CERN heeft voor de deeltjesversneller Large Hadron Collider een robotsysteem gebouwd waarmee inspecties aan de systemen zijn uit te voeren. Een soort lightrailsysteem met allerlei apparatuur aan boord doet onderzoeken in de 27 kilometer lange buis.
Het robotsysteem draagt de naam TIM, dat staat voor Train Inspection Monorail. TIM hangt aan het plafond en rijdt als een soort treintje door de buis van de LHC heen, met een maximale snelheid van 6 kilometer per uur. Volgens CERN kan TIM onder andere visuele inspecties aan de buis uitvoeren, maar kan het ook het zuurstofniveau, beschikbare bandbreedte en de temperatuur meten. Tevens is het mogelijk om als een soort treintje meerdere wagonnetjes mee te nemen door de buis. In een video wordt getoond hoe de robottrein zijn werk doet.
CERN heeft inmiddels twee TIM-units tot zijn beschikking voor het uitvoeren van inspecties. Het voordeel van het robotsysteem is dat er in real-time inspecties uitgevoerd kunnen worden in de tunnelbuis waar de LHC deeltjes versnelt. Dat zorgt ervoor dat er minder handmatige inspecties uitgevoerd hoeven worden, ook omdat TIM afbeeldingen en infraroodmetingen door kan sturen.
Door op hoge snelheid deeltjes op elkaar te laten botsen heeft CERN met behulp van de LHC een aantal nieuwe deeltjes ontdekt, waaronder het befaamde higgsboson. Sinds vorig jaar botsen, door een upgrade, deeltjes met een recordhoeveelheid energie op elkaar, waardoor de hoop bestaat dat er nog nieuwe vondsten worden gedaan.