Start-up begint in Amsterdam met fietsdeeldienst zonder stallingen

De start-up FlickBike is in Amsterdam begonnen met een test van zijn fietsdeeldienst. In de stad worden deze week duizend fietsen geplaatst. Gebruikers kunnen die met een app vinden en ontgrendelen. De fietsen mogen overal teruggezet worden.

Het gebruik van de fietsen kost een euro per halfuur en zolang het slot geopend is, moet er betaald worden. Door middel van de app kunnen gegadigden de fietsen die niet in gebruik zijn, lokaliseren en ontgrendelen. Er wordt geen gebruikgemaakt van vaste punten waar de fietsen staan en ze hoeven dus ook niet teruggezet te worden in een speciale stalling.

Volgens FlickBike is de dienst in eerste instantie bedoeld voor Amsterdammers. Hoewel de meeste inwoners zelf een fiets hebben, stelt de start-up dat een leenfiets uitkomst biedt als mensen bijvoorbeeld hun tram missen of als hun eigen fiets een lekke band heeft. De FlickBikes zijn voorzien van foambanden die niet makkelijk lek raken. Verder zijn ze voorzien van verlichting op zonne-energie en gps. Het feit dat de fietsen te traceren zijn, moet diefstal onaantrekkelijk maken.

Een woordvoerder van de start-up zegt tegen AT5 dat de fietsen niet regiogebonden zijn en dus ook buiten Amsterdam gebruikt kunnen worden. Tijdens de testperiode wil de dienst kijken waar veel fietsen worden achtergelaten en waar veel vraag is naar de fietsen. Op die manier wil het de spreiding van de fietsen optimaliseren.

Volgens de regels van FlickBike moeten fietsen wel neergezet worden op locaties waar je normaal ook een fiets mag neerzetten. Verder is het niet de bedoeling om de fietsen in ondergrondse stallingen te zetten, waarschijnlijk omdat dit de lokalisatie via gps bemoeilijkt. Via de app, die beschikbaar is voor Android en iOS, wordt aangegeven of gebruikers zich in een gebied bevinden waar je geen fiets mag neerzetten.

In Rotterdam is halverwege juni een vergelijkbare dienst van start gegaan, genaamd oBike. Daarbij betalen gebruikers 0,50 euro per half uur. Wel moeten gebruikers van de dienst een borg van 79 euro betalen. Dat wordt teruggestort als het account wordt opgezegd.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-07-2017 • 10:58

173 Linkedin

Reacties (173)

Wijzig sortering
Er staan al 4 fietsen in het fietsdepot van de gemeente _/-\o_

via @wace

[Reactie gewijzigd door Jelv op 5 juli 2017 15:48]

Lol :D

[Reactie gewijzigd door Falcon op 5 juli 2017 14:33]

in china zie je dit soort projecten ook... daar loopt het helemaal verkeerd met dit soort fietsen... fietsen die op hopen worden gegooid, fietsen die worden neergeplant waar het niet hoort, fietsen die in de weg staan, etc etc ..

het spoort gewoon niet als mensen niet wordt gezegd wat ze moeten doen, teveel vrijheid loopt altijd fout af... (niet voro iedereen, maar er is altijd een groep die het vertrouwen van vrijheid misbruikt...)
Daar had de NOS inderdaad recent een artikel over.
http://nos.nl/artikel/218...000-leenfietsen-over.html
De foto’s spreken voor zich.
jah, ik bedoel meer op dingen als dit: https://www.theguardian.c...s-bicycles-hangzhou#img-6

of waar ik mijn inspiratie vooral uithaalde is eigenlijk dit filmpje van serpentza (een zuid-afrikaan die in Shenzen woont en samen met z'n vriend door gans china trekt met de moto; hij was zowat de eerste youtuber in china by the way...) -> https://www.youtube.com/watch?v=kdsb2wwn-7g (is trouwens al twee keer met een chinese dame getrouwd ondertussen... zeker dat filmpje kijken als je wil weten waar je NIET wil dat het naartoe gaat met rent-a-fiets die je vrij kan plaatsen waar je wil
Aan de andere kant is Nederland niet China. Lijkt me interessant om te zien of het hier beter zal werken.
Het witte fietsenplan was ook al mislukt.
Het witte fietsenplan was ook al mislukt.
En toch iedere keer maar weer denken dat men het fietswiel opnieuw kan uitvinden. Echt jammer.
Dit project verschilt wel een stukje, en lijkt wat meer op het oorspronkelijke wittefietsenplan, dat niet door ging omdat de gemeente niet geïnteresseerd was. Dat zou gewoon de wrakke fietsen uit het gemeentedepot een beetje opknappen, wit schilderen en vrij bruikbaar maken. Die werden meestal voordat ze in beslag genomen werden toch constant gestolen/gebruikt voor 1 ritje/gedumpt/gestolen etc.

Het wittefietsenplan dat (veel later) daadwerkelijk is geprobeerd gebruikte speciale fietsen, depots waar je ze moest inleveren (waar er veel te weinig van waren) en die niet stevig genoeg waren waardoor veel fietsen eruit gestolen werden.
En gezien de voorwaarden van FlickBike kunnen de huurders van deze fietsen voor de kosten hiervan opdraaien:
14. Huurder is onbeperkt aansprakelijk voor schendingen van parkeerboetes, verkeers- en administratieve voorschriften, sancties, boetes en andere gevolgen van maatregelen in verband met het gebruik van FlickBike, waaronder schendingen van regelgeving alsook voor alle schade aan eigendommen veroorzaakt door de Huurder of een derde aan wie de Huurder FlickBike heeft toevertrouwd. Huurder vrijwaart de Verhuurder en stelt hem op zijn eerste verzoek schadeloos voor alle (parkeer)boetes en bekeuringen, vergoedingen en andere kosten, die autoriteiten of andere instanties in dit verband opleggen aan de Verhuurder. Ter compensatie van de administratieve lasten die voor de Verhuurder ontstaan voor de verwerking hiervan zal de Huurder administratiekosten van 18,50 euro exclusief btw per geval aan de Verhuurder betalen, onverminderd de overige rechten van de Verhuurder, waaronder het recht om verdere schadevergoeding te vorderen.
Dit zou voor mij al reden zijn om het systeem nooit te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Raydo88 op 5 juli 2017 14:55]

Want jij flikkert die fiets graag tegen het Paleis op de Dam aan? Dit is toch een volstrekt normale bepaling voor huur van voertuigen? Een huurauto kan je ook niet zomaar op het stationsplein achterlaten zonder daarvan de boete te zien.
Klopt, maar bij fietsen heb je dit slechts gedeeltelijk in de hand. Als jij hem netjes weg zet en vervolgens iemand anders hem het rek uit mietert waarna hij wordt meegenomen door AFAC, kun jij dus betalen.

Sowieso heb ik al vaak gehoord dat AFAC een fiets verwijdert die correct geplaatst was. Als particulier kun je daar misschien nog iets tegen doen, maar zo'n bedrijf heeft daar geen incentive voor als ze toch alles op jou kunnen verhalen.
Mja het klinkt als een beetje problemen zoeken, naar mijn mening. Maar als je je daar perse tegen wilt wapenen dan kan je een foto maken van de gestalde fiets. Dat zouden ze zelfs in de app kunnen verwerken.
Ik weet niet hoe dit precies werkt maar stel: Mohamed huurt een fiets. Zet zijn fiets neer en stopt te huren. Pietje komt langs, steekt beide banden lek. En Katrien wil als volgende persoon de fiets huren. Dan mag Mohamed voor de kosten opdraaien waarschijnlijk.
Anoniem: 563173
@rob124245 juli 2017 19:23
maar dit zijn allemaal problemen die je ook met je eigen fiets kunt hebben en dan moet je het ook zelf betalen
Ondertussen al 6. Ik vraag mij af hoe lang het duurt voordat ongeveer de helft er staat, als ze niet gebruikt worden worden ze ook verwijderd door de gemeente. Dat hoeft niet alleen fout parkeren te zijn, dus waarschijnlijk is het over een maand of 2 heel erg.

Er zijn er overigens ook al 2 in Den Haag. Ik vraag mij af hoe die daar komen.

[Reactie gewijzigd door eew op 11 juli 2017 13:34]

In Rotterdam is dit type dienst al beschikbaar. Alleen heet het hier oBike.
Kosten zijn €0,50 voor een half uur. Dat is toch een factor 2 "goedkoper".

Het mooiste zou zijn als dit soort diensten (OV-fietsen, oBike en deze dienst) via 1 app zouden werken.

[Reactie gewijzigd door JVos90 op 5 juli 2017 11:19]

Maar oBike verwacht dat je een best aanzienlijk bedrag als borg stort. Flickbike in Amsterdam doet daar niet aan. oBike is dus misschien wel goedkoper, maar een Flickbike zorgt dat ik met m'n geld het eind van de maand nog haal 😜
Voor die €79 kun je toch al een tweedehands fiets kopen? Het is niet alsof een fiets zo duur is ofzo...
Een veilige fiets die niet gestolen is? Als je voor dat bedrag zo'n fiets vind heb je geluk. Overigens is die €79 borg, het is niet dat je het bedrag kwijt bent.
Het is borg totdat je je account opzegt. Je bent het dus kwijt totdat je niet meer van de service gebruik wilt maken.
Doorgaans zal de borg niet netjes op een derdengeldenrekening onder toezicht van een notaris gezet worden, maar gewoon tot het ondernemingsvermogen gerekend worden. Zodra FlickBike oBike failliet gaat, wat een reële kans heeft bij zo'n startup, dan ben je de borg gewoon kwijt...

[Reactie gewijzigd door ari3 op 5 juli 2017 15:07]

Die €79 borg gaat over oBike, niet over flickbike...
Je mag toch wel gewoon verwachten van dat bedrijf dat borg gewoon opgeslagen moet worden en niet meegerekend mag worden met ondernemingsmorgen? Dit lijkt me bij het woord borg ook gewoon wettelijk verplicht, of niet? :o

Anders lijkt het me meer een investering dan een borg.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 5 juli 2017 18:04]

Ik heb drie fietsen en een jaarabonnement op de Antwerpse velo's (fietsdelen in antwerpen). Kost hier slechts 50 euro per jaar en daar zitten ritten onder de 30 minuten onbeperkt in. Ik zie het als een aanvulling, voor als ik een tram mis, een deel met een auto meerijdt, ergens te voet heenwandel en met de fiets wil terugkomen, als ik een vriend of vriendin op bezoek heb etc. Superhandig en 't kost quasi niets. Heel populair hier, ook al zijn't geen geweldig kwaliteitsvolle fietsen. :)

[Reactie gewijzigd door Teun_2 op 5 juli 2017 14:40]

Gekke vraag misschien, maar wat let je om op 29 minuten de fiets op slot te zetten, een peukie te doen en de fiets van slot te halen en verder te gaan? (Tevens denk ik ook relevant voor oBike/Flickbike?)
Eerst en vooral moet je de fiets niet op slot zetten, maar terug in een fietsstation plaatsen. Zo zijn er erg veel (https://www.velo-antwerpen.be/nl/station-vinden). Antwerpen gebruikt geen systeem van fietsen die je eender waar kan terugzetten, maar een systeem zoals bvb ook Parijs, Londen en Barcelona (het zijn trouwens exact dezelfde fietsen als die in Barcelona). Eens je dat gedaan hebt moet je 5 minuten wachten vooraleer je een nieuwe fiets kan ontlenen. Vroeger was dat 10 minuten. Die fietsen zijn niet voor recreatief gebruik bedoeld, maar als een vorm van openbaar vervoer. Vandaar ook dat de prijs erg laag is & grotendeels gesubsidieerd wordt door andere middelen. Met veel succes trouwens. Het is er nu al een aantal jaren en wordt volgens mij erg weinig misbruikt. Daar zijn ook een aantal mechanismes voor ingebouwd.

Het is mij al een tijdje een raadsel waarom systemen zoals in Antwerpen, Brussel, Parijs, Londen, Barcelona en talloze andere steden in Nederland niet bestaan, toch één van de grootste fietslanden ter wereld.

[Reactie gewijzigd door MaartenBE op 5 juli 2017 16:53]

Misschien omdat hier iedereen al zijn eigen fiets heeft?

Hoewel er wel voordelen aan het Antwerpse systeem zitten, zal het toch elke keer extra tijd kosten om zo'n fiets te vinden. Als ik 5 minuten naar een fiets moet lopen, wordt mijn reis al veeel langer dan op mijn eigen fiets.

Voor de scenario's die jij noemt geldt dit inderdaad niet (want je hebt dan immers je eigen fiets niet bij de hand); maar die komen bij mij toch maar heel zelden voor, en daar is het OV dan voor, wat in een stad meestal toch wel goed is.
Niets - na 5 minuten wachten kan je inderdaad gewoon terug een nieuwe fiets aanvragen aan hetzelfde fietsstation.
Het gemak zit hem denk ik in het feit dat je een fiets in je buurt beschikbaar hebt op het moment dat je er last minute een nodig hebt. Goede use cases die ik zo kan bedenken:

- huurfiets buiten reisschema OV
- huurfiets op het moment dat het OV weer eens niet wil
- huurfiets op het moment dat je pech heb met eigen vervoer

Als ik mijn fiets in het weekend in de trein mee wil nemen ben ik alweer 6 euro voor alleen de fiets kwijt (wtf?).
Om eerlijk te zijn, als die fietskaartjes veel goedkoper waren sleurde iedereen z'n full-size fiets mee de trein in, en daar wordt niemand blij van. Meer een gevalletje van: als het echt moet kan het, maar we ontmoedigen het graag een beetje dus je moet er wel wat extra voor betalen.
daar zit wat in met een land als Nederland :)
Dat zeg ik toch ook nergens? Raar dat je voor zo'n flamebait geen -1 hebt gekregen. Als €79 teveel geld is voor jou kun je die borg ook niet betalen, dus je opmerking doet er helemaal niet toe...
Hoezo Flamebait. Bij de ene betaal je wel borg en de andere niet. zoals meer mensen al hebben aangegeven. Er is dus weldegelijk een verschil tussen de 2 en of je het geld of niet zou moeten/kunnen missen voor de dienst om er gebruik van te maken.

Ik snap jou hele opmerking gewoon niet en voegt ook niks toe aan de discussie.
daarom reageer ik daar zo op.

Buiten het bovenstaande om zijn er veel meer redenen waarom je deze dienst zou willen gebruiken. ipv van zelf een fiets kopen.
1. je maakt gebruik van een degelijk fiets. geen barrel van 79 euro.
2. wat als je niet echt de ruimte hebt voor een fiets in huis/omgeving (ik zou hem liever binnen hebben staan in amsterdam) maar toch af en toe wil fietsen.
3. je fiets kan nooit gejat worden.
4. jou eigen fiets wordt nooit in de gracht gegooid
5. stel je hebt/wilt geen ov kaart. en je wilt van punt a naar b in amsterdam. dan ben je 2.90 minimaal kwijt ook al moet je maar 3 haltes.
6. je kan direct van a naar b rijden zijn over te hoeven stappen. of er langs/omheen te rijden om vervolgens extra te lopen
7. Gezond voor jezelf en beter voor het mileu.
8. je woont niet in amsterdam dus je hebt er ook geen fiets.

En zo zijn er vast wel nog meer redenen die ik zou kunnen bedenken waarom dit positief is

Ik woon niet in amsterdam maar dit is best een service waar ik wel een keer gebruik van ga maken.
Maar bij flickbike heb je ook die borg van 79 euro...
Flickbike heeft die borg niet zo te zien (net even de app geïnstalleerd en ze zeggen daar niets over)
Ze kunnen het ook zonder borg doen. Maar dan heb je na een week nog een paar vouwfietsen over, met lekke banden. :P
Top! Ik was al helemaal happy dat ov-fiets nu geen abo-kosten meer rekent. (Nou ja, 1ct.) Het lijkt me super als dit populairder wordt, goede aanvulling op ander ov, en zo te lezen niet te duur.

(Alleen blijkt dat de NS de electrische fiets eruit gegooid heeft. Dat vind ik dan wel weer jammer, want dat was zo'n mooie optie geweest voor een grotere afstand waar 's avonds de bussen niet meer rijden.)
Heb je ervaring met de dienst en wat is in dat geval jouw ervaring met beschikbaarheid en defecten?
Zelf slechts 1x gebruikt, voor een korte afstand. Niet iets bijzonders aan te melden op de fiets, deze was niet defect. De fiets leek nieuw, dit kan het gebrek aan defecten verklaren.

Het viel mij op dat de locatie van de fiets en de app soms een beetje afwijken (10-15m). Voldoende om te moeten zoeken naar de fiets in het geval van een drukke straat.

Bij een winkelcentrum in een buitenwijk van Rotterdam staan ze aan iedere zijden.
In het centrum staan ze overal (altijd <200 m, vaak <100 m).
Via de app is ook te zien dat er altijd wel iets staat bij een station/winkelcentrum.
Tevens zijn er abonnement opties als:
 • €16.90 voor 30 dagen
 • €39.90 voor 90 dagen
 • €69.90 voor 180 dagen
 • €99.90 voor 365 dagen
Hierin is een maximum van 5 ritten van 1 uur per dag.
Er is ook een borg van €79 .
Die kende ik nog niet, voeg ik toe :)
Toevallig zijn gister bij ons in de straat (Kralingen) echt 15 van die dingen neer gezet.. Ik was al op zoek naar de naam van de app, thanks!

Wel een mooi systeem, bij ons in de straat staan super veel oude barrels die bijna niet gebruikt worden, ik voel er wel wat voor als er over een aantal jaar vooral oBikes staan.

Vind de borg wel heftig (maar te begrijpen).
Ik dacht dat de gemeente Amsterdam hier juist vanaf wilde en zeg verwijderde.
http://www.parool.nl/amst...blic-wegknippen~a4496080/

Later bleek dat dit verwijderen juridisch niet mocht.
http://www.parool.nl/amst...iet-verwijderen~a4503174/

Ik heb in ieder geval geen behoefte aan nog vollere rekken. Ik heb soms al moeite mijn fiets voor de deur neer te zetten, laat staan bij CS. Daarnaast betwijfel ik of er uberhault markt voor is in deze vorm. In Barcelona werkt het prima en daar maakte ik nog wel eens gebruik van een Bicing. Maar omdat de vraag 's-ochtends hoog is en op populaire werkplekken (Forum bijvoorbeeld) de rekken snel vol zitten ben ik toch vaker met het OV of de motor gegaan. Anyway, ik denk dat vaste rekken voor de fietsen beter werkt dan losse fietsen door de stad omdat je dan beter vraag en aanboe kunt managen. In BCN werden de fietsen dmv bigdata geherdistribueert door de stad en dat werkte aardig.
"De openbare ruimte kunnen we niet zo vercommercialiseren"
Nee dat doen ze zelf maar al te graag, dus anderen mogen dat zeker niet.
Het probleem is alleen dat ruimte schaars is in Amsterdam, en er geen plaats is voor speciale rekken van 1 partij in elke straat, om de 100 meter. Misschien als er flink veel autoparkeerplaatsen worden opgeofferd.
Lijkt me wel lastig, ga je met zo'n fiets naar, bijvoorbeeld, de winkel en dan heb je een keuze: of niet op slot zetten (en dus kans dat ie weggehaald wordt) of wel op slot zetten (en dus kans dat ie door iemand anders meegenomen wordt). In beide gevallen ben je er dus niet zeker van dat als je je boodschappen gedaan hebt, je ook weer met de fiets naar huis kunt. Ik zie er eigenlijk alleen voordeel in als je dus naar een plek gaat waar veel van die fietsen staan, of als het een "one-way" ritje is.
Er zit een reserveerknop in de app, zie screenshot. Ik heb het niet geprobeerd, maar wellicht verdwijnt hij na reservering van de kaart. In dat geval zou je 'm dus even kunnen stallen en meteen weer kunnen reserveren.
Als het werkt zoals alle fietsen in China (waar deze 100% op gebaseerd is) dan kan je een gereserveerde fiets niet scannen. De reservering is 15 minuten geldig.
De reservering is 15 minuten geldig.
Daar heb je dus vrij weinig aan. Stel ik moet naar een sollicitatie-gesprek en pak van het station zo'n fiets, en rij daarmee naar <insert afgelegen bedrijven terrein>.
Uurtje later kom je naar buiten, fiets door iemand anders weg gereden.
Kan je dan mooi drie kwartier gaan wandelen oid. :|
Maar als je je de fiets dan meteen geserveerd, heb je 15 minuten speling. En sowieso minder kans dat iemand je fiets ophaalt, juist omdat hij op een afgelegen industrieterrein staat.
Minder kans -> als ik op 5 km van dichtstbijzijnde andere fiets ben wil ik eigenlijk wel zeker weten dat niemand 'm meeneemt. Wat - als dit ook als oplossing geldt voor fietsen met een lekke band - niet zo hoeft te zijn.
Amsterdam he, rijden ook bussen, trams, metro, treinen. Bij stations waarschijnlijk wel weer een verse fiets.
Ik woon zelf in Rotterdam, daar is het OV ook prima geregeld. Ik neem de fiets dus alleen maar mee als ik a) zin heb om te fietsen of b) er naar de plek in kwestie juist weinig OV gaat. Ver in het havengebied bijvoorbeeld.
Het is ook niet om een fiets te claimen, maar bijvoorbeeld als je bijna thuis weggaat, dan kan je er 1 reserveren. Dit hele systeem werkt ook alleen in een druk gebied met veel fietsen.
Ja, maar als je van huis weg gaat moet je over 't algemeen ook terug.
En als ik dan een leenfiets oppik, en daar een half uur mee weg fiets, wil ik wel
100% zeker weten dat ik niet opeens ruim een uur terug moet gaan lopen, omdat iemand
anders in de tussen tijd die fiets heeft gebruikt.
Dat is toch makkelijk op te lossen door ook een betaalde reserveeroptie toe te voegen, waarbij je hem net zo lang kan reserveren als je zelf wilt maar ook 1€ per half uur betaalt.
Mm dus als ik een avondje ga stappen ben ik zo €10 extra kwijt... ik snap je idee, en voor korte afspraken gaat dat misschien nog wel, maar in veel gevallen zal dit te duur worden – tenzij je dat een stuk goedkoper maakt. Maar dan gaat iedereen dat de halve dag doen en is het nauwelijks nog een leenfiets. Lastig! Ik vind dit soort systemen op zich interessant, maar twijfel nog.
http://nos.nl/artikel/218...000-leenfietsen-over.html

gaat iets niet helemaal goed daar ;-)

hopelijk speelt dit in nederland niet zo'n rol. maar ik vermoed dat die gps een hoop helpt
De meeste in China hebben, op ofo na, ook GPS. Maar je kan soms niet meer op de stoep lopen door alle fietsen die overal maar neer gepleurt worden.
Naar Nederland verschepen en de Tweakers fietsverhuur dienst beginnen :+ .
De geschiedenis leert dat dit soort projecten helaas meestal faalt. Oorspronkelijke witte-fietsenplan mislukte doordat mensen toch weer zich zo'n fiets op allerlei manieren probeerden toe te eigenen. Ook voelt niemand zich verantwoordelijk waardoor sommigen zo'n fiets wel heel slecht behandelen of zelfs willens en wetens beschadigen 'omdat het kan', met als gevolg hoge onderhoudskosten.
Ik zie het inderdaad :-) Als ze dat goed uitwerken lost dat wel een (groot) deel van mijn gestelde probleem op.
Lijkt me wel lastig, ga je met zo'n fiets naar, bijvoorbeeld, de winkel en dan heb je een keuze: of niet op slot zetten (en dus kans dat ie weggehaald wordt) of wel op slot zetten (en dus kans dat ie door iemand anders meegenomen wordt). In beide gevallen ben je er dus niet zeker van dat als je je boodschappen gedaan hebt, je ook weer met de fiets naar huis kunt.
Je kan er toch ook een slot van jezelf op doen? Het verpest het idee erachter (wat ook aantoont dat dit misschien geen goed idee is), maar is zeker mogelijk. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 juli 2017 11:06]

Je kan er toch ook een slot van jezelf op doen?
Ja, en dan introduceer je het 2e probleem. Heb je die app, zie 10 minuten lopen bij je vandaan een fiets. Reserveer je hem. Kom je aan.
..
Hangt iemands persoonlijke slot er om.
Kan je op zoek naar een andere en nog verder lopen, wat is dan nog het nut van die fietsen-dienst.
Overal een probleem voor verzinnen is een kunst ;)

Als je dit 2x overkomt, neem je een eigen slot mee, en hang je die over de andere :+
Je kunt het "overal problemen voor verzinnen" noemen, ik zou eerder zeggen "realistisch blijven".
Net doen alsof ideën perfect zijn en dan je hoofd in het zand steken werkt niet zo goed.

Mensen willen niet stranden zonder fiets voor de terugweg. Want met maar 15 minuten aan "reservering" kun je nooit je fiets lang genoeg vasthouden voor een bezigheid.
En dan is er dus gewoon kans dat de fiets inmiddels door iemand is weggereden, en dat er geen andere in de buurt is.
Dat is niet "problemen verzinnen" dat is een zeer waarschijnlijk en realistisch geval.

Dan wordt hier als "oplossing" geroepen. Hang je eigen slot er om.
Hoe is het dan "problemen verzinnen" als je opmerkt dat je daarmee alleen maar meer ongemak veroorzaakt?
Obike heeft maakt hiervoor gebruik van een rating systeem. Als je probleemloos een rit maakt gaat je rating omhoog, maar zodra je je fiets ergens neer zet waar dat niet mag of als je de fiets vergeet op slot te zetten gaat die rating omlaag. In extreme gevallen, zoals bij het plaatsen van een persoonlijk slot op een fiets gaat die rating direct naar 0.

Tarieven bij obike zijn gebaseerd op je rating, nette gebruikers betalen minder en overtreders betalen extra.
Dat is inderdaad een goede oplossing om het "eigen slot omhangen" tegen te gaan. Maar dan is er nog geen oplossing voor het maar 15 minuten kunnen reserveren van een fiets.
Ik denk dat iedereen die héén fietst, ook graag weer terug fietst. En 9 van de 10 keer ben je wel wat langer op een locatie ergens dan 15 minuten.
Er van uitgaan dat er wel ergens een andere in de buurt staat, of hopen dat 'ie niet is weggereden vind ik zelf wat te optimistisch. :X
Klopt, had ik niet aan gedacht, maar dat lijkt me toch ook niet helemaal de bedoeling, dat iedereen z'n eigen sloten erop gaat doen.

Daarnaast is het ook zuur als je zelf "op zoek" bent naar zo'n fiets, zie je dat er eentje een straat verderop staat, loop je er heen, zit er een ander slot (bij) op.
Klopt, had ik niet aan gedacht, maar dat lijkt me toch ook niet helemaal de bedoeling, dat iedereen z'n eigen sloten erop gaat doen.
De organisatie hier ook niet, denk ik :+

Wat is er mis met de systemen zoals in Parijs en London ?
met je OVkaart, of CC kan je op 100'en plekken fietsen pakken, en op de volgende lokatie terugzetten.
Ik heb ze niet gebruikt, maar op heel veel punten stonden er 10/15 van die fietsen, en bijna allemaal op loopafstand van elkaar.
Met de OVkaart niet eens zo heel duur ( 1.20 per u dacht ik me te herinneren )
Wat is er mis met de systemen zoals in Parijs en London ?
Dat dit soort bedrijven niet willen investeren in het grootschalig herdistribueren van de fietsen. Wat je in deze steden ziet is dat soms fietsen van de meest populaire plek worden opgehaald om elders te stallen, zodat er overal fietsen beschikbaar zijn. Dat kost mensen en auto's.
Die transportvoertuigen heb ik inderdaad wel gezien.
Maar ik was te kort daar om me er in te verdiepen.
Het idee was iig prima.

Ik lees dat je bij Obike in Rotterdam eerst 79€ borg mag betalen, dat is dan toch wel weer een drempel.
Amsterdam Flickbike doet het via maand/week betaling, dus het is nog steeds geen 'lenen' maar huren tegen lage prijzen
Tijdens de testperiode wil de dienst kijken waar veel fietsen worden achtergelaten en waar veel vraag is naar de fietsen. Op die manier wil het de spreiding van de fietsen optimaliseren.
Volgens mij zijn ze dat hier ook van plan. Je moet toch vraag en aanbod op elkaar afstemmen.
Bwah, in Antwerpen betaal je 49 Euro per jaar voor een abonnement waarbij je via (heel veel) fietsstations zo veel mag fietsen als je wil. Je betaalt nooit extra als je minder dan 30 minuten fietst van station naar station. Zelfs als je extra fietst betaal je erg weinig.

Er zijn idd chauffeurs die af en toe fietsen herdistribueren van station naar station.

Het komt inderdaad en toe voor dat een station leeg (of vol) is, maar aangezien er zo veel zijn is het me nog maar erg weinig voorgevallen dat ik verder dan pakweg 10 minuten moet wandelen vooraleer er een bruikbaar station is ..

Kanttekening hierbij is wel dat dit systeem stevig wordt gesubsidieerd. Vooral door een deel van het parkeergeld van automobilisten. Wat mij betreft een goede zaak.
In veel steden is er een systeem zoals in London of Parijs. Daar is dan een abonnoment voor nodig. De fietsen zijn vaak van een model wat je zelf niet wilt hebben, dus kans op diefstal is er kleiner.

Het leuke van het systeem in Parijs is dat je minuten kunt verdienen door een fiets van een niet populaire plek naar een populair plek te verplaatsen. Een vriend verdiende zo zijn minuten door fietsen van een lage plek naar een hoge plek te fietsen.

Wat OV fietsen betreft. Bij mij in de buurt zie ik veel OV fietsen elke dag voor een huis staan. Die exemplaren zijn niet "openbaar" meer.
Bij mij in de buurt zie ik veel OV fietsen elke dag voor een huis staan. Die exemplaren zijn niet "openbaar" meer.
Waarom zijn die niet meer openbaar ? Wellicht zijn ze in gebruik maar is de gebruiker even binnen.
Je hoeft er toch niet bij voortduring op te zitten.?
Ze zijn ook in Kopenhagen en Vilnius. Niet gebruikt, want je had een pasje nodig geloof ik. Zag er nog netjes uit, weet niet hoe lang de fietsen al in gebruik waren.
Dat kan, dan zul je dat kunnen melden en weet men waarschijnlijk precies wie de laatste gebruiker was. Dat zijn echter dingen die de praktijk zal laten zien, net als dat jij de fiets ook bij jou binnen in huis kan zetten.
Vraag me ook af diefstal hoe ze dat oplossen.
Volgens het artikel zit er een GPS tracker in.
Het is niet de bedoeling, maar zal wel gebeuren. Ook in China kom ik regelmatig tegen dat mensen zo'n fiets in hun eigen tuin zetten 's avonds. In theorie kun je dan je borg verliezen, etc, etc, maar controle daarop lijkt nihil.
ik zie op de schermpjes dat je een fiets kan reserveren.... probleem opgelost toch?
ik zie op de schermpjes dat je een fiets kan reserveren.... probleem opgelost toch?
Iemand hier stelde dat die reservering een kwartier geldig is. Dat is te kort voor andere handelingen, zoals kapper, tandarts, boodschappen.
Echt heel lang zal het ook niet zijn want dan is het geen reserveren en lenen meer.
Stopzetten en dan weer 'reserveren' via de app, direct. dan staat ie even alleen voor jou beschikbaar (denk ik zo). Heb net even de app gedownload en bekeken.
Ik vraag me af in hoeverre zoiets in Nederland goed aanslaat. Iedere inwoner heeft bij wijze van spreken een fiets, in tegenstelling tot landen waar dit soort concepten al een tijdje bestaan:

https://www.theguardian.c...illions-bicycles-hangzhou

In Guangzhou zie je op straat alleen maar fietsen van de drie of vier grote bike sharing bedrijven. Het is daar zo groot dat niemand overweegt een eigen fiets te kopen.
Dat was ook de redenering in Antwerpen (dat weliswaar met fietsstations werkt) & daar het is een enorm succes. Iedereen heeft al een fiets dus waarom nog zoiets?

Wel, ik heb ook een fiets, en toch gebruik ik elke dag een leenfiets. Waarom?:
* Fietsen worden heel vaak gestolen. Dat zal in Amsterdam ook wel zo zijn. Voor mij argument nummer één.
* Het komt vaak voor dat het 's morgens mooi weer is en 's avonds regent het. Dan kan je 's morgens de fiets nemen en 's avonds ga ik met de tram terug. Hetzelfde met bvb 's morgens naar je werk rijden en 's avonds boodschappen doen die niet altijd handig zijn om op de fiets mee te nemen.
* Het is veel goedkoper. Ik betaal welgeteld 49 Euro per jaar.

Ik gebruik het nu al een aantal jaren & gebruik m'n eigen fiets eigenlijk enkel nog voor lange afstanden.
Dat heb je hier ook hoor OV fiets en dat is gratis. Enige probleem. Waar je hem huurt moet je hem terugbrengen anders kost het je 10€ extra op de huur. Voor mij de reden om hem niet te huren aangezien ik vaak enkele ritten en niet retour maak met de fiets. +Niet alle stallingen zijn niet 24/7 open.

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 5 juli 2017 17:03]

Nee, ik denk dat jij refereert naar een systeem zoals in België de Blue Bike (https://www.blue-bike.be/) bestaat.

Antwerpen (en Brussel) heeft een systeem zoals ook Parijs en Londen dat hebben. Je hoeft de fiets helemaal niet naar hetzelfde fietsstation terug te brengen als waar je hem ontleent hebt. https://www.velo-antwerpen.be/nl/station-vinden

Ik heb dit vreemd genoeg in Nederland nog nooit gezien.
Sorry spellingscontrole maakte van OV over. ;)
Zolang kaartjes voor de fiets in de trein €6 kosten zal er vraag naar zijn. Ik gebruik nu enorm vaak de OV fiets in steden/dorpen waar wel een station is maar de busdiensten enorm onregelmatig(maar 1x per uur bijv). Dan heb ik toch nog de flexibiliteit van een fiets zonder moeite te doen om mijn eigen fiets steeds mee te nemen als ik ergens naar toega
Ik zie mezelf niet direct mijn fiets meenemen op de trein - deelfietsen in een station/stad waar je heen gaat lijkt me dan ook niet echt onlogisch ?
Ik zie mezelf niet direct mijn fiets meenemen op de trein - deelfietsen in een station/stad waar je heen gaat lijkt me dan ook niet echt onlogisch ?
Nu er deelfietsen en leenfietsen bestaan zal het minder worden. Maar er zijn tijden geweest dat mensen voor woon-werk een vouwfiets hadden als handbagage. Soms super-de-luxe met vering, versnellingen, toeters en bellen.
Anoniem: 120539
@IHaSO5 juli 2017 12:00
Natuurlijk heb ik een fiets, net als mijn vrouw, maar die nemen we niet mee als we voor de lol naar Amsterdam gaan. Dan is het P+R en dus verder met de metro.
In de stad zelf is het dan leuk om stukken op de fiets te doen.
Bij het systeem in Rotterdam moet je een aardige borgsom betalen om 'lid' te worden, dat vind ik nogal een beperking. Als je in Amsterdam zoals het er nu op lijkt zonder borg 'gewoon even' een fiets kunt gebruiken lijkt me dat wel wat.

Tip voor het Rotterdamse systeem: doe gewoon zoals alle autoverhuurders: Accepteer ook een creditcard als borg; die is immers gevalideerd. Voor jullie vertrouwd, voor mij niet wéér een pot waar ik geld in moet bewaren.
Ik heb even geen fiets en ik denk dat ik door dit soort diensten zeker geen nieuwe fiets ga aanschaffen.

Als je bestaande fiets kapot is dan kun je via zo'n app toch goedkoop een fiets pakken.
Dit is ongeveer de vierde proef sinds 1965.
Anarchisme all over again :D

"Het Witte Fietsenplan is het bekendste van de Provoplannen. Collectief bezit en gebruik van fietsen moet een einde maken aan de ‘asfaltterreur van de gemotoriseerde bourgeoisie’: de verkeersongevallen en milieuvervuiling veroorzaakt door de auto."
https://hart.amsterdam/nl/page/49069/witte-fietsenplan
Kijkende naar het overweldigende succes van de ov fiets is er zeker vraag naar.

Ik vind het zelf ook een handig concept. Gok wel dat ze gauw kwijt gaan raken, maar dat zal de toekomst uitwijzen. Helemaal omdat je ze overal neer mag zetten

[Reactie gewijzigd door 418O2 op 5 juli 2017 11:04]

Hoe gaan ze kwijtraken als er GPS op zit? Als je dat weet uit te schakelen, dan kun je die fiets alsnog moeilijk gebruiken. Als iemand met die app hem op straat tegenkomt en wil gaan gebruiken, maar hij is niet zichtbaar in de app, dan zal die dat waarschijnlijk meteen melden. Oftewel, er niet echt vraag naar zulke gestolen fietsen. Misschien exporteren...
Overspuiten / grootste gedeelte eraf slopen?

[Reactie gewijzigd door twicejr op 5 juli 2017 11:20]

Die sensor kan je er uit slijpen of disabled door te disconnecten. Of simpelweg het signaal verstoren. Bij ov fietsen ben je volgens mij verantwoordelijk tot je hem inlevert bij een vast punt, bij deze fietsen zit het iets anders
Heb je mijn reactie gelezen of niet?
Geef en een likje verf, probleem opgelost. Ik geloof niet echt dat mensen massaal gaan melden als ze vermoeden dat een fiets onrechtsmatig gebruikt wordt.

Hoeft niet met opzet te gebeuren, GPS kan ook stuk raken / zonder stroom komen te zitten. Dan raak je die fietsen dus gemakkelijk kwijt.
Eh, GPS er uit, spuitbusje verf er over. Hoe is het dan moeilijk om te gebruiken?
ja maar een fiets die je niet ziet kan ook gereserveerd zijn. er nog maar van uitgaande dat hij in adam blijft.
Denk dat je dan de fiets wel ziet, maar dat die dan bv een rode indicator heeft en je em dus niet kunt ontkoppelen.
Ik denk dat we een hoop roze fietsen met witte stippen krijgen die verdacht veel lijken op de fietsen die bij dit soort initiatieven opeens ontbreken :P
Haha ja zeker. Maar de nozems hadden geen smartphone tech voor het delen van sloten/GPS e.d. Ik vind het een fantastisch initiatief omdat dit soort plannen IOT benut op een hele laagdrempelige manier (ervanuit gaande dat je de betaling makkelijk kan koppelen aan Paypal ofzo, of beter nog; je OV abbo!). Ik zie echter ook wel veel misgaan, die fietsen zullen snel genoeg verdwijnen en opengeslepen worden om de chip eruit te rukken :/

Edit: Ik vraag me ook af hoe het gaat met verkeerd geplaatste fietsen die de gemeente losknipt en meeneemt. Wat dan? Of wat als iemand nog een extra hangslot om zo'n fiets hangt om 'm te 'claimen'?

[Reactie gewijzigd door Asitis op 5 juli 2017 11:04]

Als de gemeente ze meeneemt en in hun opslag stalt kan het bedrijf dat zien in hun GPS logs lijkt me. En er zit vast wel een knop in het systeem om kapotte of 'geclaimde' fietsen te melden.
Haha ja zeker. Maar de nozems hadden geen smartphone tech voor het delen van sloten/GPS e.d.
Ho even... Het Witte Fietsenplan was van de Provo's die politiek geëngageerd waren: democratisering, milieubeleid, emancipatie. De Nozems waren oorspronkelijk (jaren '50) een soort overlast gevende hangjongeren op hun brommertjes.
Nee hoor, dat waren de brozems (nozems op brommers).
Nee, dat waren nozems, de term brozems is pas later in de jaren 60 in zwang geraakt
Vraag me af of het artikel helemaal klopt. In andere steden in China is het in ieder geval zo dat de fietsen overal geparkeerd mogen worden (dat is er net het makkelijke aan, er is bijna altijd wel een fiets in de buurt) dus de enige mankracht die nodig is is om kapotte fietsen te gaan herstellen.
Verder worden er hier nog bijna dagelijks nieuwe fietsen bij gebracht, dus dat er een overschot is klopt ook niet helemaal.
Als het gaat om foutgeparkeerde fietsen ofzo vermoed ik dat de bedrijven die eigenaar zijn van de fietsen ze wel weer komen halen en op reglementaire plaatsen neerzetten.
Verder is het niet de bedoeling om de fietsen in ondergrondse stallingen te zetten, waarschijnlijk omdat dit de lokalisatie via gps bemoeilijkt.
Weet iemand uit Amsterdam hoe reeel dat is? Want in Utrecht is een groot deel ondergronds, incl die van de gemeente.
prima gewoon niet in een stalling zetten maar op straat. lijkt mij ook makkelijker. stallingen zijn alleen maar interessant omdat ze veiliger zijn en misschien iets dichter bij het station maar het is altijd een ramp om een plekje te vinden.
Lijkt mij juist dat dit soort startups met de gemeente moet gaan zitten om dit op een andere manier technisch op te lossen. Het is niet de bedoeling dat iedereen maar overal gaat neerzetten terwijl de gemeente gewoon plekken beschikbaar stelt.
Ook in de binnenstad van Amsterdam zijn een groot deel van de (bewaakte) fietsenstallingen, die grotendeels door de gemeente beheerd worden, ondergronds.
Die banden zijn cool, zijn die ergens los te koop?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 5 juli 2017 11:08]

FF snel opgezocht, in nederland niet echt kwam wel dit tegen https://nl.aliexpress.com...e-foam-bicycle-tires.html
Niet de band die op de foto te zien is, maar deze kon ik wel vinden: http://supremedutch.com/. Alleen niet die kenmerkende band met gaten erin. Die heb ik ooit wel eens voorbij zien komen, maar kan hem niet meer vinden.

-- Edit --

Ah, de Ever Tires: https://www.kickstarter.c...r-tires-flat-free-forever

[Reactie gewijzigd door TheNephilim op 5 juli 2017 11:41]

Die ever tires zijn nog niet te koop en die van supremedutch ook niet, en dat hele marketingpraatje er rondom zorgt er al voor dat ik daar niets zou kopen. Lijkt erop dat ze ze gewoon inkopen in china waar deze banden al langer verkrijgbaar zijn.
Die eerste site (Supreme Dutch) lijkt actief te zijn geweest tussen 2013 en 2015 (als je kijkt onder 'Events' op hun site), terwijl ze nog steeds een pre-order pagina hebben waarop staat "Zodra de Supreme Dutch fietsbanden beschikbaar zijn...". Dit lijkt dus niet door te zijn gegaan.

Die Kickstarterpagina van Evertires (En Nexo Tires) linkt door naar de site https://tannusamerica.com/pages/tannus-tires waar je deze banden kunt bestellen (maar nu heten ze dus blijkbaar Tannus Tires).
Ik denk dat de mogelijkheid om te reserveren in deze startup echt wel cruciaal is
In belgië kan je aan het station namelijk ook een fiets (blue-bike) huren maar daar kan je niet reserveren.
Kan of moet ik Blue-bike reserveren?
Nee, dit is niet mogelijk. We monitoren de verhuur constant zodat er steeds Blue-bikes beschikbaar zijn. Voor het reserveren van fietsen verwijzen we je door naar de fietspunten die naast Blue-bike ook toeristische fietsverhuur organiseren. Je kan hen bereiken per locatie via deze link: www.fietspunten.be
in de praktijk komt het er dan op neer dat je vroeg moet zijn anders heb je veel kans dat er geen fiets beschikbaar is. Er is wel een kaartje waarop je realtime kan zien wat de beschikbaarheid is. Neem nu bijvoorbeeld station antwerpen, daar zijn nu alle 44 fietsen verhuurd. En dan kan het wel zijn dat er fietsen beschikbaar zijn voor je vertrekt met het OV, als je aankomt zijn die er niet meer.

[Reactie gewijzigd door dusti op 5 juli 2017 11:38]

Tenzij je de hele dag dezelfde fiets nodig hebt, is er in Antwerpen met Velo dan ook een veel beter alternatief.
Die gaan we dan binnenkort eens testen (Y)
Naast Bluebike heb je in Brussel ook Villo, een vergelijkbaar project dat zeer populair is.
In China veel gebruik gemaakt van Mobike en OFO. Het werkt "aardig". Dat wil zeggen; er wordt gretig gebruik van gemaakt, maar:
 • Ondanks dat er duizenden fietsen rondslingeren kan het tijdens de spits nog wel eens moeilijk zijn er eentje te vinden. Soms ga je dus per fiets naar kantoor maar mag je terug mooi lopen of met het OV.
 • De fietsen van Mobike zijn gebouwd als tanks: onverwoestbaar, maar daar door ook behoorlijk zwaar. Concurrenten zoals OFO gebruiken lichtere fietsen (wat in NL "gewone" fietsen zouden heten) maar die hebben daardoor weer veel meer last van vandalisme, lekke banden, etc.
 • Mensen zetten ze soms op de meest onhandige plekken neer. 's Nachts om een uur op 23.00 rijden er bij ons dan ook meestal vrachtwagens door de stad om kapotte fietsen te vervangen en vreemd geplaatste fietsen ergens anders neer te zetten.
Persoonlijk heb ik een beetje het idee dat het een soort money grab is. Een strijd om de meeste gebruikers en jezelf daarna verkopen aan een of andere investeerder. Dat vervangen en opruimen kost namelijk behoorlijk wat geld. Zodra de bewoners die fietsenchaos zat zijn zullen steden eisen gaan stellen en worden dat soort kosten alleen maar hoger. (Om het nog maar niet te hebben of steden die het simpelweg verbieden.)
Wel tof, de eerste lichting fietsen van Mobike hebben geen ketting, maar een kardanas, en schijfremmen. Ik vind het wel prima fietsen, nadeeltje is dat de fietsen in Beijing nogal klein zijn voor ons Hollanders ;) (je kunt het zadel inderdaad wel verstellen, maar max hoogte is nog steeds niet heel hoog :) In Beijing zijn er meerdere aanbieders, sommigen hebben ook verschillende maten fietsen, maar zelfs de grootste fietsen zijn nog kinderfietsen hier :)

Wat mij ook opvalt is dat de fietsen de neiging hebben om naar dezelfde locaties te convergeren. Je ziet dat veel mensen ze gebruiken om van het metrostation naar werk oid te fietsen. Daardoor komen er echt _veel_ fietsen op een plaats. Ben benieuwd hoe ze dat in Amsterdam gaan oplossen.

En inderdaad, in NL heeft zo ongeveer iedereen een eigen fiets. Ik vraag me af wat precies het beoogde publiek is.

[Reactie gewijzigd door borft op 5 juli 2017 13:36]

De 2e versie van die fietsen (dus niet Mobike Lite) hebben een zadel dat omhoog kan.
Daardoor komen er echt _veel_ fietsen op een plaats. Ben benieuwd hoe ze dat in Amsterdam gaan oplossen.
Dat is nu voor sommige stadsdelen al een overlast zonder echte oplossing, las ik laatst.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee