'Alle Lumia's van twee jaar of ouder krijgen Creators Update niet'

Microsoft stopt naar verluidt met het uitbrengen van feature-updates voor vrijwel alle Lumia's die uitkwamen met Windows Phone 8.1, waaronder de Lumia 930 en 1520, en de goedkopere 435, 630 en 635. Microsoft wil de stap niet bevestigen.

Microsoft bevestigt wel tegenover ZDNet dat slechts een deel van de toestellen met Windows 10 Mobile de komende Creators Update zal krijgen, maar gaat niet in op vragen over welke toestellen de update wel of niet zullen ontvangen. ZDNet heeft een lijst online gezet van toestellen waarvan de bronnen van de site stellen dat ze de Creators Update zullen krijgen, waaronder de Lumia 950-serie, Lumia 650 en Lumia 550, naast toestellen van andere fabrikanten, als de Alcatel Idol 4s en HP Elite x3. De oudste Lumia's op de lijst zijn de 640 en 640 XL, uit de zomer van 2015.

Onder de toestellen die ontbreken in de lijst, bevinden zich de Lumia 930 uit 2014, Lumia 1520 uit 2013 en veel goedkopere modellen die Microsoft uitbracht, zoals de 430, 435, 530, 535, 630, 635, 730 en 830. De nieuwste van die toestellen kwamen iets meer dan twee jaar geleden uit. De toestellen blijven waarschijnlijk wel beveiligingspatches ontvangen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Microsoft vlak voor het uitkomen van een grote update aankondigt de ondersteuning te stoppen voor een groot aantal toestellen. Vorig jaar gebeurde hetzelfde, toen ineens bleek dat Windows 10 Mobile niet zou uitkomen voor onder meer de Lumia 920 en 520. Veel van de toestellen waarvan ZDNet claimt dat de ondersteuning zal stoppen, kunnen de Creators Update draaien als de gebruiker zich aanmeldt als Windows Insider om previews van updates te ontvangen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-04-2017 • 11:26

221 Linkedin

Submitter: nickurt

Reacties (221)

221
213
108
12
1
63
Wijzig sortering
Volgens het statement blijven de toestellen nog wel beveiligingsupdates ontvangen (zie de levenscyclus). Telefoons die nog op versie 1511 zitten krijgen ook nog steeds beveiligingsupdates. De ondersteuning stopt dus niet helemaal, maar je krijgt geen nieuwe functies meer.

Dat gezegd hebbende lijkt het erop dat MS alleen naar de leeftijd heeft gekeken en niet naar de technische specificaties. De niet-ondersteunde toestellen draaien namelijk al maanden Insider-builds van de CU. Volgens de verhalen die ik las waren de prestaties zelfs beter dan bij de Anniversary Update. Dus ik zie geen reden waarom de telefoons de CU technisch niet zouden ondersteunen.
Dat gezegd hebbende lijkt het erop dat MS alleen naar de leeftijd heeft gekeken en niet naar de technische specificaties.
En dat is verdomd jammer. Voor mij was het destijds een USP dat me kon overtuigen om te kiezen voor een Windows Phone aangezien die toestellen updates zouden blijven krijgen. Het enige fatsoenlijke alternatief was toen iOS, maar dat lag toen buiten mijn prijsklasse. Jammere beslissing van Microsoft.
Je kan klagen, maar mijn 930 krijgt voorlopig nog beveiligingsupdates. Iets wat al mijn Android toestellen (uit dezelfde prijscategorie) een jaar na aanschaf al niet meer kregen.

En de telefoon doet alles wat ik wil dat hij doet, nieuwe functies ga ik dan ook niet missen.

Wat dan wel weer 'raar' is. Mijn reserve toestel is een 640. Een prima telefoon, maar duidelijk langzamer dan een 930 en deze krijgt de update wel. Het is dus een puur commerciële keuze die totaal niet hardware gerelateerd is.

[Reactie gewijzigd door Omega Supreme op 6 april 2017 12:10]

Je wordt op -1 gezet omdat je commentaar op Android hebt denk ik. Ik zie geen andere aanleiding.

Het beleid van MS is inderdaad nog altijd beter dan bijna alle Android toestellen, maar toch natuurlijk jammer dat er niet gekeken wordt naar mogelijkheden ipv datum aanschaf. (en topmodellen mogen best een tikje langer ondersteund worden)
Hoe zit het dan met het Apple beleid in vergelijking tot Microsoft en Android? Is dat dan beter of slechter?
Bij Apple heb je gegarandeerd 4 jaar software updates. Dik in orde. iOS 10 draait zelfs nog op de iPhone 5 en de iPad 4. Dus langer dan 4 jaar of 5 evoluties ondersteuning. Beter dan welke Android fabrikant dan ook.

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 6 april 2017 15:15]

Maar er zijn erg weinig iOs apparaten. Dus is niet moeilijk om die te ondersteunen.
Daarnaast voor de prijs van 1 apple kan je 3 android phones kopen en dan heb je 6 jaar een apparaat dat ondersteund wordt.
Dus? Dat de Android markt verzuipt in het aantal apparaten is de schuld van fabrikanten. Apple heeft het gewoon heel slim aangepakt. 2 iPhones per jaar en 2 iPads per jaar.
Dus 4 jaar gegarandeerde ondersteuning betekend dat ze 8 iOS apparaten ondersteunen.

Er zijn maar weinig Android apparaten die langer dan 1 jaar worden voorzien van software updates. Je moet bij veel fabrikanten maar bidden en een maagd offeren om een update te krijgen. Dus over welke 6 jaar ondersteuning heb je het?
" Apple heeft het gewoon heel slim aangepakt. 2 iPhones per jaar "
Dat is slim van Apple maar niet fijn voor consumenten, want die hebben voordeel bij voldoende keuzevrijheid.
Voor mij als consument is dat geen reden om voor Apple te kiezen.
Er is genoeg keuze vrijheid. Apple wilt gewoon geen low budget merk zijn. En dat is hun goed recht.
"Genoeg" is erg persoonlijk. Ik vind het een mager aanbod. Samsung is ook geen low budget merk, toch hebben ze een aanzienlijk groter aanbod. Klanten blij.
Vandaar dat hun updatebeleid zoveel te wensen over laat 👍
Daar is een andere reden voor. Het is de verantwoordelijkheid van google om android zo te ontwerpen dat er op veel apparaten gemakkelijk een nieuwere versie van het OS geinstalleerd kan worden. Op initiatief van de gebruiker en zonder belemmering door providers en fabrikanten.
Mensen kopen Apple omdat ze goede hardware maken, goede usability bieden, de grootste app store hebben en erg lang updates leveren. Niet dat ik een iPhone agenda wil pushen (ik hoef er geen) maar laten we het realistisch houden.
Oh is dat zo? Zou het niet kunnen zijn dat ze misschien juist dat update beleid belangrijk vinden? Rare stelling die je plaatst "emotionele redenen". Wat bedoel je daar dan mee?
Iets wat al mijn Android toestellen (uit dezelfde prijscategorie) een jaar na aanschaf al niet meer kregen.
Dat is niet (volledig) correct.
Google pushed nog steeds allerlei updates via hun eigen libraries (Play) die ook allerlei beveiligingslekken dichten. Dus hoewel je misschien geen updates krijgt van de fabrikant en sommige beveiligingslekken niet op te lossen zijn, zijn een groot aantal lekken wel opgelost of 'ontzenuwd', waarbij misschien het onderliggende probleem niet is opgelost, maar het alvast niet meer te misbruiken is vanuit een normale app.
(En sommige code wordt geweerd uit de Play store, zodat normale Apps niet zomaar misbruik kunnen maken van lekken die niet te dichten zijn, maar alleen in 'rare' situaties opduiken.)

Ik ben niet blij met het gebrek aan updates vanuit de fabrikant, maar Google doet nog 'wel z'n best' om je te beschermen binnen hun mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door TheGhostInc op 6 april 2017 12:30]

Daar ben ik mij van bewust, maar fouten in de kernel of in drivers kan Google niets aan doen op 3rd party toestellen. Er zijn zo verschillende algemeen bekende exploits die Google niet kan oplossen voor toestellen met oude android versies die nog veel gebruikt worden.

En in veel gevallen zijn die fouten zelfs niet opgelost voro toestellen van nog geen 2 jaar oud.

Ik werk met vertrouwelijke gegevens en gebruik mijn telefoon ook zakelijk. Ik kan het mij niet veroorloven om een telefoon met bekende beveiligingslekken te gebruiken. Mocht het fout gaan dan ben ik / mijn baas aansprakelijk omdat wij niet voldoende gedaan hebben om de gegevens te beveiligen.

Mijn opties zijn dan ook beperkt tot Apple (Boven budget en heb ik ethische bezwaren tegen), Blackberry met BB OS 10 (heb ik gehad een prima systeem maar nog minder 3rd party ondersteuning als WP) Android telefoons direct van Google en Windows Phone.

Van die keuzes vind ik zelf WP het prettigst werken en het voldoet aan al mijn eisen.

Wel zou ik als mijn 930 defect zou raken moeten nadenken over de vervanger. De 950 is al een 'oud' toestel. Het voldoet prima, maar da loop je het risico dat de support snel vervalt als er een opvolger uitkomt. In dat geval ben je niet veel slechter af als met één van de beter ondersteunde Android telefoons. (Pixels vallen net als Apple helaas bijten het budget)
Een oprechte vraag:

Hebben jullie dan geen software om telefoons te managen? Die zijn er namelijk en daarmee kun je zelfs een Android behoorlijk beveiligen. Ook kun je kijken naar de 'nieuwe' Blackberries die op een Android variant werken en ook beter dichtgezet zijn. Dat zijn ook nog best goede smartphones ook.
Nope, het is BYOD; we moeten alleen zorgen dat we up to date telefoons hebben en dat we alle beveiligingsopties aan hebben staan.
BYOD doe ik nooit aan mee. Ik heb geen telefoon die ik ook zakelijk wil gebruiken, dus als mijn werkgever het niet belangrijk vind dat ik bereikbaar ben is dat prima.

Bij een werkgever heb ik wel een keer een budget gekregen voor een toestel die ik vervolgens uitsluitend zakelijk gebruikte. Maar ik ga mooi niet mijn privé telefoon inzetten voor het werk.
De keuze bij mij was BYOD of twee telefoons bij me hebben.

Dan is BYOD praktischer. Overigens maakt geen van de W10M gebruikers zich hier zorgen over de updates. Zolang we maar security updates krijgen.
Dat is zonde, want met zoiets zou je de veiligheid veel kunnen verbeteren.

Ik zie het wel vaker hoor, BYOD is niet altijd even een goed idee. Zeker niet als je met belangrijke/vertrouwelijke gegevens zit.
Gelukkig blijven er hier en daar nog wat gaten inzitten, anders zou rooten vaak erg lastig worden. Mijn Sony Z3 compact is te rooten zonder bootloader unlock, die de TA partitie leeggooit waardoor de camera prestaties verminderen. Nu koin ik gewoon een oude kernel met bekend lek flashen, exploit draaien, recovery installeren en nieuwe kernel weer terugzetten.
Ik heb ook een 640 als reserve. Echt als reserve wat het opladen duurt een dag, mss te lang in de kast gestoken en is de batterij lui geworden :)

Ik heb een half jaar met de 640 gewerkt maar ik mistte apps. Autodelen en fietsdelen app bestond niet in de windows store en zo waren er nog een hele hoop apps (gaande van sonos tot huisalarm) die je wilde downloaden maar gewoonweg niet bestonden. En zelfs grote Apps zoals whatsapp en Waze vertoonden serieuze bugs. Bij waze versprongen de knoppen onder men scherm waardoor ik nergens kon op klikken en in whatsapp kon ik geen mensen toevoegen als een groepsgesprek dat aangemaakt was op WP.

Na een tijdje had ik het wel gezien. tot men verbazing Waren er mensen die zweerden bij Microsoft phone en de app handicap weglachten met veel argumentatie maar on the end kon ik mijn geliefkoosde servives niet gebruiken.

Met het OS was er niets mis, dat werkte vloeiend. Maar het zijn de apps van derden die ofwel niet bestonden, ofwel
Buggy waren ofwel het met minder features moesten stellen tov de android/ios versie.
WhatsApp werkt inmiddels prima. Zou ook een dealbreaker zijn voor mij als dat niet zo was.

Verder gebruik ik eigenlijk geen apps, wel veel mobile webpages en die werken prima. Mijn keuze voor W10M is vooral ingegeven door security en gebruiksgemak van het OS. En mogelijk doordat ik geen actieve app gebruiker ben.
Je ziet dit verkeerd. Als jij de nieuwste build wil hebben kan je deze gewoon installeren. Hij wordt alleen niet automatisch gepushed naar jouw telefoon daarnaast blijf je gewoon updates ontvangen.
Niks aan de hand zelfde verhaal komt bij ongeveer elke nieuwe build.
Waar kun je de nieuwste build voor Windows 10 mobile dan downloaden? Ik kan het nergens online vinden!
Met de Windows Insider settings kan je fast of slow ring aanzetten waardoor je nieuwe builds kan installeren wanneer beschikbaar
BlackBerry heeft op al haar BBos10 toestellen +4 jaar support. Onlangs is 10.3.3 uitgerold en 10.3.4 zit nog voor alle toestellen in de pijplijn. Waarbij de Z10 ooit te koop was voor de prijs van de eerste motoG. Ik hoop dat het bedrijf ook het grote android, net zo lang blijft supporten als hun kleine BlackBerry os 10.

Deze beslissing is wel jammer van Microsoft, het is fijn dat ze wel de veiligheid op de toestellen geborgd wordt, maar nieuwe software updates voegen doorgaans ook actuele functionaliteit en snelheids en batterijtweaks toe, waardoor je je toestel duurzamer kan gebruiken.
Bij iOS krijgen oudere toestellen ook niet alle nieuwe functies uit een nieuw OS. Publicitair doet Apple dat wel wat handiger, door wel de nummering door te laten lopen zonder de nieuwe functies toe te voegen.
Volgens mij betreft het dan voornamelijk functies die omwille van hardwareredenen niet mogelijk zijn. Zo hebben bepaalde oudere iPads niet de functionaliteit voor split screen, omdat de hardware hiervoor niet krachtig genoeg was. Toch kan je op die oudere iPads nog steeds genieten van de nieuwe iMessage etc., wat wel deel uitmaakt van de nieuwe OS-versie (om een voorbeeld te geven ;) )
Er zijn ook andere voorbeelden te geven. Bijvoorbeeld adblock functionaliteit zou zeer welkom zijn op oude hardware, maar is beschikbaar vanaf de 5S.
Dank je wel, ik vind dat een goede toevoeging en heb het toegevoegd aan het artikel :)
Nu kan dat nog, maar het kan zijn dat zo meteen de niet ondersteunde toestellen niet meer in de Insider gezet kan worden. Dus wanneer je de CU wil draaien op een ouder toestel, moet je nu de Insider in gaan. En dan hopen dat je de Windows Devices Recovery Tool niet nodig hebt, want dan kun je niet meer naar de CU.
Ach, de 920 is van eind 2012.

Die van mijn vrouw begint intussen al aardig 'slijtage' te vertonen, ondanks dat het toestel nog steeds rap loopt.

Wat kun je er nou van zeggen. Straks heeft dat toestel 4,5 jaar als een zonnetje gedraaid en is het weer eens tijd voor wat nieuws.

Ik denk dat deze nooit een update naar W10 heeft gekregen vanwege hardware limitaties. Maar intussen heeft het nog wel een aantal jaren de nodige updates gekregen.

We zien voorbeelden zat waar het een stuk erger is met het updatebeleid of dat nieuwe software gepushed wordt die het toestel zo stroperig maakt dat je je eigenlijk gedwongen voelt maar weer een nieuw model te kopen.
Technisch ondersteunen ze het prima ja. Maar de final update rollen ze niet uit. Stinkers.
Er is niets dat me technisch tegenhoud om op mijn ultrabook BF1 te spelen, toch installeer ik het niet omdat ik weet dat de ervaring nergens op zal trekken.

Net zoals vorig jaar stelt MS via Insider Previews vast op welke toestellen het OS goed draait en op welke toestlelen niet. De toestellen krijgen de beloofde ondersteuning en behouden dus wel beveiligingsupdates, maar daar houd het op.
Mwah ik heb al van meerdere bronnen gehoord dat de Insider build prima draaien maar de final nooit kwam.
Hier baal ik enorm van aangezien ik enorm gehecht ben aan mijn Lumia 735 (imho de beste smartphone ooit gemaakt!). Deze heeft de Anniversary Update wel gewoon gekregen. In de Creators Update zijn weinig grote veranderingen aangebracht waardoor je zou zeggen dat het toestel de update technisch gezien wel zou moeten kunnen draaien. Wat moet ik nu? Microsoft heeft in haar huidige (schaarse) lineup weinig interessante toestellen meer :'(

Update: ik heb via Windows Insider wél de Creators Update ontvangen. Mijn Lumia 735 draait nu op build 15062.2. Wat zou dat betekenen? Dat de toestellen wel bijgewerkt kunnen worden maar dat dit alleen betekent dat ik geen aanspraak kan doen op ondersteuning van Microsoft?

[Reactie gewijzigd door Miuccia op 6 april 2017 11:38]

Ik heb altijd de meest recente Fast ring build op mijn 735 staan, en behalve de gebruikelijke (gekende) problemen met dat soort builds, draait alles gewoon goed. Heb recent wel een registeraanpassing gedaan om een grotere swap file te hebben, zodat bijvoorbeeld Messenger niet altijd volledig moet herstarten na wisselen tussen apps.

Momenteel krijg je nog wel Insider builds, maar dat kan plots afgelopen zijn. Wat dit betekent is dat je waarschijnlijk een registeraanpassing zal moeten doen om toekomstige releases nog te ontvangen, zoals enkele andere toestellen nu reeds moesten doen om huidige updates te kunnen krijgen. Zie het als een soort van user agent spoofing.

[Reactie gewijzigd door StijnH op 6 april 2017 12:04]

heb je ergens een link voor die registeraanpassing ? Duurt altijd bijna 30 seconden eer messenger opent en zou wel handig zijn mocht dit aangepast kunnen worden op mijn 640

Beetje off topic, i know
Met Interop Tools kun je (onder andere) het register aanpassen, en de specifieke aanpassing staat hier beschreven.
Ik kan je niet genoeg bedanken. Is al tijdje geleden dat ik nog eens naar XDA gekeken en blijkbaar mis ik wel één en ander ;)
Vanavond eens mee aan de slag gaan
Dank voor de tip! Het is een fijn toestel ja. Wat zijn de nieuwe functies/verbeteringen/wijzigingen?
Ik merk een aanzienlijke verbetering in de performance! Apps starten sneller en het hele besturingssysteem reageert vlotter. Verder zijn er weinig spectaculaire veranderingen, her en der is een wat gepolijst aan menutjes en instellingen. Hier staat een mooi overzicht.
Je gaat de Creators update niet krijgen... voorlopig kan het wel via de Insider Preview maar het probleem is als je je telefoon binnen x-aantal maanden moet herinstalleren dan heb je niet meer het OS dat je vandaag hebt via de preview, maar terug de vorige release.

Wat mij betreft is dit totaal onaanvaardbaar... eerst klanten lekker teasen gedurende meer dan 6 maanden (de creators update werkt trouwens prima op m'n 930), om dan net voor de officiele release te zeggen... nee, je krijgt hem toch niet :(

Moest men zeggen vanaf nu ga je geen nieuwe releases meer krijgen (en je kan dan ook niet meedoen met de preview) dan zou ik er nog begrip voor hebben... maar deze strategie is echt om je laatste klanten weg te pesten |:(
Het lijkt mij dat de ondersteuning stopt vanaf de creators update?
En zelf al kon je dit niet, alle apps gingen​nog werken en je krijgt standaard nog beveiligings updates, ik ken geen enkel Android toestel van meer als 2 jaar oud uit die prijs klasse dat nog altijd beveiligings updates krijgt
Anoniem: 145867
@Miuccia7 april 2017 08:18
*beste smartphone ooit gemaakt* ja, als je in een bubbel leeft wel ja.
Nee hoor... Dat ding koste 2,5 jaar geleden nieuw (!) 170 euro. Daar kreeg je een Snapdragon 400, prima camera en specs, draadloos laden, etc voor. Maar het hoogtepunt was het schitterende AMOLED scherm dat er echt vanaf spatte. Dat kwam heel goed tot z'n recht met het zwart van Windows Phone.

Dus: beste toestel ooit gemaakt? Voor dat geld zeker!

[Reactie gewijzigd door Miuccia op 7 april 2017 12:53]

Anoniem: 145867
@Miuccia8 april 2017 11:24
Oke, ik geef je gelijk als je het bedrag erbij benoemd. De beste budget telefoons waren toch echt wel Windows Phones. Daar kan niemand aan twijfelen. :)
Maar dacht alle telefoons in zijn geheel.

Apple had geen budget, en de budget telefoons van Android destijds waren zeer zeeeeer ruk. Daar had Windows Phone echt een gat in de markt. Alleen toen brachten ze high end telefoons uit, iets waar ze niet tegen konden concurreren.
Dat de toestellen wel bijgewerkt kunnen worden maar dat dit alleen betekent dat ik geen aanspraak kan doen op ondersteuning van Microsoft?

Dat kon je al reed sneit meer omdat je de Insider build had. Garantie op software vervalt daarmee reeds. Je zou dan al de oorspronkelijek software moeten teruginstalleren om te bewijzen dat een probleem niet te maken heeft metd e Beta-software.

Overigens was de 735 toch al buiten de garantie in de meeste landen.

Tenslotte de toestellen die nu niet langer ondersteudn worden zijn vrijwel allemaal 32 bit toestellen. Windows 10 Mobile is immers nog steeds 32bit, terwijl het evident is dat men daar ooit mee gaat ophouden qua support. Android en iOS zijn al lang over op 64bit. Zo raar is bovenstaand bericht dus niet.
Ik heb nog nergens meegekregen dat de Creaters Update veel boeiends bevat. 3D Paint en een Gaming-mode is het enige dat blijft hangen. Nou, daar gaan mensen niet voor wakker blijven. En wat het voor Mobile betekend ben ik nog nergens tegengekomen.
Kortom: baal niet te hard alsof je iets geweldigs gaat missen.
Voor Mobile:

Default sound
Uninstall Stock Apps
Auto-Correct
Edge Books
Settings
Windows Hello
Cortana


YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=E6vvrz4ozpE&t=23s
- Windows Hello hebben de Lumia 950 en 950XL ook al.
- Cortana niet in het Nederlands en ook niet in Nederland als je Engels instelt.
- Default sound boeit niet echt (of gaan ze weer de Rolling Stones inhuren 8)7 )
- Edge Books, leuk extra inkomstenbron voor Microsoft. Google Books ook nooit behoefte aan gehad.
- Auto-Correct - verziekt bij mij op Android al mijn tweakers-posts, smsjes en e-mail.
Op ene systeem worden alle Nederlandse woorden vervangen door Engelse die er glad niet op lijken en op het andere systeem gebeurt het omgekeerd. Nee een rood of blauw golflijntje zoals in de browser en wordprocessor op Windows desktop is meer dan genoeg.

Als Continuum maar blijft en er verder gewoon bugfixes en security-patches blijven komen, dat is het belangrijkste
Als autocorrect je zo in de weg zit, zet het dan uit. Doe ik ook, scheelt een hoop ergernis.
Geprobeerd (op Android dan, de Lumia is van de vrouw).

Ja de instelling vond ik en ja de autocorrect liet daarna wel wat meer woorden staan die ik getypt had (alhoewel ik denk dat dat eerder komt van de leerfunctie die er in zit en die bepaalde woorden onthoudt) maar er zijn nog steeds woorden die hij vervangt en hij komt ook nog steeds met aanvullingen en suggesties om woorden te veranderen in namen (uit m'n adresboek) of plaatsen, bv als ik sluis invul dat hij daar Sluiskil of het stadje Sluis in. Als ik orthodontist typ dan maakt hij er orthodontie N. van Moerkerke van.

Dat alles ondanks dat ik de functie uit heb gezet.
Suggesties tonen kun je vaak apart uitzetten. Maar het hangt ook vanhet gebruikte toetsenbord af: ik heb zelf Hacker's keyboard geintalleerd, daar is uit oook uit. En om er nog zekerder van te zijn heb ik de toegang tot het internet dichtgezet voor het toetsenbord.
ik heb zelf Hacker's keyboard geintalleerd, daar is uit oook uit
Ik heb al zitten denken over
Secure Text Keyboard
en
StealthTap Keyboard
alhoewel dat wat om een andere reden.
En om er nog zekerder van te zijn heb ik de toegang tot het internet dichtgezet voor het toetsenbord.
Ik zou moeten kijken waar dat zit maar die namen die haalt hij dus gewoon uit het adresboek.
Dat is standaard niet mogelijk, maar ik heb een firewall op m'n geroote telefoon draaien. Apps die internet alleen nodig hebben voor advertenties, zoals veel offline games, blokkeer ik sowieso.
Tja, ik heb hem niet geroot maar wel sinds een week of twee CyanogenOs. (Daarvoor Acer)
Bij Cyanogen kun je toch eenvoudig via een optie root aanzetten?
CyanogenOS, niet CyanogenMod. Lijkt op elkaar maar is toch anders. Ik moet nog wat instellingen verkennen.
Desondanks was ik wel een beetje jaloers toen de dag daarna m'n vrouws Lumia 950XL binnenkwam. (Zeiss lens, 23megapixel is meer dan het dubbele van mijn d-slr en de kleuren sprankelen er vanaf.)
herkenbaar. Ik gebruik een aantal talen door elkaar (hoofdzakelijk Nederlands, Engels en Duits met hier en daar een beetje Spaans)

Dan gaat zo'n zelflerend systeem helemaal van het padje af.
Engels en Nederlands voornamelijk (ik gebruik hem niet voor het werk, als ik in die talen zou moeten editen zouden Fins, Noors, Zweeds, Deens, er regelmatig bijkomen en incidenteel ook IJslands, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Grieks en de Oost-Europese talen.)
Maar gewoon al dat hij overal probeert een naam of locatie (van Google Maps) probeert van te maken is al hinderlijk, nog afgezien van het vervangen van complete woorden door volstrekt andere.
Het lijkt erop dat het bij jou nog een stuk erger is dan bij mij.

Ben ik toch weer blij met mijn 950.

Overigens was het op de iphone hiervoor net zo'n drama of nog erger. Elke phone wil "smart" doen maar ze hebben nog een lange weg te gaan.
Begreep dat er aan stabiliteit en optimalisatie ook nog het een en ander heeft plaats gevonden? Even wachten op de 'change log' denk ik.
Nou daar gaat het "goede ondersteuning" excuus om een WM/WP telefoon aan te schaffen. Ik was er al klaar mee ten tijde van mijn Lumia 800.
De teleurstelling begon eigenlijk al bij de HTC HD2. Niet dat dat verder geen awesome toestel is geworden dankzij de superlevendige community, maar ik en velen met mij kochten hem vanwege de semi-beloofde upgrade naar WM7 toentertijd nog. Is er ook nooit van gekomen vzviw. Ik heb toen, na mijn HTC Mozart, toch een Lumia 800 genomen vanwege wederom dezelfde (valse) belofte. Sindsdien ben ik klaar met Windows based telefoons, hoe geweldig ik ze ondanks de app-gap ook vind in het dagelijks gebruik, ik voel me persoonlijk te vaak voorgelogen.

[Reactie gewijzigd door Endless_Death op 6 april 2017 11:45]

Idem verhaal voor de Lumia 900. Kwam in januari 2012 uit met het nieuwe Windows Phone 7.5. Goed en duur toestel. Het was de "beste" Lumia toestel in die tijd.

Windows Phone 8 werd aangekondigd en vele hadden wel het idee dat de 900 ook in aanmerking kwam voor een update naar WP8. Dik half jaar later kwam WP8 uit en op het allerlaatste moment werd aangekondigd dat WP8 niet beschikbaar komt voor de Lumia 900. Die kreeg de WP 7.8 en that's it. Dat maakte een duur toestel van 9 maanden oud(!) ineens niet interresant meer. AT&T liet de prijs direct met 50% zakken.

De Lumia 900 kwam in de lijst van 8 grootste flops van 2012.

[Reactie gewijzigd door robertpNL op 6 april 2017 12:25]

Toen Windows Phone 8 werd aangekondigd had welgeteld niemand het idee dat die update ook naar de eerste generatie Lumia's zou komen. Bij de aankondiging van Windows Phone 7.5 een jaar eerder had Microsoft al gezegd dat Windows Phone 8 niet beschikbaar zou komen voor WP7-toestellen, toen moeste de eerste Lumia's nog uitkomen.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 6 april 2017 13:02]

Het is nog steeds goede ondersteuning. Welk Android toestel krijgt na twee jaar nog een update? Dat zijn er niet veel. Maar je kan nog steeds updaten zoals het artikel aangeeft.
Het is wel ernstig gesteld met de ondersteuning als je met argumenten moet komen dat de ander nog slechter is en dit dus wel meevalt. No offence naar jou trouwens.
Het is wel ernstig gesteld met de ondersteuning als je met argumenten moet komen dat de ander nog slechter is en dit dus wel meevalt.
spNk geeft aan 'excuus om een WM/WP telefoon aan te schaffen', daarmee maakt hij dus een vergelijking met de andere opties. yoranpower reageert daar terecht op dat het bij Android slechter gesteld is met het update beleid.

Maar ik ben het helemaal met jullie beiden eens dat 2 jaar te weinig is, ondanks dat bij de meerderheid van de oorspronkelijke kopers de telefoon met twee jaar wordt vervangen.
Misschien koopt hij nu Apple. Die geven volgens mij wel langer dan 18-24 maanden echte ondersteuning.
Je vergelijkt het met Android maar die vergelijking gaat mank omdat hard- en software producenten bij Android gescheiden zijn. Vergelijk het dan met Apple en het is een beroerde ondersteuning van Microsoft.
Bij Windows 10 Mobile zijn de hard- en software producenten ook deels gescheiden. Zie bijv de HP Elite x3
Gaat hier toch om Lumia toestellen?
Dat hardware fabrikanten kiezen om het grootste gedeelte van hun software van een adverteerder te betrekken, is natuurlijk geen excuus om geen updates te geven.

Ook als Google zelf de hardwarefabrikant is, loopt de versieondersteuning vaak niet langer door dan een magere twee jaar bij Android.

De twee fruitmerken in de telefoonmarkt die standaard +4 of +5 jaar ondersteuning geven leveren op dat vlak gewoon meer waar, functionaliteit en veiligheid voor het geld.
helemaal met je eens vandaar het vergelijk met Apple ;-)
Apple ondersteunde toch al heel snel geen upgrade naar de nieuwe SW voor oudere toestellen? Heb de details niet maar kreeg van een kennis een ongeveer 2 jaar oude Apple telefoon voor de kinderen voor spelletjes maar omdat die gewist was en niet geupdate kon worden en er geen apps voor de oudere versie in de store waren kon ik 'em weggooien.

Oude windows phones zijn juist idiaal als 'gameboy' voor kinderen. (Spelletjes apps zijn er wel voldoende en van goede kwaliteit voor windows phone)
Is het niet zo dat bij Apple de toestellen vaak wel op dezelfde versie zitten, maar dat (een deel van) de nieuwe features niet ondersteund woren door het OS op de oudere toestellen (ouder dan de vorige generatie)? Op die manier is het toch ook grotendeels een security-fix geworden, net zoals bij Android het geval is.

Je hebt dan natuurlijk wel het voordeel dat de interface aardig uniform is over alle IOS devices die opdezelfde versie draaien, wat altijd mooi meegenomen is. Daarbovenop komt dan nog dat de ondersteuning meestal ook wel wat langer is dan bij Android-toestellen.
Anoniem: 889777
@Borland6 april 2017 15:05
En google maakt geen android-toestellen?
Het verschil tussen Android en WP (en iOS) is dat vrijwel alle apps ook prima draaien op tamelijk oude versies van Android. Dat is bij WP, en al helemaal bij iOS, wel anders.
Anoniem: 889777
@Morgan43216 april 2017 15:11
Is volgens mij niet correct (ik kan natuurlijk niet alle apps beoordelen).
Ik wilde software voor sporten installeren. Om hartslagmeter uit te lezen. Strava, runtastic en een app van de fabrikant van het apparaatje.
Ik heb versie 4.1 op mijn tablet die ik hiervoor wilde gebruiken. Er wordt geen nieuwere vversie aangeboden. De apps vragen minimaal 4.3
Dus nu overweeg ik een nieuwe tablet/phone te kopen maar dat is niet zo fijn voor de portemonnee.
Dat is dan een uitzondering, het meeste van wat ik draai eist minimaal 4.0, en sommige dingen werken zelfs nog onder 2.3 of 2.2. Maar minimaal 4.4 begin ik ook al te zien ja.
Anoniem: 889777
@Morgan43217 april 2017 00:33
Ja, waarschijnlijk werkt het wel, maar ik kan het eenvoudigweg niet installeren. Dat is extra frustrerend.
Hoezo, kan niet installeren? Niet vanuit Google Play of niet via een apk? In het eerste geval zou je de apk direct van Play kunnen downloaden via Racoon.
Dat zijn er inderdaad niet veel. Ik zeg ook niet dat het bij Android beter geregeld is, enkel dat dit voordeel van WP/WM nu weg valt/is. Android heb je natuurlijk ook de mogelijkheid een andere ROM te flashen.
Mijn 930 is bijna 3 jaar oud . Vorige maand een uitgebreide update gekregen. Ik heb de telefoon voor € 100.- op Marktplaats gekocht . Deze draait perfekt , en zal dit naar alle waarschijnlijkheid ook nog wel een tijdje volhouden.
Daarna zal ik denk wel een Surface tegenkomen.
mijn samsung s5 kreeg toch ook echt 2 jaar updates....echter niet langer dan 2 jaar!
Anoniem: 145867
@yoranpower7 april 2017 08:24
Praktisch al mijn Android toestellen hebben minimaal en meer dan 2 jaar ondersteuning:
HTC Hero - (niet)
Galaxy S2,
Nexus 4,
Note 4,
Galaxy J5 (zakelijk) (in progress)

Als je relatief populaire Android telefoons koopt zit je meestal wel goed hoor.
Nog steeds goed ondersteund. Alle toestellen die hier worden opgenoemd die niet ondersteund worden kunnen wel degelijk nog gewoon updaten naar de Creators Update. De originele versie van Windows 10 Mobile - die draait op de Lumia 520, 920, etc. - wordt ook nog steeds voorzien van updates (tot januari 2018). De Anniversary Update wordt ook nog tot oktober 2018 ondersteund, en aangezien deze toestellen allemaal ook de Creators Update kunnen installeren hebben die voor het komende jaar zeker ook nog steeds niks te vrezen...
Het is maar net wat je ondersteuning noemt natuurlijk. Veel Android toestellen krijgen ook gewoon security updates, maar geen nieuwe Android versies. De meeste mensen zullen juist zitten te wachten op nieuwe Android versies/features, niet zozeer op security patches (hiermee zeg ik niet dat deze onbelangrijk zijn). Puur omdat het dan weer wat vernieuwend aanvoelt.
Juist niet, ik zit op Android 6 en zolang Xposed nog niet werkt op 7 ga ik niet updaten. Zoveel nieuws zit er toch niet in, Android begint (net als iOS) een beetje uitontwikkeld te raken.
Tja, maar dan heb je sowieso al root en dus meer mogelijkheden dan stock.
Security updates is net wat je ondersteuning noemt. Ik koop geen toestel voor wat het in de toekomst mogelijks ooit zoe kunnen doen, ik koop een toestel voor de functionaliteit die er op moment van aankoop in zit.
De toestellen krijgen wel nog altijd beveiligings updates!
Denk dat ik binnenkort inderdaad maar een iPhone ga aanschaffen :/
Dit was al een tijdje duidelijk, MS gaat ook geen nieuwe Lumia's meer uitbrengen.
Ik verwacht nog steeds dat de Surface Phone eraan komt.
WM10 gaat verdwijnen en wordt gewoon W10, dus er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen WM10 en W10.
Als ze dan maar niet alleen een high-end toestel uitbrengen maar ook wat betaalbaardere toestellen. Ik heb nu wel een Lumia 950XL maar mijn volgende toestel mag best een tandje goedkoper.
Eens, goedkopere Windows telefoons verkopennu eenmaal beter.
En veel gebruikers hebben geen HighEnd telefoons nodig.
Voor een High-end toestel vindt ik de 950XL een koopje, mij vrouw heeft die sinds een half jaar, en ik sinds een paar maanden een Z5C hier een stuk duurder is.
Toen hij net uitkwam was hij 750 euro, hij is gewoon belachelijk goedkoop geworden.
Voor weinig verkopen aan de paar mensen die hem voor dat geld nog willen hebben is goedkoper dan recyclen als onverkoopbare voorraad.
Ik vraag me af wat die "magische" Surface Phone nog moet gaan bereiken.

Microsoft laat bewust het toch al kleine marktaandeel instorten richting nul. Het brengt niets uit, kondigts niets aan, schrapt hele line-ups, sluit fabrieken, ontslaat legers mensen. Het pest het toch al kleine groepje fans weg met onbegrijpelijke akties.

En de app gap, die wordt er niet kleiner op, want het vertrouwen is van klein richting nul gegaan.

En dan....BOEM. De Surface Phone. Wat moet die in godsnaam klaar gaan spelen? Je kunt hem prachtig maken, propvol de beste hardware, en het zal nog steeds ten dode opgeschreven zijn.
...
En dan....BOEM. De Surface Phone. Wat moet die in godsnaam klaar gaan spelen? Je kunt hem prachtig maken, propvol de beste hardware, en het zal nog steeds ten dode opgeschreven zijn.
Als de devs weg zijn, en dus de apps, inderdaad. Dat is ook wat BB10 de das heeft om gedaan.
Dit was al een tijdje duidelijk, MS gaat ook geen nieuwe Lumia's meer uitbrengen.
Dat is niet wat Microsoft heeft verklaart.
Ik verwacht nog steeds dat de Surface Phone eraan komt.
Microsoft is voor de Surface Phone afhankelijk van een energiezuinige x86-chip maar volgens geruchten heeft Intel de Atom-SoC's Broxton en SoFIA die bedoeld waren voor telefoons moeten schrappen omdat deze niet zuinig genoeg waren.

Microsoft kan dan drie dingen doen: wachten, toch weer Lumia's uitbrengen of stoppen met mobiel. Gezien de recente move van desktop naar laptop en nu naar mobiel betekent dat laatste dus dat men doorgaat met de consoles en de Servers maar die laatste hebben weinig bestaansrecht als er niet een of andere desktop of thin client aan vast hangt. Op termijn verliezen ze dan die markt ook.

En ja er zijn meer producten waar men jaren op heeft gewacht. 2 voorbeelden:
1) Pentax K1
Toen Pentax in 2001 zijn top-model MZ-S presenteerde hadden ze een ook prototype van een digitale variant, de fullframe MZ-D. Vanaf dat het eerste digitale model uit kwam, de *IstD uit 2003 tot de komst van de K1 in in 2016 is er gespeculeerd over een Pentax Full-frame camera [small](Canon had in 2001 de 1Ds, Nikon in 2007 de D3) Toen Pentax in 2010 met de 645D uit schoten de verwachtingen omhoog en met de overname door Ricoh in 2011 opnieuw. In 2012 werd hij pas beloofd (en in 2015 aangekondigd) vanaf toen heeft het dus nog bijna 4 jaar geduurd.[/small]
2) Duke Nukem Forever
Hier hebben de fans 15 jaar op gewacht.
WM10 gaat verdwijnen en wordt gewoon W10, dus er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen WM10 en W10.
Het is geen WM10. Het is WinCE, WM6, WP7, WP8 en W10M.

W10M betekent dat Microsoft die apart moet compileren voor ARM. In het verleden heeft men dat ook gedaan voor de DEC Alpha, PowerPC, MIPS en Itanium cpu's uiteindelijk is men met al die varianten gestopt omdat het niet meer opwoog tegen de inkomsten uit die platformen.

Microsoft gaat niet apart voor ARM blijven compileren als er geen ARM-devices zijn die op Windows draaien. In tegenstelling tot x86, DEC Alpha en de andere oude platformen wordt W10M niet los verkocht aan eindgebruikers die deze op een apparaat installeren. Als zelf Microsoft geen telefoons meer uitbreng en Archos, Acer, Asus, HP en Panasonic doen dat ook niet meer, dan houdt het vanzelf een keer op.
Je hebt blijkbaar de aankondiging gemist dat MS x86 emulatie kan doen op een ARM platform zonder groot perofromantieverlies. Zulke ontwikkelingen doe je niet als je niet wil inzetten op ARM
Je hebt blijkbaar de aankondiging gemist dat MS x86 emulatie kan doen op een ARM platform zonder groot perofromantieverlies.
HP doet het anders met de Elite x3 nog via externe servers.
Zulke ontwikkelingen doe je niet als je niet wil inzetten op ARM
Daarom is het ook zo opmerkelijk dat er al zolang niets meer is uitgekomen, geen Lumia en niet die verwachte Surface Phone.

Ik kan de Elite slecht inschatten, maar de Lumia 950XL is toch wel top en dus als MS die emulatie kan doen, dan is er geen reden om op die Broxton/SoFIA te wachten en is het dus nog vreemder dat er plotseling geen toestellen meer zijn uitgekomen na de 950, 950XL, 650 en 550.
Anoniem: 145867
@Jay477 april 2017 08:28
Klopt die surface telefoon komt SoonTM
Het is nooit WM10 geweest maar W10M. En het is vele nog steeds niet duidelijk dat Microsoft een softwarebedrijf is. Ze maken hardware om aan Oems te laten zien wat mogelijk is met Microsoft software. De meeste hardware die op de markt gebracht wordt komt nooit veel verder dan alleen Amerika en hier en daar een paar landen. Wij, in Nederland, kunnen binnenkort eindelijk de Surface Book aanschaffen. Wat mij betreft ook alweer veel te laat om nog indruk te maken. Surface Studio, zeg het maar. Wanneer ergens anders dan in de US beschikbaar? De telefoons zijn ook nooit op elke straathoek in de wereld te koop geweest. Wat Microsoft aan hardware uitbrengt is altijd al - op wat toetsenborden en muizen na- eigenlijk nooit wereldwijd beschikbaar geweest.

Wat sommigen de Surface Phone noemen, wordt de opvolger van de mobiele telefoon. Microsoft heeft tijden geleden al aangegeven niet langer 'in de race van mobiele telefoons' mee te willen doen met Android en iOS.
MS gaf aan geen prioriteit te geven aan mobiel maar sinds 2017 weer wel. En Intel maakt weer mobile processoren dus dat zie ik wel in the Surface Phone terecht komen.
En dan? Weer een incompatible nieuwe incarnatie van windows op de telefoon? Hoeveel mensen gaan daar nog intrappen?
Intrappen? Je hebt een telefoon die je op een scherm kan aansluiten en als een soort pc kunt gebruiken.
X86 apps wat een gerucht is maar mocht het waar zijn.......wat wil je nog meer dan?
Ultieme telefoon!
Met alleen uwp "apps" weet je nu al dat het niks wordt omdat die er amper zijn. Als er win32 code op kan draaien gaat dat de performance van een 8 jaar oude PC nog niet halen. Visual Studio op m'n telefoon... Dat wordt geen koffie halen tijdens een build maar een compleet buffet naar binnen werken. :)

Blijft de vraag waarom ik dat zo graag zou willen. Telefoon en PC zijn heel verschillende formfactors die je heel anders gebruikt. En alles steeds meezeulen is sowieso pas interessant als ik een telefoon met enkele TB's aan opslag heb, anders moet je alsnog contact leggen met een storage systeem.. Dat duurt vrees ik nog wel even, de ontwikkeling van de geheugenkaartjes lijkt ook af te nemen.
Het wordt echt tijd dat bedrijven wettelijk gedwongen worden om 5-7 jaar software ondersteuning te geven op alle rommel die ze in de markt zetten. Want het gaat de verkeerde kant op.
Inderdaad. Tweakers zou dit ook mogen vermelden bij reviews e.d., en er ook zwaar op afrekenen bij het toekennen van scores. Waarom zou je nog 800 Euro uitgeven aan een Samsung S8 als je hem binnen 2 jaar bij het grof vuil mag gooien omdat er geen updates meer uitkomen.

Voor mij zijn er nog maar 2 keuzes, ofwel een Pixel ofwel een iPhone. Echt triest.
"Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst".

Niemand kan voorspellen of je over 1-2-3 of 5 jaar nog steeds updates krijgt. Tenzij de fabrikant dat in een contract zal vastleggen, maar dat gaat nooit gebeuren.

Je kunt kijken naar het updatebeleid van een fabrikant uit het verleden. Aan de hand daarvan blijft het vooral bekijken /hopen dat het in de toekomst altijd meer is of gelijk blijft.
Bij iOS is het goed gesteld met betrekking tot nieuwe releases van iOS.

Bij Android ligt het vaak aan het merk en prijsklasse hoelang je nog updates zal krijgen. Bij Sony krijgen de flagships 2 / 2,5 jaar lang de nieuwste Android versies en daarna moet je eigenlijk hopen op beveiligingsupdates. Bij Samsung hebben ze sinds kort op de website staan hoe lang men nog beveiligingsupdates krijgt, echter staat er niet bij of dit maandelijks of 1 keer in het kwartaal/half jaar is. Tevens bleven de Android releases bij de budget/mid-range op dezelfde release steken en de Galaxy S-serie krijgt ongeveer 2 - 2,5 jaar lang de nieuwste Android releases. Je moet echter wel geduld hebben, want dankzij Touchwiz en lokale providers kan het wel even duren. Bij het Chinese Xiaomi krijg je ongeveer 3-5 jaar lang wekelijkse (beveiligings)-updates op alle smartphones, maar de Android release loopt vaak achter bij deze fabrikant.

Bij Windows Phone/Mobile is voor mij het update beleid niet echt bekend. Het ene toestel krijgt 3 jaar lang software updates en de ander krijgt een jaar lang updates na de release.

Ik vind dat elke leverancier minimaal 2 jaar software updates uit moet brengen en minimaal 4 jaar lang elke maand of om de maand beveiligingspatches moet uitbrengen.
Bij Sony is het ook maar mager gesteld, hier een Z3 compact, denk dat de laatste beveiligings​ updates van mei 2016 zijn
Ik ben zelf ook in het bezit van de Z3 compact. De telefoon kwam uit in september 2014 en begon op (het toen al verouderde) Android 4.4. Enkele weken later kon je Android 5.0 erop zetten en vorig jaar maart/mei had ik Android 6.0 erop gezet. Momenteel draait het op stock Android 6.01 met inderdaad een zeer verouderd patchlevel: 1 Mei 2016 :(

Doordat er een Snapdragon 801 in zit, zal Android 6.x de laatste release zijn. Helaas is uit het verleden gebleken dat de Compact reeks, geen high-end reeks voor Sony.
Je bent je ervan bewust dat Pixel (en Nexus) ook maar "tot 2 jaar" ondersteund worden?
De Pixel / Nexus-lijn heeft toch ook geen langere update dan twee jaar?
Zelf prima ervaringen met BBos10. De Q10 / Z10 in ons huishouden lopen nog als een trein, ondanks dat ze draaien op een soc uit eind 2011 (Snapdraong s4+).

Verder ben ik het wel met je eens dat het géén slecht idee is om een telefoon te kopen bij een fabrikant die ook zelf de software ontwikkeld. Dan heb je toch de meeste kans op langdurige updates. Ook bij deze 'kort' ondersteunde toestellen bij Microsoft lopen de updates van de beveiligingspatches door.

Verschil met het kopen bij een fabrikant die wel zelf de software maakt, en de vele android fabrikanten, is dat de fabrikant die zelf de software maakt op een telefoon ook vaak inkomsten krijgen uit het (langdurig) gebruik van de telefoon. Opbrengsten uit:
  • Verkoop van apps uit de app-store.
  • Het weergeven van advertenties.
  • De dataverzameling van gebruikersinfo.
  • Het gebruik van betaalde diensten.
Vloeien bij android toestellen totaal niet naar de fabrikant, waardoor er ook weinig incentive is om een gebruiker zijn telefoon langer te laten gebruiken of functionaliteit toe te voegen. Daardoor is updaten voor fabrikant alleen maar een kostenpost.

Tijd voor Google om daar iets in te veranderen.
Als jij je telefoon bij het grofvuil gooit omdat je geen updates meer krijgt ben je blijkbaar een van de weinigen die dat punt heel erg belangrijk vind. De WhatsApp versie die over 4 jaar uitkomt werkt vast nog uitstekend op de S8, dus de meeste mensen kan dat niks schelen.
Microsoft stopt naar verluidt met het uitbrengen van feature-updates…

...De toestellen blijven waarschijnlijk wel beveiligingspatches ontvangen.
Slechte titel en kortzichtige reactie van je.
Ik snap als consument dat het aangenaam zou zijn dat je gsm toestel 5-7 jaar updates krijgt.
Maar puur globaal gekeken, welke producten ken jij waar dit verplicht het geval is?

Bij mijn weten is de "garantieperiode" nog steeds wettelijk 2 jaar. Waarom zouden updates dan langer dan 2 jaar verplicht beschikbaar gesteld moeten worden.

Als er voor mij iets zou verplicht moeten worden is dat men op voorhand moet melden hoe lang je recht hebt op security updates en bug fixes. Wat men bij Microsoft achteraf wel redelijk goed doet met hun levencyclus (Dus deze opstellen bij release en niet achteraf) . Zodat als de eindgebruiker niet van plan is om na bv 2 jaar een ander toestel te kopen, hij kan beslissen om een toestel aan te schaffen met langere support.

En als je dan nog ziet dat je bij de meeste toestellen de eerste 2 jaar (of langer) nog nieuwe features krijgt ook (gratis en voor niets). Dan denk ik dat we redelijk verwend zijn op software vlak...
Bij mijn weten is de "garantieperiode" nog steeds wettelijk 2 jaar. Waarom zouden updates dan langer dan 2 jaar verplicht beschikbaar gesteld moeten worden.
Dus voor jou is de levensduur gelijk aan de garantieperiode. Nu begint het voor steeds meer producten te lijken alsof dat zo is, maar dat is nog niet echt de norm hoor,

Garantie heeft overigens niets te maken met updates. Garantie heeft puur te maken met falen door fabricagefouten. Dat kunnen zowel hardwarematige als softwarematige fouten zijn. Updates verhelpen fabricagefouten in de software maar doordat software steeds beveiligingslekken blijkt te bevatten worden internet-verbonden apparaten zoals smarphones, tablets en pc's praktisch gezien onbruikbaar (want onveilig, gevolgschade kan enorm zijn) als de updates (m.n. securitypatches) stoppen.

Normaal heb je op een reparatie (ook als die reparatie zelf al onder de garantie viel) ook garantie en daarvoor geldt een aparte garantietermijn. Updates kun je zien als een reparatie van de software, immers de update moet bugs en beveiligingsgaten verhelpen.

Als men aan software dezelfde eisen zou stellen als er gesteld wordt aan gewone producten zoals een huis, auto, kast, dan zouden alle softwarehuizen failliet gaan.
Als er voor mij iets zou verplicht moeten worden is dat men op voorhand moet melden hoe lang je recht hebt op security updates en bug fixes. Wat men bij Microsoft achteraf wel redelijk goed doet met hun levencyclus (Dus deze opstellen bij release en niet achteraf) . Zodat als de eindgebruiker niet van plan is om na bv 2 jaar een ander toestel te kopen, hij kan beslissen om een toestel aan te schaffen met langere support.
Daar ben ik het met je eens, echter wie zijn er die een langere support geven? Een Pixel of Nexus wordt 2 jaar ondersteund vanaf de product-launch, niet vanaf aanschaf. Apple geeft ietsje langer maar is daar ook niet duidelijk over.
En als je dan nog ziet dat je bij de meeste toestellen de eerste 2 jaar (of langer) nog nieuwe features krijgt ook (gratis en voor niets). Dan denk ik dat we redelijk verwend zijn op software vlak...
Alleen als je een major version update krijgt. Voor high-end telefoons is dat gebruikelijk, maar daar betaal je dan ook voor,
Het is niet omdat je geen updates meer krijgt dat je product stopt met werken. Alleen verhoogd je risico dat je gegevens niet langer veilig zijn volgens de nieuwe standaard.
Dus neen voor mij is levensduur niet gelijk aan garantieperiode.
Wat ik niet snap is waarom iedereen een andere standaard wil voor software (updates) dan voor hardware. Zelfs als we binnen de beveiliging sector blijven. Als er in een chip een architecture flaw zit dat ervoor zorgt dat het geheugen kan uitgelezen worden. En bij de volgende versie van deze chip wordt dit opgelost. Dan wordt er toch ook niet verwacht dat men alle oude toestellen voorziet van deze chip? Zelfs binnen de garantie ga je dit normaal niet vervangen krijgen want je toestel werkt, gewoon niet zo veilig als de volgende versie van je toestel. Wil je de extra beveiliging koop het nieuwe toestel...

Inderdaad denk dat momenteel Apple het bedrijf is die het langst updates aanbied.
Maar ook niet duidelijk hoe lang exact. Dat was ook men punt dat ik liever verplicht zou gezien hebben.

Zelfs als je de garantie op reparaties toepast is niet het volledige product gedekt maar enkel het gerepareerde onderdeel. Dus voor software zou dit inhouden dat men bij de bugfix een fout maakt waardoor de bug niet gefixt is. Dus de impact hiervan is ook beperkt voor software ontwikkelaars.

En inderdaad het algemene principe van "je krijgt voor wat je betaalt" telt ook voor GSMs. De vraag is natuurlijk als je een verplichting invoert voor updates hoe sterk de prijs van alle (low-end) toestellen gaat stijgen. :)
Zelfs als je de garantie op reparaties toepast is niet het volledige product gedekt maar enkel het gerepareerde onderdeel. Dus voor software zou dit inhouden dat men bij de bugfix een fout maakt waardoor de bug niet gefixt is.
De software is één onderdeel. Als er na een bugfix nog bugs in zitten is de software dus nog steeds defect.
Trouwens wat ook voorkomt is dat een bugfix een nieuwe bug veroorzaakt.
De vraag is natuurlijk als je een verplichting invoert voor updates hoe sterk de prijs van alle (low-end) toestellen gaat stijgen. :)
Misschien dat er niet ieder halfjaar een nieuwe generatie modellen uitkomt die na 6 maanden weer uit de mode is en vervangen wordt door een nieuwe. Ja met kleding werkt het zo omdat we een zomer en winterseizoen hebben. Voor mobiele telefoons is dit volstrekt onnodig. Beter zou men gewoon minder verschillende types uitbrengen die men gewoon langer up to date houdt.

Die updates hoeven daarbij ook niet per sé major updates te zijn enkel security- en bugfixes is voldoende.
Bij mijn weten is de "garantieperiode" nog steeds wettelijk 2 jaar. Waarom zouden updates dan langer dan 2 jaar verplicht beschikbaar gesteld moeten worden.
Van veel apparaten verwacht je toch een langere levensduur. Dus op het moment dat ze connected zijn, dan zou je als consument moeten kunnen rekenen op updates voor een langere periode. Ik kan me zo voorstellen dat je best baalt als na 2 jaar de updates voor je Tesla stoppen. Of als je koelkast na 3 jaar gehackt wordt. Of je thermostaat niet meer aan wil.

Overigens is garantie natuurlijk iets anders. Een auto kan na 2 jaar uit de garantie zijn maar nog steeds van onderhoud worden voorzien. Het verschil is dat je binnen de garantieperiode recht hebt op (kosteloos) herstel of vervanging. Daarna zul je moeten betalen.

Hoe je dat wettelijk moet regelen weet ik niet. Probleem bij bijv. telefoons is de verwevenheid van hard- en software. Maar de vraag wordt wel steeds actueler sinds steeds meer apparaten connected worden gemaakt door fabrikanten. En het huidige wegwerpbeleid past ook niet echt in een duurzame samenleving.
Zoals ook gereageerd op de post van @BeosBeing, het is niet omdat je geen updates meer krijgt dat je toestel stopt met werken. Alleen verhoogd het risico door de niet gepatchted beveiligingsupdates. Dit kan schadelijke gevolgen hebben natuurlijk (botnetwerken, mensen die je frigo kunnen uitschakelen, enz)

Inderdaad een auto kun je nog onderhoud op kopen. Bij software zijn ze zeker bij kleinere toestellen hier van afgestapt. De reden is dat men merkte dat de software updates (wat dus het onderhoud van de wagen is in je voorbeeld) niet gekocht werden afzonderlijk van de hardware.
Bv gebruikers gaan veelal pas over naar een nieuwe windows versie bij aankoop van een nieuwe PC.
Dus maak je na een periode (bv 2 jaar) security updates betalend denk ik niet dat veel gebruikers deze gaan aankopen.

Dus heb je volgens mij maar 2 opties: Ofwel "verplicht" je fabrikanten om langer updates van software te voorzien => prijs van het product gaat sterk stijgen.
Ofwel maak je de updates betalend en voorzie je een controle orgaan (zoals jaarlijkse keuring voor een auto). Die je kan afkoppelen als je software niet voldoet. Dus maw verliezen van functionaliteit of betalen voor update (lijkt mijn inziens zeer sterk op abonnementsdienst)
Je gaat er aan voorbij dat het hier om feature updates gaat. Het artikel vermeldt dat de software nogsteeds beveiligings (en mogelijk probleem oplossende) updates gaat krijgen. Het is dus niet zo dat de ondersteuning volledig wordt stop gezet.
Dan zit je met een iPhone wel goed denk ik. De iPhone 5 uit 2012 heeft iOS 10 en draait nog soepel.
Er staat toch "Microsoft wil de stap niet bevestigen.", oftewel, niet bevestigt == niet waar?
Nou volgens tweakers.net stopt het wel (zie titel), die zullen het beter weten dan MS zelf :P
De titel staat tussen aanhalingstekens, wat gebruikt wordt bij ''bijvoorbeeld meningen, onderzoeken, geruchten met een kleine impact of geruchten die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid waar zijn''. Bron
Microsoft heeft de stap ook niet ontkracht. Ze hebben er nog geen uitspraak over gedaan, dus we weten niet of het wel of niet waar is.

Eigenlijk is het beiden niet, totdat Microsoft een uitspraak doet.
Het zijn geruchten van 'bronnen'. Je hebt dus geen 100% garantie dat het klopt. Maar Mary-Jo Foley is een bekende naam op Microsoft-gebied en doorgaans betrouwbaar. Daarnaast heeft Microsoft in haar statement wel bevestigd dat niet alle toestellen de CU krijgen. Ze hebben het gerucht niet volledig bevestigd, maar ook niet ontkend.
Dat het niet bevestigd is maakt het natuurlijk niet meteen niet waar.
Als ze geen nieuwe toestellen uitbrengen en dan de "oudere toestellen" niet meer ondersteunen, dan wìl je toch geen aandeel in de smartphonemarkt meer? Hoe moet ik dit anders interpreteren?
Er blijft m.i. een erg klein groepje gebruikers over met de genoemde toestellen die wel een update krijgen.
Ik vind de Lumia 930 qua hardware en performance echt niet "oud" (ik heb hem nu bijna twee jaar). Al helemaal omdat er daarna maar één nieuw toestel is gekomen, de 950.
Een van de voordelen van WP (of WM10) was juist het feit dat er nog updates kwamen.

[Reactie gewijzigd door BounceMeister op 6 april 2017 11:36]

Nja goed, het is een gerucht die tweakers.net bevestigd, MS zelf bevestigd het niet dus het is vooralsnog een gerucht.

Maar Android (althans Samsung en HTC) doen dit ook goed. Zo heeft een S5 die ik hier heb liggen 3 dagen geleden nog updates gekregen, dit toestel is meer dan 3 jaar oud (febr 2014) en wordt nog voorzien van stabiliteit en security updates. Nieuwste android zal niet meer komen vanuit Samsung, maar die zal ik ook niet missen op dit toestel. Zolang de security zaken maar geüpdatet blijven worden vind ik het goed voor mijn reserve toestel. En dat is iets wat Samsung en HTC al tijden op orde heeft.

Bij Apple moet je niet zijn want daar stopt het over het bij bepaalde apparaten eerder dan bij Samsung.
Zo heb ik een iPad Mini die nieuwer is dan mijn Samsung Galaxy S5 (s5 uit febr 2014, ipad mini uit mei 2014).
De ondersteuning voor de iPad Mini is gestopt nadat deze een update gekregen (hele tijd geleden inmiddels) heeft wat hem zeer traag maakt. Ook zal ik geen security updates meer krijgen. Bij Apple krijg je alleen een ios update (waar de security update inzit), deze stopt relatief snel waardoor mijn iPad Mini gewoon een onveilig apparaat geworden is.
Zoals bijv Samsung (android in het algemeen) worden de security updates los gepushed, dit hoeft niet perse in combinatie te gaan met een hoger android nummertje.

Dus ik denk dat Android een leuk alternatief is mocht het gerucht over MS-Lumia kloppen.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 6 april 2017 11:52]

Over wat heb jij het nou? De gen 1 iPad mini kwam uit in 2012 met iOS 6 en heeft vervolgens versies 7, 8 en 9 gekregen. Je moet niet kijken naar het moment dat jij het hebt aangeschaft maar originele release. Het is jouw keuze geweest om een al twee jaren oude iPad te kopen.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 6 april 2017 12:19]

Oeh, ik heb inderdaad de pricewatch gebruikt en daar de release datum bekeken, dan is daar iets fout gegaan. Het is toch duidelijk waar ik het over heb omdat je vraagt: over wat heb jij het nou?
Bekijk eens waar ik op reageer, misschien dat je dan snapt waar ik het over heb.

Klopt het niet dat Apple geen security updates pusht buiten de ios updates? Naar mijn weten is dit nooit anders geweest en krijg je alleen security updates icm een hoger ios nummertje (Waardoor het lijkt alsof ze goed ondersteund worden).
Zelfde als dat Samsung bij elke security update die ze regelmatig pushen direct het Android nummertje verhogen. Stopt de Android (nummertje) updates, dan krijg je wel gewoon netjes security updates.
Stopt bij Apple (ipad, iphone etc) de ios updates, dan stoppen ook direct de security updates. Een zeer grote faal natuurlijk daar waar ze maar een paar apparaten hebben die ze moeten ondersteunen en daar gewoon mee stoppen, ondanks dat de security updates makkelijk gepushed zouden moeten worden (zoals bij Android en MS).

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 6 april 2017 12:37]

Dat is ook wel wat makkelijk. Het is ook Apples keuze om een twee jaar oude iPad als goedkope optie in de markt te houden. Leuk dat hij dan al twee jaar oud is, maar hij wordt als actuele tablet in de winkel verkocht. Wel gek dat hij dan geen updates meer krijgt, nog even los van het feit dat er blijkbaar ook geen security updates meer komen.
waarom moet je kijken naar de originele release? Tenzij je heb uit de grabbel-bak of tweede hands koopt, is de aanschaf datum gewoon de (wettelijke) aankoopdatum vanaf waar je support en updates mag verwachten.
Over wat heb jij het nou? De gen 1 iPad mini kwam uit in 2012 met iOS 6 en heeft vervolgens versies 7, 8 en 9 gekregen.
Als hij een gen 1 iPad mini heeft dan heb je wel min of meer gelijk, die kun je als verouderd beschouwen. Dan nog vindt ik het prima dat er geen nieuwe major-versies voor uitkomen, serieuze bugs zullen er ook wel uit zijn, maar security fixes zou wel goed zijn. Zolang er nog apparaten zijn die werken dan.

Hij heeft het echter over een in 2014 gekochte iPad mini. Dat gaat minimaal een 2 en mogelijk een 3 zijn. Die mini 2 wordt nog steeds bij bosjes verkocht.
Je moet niet kijken naar het moment dat jij het hebt aangeschaft maar originele release.
Daar ben ik het dus niet mee eens. Ja ik weet dat dit gebruikelijk is hier op Tweakers en in de telefonie-branche en dat software-ontwikkeling door moet gaan, en doorgaat.

Echter ieder apparaat heeft een technische en een economische levensduur en die gaat in vanaf het moment van aanschaf. Voor koelkasten rekent Siemens bijvoorbeeld een normale gebruiksduur van 8 jaar. Niet de datum van release is bepalend maar de datum van levering.
Het is jouw keuze geweest om een al twee jaren oude iPad te kopen.
Ja het is je eigen keus om een ouder model te kopen en dan ga je akkoord met het feit dat je misschien een mindere cpu hebt, minder geheugen, mogelijk een minder (non-retina) scherm. Je koopt echter een nieuw exemplaar en geen tweedehands. Je mag dus verwachten dat die de normale levensduur zal hebben als een identiek exemplaar dat je één of twee of drie jaar geleden gekocht hebt.

Bij Apple zal ook de prijs gelijk zijn gebleven. En als de prijs wel lager is, bijvoorbeeld omdat het uitverkoop is, dan heeft dat op de technische levensduur geen invloed.
De mini 2 draait op iOS 10.
De mini 2 draait op iOS 10.
Klinkt als de laatste versie of bedoel je dat hij 10.1, 10.2 en 10.3 niet meer gekregen heeft? Is hij nog een beetje snel?

Wat me dus opvalt is dat van de 55 iPad Mini varianten in de pricewatch, er 4 nog generatie 1* zijn (wifi 32GB zwart, wifi 64GB zwart, cellular 32GB wit, wifi 16GB grijs). Er 10 varianten generatie 2* zijn, 18 varianten generatie 3* en 23 varianten generatie 4.

1* elke variant steeds te koop bij één winkel.
2* de 16GB en 64GB varianten steeds weer bij één winkel, de 32GB varianten steeds bij meerdere
3* de 16GB Wifi (non-cellular) weer bij één winkel en veel andere ook.
Ik acht dat de kans groot is dat het gerucht waar is. Ik zit redelijk in de Microsoft community. Hierin werd al geopperd, anderhalf jaar geleden, dat alle x30 en x35 varianten niet mee zou gaan met de Threshold update laat staan met de Aniversity update.

Betreft ondersteuning en update zit een groot verschil. Om het in Android termen te plaatsen. Een update onder windows is een nieuwe windows versie. Security updates blijf je gewoon houden. Hetzelfde geld voor bugfixes. Alleen er zullen geen nieuwe features meer gemaakt worden voor jou windows versie. Apps die hier van afhankelijk zijn kan je dan niet draaien op je "oude" telefoon. In het kort net zoals het bij Android werkt. Het is niet voor niets dat het grootste markt aandeel windows Phone gebruikers nog steeds op 8 en 8.1 zit.

Degene die opperen dat het niet optillen van telefoons uit 2014 naar de laatste OS versie gelijk zijn aan het laten vallen van ondersteuning snap ik persoonlijk niet. Dit stroomt niet met wat Microsoft zegt en doet en gedaan heeft. Het enige wat mij opvalt dat voor een dood platform, er nog aardig veel updates komen (want laten we eerlijk zijn hoevaak hebben zowel tweakers als andere gebruikers hier wel niet geclaimd dat het dood is)

[update] Grammaticale errors [/update]

[Reactie gewijzigd door _wolf_ op 6 april 2017 12:23]

Als je het in die context plaats, dan blijf ik nog wel lekker een paar jaar met m'n 930 werken. Weet niet in hoeverre ik die nieuwe features op m'n telefoon nodig heb, en alles werkt er voorlopig toch wel op.
Totdat ie stuk gaat of de accu versleten is. Windows telefoons zijn gewoon langzaam aan het uitsterven. Mijncollectie oude bruikbare Symbians neemt ook af omdat diverse accus het begeven hebben.
Daar heb je inderdaad een pijnpunt te pakken, maar er zijn er meer. Natuurlijk zijn er third party leveranciers van nieuwe telefoons (HP, Alcatel en wat kleinere bedrijven) maar dat zijn druppels op een gloeiende plaat zolang MS niet zelf met iets komt. Oude telefoons wel of niet de nieuwste versie van het OS geven verandert daar niets aan.

De laatste generatie telefoons de x50 generatie zijn ontwikkeld nog door het voormalige Nokia team en stammen allemaal (ook al is de 650 later uitgebracht) uit 2015. Telefoons gaan nou een maal kapot. Terwijl de onderdelen (lees scherm/accu/pcb's) steeds duurder worden. Reparatie technisch wordt het steeds minder interessant om de telefoon werkbaar te houden, ook al worden ze geupdate naar de Creators update. Dus als een telefoon kapot gaat en je gaat op zoek naar een nieuwe windows Phone dan loop je gewoon tegen het probleem dat er bijna niets is, en wat er is, dat kan je over het algemeen niet ff gemakkelijk bij de locale Media Markt kopen als normale consument. (Disclaimer: Misschien ook wel ik weet niet hoe het bij de Media Markt staat met hun voorraden oude telefoons, ik bedoel de nieuwe telefoons zoals de Elite X3 of de oneS)

Microsoft is stil over de ontwikkeling van nieuwe apparatuur. Ik vermoed dat ze wel in April en in het najaar weer een event houden met de launch van nieuwe hardware maar of daar een mobile telefoon bij zit dat waag ik te betwijfelen. Geruchten gaan dat ze de MS Band 3 gecanceld hebben maar wel nog aan een opvolger werken, geruchten gaan dat de lumia lijn gecanceld is maar dat er nog een surface Phone gewerkt wordt. Het probleem is dat alles wat we te weten komen over MS en hun hardware geruchten zijn tot ze iets uitbrengen. Microsoft schijnt het niet te interesseren dat hoe langer ze wachten met wat nieuws uitbrengen, hoe meer mensen weg gaan van het platform.
Persoonlijk begrijp ik je +3 niet helemaal aangezien mijn ervaring met Android (althans HTC) niet zo best waren. Ik was jaren htc fan. Heb met veel plezier een S710 gehad. Ben daarna over gegaan op Android vanaf 2.x. Ik had een Desire, flagship destijds. Maar die kreeg nooit de 4.x reeks en bleef steken op 2.2 of zo. Met custom roms draaide 4 er best aardig op (sandvold meen ik)
Omdat 4 nooit officieel supported was voor de Desire nam ik een Desire C. Die kwam direct met 4.0 maar kreeg ook nooit een 4.2 etc.
Je geeft zelf al aan dat je bij Android het fragmentatie probleem hebt aangezien de S5 dus blijft steken op oudere versies. Dit is bij andere fabrikanten nog erger.
Het kan zijn dat ik met de oude Android versies er een 0.x versie naast zit hier en daar, maar onthoud dat het al lang geleden is die Android ervaring van mij en ik vanaf de Lumia 920 weer op Windows Phone 8.x zat. (Nu 930 met Creators Update)
Ik noemde 2 voorbeelden waar ik goede ervaringen mee gehad heb, ik ga niet over Sony of Huawei of LG spreken indien ik daar geen ervaringen mee heb.
De HTC Desire (original) heeft circa 7 jaar lang security updates gehad ;) Toch wel nice of niet?
Andere fabrikanten weet ik niet daar waar ik alleen persoonlijke ervaringen heb met de Apple (iPhone en iPad), Samsung en HTC. Deze laatste 2 hebben mij elke keer zeer lang security updates gegeven.
Sinds Satya er zit is Microsoft niet goed bezig met zijn eigen mobiele platform.
Daarvoor ook niet, Satya weet gewoon dat windows op telefoons dood is maar zegt het niet hardop om de resterende fanbois niet voor het hoofd te stoten. Balmer beukte gewoon door als een kip zonder kop en verstookte miljarden aan projecten waarvan haast iedereen van te voren al wist dat ze zouden falen.
Als men betere apps maakt voor iOS en Android dan voor eigen platform dan heb je de eerste dolksteek al in de rug van het product en als je ook nog proefconcepten niet voor je eigen product als eerste maakt om je te kunnen onderscheiden tsja dan ben je gewoon dood precies zoals Satya zijn beleid dat doet.
dit is Satya's "mobile first" beleid 8)7
met dit soort beslissingen wordt het natuurlijk nooit wat met Windows phones....beetje jammer dit!

maarja 2 jaar updates is eigenlijk wel normaal...had liever 5 jaar gezien...maar dat zit er simpelweg niet in! steeds meer producenten bieden 2 jaar na introductie....als je hem dan een half jaar later koopt heb je nog maar 1,5 jaar!? en das eigenlijk wel te kort!
het vlaggenschip van lumia (950/ 950xl ) is van oktober 2015, dus deze krijgt ook geen updates meer na oktober ?


edit: kleine correctie

[Reactie gewijzigd door Deakers op 6 april 2017 13:24]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee