IDeal-apps voor Android en iOS maken betalen via qr-codes mogelijk

Currence heeft zijn betaal-apps voor Android en iOS uitgebracht. De apps bieden de mogelijkheid om via het scannen van qr-codes te betalen. De organisatie denkt aan toepassingen op rekeningen, posters en bezorgdiensten.

De apps zijn in de afgelopen week in de Play Store voor Android en de Apple Store voor iOS verschenen. De Android-versie vereist de aanwezigheid van minimaal Android 4.0.3, terwijl voor gebruik op iPhones en iPads minimaal iOS 8.0 nodig is.

Currence kondigde de komst van qr-betalingen via de app vorig jaar aan. De app scant iDeal qr-codes op een scherm of op papier, waarna de gebruiker de details over de betaling op zijn scherm ziet. Om de transactie af te ronden moet hij de betaling goedkeuren in zijn bank-app, met zijn pincode.

Bedrijven kunnen zelf nieuwe qr-codes aanmaken met behulp van de online iDeal-qr-codegenerator. Als een klant die code scant, krijgt hij een signaal om de reguliere iDeal-transactie in de bank-app te starten. Currence voorziet dat de qr-codes toegepast worden voor restaurantrekeningen, collectebussen, winkelruiten en papieren facturen.

Donderdag kondigde ING aan betalingen via qr-codes te ondersteunen in zijn mobiele app, al gaat het bij deze Betaalverzoek-functie specifiek om overboekingen van de ene gebruiker van de ING-app naar de ander, bijvoorbeeld voor het delen van een rekening.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-04-2016 • 13:19

113 Linkedin

Reacties (113)

113
112
75
1
0
16
Wijzig sortering
Waarom moet dit via een aparte app? Kunnen banken dit niet zelf in hun app implementeren?
Voor zover ik weet heeft de ING het in zijn eigen Bankieren App geïmplementeerd. Kreeg er zojuist een melding van namelijk.
Dit is een iDeal-transactie (waarbij je als verkoper ook een seintje krijgt dat het geld wordt overgemaakt, ook al heb je het nog niet op je rekening kan je alvast overgaan tot levering), het gelinkte artikel over de ING betreft een 'standaard' SEPA-bankoverboeking waarbij je niet met de hand het rekeningnummer etc. in hoeft te voeren.

[Reactie gewijzigd door Rafe op 8 april 2016 13:44]

Dit is inderdaad een belangrijk verschil tussen de ING QR optie en deze app :) ING app = implementatie van SEPA QR en levert dus een overboeking op, dat is dus echt iets anders dan deze iDEAL app.
Maar blijkbaar praten de diverse banken en instellingen dus niet echt met elkaar. Anders kun je niet verklaren dat ING en iDeal allebei met een oplossing komen die heel veel op elkaar lijkt, maar niet hetzelfde is, en dan bijna op hetzelfde tijdstip.
Dat alleen al is reden om voorlopig maar even af te wachten wat er verder gaat gebeuren.
Anders kun je niet verklaren dat ING en iDeal allebei met een oplossing komen die heel veel op elkaar lijkt, maar niet hetzelfde is, en dan bijna op hetzelfde tijdstip.
Ja dat kan dus prima, Ideal heeft dit een jaar terug al aangekondigt dus dat weet ING ook heel goed. Daarnaast heeft ING dus ook iets totaal anders geïmplementeerd. Dus dat is heel goed te verklaren. Ideaal en ING hebben simpelweg een ander doel voor ogen, maar het gebruikte middel is hetzelfde
IDeal kost meer geld en dat geld gaat naar currence.

Terwijl ook ING gewoon een API kan bieden (moet in 2017 zowiezo) aan de verkoper of de transactie succesvol was.

Dan is currence er tussenuit. En kan ING aan de verkoper geld vragen voor het API gebruik. Pay per use of gewoon flat fee of bij een bepaald contract altijd inbegrepen.

Als dit werkt, zullen ze pin betalingen ook uit willen faseren : weer de man-in-the-middle er tussen uit (currence).

[Reactie gewijzigd door djwice op 9 april 2016 12:06]

Als de banken in hun app nu ook de iDeal afmelding inbakken, desnoods via de iDeal app, dan werkt het bij iedereen. Zou wel zo handig zijn.
Bunq is hiermee gekomen. Bedankt bunq !
Discussie over & Ervaringen met Bunq
Anoniem: 490422
@6291108 april 2016 13:38
Ik kon dit met SNS bank al 2? maanden trouwens. Werkt ideaal.
Precies zit bij de ASN bank en werkt tadeloos goed!
Ja ik ook idd werkt echt super
Anoniem: 126717
@6291108 april 2016 14:03
Het is een implementatie van dit EU voorstel:
http://europa.eu/rapid/pr...-15-5792_en.htm?locale=en

Binnenkort dus bij alle banken.
wat een omslachtig idee ...

hier hebben we SEQR, dat werkt gewoon met je bank samen, je koppelt het met je bank, kiest een pincode... en in de winkel scan je aan de kassa gewoon de vaste qr code die aan de kassa hangt, op je smartphone krijg je dan het totaalbedrag te zien, geeft je pin in en hupsa, het is betaald, en de kassa krijgt meteen de bevestiging (de schuif gaat open/ticket print af)

eens je geregistreerd hebt bji seqr komt je eigen bank applicatie er niet aan te pas, alles werkt dan gewoon via seqr (secure, toffe woordspeling, ik gebruik dezelfe voor baqp (=backyou-up)).

je kan trouwens via seqr ook gewoon tussen gebruikers onderling betalen, dus zelf qr codes aanmaken en die dan laten scannen en zo betalen onderling, handig als je bv iets verkocht hebt via ebay en je gaat het brengen of het wordt opgehaald en de persoon heeft niet genoeg geld bij zich of wilt via bank betalen... nu kan dit meteen zonder dat je risico loopt dat hij niet betaalt wanneer hij weg is...
Omslachtig? iDeal heb ik al en werkt met mijn bank samen. Ik hoef geen nieuw account te maken. Qr code scannen en op betalen klikken via je eigen bank app vind je omslachtig?
In Nederland heb je daar niet veel aan 4 supermarkt (allemaal Dirk in Leiden) en 1 sportclub ondersteunt seqr.

ideal heeft een veel groter bereik.
En de banken zelf ook :)

Voor mij is hoe meer ik direct met mijn bank app kan betalen, zonder extra account, zonder extra data bij 3den, zonder extra app, hoe beter.

[Reactie gewijzigd door djwice op 9 april 2016 12:19]

het nadeel van de bank app is dat men het dan voor elke bank moet gaan compatibel maken, en er veel meer risico op beveiligingsgaten is (als 1 bank z'n app niet op orde heeft loopt het systeem risico)

we hebben ook een app van Mr Cash/Bancontact (dat is het systeem van onze bankkaarten, dat wordt beheerd door worldpay al ik me niet vergis; die doen ook het maestro systeem voor europese/wereldwijde betalingen), en ondanks dat hun app hetlzelfde kan als seqr is deze helaas niet zo populair... en ik vrees dat ik al weet waarom het niet populair is; ze dachten bij worldpay wellicht de nieuwe cashkoe gevonden te hebben waarbij men per transactie een abonimabel hoog bedrag vraagt waardoor handelaars het links laten liggen (in belgie mogen handelaars de transactiekosten niet meer verhalen op de klanten; kost het bv 50ct per transactie en men wil er een blikje cola mee kopen doet de winkeliier verlies. Ook een minimumbedrag van aankoop mag men niet meer voorleggen (bv minimum 5 euro), vroeger kon dit wel allemaal, en dan zou het system valabel geweest zijn.
Grappig die Belgische wet: je mag wel een bepaald systeem niet ondersteunen als winkelier. Maar je hebt niet de vrijheid het alleen te ondersteunen voor een segment van je klanten.

Die wet lijkt mij zowel voor klanten als winkeliers als systeem leveranciers niet positief.

Ik snap wel dat de wens van de overheid is dat betaalsystemen generiek betaald worden omdat je niet wil dat burgers beperkt worden in hun keuzevrijheid en hun mogelijkheid tot betalen. BTW is immers als een transactionele fee, je wil niet dat er particulier ook nog heffingen op elke aankoop komen.

[Reactie gewijzigd door djwice op 10 april 2016 12:35]

Bedoel je misschien dit artikel van Tweakers? (waar overigens naar verwezen wordt in dit artikel).

Zover ik weet heeft dat hier niet zoveel mee te maken.
Dit zit in de ING app (ik heb deze geinstalleerd en heb het net bekeken), en ik heb gelezen dat het principe gewoon "open" is en het andere banken vrij staat dit ook te implementeren.

Met een beetje geluk doen de andere banken dit dus straks ook.
Zie eerdere reacties boven, de ING app doet dus iets anders.
Lekker verwarrend weer dus... Dat is alvast weer een mooie voorwaarde voor het mislukken van dit systeem, net zoals de frustratie over de verschillende standaarden voor "wallets" op je betaalkaart destijds (chipknip vs. Chipper). 8)7
Het is maar hoe je er naar kijkt natuurlijk :) mooi dat er nu wat nieuwe mogelijkheden komen, alle banken meekrijgen is denk ik best een uitdaging, de integratieslag zal vanzelf weer komen gok ik zo.
Blijkbaar alleen verwarrend voor ing mensen. Ik snap niet wat hier zo lastig aan is?

Simpel gezegd ondersteunt iDeal nu ook qr codes. Handig toch?
Ook SNS en ING Bank hebben dit al maanden er in zitten, dus snap ook niet zo goed waarom hiervoor een aparte app zou moeten komen.

edit: zie net dat ING het sinds pas heeft, maar SNS heeft dit wel al maanden

[Reactie gewijzigd door defixje op 8 april 2016 13:56]

nee, ideal qr betaling is anders dan de qr code gebruken voor sepa overboeking.
lees reacties hierboven
Ik gebruik deze functie al heel lang, en het werkt geweldig! (ASN Bank)
Maar niet elke bank implementeert het in hun app, bijkomend is het met deze app waarschijnlijk mogelijk om meerdere rekeningen van meerdere banken te gebruiken in 1 app.

Ook in België zien we dit. Langs de ene kant heb je een app van het overkoepelende Bancontact (waaraan de meeste banken deelnemen) en langs de andere kant hebben sommige bankapps daar ook de mogelijkheid om dezelfde QR codes te verwerken.
Je kan beter zeggen, waarom was dit er niet al vanaf dag 1? Ik bedoel de technologie was er allang, het gebruik was ook al gewoon, nogal en ja vandaag de dag al helemaal. Dus ik zeg eerder...hè hè!!
De ABN AMRO app opent automatisch als je een ideal betaling mobiel wil doen. En je kan daar dan gemakkelijke mee betalen. Als je ABN hebt dus niet echt nuttig.
de SNS app heeft dit al maanden erin zitten.
Lijkt me ook ideaal om een webshopaankoop gemaakt op een desktop/laptop te betalen via de mobiele bankier app (in plaats van dat je je pasje en random reader moet gaan zoeken). Maar daar is het niet echt op gericht begrijp ik.
Anoniem: 490422
@Orion848 april 2016 13:40
Dit kan met de SNS Bank al 2+? maand. Werkt heel fijn.
Geen idee, ik zit niet bij SNS. Hoe doet SNS dat dan?

Bij Rabo kan ik wel als ik op mijn smartphone/tablet een bestelling plaats, de ideal afhandeling via de app doen. Maar als ik de bestelling plaats op mijn pc, dan kan ik alleen afrekenen door te signeren met de randomreader/rabo scanner.
Ik zit ook bij SNS, je krijg gewoon zodra je SNS bij iDeal gekozen heb een QR code te zien die je met je mobiele bankieren app kan scannen. Dan hoef je alleen nog je pin in te geven op je mobiel en het is betaald.
Oh jawel, als je herlaad (als Belg met Bancontact) bij Mobile vikings kan je online betalen adhv de Bancontact app welke hetzelfde lijkt te werken als deze waar het in het artikel over gaat. Er zijn nog niet veel webshops die het ondersteunen, maar dat gaat in de toekomst veranderen hoop ik :p
Vorige week vrijdag met de bancontact app betaald bij vandenborre.be, dus wordt mainstream...
Inderdaad zou iDeal dus op het login scherm deze QR code moeten tonen. En zodra die voldaan is via je app. Je pc weer gelijk terug sturen naar de webshop. Dit is waarschijnlijk wat je bedoelde.
Inderdaad, het ideal proces dat gestart is op je PC voortzetten (en afronden) in de bankierapp op je smartphone. Uitgebreid winkelen op een smartphone of tablet werkt niet altijd even lekker, dus vaak doe ik dat dan toch achter mijn PC, maar dan heb ik niet het gemak van betalen in de app zonder pasje en randomreader (mits een bekende shop of onder een bepaald bedrag).
Ik gebruik een extensie voor Firefox "QR Code Image Generator" waarmee ik elke URL kan omzetten in QR. Dit gebruik ik wanneer ik op de iDeal pagina ben beland tijdens het betalen in een webshop. Telefoon erbij, scannen (gebruik een willekeurige scan app) en betalen met slechts de pincode voor de bank app.

Pagina op de PC refreshen (afhankelijk van de bank staat er iets van "pagina verlopen, ga naar webshop") en je hebt betaald.
Hoe zit het dan met de duur van deze qr-codes? Kunnen meerdere mensen deze code scannen voor betaling of kan maar 1x gescand worden en verloopt de qr-code dan?

Stel een groep van 4 personen wil dezelfde qr-code scannen, gaat dit dan werken?
Met een beetje geluk is dit, net zoals in de ING app van gisteren, een implementatie van SEPA QR codes. Dan is dit niet meer dan een gewone banktransfer tussen 2 rekeningen. Die kan je ook gerust meermaals uitvoeren. Het is gewoon een informatiedrager die alle info voor U invult in de app ipv dat je zelf alles moet intypen.
Dit was dus de vraag, aangezien iDeal normaal gezien een unieke transactie maakt vroeg ik me dus al af of een code dan ook meerdere keren gebruikt kan worden. Als de iDeal QR ook SEPA gebruikt laat ik die app mooi achterwege en gebruik ik enkel nog de ing app, dan is de iDeal QR app in vele gevallen ook een overbodige tussenstap vind ik als het alleen een informatiedrager is.
Currence voorziet dat de qr-codes toegepast worden voor restaurantrekeningen, collectebussen, winkelruiten en papieren facturen.
Ik denk dat er 2 varianten zullen zijn:
- Variant 1: de code bevat een rekening nummer en een bedrag.
- Variant 2: de code bevat ook een ordernummer.

Variant 1 gebruik je dan voor collectes, en misschien in restaurants of winkels.
Variant 2 gebruik je dan voor facturen waarbij het duidelijk moet zijn welke er betaald word.

Of de code bij variant 2 verloopt weet ik niet, maar volgens mij is de implementatie helemaal niet zo spectaculair. Er word gewoon een code gegenereerd die de app verteld welke data er in de velde moet komen te staan. Dus er is niet echt een reden om de QR code te laten verlopen. Vergelijk het met een accept giro.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 8 april 2016 14:28]

Zou handig zijn: kan je allemaal je eigen deel van de rekening direct betalen, hoef je ook niet meer weer achteraf naar elkaar over te maken.
Jammer dat je als consument geen code kan maken. Heb al een paar keer geld overgemaakt bij een marktplaats deal en heb toch het gevoel dat wanneer de ontvanger een qr code aan zou maken het geheel wat vertrouwder over zou komen.

Helemaal ideaal is dan natuurlijk dat de ontvanger gelijk een bericht krijgt dat die code voor een transactie is gebruikt. Een soort bitcoin idee..
Met de ING app kan het makkelijk, neem aan dat het binnenkort overal kan.
Hoe is dat in jou ogen betrouwbaarder? In principe is het gewoon nog steeds een transactie, alleen hoef je niet zelf meer de cijfertjes in te voeren.

Als je het betrouwbaarder wilt doen, gebruik dan PayPal (en zoek als verkoper goed uit hoe je jezelf goed indekt).

iDeal en banktransacties garanderen namelijk 0.
Zou je dit kunnen gebruiken om een persoon op persoon transactie te kunnen uitvoeren?
Ik zag zojuist een nieuwe functie in de ING-app, waarbij ik een bedrag kan invoeren. De app creëert dan een QR-code, die iemand anders (een vriend bijvoorbeeld) kan scannen waarbij het geld automatisch naar mijn rekening gaat.
Oké, dat is handig. Bv als je met een groepje lunch haalt en dat één betaalt en de rest naar hem overmaakt. Ik hoop dat andere banken snel zullen volgen.
Let wel op dat het op dit moment alleen lukt als de ander ook een ING rekening heeft.
Het werkt bijvoorbeeld nog niet samen met de QR code lezer van de SNS app.
Ik weet niet hoe het in Nederland juist is, maar in België is het mogelijk om, met de KBC app althans, een QR code van een andere bank of de Bancontact app te scannen en zo de betaling via de KBC app uit te voeren.
Het zou mooi zijn als ze de QR-code ook op acceptgiro's zetten, hoef je die lange code niet meer over te typen.
In de ABN-Amro App zit een scanner en kan je met je telefoon dus direct de acceptgiro inscannen, hoef je ook niets over te tikken :)
Dit zit dus ook in de Rabobank app, maar wel verstopt! Je moet eerst het veld openen waarin je het betalingskenmerk moet vermelden waarna de met een camera-icoon zichtbaar word..
In de Rabobank Android app zie ik geen camera icon bij "Betalingskenmerk acceptgiro" , ook niet als ik er op klik.
Alleen IOS inderdaad. Dat is al jaren zo.
Er zijn dadelijk zoveel verschillende betaalmethodes dat niemand meer door de bomen het bos ziet. Die bank doet dat,die winkel doet zo, die app ondersteund zus... Maak nou eens 1 of 2 (max 3) verschillende methodes en laat dat de standaard zijn... Pfff
Dat is dus juist het doel van deze app. Currence (de maker van deze app) is juist een partij die in nauw contact staat met alle banken en dit breed kan uitrollen met ondersteuning en mandaat van alle banken zoals ze met iDEAL zelf ook gedaan hebben.
Precies. Maar we moeten wel van contant geld af. Kun je straks ook bij een overvaller betalen met qr-code? :9
LOL, houdt een briefje met qr-code voor je neus: "richt je smartphone of ik schiet"....
Verder offtopic maar moest er direct aan denken: in Zweden kun je wel pinnen bij daklozen http://mobile.nytimes.com...-nears.html?referer=&_r=0
Ik snap niet dat ideal zo populair is in Nederland tov bijvoorbeeld creditcards. Het biedt 0 zekerheid aan kopers en is alleen ideaal voor de verkoper, die heeft gegarandeerd zijn geld (voor erg weinig kosten tov cc)

[Reactie gewijzigd door Automark op 8 april 2016 13:56]

De kredietkaart is in onze regio gewoon niet ingeburgerd en heeft een heel slechte reputatie. Wij maken hier hoofdzakelijk gebruik van debitkaarten. Omdat er zo weinig kredietkaarten zijn hebben systemen die daar op verder bouwen (denk aan Paypal in zijn beginjaren) het een stuk moeilijker om hier vaste voet aan grond te krijgen.

In dat gat zijn dan lokale initiatieven gesprongen zoals iDeal in Nederland. In België heeft simpelweg het bancontact platform zich ook online gezet.
En Windows Phone app? :)
Die vraag had ik tot voor kort ook kunnen stellen. Met Windows Mobile moet je steeds maar weer afwachten, áls er al een app voor wordt ontwikkeld.
En dat was voor mij nu ook precies één van de belangrijkste redenen om weer terug te gaan naar Android.
Windows Phone is dood. Zelfs Microsoft zelf praat er niet meer over. Dus daar wordt geen developer tijd in geïnvesteerd.
Weet er iemand of er toevallig al een library bestaat waarmee je deze iDEAL QR codes kunt genereren?
Die vraag kun je het beste stellen via ideal@betaalvereniging.nl
Al antwoord op deze vraag gevonden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee