Ontwikkelaar krijgt Android 7.0 werkend op OnePlus One

Een ontwikkelaar is erin geslaagd om Android 7.0 te draaien op zijn OnePlus One. Hij heeft een rom vrijgegeven waardoor anderen de software ook kunnen installeren, al is deze nog verre van stabiel. Het is nog niet bekend of de OnePlus One ook een officiële update krijgt naar Android 7.0.

De software is gepubliceerd op het ontwikkelaarsforum van XDA. Een ontwikkelaar met het pseudoniem updateing heeft de rom gemaakt, en deze kan geïnstalleerd worden door mensen die de bootloader op de OnePlus One hebben ontgrendeld en een custom recovery hebben geïnstalleerd. Wel waarschuwt de maker dat de software nog niet volledig functioneert. Zo werkt onder andere gps, hardware-encryptie en nog een aantal andere zaken niet.

Het is mogelijk dat de ontwikkelaar in de toekomst nog verbeteringen aanbrengt in de rom. Hij laat echter weten dat de software vooral bedoeld is om aan Android 7.0 te kunnen 'proeven'. Aannemelijk is dat er uiteindelijk een goed-werkende rom met de nieuwe Android-versie wordt gepubliceerd gezien de grote schare ontwikkelaars die alternatieve rom's bouwt.

Vooralsnog is niet bekend of er een officiële update naar Android 7.0 komt. De OnePlus One was de eerste smartphone van de Chinese fabrikant, die vervolgens werd opgevolgd door de OnePlus 2, OnePlus X en OnePlus 3. Google bracht de nieuwe Android-versie, met de naam Nougat, vorige week uit.

Nougat

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

28-08-2016 • 10:24

105

Reacties (105)

105
102
52
3
1
36
Wijzig sortering
Ik had het al gesubmit, maar volgens Android Authority zal Qualcomm geen drivers uitbrengen als fabrikanten daar niet om vragen / voor betalen. Het lijkt een kat en muis spel te zijn geworden waar de consument de dupe van is.
De meeste Android fabrikanten schrijven een telefoon al na 2 jaar af, waardoor de kans zeer klein is dat je 2 jaar na de release nog een software upgrade krijgt. Met een beetje geluk krijg je nog wel een (beveiligings-) update binnen (= een verbetering binnenin de huidige Android versie). Daarnaast krijgen veel courante telefoons toch pas 3-9 maanden, na de nieuwste Android release, een upgrade. Zolang dat niet sneller gaat, is het wel te begrijpen dat de huidige telefoons van 2 jaar oud, geen upgrade krijgen.
Het is ook jammer dat de 2015 telefoons met de 800/801 soc waarschijnlijk ook geen upgrade krijgen zoals de OnePlus -X en Fairphone 2 vanwege de toen al verouderde processor. Ik hoop dat deze 2 bedrijven nog met een officieel statement komen, zodat de consument weet waar hij/zij aan toe is als de telefoon nu nog wordt aangeschaft.

http://www.androidauthori...napdragon-800-801-712930/

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 26 juli 2024 02:33]

Dat is het het hele idee van open source, de community kan (als er voldoende belangstelling voor is) zijn eigen drivers schrijven.
Dat is wel lastig hoor, en met reverse engineering kom je ook maar zo ver.
Zoals je zegt de consumet is hier de dupe van wel niet toch maar dan niet spelletje tussen chip fabrikant, telefoon fabrikant en google.

google is eigenaar van de merknaam android en hoewel iedereen de software kan gebruiken is het merk een ander verhaal. Wil google dit soort problemen uit de wereld helpen zouden ze gewoon updates kunnen eisen van fabrikanten. Bijv minimaal 3 jaar.
Zo niet mag je de merknaam google niet meer gebruiken.

Klink logisch maar google zal dit niet doen. doel van google is immers android aan de man krijgen liefst met google store en vooral de zoekmachine want met die 2 en vooral de laatste verdiend men geld.

Google zal het update belied verder worst wezen, want wel alternatief is er voor android. Voor de massa niets en de vraag is of dat gaat komen.

Dus niet alleen hardware fabrikanten zijn schuldig ook google die de naam android te grabbel gooit zonder fatsoenlijke updates te eisen voor het gebruik van de naam android.
google is eigenaar van de merknaam android en hoewel iedereen de software kan gebruiken is het merk een ander verhaal. Wil google dit soort problemen uit de wereld helpen zouden ze gewoon updates kunnen eisen van fabrikanten. Bijv minimaal 3 jaar.
Zo niet mag je de merknaam google niet meer gebruiken.
Klinkt leuk, maar wat is de 'penalty'?
Maar los daarvan, ga naar een van de best verkopende Android toestellen ter wereld en zoek op Android: Samsung Galaxy S7
0 (NUL!) keer een verwijzing naar Android.

Kijk je naar bijvoorbeeld de iPhone of de Lumia 950, dan kom je op beide sites verwijzingen tegen naar zelfs het versie nr van het OS.

Android is een 'bijzonder' beest. Google heeft maar beperkt macht en als ze teveel macht uitoefenen ga je meteen mededingingsproblemen krijgen.
Het probleem ligt in eerste instantie bij de SoC producten, daarna bij de fabrikanten en als derde heb je dan nog een keer Google. Het is wachten totdat er een SoC uitkomt met fatsoenlijke drivers in de mainstream kernel. Dan kan de RaspberryPi ook meteen over.

Overigens het bizarre is dus wel dat Qualcomm dusdanig veel geld vraagt voor een driver/kernel update dat NIEMAND in de markt dat kan betalen (Zelfs Google/LG niet). Hoogstwaarschijnlijk een 'per SoC'-fee, want anders zou een bedrijf als Samsung prima instaat moeten zijn om dat een keer 'mee te onderhandelen' als ze weer enkele tientallen miljoenen SoC's bestellen.
Android is een 'bijzonder' beest. Google heeft maar beperkt macht en als ze teveel macht uitoefenen ga je meteen mededingingsproblemen krijgen.
Klopt als google bijv gaat eisen dat google eigen services verplicht aanwezig moeteen zijn of andere google zaken. Die zorgen dan voor mindert keuzevrijheid van de consument en zorgen dat andere aanbieders de markt uit gedrukt kunnen worden.

Updatebeleid eisen is echter heel iets anders. Dat is in het belang van de consument en aangezien het een os update is doet men ook ook andere aanbieders geen kwaad mee.
De meeste drivers zijn al geupstreamed, dus hoef je niet meer van Qualcomm zelf te krijgen, maar kan je gewoon in Linus' officiele tree vinden.
Grootste probleem is de Adreno GPU driver. Maar als Qualcomm zelf geen GPU drivers meer uitbrengt voor nieuwere kernels/userlands, kan je (als ROM ontwikkelaar) wellicht nog overstappen op de Freedreno driver.
In elk geval is hier iemand daarin geslaagd, maar dat is vast ook mede dankzij Sony's goede samenwerking op open source vlak.
Het gaat dus om het feit om door de Google Play certificatie te komen je telefoon de Vulkan API moet ondersteunen. Het grappige is dat Google deze regel zelf ontziet bij de General Mobile Android One 4G, die ondersteunt net zoals de 800/801 geen Vulkan.
Daarom ben ik maar wat blij met m'n S6 die ik een maand of wat na de release heb gekocht, dus nu langer dan een jaar geleden. Heb ondertussen de Marshmallow update gehad en straks de Nougat update. Die S6 gaat nog wel even een tijdje mee op deze manier! :*)
Ik denk dat het net iets anders ligt. En dan dezelfde bron aangenomen als jij
Mrjraider in 'nieuws: Ontwikkelaar krijgt Android 7.0 werkend op OnePlus One'
Ik denk dat de speculatie molen wat aan de harde kant draait en dat de reden voor het "niet uitbrengen van Android 7.0" toch een stuk simpeler ligt.

In het artikel van Android Authority word gesproken over Google en hun verwachtingen
. So what is the Google CTS? For OEMs to get Google’s seal of approval (and have access to things like the Play Store) each OEM needs to conform with the Android Compatibility Definition Document (CDD), which basically sets down the rules about the software and hardware requirements of a compatible Android device. Then the device needs to pass the Compatibility Test Suite, the CTS.
Vanaf Android 6.0 is full encryptie een vereiste aan het worden. Voorkeur geniet hardware matig. Dit was overigens nog geen verplichting. Wel moest hing er een performance eis aan vast. Waardoor ook minder krachtige soc gewoon Android 6.0 mochten draaien.
However, there were some exemptions which allowed older devices to run without storage encryption. The CDD also stipulated a performance level for this encryption “for device implementations supporting full-disk encryption and with Advanced Encryption Standard (AES) crypto performance above 50MiB/sec.”
Vanaf 7.0 is single file encryptie mogelijk. Wat dus weer meer van de soc verwacht.
Android 7.0 Nougat implements file-based encryption, meaning that individual files are encrypted rather than the whole file system. File-based encryption allows Android to use more fine-grained encryption policies and it also enables Direct Boot. At the time of writing this article the CDD for Android 7.0 isn’t available, but you can pretty much guarantee that there is an AES crypto performance level specified and that the CTS will test for it
Dat qualcomm met een "kastje naar de muur" statement komt laat weer perfect zien wat er mis is in het Android update mechanisme.
Qualcomm Technologies, Inc. works closely with our OEM customers to implement and support varying versions of the Android OS across our Snapdragon chipsets. The length of time a chipset is supported and the upgradable OS versions available to consumers are subject to the OEM product lifecycle. We recommend you contact your device manufacturer or carrier for information on support for Android 7.0 Nougat.
Dat werkt niet....

Als we dan even logisch gaan nadenken da kan je tot de volgende conclusie komen. fabrikanten die toestellen hebben met de 800/801 soc komen waarschijnlijk niet door de CTS van Google heen. Wat betekend geen toegang tot Google services en dus geen playstore en applicaties. En dat willen fabrikanten niet.
Dit word bevestigd (soort van) door Sony:
Yeah, this is sad but we don’t want to play the blame game which means that we can’t say more about the technical limitations. Even if we really wanted to give you N on the z3(c), we wouldn’t [have] been able to do it. Not if we wanted to pass the Google CTS"
Samengevat: is qualcomm schuldig? NEE
Zijn de fabrikanten schuldig? NEE
het ligt aan Google en hun eisen. Daar kan je weinig aan doen ;)

Bovenstaand komt uit het theorie en speculatie artikel van AA: klik

Het is puur connecting the dots. Geen idee of het klopt natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Mrjraider op 23 juli 2024 11:50]

Ik ben het met je eens echter snap ik niet hoe men het onderstaande zal gaan implementeren bij bijvoorbeeld de low-end Snapdragon 210 en 415 cpu's.
Vanaf 7.0 is single file encryptie mogelijk. Wat dus weer meer van de soc verwacht.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 26 juli 2024 02:33]

Blijkbaar wordt dat hardware matig ondersteund en is dat beter geoptimaliseerd. Hoe dan ook het is krom, dat is een ding wat zeker is.

[Reactie gewijzigd door Mrjraider op 26 juli 2024 02:33]

Dit vind ik toch wel heel erg bijzonder. Bij de buren wordt gesproken van dat Android Nougat nooit zal werken op toestellen met een SD 800 en 801, omdat Qualcomm geen graphics updates uit wil brengen. Hoe kan het dan dat een ontwikkelaar het dan toch is gelukt op een OnePlus One met een SD 801?

[Reactie gewijzigd door Sandert98 op 26 juli 2024 02:33]

Ook voor de Jiayu S3 met een MediaTek SoC is een custom rom Android 7.0 ontwikkeld.
http://forum.xda-develope...-n-jiayu-s3-plus-t3448724

Android N draait prima op oudere toestellen. Vulkan ondersteuning vanuit de SoC is geen vereiste.

Een SoC krijgt pas de kwalificatie van Android N waardig als het door de Google CTS komt. Omdat het voor Android N apps is toegestaan om alleen Vulkan te gebruiken, zullen dus niet alle specifiek voor Android N ontwikkelde apps op de 800/801 SoC draaien. En dus niet officieel als Android N compatible bestempeld mogen worden door Google. Maar dat wil dus niet zeggen dat Android N niet op de 800/801 kan draaien. Dat kan vermoedelijk prima, als Qualcomm dat wil. Het enige is dat Android N apps puur gebaseerd op Vulkan niet hierop draaien.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 26 juli 2024 02:33]

Op Android Authority hebben ze een artikel geschreven en daar vermoeden ze dat niet Vulkan het probleem is maar waarschijnlijk het ontbreken van ondersteuning voor hardwarematige encryptie. Dit lijkt mij een plausibele reden aangezien de Nexus 6 en 9 beide Android 7 draaien maar geen ondersteuning voor Vulkan hebben. Door het ontbreken van hardwarematige encryptie in de SD800/801 kunnen die apparaten vermoedelijk niet aan de minimale prestatie-eis voldoen voor full disk encryptie & file based encryptie (nieuw in Nougat).

[Reactie gewijzigd door Jorick op 26 juli 2024 02:33]

Toch jammer, want ik ken echt niemand die de encryptie op zijn of haar telefoon aan heeft gezet. Zelf heb ik het een keer geprobeerd, maar nadien (S4) moest ik altijd een wachtwoord invoeren ipv een cijfercode of patroon en dat vond ik toch lastig. Daarnaast duurt het een eeuwigheid voor je telefoon encrypted is en heb ik al het idee van laat maar zitten.
Sinds Android 6.0 is encryptie voor de meeste (behalve enkele low/mid-range) devices verplicht. Iedereen die dus een redelijk recente telefoon heeft heeft dit standaard aan staan, ook al weten de meeste mensen (waaronder jij) dit dus niet.

Vanaf Android 7.0 zijn de systeem eisen voor deze encryptie omhoog geschroefd om op per-file-basis encryptie toe te passen ipv WDE (Whole Disk Encryption), kennelijk kost dit meer systeem resources.

De reden dat SD800/801 dus geen officiele update krijgen naar Android 7.0 is omdat deze SoC's de per-file-basis encryptie niet (hardwarematig) aankunnen. Als die encryptie alsnog toegepast zou worden zou je waarschijnlijk een enorme performance degradation krijgen.

Edit: Definitie WDE toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Coffee op 26 juli 2024 02:33]

Kun je die versleuteling niet uitzetten in Android 6 dan, als gebruiker? En in Android 7? Zoiets moet toch de beslissing van de eigenaar zijn, niet van Google?
De versleuteling kan volgens mij inderdaad niet uitgezet worden. Tenminste, niet standaard. Je kunt de versleuteling wel uitzetting door gebruik te maken van een aangepaste versie van het OS te flashen, hier heb je dan (vaak) wel TWRP voor nodig.

Overigens zie ik geen reden waarom je dit zou doen. Telefoons waarbij dit verplicht is ondersteunen het in de Hardware, waardoor je performance er niet onder zal (moeten) lijden.

Edit: In android 7.0 weet ik niet of dit wel of niet kan. Mijn reactie hierboven zijn op basis van oud bevindingen die ik heb gemaakt op mijn Oneplus 2, welke 5.0/6.0 draaide

BTW Android 5.0 had encryptie ook al standaard aan staan.

[Reactie gewijzigd door Coffee op 26 juli 2024 02:33]

Mijn OnePlus One, had dat altijd uitstaan, zelfs als ik de stock 5.0-6.0.1 flashte, deze ROM van updateing heeft het ook uitstaan. Overigens staat in deze ROM SELinux op permissive, want anders crasht de hele ROM, hierdoor werkt de camera (videos) momenteel niet.
Ik vraag mij dan af of de meegeleverde Google apps dan wel gaan werken in dat geval, zijn die dan nog niet op Vulkan gebaseerd?
Als deze op vulkan gebaseerd zijn, zullen ze op het gros van de toestellen spontaan niet meer functioneren.
Besef dat meer dan 75% een niet vulkan-capabele SoC hebben. Als dus de G-Apps op vulkan gebasseerd gaan worden, heeft Google een probleem.
Dat zou niet zo fijn zijn, mijn toestel heeft bijvoorbeeld een 801 en is amper 1,5 jaar terug uit, nu heb ik 6.0 erop maar ik twijfel door de Vulkan api of een CM 7.0 Rom op ten duur installeren erdoor wel zo slim is.
Ik zou me voorlopig niet druk maken. Google is niet gek. Aangezien de lowend toestellen de komende tijd (meer dan 1 jaar) SoC's bevat die vulkan niet ondersteunen.
Zucht. Gesloten code weer huh. Als die drivers open source waren (zoals de licentie vereist) dan zou het dus wel mogelijk zijn? Bizar.
Is dat vereist? Voor zover ik weet is het gewoon legaal om closed source software te schrijven voor een open source OS.
Tuurlijk maar kernel drivers niet. Jammergenoeg is er bijna niemand die ze hiervoor aanklaagt du's het issue schering en inslag.
De Linux kernel is nou eenmaal modulair opgezet en voor zover ik weet mag je volgens de GPLv2 gewoon closed source libraries aanroepen vanuit de kernel?
De kernel functies zijn 'getagged' met gpl-of-publiek. Als je GPL functies gebruikt moet je code ook gpl zijn. Het is niet mogelijk een Filesystem, graphics driver etc te schrijven zonder gpl-only functies. NVIDIA heeft daar omheen gewerkt met een 'shim', een tussenlaag. Echt een oplossing is het niet daar het overduidelijk een truc is om om de GPL heen te werken en een rechter zal dat echt niet accepteren, maar nvidia heeft een unified win/mac/linux driver dus het is ook moeilijk te beweren dat hun driver een afgeleide van de kernel is. Ondanks de shim en het los staan van hun driblver is er vrijwel niet een distributie die het aandurft om de nvidia drives mee te leveren met de kernel. Ik heb bij SUSE gewerkt ende advocaten daar willen het absoluut niet toestaan, op zijn best is het erg grijs gebied en risicovol.

Wat Qualcomm klanten doen, graphics drivers van Qualcomm meeleveren met hun Android apparaat, zonder shim, met drivers specifiek voor Linux geschreven - er is geen twijfel dat dat niet in lijn is met de GPLv2 licentie van de kernel.

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 26 juli 2024 02:33]

Waarom trekt niemand dat dan voor de rechter? Qualcomm is een schathemeltjerijk bedrijf, als de case zo duidelijk is zijn er miljoenen te verdienen voor de class-action jurist die het aan de rechter voorlegt.
1. Je krijgt eigenlijk zelden of nooit geld. Het gaat er meestal om om de overtreding te beëindigen en code te krijgen.
2. Je moet copyright op de code hebben. Dat is meestal het geval voor bedrijven en die zoeken lang niet altijd ruzie met Qualcomm.
3. Het kost veel tijd en geld.
4. Gebeurt desondanks well: http://gpl-violations.org en https://lwn.net/Articles/696936/ bijvoorbeeld.

Edit: er schijnt in Duitsland wel in elk geval 1 GPL troll bezig te zijn die het wel voor het geld doet en miljoenen binnenhaalt. Maar het is lastig - in de community wil men dat bedrijven open source gebruiken en bangmakerij met rechtzaken schiet niet op. Maar je wilt dan weer wel dat ze zich aan de regels houden, hè, anders schiet het ook niet op.

Dat is het dilemma waar we een beetje mee zitten. Er is echt flink discussie en soms zelfs ruzie over dit onderwerp tussen mensen die harder willen zijn naar overtredingen (waaronder het Software Freedom Law center met Bradley Kuhn) en partijen die liever geen gedoe willen zoals de Linux Foundation en Google.

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 26 juli 2024 02:33]

is helemaal niet vereist..
het aanpassen van een oos misschien maar drivers zelf niet tenzij het drivers van linux zelf zijn wat het niet zijn..
Graphics zijn wel linux drivers, net als alles wat verder met de SOC integrqtie te maken heeft. Dus als Qualcomm geen updates doet zou je om de Source moeten kunnen vragen en als je die niet krijgt van je distributeur/ verkoper zijn ze in overtreding van de GPL en verliezen het recht op distributie. Maar als niemand er een fuck om geeft blijft het zoals het is.
Zucht. Gesloten code weer huh. Als die drivers open source waren (zoals de licentie vereist) dan zou het dus wel mogelijk zijn? Bizar.
Waar baseer jij op dat het verplicht is om die driver open-source te maken?
De licentie van de Linux Kernel is GPL. Als je GPL code distribueert moet het geheel (alles wat gecompileerd is als 1 programma of in de zelfde address space werkt) onder de GPL verspreiden. De GPL staat elke ontvanger toe om om de gehele code te vragen onder de GPL voorwaarde. Als de distributeur dit niet levert mag hij/zij de code in kwestie (Linux) niet langer distribueren.

Zie ook mij antwoord op andere vragen in dit draadje.
dat word dan binnenkort android 7.0 op mijn jiayu s3 (non-plus versie)
zetten (3GB model)

hoop dat er een 100% functionele rom komt. (dat de missende features er alsnog op komen)
de S3 (advanced) en de S3+ zijn hardwarematig: bijna gelijk
http://www.devicespecifications.com/en/comparison/dd1b528d8

volgens de maker is het plan om volgende week een release voor de S3 advanced, uit te brengen.

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 26 juli 2024 02:33]

het zal vast mogelijk zijn om de vulcan geïntrigeerd dingen uit te schakelen. Maarja of dat dan nog waarde heeft om naar android 7 te gaan, is wel weer de vraag.

overigens vind ik slecht van qualcomm dat ze deze chip niet meer gaan ondersteunen, de telefoons worden nog gewoon verkocht voor dik €300,-

kijk als deze telefoons nog nieuw €100,- kost kon ik het begrijpen. Maar nu betaal je een mep geld voor een toestel zonder updates en dan nog niet te spreken over de telefoons die nog maar een paar maanden 2 jaar oud zijn...

Ik vraag me het af waarom het eigenlijk zo lastig is bij de telefoonmarkt... op een desktop of laptop krijg je gelukkig nog na 2 jaar wel updates en is het na 5+ jaar zelfs nog mogelijk om de nieuwste besturingssysteem erop te krijgen...
We roepen allemaal dat de ondersteuning stopt en dat het verschrikkelijk is dat er geen updates meer komen.
Je toestel zal er niet minder om werken. Je kunt internetten, facebooken, spelletje spelen, agenda bijhouden en zelfs bellen.
Die functionaliteiten zullen het gewoon blijven doen.

Maar ja, we zijn niet voor niets tweakers...wij willen vooruit.
Anoniem: 145867 @jqv28 augustus 2016 11:41
Neem dan een speciale abo waarbij ook continu je hardware geupgrade zal worden. Waarom alleen maar hierom zeuren bij software? Security updates is een ander verhaal.
Maar men zeurt altijd om de nieuwste functies en features in plaats van security updates.
Wanneer een bedrijf een mobiel uitbrengt met Android 5. En wel altijd de security updates geeft van 5. Maar niet upgrade naar 6 of 7. Is dat dan slecht??? Terwijl de security updates er wel altijd komen.

Verwende mensen die gewoon de nieuwste features graag gratis voor niks willen. Die security updates kan hun NIKS schelen.
Vroeger kreeg niemand een update van zijn Nokia S40 OS, het is meer dat mensen inmiddels een Windows/OS X gewend zijn waar je nog tien jaar kan upgraden naar de volgende versie.

Upgrades zijn ook niet op alle hardware beter, ik heb nu bij vier Android toestellen een nieuwe versie gekregen, en eigenlijk was het nergens een stap vooruit (op het fixen van die idiote SD card restricties van 4.4 na).
Vroeger kreeg niemand een update van zijn Nokia S40 OS, het is meer dat mensen inmiddels een Windows/OS X gewend zijn waar je nog tien jaar kan upgraden naar de volgende versie.
En juist bij Windows 10 loopt iedereen massaal te jammeren dat ze niet willen upgraden, terwijl bij Android constant gejammerd word dat ze niet kunnen upgraden :')
Ik hoop dat mijn 1 maand oude OnePlusOne 3 wel naar Noga gaat.
Ik verwacht van wel, maar wil het nu voor alle zekerheid toch weten.
Zeker weten doe je natuurlijk niet tot je de update aan het downloaden bent, maar ik zou er maar van uit gaan dat dat goed komt. Mijn OPO draait nu Android 6.0.1, en die draaide Android 4 toen ik hem kreeg.

Oneplus lijkt redelijk lang support te leveren, en zelfs als er geen officiële update uitkomt (voor mijn OPO zeer goed mogelijk maar voor jouw OP3 zeer onwaarschijnlijk) is de ROM scene voor de Oneplus telefoons zo groot dat er zeker wel een stabiele onofficiële Android 7 (of 8, of 9) update uitkomt.
Het gaat over software waar altijd bugs in zitten. Sommige bugs zullen dan nooit opgelost gaan worden. Het is te hopen dat je nog security updates krijgt. Het hele gekloot (en dat is het gewoon) met de Android updates is te gek voor woorden. Als je een PC koopt van 600 euro met Windows erop verwacht je toch ook gewoon updates na 2 jaar? Daar is toch ook niet het antwoord, ja sorry, misschien krijg je nog wat updates voor je virusscanner maar we stoppen met de Windows ondersteuning. Koop maar weer een nieuwe PC of zet er Linux op....
Ik ben er zo langzamerhand wel een beetje klaar met dit gerommel in de marge. Ja ik kan er cyanogenmod erop zetten maar dat blijft een geklungel...
Ik hoef overigens geen nieuwe functionaliteiten want er verandert nooit zoveel tussen de Android versies. Het is in mijn beleving voornamelijk cosmetisch en niet alle wijzigingen zijn een verbetering.
Nougat zelf zou geen probleem moeten zijn, het probleem zit hem in de certificering als ik dit artikel moet geloven: http://www.xda-developers...ia-first-unofficial-port/

Overigens een behoorlijk grote fout aan de kant van Google, toestellen als de OPO en Galaxy S5 kunnen qua performance nog een behoorlijke tijd mee.
Nouja fout... Als je toestel volledig compatible zijn met N moet je simpelweg OpenGL ES 3.1 en/of Vulkan ondersteunen. Hoe zou je er over denken dat je een N update hebt gekregen van je OEM, maar dat veel N apps niet werken omdat je ondersteuning mist. Dat is wat de CTS dus probeert te voorkomen.
Naast verantwoordelijkheid voor software en certificering heeft Google wat mij betreft ook een verantwoordelijkheid richting duurzaamheid. Door deze apparaten niet te certificeren geven ze eigenlijk (met Qualcomm) het signaal af dat duurzaamheid ze niets interesseert en dat wat hen betreft toestellen van 2,5 jaar oud de vuilnisbak in kunnen.
Nee? Want je toestel werkt ineens niet meer?
Het toestel werkt natuurlijk wel maar is minder bruikbaar en, belangrijker, minder veilig.

De realiteit is dat de fabrikanten dit als excuus zullen gebruiken om geen updates te hoeven maken. Had Google de certificering niet van Vulcan af laten hangen (75% oid van de Android apparaten kunnen er toch niets mee) dan hadden we als consument meer leverage gehad om om updates te vragen.

[Reactie gewijzigd door oef! op 26 juli 2024 02:33]

Dat hebben we gezien bij LG ja, G2 met Snapdragon 800 die is blijven steken op Lollipop 5.0 met een gigantisch geheugenlek. Nee, al was het mogelijk geweest, dan zouden nog veel OEMs hun 800/801 toestellen droppen waarschijnlijk.

En hoezo minder bruikbaar? Niet zo dramatisch doen joh. Het toestel werkt nog net zo als eerst. Minder veilig vind ik dan een betere reden, maar goed er zijn flagships van 500+ euro die niet eens op de laatste security patch zitten... Blijft altijd een probleem dus.
Het is aan de open source community om hier wat aan te doen, die kunnen een fork maken die wel op oude toestellen werkt, etc. Google valt hier niks te verwijten. Open source betekent niet dat anderen het werk maar moeten doen.
Het is aan de open source community om hier wat aan te doen, die kunnen een fork maken die wel op oude toestellen werkt, etc. Google valt hier niks te verwijten. Open source betekent niet dat anderen het werk maar moeten doen.
Alleen krijg je dan apps die juist de functionaliteit nodig hebben die eruit gesloopt is en dan krijg je dat gedonder weer.
Inderdaad vreemd, omdat het in de basis ook dezelfde grafische chips zijn. Bij Qualcomm is het de Adreno (rAdeon gehusseld) die ze ooit van AMD overgenomen hebben.
Dat is wel zo lang geleden, de huidige Adreno arch is inmiddels zo anders dat het weinig meer met AMD van doen heeft (en zeker niet de met huidige desktop GPU arch).
Dat wel, maar de 800 en de opvolgers zullen wel wat op elkaar lijken.
Maar goed, zelfs testen zal misschien al teveel moeite zijn. Helaas.
Qualcomm ondersteunt deze chips nog wel, maar niet meer voor Android 7.

Verder krijg je nog gewoon updates, maar niet voor Android 7.

Vergelijk het hiermee. Toen DirectX 12 op Windows uit kwam, waren er nog legio videokaarten te koop die alleen DirectX 11 ondersteunden. Daar betaalde je nog gewoon de volle mep voor.

Ging jij toen ook de barricades op?
Daar gaat het niet om. Met een videokaart die geen DX12 ondersteunt kun je prima je OS upgraden.
Ik vraag me het af waarom het eigenlijk zo lastig is bij de telefoonmarkt... op een desktop of laptop krijg je gelukkig nog na 2 jaar wel updates en is het na 5+ jaar zelfs nog mogelijk om de nieuwste besturingssysteem erop te krijgen...
Nu is het ook zo dat de telefoonmarkt in de afgelopen 5 jaar véél grotere stappen heeft gezet op het gebied van performance dan de PC/Laptop markt, relatief gezien (veel mensen zeggen ook dat iig CPU performance improvements stagneert).
Een technische reden wordt sneller geaccepteerd dan een commerciële reden.....
Uiteindelijk is het gewoon een commerciële reden want na max 2 jaar moet er een nieuwe telefoon gekocht worden. geld moet blijven stromen.
Volgens mij is het hetzelfde idee als wat MS en bepaalde PC-graphics fabrikanten al zo'n 15 jaar samen doen. Sinds de komst van 3d-hardwareversnelling wordt het direct aansturen van graphics-hardware buiten bereik van de eindgebruiker gehouden met meerder lagen van software. Wat in de media 'support' wordt genoemd is in feite het van het slot halen van een deur die er voor de functionaliteit helemaal niet hoeft te zijn.
Sinds de komst van 3d-hardwareversnelling wordt het direct aansturen van graphics-hardware buiten bereik van de eindgebruiker gehouden met meerder lagen van software.
Op zich klopt dat, maar het gehele OS is een abstractie tussen de hardware en de eindgebruiker. Daarnaast zal 99,9% van de gebruikers nooit direct met de hardware willen communiceren en dat altijd door applicaties laten doen.
Graphics API's zoals OpenGL, DirectX en Vulkan zorgen voor een common interface tussen de GPU drivers en het OS. Het is juist hierdoor dat je een applicatie kunt ontwikkelen zonder dat je voor elke specifieke gpu alles aan moet passen. Deze gpu specifieke zaken worden door de gpu fabrikant doormiddel van een driver gedaan.

Je denkt toch niet werkelijk dat het doenbaar is om voor elke mogelijke GPU je programma te gaan aan passen?
Daarnaast wordt er op vaste configuraties (Denk aan consoles) altijd een uitgebreidere interface geschreven met meer opties. Dit is dus precies wat DX12 en Vulkan nu ook doen, alleen dan voor de PC. het enige wat Vulkan en DX12 anders maakt is dus een flexibelere interface waar de developer zelf meer aan kan passen. Nee, je kan nog steeds niet op hardware level registers enz. aanpassen, maar dat moet je ook niet willen. Dat is tegenwoordig compleet ondoenbaar.
De PC wereld is tegenwoordig absoluut niet meer spannend. Mijn huidige machine (2600K met 16 GB en een 7950 videokaart) stamt al weer uit 2012 en ik ben nog niet tegen (onoverkoombare) grenzen aangelopen. Vervanging is totaal niet zinvol (cpu max 30% sneller) en het is eigenlijk wachten tot de cpu/moederbord kapot gaat.
Vroeger kon je elk 2/3 jaar een nieuwe PC kopen die gewoon 3-5 keer sneller was. Die tijden zijn allang voorbij. Eerlijk gezegd is het tegenwoordig een stuk saaier... :'(
Inderdaad, dit is het eerste waar ik aan dacht ?

Of de GFX ondersteuning is nu ruk of het werkt wel gewoon |:( (omdat die Vulkan API voor de GFX is.

"- Vulkan™ API: Vulkan API is a real game changer with high-performance 3D graphics. See apps leap to life with sharper graphics and eye candy effects."

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 26 juli 2024 02:33]

Op de Nexus 5 is het ook al werkend :)
Waarschijnlijk op diezelfde manier als dat er nu vrij stabiel Android 6.0 op een Galaxy Nexus draait door middel van CM.

Bedenk dit, laatste update voor de Galaxy Nexus was Android 4.3.

Het kan ook gewoon wel, dit is puur een commerciële reden om de ondersteuning te laten vallen, al vind ik dit schandalig aangezien 800/801 amper 2 jaar oude SoC zijn.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 26 juli 2024 02:33]

Dit is zeker niet puur een commerciële reden, in ieder geval niet direct. Google kan met android wel (op het gebied van security) achter blijven lopen op Apple (welke wel in elke telefoon encryptie toepast), maar als Google dit te lang doet gaan mensen weer klagen dat er niet aan security gedacht wordt.

Ik ben het eens dat Google ervoor had moeten kiezen om de transitie naar encryptie gradueleren toe te moeten passen, maar dat was tegelijkertijd door alle verschillende OEM enorm moeilijk geweest zonder het direct af te dwingen.

Kortom: Goede zet van Google om dit te doen, als liet de manier hierop wellicht wensen over.

Edit: Ik had eerst verwezen naar WDE, al was dit al verplicht in android 6.0. Ik heb dit nu aangepast naar "encryptie"

[Reactie gewijzigd door Coffee op 26 juli 2024 02:33]

Dat is niet helemaal waar. Nougat zal prima werken op de SD800 serie, maar Qualcomm weigert bepaalde drivers te porten, graphics drivers geloof ik. Dat zorgt ervoor dat Google die versies niet wil ondertekenen. Zolang je die specifieke technologieën niet nodig hebt kan je prima Android 7 draaien.

Edit:
Tl;dr
Support voor Vulkan ontbreekt op de 800 serie, Qualcomm wil niet updaten, en dus kan Google geen officiele update uitbrengen. Ontwikkelaars kunnen dat wel, doch zonder Vulkan.

[Reactie gewijzigd door Tr4il op 26 juli 2024 02:33]

Support voor Vulkan ontbreekt op de 800 serie
Dat kan het probleem niet zijn, de Nexus 9 krijgt immers wel een update naar Nougat.
Kan mij niet voorstellen dat het voor qualcom het ontwikkelen van een drive nou een hele grote inspanning vergt... het is gewoon een politiek spelletje geworden.
Ik dacht dat alle snapdragons 800 en 801 geen upgrade konden krijgen?
Kan dus prima blijkbaar...
Voor de Nexus 5 met SD 800 was ook al een rom gemaakt met Android 7.0 en nu de oneplus one kennelijk is er een manier om het werkend te krijgen
Zie mijn reactie hierboven, ik heb t een beetje uitgelegd ;)
Top! Duidelijk verhaal _/-\o_
Nee dat kan niet want geen enkel toestel zal door de CTS komen.
De 1e post is geüpdate want GPS werkt blijkbaar wel maar het kost wat tijd om een fix te krijgen.
Ik veronderstel dat de compatibiliteit van games etc die gebruik maken van de Vulkan API niet goed zal zijn. Ik vind er niets over terug in de thread, maar ik ga ervan uit dat er enkel ondersteuning is voor OpenGL ES 3.2.
Nougat of niet, ik vind het geweldig hoe Cyanogen een 300-euro-toestel uit begin 2014 netjes blijft voorzien van (beveiliging)updates. Afgelopen week weer netjes de security patch van Augustus mogen ontvangen. En er zijn volgens mij maar weinig toestellen die 3 volledige android updates hebben gekregen (KitKat, Lollipop en Marshmallow). OnePlus zelf loopt met hun eigen OxygenOS steeds achter de feiten aan, tot grote frustratie van de X, Two en Three gebruikers.

Voor OnePlus One gebruikers zou het zomaar eens goed uit kunnen komen dat Cyanogen onlangs flinke deuken in haar imago heeft opgelopen. Ik heb sterk het vermoeden dat het steevast uit blijven brengen van updates voor 'hun' toestellen onderdeel is van een strategie om hun imago weer op te vijzelen.

Goed nieuws dus dat Nougat, ondanks de geruchten, ook werkend te krijgen is op oudere chipsets. Wanneer de Cyanogenmod community het voor elkaar krijgt een redelijk stabiele versie van Nougat in elkaar te draaien, is het voor Cyanogen natuurlijk peace-of-cake om daar nog een release voor de OnePlus uit te persen. Al zouden ze daar zelf volgens mij weinig baat bij hebben...

[Reactie gewijzigd door pimsaint op 26 juli 2024 02:33]

Beveiligings-update is tot daar aan toe, wat ik niet begrijp is dat voor de One een lang aanwezig bug niet wordt opgelost. Hoe moeilijk kan het zijn om het probleem met de microfoon op te lossen zodat mensen aan de andere kant van de lijn je kunnen verstaan?
Mijn opo had ook een microfoon-issue. Bleek gewoon kapot.
Nog net binnen de garantie (was van sep '14) netjes, snel en gratis gerepareerd na aanmaken van een ticket.
Ik had 'm al schoongemaakt en verschillende keren een factory reset gegeven. En aangegeven dat de microfoon met verschillende apps getest was.
Nu is hij weer als nieuw.

Off topic: Hij is nu wel te koop omdat ik de ontvangst op Vodafone echt slecht vind wegens niet ondersteunen van 800 MHz band. Verder echt een toptoestel en krasvrij.
@sypie
Die fix is al heel lang beschikbaar.
http://forum.xda-develope...fix-low-mic-call-t3055661

Gezien de eenvoud van deze fix is het inderdaad merkwaardig dat deze niet in de ROM is opgenomen.
Voor Cyanogen natuurlijk peace of cake, maar die zal bij Google niet door de CTS komen omdat de Vulkan support niet aanwezig is. Dus zullen ze officieel geen CyanogenOS update uit lunnen brengen.
Was wel te verwachte dat dit nog ging komen toen er ook voor de Nexus 5 een versie kwam. Het blijkt dus wel degelijk op deze oudere SoC te kunnen werken. En de One een erg populaire telefoon is. Misschien toch maar eens rooten als er geen officiële versie uitkomt.
Eigenlijk zou de eu de fabrikanten moeten verplichten na die 2 jaar een abbop-service à 10€ per jaar te voorzien voor updates/upgrades. Zelfs een smartphone van > 500€ moet by--nu na 2 jaar naar 't schroot - en eigenlijk wordt de consument zo bedrogen - laat ook de batterijen los vervangbaar - waarom is de EU geplooid voor die Lobby???
Voor de nexus 4 zijn ze ook al lekker bezig.

Populaire modding telefoons zijn dan ook vaak wel verzekerd van community effort om de nieuwste roms er op te krijgen. Het grootste probleem zit hem inderdaad in de drivers. Als ik mij niet vergis is het vaak dan ook een kwestie van wachten tot een vergelijkbare telefoon de update wel krijgt en vervolgens de drivers porten.
De Nexus 6 heeft een 32bit Snapdragon 805. Misschien komen die drivers wel redelijk overeen. Dat toestel krijgt overigens wel een upgrade naar Android 7. Het zou erg mooi zijn als die software geport kan worden naar 800/801 devices.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.