Betaalvereniging Nederland komt met iDeal-betalingen via qr-code

Betaalvereniging Nederland, beheerder van iDeal, komt volgend jaar met de mogelijkheid om iDeal-betalingen te doen via qr-codes. Winkels kunnen een qr-code genereren die de klant direct leidt naar een pagina om de betaling te kunnen doen.

Door qr-codes moet betalen via iDeal met smartphones makkelijker zijn, zegt woordvoerder Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland in een interview met BNR Nieuwsradio. Boudewijn noemt het betalen per qr-code als een toekomstplan voor iDeal. Het betaalsysteem moet volgend jaar werkelijkheid worden.

Qr-codes zijn vierkante codes met blokjes, die telefooncamera's via apps kunnen scannen. Omdat het een gestandaardiseerde code is, is het mogelijk om een gegenereerde link in de code te stoppen om daarmee de klant direct naar de juiste betaling te leiden.

Details over wanneer het systeem beschikbaar is en welke winkeliers interesse hebben in de implementatie ontbreken nog. Betalingen via iDeal lopen nu via links in webwinkels, maar fysieke winkels hebben nog geen mogelijkheid voor iDeal-betalingen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-12-2015 • 12:24

225

Reacties (225)

225
219
115
3
0
15
Wijzig sortering
Wow, wat een innovatie, in Polen zag ik dat al 4 jaar geleden toen ik daar woonde. Erg makkelijk, QR scannen met je telefoon, alle gegevens staan goed in de opdracht en dan nog bevestigen uiteraard. Geen ellenlange IBAN invullen, geen fouten!
Erg makkelijk, QR scannen met je telefoon, alle gegevens staan goed in de opdracht en dan nog bevestigen uiteraard. Geen ellenlange IBAN invullen, geen fouten!
Hoezo is QR scannen makkelijk?
Bij een ideal betaling hoef ik nu alleen een bank in een drop down te kiezen en op een knop te drukken.
Dat is toch veel makkelijker dan een QR code.
De betaalinformatie voor de betaling wordt doorgegeven via de ideal API en niet via een QR code.

En in fysieke winkels kun je tegenwoordig draadloos met je pinpas betalen. Dat is nog veel makkelijker. Voor een fysieke winkel zij ideal betalingen lasting omdat je juist bij een kassa door een persoon wilt laten controleren of een klant alle artikelen afrekent. Hoe kan je dat controleren als je in een fysieke winkel met ideal betaalt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 23 juli 2024 08:23]

Als je een ASN Bank rekening hebt kun je bij elke iDEAL transactie al kiezen tussen de "gewone" methode met de digipas (zo'n rekenmachientje) of de QRCode methode. Ik merk dat ik eigenlijk altijd voor de QRCode kies omdat de app om mijn telefoon sneller werkt dan die digipas.

In fysieke winkels zie ik minder voordelen, maar dat is denk ik omdat we in NL nog erg vast zitten aan ons handjevol Nederlandse banken. Ik vermoed dat we in de toekomst via veel meer verschillende partijen (ook niet-banken) zullen betalen die elk hun eigen voor en nadelen hebben.

Als je bijvoorbeeld in Thailand rondreist zie je bij vrijwel elk restaurant Chinese QRCode's op tafel staan. Als je dan met de relevante Chinese app betaald krijg je 10-20% korting. Ook in de VS krijg je afhankelijk van de credit card die je gebruikt vaak allerlei kortingen of bonussen.

Nu zie ik Nederlanders niet zo snel met 20 winkel-afhankelijke credit cards rondlopen, maar die QRCode's maken denk ik een aardige kans omdat je verder nergens aan vast zit.
De beoogde use case lijkt me een situatie waarin je geen beschikking hebt over je password manager/random reader/edentifier, maar je bent wel bezig iets te kopen op een desktop/laptop systeem. Door de QR code te scannen kan je met je ingestelde internetbankierapp de betaling doen. Anders moet je de hele bestelling opnieuw doen op je mobiele browser.

Edit: afhankelijk van je bank zal je dus nog wel een second factor stap moeten doorlopen zoals hieronder terecht wordt opgemerkt door hAl. Mijn punt van het bestelproces verplaatsen van vast naar mobiel blijft wel staan.

[Reactie gewijzigd door Rafe op 23 juli 2024 08:23]

SNS bank doet dit al. Als je online via een PC koopt krijg je bij IDEAL (als je de sns bank kiest) de vraag of je met de random reader of met de mobiele app wil betalen. Kies je voor de mobiele app dan moet je met de SNS app een QR code scannen voor de betaling.

[Reactie gewijzigd door BurnsMM op 23 juli 2024 08:23]

En het zusje ASN ook
De ING app heeft nu ook een QR code scanner. In de eerste instantie om snel een extra device te activeren voor jouw account. Maar ze geven ook aan dat ze er meer plannen voor hebben.
Zover ik het begrijp is de QR code puur een handige link, zodat je snel ideal kan openen op je mobiel terwijl je aan het bestellen ben op je pc bijv. Eventuele reader die je nodig hebt voor de betalingen via mobiel blijven gewoon nog steeds bestaan.

Het is gewoon een manier om makkelijk een link van pc (of papieren fysieke factuur) naar mobiel te krijge. Het biedt geen meerwaarde dan op een hyperlink te klikken binnen een bevestigingsmail, het is enkel wat makkelijker.
Je kunt in een QR Code wel al bepaalde data meesturen, dus bijvoorbeeld het betaalformulier al vrijwel helemaal laten invullen, kan natuurlijk ook via een hyperlink, maar is toch makkelijker met een QR code :)
Hoe dan ook, is het gewoon een vervanging voor een hyperlink, eventuele benodigheden zoals een reader oid blijven hetzelfde.
En ter aanvulling, die link die je dan uit de QR code haalt zal vermoedelijk door de bank applicatie op je mobiel worden opgepakt, zodat je de betaling kan voltooien met de app.
Anoniem: 80466 @Rafe30 december 2015 12:48
Je wordt naar een pagina geleid om de betaling te doen zegt het artikel
Dat lijkt me niets anders dan hoe ideal nu ook werkt voor webwinkels. Erg onhandig in ene winkel.
Het artikel bevat geen ondersteunende info voor betaling zonder ideal verificaties met een (gegenereerde/TAN) code.
Kan nu bij Regiobank al hoor. Als ik via mobiele telefoon wil betalen krijg ik een qr, die scan en bevestig ik in de app en klaar.
Waar ik het gezien heb was bij acceptgiros, ipv de hele info over te typen, scan je de QR en betaal je. Behalve daarvoor zie ik niet echt voordelen inderdaad. Behalve als je je telefoon als betaalmiddel kan gaan gebruiken met deze QR codes, maar dan verwacht ik meer van RFID, wat trouwens in Polen ook al een aantal jaar met de telefoon kan!
En in fysieke winkels kun je tegenwoordig draadloos met je pinpas betalen.
Ik heb mensen nooit eerder met draden zien betalen?
Ik denk dat hij bedoeld contactloos d.m.v. NFC.
Betrap mezelf altijd dat ik toch pin voor een bedrag onder de 25 euro.
Ik snap ook nog steeds niet waarom ik een IBAN code in moet vullen als ik iets overmaak binnen Nederland. Ik kan toch ook gewoon een lokaal nummer bellen, zonder regio of land code.
Ik snap ook nog steeds niet waarom ik een IBAN code in moet vullen als ik iets overmaak binnen Nederland.
Checksums, iets wat ING niet had bv.
Ik kan toch ook gewoon een lokaal nummer bellen, zonder regio of land code.
Raar, dat kan mijn mobiel niet. En als je wel eens in het buitenland komt leer je heel snel om gewoon alles netjes gestandardiseert in E164+ op te slaan om problemen met lokale prefixes voor internationaal bellen te voorkomen.
Maar wanneer ben je dan in een winkel zonder betaalsysteem? Pinbetalingen zijn vooralsnog veel makkelijker dan dit imo. En wat te denken van fraude? Even een app maken die er hetzelfde uitziet, waar je een nep-betaling doet en laat zien dat het gelukt is.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 08:23]

Het is wachten op de eerste hack waarbij een QR code wordt gegenereerd met een andere begunstigde. QR codes zijn nu niet echt fail safe.

Ik ben heel erg terughoudend met het scannen van QR codes, je kunt dit ook misbruiken om b.v. te wijzen naar een URL met malware.
Dit had inderdaad 4 jaar geleden de voorganger van contactloos betalen / RFID moeten zijn. Met een bijhorende app, die vandaag de dag contactloos betalen / RFID met je smartphone mogelijk zou moeten maken. PIN is voor haar tijd een geweldige uitvinding geweest, maar heeft deze ontwikkelingen, zo lijkt het itt tot andere landen, tegengehouden bij gebrek aan noodzaak.
Inderdaad ouderwetse meuk. Direct over naar NFC zou ik zeggen. Apple Pay kom er maar in ipv dat ze eerst weer allerlei krampachtige constructies gaan bedenken om oude machtstructuren in stand te houden. Maak plaats!
Nee, niet specifiek Apple Pay, Apple Pay en Android Pay.
Nee, niet specifiek Apple Pay en Android Pay, Apple Pay en Android Pay en Windows Pay.

Of wacht...
Lekker verwarrende titel op Twitter: "Volgend jaar in de supermarkt: wilt u pinnen of liever via qr-code betalen?"

Dit is toch een belachelijk systeem voor in de winkel?...
Waarom zou je met ideal willen betalen in de supermarkt als je gewoon kan pinnen? Je moet toch wel een atoom-smartphone hebben wil dat sneller zijn dan pinnen, en het lijkt me ook niet dat de draadloze netwerkverbinding van je telefoon veiliger/sneller is dan de bekabelde verbinding van de winkel zelf..

Voor bestellen in webshops lijkt het me een redelijk idee. Ik zie het voordeel t.o.v. de Rabo Scanner van de Rabobank niet (die doet bijna exact hetzelfde), maar voor andere banken die nog een ander systeem gebruiken kan dit wel makkelijker zijn.

Maar, voordat we überhaupt over QR-betalingen gaan denken: ZORG DAT ELKE CAMERA QR-CODES KAN LEZEN!
Ongelofelijk dat we daar in 2015 nog steeds een aparte app voor moeten downloaden.. Is het nu echt zo moeilijk om gewoon in je standaard camera app (voor zowel Android, iOS en WP(TweakMore wees me er op dat in WP deze functionaliteit wel ingebouwd zit.)) die functionaliteit in te bouwen? Voor mijn part met een popup als je camera een QR-code ziet: "Wilt u deze QR-Code scannen of een foto maken?", of gewoon een menuoptie die je snel kan wisselen.
Leuk die innovaties, maar begin bij het begin zou ik zeggen...

[Reactie gewijzigd door timmiej93 op 23 juli 2024 08:23]

Als je op een webwinkel zit kan je meestal toch gewoon kiezen voor iDeal? Bank selecteren en je zit in het zelfde scherm. Is het moeten pakken van je telefoon dan echt handiger?
Bij ABN Amro kun je momenteel met de app wel al je betalingen (dus ook iDeal) autoriseren met enkel je zelf ingestelde pincode.

Op de website heb je daar nog steeds je pasreader voor nodig helaas. Dus op dit moment zou dat voor mij zeker een voordeel zijn.
Ik gebruik een extensie voor Firefox "QR Code Image Generator" waarmee ik elke URL kan omzetten in QR. Dit gebruik ik wanneer ik op de iDeal pagina ben beland tijdens het betalen in een webshop. Telefoon erbij, scannen (gebruik een willekeurige scan app) en betalen met slechts de pincode voor de bank app.

Pagina op de PC refreshen (afhankelijk van de bank staat er iets van "pagina verlopen, ga naar webshop") en je hebt betaald.
Telefoon of randomreader moet je toch al pakken als je wilt betalen via de iDeal. Dan kan je toch net zo goed die code scannen en zo direct betalen?
Nou eerlijk vind ik het potato poteto, want of ik nu een telefoon of bankpas (& reader) moet pakken dat maakt dan niet het verschil denk ik, op dat punt is het iig niet revolutionair handig.

Mogelijk komen er vanzelf handigere toepassingen als het eenmaal is ingevoerd. Denk aan koppeling met je bankapp waarbij je (tot bijv max €50) de betaling in 1x kan accorderen, dan is het iig sneller dan het nu is (tov pas + code).
Met dat verschil dat de reader (of in mijn geval de digipass van SNS) niet in de buurt ligt, maar mijn telefoon zo'n beetje altijd bij de hand heb.

Ik vind het ideaal dat ik nu via de SNS Bank app kan betalen door een QR code te scannen op de ideal betaalpagina.
ik kan gewoon via SeQR betalen met een qr code in de winkel ... gaat supervlot en snel... hoef alleen maar m'n (gekozen) pincode op smartphone in te geven en hopla is betaald...
elke kassa in de super heeft een vaste qr code die je scant via de app zelf..

het voordeel??? ik hoef niet altijd m'n portefeuillle meer mee te nemen als ik ga winkelen... smartphone bij is genoeg.... en die heb je altijd al bij ej
we hebben hier in zuid afrika een soort QR scanner app (Zapper / SnapScan) die je kan linken aan je credit card. Ik gebruik dit meestal bij restaurants waar het mogelijk is, niet in de supermarkt. Het is niet sneller dan pinnen, maar je hoeft je credit card niet te laten scannen (met gevaar van dien). De meerwaarde voor een qr code in de super makt zie ik niet echt.
Kan lekker mijn portemonnee thuis laten liggen, en alleen met mijn telefoon op zak gaan.
Apple pay voor de ene winkel, iDeal voor de ander.
Ik zie wel een voordeel. Innovaties zijn (vrijwel)nooit een instant succes, maar leiden weer naar nieuwe innovaties.

De eerste iPhone werd heel kritisch ontvangen, maar Apple is een van de grootste producenten nu, en bijna alle telefoons lijken nu op de iPhone.

Voor Android op de markt kwam had iedere telefoonfabrikant haar eigen systeem, Android werd ook niet door iedereen met halleluyah onthaald.
Ik denk dat 80% van de huidige telefoonmerken nu Android draait.

Visie is niet iets dat beloond wordt in het eerste jaar, maar wat zich steeds opnieuw uitbetaald.
En hoe weet je dat de QR-code niet overplakt is door een valse QR-code en dat je de betaling doet op een nep-site zodat je geld bij criminelen terecht komt? Ik zou daar uit veiligheidsoverwegingen niet aan willen beginnen.
Ik denk dat dat ook vooral de reden is dat we in NL bijna nergens een creditcard voor gebruiken. Blijf het waardeloze dingen vinden :P
Als ik ergens met Bitcoin betaal, gaat dat meestal via QR codes, en het werkt super handig, en veel sneller dan je ooit zou kunnen pinnen of via iDeal zou kunnen betalen. Als het iDeal QR systeem net zo snel werkt, zie ik dit nog wel eens op den duur de pinpas vervangen.
Ik denk eerlijk gezegd ook dat ze het hebben afgekeken van Bitcoin. Ze zijn in elk geval druk bezig om de concurrentie (zoals Bitcoin) proberen voor te blijven. Ook met initiatieven zoals R3cev die blockchaintechnologie aan het ontwikkelen zijn.

Ik denk zelf overigens dat NFC eerder zal uitgroeien tot betaalmethode in winkels dan een QR-code.

Betalen met een QR-code is vaak weer handiger voor internetbetalingen op je tablet/pc/laptop.
Denk ook aan kleine winkeltjes of (tijdelijke) kraampjes. Een PIN systeem kan nog best wat kosten. Mogelijk is dit goedkoper/ gratis.
Windows Phone heeft de QR code scanner standaard in de telefoon zitten. Door op het zoekknopje te klikken en dan de camera te activeren kan er van alles worden gescand, van tekst tot album hoezen die je direct naar een shopping scherm brengen.
Dat wist ik niet, zal het even aanpassen.
Ik denk dat een betaling over 3/4G minder snel onderschept wordt dan whatever 1994-systeem er door een winkel wordt gebruikt. In theorie lijkt het me makkelijker gegevens te jatten van een stationair computer/netwerk die waarschijnlijk zwaar outdated is dan van een willekeurige mobiele telefoon die niet op wifi is aangesloten en slechts enkele seconden binnen bereik is van een kwaadwillend persoon.
Even denken: geen betaalpas meer want via nfc kan je telefoon als pas voor betalingen tot €25,- dienen (juni 2015):
https://www.ing.nl/nieuws...n_de_winkel_mogelijk.html

Dus als je meer dan €25,- wilt uitgeven moet er een andere methode bedacht worden om toch zonder pas met de telefoon te betalen.

Idealiter scan je in een supermarkt zelf de producten met je telefoon, reken je met je telefoon af, en loopt naar buiten eventueel met een bon met code voor het openen van poortjes.

Idealiter kun je de volgende keer aanvinken wat je nu weer wil en krijg je een loop route..

Idealiter 1 app voor alle winkel.
Welke stappen moeten we nu nemen om rond 2016 daar te zijn?


Maar goed een mooie overlay van e-inkt over de QR display in de winkel en je betaald ineens aan een hacker in plaats van de winkel...
En hacker heeft login gegevens en ..

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 08:23]

Je kan het in de supermarkt toepassen bij de selfservice.

met een beetje fantasie kan je wel een paar toepassingen bedenken.
Stel je gaat naar media markt en je hoeft alleen te mikken op de producten die je wilt en je betaald ze direct. Of in een restaurant op de rekening te delen.
Dat zou inderdaad wel leuk zijn, in plaats van alleen alles mee betalen, gewoon door de winkel lopen, scannen, en dan ophalen bij het magazijn, terwijl alles gewoon al betaald is.
Of de lokale pc boer die eigenlijk alleen een webshop heeft, maar ook afhalen doet. Heeft waarschijnlijk toch al ideal voor zijn webshop en hoeft nu geen aparte pin aan te schaffen.
Mmmm, dat zou voor mij een alternatief kunnen zijn voor klanten laten pinnen als ik kom afleveren. Pinautomaat is voor mij te duur voor die enkele keer dat ik het nodig heb.
En hoeveel klanten gaan dit kunnen denk je? Minder dan klanten die vandaag willen pinnen vermoed ik zo.
Heeft iDEAL ook niet een bijdrage voor deelnamen ?
Ja, een €0,99 per transactie.
Ik weet niet waar jij zaken mee doet, maar 99 cent per transactie is veel te veel. Mollie doet het voor 34 cent!
De laatste keer dat ik me erin verdiept heb (dat was al enige tijd terug) was de prijs per transactie gekoppeld aan het volume. Iemand die bijvoorbeeld 100 transactie in een maand verwacht betaald 0,99 per transactie en iemand die er 100000 verwacht maar 0,34 per transactie.
Bij Mollie zijn de transacties ongeacht het volume.

zie: https://www.mollie.com/nl/pricing
Natuurlijk zal een hoger volume resulteren in een lagere prijs per transactie, maar een goede onderhandelaar zal niet meer dan 20 cent per transactie moeten betalen. 99 cent is al lang niet meer van deze tijd.
Dat is dan toch jaren geleden.

Zie hier een snel overzicht na 1 minuut zoeken op Google:
Qantani (voorheen ook EasyiDEAL):
35 cent per transactie (25 euro setup kosten) OF
33 cent per transactie (10 euro per maand abonnement)
https://www.qantani.com/tarieven/

Mollie:
45 cent per transactie (geen setup-kosten)
https://www.mollie.com/nl/pricing

Pay.nl:
39 cent per transactie (geen setup-kosten) OF
35 cent - 25 euro p.m.
33 cent - 50 euro p.m.
32 cent - 250 euro p.m.
http://pay.nl/pakketten

En deze pricing is al jaren zo rond de (40 cent).

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door miicker op 23 juli 2024 08:23]

Anoniem: 351596 @miicker30 december 2015 13:22
Het was inderdaad jaren terug en ik meen ook niet via een payment provider maar direct bij iDEAL. De payment provider koopt namelijk groot in bij iDEAL zelf en kan dus voor een veel lagere prijs doorverkopen dan iemand zelf bij iDEAL kan inkopen.
Ik weet niet hoe dit in het verleden zat, maar op dit moment is dat dus niet zo (en volgens mij ook nooit zo geweest). Je kunt zelf niet iets rechtstreeks bij iDEAL afsluiten. Zie de website van iDEAL:
https://www.ideal.nl/ontvangen/
Wilt u iDEAL als betaalmethode op uw website aanbieden? Dan moet u een iDEAL-overeenkomst afsluiten met een van de deelnemende banken of een collecterende Payment Service Provider (CPSP). Zij bieden verschillende (iDEAL) internetkassa’s aan en kunnen u meer informatie geven over kosten en de (technische) mogelijkheden om iDEAL in uw webshop te implementeren.
Qantani is 33 cent per transactie niet 0,33 ;)
Wij betalen 10 cent per iDeal transactie, en niets wanneer de transactie later gecrediteerd wordt. En ken nog een boel andere (grote) partijen die daar nog ruim onder zitten.
Klopt dat er verschillen zijn bij volume, maar 0,99 is niet meer marktconform (als het dat ooit is geweest)
Mollie is 45 cent per transactie ongeacht het volume. (iDeal)
Als je zelf iDEAL wil afnemen is het veelal duurder. Daarnaast, bij Mollie betaalt de klant niet aan de winkel, maar aan Mollie. Mollie moet het dan nog weer terugstorten. Als zakelijke klant kost het geld om betalingen te ontvangen, dus ook als Mollie het doet.

De keuze is dan: Ik laat Mollie (of een andere PSP) dagelijks uitbetalen en ik betaal dus extra kosten aan mijn bank voor die overboekingen. Of ik laat Mollie minder vaak uitbetalen, waardoor Mollie mijn rente ontvangt.

Kortom, die 34 cent omvat niet alles.
Apple handelt al mijn transacties af en verder heb ik nog wat Freelance inkomsten die ik niet via iDeal in rekening breng.
Jammer maar Mollie doet het voor € 0,45....
Kijk maar op deze link: https://www.mollie.com/nl/pricing

[Reactie gewijzigd door etrans op 23 juli 2024 08:23]

Transactiekosten kunnen nooit 0.99 euro zijn. Ook tijdens het interview met BNR wordt hier niet over gesproken. De enige partij die 1 euro vraagt is thuisbezorgd. Maar dat mag volgens mij wettelijk niet eens. Een verkoper mag alleen kosten berekenen over wat het betaalmiddel daadwerkelijk kost.

[Reactie gewijzigd door eM. op 23 juli 2024 08:23]

Inderdaad. Wat Thuisbezorgd doet mag wettelijk niet eens. Bron: http://wetten.overheid.nl...ldigheidsdatum_07-07-2015
Maar er zijn meer kosten dan alleen de iDEAL transactiekosten die de bank vraagt. Al die betalingen moet Thuisbezorgd ook weer verwerken en uitbetalen, waar ook weer kosten in zitten.
Maar thuisbezorgd verwerkt 1.000.000 bestellingen per maand. Laten we zeggen dat zeker 60% daarvan betaald wordt met iDeal. Dan zouden ze dus 6 ton per maand kwijt zijn aan het verwerken van transactiekosten?
"Voor een betaling met Bitcoins betaal je geen transactiekosten."

Probleem opgelost :9
Het gaat om deze tekst:
De vergoeding die de handelaar aan de consument vraagt voor het gebruik van een bepaald betaalmiddel bedraagt ten hoogste de kosten van het gebruik daarvan voor de handelaar.

Laten we eerst het uitgangspunt nemen van 99 cent per transactie, want dat is wat Thuisbezorgd.nl op dit moment vraagt zeg ik zo uit het hoofd. Gezien het volume van Thuisbezorgd.nl hebben ze denk ik een tarief van tussen de 20-30 cent per transactie. Dat betekent dat ze nog bijna 70 cent aan administratieve kosten maken. En gij gelooft dat?

Natuurlijk, Thuisbezorgd.nl moet een factuur opstellen en een uitbetaling doen, maar dat doet men echt niet met het handje. Als zelfs mijn klanten dat al niet met het handje doen, dan zal Thuisbezorgd.nl het met hun volumes zeker niet doen.

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat Thuisbezorgd.nl deze 70 cent nodig heeft om uitbetalingen te voldoen. Het is uitsluitend om de kas te spekken.

Overigens... Ze zijn tot inkeer gekomen. http://blog.thuisbezorgd....deal-bij-thuisbezorgd-nl/
Uiteraard doet Thuisbezorgd alles geautomatiseerd. Maar al dat automatisme is niet gratis.

Laten we eerlijk zijn, thuisbezorgd is in feite gewoon een internet betaalmiddel voor bezorgrestaurants. Want dat is in feite alles wat ze doen.. Een ontvangen betaling doorzetten naar 't restaurant samen met een bestelbonnetje.

Als je dit doortrekt zou je al hun kosten (salaris, servers, kantoor, etc) onder transactiekosten kunnen laten vallen omdat ze eigenlijk niets doen behalve transacties verwerken.

En dat is een beetje de kern van mijn verhaal: Transactiekosten bestaat uit meer dan wat een winkel/restaurant kwijt is aan de bank voor die transactie. Een transactie omvat meer dan puur de inkoopkant van de transactie door de webshop.
Thuisbezorgd roomt ruim 10% af van elke bestelling..
Als je dit doortrekt zou je al hun kosten (salaris, servers, kantoor, etc) onder transactiekosten kunnen laten vallen omdat ze eigenlijk niets doen behalve transacties verwerken.
Wat je eigenlijk beweert is dat ze dus een payment provider zijn. In dat geval is het des te opmerkelijker dat ze naast de 70 cent transactiekosten ook nog eens 10% commissiekosten aftroggelen. Als Buckaroo, Docdata of MultiSafepay dit zouden doen, dan zou iedereen ineens gaan steigeren.
En dat is een beetje de kern van mijn verhaal: Transactiekosten bestaat uit meer dan wat een winkel/restaurant kwijt is aan de bank voor die transactie. Een transactie omvat meer dan puur de inkoopkant van de transactie door de webshop.
De 10% die Thuisbezorgd.nl vraagt als commissie, zou voldoende moeten zijn om deze kosten te dragen. De 70 cent extra is niet bedoelt om transactiekosten te dekken, maar gewoon om de kas te vullen. Waarschijnlijk gaan het gemis aan inkomsten na medio januari gewoon vervangen door nog meer commissie te vragen aan hun verkopers.
Mja, dat zal best maar met name webwinkels zijn daar heel creatief in. Dan noemen ze het gewoon 'administratiekosten' en maken er één post van met het 'verwerken van de order' en rekenen daar € 2 voor.

Verder weet je als wegwinkelier aan het begin van de maand niet hoeveel betalingen je aan het eind van die maand zal hebben, dus niet wat je kosten zijn want die bestaan vaak deels uit een vast abonnement en deels uit een 'per stuk' tarief wat zakt naarmate je meer verkoopt. Je kan dus ook niet precies die kosten in rekening brengen omdat je die nog niet weet. Dan gaan ze uiteraard aan de voor hen veilige kant zitten.
Bij de Rabobank gebruiken ze ook een 3D barcode (2D + kleur) voor de raboscanner. Veel mensen zijn er dus al bekend mee, gewoon een stapje dichterbij de retail.
Hoe bedoelt u ook 3D? Een QR code is toch echt 2D
De extra dimensie is hier kleur, niet een extra as :)
Pinautomaat te duur. Hoe denk je dit te gaan inzetten? Per mail en dan achteraf laten betalen? Ik verwacht dat je hiervoor ook een apparaat nodig gaat zijn dat voor jou de unieke QR codes steeds gaat genereren.
Net als de links vanaf webshops; via de link is direct bedrag, ontvanger en rekeningnr. bekent.
Ergo unieke links, ergo unieke qr codes, ergo software icm hardware nodig om die voor jou als handelaar te genereren.
Voor het genereren van een QR code heb je niet veel nodig hoor. Het is een eenvoudige omzetting van een URL of een ander stukje informatie. Daar is niets speciaals voor nodig. Een normale printer volstaat om hem op papier te krijgen.
Je mist het punt. Voor elke transactie zal een unieke QR code nodig zijn. Als je die dan ook nog uit moet printen is voor mij de meerwaarde/functionaliteit zoek. Of is dit enkel bedoeld voor op facturen? Ik dacht dat het voor point of sale was.
Anyway; iDeal genereert realtime eennunieke URL die ook weer verloopt. Je zult hem dus onscreen moeten tonen lijkt mij. En daarvoor is een scherm nodig dat input krijgt van andere hardware.
Dirk van den Broek komt komend jaar in alle winkels met dit systeem: https://www.seqr.com/nl/ om met smartphone te betalen.

Cashback in je vaste supermarkt kan echt héél interessant zijn.

[Reactie gewijzigd door valpa op 23 juli 2024 08:23]

Ik moest even 2 keer kijken, maar er staat echt een Windows Phone app. Dat bedoel ik niet sarcastisch, het komt alleen niet zo vaak voor :)
Meer dan je denkt als niet Windows phone gebruiker ;) :)
Kijk maar eens paar dagen naar posts op Windows Central.
Raar genoeg zie je dat vaak niet eens in de reclame op TV.
Pinautomaat te duur?

Heb je iZettle of Adyen wel eens bekeken? Tuurlijk kost ook iets maar dat kan je in je prijs verwerken mocht men willen pinnen. Het is nog altijd veel goedkoper dan rembours betalen voor de meeste zaken.

https://www.izettle.com/nl
https://www.adyen.com/nl
Het is een alternatief maar het staat niet altijd even professioneel.

Ook zijn er mensen die dit niet vertrouwen.
Ik snap niet waarom QR nog steeds zo'n hip/modern/futuristisch imago heeft: zolang ik een extra app moet installeren (iOS) om zo'n code te scannen is het vooral een erg omslachtige manier om een url te delen.
Sommige bankapps zijn al in staat om acceptgiro's te herkennen en te verwerken. De QR-code maakt het nog makkelijker, zeker als ze al geintegreerd zijn met de bankapp die je toch moet openen om de transactie te accorderen.

Windows Phone 8.1 had een tijdlang de QR-code scanoptie standaard in de camera app verwerkt. Dat was ideaal. Helaas al een tijd niet meer gezien.
de QR scanoptie zit tegenwoordig achter de zoek knop, je kan dan muziek en visueel zoeken (oogje en muzieknoot)
Achter de zoekknop zit - tegenwoordig - Cortana. Die heeft in W10 helaas geen visuele- en zelfs geen audio- zoekknop meer.
Jawel. Audio is er.
Kijk maar eens rechtsboven op je scherm en je ziet een muzieksymbool.
Ohja, Pas nadat je op de microfoon heb gedrukt om te spreken... Erg verstopt maar je hebt gelijk.
Ah, dat wist ik niet. Thanks! Ingebouwd in een bank-app heeft het inderdaad wel zin.
ING app heeft het ingebouwd Windows telefoons ook, Android weet ik niet zeker maar dacht van wel.

ABN bank app kan je acceptgiro's gewoon inscannen.

Dit kan trouwens wel handig zijn voor restaurants waar je de qr code gewoon op de bon kan printen.
Daarna kan 1 iemand hem betalen of gedeeld.
Ah, dat wist ik niet. Thanks! Ingebouwd in een bank-app heeft het inderdaad zeker wel zin.
Dat is een tekortkoming van iOS, niet van QR codes.
Offtopic:
Ik koop mijn bioscoopkaartjes vaak online. Ik loop 2 minuten voor de film begint naar een ticket apparaat, die scant mijn QR-code en heb binnen 3 seconden mijn kaartjes.
Ook zie ik graag een QR-code op mijn acceptgiro's, want de QR-scanner zit in mijn (SNSbank) app verwerkt. En in mijn ervaring werkt dit betrouwbaarder/sneller dan een acceptgiro scanner.

Ontopic:
Zelf zal ik het waarschijnlijk amper gebruiken, omdat het mij omslachtiger lijkt dan pinnen.
Maar het is wel weer een extra mogelijkheid om je betalingsverkeer te regelen.
Voor mijn neef zal dit geweldig zijn, die wil zijn pinpas het liefste nooit mee nemen en alleen zijn telefoon nog meenemen. Daar kun je misschien ook wel contactloos mee betalen, maar een alternatief is dan altijd fijn.

[Reactie gewijzigd door Raymon1988 op 23 juli 2024 08:23]

ik koop ze online en betaal ze(zal jij vast ook hebben gedaan). En print ze thuis uit. Hierdoor weet ik zeker dat het werkt. Telefoon kan leeg zijn. Kapot gaan. Zie hier nu niet echt heel veel tijd besparing in.
Ik dacht dat Qr allang weer uit de mode was.. :|
komen er niet straks weer trick of hacks.. die dan de code manipuleert zodat het naar des betreffende "andere" rekening gaat?
Dan zou de webpagina gehackt moeten zijn. En als die gehackt is, is het huidige systeem ook niet te vertrouwen.
Het is wachten op de eerste overplakte qr-codes. Je betaalt dan je jam aan JUMB0.nl.
Da's, voor criminelen, nog niet eens zo'n heel slecht idee. Het lijkt me niet al te moeilijk om zo'n code te genereren. FF printen op een sticker en ga je gang.

Ook een optie is om iemand van je organisatie bij zo'n winkel te laten werken en consequent de verkeerde QR code te genereren.

En als wij binnen een uur na het verschijnen van dit bericht dit al kunnen verzinnen, kunnen de criminelen dat ook. Lijkt me dus niet een heel veilige betaalmethode.
Wat willen jullie precies overplakken dan? Zoals ik QRCode betalingen tot nu toe ken (vooral in Azie) genereert de verkoper een QRCode op zijn kassa/tablet/mobiel welke jij scant. Na betaling verschijnt er op zijn scherm ook een bevestiging.

Iets overplakken in die procedure lijkt me lastig. Wellicht eenvoudiger om de kassa/tablet/mobiel te vervangen, maar dat is toch een stuk lastiger en duurder voor iets wat misschien vrij snel ontdekt wordt. Bovendien is dat voor pinbetalingen niet anders.
Kassaterminal voorzien van malware lijkt me een leuke binnenkomer 8-)
Dat klopt, maar ik kan me malware voorstellen die dergelijke QR-codes voor het op je scherm getoond wordt even aanpast naar iets wat geld overmaakt naar een malafide organisatie.

Momenteel werkt de Rabo Scanner ook met een soort (gekleurde) QR-codes en je scanner geeft na het scannen zelf aan "wilt u € ... overmaken aan ... op bankrekeningnummer ..." Zoiets is dus best prima te beveiligen, want als daar ineens een Nigeriaanse IBAN/BIC-code staat, valt dat wel op.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 08:23]

En denk je dat er op je mobiel straks geen bevestiging staat met "wilt u € ... overmaken aan ... op bankrekeningnummer ..." ?

Natuurlijk komt die er te staan. Dit systeem wordt waarschijnlijk redelijk vergelijkbaar met de Rabo Scanner.
En denk je dat er op je mobiel straks geen bevestiging staat met "wilt u € ... overmaken aan ... op bankrekeningnummer ..." ?
Waar lees je dat ik verwacht dat dit met deze QR codes niet gebeurt? :? Ik zeg nota bene "Zoiets is dus best prima te beveiligen, want..."

Ik vind het in ieder geval een ideaal systeem. Het enige wat je nog hoeft in te voeren is je pincode en nooit meer lange controlecodes (of codes in twee stappen in geval van hoge bedragen).
Natuurlijk komt die er te staan. Dit systeem wordt waarschijnlijk redelijk vergelijkbaar met de Rabo Scanner.
Zou me niets verbazen als de organisatie achter het iDeal platform dit hele idee in de eerste plaats gewoon opgedaan heeft toen ze doorkregen hoe goed die Rabo Scanner het op alle fronten doet. :)
Deze manier van betalen is er in sommige andere landen al. Het idee komt dus niet van de Rabo Scanner af.

Verder is de Rabo Scanner een van de redenen dat ik van bank gewisseld ben, aangezien ik geen zin heb om elke dag zo'n kastje mee te nemen voor die ene keer dat ik iets even vlug over wil maken.
Ja je kan altijd een website aanpassen als je tussen de browser en de server zit. Echter maakt TLS het iets moeilijker maar wanneer je een TLS verbinding weet te kapen en man in THE middle attack succesvol is dan heb je toegang tot al het netwerk verkeer.

Vertrouw daarom nooit derde ranks, zelf ondertekende certificaten van bedrijven die te laks zijn om een certificaat te kopen.

Echter worden door de ca's fouten gemaakt, en duplicaten certs uitgegeven.
Als aanvulling daarop, pas ook op op je werk... Het is niet ongewoon dat de plaatselijke ICT afdeling een eigen CA heeft en die ook braaf heeft toegevoegd op alle werkstations. Als er voor het te dupliceren certificaar geen HTTP Public Key Pinning wordt toegepast kan vanuit die CA zo een duplicate certificaat worden uitgegeven.

Ook op andere plekken kan zoiets voorkomen als men in staat is geweest een nieuwe CA op je machine toe te voegen.

[Reactie gewijzigd door mxcreep op 23 juli 2024 08:23]

Zover ben ik niet gevorderd dat ik daar helemaal van af weet. Je ziet steeds meer in het nieuws dat dingen gehacked zijn of tricks zijn om het toch net even anders te kunnen doen.
Het is niet zo dat het rekeningnummer of bedrag in de QR-code komt te staan. Waarschijnlijk bevat de QR-code gewoon een ID die gekoppeld is aan een transactie in de database.
De app van je bank zal deze transactie vervolgens herkennen en verwerken.

Ik ga er vanuit dat het zoiets gaat worden.

[Reactie gewijzigd door NSURLSession op 23 juli 2024 08:23]

Als marketingmiddel (website URL op een poster bijvoorbeeld) wel. Als snelle manier van gegevens uitwisselen tussen een vast en mobiel apparaat (bijv. het instellen van TOTP/Google Authenticator) zeker niet :)

Om dit veilig te houden moet de QR-code wel over een HTTPS-verbinding geserveerd worden. Gelukkig werkt iDeal ook zo dat je altijd een bevestigingscherm krijgt met informatie voordat de transactie wordt uitgevoerd, ik verwacht dat het hierbij niet anders zal zijn.
precies, NFC is toch het huidige tover/marketing woord?
Het is toekomst, het is zoals de bedoeling is een verbetering op de huidige mogelijkheden, en daar ben ik het mee eens. Contant kan gestolen worden en heb je minder overzicht dan betalen met een plastic kaart met een code, kaart mag van mij gestolen worden, kunnen ze er toch niks mee ( liever niet natuurlijk) maar met Contant ben je het direct kwijt. Ook is digitaal/draadloos betalen natuurlijk een stuk makkelijker en sneller. Je hoeft maar met je kaartje langs een terminal af (NFC) en je hebt betaald. Of met je telefoon of smartwatch. Daar kan contant toch niet meer tegen op.
Ik vraag me af in welke situaties dit handiger kan zijn. Om een qr-code te scannen moet je toch wel wat stappen doorlopen om bij de correcte pagina te komen. Pak telefoon, unlock telefoon, open qr app, scan code, betaal. Ik kan niet echt een winkel verzinnen waarbij dit uberhaupt handig kan zijn, AH to go misschien?
Vergeet inloggen niet ;)
Snap zelf ook niet waar dit handig is, uiteindelijk moet je nog steeds achteraf valideren dat diegene ook daadwerkelijk heeft betaald ipv een nep-app geopend heeft.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 08:23]

Dit is vooral erg nuttig voor papieren facturen. Daarvoor moet nu nog vaak handmatig een overboeking ingeklopt worden in Inernet bankieren. Met alle gevolgen van dien: Foutieve omschrijving, foutief bedrag, verkeerde ontvanger, etc.

Wanneer op een papieren factuur een QR code staat die een App kan scannen zou dat ideaal zijn voor velen.
Ik weet niet Pricies de technische specificaties van het iDEAL systeem. Maar ik denk dat ook het huidige iDEAL systeem al checkt of je betaald hebt. Ipv dat alleen zou redirecten naar een betaald pagina vanaf je bank. Dan zal het wel heel gemakelijk worden. Als je dan de url opbouw zou weten zou je niks meer hoeven te betalen je vult alleen de url in en je kan door.
AH 2 Go? Het lijkt mij niet echt bedoelt voor fysieke winkels. Bij webwinkels lijkt het mij echt ideaal! Een bestelproces doorlopen vind ik nog steeds het gemakkelijkst via de computer. Veel bestelformulieren zijn nog steeds niet geschikt voor smartphones. Het betaalproces is echter via een mobiele telefoon een stuk handiger. De browser stuurt mij namelijk direct door naar de ING app, waar ik met een pincode al betaald heb.

Doe ik dit op de computer, moet ik eerst inloggen bij de ING en bij het betalen moet ik nog op een TAN code wachten en deze invoeren. Dan praat ik nog niet eens mensen die met een identifier moeten rommelen.
Wij willen QR-codes bij de producten in de showroom gaan plaatsen.
die codes wijzen dan naar een webpagina met meer details over dat specifieke item.

Natuurlijk kunnen ze ook wachten tot een verkoper tijd voor ze heeft :) Het wordt puur een aanvulling.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 08:23]

Als ze die dingen dan ook op acceptgiro's zetten, maakt het betalen van die dingen in ieder geval een stuk makkelijker.
Nu moet je alles nog goed overtypen.
ABN app kan gewoon een acceptgiro scannen hoor.
Tja we zijn niet allemaal zo vermogend dat we bij de ABN bankieren :P

Sowieso heel dat acceptgiro gebeuren, waarom krijg je niet gewoon een rekening gemailed met een linkje om te betalen via Ideal. Zelfs bij het CJIB kan dat al tegenwoordig.

Bij de Rabobank kun je bij sommige bedrijven zelfs de rekening direct in je telebankieren zien en hoef je alleen nog maar ok te klikken.
waarom krijg je niet gewoon een rekening gemailed met een linkje om te betalen via Ideal
Sorry hoor, maar ik krijg altijd de kriebels wanneer ik via een linkje geld over ga maken. Dat riekt voor mij al snel naar phishing, of is daar in elk geval gevoelig voor.
Als bedrijf is het nogal risico-vol. Jouw mail met een iets aangepaste link verstuurd door de verkeerde mensen... en het is jouw bedrijfsnaam die in de media te grabbel gegooid wordt (niet die van de phisher :( )

En dát is ook mijn bezwaar tegen die QR-code: ik kan 'm als mens niet lezen. Wanneer ik 'm van de kassa scan, dan is de winkelier nog verantwoordelijk en krijg ik mijn product ook meteen mee, maar dan zou ik ook gewoon kunnen pinnen.

Maar op een brief, of via de mail... nee, better safe than sorry !
Dit is ook bij mij een punt van irritatie. Bij veel bedrijven is het nog altijd OF automatische incasso OF acceptgiro. Andere mogelijkheden bieden ze niet. Het is net alsof ze het opzettelijk vervelend maken zodat je akkoord gaat met een automatische incasso.
Je kan toch ook prima akkoord gaan met automatische incasso? Als ze iets afboeken waar je het niet mee eens bent kan je de incasso terug laten boeken.
Storneren kan ja maar binnen 30 dagen. Bovendien als je dat doet krijg je vaak direct een incassobureau op je nek of het nou terecht is of niet.

Mooi voorbeeld is Argeweb, ik had daar een Exchange online account voor een paar euro per maand om ff te proberen. Automatische afschrijving. Opgezegd maar afschrijvingen bleven doorgaan. Herhaaldelijk gemailed dat ik allang opgezegd heb en dit ook door hen bevestigd gekregen maar ze bleven toch afscrhijven.

Uiteindelijk de automatische afboeking maar laten blokkeren en gestorneerd wat ik nog kon storneren. Een week later lag er een brief van Intrum Justitia op de mat, 30 euro bedrag, 40 euro incasso kosten. Niet dat ik die ooit ga betalen maar om het maar even aan te geven wat voor last je kunt krijgen met automatische afboekingen.

Veel bedrijven gebruiken of beter misbruiken automatisch afboeken als automatische verlenging. Als je storneert ben jij in gebreke waar het zou moeten zijn dat als jij niet betaalt ze gewoon je dienst stop zetten. Die bedrijven zijn er gelukkig ook nog.
Kiezen voor acceptgiro had in beide situaties niks uitgemaakt.

Als je de acceptgiro niet betaalt had je net zo goed het incassobureau op de stoep gehad. Ook met bijvoorbeeld tijdschrift abonnementen is het zo dat je pas een acceptgiro krijgt als het nieuwe abonnement al is ingegaan.
Dan gaan mensen weer klagen dat ze hun email adres aan iedereen moeten geven....
Waarom implementeren al die instanties niet gewoon een keuze systeem. Mensen kunnen kiezen tussen digitaal ontvangen en post. Zelfde zou ook bij de belastingdienst zo moeten zijn. Nu gaan ze gewoon iedereen digitaal alles sturen. Zou veel slimmer zijn geweest als ze bijvoorbeeld een systeem zouden invoeren waarbij men een brief krijgt thuisgestuurd met de optie om je email in te vullen en te selecteren dat je alles fysiek wilt ontvangen. Mensen zoals mijn oma die geen pc of smartphone hebben zouden dan een brief kunnen sturen en iedereen die de brief niet terugstuurt wordt overgezet tot digitaal ontvangen. Al het gezeik zou uit de wereld zijn en ook zou de hele omschakeling versneld worden.
Zie je het al voor. Ja maar meneer ik heb u al betaalt. Kijk het gaat naar rekening van de .. Oplichters... |:(
Android kan dat ook gewoon hoor, gewoon even het camera-icoontje bij 'overboeken' aantikken...

Ik heb wel ooit (ik weet het niet zeker, maar volgens mij was 't m'n iPad mini) gehad dat hij gewoon verkeerd had gedetecteerd! Het is dat ik het altijd even vluchtig controleer...
Acceptgiro's komen te vervallen. Ergens in 2019. Dan volstaat dus een QR code op een factuur.
De ABN Amro app (zowel Android als iOS) kan een acceptgiro scannen, zodat je dingen als het betalingskenmerk en het bedrag niet meer hoeft over te typen.

[Reactie gewijzigd door Propuls1on op 23 juli 2024 08:23]

[sarcasme] Ja... alle 16 cijfers goed overtypen... wat een gedoe...[/sarcasme]

Ben ik dan de enige die in enkele seconden 16 cijfers heeft overgetypt? Of bijvoorbeeld zoiets als een USB-apparaat in één keer goed kan aansluiten?

Ja, gemak dient de mens. Maar is dit, met alle respect, niet gewoon een kwestie van luiheid...?
Dus even in de praktijk: je staat in de supermarkt scant de qr code met je telefoon, wacht tot de volgende pagina geladen is, pakt je random reader. Logt in met je pinpas en pincode. En vult de code van de random reader in op de telefoon. En wacht vervolgens tot de volgende pagina geladen is. En probeert tegelijkertijd zo veel mogelijk boodschappen in te pakken.

Is gewoon pinnen dan niet makkelijker?
Zelfs NFC is dan makkelijker. Ik denk ook niet dat je het moet zien voor gebruik in de supermarkt, maar meer voor de postbezorger aan de deur die nu met een terminal rond moet lopen.
In veel supermarkten kom ik niet eens op die pagina bij gebrek aan een fatsoenlijke internet verbinding, ken er in ieder geval heel wat waar het signaal binnen drama is. Blijft over Wi-fi maar dan moet ik weer allerlei handelingen doen, aanmelden via Facebook wat ik niet heb of ergens klikken op een webpagina voor ik daarop toegelaten wordt.
En dat allemaal om te kunnen betalen bij de kassa waar ik nu gewoon m'n pinpas kan pakken en zonder extra gedoe kan betalen.
Test loopt hier, supermarkt Dirk. Handig hoor :)
https://www.dirk.nl/seqr

[Reactie gewijzigd door twannie op 23 juli 2024 08:23]

Zou tof zijn als je dan ook met je telefoon dingen in de winkel kan scannen.
Open de SEQR-app op uw smartphone.
Scan de QR-code aan de kassa met uw mobiel .
Bevestig de betaling met uw zelfgekozen pincode.


Bij de pin portals die je nu in de winkels hebt, kan je goed afgeschermd je pincode invoeren. Zodra ik een pincode op mijn smartphone ga invoeren kan je dit heel makkelijk zien.
Als ik in de winkel wel eens mijn banksaldo check, Zit ik ook te hannesen met 1 hand afdekken, andere hand inlog code invoeren op de smartphone.
Gebruikt SNS Bank toch al enige tijd in hun mobiel app?
(en werkt overigens super!)

edit: Lees net de laatste regel: Volgens mij hebben we het hier inderdaad over fysieke winkels.

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 23 juli 2024 08:23]

Zo super werkt het niet: die Android app gebruikt de Google Play Services voor deze functionaliteit. Waarom, is mij een totaal raadsel. Maar aangezien ik mijn privacy waardeer, en ik van google die play services niet op mijn telefoon mag installeren, heb ik die services dus niet, en dus werkt deze functionaliteit niet. Hoezo open platform?
Je hebt ongetwijfeld een bewuste keuze gemaakt waarom Google jou Play Services niet laat installeren.
Ja. Dus? Ik vind het niet kies dat een bank een app maakt die zonder reden mij verplicht om dan toch maar in zee te gaan met een bedrijf dat mij van top tot teen wil profileren. Bij banken is privacy toch wel een dingetje zou je zeggen.
Dan koop je een Microsoft- of Apple-telefoon :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.