-11 was er altijd mee te bereiken.
Jammer genoeg gebeurd dit te vaak bij Nexus toestellen. Je koopt inderdaad het toestel met de verwachting dat je lang ondersteuning zal hebben of het softwarevlak maar de hardware houdt het niet eens even lang uit als de updates...

Ik heb het nu gehad bij 3 Nexus toestellen over de jaren heen. Om die reden koop ik nu ook gewoonweg populaire toestellen waar goede Roms voor zijn.
Ik heb ze allemaal gehad sinds de Galaxy Nexus en dit is de eerste die "problemen" (voor mij) heeft.
Elk merk/type toestel heeft wel issues.
Custom roms hebben echt niet minder problemen, het zijn er vaak meer maar daar hoor je de mensen dan niet over want ze kiezen er voor.
Mijn 6P doet sinds pak hem beet een half jaar ook aan spontane reboots.
Momenteel ongeveer 2 reboots per maand. Voor die tijd gebeurde dat nooit.

Ik heb geen andere ROM geïnstalleerd en ook geen root toegang.
Verder prima toestel waar ik nog een hele tijd mee vooruit kan.

[Reactie gewijzigd door Mopi_Ranger op 22 juli 2024 18:45]

Mijn OnePlus ons doet dit ook regelmatig, soms een keer per dag en soms minder vaak. Ook voordat ik maar iets van een andere ROM had geïnstalleerd. Installeren van LineageOS loste dit probleem niet op.

Bovendien is het een volledige reboot (dwz het logo van 1+ gevolgd door het lineageos logo). Dat betekent dat de kernel of de hardware is gecrasht, dus niet een app of de launcher.
Ik had het ook, toen opeens 3 reboots op en dag en toen kapte USB-C/C laden ermee (USB-A/C werkte). Terug voor garantie, gloednieuw toestel gekregen. Maar daar lijk ik geluk gehad mee te hebben. En ook die heeft al 2 willekeurige reboots meegemaakt in anderhalve maand.
Mijn s6 ook het is heel logisch dat het gebeurd....
Ik ken genoeg s6 en s7 users die hetzelfde hebben.. zelfs de samsunbg galaxy s8 schijnt er last van te hebben..
Hier geloof ik niks van en ik denk dat jouw reactie niet onderbouwd is.

Gewoon al op het werk hebben we 10 Samsung Galaxy S7 Edge toestellen en in mijn vriendengroep zeker 20 mensen met een variant van de S6 of S7. Nog nooit heeft iemand hierover geklaagd, noch heb ik het ooit voorbij zien komen op fora als XDA.

De issues die hier beschreven worden zijn te wijten aan slechte kwaliteit van de onderdelen die gebruikt worden of kunnen veroorzaakt worden door een defect geraakte SoC. Deze kan defect geraken door slechte afvoer van warmte, waar deze toestellen nogal om bekend staan gezien de S810 SoC.

Het is gemakkelijk om dit op Huawei te gaan steken want zij voeren vaker zulke stoten uit, echter heeft iedere recente Nexus zulke problemen gehad. Het lijkt er op dat Google gewoonweg vraagt aan de fabrikanten om zo goedkoop mogelijke onderdelen te gaan gebruiken die niet al te lang meegaan.

Mijn LG G2 heeft hier ook last van, echter komt dat door de leeftijd en het feit dat dat toestel al vanalles heeft meegemaakt (reserve GSM). Een nieuwe batterij kost 5€ voor dat toestel in China.

Dat de S8 daar last van heeft is geklets.
Hmm mijn G2 heeft daar geen last van. De enige gekke dingen die hij doet zijn direct terug te leiden tot bepaalde software die ik draai, verder extreem stabiel eigenlijk.
Veel mensen klagen niet tegenover anderen omdat ze denken anders voor paal te staan en schamen zich omdat er namelijk altijd wel een IOS of WM tussen zit die zegt: Spontane reboots, had je maar een echte smartphone moeten kopen.
Nee iemand die ik ken heeft de s8 en die heeft er last van...
EN mijn s6 ook..

Dus... ik kan wel alles zeggen maar het bestaat het kan zijn dat jullie gewoon lucky ofzo zijn maar ik ga gewoon weer een samsung (s8 )kopen doordat huawei random geheugen uitdeeld.

Daarnaast ontplofde mijn oplader en valt mijn s6 bij 30% al uit... );

[Reactie gewijzigd door AMD and INTEL op 22 juli 2024 18:45]

Hoe kan het zijn dat de S8 daar last van heeft? Het toestel is net uit en is het dus te vroeg om zoiets te waarnemen.
Iemand die ik ken heeft een s8 en ik ga hem ook krijgen maar het was bij hem meteen raak );
De accu van de 6P is inderdaad een drama, heb hem nu iets meer dan een jaar en met matig gebruik (alleen wat internet, geen GPS) is hij opeens leeg na een uur of 4. Bijna niet meer werkbaar...

[Reactie gewijzigd door hoevenpe op 22 juli 2024 18:45]

Ik heb de telefoon grofweg een jaar en 3 maanden en nog nooit last gehad van al de genoemde problemen met de accu. Ik draai de laatste purenexus rom met ex kernel en haal nog steeds met bluetooth aan altijd 5-6 uur schermtijd. De telefoon wordt intensief gebruikt en minimaal 1x per dag opgeladen.
Anoniem: 312486 @hoevenpe22 april 2017 13:04
Heeft ook te maken met de Qualcomm 810 volgens mij, daar was al iets mee toen hij net uit kwam. En volgens mij heeft dit te maken met de update van 6 naar 7.

Vanaf dat moment begon mijn batterij ook raar toe doen, houd het nauwelijks een hele dag vol en af en toe moet hij zelfs aan de lader.
Maak je gebruik van de Facebook app? Die staat bekend als groot energieverbruiker. Staat je locatiebepaling aan? Hoe staat je schermhelderheid ingesteld? Maximaal, minimaal of automatisch?
Staat je bluetooth continu aan?

Dit zou een hoop kunnen schelen op je algehele accuduur als je hier op let.
Zelfs dan is 4 uur een lachertje. Ik heb alle door jouw genoemde energie slurpers aan staan, trekt mijn telefoon een volle dag met normaal gebruik. Helderheid vrij hoog.

Dus 4 uur is niks. En hoezo mag je een telefoon zijn functies niet gebruiken? Koop een auto maar gebruik de radio en cruise control niet want dan is je benzine binnen 10km op?

Daarnaast meldt de fipo dat hij/zij zijn gps al uit heeft staan. Sorry maar je praat 4 uur batterij goed waarbij je stelt dat de smartphone maar niet gebruikt moet worden voor zaken waar het tegenwoordig voor bedoelt is in algemene zin. |:(

[Reactie gewijzigd door Sugocy op 22 juli 2024 18:45]

Ach bij laptops of elektrische fietsen zeggen ze ook hoelang een accu mee kan gaan. Echter is het vaak onder meest ideale omstandigheden.

Bij laptop laag scherm contrast, geen bluetooth, bijvoorkeur geen internet gebruik.

Bij electrische fiets adverteerd fabrikant dat je 140km op 1 lading kan rijden. Wat niet verteld wordt is dat je 60kg moet wegen, geen heuvel op moet fietsen, wind mee moet hebben, fiets op economische stand zetten. Dan nog wordt vaak de 140km op 1 lading niet gehaald.

Mijn ervaring leert dat als een fabrikant adverteerd met accuduur of aantal kilometers, dan kan je het beste 1/3 eraf halen om tot reëlere getallen te komen. Ik ken ook iemand met een VW Polo Bluemotion. Deze zou 1 op 27 rijden. Werkelijkheid was 1 op 20.
Als je verhaal gaat doen bij fabrikant dan zeg deze: maar dan moet de Airconditioning niet aanstaan. Je moet op het juiste moment schakelen. Juiste bandenspanning hebben. Liefste radio uit. Geen mede passagiers hebben = weer extra gewicht.

Snap je mijn punt.
Elk fabrikant sjoemelt met getallen. Uiteindelijk heb je een luxe apparaat maar je wordt verwezen naar minimalistische instellingen.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 18:45]

Dat de consument daar genoegen mee neemt is spijtig. Daarom is het in zekere zin goed dat er tegen dit soort paktijken wordt ingegaan. Maar als oplossing dan naar het minimale gaan is imho een gemis in ambitie.

Snap je punt, veel word gemeld vanuit optimale omstandigheden en dat nekt de realistische verwachtingen. Maar dat heet marketing: uitbuiten van wat anderen niet snappen.

Toch, als je een pak half volle melk koopt welke daadwerkelijk half vol is ga je ook terug naar de winkel :9
Geen vreemde apps, geen Facebook. Veel eraf gegooid juist om batterij te sparen. Zelfs Bluetooth uit en helderheid beperkt.

Nog 10 maanden tot nieuw contract zullen we maar zeggen... :)
Het heeft daar weinig mee te maken. Natuurlijk helpt het, maar het probleem is de drastische vermindering van accuduur in relatief korte tijd. Niet de initiële accuduur.
Het lijkt een probleem dat bij sommige exemplaren optreedt en wat dan dus, neem ik aan, via de garantie afgehandeld kan worden.
Zelf ben ik in ieder geval zeer tevreden met de 6P. De accu houdt en prima vol en een bootloop heb ik nog nooit gehad. Sporadisch een keer een spontane reboot. Maar goed, wellicht heb ik geluk gehad?
Sporadische reboots zijn niet normaal. Je hebt dus geen geluk gehad.
Zelfs een keer in de maand of zo is niet normaal.
Ik ben blij dat ik nog de Nexus 5 heb. Een nog altijd veel gebruikte telefoon, en geen spontane reboots.
Spontane crashes of reboots zijn bij geen enkel apparaat normaal. Je wil toch niet dat je auto op de snelweg spontaan zou rebooten? Of dat je TV midden in een spannende film gaat rebooten. Of dat het vliegtuig waarmee je op vakantie gaat halverwege de startbaan of ergens op 10km hoogte spontaan gaat rebooten? Spontane crashes zijn nooit normaal. Ze zijn een duidelijke aanwijzing dat de ontwerpers van hard- of software gewoon slecht werk hebben geleverd.
Je vergelijking tussen mission critical systemen en een smartphone is een beetje krom.

Een spontane reboot kan gebeuren, bugje in een app of kernel. Jouw telefoon bedient geen space shuttle of vliegtuig.
Anoniem: 109978 @Nox22 april 2017 14:44
Nou hij geeft zijn mening over wat normaal is, hij zou dat beter kunnen nuanceren door te zeggen naar mijn mening. Maar hij heeft het niet over mission critical(marketing baantje? ) systemen gehad.

Ik vindt het overigens ook niet normaal als een willekeurig apparaat plots reboot zonder aanleiding. Het is vervelender als dat gebeurt bij een vliegtuig, maar dan heeft die vaak redundantie in een of andere vorm.
Het is niet "naar mijn mening" maar naar de mening van iedereen die informatica-onderwijs geeft. Software moet gewoon geen fouten bevatten. Wij doen onze stinkende best om dit er bij studenten in te hameren en ze ook zover te krijgen dat ze dit realiseren. Natuurlijk is er een groot verschil in de gevolgen tussen een telefoon die crasht en een fout-berekende brug die instort of een Ariane V raket die ontploft. Maar dat wil niet zeggen dat ontwerpers en ingenieurs niet in alle gevallen moeten proberen foutloos te werken. Een zesje is in de "real world" echt niet acceptabel. Het moet altijd een 10 zijn. En natuurlijk maakt iemand wel eens een foutje en dan wordt het een 9... maar nog altijd geen zesje.
Dat een PC wel eens crasht is NIET normaal. Het is nooit normaal geweest en hoe vaak het ook gebeurt, we moeten het vooral NOOIT normaal gaan vinden. En dat geldt voor een telefoon net zo.
Het is niet "naar mijn mening" maar naar de mening van iedereen die informatica-onderwijs geeft.
Ik weet niet wat je verhouding is tot "iedereen die informatica-onderwijs geeft", maar als het als leerling is, denk ik dat je dan je schoolgeld moet terughalen. Als het als docent is, kun je je misschien laten bij- of omscholen. Of misschien heb je ervaring met praktijkonderwijs en worden achterliggende principes niet besproken? Of wordt software engineering overgeslagen? In werkelijkheid wordt op een goede opleiding ook besproken dat, en vooral waarom, software meestal fouten bevat en wat je eraan kunt doen om die zoveel mogelijk te vermijden of de impact te verkleinen.

P.S. Software is vaak 'goed genoeg', en dan zijn crashes zonder invloed op het normale gebruik en zonder gevaarzetting toch echt normaal, als in je kan ze verwachten en je kunt er niet over reclameren. Bij deze Nexus 6P zijn de crashes duidelijk wel van invloed op het normale gebruik en dus niet acceptabel.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 18:45]

Anoniem: 109978 @pauldebra22 april 2017 23:31
moeten, en is niet.. <- Jij probeert nu jouw ondervinding/mening een ander op te leggen. Dat vind ik niet zo netjes,

Je mag overal alles van vinden, maar bepaal niet voor een ander wat hij/zij normaal moet vinden. Dat mag iedereen voor zichzelf bepalen, we leven in een vrij land wat dat aangaat.

Ik hoop ook dat we slechte software niet normaal gaan vinden. Echter foutloze software bestaat nog niet. Komt er vast nog van, maar de reden voor een fout in de software ligt niet altijd bij de programmeur. Het is vaak ook een samenloop van omstandigheden.

Dat een pc wel eens crasht, vind ik ook niet normaal. Het komt echter dusdanig vaak voor. Dat je zou kunnen zeggen, dat het normaal is dat een pc wel eens crasht.

Hoop dat je snapt wat ik bedoel, Als je voor de klas staat, dan hoop ik oprecht dat je niet jouw mening er doorheen drukt. Laat een ander ook zijn/haar mening geven. En als jouw standpunt beter is, beargumenteer dat dan gewoon. Wie weet krijg je daar een stukje wederzijds respect van tussen leraar en student.

En mogelijk geeft een ander z'n mening jou ook weer een nieuw inzicht. Je leert zo ook nog wel eens iets bij.
Anoniem: 109978 @Nox22 april 2017 15:01
Je legt mij nu woorden in de mond, die ik niet getikt heb..

Ik geef nergens aan dat een fabrikant/producent nimmer een bug mag hebben. Wat ik wel aangeef is dat een storing niet normaal is. Duidelijker kan ik het niet zeggen denk ik, als jij nu ook nog goed leest, dan moet de boodschap toch over komen denk ik.

edit:

Zoek anders eens de definitie van "normaal" op.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 109978 op 22 juli 2024 18:45]

Vindt jij het dan "normaal" dat apparaten spontaan rebooten? Blijkbaar wel. Heb je op je werk zeker ook? En daar stoor je je ook niet aan? of dat je tv spontaan uit gaat en daarna gelijk weer aan gaat? Wat is je punt? Zeuren om het zeuren? Maakt niet uit wat voor apparaat het is, spontane reboots mogen gewoon niet gebeuren. Punt uit. Heeft niets met bugs te maken. Als een PC hangt komt dit omdat je "er iets mee doet". Een spontane reboot is totaal iets anders.

[Reactie gewijzigd door livePulse op 22 juli 2024 18:45]

Nou als er bij ons access points zijn die spontaan rebooten dan gaan ze mooi terug naar de fabrikant en sturen ze maar een goed werkende. En schermen bij ons zijn gemaakt en worden ook gebruikt om 24/7 aan te staan als ze af en toe rebooten gaan ze weg als dergelijk defect of afgeschreven. En als mijn desktop spontaan begint te rebooten ga ik uitzoeken waarom en hoe ik het oplos en als het hardware technisch dan onderneem ik daar actie op. Het is niet normaal dat apparatuur spontaan reboot.
Ik vrees dat je er dan vrij veel terug moet sturen. O.a. Ruckus AP's rebooten ook wel eens, als ik ze allemaal moet terugsturen hebben ze 50% fail rate of misschien wel bijna 100.

Een 'dom' scherm bevat amper software, als die opeens uit gaat zou dat wel eens iets anders kunnen zijn. Bij Smart-TV's zit er toch heel veel software op welke wel eens een probleem kan geven.
Hoezo krom? Als je iets koopt dan moet je er van uit gaan dat het werkt zoals verwacht. Het probleem met Android is dat het sinds dag 1 nog nooit echt 100% stabiel is geweest en de vele hardware varianten doen daar geen goed aan. Maar mensen willen goedkope prul dus kiezen ze Android. Maar technisch kan Android nooit tippen aan IOS of WM.
Het is krom omdat je een systeem van miljoenen en een heel andere toepassing vergelijkt met een systeem van een paar tientjes met als toepassing entertainment en communicatie.

Jullie doen allemaal alsof een Sitecom routertje even stabiel moet zijn als een Cisco router. Dat is het niet, iedere rechter zal je geen gelijk geven als na een spontane reboot je de koop wilt ontbinden.

Time to market en winst maximaliseren ondanks een lage prijs is met dit soort apparaten veel belangrijker. Als er levens van afhangen (nee, een kans dat je 112 moet bellen is dat niet) komen er veel meer eisen om de hoek kijken. Weet je waarom er heel oude CPU's in de space shuttles zitten? Omdat daarvan alle bugs bekend zijn.

Ik kap verder wel met de discussie als toch niemand inziet dat door de consumering veel marges onder druk staan en er gewoon gekozen wordt voor goedkopere materialen en software sneller uitbrengen waardoor apparatuur nou eenmaal eens kan vastlopen.
De laatste paragraaf zegt het helemaal. Android is een goedkoop OS op goedkope hardware. En inderdaad, mensen willen veel voor weinig geld, dus dan kom je op een slecht OS als Android uit. Maar je zegt ook, als je Android gebruikt dan moet je niet zeuren. Maar in perspectief, is een telefoon van meer dan 600 euro iets goedkoops? Als mijn wasmachine van 600 euro iedere maand 1 of 2 keer zou vastlopen tijdens de was, zou ik dat ook niet accepteren.
Een telefoon van 150 euro met high end specs kan niet goed zijn, maar een telefoon met high end specs van 800 euro moet goed zijn. Apple en Microsoft kunnen dat toch ook, alleen Google blijkbaar niet.
Ja, dat is 'goedkoop'.

Helaas bestaan er geen enterprise smartphones maar als je het in de IT vergelijkt...:

server van 5 ruggen en een desktop PC van 800 euro. Of een cisco router en een sitecom router. Vele malen groter verschil, we hebben routers met een wan>lan throughput van 100mbit die honderden euro's hebben gekost. Een Sitecom van 2 tientjes zou 'hetzelfde' doen. Maar dat kreng moet je maandelijks rebooten en die cisco draait al jaren als een zonnetje.

Onze telefoons zijn na 2 jaar al naar de knoppen zowat. Accu gaat fors langer mee maar professionele accu's hebben zo'n 5000 laadcycli, hoe kan dat dan? Gewoon een stukje kwaliteitsverschil waar wij als consumenten geen zin in hebben want alles moet maximaal. Als je de accu tot 80% ontlaadt heeft dat een veel betere levensduur maar dat accepteren wij niet, wij ontladen vrolijk de volle 100%. En dan ga je na een aantal jaar dergelijke problemen tegenkomen (al is dit probleem met de accu wel een fors stuk ernstiger).

Overigens heeft iOS ook zat bugs, iOS is ook geen professioneel OS waarop je een hartbewaking zou willen uitvoeren. Tenzij je die van cisco bedoelt? ;)
2 jaar met een telefoon? Ern Android gaat maar 2 jaar mee, maar een IPhone of Lumia halen eenvoudig de 5 jaar.

Apple IOS en Windows Mobile zijn "enterprise" grade OS'en vergeleken met Android. Het is ook tekenend dat Android hardware ook veel sneller verouderd lijkt en voelt.
Ook Androids halen meer dan 2 jaar. Afhankelijk van hardware en software. Een nexus 5 gaat nog best oke. Ook 5 jaat met een iDing is niet aan te raden, ook daar zijn zat klachten over traagheid. Ook accu's worden slecht na enkele jaren...
Mijn galaxy nexus doet het anders nog prima...

Men vind kennelijk 2jaar gewoontjes omdat ze dan alweer een andere toestel krijgen bij de abbo.
Maar koop je zo'n ding zelf, is het verhaal heel anders.

Het verschil zit em echter in de fabrikant. Galaxy nexus is door samsung gemaakt. De nexus van LG(4,5,5x) hebben problemen en de 6P. Maar de 6 weer niet(Motorola).... Je betaalt er eigenlijk voor....
Ik heb ook een 5 maar die is ook niet geweldig.. Bluetooth die spontaan uit gaat. Na een reboot krijg je hem dan vaak wel weer aan..
Mijn Smart TV crasht toch anders eens per mand 8)7

Anyways een reboot per maand voor een telefoon die veel gebruikt word is nou ook niet heel gek, zelfde als je je computer weken lang aan laat. Prima? Nee, maar wel acceptabel

[Reactie gewijzigd door smiba op 22 juli 2024 18:45]

Had ik ook met mijn Philips Smart TV. Nieuw systeemboard er in en probleem opgelost.
Bij gebrek aan beter zit er weinig anders op. Maar acceptabel voor een top model/top prijs, niet als ik de keus heb. Bij een phone van 100 a 200 euro, alla..
Of een defect acceptabel is is natuurlijk een kwestie van wat mensen bereid zijn te betalen voor welke kwaliteit (als er al een optie is om meer te betalen voor betere kwaliteit)...
Maar een reboot per maand voor een telefoon vind ik wel gek, en mijn laptopje wordt zeker niet 1 keer in de maand gereboot. Mijn PC op het werk heeft nu een uptime van 93 dagen (in de kerstperiode is de stroom een keer uitgevallen). Ik heb ook een kleine server in een ruimte met UPS en die heeft nu een uptime van 794 dagen. Dus nee, dat je computer een keer crasht of reboot in de maand vind ik wel degelijk heel gek.
Het is wel interessant hoe er hier over betrouwbaarheid wordt gedacht. Nuttig voor mijn college dat morgen weer start. Kan ik het er bij de studenten nog een keer proberen in te hameren dat iets dat een keer in de maand crasht of reboot niet normaal is en dat de maatschappij dat van software producten die zij gaan maken niet moet accepteren!
Voor een consumentenapparaat met relatief complexe firmware, kun je een boot eens in de maand of zelfs eens in de week, geen defect noemen tenzij er tijdens de boot bijvoorbeeld data verloren zou gaan of ander hinderlijk en onverwacht bijkomend gedrag op kan treden. Doorgaans heb je er als consument niet of nauwelijks last van als een telefoon eens in de maand reboot en is het apparaat conform de redelijke verwachtingen.

Kennelijk is er bij de Nexus 6P wel sprake van in hinderlijke mate booten, bijvoorbeeld meerdere keren per week of meerdere keren onmiddelijk achterelkaar waardoor het toestel in de praktijk in hevige mate minder bruikbaar is dan je er van zou mogen verwachten.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 18:45]

"Voor een consumentenapparaat met relatief complexe firmware, kun je een boot eens in de maand of zelfs eens in de week, geen defect noemen tenzij..."
Ik snap die redenering niet. Een defect is een defect. Het kan ernstig zijn of niet en wel of geen reden om een toestel terug te brengen of te laten repareren maar het blijft toch gewoon een defect?
Als je wekker het 1 keer in de maand niet doet omdat het tegenwoordig een internet-radio is met complexe firmware, dan is hij toch gewoon defect? Of als de lichtschakelaar een keer in de maand niet werkt (terwijl er toch stroom is)? Of als je verwarming een keer in de maand 's ochtends niet aan gaat omdat de thermostaat is gecrasht, dan is dat toch gewoon een defect? Kortom, defect is defect. Maar omwille van de kostprijs van het vermijden van defecten zijn we soms bereid om met een defect gewoon te leven en niet te klagen, maar een defect blijft wel een defect.
Gekke is dat er zo veel mensen last van hebben, ik met mijn 2e nexus 6p bezig ben, en het nooit heb ervaren. Echt nooit. Het is dus duidelijk niet een probleem wat alle toestellen treft. Zou dit te maken hebben met aanpassingen in het ontwerp later? Ik meende dat de pixel wel na een paar maanden op kleine punten aangepast is, microfoon oid.
Is idd vreemd. Het lijkt erop dat er iets fout gaat met sommige batches en bij de communicatie van Google met de hw producent? Eerst Lg en nu Huawei? En allemaal stock android ook.

Rare is met een Xiaomi en miui heb ik dit nooit gehad. Draait superstabiel met updates, ook op de beta roms. Hoe dan ook, google, lg en huawei moeten het zien op te lossen, er moet indien nodig een onderzoek komen om te bepalen wat er precies misgaat hier. Klanten zijn hier van de dupe wat niet zou mogen. Zeker niet met een flagship.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 22 juli 2024 18:45]

ik met mijn 2e nexus 6p bezig ben
Zegt genoeg natuurlijk
Als je 1tje kapot laat vallen, en er is geen enkele andere telefoon die minimaal 5.5 inch, stereo front facing speakers, en close to stock android biedt, tja, dan haal je via een andere tweaker voor 370 euro gewoon een gloednieuwe 6p.

Maar misschien mijn fout, had een s7 active ofzo moeten importeren, die had de val wel overleefd.
Nexus 6 geen optie? Snap dat die dan weer groot is voor de meeste mensen.
Heb zelf ook problemen. Batterij kan ineens heel snel leeg zijn en onder de 10% kan het toestel elk moment uitslaan. Je ziet dan ook dat het percentage van bijvoorbeeld 9% ineens naar 0% schiet.

[Reactie gewijzigd door steefmek op 22 juli 2024 18:45]

Anoniem: 312486 @steefmek22 april 2017 13:07
Yup, same here.

Bij mij gaat de battery saving mode aan op 15%, als ik nog een minuutje of 2 doorga valt de telefoon gewoon uit! Bizar...

Misschien toch maar de OnePlus 3T of zijn opvolger binnenkort...
Heb hetzelfde probleem met mijn Nexus 6, als de batterij bijna leeg is kan hij elk moment uitvallen, meestal bij de 10% maar dit komt af en toe voor, ik vind vooral de aggressive throttling zwaar irritant, bij 40% batterij zijn de prestaties al flink minder, heb het gelukkig met een flashable zip uit kunnen zetten.
Zeer kwalijk om te horen dat Google het probleem nog steeds niet heeft opgelost bij de nieuwe toestellen.
Zelf geen last van, mijn nexus 6 kan bijna een kwartier lang in het rood blijven. En throtteling ook geen moeite mee. Daarnaast draai ik gewoon stock, en nu met een schone image van 7.1.1 is hij nog soepeler... Mja heb dan ook 20% minder apps.

Heb overigens nooit echt veel achtergrond apps gehad (geen fb/Twitter ect) doe het meeste nu gewoon via de browser. Heb wel vaak 30+ tabbladen open in chrome.
Apart. Misschien is het door een bepaalde update gekomen. Ik hoor dit de laatste tijd vaker namelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.