Apple heeft besloten om bevindingen van zijn onderzoeken naar kunstmatige intelligentie te publiceren en delen met de rest van de onderzoeksgemeenschap. Het bedrijf volgt daarmee het voorbeeld van onder andere Google en Facebook.
De zet is vrij ongewoon voor Apple, een bedrijf dat van oudsher altijd bijzonder veel waarde heeft gehecht aan geheimzinnigheid. Het ziet er echter naar uit dat de enige manier om de concurrentie op dit gebied bij te benen, is om onderzoeken te delen met de wereld en om tegelijk ook te profiteren van andere onderzoeken. Daarnaast zou de openheid een aantrekking hebben op goede ai-researchers, die hun bevindingen nu dus ook mogen publiceren, zo schrijft Wired.
Het voordeel ten opzichte van de concurrentie moet hem dan niet zitten in de technologie zelf, maar in de onderzoekers die de bedrijven in huis hebben en wat voor datasets de kunstmatige intelligenties hun deep learning-algoritmen op kunnen loslaten. Ook op het gebied van dataverzameling van klanten is Apple nooit zo agressief geweest als zijn concurrenten, maar daar moet mogelijk in de naam van datasets voor ai ook een einde aan komen.
Ruslan Salakhutdinov, voormalig onderzoeker aan de Carnegie Mellon Universiteit en tegenwoordig hoofd ai bij Apple, maakte de beslissing op dinsdag bekend tijdens een presentatie op de Conference on Neural Information Processing Systems in Barcelona.