Foto's tonen geannuleerde Windows 8-tablet van Nokia

Er zijn foto's online verschenen van een kleine Windows-tablet van Nokia, die het bedrijf in 2014 op de planning had staan. Het gaat om een tablet die draait op Windows 8 en voorzien is van een Atom-soc. De tablet werd geschrapt door Microsoft nadat het de smartphonedivisie van Nokia overnam.

Het is voor het eerst dat de tablet te zien is op foto's. Eerder was er wel al een render online verschenen. WindowsBlogItalia heeft de plaatjes online gezet, inclusief een afbeelding van CPU-Z, waaruit is op te maken dat de tablet beschikte over een Atom Z3795-quadcore. Ook zijn er aan de voor- en achterkant camera's te zien. Vermoedelijk was er ook ruimte voor een simkaart.

De tablet, die waarschijnlijk een 7"-scherm had, stond bekend onder de codenaam Nokia Mercury. Het was een van de apparaten die Nokia op de planning had staan voordat het bedrijf werd overgenomen door Microsoft. Na de overname werd de release van de Windows-tablet geschrapt.

Vorige week verschenen er ook al foto's online van Microsofts eigen Surface Mini. Dat was eveneens een Windows-tablet die in 2014 uit had moeten komen, maar vlak voor de release werd geschrapt. In tegenstelling tot Nokia's tablet draaide de kleine Surface niet op de volwaardige Windows-versie, maar op Windows RT. Bovendien had de Surface-tablet veel dikkere schermranden dan het model van Nokia.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-07-2017 • 10:57

38 Linkedin

Reacties (38)

Wijzig sortering
De tablet ziet er strak en solide uit.
Ook in de designtaal van de 930

Als de tablet uit zou komen met RT snap ik wel dat hij geannuleerd is. Windows RT icm de matige ondersteuning was namelijk gedoemd te mislukken.Intel atom-z/ bay-trail cpu's icm gewone windows waren qua prestaties niet 'je van het'.

Wat ook wel grappig is dat 'Mercury' ook de devellopmentnaam was van een super solide telefoon ontwikkeld door een 'fruitige' concurrent van Nokia. Die Mercury kun je vandaag de dag wel kopen. (als die niet uitverkocht is)

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 5 juli 2017 11:11]

RT was voor ARM-based SOC's. De Atom Z3795 is toch echt een x86/x64 SOC.
Dus er had een volwaardige versie van Windows op kunnen draaien.
Ja en nee, ondanks de x86/x64 SOC hebben sommige chineese modellen een beperkte 32 bit EUFI firmware. Een drama om Windows zelf te kunnen installeren aangezien Windows geen 32bit EUFI ondersteund. Dus ja, je kan een volledige Windows draaien mits je het opstart gedeelte aanpast. https://superuser.com/questions/583290/fix-windows-8-efi-boot-on-32-bit-images :)
Daar heb je het over sommige Chinese modellen. Van Nokia/Microsoft zou je toch wel verwachten dat die dat goed hadden opgelost. Heb zelf Lenovo Thinkpad 8 met dezelfde processor, die draait prima Windows 10 64 bit. En inderdaad onder Windows 8 werkte niet altijd alles handig, maar Windows 10 is prima.
En dat deed het ook: Windows 8. Er zijn best wel wat van die Windows 8 tablets geweest. Die werkten redelijk, Windows 10 is op de tablet juist erg goed (en dat hoeft niet eens in tablet modus).
De Surface Mini zou uitgekomen zijn met RT, die van Nokia niet.

Ik had die Nokia zo gekocht, ik was toen namelijk op zoek naar een 8" Windows tablet. Ik ben uiteindelijk voor een Asus gegaan.
klopt er zit een atom cpu in die kan gewoon windows 8 draaien. RT was puur voor arm bedoeld en gewoon altijd een flop geweest.
Ik zit nu al op m'n tweede Atom 8" tablet :p En ik heb die Asus alleen maar vervangen omdat ik Windows 10 wilde draaien... (ik heb nu een Dell)
De meeste china-tablets zien er ook strak en solide uit. En dat valt toch best tegen als je er mee werkt.
Windows Mobile had een succes kunnen zijn. Microsoft heeft het gewoon slecht aangepakt met de marketing.
Wat hadden ze anders moeten doen dan, naar mijn idee hebben ze heel erg hun best gedaan.
Zich op de markt buiten de VS focussen misschien? Bijna het hele budget (18miljard oid) van MS ging op aan de VS, een klein stukje (~miljardje) naar ontwikkelings landen (India of regios in Afrika bv). En 3 euro 50 ex btw voor marketing en promotie hier in Nederland voor een flyer of 2, en dat is nog hoog ingeschat.

Maar de slechte marketing is slechts 1 van de factoren waardoor Windows Phone/Mobile gefaalt is.
De thuismarkt is de belangrijkste. Dat is de markt die investeerders en aandeelhouders het meeste zoen, dat is ook de markt waar je de meeste bedrijven vindt wiens medewerking je nodig hebt. Dat zr zich daarop gefocussed hebben is dus niet verwonderlijk
In de smartphone (tech) wereld is er niet echt iets als een thuismarkt. Voor redelijk wat markten is -vooral- de westerse wereld eigenlijk 1 markt. Wat hier in Nederland groot is, kan in België geen ruk betekenen. Zie FB en Hyves bv. FB banjert gewoon binnen en vaagt de bedrijven die zich zo op hun thuismarkt focusde, van de kaart.

Dat Google snel groot werd kwam voor een deel omdat ze zich juist altijd heel erg gefocust hebben op de hele westerse markt en veel investeerde in het lokaliseren van hun diensten en producten.
Ik kan mij 2010 nog herinneren toen ms groots windows phone 7 introduceerde. Daarna hebben ze fout op fout gestapeld. Ander kernel. De eerste kopers zaten meteen met oude software. Geen goede update beleid. Het kwam niet jaarlijks. Alles was vaag en onduidelijk waardoor de ontwikkelaars ook nog eens afhaakten.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 5 juli 2017 15:18]

Voor de ontwikkelaars was het traject vrij duidelijk, als je het een beetje volgde. Zelfs met een beetje Tweakers volgen was je up to date geweest, vooral als je (na een halve dag oid) de reacties in duikt onder de nieuwsberichten.

WP7 was een overbruggings OS, dat de kernel vervangen zou worden en de hardware niet mee zou komen, was vooraf al bekend. Bij de overstap van WP8 naar W10M, was MS in eerste instantie vrij duidelijk "Kans is aanwezig dat veel toestellen niet meekomen, we gaan het proberen", werden toen wat te optimistisch met "De meeste of waarschijnlijk alle toestellen kunnen mee", en liep toen tegen een muur op, was hoopvol deze te kunnen doorbreken, is niet gelukt. Hier is redelijk wat onduidelijkheid uit ontstaan, maar niet door MS zelf. MS zelf was vrij open en duidelijk met hun doelen, het hele traject en de ontwikkeling hiervan. De verantwoordelijkheid van het informeren van de niet zo fanboyige figuren, ligt IMO wat meer bij sites als Tweakers (blijft op een manier toch een beetje jammer dat je voor meer info echt de reacties in moet duiken, gelukkig is het moderatie systeem hier tegenwoordig goed op ingericht).

De richting die MS op wou gaan, de 1 app ontwikkel omgeving, voor alle apparaten, zoals nu met W10 langzaam ergens op begint te lijken. Was ook vanaf het begin af aan al duidelijk. MS heeft ook erg veel moeite gestopt om te zorgen dat het overstappen van de programmeeromgevingen door de versies heen, niet al te ingewikkeld was. MS was duidelijk vanaf Windows 8 dat het allemaal in ontwikkeling is, dat het tijd nodig zal hebben en dat er nog veel kan wijzigen.
Ik weet niet waar jij die onzin vandaan haalt dat MS niet gecommuniceerd dat de opvolger van wp7 op een ander kernel zou draaien. Stel je voor. Koop ons product en ow ja je krijgt geen update want we gaan over op ander kernel. Weg verkopen. De mededeling is gewoon later gedaan. De updates waren NIET regelmatig. Ze stelden het steeds uit. Terwijl bij ios en android vast stonden. Ik was wel blij met wp als concurrent erbij. Heb het zeer nauwlettend gevolgd. In jouw verhaal lijkt het alsof MS niet schuld had maar dat geloof ik niet. Ze hebben het verprutst en intern moet het een puinhoop zijn geweest. De miljarden koop en snelle afbraak van Nokia is een voorbeeld ervan.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 5 juli 2017 17:56]

Was ten tijde van Windows Mobile 6.5 al bekend dat MS de boel met de NT kernel wou vervangen en hun "desktop OS" er ook op te willen draaien krijgen. WP7 was een tussenstap, om de boot niet te missen en mensen/developers al bekend te maken met Windows Mobile/Phone.

WP7 heeft overigens gewoon een update gekregen waarin de nieuwe WP8 features zaten die de toestellen wel aan konden. 7.5 en 7.8. Het start scherm, live tiles, themas, wifi alive IE update en andere "WP8 only meuk", is gewoon naar WP7 gekomen. WP7 is op een paar features na gewoon on par met zijn opvolger die op NT draaide.

Klagen over updates en support cycle van een product, en dan Android aanhalen als een voorbeeld. Juistem.
Het is wel duidelijk dat je WP verdedigt.
Je goed recht maar ik heb zo mijn eigen mening erop
Het feit dat de ontwikkelaars en klanten het links hebben laten liggen ligt toch echt aan MS zelf.
Ik haal Android erbij als voorbeeld hoe je je updates stelselmatig moet houden. Heb niks gezegd over Android zelf. Ook daar kan ik wel de zwakheden blootleggen. Maar dat is een ander topic.
Dat de switch naar NT al lang bekend was, nog voordat WP7 het levenslicht zag.
Dat WP7 gewoon updates heeft gekregen en gewoon de WP8 features ontving die de toestellen aankonden.

Dat Android de oude versies schijnbaar nog wel update. WP7 en WP8 kregen ook gewoon security updates na de komst van de opvolger. De GDR updates kwamen ook elk half jaar tot jaar.

Mening: ✓
ik ben nog steeds op zoek naar een (windows 10) tablet met max 8".. helaas niks te vinden..

hopelijk brengen ze nog zoiets uit!
Ze zijn er wel, je mag er alleen de hoofdprijs voor betalen. En goed zoeken. Helaas zijn er geen nieuwere modellen.
Net een gekocht via banggood, geweldig apparaat, zeker voor het geld. Nog Android ernaast ook en lekker licht. Windows functioneert prima en valt goed te bedienen. Enige nadeel vind ik dat deze tablets vaak met 32gb opslag geleverd worden, 64gb zou ideaal zijn. Tevens de batterij duur niet super, maar met wat tweakwerk is het nog wel wat te verbeteren
Ja, ik zocht er 1 met 64Gb en 4Gb intern. Die zijn nog schaarser :p
Ja idd, volgens mij HAD alleen de Dell dat. Of je moet naar 10inch tablets gaan, daar is het wel voorhanden. Maarja, dan ook weer gelijk een stuk lomper....
HP had de HP 608.. prima busines modelletje.. alleen zijn die EOL
Deze week een Nuvision tablet 8 windows signature edition. 8 inch, Full HD ips, 2GB ram, 32GB geheugen, metalen behuizing.

geen werkpaard maar enorm veel bang for your buck en super handig formaat. Geimporteerd 143,- euro :)
Misschien ook wel een goeie stap. Ik denk niet dat dit erg goed in de markt zou liggen.
Waarom denk je dat? Ben ik wel benieuwd naar. Misschien zou het wel hartstikke goed aan zijn geslagen in landen als Japan ofzo? Lekker handzaam en overal je 'pc' bij je ipv geleur met een laptop.
Grappig dat je dat denkt, ik vind het persoonlijk ergens wel wat hebben.

De surface lijn vind ik overigens wel veel mooier en strakker, maar die zijn eigenlijk niet te vergelijken. Die surface mini was wel echt spuuglelijk, goed dat ze daar van afgezien hebben. Overigens zie ik wel graag dat ze een nieuwe poging wagen. Ik denk dat een ~8" versie met de mooie alu behuizing van de nieuwste surface + de mogelijkheid voor een simkaart best kan aanslaan.

Zelf zou ik er graag 1 willen dan, want wat ik nu vooral erg aan mijn surface mis is de optie voor een simkaart.
Goh... Doet me denken aan de komst van de iPad destijds. "Oh, het is gewoon een grote iPhone. Zo spannend is het niet." Dit is gewoon een grote Lumia 930 en inderdaad, spannend is het ook niet.

Denk dat het maar goed is dat dit product niet op de markt is gekomen. Gedoemd om te mislukken.
Je reactie is een beetje tegenstrijdig door het eerst te vergelijken met de komst van de ipad en vervolgens te stellen dat het gedoemd was om te mislukken (want de ipad is zo erg mislukt?). Of bedoel je de tweede alinea sarcastisch?

Waar de ipad in wezen niet meer is dan een grote iphone, zou deze tablet (behalve de vormgeving) wel een wezenlijk verschil zijn van de Lumia. Je zou er immers volledig Windows op draaien.

Zelf heb ik een Lenovo Thinkpad 8 met dezelfde processor en 4Gb geheugen en 64 Gb opslag, uitbreidbaar met micro SD en micro hdmi uitgang. Kabeltje in je monitor en bluetooth toetsenbord en muis en het is een volledige PC die krachtig genoeg is voor normale office werk en zelfs wat oudere spellen kun je er op spelen (heb er GTA San Andreas een keer op geïnstalleerd). Enige reden dat ik hem nu niet meer gebruik is omdat de wifi/bluetooth chip kapot is gegaan.

Het was vooral heel makkelijk, dat je hem zo in je jaszak kon stoppen en overal mee naar toe kon nemen. Alleen merkte ik dat ik op de bank toch nog vaak mijn telefoon pakte, omdat die in een broekzak past en de tablet dan wat verder lag. Eigenlijk zou een 6 inch variant voor mij dus beter zijn en dan het liefst gelijk ook met telefoon functie. Geen directe haast voor vervanging en nieuwe 8" tablets zijn er ook niet, dus ik wacht nog maar een tijdje langer of Microsoft ooit nog komt met die surface phone of een andere fabrikant zoiets produceert.
Ik bedoelde het eigenlijk sarcastisch...

Toen de eerste iPad op de markt kwam, kwam er heel veel negatief commentaar vanuit (met name) het Windows kamp. De iPad was gewoon niets meer of minder dan een 'grote iPhone' waarmee je ook nog eens niets kon. Tenminste, niet ten opzichte van de Windows alternatieven.

In de comments bij het nieuwsitem op Tweakers van toen zie je dit ook terug. De grap aan het verhaal is dat dezelfde Tweakers die in 2010 de iPad compleet afkraakten, nu ineens lovend zijn over het apparaat.

Wat dat met de Windows 8 Tablet te maken heeft weet ik eigenlijk ook niet. Het viel me gewoon op dat de komst van de iPad destijds op meer weerstand stuitte.
Ik vind het sowieso jammer dat nokia ermee gestopt is. (zegt een Nokia fan)
Ze waren een Pionier in veel dingen.
Toen heeft Apple (duurdere kant) het stokje overgenomen en Samsung/Google in eerste instantie de kant van goedkoop en veel.

Nokia heeft verloren. *zucht*
Nokia wist niet wat het wilde.
De rechten van Symbian opgekocht. Verder ontwikkeld maar toch niet geschikt bevonden voor een volwaardige smartphone. (Onbegrijpelijk vond ik.)
Op de Linux toer gegaan. Dat had wat kunnen worden, wanneer ze niet halverwege het roer om hadden gegooid.
Op het moment dat ze eindelijk wat hadden, was de smartphone-tak een financiële molensteen om de nek van het Nokia-concern geworden en konden alleen de miljarden van Microsoft de boel nog redden.
Microsoft is eigenlijk verder gegaan met het miss-managen. Ook zij hebben nu iets dat fantastisch werkt op relatief beperkte hardware, maar er is bijna niemand meer geïnteresseerd.
Nokia heeft dezelfde les geleerd als Microsoft en ook BlackBerry. Het is zeer moeilijk om developers zo ver te krijgen dat ze voor je platform gaan ontwikkelen. Dan kan je het beter over een andere boeg rooie. Waarom denk je dat Samsung nog altijd Android gebruikt?
Ik denk dat wanneer Nokia bij Symbian was gebleven en dat verder had ontwikkeld, Nokia nog steeds één van de belangrijke spelers was geweest.
Er waren al zat developers die voor Symbian ontwikkelden.
Ik heb de Nokia Lumia 2520 nog liggen, ook een tablet op Windows 8 RT, 10,1 inch scherm. Wacht nog steeds op het bericht dat die een Windows10 upgrade krijgt. Supervet design. Kwam ongeveer gelijk uit met de Lumia920. Volgens mij ook ongeveer dezelfde specs.https://content.hwigroup....okia-lumia-2520-black.jpg

[Reactie gewijzigd door DeeJay1965 op 6 juli 2017 10:54]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee