Microsoft test Dolby Atmos voor Xbox One

Larry Hryb heeft aangekondigd dat Microsoft deze week ondersteuning voor blu-ray bitstream passthrough doorvoert in een previewversie van het besturingssysteem van de Xbox One. Hiermee kunnen digitale audiosignalen onveranderd naar versterkers doorgestuurd worden.

Onder de ondersteunde formaten valt ook Dolby Atmos, schrijft Hryb, die bekendstaat onder de alias Major Nelson. De formaten kunnen zonder aanpassingen over een hdmi-kabel worden verstuurd worden naar een digitale versterker, die ze zelf decodeert naar een analoog signaal voor de speakers. Formaten als DTS, Dolby Digital en varianten hiervan worden ook ondersteund.

De ondersteuning komt beschikbaar voor zowel de Xbox One als de S-versie. Om de software te kunnen downloaden, moet de gebruiker meedoen aan het Insider Preview-programma. Gebruikers die meedoen aan dit programma, krijgen toegang tot vroege versies van het besturingssysteem. Deze vroege versies kunnen mogelijk nog fouten bevatten.

Wanneer de functie naar alle gebruikers wordt doorgevoerd, is niet bekend. Vermoedelijk komt ze beschikbaar tijdens de Creators Update, die in het begin van 2017 uit moet komen.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

13-12-2016 • 10:39

73 Linkedin

Reacties (73)

73
71
35
6
0
32
Wijzig sortering
Cool, zou dit ook werken voor games? Of is het specifiek voor blurays?
Cool, zou dit ook werken voor games? Of is het specifiek voor blurays?
Dit is alleen voor Blu-Rays. 'Passthrough' is niets anders dan een vooraf opgenomen datastream digitaal 1-op-1 doorsturen naar een ander apparaat. Aangezien spellen best wel dynamisch zijn gaat het daarvoor niet werken. Er zou een realtime encoder gemaakt kunnen worden, maar dat zou voor Atmos best wel veel CPU kracht kosten omdat het waarschijnlijk in software gedaan moet worden.

Sinds de Xbox (2001) wordt Dolby Digital Live (DDL) ondersteund, veelal in hardware. DDL is een realtime encoder voor 6 (5.1) kanaals geluidsstreams naar Dolby Digital, wat vervolgens over een S/PDIF uitgang (en nu via HDMI) direct uitgestuurd kan worden. DDL is een stuk lichter dan Atmos, en kan ook in software gedaan worden (zoals verschillende geluidskaarten de afgelopen 10-15 jaar lieten zien).
Toch zijn er op de PC al enkele games die ook Dolby Atmos ondersteunen. Zelf heb ik er nu twee, dat zijn Battlefield 1 en Star Wars Battlefront. Het zou mooi zijn als de Xbox One of Playstation ook ondersteuning krijgen voor Atmos voor games.
Hoop echt dat er snel meer games komen. Niet dat ik een Xbone heb.

Hoe heb jij het nu opgesteld als ik vragen mag? Ben stiekem erg benieuwd naar Atmos en mijn Marantz 7009 ondersteund het ook. Maar ik heb het nog niet opgesteld. Vooral de indruk dat het erg minimaal wordt ondersteund.

Heb eens twee van de Elipson Planet (bollen) speakers gehaald om aan het plafond te hangen. Nu zijn het backspeakers. Geen idee of deze daar geschikt voor zijn. Wellicht is het intussen veranderd, maar toen ik er eerder naar zocht vond ik erg weinig nuttig leesmateriaal hierover.
Dolby Atmos Certified Speakers kopen is onzin!

Je hoeft alleen maar te zorgen dat je receiver het ondersteund met juiste bekabeling vanaf de source.

Zoals de berichtgeving ook vermeld, in deze preview versie eerst een BluRay Passthrough. Het is afwachten en hopen dat de X-One het ook trekt als het gaat als games zoals BF1 & SWBF, waarschijnlijk is het zo dat dit in het begin zoals meestal flink fout gaat.

#update:
Voor diegene die wat meer inzage wil hebben over wat er nu aan de hand is.
Dolby Atmos Speaker Setup

Natuurlijk prijzen ze alles wat wel onder het logo wordt gevoerd.

[Reactie gewijzigd door Cybertek op 14 december 2016 10:41]

Ik weet niet zo heel goed wat dat Dolby Atmos Certified label inhoudt. Naar mijn idee moet je receiver gewoon goed het signaal doorgeven en verspreiden. Wellicht moet je wel enigszins rekening houden met de klankkleur van je speakers. Hoeveel laag/hoog bijvoorbeeld. Ik weet nooit zo goed hoeveel laag er nou naar de surround speaker wordt doorgegeven. Voor heb ik 2 B&W 683's. Die geven voldoende laag, waardoor ik de sub eruit heb gegooid. En ook de center eruit gegooid. Twijfelde erover 2 B&W 685's of 686's te nemen als zijspeaker. En 2 aan het dak. Maar voor ik in het dak ga boren en schroeven, wil ik het wel zeker weten :P
Center er uit, maar wel plafond speakers?.
Ben zelf terug naar sterio met een oude A klasse versterker werkt ook prima
Ja is een ietwat vreemd verhaal.
Ik had de 683's getest met 2 centers. De HTM1 en 2 van B&W.
Met de HTM1 klonk het top. Maar dat is een enorme bak (nu zelfs geen plek voor) en ook stikduur (voor een center). Met de HTM2 klonk het zelfs minder goed dan de 683's het werk zelf te laten doen. Vond spraak gewoon te schel/blikkerig klinken. Ik hou van helder, maar wel warm. Met alleen de 683's front klinkt het perfect.

Plafond speakers zijn bedoeld om een hele extra dimensie te geven, dus niet echt vergelijkbaar. Maar ik kan nu alleen maar bedenken hoe dat zal zijn, nog niet daadwerkelijk getest. Misschien valt het enorm tegen... Misschien is het super vet. Hoop vooral dat het meer en meer wordt ondersteund. Dolby is wel druk met de branding ervan want het staat tegenwoordig zelfs bij zalen en tickets van de bios :P
Ben benieuwd hoe u het gaat vinden.
Ik denk dat je hier het antwoord zal vinden op de meeste van je vragen: https://www.dolby.com/us/...stallation-guidelines.pdf

Kort samengevat:
-Plafondspeakers complementair met de rest van je installatie.
-Plafondspeakers hebben bij voorkeur een brede spreiding (90° lees ik veel op fora). Hebben ze dat niet dan moet je ze wat richten als dat kan.
Ah thx! Nuttig :)
Vooral die spreiding is wel een goede om rekening mee te houden.
Je kan al langer passtrought aanzetten op playstation 3 en 4 zelfs:
http://developer.dolby.co...rough_on_Playstation.aspx
4. While the Blu-Ray is playing:
Press the "Triangle" button on the PS3 controller
Select the "A/V Settings” icon
Set "Audio Output Format" to “Bitstream”
4. While the Blu-Ray is playing:
BarryS heeft het over games.
Hoe klinken die? Ik vind Atmos tot nu toe tegenvallen in films. DTS:X is ietsie mooier dan MA.

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 13 december 2016 22:17]

Ja ik weet wat Passthrough is, maar ik was benieuwd of games nu ook voorzien kunnen worden van een Atmos stream. Maar je uitleg zegt voldoende.

Overigens gebruiken games op de Xbox One gewoon 5.1 DTS, mijn receiver upscaled die dan weer naar 7.1.
Overigens gebruiken games op de Xbox One gewoon 5.1 DTS, mijn receiver upscaled die dan weer naar 7.1.
Dan heeft de Xbox One (ook) ondersteuning voor DTS Interactive, een realtime DTS encoder. Ook die kom je op sommige geluidskaarten tegen van de afgelopen 10 jaar. Net als met DDL vindt dit vaak in software plaats.

Al heb je een Realtek onboard geluidskaart, dan kan je soms DDL en DTS Interactive unlocken als het standaard niet ondersteund wordt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 december 2016 11:00]

Hmm, interessant. Noob vraag; ik heb een inmiddels grievesoude surround speaker set aan de pc gekoppeld staan.. Analoog aangesloten met 3,5 mm jacks.. Zoals een hoop PC speakers aangesloten worden/werden. (dus geen optisch/coaxiaal)
Enige manier dat er wel gebruik te maken is van surround geluid op die manier?
Hmm, interessant. Noob vraag; ik heb een inmiddels grievesoude surround speaker set aan de pc gekoppeld staan.. Analoog aangesloten met 3,5 mm jacks.. Zoals een hoop PC speakers aangesloten worden/werden. (dus geen optisch/coaxiaal)
Enige manier dat er wel gebruik te maken is van surround geluid op die manier?
Als je speakers of je geluidssysteem analoog aansluit op je PC met meerdere kanalen (bijvoorbeeld: 5.1 is daadwerkelijk drie analoge stereo-uitgangen), dan heb je gewoon volledig surround geluid. Dolby Digital (Live) en DTS (Interactive) zijn alleen interessant als je meer dan stereo digitaal wilt uitsturen.

Al speel je dus een DVD of Blu-Ray af, dan wordt als het goed is in software de geluidsstroom (AC3/Dolby Digital (Plus), DTS(-HD), etc.) gedecodeerd en afgespeeld via de analoge uitgangen van je geluidskaart. Veel puristen zullen dit slecht vinden (analoge uitgangen in PC's hebben niet altijd de beste kwaliteit), maar voor het geluid in de meeste films is het goed genoeg. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 december 2016 14:10]

Hmm, heb altijd begrepen dat dit niet zou gaan met mijn bejaarde speakerset over analoog:

productreview: Logitech Z-640 (5.1) review door Huig

Heb ook wel e.e.a. aan opties qua surround op m'n nieuwe pc, maar bij o.a. games doen de achterste speakers nooit echt mee. Misschien toch maar eens de drivers proberen die je gelinked hebt. Kijken of het daarmee wel wil.
Heb ook wel e.e.a. aan opties qua surround op m'n nieuwe pc, maar bij o.a. games doen de achterste speakers nooit echt mee.
Controleer of je in Windows ook daadwerkelijk hebt ingesteld dat je een 5.1 set hebt en doe de speaker test.
Zal ik nog eens proberen binnenkort en eens de alternatieve drivers gebruiken waar je naar linked.. Thanks voor het meedenken!
7.1 is toch niks anders als 5.1 met 2 extra mono speakers?
7.1: The spawn of Blu-ray

Like 6.1, there are several different versions of 7.1. All of them add in a second back surround speaker. Those surround effects that once went to just one rear surround speaker can now go to two speakers which happen to be in stereo, too. The information is discrete, which means that every speaker is getting its own specific information. We can thank the massive storage potential of Blu-ray for that.

In many cases, a 5.1 mix can be expanded to 7.1 by a matrix process in an A/V receiver. This way, those back surround speakers get used, even if they don’t get discrete information.

Read more: http://www.digitaltrends....-explained/#ixzz4SiFdbvRs
Het bericht is niet echt denderend neergezet hier, de XBO heeft standaard al behoorlijk wat output beschikbaar, uncompressed 5.1 en 7.1 maar ook bitstream in DD en DTS variant, zowel via HDMI als optisch. Games die DTS of DD hebben, heb je dus geen passthrough voor nodig, dit levert de XBO al gewoon. Huidige blueray/DVD heeft al gewoon bitstream output (tot afaik DTS/DD), dit specifieke bericht gaat over de nieuwe formaten, zoals DTSHD en Atmos voor blueray.
Niet geheel correct. HIj doet nu bitstream output met encoding van de audio. Bitstream passthrough kan momenteel geheel niet. Op de Xbox One. (Zelfde op PS4). Wat je ook kiets, de Xbox 'verwerkt' het geluid nu. Bitstream is dus een aangename toevoeging als je je Xbox voor media gebruikt. Zeker als Blu-Ray speler.
Ik heb toch echt DD of DTS wanneer ik mijn Xbox One aansluit op een home cinema set op de S/PDIF aansluiting.
Via S/PDIF kan je alleen de standaard Dolby Digital en DTS tracks doorsturen.
Om de volle 'uncompressed PCM' en overige HD standaarden door te voeren heb je HDMI nodig.
Dat begrijp ik, maar er wordt gezegd dat de Xbox One geen DD of DTS kan doorsturen (passthrough) en het alleen zelf kan coderen. Maar dan zou ik geen DTS of DD op mijn home cinema moeten zien. Of ging dat enkel over HDMI?
Ja, voor Dolby Atmos heb je HDMI nodig. En dat is ook waar het hier idd over gaat.
De bandbreedte van SP-DIF is namelijk te laag voor het doorsturen van méér dan 6 (5.1) kanalen.
Ik reageerde op deze statement "Bitstream passthrough kan momenteel geheel niet. Op de Xbox One. (Zelfde op PS4). "
Dat kan ook inderdaad niet, bitstream is niet mogelijk over S/PDIF. Passthrough gaat wel, maar bitstreaming is alleen mogelijk met HDMI.
Ah oke nu begrijp ik het, bedankt voor de verduidelijking.
Hm.. de ps4 heeft ondersteuning voor DTS-HD Master Audio 7.1.

Maar ja, als ik m aansluit via mn receiver krijg ik toch echt wel Atmos geluid via Atmos speakers die ik heb. Maar ik weet niet zeker of de ps4 het decodeerd of dat mijn receiver dat doet..
Dan is dat met een update toegevoegd. Toen ik dit enkele maanden terug teste deed de PS4 exact hetzelfde als de Xbox. Intern alles processen en dan outputten naar je keuze, maar geen bitstream passthrough.
Meeste Atmos receivers kunnen overigens Atmos upmix, voor bronnen die geen Atmos hebben. Je kan als het goed is in de info/status pagina's van je receiver nakijken of hij ook echt Dolby Atmos als input herkent.
Eigenlijk heel simpel te checken, als je ps4 menu geluidjes kunt horen tijdens de film (omdat je de controller bedient) en je versterker geeft desondanks DTS MA of TrueHD aan dan word het geluid opnieuw gemixed). Overigens hebben blurays en dvds de optie hun eigen geluidjes te leveren voor de menu's.

Of je console of je versterker decodeert geeft je versterker aan. Heb zelf een aantal verschillende versterkers gehad (Sony, Pioneer, Yamaha) en allemaal gaven ze netjes weer wanneer je PCM binnen krijgt (console decodeert) of bitstream formaat (versterker decodeert).
Wat veel makkelijker en goedkoper te implementeren is is de dolby prologic iiZ standaard. Een tweekanaalsoplossing met een hoogte algoritme. Ik denk dat een gemiddelde huishouden, maar zelfs liefhebbers, niet genoeg speakers hebben staan om al die kanalen weer te geven. Je moet een dedicated ruimte daarvoor hebben en een groot budget :)
Denk dat 't niet kan tippen aan een headset i.v.m. noise cancellation en dergelijke
Hoewel je met een geluidssysteem doorgaans wel minder warme oren krijgt dan met een koptelefoon op.
Hoewel je met een geluidssysteem doorgaans wel minder warme oren krijgt dan met een koptelefoon op.
Dan heb je 'm niet hard genoeg staan. Geluid = trilling = wrijving = warmte ;)
Geluid moet je niet alleen horen, maar ook voelen. ;)
"All Arround You"

(Of was dat DTS? 8)7 )

[Reactie gewijzigd door mission op 14 december 2016 09:35]

Een headset geeft je goed geluid voor relatief weinig geld maar een goede 5.1 installatie klinkt echt wel stukken beter.

Als je lekker aan het knallen bent wil je de explosies niet alleen horen, die wil je ook voelen.

Bovendien: iedereen een koptelefoon op z'n knar is ook niet echt heel gezellig film kijken.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 13 december 2016 13:27]

Dus... de nieuwe feature is dat het het signaal gewoon een zetje krijgt naar je versterker. Ik ging er eigenlijk vanuit dat dit al kon.
In de huidige situatie wordt het signaal op de Xbox gedecodeerd en als pcm doorgestuurd naar de versterker. Met de passthrough wordt de rauwe data van de blu-ray naar de versterker doorgestuurd, die het zelf ontcijfert en naar speakers doorstuurt.

Bij dingen als Dolby surround levert dit een iets beter geluid op, maar vooral bij Atmos is het voordelig, aangezien het systeem niet met geluidskanalen werkt, maar aangeeft waar het geluid in een bepaalde situatie precies vandaan komt ten opzichte van de luisteraar. Hierop kan een versterker zelf bepalen welke speaker of speakers het meest geschikt zijn om dit geluid naartoe te versturen.
Daarom, het lijkt me eerder een vreemde zaak dat dit nu pas een optie wordt. Ik gebruik al jaren bitstreaming omdat mijn versterkers een betere calibratie genieten als er gebruik wordt gemaakt van DTS/DD en de verschillende HD audio formaten.

Maar goed, het is wellicht minder schrijnend dan het volledig ontbreken van UHD BR in de PS4. Dit komt tenminste nog goed.
Aanvullend op wat faraga zegt;

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is HDMI-passthrough niet 100% passthrough. Er zijn hardwarematige eisen (mogelijk ook licentiegebonden) om dit te kunnen (en mogen) doen .

Dat is ook een van de redenen dat een raspberry pi de HD Audio formaten (DTS-HD / TrueHD en dus ook Atmos) helaas niet kan doorsturen. In het geval van de Pi is het daadwerkelijk een hardwarematige issue en kan daar helaas niets aan gedaan worden.
Ik hoop dat plex op de x1 ook geupdate wordt en zo mkvs met atmos kan afspelen (samen met het kunnen afspelen van 4k h264 en 4k h265 mkvs) anders zou het alleen zin hebben voor idd de 4k ultra hd blurays met atmos audiospoor (voorop gesteld dat je de setup thuis hebt)
Vergeet niet dat dit ook interessant kan zijn voor mensen met een wat duurdere versterker. Nu doet de xbox voor alles de decodering en stuurt dat dan uncompressed over de hdmi interface naar mijn versterker. Ik heb echter liever dat de xbox dat over laat aan mijn versterker. Die heb ik daar immers voor gekocht en doet waarschijnlijk deze taak een stuk beter dan de xbox kan doen, onafhankelijk van welk formaat er binnen komt.

In veel reviews wordt bv aangegeven dat het geluid van de xbox one S bij 4k films niet goed is, terwijl dat met een losse uhd player op dezelfde versterker wel goed gaat. Dat komt waarschijnlijk omdat de xbox zelf de decodering doet ipv dat aan de versterker over te laten, wat losse uhd players vaak wel doen.
Je moet de xbox wel op passtrough zetten en niet op. Dolby of dts decoding.
Met passtrough gaat de versterk het werk doen en klinkt het waarschijnlijk beter.
De xbox heeft nog geen passthrough... daar gaat het nu juist om dat die er bij komt.
Op dit moment heeft de xbox alleen uncompressed of bitstream. In het eerste geval decodeert de xbox het geluid, in het tweede geval hercodeert hij het geluid.
Ah dan heb ik dat verkeerd begrepen.
Nou ben benieuwd. Misschien lost dit dan ook die audio delay problemen op.
Kijk: nuttig info :) Ik kon namelijk al via de Xbox One S Atmos gebruiken, maar begrijp nu hoe dat zit en wat deze update gaat doen :)
Ik heb pas een xbox one s gekocht en merk inderdaad dat het soms qua datastroom naar mijn versterker (danon avr 2200) niet helemaal goed gaat. Soms lijkt het dat het geluid onderdrukt wordt waardoor geluid niet helemaal door komt. Hopelijk fixen ze dat ook bij deze software upgrade.
Mooi maar hopelijk lossen ze ook het lipsync probleem eens op. Anders leuk dat je atmos audio hebt geluid niet in sync is met het beeld is het super irritant.

Ik heb het wel Iets kunnen verbeteren maar het is nog niet helemaal perfect. Met een laptop ipv de xbox one werkt het wel goed.

Connectie loopt in alle gevallen via een Denon X4100 over HDMI Arc naar de tv.
Het lijkt echt aan de software van de xbox te liggen. Meerdere mensen melden al jaren problemen.
Microsoft doet nu voor 4k films wat Sony destijds met de Ps3 deed voor bluray. Wat een kapitale blunder van Sony die wat mij betreft de vooruitstrevende touch mist met hun pro.Jammer dat nergens vermeld wordt dat ook Dts:X straks mogelijk is....
Jammer dat nergens vermeld wordt dat ook Dts:X straks mogelijk is....
Je kunt over DTS hetzelfde zeggen als wat je over Sony zegt, die hebben behoorlijk de boot gemist door veel te laat hun object based audio formaat (DTS:X) beschikbaar te maken voor studio's en hardware makers. Dolby heeft met Atmos de markt wat dat betreft overgenomen van DTS die de markt in handen had met de DTS-HD MA codec.

Overigens volledig met je eens dat Sony een kapitale blunder heeft gemaakt wat 4K Blu-ray betreft.
Wanneer de functie naar alle gebruikers wordt doorgevoerd, is niet bekend. Vermoedelijk komt het beschikbaar tijdens de Creators Update, die in het begin van 2017 uit moet komen.
Neen. Dit is niet onderdeel van de Creators Update. Deze nieuwe functie werd voorbije week uitgerold naar Preview gebruikers als een patch op de Holiday Update (build 14393.2xxx) voor de Xbox One. Afhankelijk van wanneer Microsoft de volgende bugfix update uitstuurt naar alle Xbox One gebruikers zal deze functionaliteit ook al direct uitrollen. Dat gebeurd waarschijnlijk pas in januari (misschien nog in december, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk, hoewel het niet de eerste keer zou zijn), maar zeker niet met de Creators Update, previews voor de update moeten nog starten voor de Xbox One en zal sowieso in de 149xx+-reeks zijn, waarschijnlijk zelfs 150xx+.
Ik heb Dolby Atmos al eens geprobeerd in Overwatch. Enorme teleurstelling, ik had het gevoel dat ik in een visbokaal aan het spelen was.
Ik wens dat Microsoft weer directe hardware acceleratie zal ondersteunen voor geluidskaarten in de toekomst. Vroeger hadden bij onder Windows XP nog zaken zoals EAX en dergelijke. Tegenwoordig heb je niet zo veel meer aan een highend geluidskaart, behalve als je muziek produceerd. Dat is erg jammer.

Het wordt tijd voor nieuwe dikke geluidskaarten met hardwarematige Dolby Atmos :D
** Please Microsoft, breng de good old hardware acceleratie terug **
Eindelijk, ik was al zo gefrustreerd waarom mijn Onkyo receiver PCM aangaf wanneer ik een blu-ray afspeelde op mijn Xbox One S.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee