In dit artikel praten we je bij over de Large Hadron Collider, de Europese deeltjesversneller die na een lange pauze voor upgrades weer is opgestart. We blikken kort terug op meer dan een decennium hoge-energiefysica en blikken vooruit op de nieuwe experimenten die door de upgrades mogelijk worden.
Op 22 april 2022, om 12.16 uur om precies te zijn, werden de eerste bundels deeltjes weer in de Large Hadron Collider rondgestuurd. Daarmee kwam een eind aan de tweede lange periode die als 'Long Shutdown 2' te boek staat. Die Long Shutdowns worden gebruikt om de LHC van upgrades te voorzien, zodat in de daaropvolgende 'Run' de kans op nieuwe ontdekkingen in de wereld van natuurkunde vergroot wordt.
Deze tweede Long Shutdown werd benut om de intensiteit van de botsingen in de deeltjesversneller te verhogen. Ook werd de energie, zeg maar de snelheid waarmee deeltjes botsen, nog een beetje verder verhoogd. Het is de bedoeling dat Run 3, die net gestart is, tot ergens in 2026 doorloopt. Twee nieuwe experimenten moeten, naast de bestaande detectors, op zoek gaan naar nieuwe deeltjes die tot dusver hooguit in theorie bestaan.
Voordat we kijken naar de aanpassingen in het volgens sommigen grootste en duurste wetenschappelijke experiment ooit, geven we een korte opfriscursus over wat een deeltjesversneller eigenlijk is en doet, en kijken we naar de staat van dienst van de LHC tot dusver. Daarna gaan we in op de upgrades die voor Run 3 zijn uitgevoerd en welke nieuwe experimenten zijn toegevoegd aan het complex.