LG laat vingerafdrukscanner weg uit Europese K10 en K8

LG biedt zijn K8- en K10-toestellen in Europa aan zonder vingerafdrukscanner, terwijl de fabrikant in Zuid-Korea die functie in een soortgelijk toestel wel biedt. Het weglaten van de scanner is volgens de fabrikant nodig om de prijs laag te houden.

De site Telefoonabonnement schrijft dat alle modellen in de K-serie van 2017 die worden verkocht in de Benelux, niet zijn voorzien van een vingerafdrukscanner, terwijl de versie die buiten Europa in winkels ligt, die scanner wel heeft. In een bericht aan Tweakers laat LG desgevraagd weten dat het 'met de K-telefoons concurrerende prijzen wil hanteren binnen dit segment smartphones'. Klanten zouden bovendien niet 'allemaal hetzelfde zoeken in een smartphone'.

De keuze is opvallend, omdat de telefoons aan de achterkant wel voorzien zijn van een ronde knop die sterk lijkt op een vingerafdrukscanner. Deze knop heeft nu alleen de functie van een aan-uitknop bij de Europese toestellen.

LG maakte eerder onderscheid in functies van recente toestellen in verschillende landen. Zo bracht het de LG G6 in de VS uit met een optie voor draadloos laden, die in Europa en Zuid-Korea ontbreekt. In dat laatste land is dan weer alleen de variant met quad-dac te verkrijgen; dit geldt dan weer niet voor de VS of Europa.

In de prijsklasse waarin LG de duurste K-telefoons verkoopt, de K8 kost rond 165 euro en de K10 rond 210 euro, zijn veel smartphones van andere merken te vinden die wel beschikken over een vingerafdrukscanner, waaronder de Lenovo Moto G5, Wileyfox Swift 2 en Wiko Ufeel.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

05-04-2017 • 14:08

77 Linkedin

Reacties (77)

77
76
35
2
0
33
Wijzig sortering
Ik vind dat de electronica markt, wordt afgestemd op wat de gebruikers in een land of gebied willen hebben. Dit zie ik dus steeds vaker terug, fabricanten brengen dan product X uit, komt in land Y terecht, maar functie Z ontbreekt omdat er niet veel animo voor is in dat land. Ik snap het wel dat bepaalde telefoons niet komen doordat ze of niet de juiste banden ondersteunen, of alleen te koop zijn in Azië.

Juist dit wil ik zien op een budget telefoon, iets wat totaal anders is, dan de rest van de merken. Hierop zou LG zich inprincipe groter kunnen maken binnen NL, een budget telefoon met een snufje high end gimmick.
Van alle innovaties de afgelopen tijd op smartphones. Van gebogen scherm, dubbele camera, quad dac, 1440p schermen enzovoorts vind ik de vingerafdruk scanner nog de meest nuttige. Die voegt echt wat toe aan je dagelijks gebruik.

En ja, ik weet dat een vingerafdruk niet 100% waterdicht is, maar als ik iemand achter me aan heb die een vingerafdruk kan faken om in mijn telefoon te komen heb ik denk ik grotere problemen dan dat. Voor 99,9% van de mensen is een vingerafdruk een flinke boost in dagelijkse security.

Raar om juist die feature weg te laten. No way dat ik weer iedere keer zo een patroon of PIN code ga invullen als ik even mijn telefoon open voor 3 seconde.
Dit ben ik met je eens, daarnaast denk ik dat een vingerafdruk scanner helemaal niet zo duur is. Iets van €3,= aan productie kosten ofzo? Maar goed LG zal wel een markt analyse hebben gedaan en verwachten er goed aan te doen hem bij dit toestel weg te laten.
Het kan best zijn dat er om wat voor reden dan ook in Europa hogere licentiekosten aan een patent zitten of dat ze in Europa hogere invoerbelasting moeten betalen als er een vingerafdruk sensor in zit. Het zal echt niet enkel de kosten van de sensor zelf zijn die tot deze keuze heeft geleid. Het is vaak zelfs goedkoper om meer van 1 model te produceren dan om een kleinigheid weg te laten en 2 verschillende versies te produceren. Er zal dus wel een goede reden voor zijn.
Of het is gewoon prijsdifferentiatie, angst dat een toestel een ander toestel zal kannibaliseren of zo.
Mee eens. Ik denk eerder dat het zo wellicht interessanter voor de koper wordt om toch voor een iets duurder toestel te gaan welke wél een vingerafdrukscanner heeft.
Precies.
Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat kosten altijd de belangrijkste factor zijn die de prijs bepalen...
Dit doet me hier aan denken. Dit zal waarschijnlijk iets anders zijn, maar meer om aan te geven dat dit soort dingen voor consumenten überhaupt niet altijd duidelijk uit te leggen zonder meer kennis.
Anoniem: 855731
@Chris.nl5 april 2017 17:18
3 euro productiekosten betekent ca. 30 euro winkelprijs (de vuistregel in de industrie is dat de winkelprijs ca. 10x de productieprijs is). Dat is een forse beparing gezien de verkoopprijs.
Dus de productieprijs van een galaxy s8 is 80 euro?
Uiteraard, de overblijvende 720 euro aan commerciële kosten.
Zal ietsje meer zijn maar zeker niet het dubbele... Puur componenten en assemblage, al het ander buiten beschouwing gelaten. (licenties, r&d, transport, marketing, sales, enz enz)
Das overal zo. Die biefstuk die je besteld in een restaurant kost ook echt geen 30€.
Mogelijk hebben ze er gewoon te kort van een bepaald soort
3€ maal zoveel,kom je toch aan een behoorlijke bedrag uit.
Ik ervaar juist weer de vingerafdruk scanner als overbodig en alleen maar lastig.

Dus jij wilt wel iedere keer je vinger erlangs halen (wat vaak niet altijd in 1 keer goed gaat is mijn ervaring) dan in 2 seconden je pincode intypen. Daarbij heb ik mijn code in een beveiligd systeem staan waar een aantal van mijn gezinsleden bij kunnen zodat zij ook eventueel erbij kunnen. Wat niet mogelijk is met een vingerafdruk scanner.

Volgens is het gebruik van en code ook een goede beveiliging. Gebruik zelf meer dan 4 cijfers.

Maar ja zo heeft iedereen zijn voorkeur. :)
Ik weet niet met wat voor telefoon jij ervaring hebt.. Maar de vingerafdrukscanner van de iPhone is -razend- snel. Onmogelijk om je pin sneller in te typen dan dat je vinger herkent wordt. Hebben ze echt geniaal goed geïmplementeerd.
Ik heb op mijn iphone 6SE dagelijks wel een keer dat hij mijn vingerafdruk niet pakt. De 2e keer gaat het vaak goed, maar soms ook niet en dan moet ik alsnog een code intoetsen. Echt betrouwbaar zijn ze nog niet alijd in mijn beleving.
Hangt mogelijk af van het formaat van de scanner en je vinger en of je schone, droge vingers hebt.
Misschien een goed idee om je vinger opnieuw in te stellen. Dezelfde vingers meerdere malen invoer verhoogd ook de herkenbaarheid.

Vanaf TouchID 2 (die heeft de 6S) zou TouchID echt snel en makkelijk moeten werken.
Idem hier (OP3). Zou niet meer zonder willen. Overigens: een vingerafdrukscanner op de achterkant zou voor mij een dealbreaker zijn. Die hoort gewoon op de voorkant.
Off topic.
Slaat nergens op. Je hebt gewoon je vingerafdruk, en als je wilt kun je het alsnog met een pincode/patroon/wachtwoord doen. Mijn Nexus 5x kan zelfs aangezet worden met de scanner. (En unlocked hem dan ook gelijk.) Je wachtwoord kan niet afgekeken worden, het is snel. Ik vind het top.
Het is echter geen wachtwoord maar een identificatiemethode net zoals je gebruikersnaam. Als er niets interessants op staat prima, maar als je gevoeligere informatie er op wil hebben staan zou ik een passphrase (in welke vorm dan ook) gebruiken welke een interactie noodzakelijk maakt.

Super handig voor snel en makkelijk gebruik, veilig dat dan weer niet. (Geen enkele biologische marker is dat)
Zolang die identificatie niet beschikbaar is voor anderen (finger print is vrij lastig te kopiëren) is 't geen probleem. Een passphrase oid is ook te achterhalen als iemand daar opuit is.
Even OT gaan, als je niets om privacy geeft boeit dit vervaal niet:
Dat valt vies tegen (de kopieerbaarheid, zie http://dasalte.ccc.de/biometrie/fingerabdruck_kopieren.en voor een gedetailleerde fool-proof versie), bovendien ga je uit van non-publieke data. Je vingerafdruk laat je werkelijk overal achter. Iets dat publiek is kan je potentieel gebruiken voor identificatie, maar nooit voor authorisatie. Een 5pin is an sich voldoende om de meeste opertune interacties (bijv je hebt geld en iemand wil je bank app gebruiken) te voorkomen en is wel simpel maar vergt een iemand die op het juiste moment meekijkt. Echter een welwillende aanvaller kan met grote zekerheid je vingerafdruk ergens vandaan toveren zonder dat je daar ooit iets van merkt. (Ja nauwkeurig genoeg om de telefoon te faken). Vergt wat werk, maar werkt vrijwel altijd. En 'wat' werk is een slechte obfuscatiemethode en zeker geen beveiliging.

Bijkomend nadeel: Het aanpassen/intrekken van een fingerprint is nogal omslachtig en vergt betonscharen en/of gasbranders.

Dat dit in de praktijk niet vaak gebeurt betekend niet dat het een goede beveiligingsmethode is. Gemak ja, maar als iets gemakkelijk is, dan kan je op de donder zeggen dat er iets mis is met de beveiliging (public availability, low entropy passphrases, slechte methoden, volledig vertrouwen op obfuscatie etc).

Zie het als publieke cryptografie: De fingerprint is de public key, welke je kan gebruiken om de gebruiker te identificeren (wat bijv een certificaat doet), waarna je de private key moet gebruiken (bijv een wacht woord in dit geval) om werkelijk iets uit te voeren en echt aan te tonen dat jij het bent (proof of posession).

Blijft staan: Boeits niets als je er niet om geeft.
Het "ik heb niets te verbergen argument" is een denkfout in mijn ogen en anecdotisch bewijs welke vergeet dat false/evil intent altijd bestaat. Of zoals snowden het verwoorde: "Arguing that you don't care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don't care about free speech because you have nothing to say". Maar dat blijft een discussie voor een ander topic :)
Al mijn 'echte data' ligt dan ook geëncrypt, privégesprekken voer ik met Signal met een wachtwoord wat verder nergens wordt gebruikt. Het gebruiksgemak is gewoon hoger. Dit snap ik zelf natuurlijk ook allemaal, maar wat hebben we nu echt te verbergen?
OT: Maar bij mijn Iphone werkt het echt vlekkeloos.
Bij mijn Moto G4 Plus ook altijd. Heb 1 vinger ingesteld, anders doe ik 4 keer mijn duim inscannen, had ik voor de update :+
Bij ieder hedendaags toestel werkt het zo goed als vlekkeloos. Vroeger was het even mikken inderdaad, maar tegenwoordig...
Hier ook. Op m'n iPhone echt feilloos en heerlijk geïntegreerd met bankieren app, iFinance en Keepass.
Een vinger scanner is wat mij betreft op een smartphone een vereiste. Zo vreemd dit allemaal. Ik begrijp absoluuts soms niet de keuzes die LG maakt, net of ze geen mooie goed toestel op de markt uit willen brengen.
In dit geval is de veiligheid afhankelijk van jouw zelfbouw systeem, en hoe schoon jij je scherm houd (smudge attack). Dan is een vingerafdruk veiliger. Ik heb dingen op mijn telefoon staan waar bijvoorbeeld mijn vriendin bij moet kunnen, daarom staan haar afdrukken er ook in. Kost weinig moeite, en herkenning gaat zelden de eerste keer fout.
ik heb standaard een wachtwoord op mijn telefoon met minimaal 8 karakters, cijfers en speciale tekens. Ik kan er dan ook niet bij dat tegenwoordig er net zo gevoelige (al dan wel niet meer) informatie op de smartphones staat dan op een gemiddeld computer en dan een patroon of pin kiezen voor de beveiliging. Ik neem aan dat de meeste mensen ook geen 4 cijferige nummer gebruiken om in te loggen op hun pc. Als je dan toch even snel je telefoon wilt gebruiken is juist zo vingerafdruk scanner ideaal (i.c.m. wel een goed wachtwoord) :9

[Reactie gewijzigd door Tjahneee op 5 april 2017 14:35]

Windows 10 doet dit min of meer automatisch. In ieder geval als je ook een Windows Phone hebt. Ik kan met de PIN van mijn Windows Phone ook inloggen op mijn Windows PC.
Meeste bankrekeningen zijn nog steeds 4 cijfers, dat lijkt me gevoeliger dan wat er op een gemiddelde PC staat :)
Maar dit zit wel een harde retry policy op. Hoeveel mensen laten hun phone whipen/blocken x pin tries?
De meeste pin passen worden dan ook geblokkeerd na 3 pogingen tot je contact op neemt met je bank waar je je eigen moet identificeren. :P
Huuu, ik mag aannemen dat dat z'n beetje met elke telefoon zo is?
Op iOS staat dit standaard uit.
Ik heb gewoon swipe to unlock op mn telefoon :P heb 'm altijd bij me, alleen als die gestolen zou worden of ik 'm kwijt zou raken zou dat een probleem zijn. Dan is 't gewoon een kwestie van zo snel mogelijk blokkeren. Het enige wat op mn telefoon staat dat mogelijk waarde heeft zijn foto's (die ik elke zoveel tijd weggooi omdat die gesynchroniseerd worden)
Dus jij wilt wel iedere keer je vinger erlangs halen (wat vaak niet altijd in 1 keer goed gaat is mijn ervaring) dan in 2 seconden je pincode intypen. Daarbij heb ik mijn code in een beveiligd systeem staan waar een aantal van mijn gezinsleden bij kunnen zodat zij ook eventueel erbij kunnen. Wat niet mogelijk is met een vingerafdruk scanner.
Bij mijn telefoon zit de vingerafdruk aan de achterkant. Als ik met mijn hand mijn broekzak in ga om de telefoon te pakken ligt mijn vinger al automatisch op de vingerafdrukscanner. Hierdoor is de telefoon al open zodra hij mijn broekzak uit is. Ik weet natuurlijk niet welke telefoon jij hebt maar mijn ervaring is zeer goed. De vingerafdruk is zeer snel en accuraat. Enige nadeel is dat hij niet zo goed werkt als je vinger nat is.

Verder heb ik gewoon de vinger van mijn vriendin ook toegevoegd in mijn telefoon. Dan kan zij hem ook unlocken. Daarnaast werkt een vingerafdruk ALTIJD in combinatie met een PIN code. Wat jij zegt over het delen van die code kan dus alsnog.
dat erlangs halen ed is ouderwets.
Gewoon je vinger erop leggen en je bent ingelogd.
Heb het zelf nu voor het eerst op mijn Mate 9, en die is instant. En omdat die op de achterkant zit heb je daar je vinger toch al bij het vasthouden van de telefoon.

Vroeger had ik gewoon geen code op mijn telefoon (kon wel remote locken en wissen). nu is die tenminste beveiligd.
Dat dacht ik eerst ook totdat ik overstapte op de One Plus, daar kan geen pincode of patrooncode tegen op. (ik ga er wel vanuit dat de scanner aan de voorkant zit en niet zoals bij veel nieuwe toestellen (groter scherm) aan de achter kant wat behoorlijk lastig is met cases en mounts voor in de auto.
Op de wiko ufeel lite van mijn vrouw werkt het vlekkeloos. als een ander de tel om wat voor reden moet unlocken kan dat alsnog gewoon met een zelf ingestelde code.
Dus jij wil iedere keer je aanknop indrukken en 4 of meer cijfers invullen (wat niet altijd in een keer goed gaat is mijn ervaring), dan even je vinger op de knop leggen die je toch al zou gebruiken om m aan te zetten? :P

Op mijn oneplus, en hiervoor ook mijn galaxy S6, druk ik gewoon op de home/power knop. Tegen die tijd is mijn vingerafdruk al gelezen. Kost net zo veel moeite als alleen de power knop indrukken.

Als mijn gezinsleden er bij zouden willen, kunnen ze prima hun vingerafdruk gebruiken, of de code waar ie een fallback op heeft.
Erlangs halen? gebruik je een laptop uit 2002 ofzo :+
Ik heb de galaxy s7 en die vingerafdruk scanner werkt prima, behalve als ik in de regen vuile handen krijg. Maar dan kan ik alsnog gewoon inloggen met mijn pincode.
Anoniem: 855731
@zwarteraaf5 april 2017 17:20
Je hoeft je vinger er niet langs te halen. Ik heb een S7 en als ik die uit mijn broekzak haal pak ik m beet met mijn duim op de scanner. Het toestel is dan meteen beschikbaar. Kost geen extra tijd. Daar kan je met een pin code niet tegenop
Daarbij heb ik mijn code in een beveiligd systeem staan waar een aantal van mijn gezinsleden bij kunnen zodat zij ook eventueel erbij kunnen. Wat niet mogelijk is met een vingerafdruk scanner.
Ik weet niet hoe het bij jouw telefoon zit, maar die van mij (Nexus 5X) kan ik meerdere vinger afdrukken in zetten, zo ook die van mijn dochter.

Daarnaast heb je altijd de mogelijk om met een pincode of veegcode te ontgrendelen.

Ik ben vooral blij dat mijn dochter mijn telefoon snel en eenvoudig kan unlocken. We hebben geen vaste telefoon thuis en het is wel fijn dat ze een noodnummer (familie) kan bellen indien nodig. 112 kan volgens mij ook indien vergrendeld.
Ik zie het vooral als een extra mogelijkheid om ongeoorloofd in mijn gsm te raken én als een extra ding dat kapot kan gaan.
Al die punten van jou zijn tegen te spreken.

Ten eerste kan je ook gewoon een pin code gebruiken naast een vingerafdruk scanner, dus je familie zou gewoon bij je telefoon kunnen als ze het willen.

Ten tweede, je kan gewoon 5 of meer vingers toevoegen, waardoor jou familie er ook gewoon bij kan.

Er zitten eigenlijk geen nadelen aan een vingerafdruk scanner
Bij mijn telefoon (redmi note 4) werkt het ideaal en is het veel sneller dan pin. ik kan bij het oppakken of uit de broekzak halen al mijn vinger op de scanner zetten zodat ik meteen op mijn homescreen ben. Het gaat enkel mis als mijn vinger er echt helemaal op z'n zij opgezet word. Een nieuwe poging is echt zo gedaan. Het gaat ook sneller dan de irisscan op de lumia van m'n vriendin. Je slaat de aan/uit knop indrukken stap al meteen over.

Daarnaast kun je nog steeds gewoon ouderwets een pin invoeren, en mijn vriendin kan ook met haar vinger inloggen op mijn telefoon. Ik kon bij mijn telefoon meerdere vingerafdrukken toevoegen in de (beveiligde) instellingen.

Ik zou echt niet meer anders willen in elk geval. Jammer dat LG deze weglaat, lijkt er op dat het inderdaad kostenbesparing is. Aangezien de aan/uit knop, op die locatie en zo groot, anders nergens op slaat behalve dat ze op die plek iets anders dan een vingerscanner kwijt moesten zodat ze niet aparte behuizingen hoeven te maken.
Hoeveel mensen die u uw pin code zien ingeven weten ze ondertussen al?
Ik heb een paar toestellen gebruikt met een vingerafdrukscanner waarbij die 95% van de keer 'm meteen pakt, binnen een halve seconde. Mijn ervaring ermee is zeer positief.
Voor mij is het eerder een selling feature. Ik wil niets met vingerafdrukken, en ook geen telefoon die er gebruik van maakt. ;)
Het is inderdaad wat met LG:

Geen 64 GB G6 in Europa
Geen goede DAC in de G6 in Europa
Geen draadloos laden in de G6 in Europa
Geen vingerafdruklezer in de K8 in Europa
Geen vingerafdruklezer in de K10 in Europa

Als we in Europa van die minderwaardige klanten zijn, trek je dan terug. Ik zou in ieder geval nooit een telefoon van LG kopen hier. Ik wil geen uitgekleed model voor hetzelfde geld :)
Vergeet niet toestellen zoals de V-serie. De v10 kwam dan nog maanden later naar Europa de v20 wordt hier al helemaal niet geleverd.
Anoniem: 855731
@marhalm5 april 2017 17:21
Wereldwijd is Europa inderdaad niet meer zo boeiend. Het gebeurt toch echt allemaal in andere delen van de wereld tegenwoordig. Niet zo gek als je bedenkt dat we hier vooral bezig zijn om vast te houden wat we hebben en dat alle innovatie bij voorbaat al worden afgeschoten.
Na de G3 en G4, die allebei heel goed en innovatief waren en het niet beschikbaar stellen van de V20 en het debacle van de G5 heb ik besloten NIET voor de G6 te gaan.
Geen voordelen meer tegenover de Galaxy S8+
Hoe kan het dat de absolute OLED marktleider nog steeds geen OLED in zijn premium telefoons zet?
LG begrijpt blijkbaar ook niet dat als je bepaalde zaken uitbrengt in een regio van de wereld er in een 'global market' mensen teleurgesteld afhaken als ze een ander inferieure versie van een toestel aangeboden krijgen.
Ik was fan van LG...... maar ze maken te veel fouten de laatste 2 jaar
Dit is precies wat ik dacht... bijzonder eigenaardige functie om achterwege te laten.
Van alle innovaties de afgelopen tijd op smartphones. Van gebogen scherm, dubbele camera, quad dac, 1440p schermen enzovoorts vind ik de vingerafdruk scanner nog de meest nuttige.
[...]
Raar om juist die feature weg te laten.
De andere features die jij noemt heeft hij toch ook niet? Als jij een andere keuze zou maken, noem dan wel iets wat de K8 en K10 wel hebben.
Ik vraag me bijzonder sterk af wat het nut is van de de vingerafdrukscanner op de achterkant van de telefoon in het midden... Biedt zoveel nadelen :\
Biedt zoveel nadelen :\
Zoals? Vingerscanner aan de achterkant gaat bij mij prima, mijn wijsvinger zit toch al aan de achterkant als ik m'n telefoon vast houdt.
Bij mij (En vele anderen) niet omdat het voor ons een onnatuurlijke houding is (ik bijvoorbeeld houdt mijn telefoon tussen duim en vingers vast) en het risico op besmeren van de camera lens bij het ontgrendelen groot is.

Daarnaast gebruiken veel mensen hun telefoon met een portefeuille hoesje waar ook hun betaalpassen in kunnen. Wanneer je dat hoesje openvouwt dekt hij een scanner aan de achterzijde af, hoogst irritant.

Als laatste ligt mijn telefoon het grootste deel van de tijd op tafel en wil ik hem kunnen ontgrendelen zonder hem op te hoeven pakken.

Ik heb beide duimen en wijsvingers ingelezen. Wel handig als bijvoorbeeld mijn wijsvinger te droog of juist te vochtig is. Heb je wel eens geprobeerd om een smartphone met de scanner aan de achterzijde met je duim te ontgrendelen? Dat is pas onnatuurlijk.

Ik ben benieuwd of je ook zo'n lijstje met nadelen kan opsommen voor een smartphone met de fp scanner aan de voorzijde. :)

p.s. Ik ben benieuwd wanneer de eerste smartphone uitkomt met scanners aan beide zijden.
Dit.

Zit op m'n werk dus geen tijd om een hele lijst uit te typen. Maar dit is verreweg het grootste deel.

Ondoordacht design.
Bij grotere telefoons (OP3, iphone 6/7 plus) heb je 2 handen nodig om je toestel te ontgrendelen zonder hem te laten vallen of je duim te laten verkrampen.

Ik heb zelf een ZTE Axon 7, 5.5 inch toestel, maar heb mn wijsvinger altijd op de scanner als ik de telefoon uit mn zak haal. Er is dus geen extra actie nodig om hem te ontgrendelen; Daarnaast zit je op de eerste dag misschien een keer of 2 per ongeluk met je vinger op de camera, maar de positie went verdacht snel.

Het punt over het klaphoesje begrijp ik enerzijds. Anderzijds is zo'n hoesje sowieso een gigantische lastpak. Probeer eens een foto oid te maken, dat ding zit altijd in de weg. Je kunt altijd je vinger scannen voordat je het hoesje openmaakt natuurlijk.

Ik weet niet of er veel mensen zijn die hun telefoon plat op tafel leggen, daar heb je er immers niet zoveel aan. Ik vind telefoons waarbij de sensor aan de achterkant zit er over het algemeen ook fraaier uitzien, maar dat is natuurlijk subjectief.

Ik heb naast mijn wijsvinger ook mijn middelvinger ingeleerd, maar heb dit in de praktijk nog niet nodig gehad, zal ook wel met de kwaliteit van de sensor te maken hebben.

Ik zou wel meer telefoons willen zien die het oplossen zoals Sony: een scanner op de aanknop aan de zijkant. Deze is aan de ene kant met de middelvinger te bereiken en aan de andere kant met je duim, al zal de ideale positie hierbij per gebruiker flink verschillen (handgrootte, handpositie, manier waarop de telefoon vastgehouden wordt)
Zo ervaar ik dat totaal niet. Het is net zoveel moeite om je wijsvinger even naar boven te verplaatsen richting camera dan bijv. je duim op de home button te leggen bij een iPhone. Misschien wel makkelijker zelfs.
Als eigenaar van een iPhone 7 en Nexus 5X ben ik dit niet met je eens. Vind het in beide gevallen fijn werken. Met de Nexus 5X kan je sneller verder (je duim kan al in de aanval staan als je hem unlocked). Met de iPhone 7 is het fijner als hij op tafel ligt. Goed, in dagelijks gebruik heb ik niet echt een voorkeur voor het een of het andere systeem.
Hoewel ik in eerste instantie niet meteen enthousiast was over het fenomeen vingerafdruk-scanner (ik zag het meer als gadget dan echt van toegevoegde waarde), ben ik er nu toch wel erg blij mee. Unlocken van mijn telefoon, inloggen bij diverse apps en betalingen doen is toch wel erg handig met je vingerafdruk.
Het ontbreken van de scanner zou voor mij een reden zijn om dit toestel niet aan te schaffen.
Rare manier van handelen. In principe maakt LG nu drie verschillende modellen van de G6, en hier ook weer met de K8/K10. Voor het produceren van telefoons lijkt mij niet dat het efficiënt is om drie verschillende productielijnen te hebben voor één toestel. Door die verschillende productielijnen gaan de bouwkosten ook weer omhoog, waardoor het eindproduct uiteindelijk juist alleen maar meer kost.

Een vingerprintscanner zou juist een leuk, uniek punt voor deze klasse zijn. Naar mijn weten zijn er niet veel telefoons tussen de 200-300€ met een vingerprintscanner, dus LG had best wel wat verkopen kunnen halen hier.

[Reactie gewijzigd door Bretgrenz op 5 april 2017 16:36]

Wanneer krijgt tweakers pricewatch trouwens het filter voor wel of geen vingerafdrukscanner? En als het kan zou het tof zijn te kunnen subfilteren op voor of achterkant, want op de achterkant vind ik het echt niets.
Voor zulke prijzen verwacht je ook geen vingerprint scanner.
Juist wel, volgens de laatste alinea van het artikel:
"In de prijsklasse waarin LG de duurste K-telefoons verkoopt, de K8 kost rond 165 euro en de K10 rond 210 euro, zijn veel smartphones van andere merken te vinden die wel beschikken over een vingerafdrukscanner, waaronder de Lenovo Moto G5, Wileyfox Swift 2 en Wiko Ufeel."
Hoeveel van die genoemde merken zijn bekend bij de doorsnee consument. Waarschijnlijk alleen de moto. Ik denk dat veel consumenten voor z'n prijs geen scanner verwachten (is natuurlijk wel mooi meegenomen)
Ja, ok, als je nou ook het scherm, de accu de CPU en het geheugen, het modem en de audio jack weglaat kun je het toestel gratis weggeven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee