Bedrijf wil OpenBike tot standaard voor fietselektronica maken

OpenBike uit Californië wil een nieuwe standaard introduceren voor fietselektronica. Met een standaardplatform moet het makkelijker worden om verschillende componenten op een fiets te koppelen, zoals accu, netwerk en verbindingen met apps.

Medeoprichter Randall Jacobs van OpenBike vindt dat verlichting, wijze van opladen, accuaansluitingen, communicatie met apps en bevestigingsmogelijkheden voor allerhande gadgets zoals telefoons, voor de fiets gestandaardiseerd moeten worden.

Daarvoor heeft OpenBike een communicatie- en energienetwerk bedacht dat in fietsen kan worden gebouwd. Het geheel is opgebouwd rond een enkele accu, die tijdens het fietsen wordt opgeladen door middel van een naafdynamo. In het stuur zit een usb-poort om bijvoorbeeld een telefoon op te laden en daarnaast moet er een gps-ontvanger in de fiets verwerkt worden. De accu doet ook dienst als energiebron voor de verlichting. De bediening voor verschillende onderdelen zit in de handvatten. Er is zelfs gedacht aan een remlicht en richtingaanwijzers.

Het bedrijf uit San Francisco heeft ook ideeën over antidiefstal- en fitnesstrackers, en denkt dat er in de toekomst wel meer te bedenken zal zijn. Het Californische fietsenmerk Marin zal het eerste zijn dat gebruik gaat maken van de technologie in 2017. De meerprijs zal zo'n driehonderd dollar per fiets bedragen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

08-06-2016 • 09:31

174

Reacties (174)

174
167
75
3
0
7
Wijzig sortering
Er is zelfs gedacht aan een remlicht en richtingaanwijzers.
Eigenlijk belachelijk dat dat nog niet te vinden is in de fiets. Vooral een remlicht zou wel eens prettig kunnen zijn. Alles wat rijdt heeft een knipperlicht en remlicht, dus waarom fietsen niet?
Tja het is een beetje de "gezeik factor", zo'n remlicht gaat kapot en dat is irritant, hij wordt gepikt, ook irritant, hij zit niet op oude fietsen, dat is ook irritant om hem erop te gaan zetten. Al die dingen maken fiesten irritanter. En dan pak je minder snel de fiets. Het is juist zo heerlijk hier dat je een barrel kan kopen en hoppa je bent heel mobiel door het goede netwerk aan fietspaden. Alle extra regulering (zoals helmen misschien ooit) drijven mensen de auto in.

Goed, als een cheapo ledje met zo'n rubberband een kleine acceleratie sensor zou hebben en daardoor ineens ook remlicht kan zijn voor 50 cent duurder... dan zou ik er wel voor openstaan.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 28 juli 2024 18:17]

Goed punt, een van de irritantste dingen van de fiets is de verlichting. De bedrading gaat stuk of de batterijen leeg, of ze gaan gewoon stuk of je vergeet ze mee te nemen. Er is altijd van alles mee mis. Meer gadgets = meer problemen.
Koop maar eens een nieuw licht en laat je fiets in een stad staan. Mijn ervaring: de eerste nacht was het voorlicht meegenomen en twee dagen later was het achterlicht kapot geschopt om de batterijen eruit te halen. Dat krijg je ervan als je brave burger wilt zijn. Kost je een vermogen om iedere keer dingen aan te schaffen. Ieder stukje electronica dat eraf kan zal verdwijnen.
Ik heb destijds inderdaad een 10pack AA batterijen er binnen een maand doorheen gejaagd omdat ze uit m'n verlichting gestolen werden. Daarna maar mee opgehouden.

Jullie zoeken de toepassingen van deze start-up overigens imo te dicht bij huis. Ik heb ook een jaartje in Edinburgh regelmatig op een fiets gezeten en daar is de situatie echt heel anders, net als in bijna alle andere wereldsteden (Kopenhagen daargelaten). Een helm doe je daar hoe dan ook op en ook je hand uitsteken gebeurt iets vaker als er een dubbeldekker bus op twee meter achter je zit. ;) Ook worden fietsen er (nog) nauwelijks gestolen/gestript/gesloopt.
Gelukkig kan je van die lichtjes kopen die je erop en af kan halen, dat zie ik met een remlicht zo snel niet gebeuren :p
Lijkt me een prima argument om de hele verlichting op fietsen maar achterwege te laten, wordt toch alleen maar gestolen. Misschien moet je de hele fiets achterwege laten, want die wordt ook alleen maar gestolen :P

Serieus: dat mag toch geen argument zijn? Mensen moeten gewoon met hun poten van andermans spullen afblijven. Dit zal op nieuwe fietsen worden geïntroduceerd en daarin zit dit toch dusdanig geïntegreerd dat het niet te jatten valt, behalve inclusief de rest van de fiets. Er staat ook nergens dat een remlicht of knipperlichten vanaf 2020 (o.i.d.) verplicht worden voor alle fietsen...
En toch is het een argument, want vrijwel iedereen die zijn fiets op een publieke plek achter laat krijgt met deze ongein te maken. Je kan wel zeggen dat mensen met hun poten van andermans spullen af moeten blijven ... leuk sentiment, maar dat is simpelweg niet realistisch.
Ja, en wat ze niet kunnen pikken vernielen ze gewoon.
Ik heb dat zelf meegemaakt, zelf mijn voorwiel werd krom geplooid in het fietsrek.
Anderzijds zou het voor elektrische fietsen wel leuk zijn moest er een standaard laadsysteem bestaan dan moest ge niet steeds de lader en kabel mee sleuren.
Het zal wel een beetje afhangen van waar je woont. Dat fietsen standaard gejat werden is ook mijn ervaring, gek genoeg voornamelijk uit een dorp. Nu woon ik in een provincie stad, en probeerde van een prima fiets af te komen. Ding kon ik gewoon een week midden op de stoep laten staan zonder slot.
Ach en mijn fiets (die op slot stond) werd de gracht ingegooid toen ik mijn boeken ging inleveren bij de bibliotheek (dit is dus gebeurd op klaarlichte dag bij de bieb voor).

Het kan in ieder geval overal gebeuren ;)
Anoniem: 132566 @Zoop8 juni 2016 15:09
WTF :')

Of je woont in een tuig-stad, of iemand heeft een fokking hekel aan je...
Shit happens, geloof niet dat iemand bekend dat gedaan heb, en Middelburg is niet echt een tuig-stad denk ik ... maar goed :p
Anoniem: 132566 @Zoop8 juni 2016 15:39
Dat blijkt ;)
De fiets van een vriend van mij werd binnen 10 minuten na aankoop gestolen.

De overheid moet mensen gewoon keihard straffen voor fietsdiefstal, kijken hoe snel mensen dan weer willen stelen.

Nu neemt de overheid het niet serieus en de dieven zien het als een onschuldige diefstal wat eigenlijk bizar is.
Frappant, mijn fiets werd juist 10 minuten vóór aankoop gestolen.
dit toch dusdanig geïntegreerd dat het niet te jatten valt
Dan mogen ze er ook voor zorgen dat het allemaal zo ver mogelijk in het frame verwerkt zit, anders word het er toch geheid afgetrapt.
Eigenlijk kan je LEDjes toch gewoon in de frame verwerken?

LED gaat toch een eeuwigheid mee, en dan moeten ze dat allemaal aansluiten op 1 accu en dan neem je die accu mee als je je fiets op slot zet.
Gewoon je onderhoud plegen of laten doen ... Lijkt me helder , verder kan er altijd en overal wel eens iets kapot gaan is met auto's enz ook zo.
Dergelijke LED verlichting bestaat (ingebouwde accelerometer en remlichtfunctie), zoals de Lupine Rotlicht - maar cheapo is het alleszins niet.
Anoniem: 721667 @Nitro_mule8 juni 2016 17:07
Een remlicht dient gekoppeld te zijn aan de remhendel (net zoals in de auto de remlichten aangaan als je de remmen bedient met het rempedaal). Is ook nog eens veel eenvoudiger.
Wat een reacties zeg typisch studenten, het gaat hier om een electrische fiets. Bezit er ook 1, gaat tot 45km. Gewoon idioot dat deze voorzieningen in 2016 nog niet hufter prove op een fiets zitten. Zelf twee 900lumen lampen voorop voor eigen veiligheid. Is een kickstarter geweest met een helm waar dit alles in zat. Technici onder ons, dit is een miljarden industrie per goed werkende gadget op een fiets. Mekker minder en vind uit 😜
Anoniem: 757583 @teek28 juni 2016 11:27
ik ben nu bezig met het maken(samenstellen) van een fiets, nieuwe onderdelen op mega gaaf oude gazelle frame(gespoten in groen met flakes). ik wil een beetje kwalitatief goede onderdelen. een brookszadel is al 100+ euro, ergon handgreepjes kosten tussen de 25 euro en 100 euro. een beetje fiets bouwen met fatsoenlijk onderdelen is zo 1000 euro-3000 euro en dan het frampje jaren oud. een beetje fatsoenlijk rem achterlicht kost 40 euro.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 757583 op 4 augustus 2024 15:54]

Dus jij mod je fiets ipv je pc :)
Anoniem: 757583 @Baseboy8 juni 2016 16:04
ook mod ik mijn pc:D, ik heb meerdere tweewielers(totaal 4 waarvan 1 tzr50 eerste eigenaar nu 8 jaar in bezit(schakelbrommer, niks aangemod op tandwieltjes, zadel en voetstepjes na) een sick modded out gilera ice. een smart ebike(helemaal standaard) en een gazelle racefiets in de maak. helaas is mijn mooie zip sp das de duurdere zip die net zoveel kost als een vespa LX/S( zip LC met swingarm) gestolen:(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 757583 op 4 augustus 2024 15:54]

Dat is wel leuk denk ik! Ken alleen de Gilera er van :)
Anoniem: 757583 @Baseboy10 juni 2016 00:32
ja gilera ice met sr50 kap erin verwerkt ,aerox velg met adapter. gespoten in Arancio Atlas met 3 lagen (base, tint en clear coat). helaas trekken de brommers dusdanig veel aandacht dat je continu last hebt van de politie O-) ook zie ik ze vaak kijken als ik voorbij rij op mijn fiets zo van geen plaatje gaat die wel 25 en niet harder.
Ik weet niet wat je punt is maar 40 euro is 4x wat ik voor mijn fiets heb betaald en dan mag ik hem er nog zelf opzetten ook. De vergelijking die je maakt is juist waarom het zo'n pita is om remlichten verplicht te gaan stellen.
10 euro voor een fiets? Heling is strafbaar, wist je dat?
Dat zal zo zijn; teek2 komt duidelijk uit Amsterdam ("barrel") en daar wordt je in Amsterdam echter net voor gepakt. Ook ben je hem zo weer kwijt. Dus investeren in je fiets in Amsterdam is ook minder aantrekkelijk
veel van de bovenstaande reacties lijken vanuit 'de stad' te komen. Een groot deel van nederland woont in dorpen en daar blijft het licht op je fiets gewoon zitten, jarenlang. Wij zijn er hier pas onlangs toe overgegaan om de fiets op slot te zetten ;) ;)
Mijn fiets is tweedehands van een bekende die er niets meer mee deed. Ok, maak het 50 euro, dan nog ga je er geen 40 euro insteken voor een remlicht.
Toen ik hier 20 jaar geleden in dit dorpje kwam wonen hingen de touwtjes hier nog gewoon uit de brievenbus en kon je de achterdeur nog van het slot af laten, of je fiets zonder slot bij de winkeltjes laten staan.

Inmiddels vouwen ze hier ook de fietsen dubbel op ons kleine stationnetje...

En ik zie zo vaak auto's afslaan zonder richting aan te geven, kapotte remlichten of rijden met 1 koplamp...

O ja en in de jaren 70' was het soms nog doodstil op de snelwegen... ;)
Tot je een keer vanuit je dorp naar de stad gaat. Zo is mijn fiets ook gejat in een stad, terwijl ik destijds in een dorp woonde. Overigens is "op slot" niet genoeg in een stad. Je moet hem goed op slot zetten. Met achterwiel en frame ergens tegen aan, en met het ventiel bij het slot zodat de dief meteen de achterband sloopt.
Ik ga geregeld vanuit mijn doel naar de stad (Enschede is Hengelo), maar dat zal wel niet genoeg Randstad - stad zijn denk ik ;)
Mwah. Mijn mountainbike was gejat op het station van een Limburge stad. Stond zelfs op slot. Maar 1 zo'n slot op je achterwiel stelt weinig voor (niet niets, dat is ook wel weer zo).
Ik kom zelf van origine uit Utrecht, en het concept van om 5 uur 's nachts een barrel kopen van een junk omdat je de nachtbus gemist hebt is me niet zo heel vreemd. Punt wat ik echter wil maken is dat het in principe niet hoort en dat we onze normen daar dus niet op moeten baseren.

Tevens moet ik toch zeggen dat het best mee valt. Als je een goed slot koopt en hem goed gebruikt dan is jou fiets voor de gemiddelde fietsendief een stuk minder aantrekkelijk dan de fiets ernaast, ook al heeft die van jou 10 keer de waarde.
Tijdje geleden op de snelweg een stel cross (achtige) motoren voor me. Was wel even wennen dat ze voor het wisselen van rijbaan hun hand uitstaken. Maar die hadden dus zelfs op de snelweg geen knipperlicht.

Ik zie sowieso niet waarom echt, hand uitsteken lijkt me een betrouwbaardere optie. En remlicht? Tja, voor mij komt het heel erg over als een oplossing vinden voor een probleem wat niet bestaat.
Omdat het doorgaans niet zo hard gaat allemaal, en er aparte paden zijn voor fietsers. Straks dus ook een remlicht op je skeelers?
Elektrische fietsen zijn toch echt sneller. Vooral de nieuwe categorie die makkelijk de 45 km per uur overstijgt en dus uitgerust moet worden met helm en verlichting.
Er zijn ook echt gewone fietsers die die snelheid makkelijk halen. Denk aan wielrenners.
En zelfs op mijn standaard stadsfiets haal ik makkelijk elektrische fietsen in die 25 Km/u gaan. (gemeten op mijn fietscomputer).

[Reactie gewijzigd door 90710 op 4 augustus 2024 15:54]

Goed punt maar ik moet het toch even doen:
''gewone fietsers'' :+
Wat voor capriolen die soms uithalen zonder het nog over snelheid te hebben...

[Reactie gewijzigd door Composed op 4 augustus 2024 15:54]

Er zijn ook echt gewone fietsers die die snelheid makkelijk halen. Denk aan wielrenners.
Dat zijn geen gewone fietsers, en dragen daarom ook een helm.
En zelfs op mijn standaard stadsfiets haal ik makkelijk elektrische fietsen in die 25 Km/u gaan. (gemeten op mijn fietscomputer).
Met gemotoriseerd 25 km/u halen ben je een snorfiets en is een helm niet verplicht.
Jup ik snap niet waarom wielertoeristen die geld hebben voor een koerfiets soms geen helm dragen (ja die bestaan en zijn zelf niet met weinig). Rij je traag dan is een helm, zeker voor lange afstanden, aangeraden maar in mijn ogen niet strikt noodzakelijk aangezien je vaak nog een beetje controle hebt bij het vallen (uiteraard helpt dit niet bij een aanrijding door een auto, dat risico neem je er bij). Maar op een koersfiets tegen snelheden boven de dertig kan je niets doen. Ook off road altijd een helm dragen hoe traag je ook gaat, je kan altijd eens overkop gaan als je voorwiel blijft steken (zelf al meegemaakt) en recht op je hoofd landen (ik had denkzij mijn helm niets, zonder helm had het er zeker anders uitgezien).

Ik vind een verplichting niet noodzakelijk, ik zou het persoonlijk zeer lastig vinden voor elke kleine verplaatsing mijn helm te moeten bijhebben en meet sleueren, wat in mijn ogen wel zou mogen is een verplichting voor als je sneller gaat dan 25 km/h

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 4 augustus 2024 15:54]

Anoniem: 404283 @Clemens1238 juni 2016 17:39
Ik vermoed dat het eerder te maken heeft met te warm en ongemakkelijk zitten ipv geld als ik zie hoeveel de gemiddelde wielerterrorist aan zijn fiets spendeert. :P

Jouw idee over verplichten als je sneller dan 25 gaat lijkt mij in de praktijk lastig te controleren en eerlijk gezegd weet ik niet eens hoe snel ik rijd op de fiets, dus dan zou je al eerst kilometertellers op fietsen ook moeten verplichten. Terwijl je uiteindelijk niemand anders in gevaar brengt door geen helm te dragen, en aan welke risico's iemand zijn eigen lichaam blootstelt is vind ik iets wat iedereen voor zichzelf moet uitmaken.
Ik persoonlijk heb geen last van mijn helm, ik denk je went hieraan. En stel je raakt verwikkeld in een ongeval...dan kunnen je eigen fatale gevolgen ook (emotionele) schade berokkenen aan de betrokkenen (als je iemand aanrijdt en die overlijdt heb je mentaal meer te verwerken dan als die gewoon een hersenschudding heeft)...maar je hebt wel een punt.

Wat betreft mijn wetsvoorstel...controleren moet je dit niet, het feit dat er een wet bestaat zou al veel verschil maken denk ik.

Maar je hebt eigenlijk wel gelijk het zal me worst wezen dat sommige zotten hun leven riskeren...snappen doe ik het echter niet.

Trouwens de gemiddelde wielertoerist is geen wielerterrorist :) (en bij de autorijders zitten er veel meer zwarte schapen)
Gewone lichte fietsen, (semi) race fietsen, kun je ook mooie snelheden maken.
Met niet al te veel moeite zit je al op 30-35 km/uur, en hou je gewone elektrische fietsen wel bij, alleen de 45km/uur variant kost moeite om bij te houden zonder elektrische ondersteuning ;)
En die 45 km/u zijn volgens de wetgeving gewoon snor/bron fietsen. .En gelden dus hele andere regels. De normale Elektrische fiets motor stopt bij 25km/u.
jup. En daarbij geldt (toch in Belgie)

- Rijbwijs nodig
- Knipper en remlichten moeten in orde zijn
- Helm verplicht.
Klopt. Ik weet niet of daar rem/knipperlicht op zit. Maar als dat er niet op zit zal er ook geen kenteken afgegeven zijn. Wat in Nederland wel verplicht is. Dus is de RDW aan het faalen met kenteken afgeven.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 4 augustus 2024 15:54]

Knipperlicht of remlicht is niet per definitie verplicht maar ligt aan de type goedkeuring van het voertuig

Er zijn ook oldtimers zonder knipperlicht en die hebben ook gewoon een kenteken van de RDW

Nvm, wel verplicht

[Reactie gewijzigd door GrooV op 4 augustus 2024 15:54]

45kmpu ? Dat haalde ik toen ik 20 was ook nog wel op m'n oude afgetrapte opoe fiets (500 meter lang of zo)
Dat weet ik zo net nog niet. Snorbrommers hebben ook richtingaanwijzers en die dingen hou je makkelijk bij op de fiets.
Op een (snor)brommer moet je met twee handen je stuur vasthouden, dus is een knipperlicht nodig. Op de fiets is dit niet het geval. Daar steek je je hand uit als je afslaat, dat weet iedereen en dat verwacht iedereen. (alleen doet lang niet iedereen het)

[Reactie gewijzigd door 90710 op 4 augustus 2024 15:54]

Dat is niet helemaal waar, ik heb op mijn brommer ook geen knipperlicht, is ook niet verplicht. als ik afsla steek ik gewoon mijn hand uit.
Op een (snor)brommer moet je met twee handen je stuur vasthouden, dus is een knipperlicht nodig. Op de fiets is dit niet het geval. Daar steek je je hand uit als je afslaat, dat weet iedereen en dat verwacht iedereen. (alleen doet lang niet iedereen het)
Dat hand uitsteken lijkt me vrijwel onmogelijk, gezien je daarmee moet sturen terwijl je met andere hand smartphone vasthoudt.
En telefoon overpakken gaat ook niet omdat je toch minstens een hand aan tstuur moet hebben.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 4 augustus 2024 15:54]

je smartphone hoor je niet in je hand te hebben als je aan het rijden bent.
je smartphone hoor je niet in je hand te hebben als je aan het rijden bent.
Onlangs was er hier een enquete waaruit bleek dat de opkomende generatie(s) het fietsen met de smartphone in de hand toch wel heel nodig (om niet te zeggen: 'noodzakelijk') vindt. :+
De verlichting op bromfietsen en (vanaf 2017) S-pedelecs ligt vast in Europese wetgeving. Enkel een dimlicht, achterlicht en remlicht zijn verplicht (dim- en achterlicht dienen ook overdag te werken).

Andere verlichting zoals richtaanwijzers zijn optioneel.
steek je je hand uit hahahahaha, je niemand doet dat tegenwoordig hoor, maar gokken waar men heen gaat als je erachter staat.
Remlicht nee onzin, knipperlicht onzin, apps op je fiets helemaal onzin, dan zitten we over 5 jaar met dezeflde verboden asl we in de auto hebben, niet bellen, niet appen niks op je fiets want dat veroorzaakt ongelukken.
Ik zit dagelijks op de fiets en mijn ervaring is wel anders hoor. Genoeg mensen steken netjes hun hand uit, waaronder ik. Ik zie weldegelijk het nut van knipperlichten, want als ik mijn hand uitsteek kan ik nog maar met één hand remmen. En juist op zulke momenten is het risico het grootst dat je een noodstop moet maken. Voor ouderen (die steeds vaker fietsen) is een hand uitsteken nog vervelender, die hebben vaak twee handen aan het stuur nodig.

De Fietsersbond heeft ooit wel eens knipperlichten voor de fiets getest, maar dat was allemaal troep. Een kwalitatief hoogstaand alternatief is zeer welkom.
Je steekt dan ook je hand uit voor de bocht, en houdt je handen aan het stuur in de bocht. Maar op zichzelf heb je gelijk: juist bij kruispunten is de kans groter dat je moet remmen, en dat is het moment dat je twee handen aan het stuur wil hebben wegens instabiliteit en wegens het kunnen bedienen van beide remmen.
Nu zoek je wel spijkers op laag water. Voorsorteren doe je toch ook vóór de kruising? En ook op de kruising is het nog raadzaam om je hand uit te steken, lang niet iedereen heeft gezien dat jij al vóór de kruising je hand uitstak.
Appen en apps - als tweaker weet je toch wel dat dat twee verschillende dingen zijn?!

Tomtom is een verrekte handige app voor op de fiets, of anders een fiets-app met een toeristische route. Er rijden genoeg mensen met een kaart in een houder op het stuur. Idem een fitness app die bv hartslag meet via bluetooth. Er zijn vast meer apps die zinvol zijn zonder al je aandacht op te eisen.
Je hand uitsteken is ook niet verplicht, dus echt kwalijk kan je het de fietser niet nemen...ik zou zeggen doe het vooral daar waar het zinvol is, vooral als je links wil afslaan zodat de bestuurder achter je weet dat die niet meer moet inhalen.

EDIT blijkbaar is dit oftwel veranderd, oftwel ken ik de wegcode gewoon niet...Bedankt voor de correctie

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 4 augustus 2024 15:54]

Anoniem: 181786 @Clemens1238 juni 2016 10:40
Je hand uitsteken als je afslaat als fietser is verplicht (en bovendien erg raadzaam). Als je het niet doet kan je er ook nog een boete voor krijgen. Wat mij betreft gaan ze er ook meer op controleren.
Misschien in Nederland, maar in België is het niet meer verplicht.
bron
Je bent verplicht om bij elke richtingverandering een teken te geven met de arm, behalve als je hierdoor uit evenwicht dreigt te raken

Maar wanneer dreig je uit evenwicht te raken...
Een typisch Belgische regel. Het moet maar het moet niet echt. :+
Ik neem aan dat dit is bedoeld voor als er erg slecht wegdek is en dergelijke.
ik weet ook wel waarvoor het bedoeld is, maar als ik zeg dat ik dacht dat er een gladde plek was en dat ik niet durfde mijn hand uitsteken omdat ik dacht te vallen,...
Begrijp je? Je moet, maar het moet niet echt.
Eens ja, maar idem voor auto's. Het lijkt wel of steeds minder automobilisten hun richtingaanwijzer weten te vinden.
Daar erger ik me dood aan, vooral op rotondes. Je staat te wachten en denkt de auto die eraan komt rijdt door omdat deze geen richtingsaanwijzer op zet...en dan slaat die toch af. En het is nu toch echt niet veel moeite om telkens wanneer men afslaat die richtingswijzers op te zetten...
Rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg heeft voorrang op afslaand verkeer, dus leuk dat jij je hand uitsteekt en denkt dat je dan niet meer ingehaald mag worden, maar het klopt niet met de regels: http://wetten.overheid.nl...20#HoofdstukII_Paragraaf7
Eerst en vooral wanneer heb ik dat beweerd?
Ten tweede het klopt niet wat je zegt, je moet enkel verkeer dat naast je rijdt (of heel dicht achter je) voorrang geven, niet verkeer achter je. Normaal gezien als je je hand uit steekt laten diegene achter je dan ook voorsorteren zoals de wet het voorschrijft, vandaar dat die hand/arm zo belangrijk is bij het links afslaan omdat de auto gewaarschuwd is dat hij niet meer inhalen kan. Je moet voorrang verlenen mij het voorsorteren aan degene naast je, dus indien iemand je net wil inhalen laat je die natuurlijk nog voor. Uiteraard moet je niet alle autos achter je doorlaten, dat staat ook niet in de wet enkel degene naast je moet je voorlaten. En eenmaal je voorgesorteerd hebt kunnen autos je langs rechts inhalen indien voldoende plaats (zoniet moeten deze wachten) en moet je uiteraard vooraang verlenen aan tegenliggers die je kruisen of rechts afslaan.

Ik citeer nog het belangrijkste uit je link:
Bestuurders die afslaan, moeten het verkeer dat hen op dezelfde weg tegemoet komt of dat op dezelfde weg zich naast dan wel links of rechts dicht achter hen bevindt, voor laten gaan.

indien zij naar links willen afslaan tijdig zoveel mogelijk tegen de wegas te rijden of bij rijbanen bestemd voor bestuurders in één richting daarop zoveel mogelijk links te houden.
Je hebt gelijk, my bad. Ook al had ik zelf de tekst gelezen, ik had deze toch nog geïnterpreteerd als "alle rechtdoorgaande verkeer heeft voorrang op afslaand verkeer", wat dus niet het geval is; bedankt voor het wijzen daarop. Nu kan ik voortaan mijn gedrag erop aanpassen.
Ik heb vroeger op de basisschool (zon 25 jaar geleden) al geleerd dat richting aangeven altijd absoluut verplicht is.
Ik dacht eens gelezen te hebben dat het niet verplicht was in Belgie, enkel sterk aangeraden. Ik zelf vind het ook in de meeste gevallen niet nodig, enkel wanneer communicatie met het omliggend verkeer belangrijk is, met name dus bij het links afslaan en bijvoorbeeld op rotondes (gebruik gewoon je gezond verstand zou ik zeggen dan weet je waar het belangrijk is). Ik ga mijn rijgedrag wat betreft het hand uitsteken ook niet aanpassen zelfs al is het verplicht dit altijd te doen, ik hou liever beide handen aan mijn beide remmen lijkt mij veiliger dan mijn hand uit te steken als er in kilometers geen andere bestuurder te bespeuren is. Bij autos ben ik wel van mening dat men altijd de richtingsaanwijzers dient te gebruiken omdat dit in veel meer situaties belangrijk is (bv. rechts afslaan -> dan weet de auto achter je dat hij moet vertragen, bij een fietser moet de auto achter je alitjd vertragen of je nu rechtdoor rijdt of rechts afslaat)

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 4 augustus 2024 15:54]

Vind het allemaal lompe excuses, het is serieus zo'n kleine moeite (al helemaal in een auto) er is eigenlijk geen goed excuus om het niet te doen (het is ook niet voor niets verplicht). Als je je onveilig voelt zonder 2 handen aan het stuur, dan rij je sowieso al niet echt veilig. In het ergste geval stap je even af.

Gaat het echt niet? (in het geval van ouwetjes) Dan is de kans groot dat je niet eens mag deelnemen aan het verkeer vanwege lichamelijke tekortkomingen.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 4 augustus 2024 15:54]

ja uiteraard is het luiheid...maar indien ik mijn hand uitsteek dan is het uit veiligheid. En indien ik van mening ben dat in een situatie het uitsteken van de hand niets aan extra nuttige informatie verschaft aan ander bestuurder, dan doe ik het ook niet omdat het niets bijdraagt tot de veiligheid. En ja met twee handen rijden is dan veiliger dan kort mijn hand voor niemand uit te steken, ookal is dit verschil natuurlijk nihil (tenzij eventueel bij zeer sterke (zij)wind)

Bij een auto ligt dit anders, die is door zijn sneheid en vooral door het feit dat die minder goed iets uitwijken kan en breder is een groter gevaar, en daarom is zelfs als er geen verkeer is de informatie misschien belangrijk voor een voetganger die wil oversteken in de zijstraat, trouwens bij een auto is het veel vaker wel nuttig dan niet nuttig, daarom is het ook gewoon een goede gewoonte om het altijd te doen (naast het feit dat het verplicht is). Op de fiets vind ik het vaker niet nuttig dan wel nuttig, daarom beperk ik met tot de nuttige situaties (in de meeste gevallen dus bij het links afslaan met verkeer achter mij of op rotondes, er zullen zeker nog wat situaties zijn maar dat zijn de meestvoorkomende)

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 4 augustus 2024 15:54]

Dan nog een lam excuus, stel er zit iemand achter je die je gemist hebt, en je steekt je hand niet uit als je afslaat, dat is juist gevaarlijk. Je zit zelf te bepalen welke situaties het wel of niet nodig zou zijn, onzin, gewoon altijd doen. Juist door aannames ontstaan ongelukken.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen waar het echt gevaarlijk is, maar dat zijn dan echt uitzonderingen, dat gebeurd niet tijdens elke fietsrit (anders moet je toch achter je oren krabben of jij niet gevaarlijk aan het doen ben).
Ik weet heus wel als er iemand achter mij rijdt, daarvoor kijk ik zeer goed en vaak achter mij en ook op mijn oren kan ik vertrouwen (zelfs elektrisches wagens kan ik perfect horen).
En aannames doe ik niet, indien er niemand achter mij rijdt is dit een feit en geen aanname. Indien er iemand achter mij rijdt en ik wil links afslaan zal ik ALTIJD mijn hand uitsteken en voorsorteren (en uiteraard wachten met voorsorteren tot ik zeker ben dat diegene achter geen aanstalte meer doet om me in te halen omdat hij mijn teken gezien heeft).
Men heeft regels en men heeft het gezond verstand, combineer de twee en je bent hoe dan ook een goede chauffeur, ookal volg je niet strikt alles tot in de puntjes. En vooral toon maximaal respect voor de ander en inderdaad maak nooit aannames, want dat is inderdaad gevaarlijk.

Trouwens met "niemand achter mij" bedoel ik vooral de situaties op het land waar er zo goed als geen verkeer is, in de stad als het druk is komt die situatie zo goed als niet voor...maar ik fiets dan ook zelden in de stad.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 4 augustus 2024 15:54]

En aannames doe ik niet, indien er niemand achter mij rijdt is dit een feit en geen aanname.
Dat is wel een aanname :p je gaat er vanuit dat jou observatie en beoordeling perfect is, maak je daar een foutje, veroorzaak je ongelukken, Simpel als dat. Bovendien moet je er vanuit gaan dat anderen zich niet altijd aan de regels zullen houden (moeilijk zichtbaar door geen licht, rijden door rood etc), het uitsteken van je hand kan dar ook verschil maken (ook al houden anderen zich niet aan regels, zorg dat jij dat wel altijd doet).

Hoe dan ook, er zijn gewoon geen excuses voor, steek gewoon je hand uit wanneer dat moet. Als iedereen dat zou doen zou het een hoop gevaarlijke situaties en ergernissen voorkomen.
Een verkeerde observatie kan altijd leiden tot fouten...of je je nu aan de regels houdt of niet. En ja ik ga er steeds van uit dat anderen rare dingen doen en indien nodig heb ik graag beide handen aan het stuur zodat ik snel reageren kan :) (met uitzondering van die situaties dat ik mijn hand wel uitgestoken heb omdat het zinvol was)
En ik steek mijn hand uit als het zijn nut heeft je zult me niet overtuigen, maar ik begrijp je standpunten natuurlijk wel en eigenlijk heb je gelijk...bedankt voor de fijne babbel :)
zeg maar gerust dat bijna niemand het doet.
Anoniem: 757583 @907108 juni 2016 16:11
op een scooter(neos,aerox,runner etc)) kan ik met een hand door de bocht sturen. schakelbrommers gaat lastiger en moet je meer schuin door de bocht liggen als een motor
Op brom- en snorfietsen zijn richtingaanwijzers niet verplicht, en een remlicht is alleen nodig voor brommers.
Anoniem: 757583 @cyberstalker8 juni 2016 12:01
een niet opgevoerde snorbrommer hou je makkelijk bij laten de meeste nou dik opgevoerd zijn tot brommer snelheid.
Heb jij wel eens een auto geraakt met 20km/u? ;) Gaat toch een stuk harder dan je denkt.
Ja helaas wel ja. Deed best pijn. Maar in beide gevallen had een remlicht nog een knipperlicht mij niet kunnen redden van een aanrijding.
In Nederland zijn er aparte paden voor fietsers, ja. In het buitenland vaker niet dan wel.
Ben jij wel eens ooit buiten Nederland geweest? in Duitsland is het bijvoorbeeld heel normaal dat je fietsers tegen komt op een 70km/h weg.
Ik ken evenveel wegen waar er geen fietspad voorzien is dan wel.
Anoniem: 382732 @Ruw ER8 juni 2016 18:30
en er aparte paden zijn voor fietsers.
Psssttt: de wereld is groter dan Nederland....
Anoniem: 298195 @SomerenV8 juni 2016 09:41
Omdat wel al onze hand hebben leren uitsteken als we van richting veranderen :p. Ook denk ik dat remlichten alleen nodig zijn bij hogere snelheden.
Die snelheden zijn wel aan het veranderen. Ik word tegenwoordig regelmatig voorbij gereden door e-bikes die net zo hard gaan als scooters.
Anoniem: 298195 @blender8 juni 2016 11:22
daar heb je wel weer een punt. Ben ook benieuwd wat de ontwikkelingen hierop gaan worden. Krijgen we straks een rijbewijs voor E-bikes.. of helm verplichting....
Ik ben het totaal met je eens dat dit binnen Nederland wellicht wat belachelijk kan lijken. Echter, in andere landen wordt een stuk minder rekening gehouden met fietsers, en daar kan het wel degelijk van belang zijn voor veiligheid.

Zo is er onlangs in (delen van) Australië een wet aangenomen die bepaalt dat automobilisten minimaal 1,5 meter ruimte moeten houden wanneer ze een fietser inhalen. Dit was nodig gezien het aantal ongevallen die hierbij gebeurden.

Daarnaast is het dragen van een fietshelm in Australië ook verplicht, ook vanwege het gevaar dat in fietsen gezien wordt. Andere verkeersdeelnemers verwachten fietsers gewoon nooit.

Verder mogen fietsers daar en ook in Nieuw Zeeland gewoon op de snelweg en het equivalent van onze provinciale weg rijden. Dit is omdat er geen goed netwerk aan fietspaden of parallelwegen is. Hierbij krijgen fietsers dan zelfs te maken met het oversteken van afritten en uitvoegstroken bedoeld voor auto's. Daarnaast is er lang niet altijd een brede vluchtstrook waardoor ze gewoon op de rijbaan zelf fietsen.

Het bovenstaande is slechts een voorbeeld maar geeft wel aan hoe anders het er in andere delen van de wereld aan toe kan gaan. En als ik een fiets met remlichten en richtingaanwijzers kon krijgen in Australië, dan wist ik het wel hoor!
Fietsen in Australië is inderdaad niet aan te raden. Zeker niet als je de 'luxe' van Nederland gewend bent. Ten eerste moet je extra oppassen omdat je aan de linkerkant moet rijden en dus ook anders moet kijken. Ten tweede zijn er inderdaad bijna geen fietspaden. Af en toe zijn er wel fietspaden maar meestal stoppen deze ook uit het niets. Als je in Australië geen fiets helm draagt ben je sowieso een beetje levensmoe.

Je mag wel op de busbaan fietsen :) Maar vaak zit je dan wel in die stank van de bussen en ze stoppen vaak. En dan moet je dus rechts inhalen terwijl er ook auto's op die baan rijden met 50+ km/u.. In het half jaar dat ik in Sydney zat gelukkig geen ongelukken gehad, maar je moet echt goed opletten. Een fiets met remlichten en een richtingaanwijzer zou ik daar zeer zeker overwegen.
Mensen leiden uit het niet zien van een knipperlicht af dat een auto rechtdoor gaat. Kortom: voor fietsen moeten dat soort lichten ofwel verboden ofwel verplicht zijn. Niet optioneel.
Je hand uitsteken is ook optioneel dus ik zie het probleem niet zo.

Edit: Wat mij betreft valt "wordt nooit bestraft" ook onder optioneel, in de praktijk.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 4 augustus 2024 15:54]

;( 8)7
Uit de wegenverkeerswet:

§ 7. Afslaan
Artikel 17
1 Bestuurders die willen afslaan, mogen voorsorteren door:
a. indien zij naar rechts willen afslaan tijdig zoveel mogelijk aan de rechterzijde te gaan rijden;
b. indien zij naar links willen afslaan tijdig zoveel mogelijk tegen de wegas te rijden of bij rijbanen bestemd voor bestuurders in één richting daarop zoveel mogelijk links te houden.
2 Bestuurders moeten alvorens af te slaan een teken met hun richtingaanwijzer of met hun arm geven.

Niks optioneels aan mijns inziens :)

[Reactie gewijzigd door Thedr op 28 juli 2024 18:17]

Merk op: ook met de auto mag je dus je hand uitsteken in plaats van een knipperlicht te gebruiken :)
Dat klopt. Ik zie me alleen niet bij 130 Km/u mijn arm uit het raam steken want dan zwiept die wel lelijk hard naar achteren ... dan toch liever een knipperlicht :+
Correct. Al monteer je een stel knipperlichten op je koe of paard als je er mee aan de wandel gaat; mij kan het niet schelen hoe, zolang je maar op een duidelijke manier met de rest communiceert waar je heen wilt :+
Merk op: richtingaanwijzer niet knipperlicht. Oude Kevers hebben van die mechanische richtingaanwijzers.
Anoniem: 404283 @ATS8 juni 2016 17:05
Word alleen zo lastig bij rechts afslaan als je geen passagier naast je hebt zitten. :P
Nee hoor. Om naar rechts aan te geven met je linkerarm steek je die omhoog of buig je hem over je hoofd naar rechts.
Wat dus lijnrecht tegen de redenatie van pmeter ingaat, immers een fiets zonder knipperlichten verplicht de bestuurder ervan dat hij zijn hand uitsteekt bij het afslaan. Lijkt me toch niet heel moeilijk eigenlijk: een fiets met knipperlichten doet een knipperlicht naar links of rechts aan bij een afslag, een fietser zonder knipperlichten steekt zijn handen uit (wat natuurlijk ook mag als je wel knipperlichten hebt).

Veel velomobielen hebben al knipperlichten omdat het daarin wat lastiger is om je handen uit te steken ;)
Het maakt niet uit of er knipperlichten aanwezig zijn of niet, als je maar tijdig aangeeft dat je af wilt gaan slaan. Als je knipperlicht kapot is moet je je hand uitsteken. En ja, dat zal er wat raar uitzien op de snelweg, maar het mag wel :)
Dit is overigens iets wat veel automobilisten niet goed begrijpen. Als ik linksaf moet slaan op mijn fiets (ligfiets, ga redelijk met het verkeer mee op 45 km/u) dan sorteer ik ook altijd voor. Ik steek dan altijd mijn hand eerst uit, kijk of dat gezien wordt en er ruimte is om voor te sorteren en ga dan dicht tegen de wegas aanrijden.

Sommige auto's presteren het dan alsnog om toeterend langs te komen rijden. Dit terwijl ik zeer duidelijk ben, enkel voorsorteer indien er ruim voldoende ruimte is (en dus tijd om voor automobilisten om op te anticiperen) en ze er bovendien nog makkelijk langskunnen ook!
ja ik ken het...ergerlijk.

Trouwens ook ergerlijk: fietsers die langs rechts inhalen bij bv. traag verkeer en verkeerslichten, je kan zo de auto naar links dwingen en er kan da te weinig plek zijn voor een tegenligger. Wil je inhalen als fietser? Doe dit links van de auto. De chauffeur ziet je beter en vooral je kunt zelf inschatten of er plaats is om in te halen.

En autos dienen niet in te halen als de fietser in stedelijk gebied even snel rijdt als de stroom...je hebt type chauffeurs die het absoluut niet kunnen hebben achter een fietser te rijden, ookal is die evensnel als de stroom...

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 4 augustus 2024 15:54]

Het is slechts een indicator, je moet er nog altijd vanuit gaan dat het voertuig toch een andere manoeuvre kan doen.
Die fietsen zijn er wel, heb zelf een fiets gehad met rem licht en knipperlicht. Knipperlichten vond ik onzin maar dat remlicht was zo gek nog niet. Fiets werd zo geleverd, vond het wel grappig.

Dit was uiteraard niet in NL maar in een land zonder fietspaden en waar men niet gewend is aan fietsers. Voor Nederland met zijn fietscultuur minder nodig, voor andere landen wellicht een goed idee (zoals voor sommige landen een fietshelm ook echt een goed idee is).

edit:
foto van mijn mooie fiets met richtaanwijzers en remlicht

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 4 augustus 2024 15:54]

Mijn 25km/h scooter heeft ook een remlicht, maar meeste van de tijd vertraag ik simpelweg door geen gas te geven.
Mijn remlichten gaan dan ook niet aan terwijl ik toch op relatief korte tijd best veel snelheid verlies. Ik rem enkel als ik niet snel genoeg snelheid verlies.

Ik wil maar even zeggen dat een remlicht dus ook niet altijd "het van het" is om op te rekenen. Uw voorligger steeds goed in het oog houden en er niet op "rekenen" dat zijn remlichten "uw aandacht wel zullen trekken".

Just my 2 cents :)
Remlicht is ook juist bedoelt om te waarschuwen dat je heel snel veel snelheid verliest, zoiets als kijkuit! Ik sta ineens bijna stil! Dus het zou ook minder nodig zijn als je gewoon het gas loslaat.

Om deze reden willen autofabrikanten dat je remlicht gaat knipperen als je heel hard op de rem staat, als extra waarschuwing en om een extra niveau toe te voegen, gewoon remmen en: Paniek, snel reageren men staat ineens bijna stil!
Daarom steken ze in Kopenhagen hun hand recht omhoog, om aan te geven dat je gaat stoppen. Als je dat niet doet zijn de Denen niet het meest aardigste volk op aarde.
Er zijn al remlichten voor op de fiets die je vast maakt aan je remkabel en dus niet zomaar te stelen zijn (https://www.youtube.com/watch?v=UJYD6nrc6hs). Zelf nog niet geprobeerd, maar ben dit zeker van plan.

Verder zijn er alternatieven voor verlichting, zonder batterijen. Ik heb verlichting dat werkt met magneten. Je monteerd de lamp op je as en 2 magneten in je wielen. Als je gaat fietsen gaat je licht branden, erg handig moet ik zeggen, beetje prijzig wel (40 euro) .
Ik heb 7 bromfietsen, waarvan een een bakbrommer is (langer en breder dan mijn auto, kan er een auto op zetten en mee wegrijden). Geen van allen hebben rem- of knipperlichten. Sterker nog, op wat nieuwe motoren en scooters na rijden de meeste tweewielers rond zonder knipper- en remlichten.
Motoren en scooters zonder remlicht? Je hoeft maar korte zoektermen in te vullen betreft de verplichting van spiegels, remlicht en knippers op de RDW site om te achterhalen dat deze verplicht zijn.

Uitzonderingen betreft spiegels en knippers zijn er voor de hele oude motoren, maar een remlicht is al verplicht vanaf 1975.

http://wetten.overheid.nl...0-31#Hoofdstuk5_Afdeling4
Ik heb volgens mij nog nooit op een bromfiets of motorfiets gereden die nieuwer is dan 1975 op een lesmotor na (moest er ineens aan denken). Ik heb meerdere motorfietsen gehad en nog steeds in het bezit van meerdere bromfietsen. In mijn omgeving hebben veel mensen motor- en bromfietsen maar geen van allen hebben rem- of knipperlichten. Verwacht ook niet dat er eentje is die nieuwer is dan 1975.
Dan vallen die allen buiten de regelgeving dat zij verplicht zijn minstens een remlicht te hebben. Dat maakt de situatie duidelijker.
Dat is jouw mening. Een vrachtwagen is een groot lomp voertuig wat normale bochten niet kan nemen en niet te vergelijken met een kleine wendbare motorfiets. Als motorrijder hoor je dan ook defensief te rijden. Ik heb nooit last van motorfietsen, ook niet als ik auto rij. Het zijn de automobilisten die het vaak gevaarlijk maken. Of ik nu op een brommer, motor of wielrenfits zit of met de auto aan het rondrijden ben, waar ik last van heb zijn automobilisten. De meeste brommerrijders en motorrijders rijden defensief en veroorzaken in ieder geval in mijn omgeving weinig overlast, in tegenstelling tot veel automobilisten die denken zeer belangrijk te zijn. Ik zou het ook geen slecht idee vinden als alle automobilisten verplicht worden enkele motorlessen te nemen zodat ze weten hoe het is.
Anoniem: 669957 @SomerenV8 juni 2016 09:39
Moet je eens op een skatepark komen en kijken hoeveel skateboards of stepjes een remlicht of richtingaanwijzers hebben.

Niet alles wat rijdt hoef te voldoen aan de gestelde verkeersregels. Er zijn genoeg uitzonderingen.
Omdat mensen nu al te lui zijn om hun hand uit te steken. Denk dat er dan weinig het op de fiets wel doen. Tevens hebben scooters ook een richting aanwijzer maar bar weinig mensen gebruiken het.

En rem ligt vind ik al helemaal niet spannend zeker omdat je niet harder als 30 km/u mag op het fiets pad. En hoevaak heb je bv in de auto binnen de bebouwde kom echt rem lichten nodig om te zien dat een auto ging remmen? Ik kan je hooguit met extreme regenval of mist bedenken. Maar op de fiets is je zicht vele malen beter.

Zwaarder optreden tegen fietser die zich niet aan de regel houden lijkt mij een beter begin als rem en knipperlichter verplicht maken.
zie zie een hoop van je argumenten exact omgedraaid, nu zijn remlichten misschien wat nutteloos, maar als ik met een kind achterop de fiets zit in het drukke spitsverkeer steek ik mijn handen niet uit...

A: omdat je dan een spiegel tegen je hand krijgt van een voorbijrazende idioot die schijt heeft aan elk (aan zijn bwm ondergeschikt) ander voertuig en/of andere weggebruikers.

B: omdat je met 2 handen aan je stuur veel meer evenwicht hebt..

kortom: een richtingaanweizer verplicht stellen op nieuwere fietsen zou een heel goed alternatief kunnen zijn voor het uitsteken van je arm, laat mensen maar lekker hun handen aan het stuur houden, hun smartphone (voor bijv navigatie) verplicht in een daarvoor bestemde houder laten plaatsen. en bij gebruikt van oordopjes het geluid op een voldoende laag volume hebben staan ...

misschien dat fietsers zich dan weer wat meer bewust worden van hun positie in het verkeer, dat richting aangeven dan een 'niet al te grote moeite meer is' en we hopelijk weer wat minder verkeersslachtoffers hebben
A. Als die idiot eventueel je arm er af zal rijden heeft hij ook schijt aan je richtings aanwijzer hoor. Zulke mensen zal je altijd hebben en moet je gewoon hun rijbewijs afpakken. Of veroordelen voor poging tot doodslag misschien gaan ze het dan leren.

Ja je hebt meer evenwicht met 2 handen aan het stuur. En met een klein kind kan het wat lastig zijn. Maar maak ze dan als optie. Zodat als je wilt je ze kan gebruiken. Maar ik steek net zo makkelijk mijn hand uit. Verplicht stellen gaat niet werken dat zien we ook bij brommers.
Remlicht en knipperlicht, op de fiets, hou toch op man. Wat een onzin. Een fiets gaat zo langzaam die kun je bijna als stilstaand beschouwen, handen uitsteken werkt prima als richting aanwijzer.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 4 augustus 2024 15:54]

De meerprijs zal zo'n driehonderd dollar per fiets bedragen.
Een beetje fiets is al aan de prijzige kant, maar als daar ook nog driehonderd dollar bovenop komt verwacht ik niet dat veel consumenten hierom staan te springen.

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos en diefstal zal misschien minder worden vanwege de GPS functie maar ik denk wel drie keer na voordat ik zo'n groot bedrag uitgeef.
Je mag niet vergeten dat er een heel nieuwe markt aan het ontstaan is van bedrijfsfietsen.
Super uitgeruste elektrische fietsen betaald door de werkgever die bijna exclusief gebruikt worden voor woon-werk verkeer. Dus van thuis uit de garage naar de (bewaakte) fietsenstalling van de werkgever.

Als ik met de auto kom werken sluit ik die niet eens, zelfs de lexus van 'de baas' staat hier met open ramen. Ik moet dus al helemaal niet bang zijn dat iemand een fiets gaat stelen.
Nieuwe markt? Dat bestaat al jaren. Mijn moeder heeft via haar werk een e-bike gekocht. En jaaaaaren geleden ook al een normale fiets. Dus is niet echt een nieuwe markt. Maar ik snap je punt. Misschien willen die er wel 300 euro extra aan uitgeven. Ik in ieder geval niet.

En het feit dat je deur niet op slot doet op je werk in een beveiligde stalling snap ik, maar als je gaat shoppen in Gent of Lille zet je hem gok ik wel op slot.. Fietsen zijn stukken makkelijker te stelen dan een auto Busje open fiets er in en klaar. Net zo makkelijk en gebeurd gewoon als je een boodschap moet doen.
Absoluut.
Maar verwar Nederland niet met België, en al zeker niet met de US als het gaat over fietsen. Als ik met de fiets ga werken als er regen dreigt bekijken ze me nog altijd als een freak. De auto is in BE jammer genoeg nog altijd koning.
Ik kom vaak in Nederland, elke keer sta ik versteld hoe veel fietsen er in de stad rijden. Laatst was in in Groningen, als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Gent, dag en nacht verschil.

Hier (BE) begint het nog maar aanvaardbaar te worden op de baan. In Frankrijk is fietsen zowat hetzelfde als zelfmoord.
Een beetje fiets is al aan de prijzige kant, maar als daar ook nog driehonderd dollar bovenop komt verwacht ik niet dat veel consumenten hierom staan te springen.
Fietsen is hip. Studenten rijden natuurlijk nog altijd op barrels van 50 euro maar anderen geven zonder blikken of blozen meer dan 1000 euro uit aan een fiets voor woon-werk-verkeer en e-bikes zijn nog duurder. 100 euro uitgeven aan fietstassen of mooie lampen is niet uitzonderlijk. Ik denk dat er genoeg mensen zijn die wel 300 euro over hebben voor zo'n modern systeem, niet iedereen, maar genoeg om een bedrijfje van te draaien.

In vergelijking met een auto is het allemaal klein bier. Als je een paar tanks benzine en wat bezoekjes aan de parkeergarage kan uitsparen omdat je luxe fiets ook voldoet dan is het al snel financieel interessant.
Anoniem: 757583 @CAPSLOCK20008 juni 2016 12:06
ik sta er gerust om te springen. erg mooi als er een standaard is wel vervalt de concurrentie snel en krijg je VAG taferelen op de fietsenmarkt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 757583 op 4 augustus 2024 15:54]

Goed bezig, het stoort me al langer dat ik soms met vier accu's op de fiets zit (voorlicht, achterlicht, fietscomputer, telefoon) die allemaal niet compatible met elkaar zijn en niet via de dynamo worden opgeladen.
Die vier accu's hebben anders geen draden met elkaar. Die draden gaan namelijk gewoon stuk. Dat was vroeger ook al zo'n feest met de gloeilampjes en dynamo. Geef mij maar meerdere accu's.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 4 augustus 2024 15:54]

Dat is meer een probleem van het gebruikte materiaal dan een probleem van 'kabels' in het algemeen. Er kan natuurlijk prima een kabelboom in het frame worden weggewerkt wat lang mee gaat.

Ik denk dat hier wel markt voor is. Remlichten, knipperlichten etc zijn nu nog ongebruikelijk op een fiets. De fiets word echter steeds populairder en in andere landen zijn er nou eenmaal niet zoveel fietspaden als in NL waardoor de fietser zich meer en meer mengt in het normale verkeer. Tel daarbij de hogere snelheden door de elektrische motoren en er is al snel behoeft aan meer veiligheid.
Anoniem: 757583 @CAPSLOCK20008 juni 2016 12:10
ik heb een smart(yep Daimler AG https://en.wikipedia.org/wiki/Daimler_AG ,) ebike, voorlicht, achterlicht en aandrijf systeem allemaal op 1 batterij, tevens de usb aansluiting onder het voorlicht haalt ook de stroom uit de batterij. welke fiets heb jij?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 757583 op 4 augustus 2024 15:54]

http://imgs.xkcd.com/comics/standards.png

Je zou toch zeggen dat er al meerdere standaarden beschikbaar zijn? Cliché misschien maar wel een heel veel gevallen helaas de waarheid. Zolang er er meerdere 'standaarden' zijn voor een bepaalde taak is er niets gestandariseerd. Simpel as that.

Als ik het bericht lees dan gaat het vooral om de dingen rondom de fiets. Dus electronica. Er wordt gesproken over fitness trackers en dergelijke. Nou daar zijn al standaarden voor te vinden (waarom denk je anders dat dingen als endomondo , runkeeper etc te koppelen zijn met elkaar via zoiets als tappirik).

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 4 augustus 2024 15:54]

Cliché-plaatje. Probeer eens in eigen woorden te zeggen wat je mening is, in plaats van interessant te doen met een xkcd-comic. Als dit de standaardreactie wordt op elke poging tot standaardisatie kom je nooit tot een eenduidige standaard. Standaardiseren is één van de moeilijkste dingen die er is.
Hij heeft anders imo een heel goed punt. Voor fitness trackers en sensoren hebben we al BLE/ANT+ als standaard. Nu gaat een random bedrijf ergens in de VS eroverheen komen met een nieuwe standaard wat om één of andere reden hier een nieuwsbericht wordt. Dus resultaat, we hebben een standaard erbij.

Dat je de accu's van een elektrische fiets wil standaardizeren samen met nog wat zaken specifiek voor elektrische fietsen, prima. (Lijkt me onwaarschijnlijk dat een bedrijfje wat te klein is om een Wikipedia pagina te hebben ineens dat weet te standaardizen, maar wens ze veel succes). Maar zaken als fitness trackers, bijvoorbeeld vermogensmeters, hebben al een standaard.
Niets staat het in de weg om BLE of ANT+ te integreren in de standaard toch?
Het plaatje is de standaard :+
Wat vaak het grootste probleem is met standaarden is dat ze niet gratis of überhaupt beschikbaar zijn voor anderen.

Daarom heb je ook zoveel "standaarden".

Als iemand nu met iets komt wat open en gratis is, dan is het ook veel makkelijker voor kleinere jongens om iets voor elkaar te krijgen.

En ja, dat word een standaard extra. Maar een open standaard voorkomt misschien meer merk afhankelijke standaarden.
Goed plan. Het verlaagt hopelijk de woekerprijzen die er nu voor modelspecifieke accu's gevraagd worden.
Dit is pure marktbescherming. Ze bouwen een chip in dat je niet zelf een China accu kan plaatsen onder het motto dat als je accu gestolen wordt hij niet in een andere fiets gebruikt kan worden.
De fabrikanten zullen deze melkkoe nooit vrijwillig opgeven. Vervangende accu kost € 500,- op een fiets van € 1500,- en gaat vaak maar 2 a 3 jaar mee.
Zelfde truuk als de printerleveranciers met hun inkt patronen toepassen.
Dat van die stervensdure accu's met een korte levenduur is wel een serieus probleem. Hier zouden de ANWB, consumentenbond, ANBO zich toch wel erg druk om moeten maken. Een standaardaccu kan dit probleem al ernstig verkleinen. Een doodgewoon slot het diefstal probleem verhinderen.
Is er überhaupt iets tegen te doen tegen deze oplichtingspraktijken van fietsfabrikanten om hun accu's zo duur te maken? Zijn er tools om die dure accu's te omzeilen zoals dat in het verleden was met die dure inktpatronen?
tja als door trapondersteuning de Amerikanen niet meer hoeven trappen...dan komt er ineens een grote fietsmarkt beschikbaar in de VS...jammer dat ze er nog 100 jaar over gaan doen om de infrastructuur op peil te krijgen....
Er is een aardige fietscultuur in de US die misschien zelfs groter is dan in EU.

De vergelijking wordt altijd snel gemaakt met Nederland maar die gaat niet op. Je zou moeten vergelijken met landen als de VK, Duitsland en Frankrijk en zelfs in België is het maar matig.

Voor al die landen geld dat zo gauw je van school bent en inkomsten hebt je eigenlijk geen fiets meer gebruikt.

In al die landen hebben ze allemaal een waardeloze fietspaden-structuur en dat geld niet alleen voor de US. Zelden een aparte weg/baan. Als die er al is, is het op de weg zelf, en van België weet ik dat er veel wegen zijn waar aan maar een kant een fietsbaantje is waar je twee kanten in fiets.

Als die er niet is dan deel je de weg waar iedereen 70/80 of harder rijd.
Meerprijs van 300 euro... ik vind een fiets van 300 euro al prijzig genoeg!
Verder denk ik dat remlichten, automatische voor- en achterverlichting en zelfs een knipperlicht best een goede optie zijn.
Inderdaad. Lekker als dat verplicht wordt en je op je 50 euro marktplaats fiets apparatuur van 300 euro moet zetten.
Een accu die je met 1 schroefje kunt losmaken. Dat maakt het te makkelijk om te stelen! Waarom het in de fiets bouwen.
Dit is pas een open bike : http://www.faz.net/aktuel...3-d-drucker-14259056.html

Volgens mij is het efficienter een gietvorm uit de 3D printer te maken, dan de metaenl frame delen te printer, aan elkaar te lassen. of zij de verdikkingen geen lassen ?

[Reactie gewijzigd door Jermak op 4 augustus 2024 15:54]

Meerprijs 300 dollar per fiets.. da's meer dan mijn fiets gekost heeft.

laten we het AUB niet verplicht gaan maken

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.