Microsoft zet eerste klassieke Win32-programma's in de Windows Store

Microsoft heeft een aantal Win32-apps aan de Windows Store toegevoegd. Deze apps zijn geconverteerd via de Centennial-tool, die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld klassieke exe- en msi-bestanden naar het Universal Windows Platform te brengen,

windows 10Onder de apps zijn bekende toepassingen als WordPad, XPS Viewer en Character Map, zo meldt Windows Central. Het populaire Notepad zou bijvoorbeeld echter nog ontbreken. De apps zijn volgens Windows Central op dit moment alleen geschikt voor de pc-versie van Windows 10, omdat zij gebruikmaken van een 32bit-architectuur.

Een meer voor de hand liggende verklaring is dat daarmee x86 wordt bedoeld. Dat zou verklaren waarom de apps niet op mobiele apparaten draaien, deze maken namelijk gebruik van de ARM-processorstructuur. Centennial zorgt alleen voor het omzetten van bijvoorbeeld msi-bestanden naar een appx-package.

Het is nog niet mogelijk om de apps te downloaden, het is onduidelijk wanneer dit zal kunnen. Het meest voor de hand liggende moment is de Anniversary Update die deze zomer uitkomt. Onlangs bracht Microsoft een preview van de Project Centennial-tool uit, waarmee ontwikkelaars zelf apps kunnen converteren. Daarmee worden zij geschikt gemaakt voor elk Windows 10-apparaat.

Microsoft gaat ervan uit dat op die manier ongeveer 16 miljoen klassieke applicaties omgezet kunnen worden. De tool werd eind maart aangekondigd op de Build-conferentie.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

03-05-2016 • 08:29

174 Linkedin

Submitter: b2vjfvj75gjx7

Reacties (174)

174
171
117
3
1
4
Wijzig sortering
Anoniem: 604167
3 mei 2016 09:30
De apps zijn op dit moment alleen geschikt voor de pc-versie van Windows 10, omdat zij gebruikmaken van een 32bit-architectuur.
Ik zag dit ook al in het artikel van Windows Central staan. Volgens mij is dit alleen niet correct. Mobile heeft een module niet die desktop wel heeft, de win32 API's, of tegenwoordig Windows api. Mijn lumia is, net als alle andere Windows telefoons voorzien van een 32bit OS.

Microsoft is bezig om Mobile 64bit te maken. Er gaan geruchten dat Microsoft de Windows API op mobile wilt draaien in combinatie met continuum. Dit door een emulatie laag van x86 naar ARM (hier waren vacatures voor, http://www.windowscentral...hips-might-be-development). Dat is ook het tweede probleem. Alle Windows telefoons zijn ARM based en kunnen de Windows API dus niet draaien.
Er gaan ook geruchten dat een 'Surface Phone' dan x86 native zou draaien, maar dit is onwaarschijnlijk, want Intel schijnt gestopt te zijn met Atom ( http://www.pcworld.com/ar...r-cutting-atom-chips.html).

Het niet draaien van de Windows API wegens ARM architectuur verklaart waarom de Centenial apps alleen op desktop draaien, die wel de Windows API / Win32 api heeft, de verklaring heeft niks te maken met 32 of 64 bit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 604167 op 3 mei 2016 10:02]

de verklaring heeft niks te maken met 32 of 64 bit.
Nee waarschijnlijk bedoelt de schrijver de x86 architechtuur ipv 31 bit of 64 bit.
Ik heb een toevoeging gedaan, dank!
want Intel schijnt gestopt te zijn met Atom.
Dat zou een extreem domme zet zijn van Intel, tenzij ze de reguliere processors zuiniger zouden maken.

Apple is van IBM naar Intel gegaan mede door het (destijds lagere) energieverbruik. Microsoft heeft geexperimenteerd met Windows RT, mede om Intel een kontschop te geven vanwege het (inmiddels) hoge energieverbruik. Intel moet niet alleen inzetten op processorkracht, maar ook op processors en platformen met een laag verbruik. Doen ze dat niet, dan zal ARM op termijn de x86 architectuur verdringen. Gek genoeg wil Intel graag van de x86 architectuur af, maar het is wel hun geldboompje.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 3 mei 2016 09:43]

Anoniem: 604167
@Trommelrem3 mei 2016 09:56
Ze zijn er echt mee gestopt voor telefoons: http://www.pcworld.com/ar...r-cutting-atom-chips.html. Winbeta heeft er een artikel over, http://www.winbeta.org/news/future-surface-phone-unclear, hoe dat de Surface Phone gaat beïnvloeden. Had er mee te maken dat Atom heel veel geld heeft gekost, weinig opleverd. Intel gaat zich weer meer op zijn Core richten, High end Chips voor bedrijfsleven, etc die wel stroom mogen vreten in bijvoorbeeld servers.

edit: Atom is alleen gestopt voor telefoons, dank GekkePrutser!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 604167 op 3 mei 2016 11:24]

stroom mogen vreten in servers? Dat is net niet wat men wilt, en ook niet naar waar men de volgende jaren naartoe gaat. Ook die zullen zuiniger en minder warm moeten worden willen ze ook top blijven in die markt.
Zuinig wil je inderdaad bij een server maar niet ten koste van alles. Performance (per Watt) blijft toch het belangrijkste in een server.
Anoniem: 721667
@hackerhater3 mei 2016 16:36
Ach, veel servers bij bedrijven staan een groot deel van de dag uit hun neus te eten. Dan is een zuinige processor best welkom.
Zeker, maar niet ten koste van de performance ;)
Niet zo handig als de server het werk niet aan kan.
Anoniem: 721667
@hackerhater3 mei 2016 16:45
Je bedoelt dat gebruikers dan even moeten wachten? Dat is geen probleem, is gewoon een cultuurverandering. Met een langzame auto kom je ook op je werk aan. Moet je iets eerder vertrekken, so what? Met een langzame PC kan je prima je werk doen.
Kosten stroom vs kosten medewerkers die uit hun neus zitten te eten omdat de server te traag is. De stroom is goedkoper ;)
Anyway, je hebt zuiniger en te traag voor zijn taak.
Het eerste is goed, het 2e niet.
Anoniem: 721667
@hackerhater3 mei 2016 17:46
Het gaat niet alleen om de financiele kosten van stroom. De milieubelasting vind ik veel belangrijker. Er is een klimaatakkoord getekend en veel bedrijven hebben een eigen commitment uitgesproken.
http://www.philips.nl/a-w...CO2-neutraal-te-zijn.html
Jij wellicht, maar de meeste bedrijven denken niet zo.
Die redeneren simpelweg van wat kost het minste geld.
Anoniem: 604167
@Yoshi3 mei 2016 11:23
Servers moeten uiteraard zuiniger worden. Bij telefoons telt elk beetje stroom omdat het op een accu draait, bij servers heb je dit probleem niet. Intel kan dus op een rustiger tempo hun cpu's zuiniger maken dan wanneer ze cpu's maken voor de telefoon.
Als de netstroom uitvalt, dan draaien de servers op de accu van de UPS (totdat het aggregaat aanslaat).
True, maar hier praat je over max 1 a 1,5 minuut.
Winbeta heeft er een artikel over, http://www.winbeta.org/news/future-surface-phone-unclear, hoe dat de Surface Phone gaat beïnvloeden. (...)
Ze kunnen er ook nog voor kiezen een Core m3 processor te gaan gebruiken, qua TDP komt dat aardig in de buurt van wat in een telefoon mogelijk zou zijn. Eind 2015 was er al een bron op Weibo die wist te melden dat er een Core m processor in de Surface Phone zou komen.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 3 mei 2016 12:08]

Volgens mij stoppen ze niet met alle atoms, alleen de Bay/Cherry trail (Atom Z serie). Je hebt ook de N (Braswell, gebruikt in simpele NUCs en goedkope laptops) en C serie (servers en NAS) nog. Daar hebben ze geen uitspraken over gedaan dus ik neem aan dat ze dat gewoon mee doorgaan. Die stopzetting ging volgens de persberichten alleen onder de opvolger van Cherry trail.

Edit: ja de Z serie zat in telefoons en simpele tablets (dus alles kleiner dan een Surface zeg maar)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 mei 2016 11:44]

Atom is niet voor laag verbruik maar voor low cost. Atom is eigenlijk bewust langzaam gehouden om niet teveel te concurreren met Core M, die hebben een vergelijkbaar TDP maar een veel hogere performance. ARM is altijd al low cost geweest en komt kwa performance akelig dichtbij Intel. Perf/W is trouwens al jaren de focus en niet absolute performance vandaar dat ook iedereen nog op Sandy Bridge zit.

[Reactie gewijzigd door AlphaBlack_NL op 3 mei 2016 10:56]

En de naam van de Windows API is WinRT en dat heeft weer niets te maken met Windows RT. ;)
Ik vraag me toch af of dit aan gaat slaan. Miljoenen programma's werken uitstekend zoals ze nu gebruikt worden, en de software om programma's om te zetten zal toch een hoop kinderziektes moeten overleven.

Nu is de belofte die gemaakt is natuurlijk een grote, en Rome is ook niet in 1 dag gebouwd, toch vraag ik mij strek af of de voordelen opwegen tegen de nadelen.
Centennial zet apps niet om, dit project zet ze gewoon in een UWP-omgeving zodat UWP APIs gebruikt kunnen worden in Win32 apps (zoals Live Tiles, notificaties, etc). Daarbij heeft Microsoft zelfs Office hier al in weten te krijgen.
Enkele voordelen op een rij:
Live Tiles
Notifications
Cleaner and safer app installer
Store metrics and monitoring
Automatic app updates for customers
App monetization
App discovery
Centralized customer reviews and ratings
Marketing blabla zonder praktisch nut dus.
Ik zie niet echt in hoe het afzonderen/sandboxen van applicaties van je Windows installatie "marketing blabla" is. Dit is juist iets heel wenselijk. Voor bedrijven is dit ook ontzettend handig omdat ze nu met Windows Store for Business een veel simpeler systeem hebben om programma's bij te werken zonder gebruikers lastig te vallen.
Behalve de updates.. dat lijkt me super handig als het net zo makkelijk gaat als op Android.
Live Tiles
Notifications
Cleaner and safer app installer
Store metrics and monitoring
Automatic app updates for customers
App monetization
App discovery
Centralized customer reviews and ratings
Het is maar wat je voordelen noemt... reclame en telemetrie.
Dat eerste bouw je zo ook in een win32 app zonder store. Je hebt alleen een eigen infra nodig of een andere manier om dit simpel te doen.

Het tweede slaat ook op betaalde apps en in-app aankopen
Op de IT afdeling waar ik werk hebben.we veel win32 gebouwd voor intern gebruik. Er gaat best veel tijd verloren met de gebruikers dwingen updates te downloaden en gerelateerde zaken. Aangezien het ook mogelijk is een bedrijfsspecifieke store met eigen applicaties op te zetten in Windows wordt je dat werk hiermee allemaal bespaard.
veel tijd verloren met "gebruikers dwingen updates te downloaden enz..." Dat gebeurt anders bij ons wel automatisch.... daar gaat geen tijd met verloren. Het zal gemakkelijker gaan, maar het is nu niet dat wij hier gebruiker per gebruiker moeten afgaan om te zorgen dat ze hun updates installeren. Netjes pop-up, kunnen 24 uur zelf kiezen wnnr deze geinstalleerd worden, en anders start ie sowieso op.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 3 mei 2016 11:08]

Als de store niet alleen als distributie platform gebruikt wordt, maar er ook voor zorgt dat applicaties (automatisch) up-to-date blijven, zie ik wel een toegevoegde waarde boven het handmatig bijwerken of een "verplichte" update van een app net als je deze wilt gebruiken.
Ik gebruik geen enkel win32 programma dat niet automatisch updates zoekt en installeert.
Dat is ook alleen maar omdat er geen fatsoendelijk systeem is om dit te doen.
Onder Linux doet bijna geen enkele applicatie dit! Ze leunen op de package-manager om de updates voor hen te regelen.

Buiten dat het code scheelt in de programma's hoef je ze dan ook geen internet toegang te geven!

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 3 mei 2016 11:39]

En is dit gratis? Het nadeel van updates door de een 3rd party Store te laten doen is dat nieuwe versies pas later beschikbaar komen wegens certificering, en dat daar vaak kosten bij komen. Die natuurlijk worden doorgerekend aan de klant.
Onder Linux is het toevoegen gratis ja. De package manager is een stuk software wat toch al draait voor het OS.
Als je je eigen repo toevoegd ben je wel zelf verantwoordelijk voor het hosten.
Enigste wat je toevoegd is een internet-adres waar je software in een bepaald formaat te vinden is.
Enigste waar je op bespaard is de code om op updates the checken. Deze kan je dan compleet weg laten.

Mocht je door de distro-maker gehost willen worden kan het inderdaad geld kosten en zit je met de controle. Maar dat is je eigen keuze.
Je eigen keuze of je direct beschikbaar wilt zijn of dat je de package-manager voor je updates na installatie wilt gebruiken.

edit:

Wellicht om het wat duidelijker maken :
De package-managers onder Linux maken gebruiken van bronnen genaamd repositories. Dit zijn doorsnee gewoon webadressen.

De repo's die standaard geinstalleerd zijn staan onder controlle van de OS-maker en die kan inderdaad geld vragen voor het hosten.

Echter houd niemand je tegen je eigen servers te hosten en deze toe te voegen aan de bronnen op de pc (met root-rechten!). Het is gewoon een handige tool om de software bij te houden. Meer niet.
En die maalt er niet om of ie nu 5, 10 of 15 bronnen heeft. Het checken duurt alleen wat langer met meer bronnen :)

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 3 mei 2016 14:12]

Thx voor de info. Heb zelf geen ervaring met Linux, maar dit lijkt me wel een nette oplossing!
In bedrijfsomgevingen is dat anders niet standaard dat een programma dit zelf regelt, want die updates moeten eerst getest worden. En pas nadien, mogen deze uitgerold worden naar de bedrijfspc's.
Dat vraag ik me ook af. Microsoft heeft erg veel desktop users die nog in "bureaublad" modus zitten. Ik denk dat velen je raar aankijken wanneer je het over een store hebt.
Ergens vind ik dat helemaal niet fijn dat Microsoft zo de controle naar zich toe aan het trekken is... Alles moet tegenwoordig Windows 10 draaien en via MS gaan.

Waarom heb je op Windows niet gewoon een Software Center met trusted repos zoals je in Linux wel hebt?
Ik denk dat ze gewoon mee gaan met de stroom. Zoals Apple doet met haar Appstore en Google met hun Play store.

De generatie van nu kent waarschijnlijk alleen maar app-installatie via een store. Klik en install. Zo simpel is het. Een .exe file downloaden of een .tar?

Persoonlijk denk ik dat als we 5 tot 10 jaar verder zijn dat het store-only word.
Waarom zetten ze standaard Windows onderdelen in de shop?
Persoonlijk denk ik dat als we 5 tot 10 jaar verder zijn dat het store-only word.
Dat denk ik niet. iig niet onder Windows. Misschien zal MSI helemaal verdwijnen, maar dat is niet de enige manier om een applicatie te installeren. En het uitvoeren van een exe bestand haal je niet zomaar uit Windows.
Dat MSI en EXE gaan verdwijnen staat vast.
Vanaf redstone zal alles langzaam naar UWP (App-V)/Docker achtige apps gaan verschuiven.

Dat zal waarschijnlijk ook de reden zijn van standaard applicaties in de appstore plaatsen. Daarmee wordt de scheiding met het OS steeds netter. Jarenlang lees ik o.a. op Tweakers al dat het OS zo groot is doordat het veel dingen installeerd die je toch niet gebruikt. Ook profiel corruptie komt nog steeds veel voor.
Al die dingen worden met UWP opgelost. Standaard apps in de store, en worden automatisch geinstalleerd als de gebruiker bij de installatie kiest voor Express installatie. UWP apps gebruiken daarnaast de registry en appdata niet meer. Instellingen worden geroamed via cloud services van het ene naar het andere device.

UWP heeft ook als voordeel dat applicaties altijd op de juiste manier geinstalleerd zijn.

Ik zie niet in waarom er over 10 jaar nog standaard executables zouden zijn, behalve dan enkele legacy applicaties die mensen die niet weg willen doen. En mogelijk werken die zelfs dan in een sandbox.
Ik zie niet in waarom er over 10 jaar nog standaard executables zouden zijn, behalve dan enkele legacy applicaties die mensen die niet weg willen doen. En mogelijk werken die zelfs dan in een sandbox.
Steam. Steam bestaat ook over 10 jaar nog en gaat zich echt niet in de Windows store integreren. Ook heb je van veel games andere "App Store" achtige constructies. Die gaan ook allemaal niet naar de Windows Store toe. Zodra MS andere App Stores op Windows gaat blokkeren ligt er direct een aanklacht bij de EU.

Dat Apps een sandbox gaan draaien is echter wel het geval. Maar deze Apps zullen wel nog steeds onder speciale voorwaarde dingen kunnen installeren.

Ook op OSX werken gewone installers nog steeds en dat gaat ook zo blijven, en daar werd ook vijf jaar geleden al geroepen dat dat over vijf jaar weg zou gaan. Onzin dus.

Verder zie ik pakketten als Visual Studio nog niet zo snel op de Windows Store verschijnen. Helemaal gezien ze daar juist een nuget-achtige installer gaan introduceren. (In VS "15" zie https://www.visualstudio....io-next-downloads-vs.aspx).

Maw. je zal altijd gewoon een exe bestand kunnen downloaden en op je PC kunnen uitvoeren. Mainstream zal verder volledig naar de App Store gaan. Maar de professionele/game markt? Nee.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 3 mei 2016 10:46]

Waarschijnlijk zal Steam zijn games in een eigen uwp store gaan aanbieden. Eigenlijk is een exe in een sandbox een uwp. Een opzichzelfstaand exe bestand gaat in de toekomst echt verdwijnen.
Dus Steam wordt een onderdeel van de Windows Store? Nou Valve heeft al aangegeven die kant niet op te gaan.

Verder heb je ook bv ontwikkelaars. In Visual Studio maak je ook een exe bestand welke uitgevoerd wordt. Dat kunnen ze ook niet gaan blokkeren.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 3 mei 2016 12:00]

Nee eigen uwp store.
Goed lezen.. Het gaat om de techniek, niet om wie wat aanbied, dat blijft namelijk het zelfde met allemaal verschillende stores en websites etc.
Ik zie nog wel een zeer goede reden, namelijk dat je toepassingen stand-alone wilt kunnen draaien i.p.v. via de cloud of anderszins communicerend via internet. Daarmee voorkom je afhankelijkheid van een internetverbinding, eventuele datalekken, te sterke mate van controle/beïnvloeding van op wat jij met je software mag doen en het nauwkeurig volgen van wat jij aan het doen bent (profilering).

Omdat de meerderheid van de gebruikers hier onvoldoende bezwaar tegen heeft, of niet bereid is om daarvoor van de gebaande paden af te wijken, zal de doelgroep waarschijnlijk beperkt blijven. Daardoor zal het niet interessant zijn voor Microsoft e.a. om er rekening mee te houden. Dan zal het uitwijken worden naar Linux.
MSI zal echt niet zomaar verdwijnen hoor. Deze pakketjes worden veel gebruikt in professionele omgevingen icm Microsoft SCCM.
Als je alles naar UWP zet, kan je nog dit gebruiken https://www.microsoft.com/en-us/business-store
Waarom zetten ze standaard Windows onderdelen in de shop?
Eigenlijk staan haast alle onderdelen van Windows 10 apart in de 'store'. Bijvoorbeeld het startmenu is een aparte app. Hierdoor kunnen alle onderdelen apart geüpdatet worden. Alle oude Windows onderdelen konden alleen met een systeem update aangepast worden, een zeer oud en log systeem dus. Nu is het veel makkelijker te onderhouden.
Anoniem: 604167
@Six93 mei 2016 13:10
Het start menu is net als Edge, action centre en Cortana/Search een app. Deze worden niet via de Store geupdated en vereisen een systeem update. Dit heeft er alles mee te maken dat ze heel afhankelijk van het systeem zijn. EdgeHTMl (de render engine van Edge) en Chackra zitten in het UWP framework, niet in Edge zelf. Andere spreken voor zich. Apps als mail en foto's worden wel los geüpdatet.
Ik zet niet voor niets 'store' tussen haakjes, het is een back end store die onafhankelijk updates kunnen uitvoeren.
Je hebt gelijk dat het toevoegen van nieuwe onderdelen afhankelijk is van een nieuwe SDK. Maar omdat deze apps modulair zijn opgebouwd zijn ze binnen de huidige SDK weldegelijk aan te passen en apart up too date te houden en aan te passen.
Een beetje zoals bij Android dus, waar ook de meeste componenten via de Play Store bijgewerkt worden.
Net zoals het uitvoeren van een .APK ? Ik denk dat B.Gerrits gelijkt heeft, dit zou (in theorie) veel meer voordelen moeten hebben voor de developers v/d software - die hoeft zich niet bezig te houden met licentie&update technologie
Een groot punt van kritiek tegenover Apple is dat de store de enige manier is om op iPhones apps te krijgen. Een pluspunt van Android is het standaard sideloaden, zonder dev licenses en rare constructies.

Stores vind ik een fantastisch systeem voor de gemiddelde eindgebruiker. Het is iets wat al lang een probeelm is van Windows mbt bruikbaarheid voor Jan met de Pet. Helaas is een store, als het de enige manier is om normaal applicaties te krijgen, ook gelimiteerd als wat. Bvb kost het $14 om een app te publishen. Dat klinkt als niets, maar als beginnend ontwikkelaar is het klote. Je kan geen leuke tool maken en m even snel verspreiden. Je kan geen tooltje maken voor een paar vrienden zonder dat ze een vreemd Powershell script moeten uitvoeren.

Bovendien, ik heb de voorwaarden even snel gelezen voor zo'n app publicatie, kan je geen test versie publishen, mag je app geen exceptions werpen, etc. Dat is normaal voor een goede app, maar het gooit barrieres op voor beginners en quick-and-dirty hobbyisten. Bovendien, zoals hierboven / hieronder veel wordt gezegd: Alle controle gaat naar Microsoft. Op zich niks mis mee voor de gemiddelde gebruiker, maar de gemiddelde Tweakers.net bezoeker bvb weet zelf ook hoe de controle bewaard moet worden over een systeem. En wil die ook graag behouden.

EDIT: Zoals hieronder aangegeven kost het inderdaad maar eenmalig $14 om een developer account aan te maken. Dit had ik slecht verwoord.

[Reactie gewijzigd door Stoelpoot op 3 mei 2016 12:49]

Sinds iOS 9 kan je ook sideloaden (zonder jailbreaken) met een gratis deverloper account. Nadeel is wel dat een Mac moet hebben, want je hebt XCode nodig. :9

On-topic: Natuurlijk is dit minder leuk voor de tweaker/techneut. Maar het zorgt er bv. wel voor dat ik minder helpdesk voor mijn moeder moet spelen.
Dus zolang de grootte speler achterpoortjes blijven voorzien om sideloaden mogelijk te maken(zonder dat het daarom te makkelijk is), blijf ik positief.
Oftewel, je kan niet normaal sideloaden zonder geklooi :+ Alleen als je het Apple environment in gaat, dit en dat installeert, en vanaf je PC gaat werken. Gebruiksvriendelijk sideloaden is IMO een optie aanzetten dat je weet dat het misschien niet 100% veilig is, en dan gewoon een .exe (.apk, .dmg) kunnen openen. Android heeft dit heel mooi gedaan.

Waarom vind ik dat dit moet kunnen? Store grootmacht. In principe bepaalt Apple nu wat gebruikers wel of niet mogen installeren op de telefoon die zij hebben gekocht. Zodra Apple besluit dat zij een bepaalde vorm van content niet meer toe willen staan, kan dat (even rechtsspraak erbuiten gelaten uiteraard).

Een paar weken geleden besloot Apple bijvoorbeeld om een hele rits aan Reddit apps te verwijderen omdat het toegang gaf tot porno. Leuk dat je gebruikers wilt beschermen, alleen veel gebruikers waren het er niet mee eens en konden er niks tegen doen. Bij Microsoft lijkt het nu ook die kant op te gaan. Sideloading is (vziw) niet gemakkelijk. Alternatieve app winkels bestaan niet. En dus: Als Micorsoft iets nit in de Store wil, krijgt niemand de app.
Fout: het kost je niets om een app te publiceren. Die $14 is voor een developer account, eenmalig. Die heb je wel nodig inderdaad, maar eenmaal een account kan je gewoon apps blijven publiceren.

En bovendien, als het niet door de appstore komt omdat je quick en dirty wil doen, stuur je ze toch gewoon de .appx? Nu moet je dat idd nog met een scriptie installeren, maar met de komende grote update komt er gewoon een nette Installer naar voren als je de .appx dubbelklikt.
Oeps, klopt, wist ik. Even verkeerd verwoord. Toch is dat nog vervelend voor een nieuwe programmeur die zojuist zn eerste programma heeft geschreven, of voor een hobbyist die alleen maar wil laten zien van 'I maked this.'

Die update wist ik nog niet, dat is een hele welkome toevoeging. Dat is direct een groot probleem verholpen :)
Zelfs die eenmalige 14,- is volgens mij niet meer nodig. Iedereen kan apps in de Microsoft Store zetten zonder kosten.
Ik heb twee weken geleden nog iemand 14 euro zien betalen dus dat lijkt me sterk.

Ergens op het begin was dit zo volgens mij, maar dat was dan ook maar tijdelijk
Die 14€ is eenmalig.
Jawel maar dat is toch ontzettend jammer? Als bedrijf haal je zo onzettend veel controle naar je toe, iets dat ik liever niet zie.
Het gaat hier niet om de controle maar om een nieuw systeem dat gemakkelijker is voor de consument en veel onderhoudsvriendelijker is.
Op build heeft Microsoft aangekondigd dat het UWP systeem net zo open is als het oude exe systeem. Ieder bedrijf mag eigen verkoop kanalen gebruiken.
Ik hoop eigenlijk van niet. In ieder geval voor software leveranciers betekent dat ze nu 1 uitlevering (bijv een MSI package) uit kunnen leveren voor server en desktop. Als voor de client alles via de Windows store moet, dan heeft dat en gevolgen voor de software leverancier (hoe distribueer je dat) en zijn verdienmodel (hoe haal je centjes op via de store c.q. voorkom je dat er aan de strijkstok van MS blijf hangen). Vermoedelijk is het gebruik van de store voor enterprise software ook niet gratis.

Ik zie zo 1-2-3 niet gebeuren dat ook MS applicaties als SQL server (server + client), Visual Studio etc via de store zullen gaan lopen. Het lijkt mij bijzonder onlogisch.
Het formele argument is dat wat je in de store "koopt", gecontroleerd is en gevrijwaard van virussen. Voor iOS gaat dat goeddeels wel op, voor Android een stuk minder. Voor Windows zal dat ook wel op gaan, want er zit nauwelijks iets zinnigs in.

Wat mij mateloos irriteert is dat ik verplicht moet inloggen met een MS-account op mijn PC, om gebruik te mogen maken van de Windows store. De reden is inderdaad dat MS de controle over de gebruikers naar zich toe wil trekken. Technisch gezien zou dat geeneens hoeven, maar blijkbaar krijgen ze het anders niet voor elkaar om hun gebruikers blijvend te kunnen volgen.
Geen idee hoe het zit voor iOS, maar voor Windows store heb je een account nodig, zodat ze weten naar waar de factuur mag, en aan welke account je aankopen zijn gekoppeld. Net zoals bij steam, en waarschijnlijk net zoals bij Google's play store.

Waar denk ik je issue zit, is dat je ook moet inloggen met die account in windows zelf. Nou dat is niet zo. Je kan nog steeds met een local account inloggen, en wanneer je de store app gaat openen, dan vraag MS je alsnog in te loggen met een MS account. Ze sturen natuurlijk aan om dan ineens die account te blijven gebruiken, maar het hoeft niet.
Bewijs is deze laptop. Momenteel zit ik met een domain account ingelogd, maar kan ik de store gebruiken met mijn MS account. Als het zo kan, moet het ook kunnen met een local account.
De laatste keer dat ik inlogde op de Windows Store, was mijn inlog voor Windows zelf ook gewijzigd naar dezelfde MS-account. Het zal ergens dieper in het systeem best anders kunnen, maar standaard wordt je lokale account wel domweg vervangen.

Het beleid van MS is overduidelijk dat ze willen dat je overal je MS-account gebruikt. Dat begint al bij het aanmaken van de lokale accounts in Windows.
Wat is hier anders aan dan inloggen op je Android telefoon met je Google account? ALLES wat je op je Android telefoon doet moet je voor ingelogd zijn met je Google acount, niet te praten over die irritante pop-up bij elke app die je wil installeren dat je je betaalwijze moet instellen (Creditcard, provider, PayPal of iDeal) omdat je anders eigenlijk de apps niet kan installeren....

Dus bij Google en Apple is het normaal dat je OVERAL inlogt met je account voordat je ook maar IETS kunt doen, maar als het bij Microsoft is begint iedereen te steigeren....
Omdat het eerst niet nodig was, en nu wel. En het verder absoluut niet handiger is, of zo.
In het vervolg de pop-up iets beter lezen. alhoewel het natuurlijk ook wel een beetje misleiding is maar oke we zitten hier wel op t.net.

In de pop-up waarin je moet inloggen met een ms account staat ook dat je localaccount word omgezet naar een msaccount. klik je echter op de link onderaan deze pop-up waarin staat "in plaats daarvan voor elke afzonderlijke app apart inloggen." dan kun je inloggen met een ms account zonder dat dit systemwide wordt toegepast.
Dat heb ik ook gemerkt, gelijk terug gezet naar een local account.
Bij Apple kan je gewoon voor elke service een apart account opgeven en nog iets. de app die je installeert werkt niet meer als je een ander account gebruikt. Dit is dus niet zo op een google en IOS device.
Je hebt alleen een account nodig om nieuwe apps te downloaden. Gewone updates kan je installeren zonder account.
Je hebt alleen een account nodig om nieuwe apps te downloaden. Gewone updates kan je installeren zonder account.
Waarom moet je eigenlijk een account hebben? Google, information broker #1, staat het toe on add-ons/extensions voor Chrome te downloaden en installeren zonder registratie, ook met het Google-vrije Chromium.
Een browser en een appstore zijn ook eigenlijk niet te vergelijken.

edge krijgt ook ondersteuning voor extensies welke tot nog toe ook zonder account toegevoegd kunnen worden.

Waarom een appstore anders is? Hierin staan betaalde apps, inapp aankopen. deze moeten natuurlijk wel aan een account gekoppeld worden.
Dat is wel nogal appels en peren vergelijken wat je nu doet. Chrome webstore is iets heel anders dan een OS appstore. Om gebruik te kunnen maken van de Google Play Store heb je ook een account nodig, DAT is hetzelfde principe als de Microsoft App Store.
Dezelfde reden dat je een Apple ID of een Google account nodig hebt om zaken uit de App Store of de Play Store te kunnen downloaden.
Het is overigens niet waar dat je een Microsoft account voor je hele pc moet gebruiken om gebruik te maken van de Windows Store. Als je inlogt bij de Windows Store krijg je een melding dat als je nog eens je wachtwoord invult, je lokale account omgezet wordt naar een Microsoft account, maar je kan dan ook klikken op "only sign into this app instead" oid.
Wat mij mateloos irriteert is dat ik verplicht moet inloggen met een MS-account op mijn PC, om gebruik te mogen maken van de Windows store. De reden is inderdaad dat MS de controle over de gebruikers naar zich toe wil trekken. Technisch gezien zou dat geeneens hoeven, maar blijkbaar krijgen ze het anders niet voor elkaar om hun gebruikers blijvend te kunnen volgen.
Dit hoor ik vaker, maar snap ik niet helemaal. Ik log met mijn werk laptop helemaal niet in met een MS account, maar kan toch gewoon de store gebruiken. Je kunt toch ook nog steeds een local user aanmaken en los inloggen op de store app zoals bij Windows 8(.1)?

Edit: is dus nog steeds gewoon mogelijk zoals ook hier beschreven:
http://lifehacker.com/ins...tching-to-a-mi-1723075610

[Reactie gewijzigd door hiostu op 3 mei 2016 09:42]

Ik snap je niet bij elke store willen ze toch bijhouden of je al een keer voor een app betaald hebt of up to date bent. Overal waar je dingen koopt staan gegevens gestald. Bij Microsoft heb je tenminste nog alternatieven waardoor je een keuze hebt. Ik gebruik nu van alles door elkaar, steam, msstore, adobe, office365, techsmith, autodesk, ableton etc etc.
Van mij zou alles wel via de microsoft store mogen lopen omdat het de enige plaats is waar alles automatisch gaat. Bij alle ander programma's gaat de update aan de gang als je het programma geopend hebt. Dan heb je vaak niet eens de keus om er mee te wachten. In de msstore gaat de update aan de gang als hij beschikbaar is en wordt op de achtergrond uitgevoerd veel makkelijker voor de consument.
Op Windows heb je gewoon meerdere stores. Alleen gaan ze niet allemaal via dezelfde UI zoals in sommige Linux varianten. Maar je kunt toch prima de Windows Store gebruiken, en Steam gebruiken, en iTunes, en...

Ik heb verder niet het idee dat MS nu meer controle heeft door de huidige store. Je kunt nu een hoop Microsoft Apps via de Windows store. Hiervoor moest je tot en met Windows 7 nog gewoon naar de winkel (gek eigenlijk). Ook een hoop andere apps zitten in de Windows store. Dat was eigenlijk wel nodig. MS liep daar mee ontzettend achter op Linux en OSX.
Naar de winkel? Alle software is tegenwoordig digitaal verkrijgbaar via de website van de ontwikkelaar hoor. Ikvanwimsum heeft wel degelijk een punt dat Microsoft bepaalt welke software al dan niet via hun Store mag aangeboden worden. Daarbij zullen ze ongetwijfeld ook hun eigen belangen in rekening brengen. Daarnaast zal de 30% die de ontwikkelaar moet afstaan aan Microsoft ongetwijfeld doorgerekend worden aan de koper. De Store heeft dus degelijk ook wel nadelen.
Wat dacht je dat een ontwikkelaar kwijt is als ze zelf een store moet hosten of een andere partij kiezen als verkoop kanaal. Daarbij de windows store is een grote dus meer exposure. Ik weet zo nog niet of dit een voordeel of nadeel is. Vooral "kleine" developers hebben geen zin in het opzetten van een eigen verkoop kanaal en nemen die 30% voor lief.
Waarom heb je op Windows niet gewoon een Software Center met trusted repos zoals je in Linux wel hebt?
Introducing PackageManagement in Windows 10?
Wat is de relatie met dit nieuws? Waar heb je het überhaupt over? Als jij zelf een andere software winkel wilt bouwen voor Windows: go ahead. Niemand die je tegenhoud.
Dat hoeft helemaal niet. Iedereen kan .appx applicaties in hun eigen store of op hun eigen websites aanbieden.. Sinds november staat sideloading standaard aan op Windows 10 installaties, dus je hoeft applicaties helemaal niet meer via de Store te downloaden. Iemand kan je gewoon een .appx mailen, en je kan die applicatie dan installeren, zonder gedoe of moeilijke settings. Daarnaast staat het bijvoorbeeld Valve vrij om UWP apps en games aan te bieden via Steam. Het enige wat ze daarvoer hoeven te doen is de packages ondertekenen met hun eigen handtekening. Ook kan je UWP apps gewoon van het web downloaden: zolang de installer een certificaat installeert op het betreffende systeem draait alles gewoon, buiten de Store en de controle van Microsoft om, via de services van derden.
Iemand zei ooit eens dat de toekomst van software op deze manier zou gebeuren, en dat de software die je bijv. koopt nooit echt van jou (meer) zal zijn. Je zal niet beschikken over een CD / DVD of ander installatiemedium maar is de ownership gewoon via het bedrijf van wie je het koopt.

Je kunt nog steeds W7 gebruiken hoor. Geen verplichting om te upgraden. En een app-store hoef je ook niet verplicht te gebruiken (voorlopig).
Omdat je op windows gewoon helemaal vrij bent hierin? Je bent helemaal niet gebonden aan de MS store..
Dat krijgt een bedrijf als zij hun eigen app-store hebben.

En eigenlijk is de consumenten account het zelfde.
Anoniem: 463321
@ikvanwinsum3 mei 2016 10:24
Microsoft is druk bezig met de repo OneGet.
De app-store is de toekomst die wat er nu al is. MAAR het is niet de toekomst van ons tweakers en ICT volk. De Appstore is vooral de toekomst van de 'gewone gebruiker'. De meeste hier zullen natuurlijk nog de app-store gebruiken maar zullen ook nog de onderliggende manier van de appstore begrijpen.

We laten een vreemd tijdperk achter ons waarbij de gewone gebruiker heel dicht bij de ICT-er zat vergeleken bij hoe het gaat worden. Over vijf jaar (of waarschijnlijker, nu al) weten gebruikers niets van .jpg of .exe of zelfs maar het installeren van een O.S. Vijf jaar geleden wist iedere gebruiker deze kennis. Over vijf jaar zullen wij hier het wel nog weten maar de gewone gebruiker het niet meer. Ongetwijfeld zal dit de communicatie op sommige IT gebieden met gewone gebruikers lastiger maken. Vreemd om terug te kijken dan naar de tijd van vijf jaar geleden om dan te zeggen 'de gebruikers van toen wisten meer van hoe een computer werkte' terwijl we destijds de gewone gebruiker soms ook al een bergingkast in wilde duwen. Ah...toekomstige nostalgie.
Vroerg wisten "de mensen" ook meer over het repareren van een auto of een meubel. Mijn opa had nog een draaibankje in de schuur staan en maakte zelf de bijzettafeltjes e.d. Met de opkomst van de ikea generatie is dat ook vrijwel verdwenen bij "het normale volk". Zelfde geldt voor Computers.. De UI van computers wordt gebruiksvriendelijker zodat we productiever kunnen zijn en ons meer kunnen specialiseren op het gebruik in plaats van het beheer.
Ik zie dit toch wel anders. Waar auto's heden ten dagen dermate complex zijn, talloze componenten zijn toegevoegd waardoor het voor jan modaal mede dankzij de computer in de auto niet meer te repareren is.

Computers daarintegen, de Windows installatie is nog steeds een gewone installatie. Zij het dat je nu wat meer methodes hebt om een install uit te voeren maar het blijft hetzelfde. Idem voor de software Office is nog steeds gewoon Office en dit gaat voor veel mensen eigenlijk al ver genoeg. Kijk maar thuis jou ma wat gebruikt zij? Misschien Office, waarschijnlijk IE/Chrome en that's it.

De appstore heeft het echter toegankelijker gemaakt om zelfs voor je ma ff wat apps te installeren (nodig of niet daar gelaten). Ik denk dat dan ook het kennis niveau van de gemiddelde gebruiker gedaald is in tegenstelling tot bijv de gemiddelde auto gebruiker. En juist daarvoor om die brug te overkomen is de appstore mooi. Het nadeel is natuurlijk dat we zullen zien dat steeds basalere problemen grote problemen worden. Waar je vroeger nog ff een format uitvoerde zal men nu eerder bellen met een helpdesk.

Ik zie het dan ook niet zozeer dat computers complexer zijn geworden maar eerder de gebruikers dommer om het plat te zeggen.
Het gebruik van een computer gaat toch veel verder dan het installeren van een OS (+software), dat soort stappen zijn idd wel simpeler geworden doordat het voornamelijk allemaal automatisch gaat, maar als het productiviteit tools betreft is het toch wel een ander verhaal. Ja vrijwel iedereen heeft Office, maar dergelijke software suites zijn in de afgelopen 20 jaar ontzettend uitgebreid geworden en als ik zo op de werkvloer om mij heen kijk naar de gemiddelde gebruiker dan is het in de meeste gevallen voornamelijk erg behelpen en via allerlei kromme wegen het doel (enigszins) te bereiken wat met een beetje verstand van de software veel sneller kan gebeuren.

In de tijd dat WordPerfect door vrijwel iedere secretaresse werd gebruikt snapten de meeste wel wat de software kon want zo uitgebreid waren de opties nog niet... maar als ik zie hoe knullig er word omgegaan met Word door secretaresses waarvan je eigenlijk wel mag verwachten dat ze slim om kunnen gaan met de veelvuldig dagelijks gebruikte tools dan is dit zorgwekkend... en ook wel een beetje lachwekkend eigenlijk. We hebben hier secretaresses werken die van 'goede' opleidingen afkomen maar een beetje handigheid met Office is ver te zoeken... die zitten hier letterlijk een adres-excellijst over te tikken in een Word etiketten sjabloon omdat ze niet in staat zijn een degelijke excellijst in elkaar te draaien en deze dan samen te voegen in een sjabloon.

Wat dat betreft is het gebruik van een computer absoluut complexer geworden... alleen de meest basishandelingen zijn vereenvoudigd, maar zodra er echt wat productief moet worden gedaan is het een heel ander verhaal.
Ben ik niet met je eens.
1. 20 jaar geleden waren we druk bezig om pc's uberhaupt goed draaiende te hebben: 640 kb geheugen met daar bovenop tot 1MB hoog, dan daar bovenop extended en of expanded geheugen.
Herinner je highmem en qemm nog? Wat een ellende was dat af en toe om drivers te laden buiten het normale geheugen om dat zoveel mogelijk vrij te houden voor applicaties, meestal spelletjes.
Nu is dat niet meer nodig, geheugen is één pool geworden en dat is een vooruitgang.

2. Real mode, protected mode, noem maar op. Allemaal niet meer nodig. En al helemaal geen bootdiskettes met configuraties. Alles werkt nu gewoon en dat is vooruitgang.

3. Windows crashes zijn zeer zeldzaam geworden en we kunnen ons zoals gezegd meer bezig houden met wat we willen doen.
Computers zijn enorm doorontwikkeld en zijn gebruikersvriendelijker geworden. Gebruikers niet dommer. We hoeven er eenvoudig weg niet zoveel meer van te weten.

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 3 mei 2016 10:50]

Computers daarintegen, de Windows installatie is nog steeds een gewone installatie.
Die 'gewone installatie' was echter altijd al veel te complex voor gewone gebruikers.
De app-store is de toekomst die wat er nu al is. MAAR het is niet de toekomst van ons tweakers en ICT volk. De Appstore is vooral de toekomst van de 'gewone gebruiker'.
Volgens mij zie je het verkeerd, de kracht van het App-store concept is dat bedrijven een eigen App-store kunnen maken waarnaar ze al hun oude software kunnen omzetten.
Als een bedrijf een eigen App-store heeft, dan wordt het werk van het ICT-volk zeer gemakkelijk gemaakt. Een nieuwe medewerker krijgt dan een apparaat waar automatisch alle programma's opgezet worden en automatisch geüpdatet. Bij het verwijderen blijft er niets achter en alles draait ook nog eens in een eigen container. Waardoor de veiligheid vele malen groter als een .exe bestand, evenals het veel makkelijkere beheer.

[Reactie gewijzigd door Six9 op 3 mei 2016 10:58]

Een eigen app-store? liever niet. Liever dat software makers inhaken op de bestaande stores van de OS'en.
Voor de consument heb je gelijk, maar een bedrijf wil zijn eigen apps beheren.
Onder Linux hoef je het nog niet te doen ;)
Zet gewoon een repo bij de installatie image en laat met een scriptje bij installatie automatisch alles installeren. Done.

#/bin/bash
add-apt-repository 'deb [je_repo_url] [versie] main'
apt-get update
apt-get -y install [hier_alle_programma's]

Uitleg :
1e regel : voer dit script uit in bash
2e regel : voeg je eigen repository toe aan de sources list
3e regel : update alle sources zodat de programma's bekend zijn
4e regel : installeer alle programma's en antwoord automatisch yes op vragen (-y)

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 3 mei 2016 11:51]

Ja jan met zit hier niet op te wachten, die wil gewoon een knop waarmee je met 1 klik installeer of deinstalleer.

Voor bedrijven wil je tien duizenden computers op afstand kunnen beheren. Dat gaat met een eigen app-store veel makkelijker.
Wat ik net schreef is voor oa bedrijven om hun eigen repo's (voor beheer) toe te kunnen voegen.
Google doet dit bijvoorbeeld als je Chrome installeerd.

Voor Jan met de pet gaat het zo :
1) Open store
2) Zoek op je product en klik op installeren
3) Wachtwoord invullen (het is tenslotte een beheer-actie)
4) Even wachten en gebruiken maar.

Voor deinstalleren : klik bij stap 2 op deinstalleren.

De software store (en package-managers voor de updates!) maken onder water gebruik van de repo's, maar dat ziet jan met de pet niet.
Een repo is niks anders dan een lijst van programma A kan je daar vinden en dit zijn zijn afhankelijkheden.

https://en.wikipedia.org/wiki/Software_repository
We zeggen precies het zelfde, maar omdat het van Microsoft komt heb je blijkbaar een probleem.
Deze nieuwe techniek zit echt goed in elkaar.
Nee hoor, dat maak jij ervan.
Als MS het mogelijk maakt dat je gewoon (ondertekende) repo's kan toevoegen en dat hun store dan de updates voor de rekening neemt : super.

Alleen gezien de geschiedenis van hen heb ik iets van eerst zien, dan geloven.

Er is een verschil tussen verschillende stores (de front-end programma's voor de gebruikers) en 1 store met meerdere bronnen (voorkeur)

Lees aub dit, dan snap je dat MS verre van de eerste is en waar het heen moet :
https://en.wikipedia.org/wiki/Package_management_system

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 3 mei 2016 13:19]

Front and back end zijn allemaal automatisch en ondertekend in te stellen.
Een UWP-app kan gebruik maken van de back end van een andere app zonder dat die tweede app hoeft op te starten. Zolang alle voorwaarden ondertekend zijn.
De store zorgt voor automatische updates.
Volgens mij praten we compleet langs elkaar heen,
Ik heb het puur over de software stores met het installeren, updaten en dependancy-resolving.
Van dit is het absoluut niet wenselijk dat er meerdere op 1 systeem staan die weer onafhankelijk van elkaar gechecked moeten worden voor updates.
Voor dit hoort er 1 centraal systeem (per OS) te zijn waar software-makers dan weer op in kunnen haken. 1 centraal systeem voor het installeren en updaten van het OS en de applicaties.

Of dat systeem nu Windows store, App store, Ubuntu software, of whatever heet. Het principe is hetzelfde.
Als MS hun store volgens deze methode in richt zal dat een zegen zijn. In 1 klap af van al die losse updaters die nooit iemand draait.
In 1 klap af van outdated software op de pc's.
MS is juist de laatste van de grote OS'en die dit implementeerd. Goed als ze het doen, maar het siert ze niet dat ze doen alsof het iets bijzonders is.
Lol ja dat is wel duidelijk dat we door elkaar heen schrijven.
Ik heb het over een eigen store voor een bedrijf en jij reageert dat dat niet wenselijk is?
Natuurlijk is zo een bedrijfsstore gebaseerd op het UWP model (het is precies het zelfde als de consumenten store of andere stores die door andere partijen (bv Valve) beheert worden.
Allemaal dezelfde techniek van updaten maar andere geldstromen en bevoegdheden.
2 losse stores is inderdaad niet wenselijk. Omdat je dan 2 losse applicaties voor de updates hebt draaien.
Ik heb dat ook op mijn desktop en het is best irritant dat Steam los updated en geen gebruik maakt van de package-manager.
Dat betekend namelijk dat de spellen willen updaten zodra ik wil spelen en niet op een moment dat ik het toch niet nodig heb.

Het is veel logischer om tegen de store/package manager van het OS te zeggen van "hier staat mijn software en zoveel kosten ze, regel het maar".
Ipv dat iedereen op zijn eigen halfslachtige manier updaters gaan schrijven die altijd gaan checken wanneer je de software wilt gaan gebruiken.

Hier in het bedrijf hebben we ook bepaalde eigen software. Ik gooi het gewoon op een server, voeg het adres toe in de package-manager en deze regelt het installeren en updaten.
Geen omkijken naar.

We gaan btw erg offtopic. Wil je discusseren => PM

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 3 mei 2016 14:04]

Welk punt maak je nou dat ik niet al gemaakt heb. Alles wat je opgenoemd hebt zit in het UWP.

Als ik het over steam heb dan heb ik het over een toekomstige Uwp-steamstore ik heb het niet over de huidige situatie we zitten immers in een topic over UWP.
via mijn browser maxthon hadden de makers ook een soort van appstore gemaakt

dit is meer een appstore voor gewone programma's

qua interface is het vrij goed, zelfs beter dan de windows appstore.

-------------------------
ikzelf gebruik het niet vaak,
zitten ook wat onzinnige programma's bij, maar het aanbod is up-to-date en vrij groot
Over vijf jaar (of waarschijnlijker, nu al) weten gebruikers niets van .jpg of .exe of zelfs maar het installeren van een O.S. Vijf jaar geleden wist iedere gebruiker deze kennis. Over vijf jaar zullen wij hier het wel nog weten maar de gewone gebruiker het niet meer.
Dat iedere gebruiker dit weet/wist is toch wat overdreven. Zelfs toen ik het 15 jaar geleden nog had over directories begreep de helft mij niet en moest ik mappen zeggen. Net zoals ik toen af en toe iemand moest helpen omdat ze alle bestanden op hun C verwijderd hadden omdat ze die niet nodig hadden. Of dat ze het verschil niet kenden tussen RAM en hun harde schijf.

Veel mensen interesseert het gewoon niet hoe het werkt of in elkaar steekt, zolang het maar werkt. Vergelijk het met een auto.

Je hebt echter wel gelijk dat veel zaken misschien minder common knowledge zullen worden. Maar er zijn ook veel meer computer- en internetgebruikers dan 15 a 20 jaar geleden. Toen was het meer knutselen voor nerds :P Het gemiddelde gebruikersniveau is dus sowieso naar beneden gegaan ;)
Lijkt mij een heerlijke toekomst. Niet dat ik noodzakelijk direct behoefte heb aan een curated experience, maar mijn ouders wel (wat dus indirect invloed heeft op mij). Ik denk dat veel Tweakers zich kunnen herkennen in als ik stel dat er altijd 1 familielid de IT persoon is binnen de familie. Ik moet de security implementeren, backup systeem beheren, onderhoud plegen, reparaties uitvoeren, troubleshooting wanneer er iets mis is gegaan, en om de zoveel tijd bijscholen over de do's en don'ts op 't web en binnen Windows. Begrijp mij niet verkeerd, ik help mijn familie graag, maar zowel mensen in mijn positie, als wel de minder ervaren gebruiker, zijn zoveel beter af met een Windows dat meer richting Mac OS gaat.
Ik denk dat je de gemiddelde gebruiker technischer inschat dan dat ze zijn hoor....5 jaar geleden wisten een hele hoop gebruikers al niet wat .exe of .jpg was; zie het default aan staan van het vinkje 'show extensions for know file types'. In Windows 7 werden standaard gebruikers hier al niet meer mee lastig gevallen. OS installatie? Niet nodig bij een computer die je in de winkel koopt. Het installeren van programma's was ook toen al iets wat de meeste gebruikers liever lieten door door een bekende die in de ICT werkt.

De gebruikers van nu kennen het concept van de app-store van de tablet en telefoon. Dat niet hebben is een drempel en MS lost dat nu op voor de PC thuis. Het is echt maar een hele kleine minderheid die iets snapt van installeren via .exe, van een OS, etc. Dat is niet anders dan 5 jaar geleden.

De stappen die Microsoft nu neemt zijn een enorme stap voorwaarts voor de gemiddelde gebruiker en ik kan me zo voorstellen dat software developers echt voordeel kunnen halen uit de 32-bit applicaties naar de store brengen; de kans dat een gebruiker een app uit de store installeert is veel groter dan als ze ergens een download van het web moeten doen (eng, want daar komen virussen vandaan) en dan een install moeten draaien (moeilijk; allemaal lastige vragen over dingen als C:\Program Files\...\ enzo,). Dan ook nog eens opeens venstertjes over dingen moeten updaten ("ik denk dat ik een virus heb, er staat opeens iets dat ik niet ken op mijn scherm")....etc.

Bijkomend voordeel is dat het mee-installeren van crap-ware lastiger wordt en dat het weghalen daarvan makkelijker wordt.
Daar zit nu net het grote probleem. De appmarkt lijkt met name content consumptie en wat social network gebruik te modeleren. Juist de creatie apps die zo belangrijk zijn op de desktop missen.

Je kan een mening hebben of de app store as model, en of de huidige (Unified) platform iteratie het gaat worden op termijn.

Maar om te zeggen dat het er al is als substituut. Nee.
Daar ben ik het met je eens.
Als je ziet bij mij op het HBO, derde jaar, gemiddelde leeftijd is 22 jaar.

Moet je eens kijken hoeveel mensen moeite hebben met simpele dingen in Word, bronvermeldingen, tabellen enzovoort. Maar zelfs word naar PDF converteren of twee schermen naast elkaar zetten (of 4 op grote schermen in Windows 10. Of kijk naar dingen als ctrl+(a/c/v/z) en dat soort dingen, snelle koppeltoetsen, favorieten gebruiken in browsers en snelkoppelingen maken.
Of mensen die een laptop kopen en alle bloatware erop laten staan, tot 3 virusscanners installeren en GEEN idee hebben hoe ze Office moeten installeren of de boel snel draaiend moeten houden.
8 van de 10 mensen om mij heen vind Microsoft Office te duur en doet het daarom met Libre/Open office en zit zich te behelpen met officiële studiedocumenten omdat ze het niet werkend krijgen. En dat terwijl wij als HBO studenten een gratis 365 abonnement van Microsoft krijgen en je dan gewoon een volledige Office 2016 pakket op maximaal 5 PC's kan installeren....

Mensen kunnen zeggen wat ze willen, maar het is ernstig triest gesteld met de computerkennis van de gemiddelde Nederlander, of het nou onwil is of niet durven, de meeste gebruikers halen nog niet 5% van de mogelijkheden uit hun PC.
Ach, in de latere jaren '90 wist iedereen met een PC en een klein beetje interesse in games etc wat er in een autoexec.bat bestand stond, hoe je applicaties van de command line kon starten en natuurlijk of ze een gravis of soundblaster kaart in hun computer hadden zitten.

Toen kwam Windows 95 en werd alles anders binnen de kortste keren hadden alle computers 2x meer of zelfs 4x meer geheugen tot wel 16MB belachelijk veel geheugen. Binnen een paar jaar waren er hele volks stammen die regelmatig een hun OS op nieuw installerde want het was weer traag geworden (men wist veel al net meer dat autotexec.bat en de registry opschonen dit soort problemen veel makkelijker en sneller kon oplossen. IRQ problemen waren hier bij heel erg gebruikelijk en men wist veel al ook wel ongeveer hoe men deze problemen kon oplossen door het BIOS in te duiken en de indeling van IRQ te wijzigen etc...
Toen was er Windows XP, en met stopte veel al met het herinstalleren ook IRQ problemen bestonden eigenlijk niet meer echt en men wist al snel niet meer dat er ook maar zo'n ding als een BIOS was.
Nu een paar jaar later start een OS binnen secondes en klagen vele dat het te langzaam is... binnen kort is een OS always on en weet men niet beter dan een computer draait toch gewoon altijd.

Wat betreft Microsofts plan om de Win32 applicaties naar de mobiele wereld te brengen (en wel op hun OS en geen enkel ander OS) het is een slim plan de vraag is alleen hoeveel ontwikkelaars die moeite nog willen nemen voor verouderde software op een marginaal OS. Erg veel van de miljoenen applicaties die er zijn voor Windows zijn al lang niet meer onderhouden en een groot aantal is simpel weg niet geschikt voor gebruik op een touchscreen. Of de ontwikkelaars van deze applicaties de moeite willen nemen die oude meuk nog te updaten naar een modern OS, en dan extreem verouderd lijken omdat ze GUI simpel weg de test der tijd niet heeft doorstaan. Als ontwikkelaar zou ik me toch wel meerdere keren achter de oren krabben of ik echt die oude rommel weer wil ondersteunen en of de oude GUI en zo nog wel echt dingen zijn die ik aan mijn klanten wil aanbieden...
Daar staat tegenover dat kinderen op sommige scholen les krijgen in programmeren. Om zelf apps te kunnen maken.
tja, een vreselijke misstap en een aanfluiting voor het nederlandse kennis niveau. laten we kinderen (in exel) programma's leren schrijven, op het MBO (daar waar de laagste vorm van programmeer onderwijs thuis hoort),
Onzin, ik begon op mn 10e met programmeren en heb daardoor een enorme voorsprong opgebouwt.
Ik denk dat het juist slim is om enkele programmeerparadigma's aan relatief jonge kinderen te leren. Dat hoeft ook niet erg diep te gaan of moeilijk te zijn en daardoor zullen ze beter in staat zijn later in code te kunnen denken.
Anders gezien, je begint toch ook niet pas in het MBO met het alfabet of met rekenen?
MBO is duidelijk te laat idd. Programmeren zou onderwezen moeten worden in de laatste 3 jaren van de basisschool... maar goed ook wiskunde hoort daar thuis wat mij betreft en dat gebeurt ook niet.

Ik zat op mijn 10e op een C64 te programmeren, maar ik kwam niet verder in het boek omdat ik niks van de (zeer basale) wiskunde snapte. Ondertussen de rivieren van Europa uit het hoofd moeten leren... Toen er uiteindelijk een IT les kwam op de middelbare school was dat leren omgaan met WordPerfect.... :z
Het afdoen met docenten die een loi-cursusje hebben gedaan is een belachelijke stroman, en totaal niet hoe het werkt. Er zijn prima lespakketten voor basisscholen waarmee kinderen leren over iteraties, selecties en sequenties, de basisprincipes van het programmeren. Daarna duiken ze voorzichtig in methodes, variabelen, en lichte principes van objectgeörienteerd programmeren Op die manier hebben ze een prima basis om in de toekomst eventueel op voort te bouwen.

Het beeld dat jij omschrijft bestaat niet in het Nederlands basisonderwijs. Het is klinkklare onzin, en kan alleen geschreven zijn door iemand die geen idee heeft hoe programmeeronderwijs er op Nederlandse basisscholen uitziet.

Gezien het feit dat je het zelf hebt over "een programma schrijven in exel" vraag ik me om eerlijk te zijn af wat je eigen kwaliteiten zijn op dit gebied. Wellicht had programmeerles op de basisschool jou ook geen kwaad gedaan?
Twee van de vaardigheden in het onderwijs waarop dit moment de nadruk op ligt is. 'Computational thinking en mediawijsheid'. Hierbij begin je inderdaad bij de basis. Wat is hardware, wat is software, wat is een besturingssysteem hoe werkt binair tellen. Daarbij hoort ook hoe werk je met verschillende software. Ook wordt uitgelegd wat is nu eigenlijk programmeren en hoe kun je hier iets mee. De eerste stappen hiermee worden gemaakt met bijvoorbeeld Scratch en LEGO mindstorms. Interessanter wordt het op het moment dat een leerling in Python een Raspberry pi aan gaat sturen en gaat werken met modules of i.c.m. Arduino. Hier kom je echter ook op het punt waarbij interesse een grote rol speelt. Er zijn genoeg leerlingen die willen dat iets met de computer gewoon werkt zonder al te veel poespas en die meer geïnteresseerd zijn in andere zaken. Zo zijn er leerlingen die geweldig goed kunnen tekenen en op een bepaald punt computers willen gebruiken om hier creatiever mee aan de slag te gaan. Die zitten niet te wachten op allerlei andere zaken die willen alleen dat kunnen en kennen wat voor hen van belang is.

"Lekker boeiend of ik het verschil weet tussen Linux of Windows, ik wil gewoon het beste spul hebben om te kunnen doen wat ik leuk vind."

Inhakend op @bille; Vroeger waren auto's simpeler en voor bijna iedereen te begrijpen. Tegenwoordig kopen mensen een auto en gebruiken ze ook misschien de helft van alle mogelijkheden die de auto biedt. Hij moet rijden en de basale dingen kunnen en die paar extra handigheidjes zijn mooi meegenomen, maar de rest.... Het interesseert ze niet, zolang hij maar doet wat hij moet doen binnen het kader waar de gebruiker behoefte aan heeft.

P.S.
Jammer, van de denigrerende ondertoon die van je laatste alinea afdruipt...

[Reactie gewijzigd door Maestro J op 3 mei 2016 11:24]

Veel van die kinderen worden begeleid door Microsoft. Je ziet spoken volgens mij. Als je je richt op het maken van apps dan is het wel of niet kunnen converteren van een Worddocument naar een PDF-file niet relevant.
Wat een onzin zeg. Het gaat om de basis van het programmeren, een heel goede insteek om ook de rest van de wereld beter te kunnen begrijpen. Al die dingen die jij nu noemt worden al onderricht (chatveiligheid, cyberpesten etc.)
We worden straks aan alle kanten ingehaald door die koters.
Straks is de computer zoals we die nu kennen ook achterhaald. Uiteindelijk gaan we toch van die von neumann architectuur af. Het is leuk wat microsoft nu probeert te doen, maar dit zou denk ik sneller achterhaald zijn dan de gewone win32 apps.
Notepad mag sowieso wel een rewrite hebben. Graag met UNIX line endings zodat ook echt *alle* tekstbestanden werken in plaats van de helft.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 3 mei 2016 08:51]

Dat heeft met de encoding te maken, UTF-8, ANSI, enz.
Als ik het goed heb doet notepad standaard alles in ANSI.
In ASCII (ANSI en UTF-8 zijn backwards-compatible met ASCII) zijn er twee karakters die te maken hebben met de regeleinde. Oorspronkelijk gaf het LF later, hernoemt naar NL, karakter aan dat de printer naar de volgende regel moest en gaf het CR karakter aan dat het print karretje terug moest naar begin van de regel.

Microsoft heeft de conventie dat de CR, LF karakters het einde van de regel aangeven altijd aangehouden. In Unix vonden ze het voldoende om dit in te korte tot een enkel karakter, het LF karakter die toen werd hernoemt naar NL. Microsoft is daar nooit in mee gegaan.

Apple koos er echter voor om CR te gaan gebruiken. En IBM heeft weer een nieuw karakter geïntroduceerd het NEL karakter. Unicode heeft vervolgens nog het LS karakter geïntroduceerd en nu hebben we er een hele boel conventies om het einde van de regel aan te geven.

Er is helaas geen officiële standaard. Maar de old-school conventie (gebruikt door Microsoft) en de verkorte Unix conventie zijn de meest gebruikten. In internet standaarden (RFC's) wordt de old-school conventie nog steeds gebruikt.

Er is in principe geen enkele reden waarom Notepad niet alle conventies zou kunnen ondersteunen. Dat vereist echter wel weer detectie van regeleindes en waarschijnlijk vinden ze dat teveel gedoe voor iets simpels als Notepad.
Nee, dat heeft niks met encoding te maken. Vroeger gebruikten Macs een carriage return (ASCII code 13) voor een nieuwe lijn te beginnen, UNIX systemen een line feed (ASCII code 10), en Microsoft gebruikte een carriage return, gevolgd door een line feed (zoals nodig was bij oude teletypes).

Al deze concepten staan los van de character encoding.
Bij het opslaan kan je wel degelijk (enkele) encoding kiezen (ANSI, UTF8). De line endings staan hier volledig los van nl \r\n voor Windows tov enkel \n voor UNIX.
Waarom zou je niet gewoon Notepad++ gebruiken?
Anoniem: 126717
@Wolfos3 mei 2016 09:23
Probeer Win32pad eens. Laatst bijgewerkt in 2007 maar werkt als een tierelier terwijl hij erg klein is. (65KB inclusief helpfile)

In de store zetten zonder download mogelijkheid is niet bijster handig?
Notepad mag sowieso wel een rewrite hebben. Graag met UNIX line endings zodat ook echt *alle* tekstbestanden werken in plaats van de helft.
Lijkt me niet zinvol
FTP programma's zetten de CR/LF gewoon om naar een LF of omgekeerd als ze ASCII bestanden omzetten naar unix of terug. (ook tekst editors met ingebouwde FTP doen dat)
Het is dus heel link om dat te veranderen met het risico dat de FTP programma's nog een keer die omzetting doen.
En daarom is het link dat Notepad UNIX line endings kan lezen? Sowieso geloof ik niet dat FTP programma's specifiek kijken of jij Notepad gebruikt en daarop baseren welke line endings er gebruikt zijn in het bestand.
Sowieso geloof ik niet dat FTP programma's specifiek kijken of jij Notepad gebruikt en daarop baseren welke line endings er gebruikt zijn in het bestand.
Het is ook niet afhankelijk van notepad maar van het OS.
Op Windows is een regelovergang door een explicite CR/LF om aan te geven dat er een nieuwe regel is en dat die weer op positie 1 van de regel teruggezet moet worden.
Op unix is alleen de regelovergang vastgelegd en is de carriage return terug naar het begin van de regel impliciet.
FTP programma's kijken dus niet naar of er notepad gebruikt is maar kijken naar het platform OS en als de FTP modus ascii is dan zetten ze die regelovergangen om als er tussen Windows en Unix wordt geFTP'ed.
IBM gebruikt dan weer het newline character voor regelovergangen wat effectief netter is omdat het de CR en LF karakters combineert maar een NeL is dan alleen weer geen ascii karakter.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 3 mei 2016 10:30]

Dan nog is het triviaal om een text-editor beide methodes te laten ondersteunen.
Ik mis even de clue, Microsoft loopt te pushen dat iedereen de laatste versies gebruikt van hun producten en laat het support op oude producten verlopen, maar nu komen ze zelf met "outdated apps" voor Windows 10? Geven ze dan ook weer support erop? :z
Dus MS probeert dit al een tijdje te pushen. En nu, mei 2016 hebben ze een zeer klein aantal basale apps geheel in hun eigen beheer toegevoegd aan een lijst. Je moet alleen nog wachten om te downloaden en dan kun je een 32bit app draaien op een 64 bit OS waarvoor talloze betere alternatieven beschikbaar zijn. 8)7

MS doet dit wel vaker, lanceert een heel nieuw idee en laat het dan een langzame dood sterven omdat iedere afdeling veel langer nodig heeft om haar bijdrage af te krijgen.

Kom op zeg, toen ze dit idee lanceerde hadden deze programma's al klaar moeten staan. Waar hebben ze in gods naam mee getest?

Als MS auto's produceerde zouden de banden met de tweede patch ronde komen, misschien zelfs wel binnen twee jaar na aanschaf! Voor monteurs en grote bedrijven, consumenten moeten nog een jaartje extra wachten.
Daar is Microsoft niet de enige in, bij Google duurde het ook wel even voor dat alles Material Design was, en bv iTunes op OS X (toch 1 van de vlaggeschip applicaties) is nog jaar of tien een Carbon-app geweest.
Deze software zit sowieso al in Windows 10, waarschijnlijk wil Microsoft het hiermee eerder onnodig maken dit nog standaard in Windows 10 te stoppen.
Het is nieuwe techniek, die het beheer en de veiligheid van programma's simpeler maakt. Het gaat niet om deze apps, het had ook een andere kunnen zijn. Ze laten alleen zien dat het werkt. Er zijn een heleboel bedrijven die heel veel oude software hebben draaien, voor deze bedrijven is het de hemel als ze dit makkelijk kunnen omzetten.
Is dit nu een soort van "proof" om te laten zien dat het kan, zodat er straks meer zinvolle applicaties geplaatst gaan worden? Je kan notepad populair noemen, maar het ziet er voor mij nog precies zo uit met exact dezelfde UI en functionaliteit als in Win3.11. Hetzelfde geldt voor Wordpad. Er zijn legio betere en modernere alternatieven te vinden.
Wie zit daar nog op te wachten? Zijn er dan echt nog veel win32 programma's waar behoefte aan is? Misschien een paar games uit nostalgische overwegingen en dat ene specifieke niche-pakketje voor een kleine doelgroep, maar dat is het dan toch wel?
Dit zou misschien ook worden gedaan om deze applicaties stillaan uit te faseren in Windows zelf maar ze enkel nog aan te bieden via de Windows Store, of Microsoft wilt deze apps stillaan ombouwen naar UWP apps (échte UWP apps, en niet Win32 apps in een UWP-schil). Of Microsoft is van plan om deze apps toe te staan individueel te voorzien van updates, maar dat lijkt me sterk.
Dit zou misschien ook worden gedaan om deze applicaties stillaan uit te faseren in Windows zelf maar ze enkel nog aan te bieden via de Windows Store, of Microsoft wilt deze apps stillaan ombouwen naar UWP apps (échte UWP apps, en niet Win32 apps in een UWP-schil). Of Microsoft is van plan om deze apps toe te staan individueel te voorzien van updates, maar dat lijkt me sterk.
Dat lijkt mij juist de belangrijkste reden hier. Microsoft update regelmatig de standaard UWP apps in Windows 10 (zoals mail, calender, etc). En als ze zonder Windows Updates ook bv Wordpad kunnen updaten is dat een mooie vooruitgang.
Ik denk dat als Microsoft nog interesse had in het bijwerken van deze applicaties, dat we dan wel een update zouden hebben gezien ergens inde afgelopen 7 jaar. Deze programma's zijn al niet meer bijgewerkt sinds Windows 7. Het enige dat ik mij kan inbeelden wat onafhankelijk updaten betreft is dat Microsoft deze apps gewoon stukje bij beetje wilt omzetten naar echte UWP apps, of deze nu apart wilt laten updaten om later te een update te kunnen pushen die deze apps gewoon in 1 klap vervangt. Maar ik denk dat het vooral gaat om het los kunnen koppelen van Windows zodat deze niet langer meegeleverd moeten worden, of simpelweg een test.
Anoniem: 70599
@907103 mei 2016 09:18
Niet in de enterprise hoor. Geef mijn maar SUP van SCCM
Nu lees ik eerst dat de eerste alleen op x86 kunnen draaien, en een regel later "Daarmee worden zij geschikt gemaakt voor elk Windows 10-apparaat."

Dat is nog niet geregeld in de eerste wordpad dan neem ik aan. Om een x86 applicatie in x86 windows te draaien lijkt me niet moeilijk, dat is het makkelijkste. Wat ze dus nu hebben is alleen een shell om hem te installeren, of een virualisatielaagje zoals appV eromheen.
Maar nu nog dat ook in een niet intel x86 omgeving zonder zware emulator
Doet mij een beetje terugdenken aan het Rosetta-project van Apple, toen er van PowerPC naar Intel overgegaan werd. Het was niet bijzonder snel, maar verzekerde wel dat je oude programma's gebruikt konden blijven worden op je nieuwe mac.

Een mooie stap naar de ontkoppeling van de afhankelijkheid van de x86-architectuur?
Hopelijk kan Picture Manager van XP terug komen op deze manier. Waarom dat programma verdwenen is heb ik nooit begrepen.......

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee