'Fintechbank' Bunq maakt realtimebetalen via qr-code mogelijk

De Nederlandse 'fintechbank' Bunq maakt mobiele betalingen via qr-codes mogelijk. Klanten kunnen de code scannen en een bedrag overmaken. Winkeliers zouden eigen qr-codes kunnen aanmaken om mobiel afrekenen mogelijk te maken.

Volgens Bunq verlopen de betalingen in real time. Na het scannen door de klant en het invullen van het bedrag dat overgemaakt moet worden, krijgt de winkelier direct een push-notificatie dat er is betaald. Bunq heeft hiervoor zijn iOS- en Android-app een update gegeven. Bedrijven zouden niets extra hoeven te betalen voor de dienst, maar wel over een zakelijke rekening moeten beschikken. Die kost bij Bunq een euro per maand.

Eind vorig jaar kondigde iDeal al aan betalingen via qr-codes mogelijk te maken, wat in april gebeurde. ING integreerde de optie om via qr-codes overboekingen tussen ING-gebruikers te doen al in zijn app. Bunq is een onafhankelijke aanbieder van bancaire diensten en heeft een bankvergunning. Het bedrijf wil zich onderscheiden door zich te richten op mobiele diensten en het gebruik van internettechnologie. De directeur van Bunq, Ali Niknam, is ook eigenaar van TransIP.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-06-2016 • 10:33

124

Reacties (124)

124
118
79
12
0
24
Wijzig sortering
Ik snap dat Bunq heel erg inspeelt op nieuwe manieren om te betalen. Dat zit ook in hun DNA. Het is alleen jammer dat dit weer een "Bunq only" initiatief is, waarbij de betaler en de ontvanger beiden bij Bunq aangesloten moeten zijn. Dat staat de adoptiegraad en het succes van dit soort initiatieven wel in de weg.

Wat dat betreft zie ik een mooiere toekomst voor iDEAL QR, omdat dit door de betaalvereniging in samenwerking met alle banken werkt. Bovendien is het een officiële extensie van iDEAL zelf, wat in Nederland al een sterk merk is. Iedereen met een Nederlandse bankrekening kan hier dus gebruik van maken.
De drempel voor het aanmaken van een Bunq rekening is dusdanig laag dat ze zo veel mensen over de streep willen trekken. je kan als klant ook via hun app een ideal betaling naar iemand anders toe sturen, dat is helemaal gratis voor de gene die de betaling uit stuurt. De persoon die geld naar jou overmaakt betaald daar wel €0,50 voor, maar heb je dus een Bunq rekening kost het weer niets omdat het dan als normale overboeking gedaan kan worden. Allemaal trucjes om meer mensen over de streep te trekken.

Bij Bunq kan je ook een betaalpas krijgen, maar dan betaal je ook weer per transactie aan bunq.
Bij je Rabo rekening betaal je ook voor je transactie. Bij Bunq kost de pas 9 euro voor 4 jaar plus een fee per pintransactie (4 cent). Een Rabo totaalpakket kost je 4.50 per maand, dus over 4 jaar betaal je daar 216 euro voor. Daar kun je 5175 pintransacties voor doen, verdeeld over 4 jaar is dat ongeveer 3 pin transacties per dag, dag in dag uit.

Ergo, Bunq is niet zo heel gek veel duurder, maar wel veel innovatiever. Het grootste gebrek wat Bunq momenteel nog heeft is dat je altijd een tegenrekening bij een andere bank nodig hebt om de rekening te openen en om er funds op te krijgen. Het is echt nog een rekening voor 'erbij'. Als ze dat probleem kunnen tackelen dan hebben ze goud in handen.
Anoniem: 668692 @Odie15 juni 2016 16:31
Ze gaan ervan uit dat de doelgroep op dit moment al een rekening bij een andere bank heeft, niet zo heel gek eigenlijk.

Daarna kun je als je zou willen volledig over op Bunq zonder andere bank.

Het enige wat mij irriteert om niet over te gaan is het gebrek van een normale (pc) web frontend!
Je kan gewoon je salaris bij bunq laten storten hoor, je hebt dus zeker geen tegenrekening nodig, daarvoor moet je wel een gelegitimeerd account hebben, pas dan kkrijg je een INBA/reknr (terecht) :)
bunq, twyp, wat een hippe namen voor dat betalen. :D

Bij de ING app kon je geloof ik als eerste je vrienden laten betalen met het scannen van een QR code, maar dit is wel handig voor verkopers.

Toch denk ik dat die QR-manie echt een korte tussenstap is die slechts een enkeling gaat maken totdat iedereen en zijn moeder gewoon betaalt met NFC, net als vroeger dat WAP:// (mobiel internet) een minimale adoptie had totdat iedereen 'gewoon' internet mobiel kon gaan gebruiken.
Volgens mij heeft ING het idee juist overgenomen van Bunq.
Hier gooi je wat QR implementaties door elkaar:
- Het overhalen van een lopende iDEAL transactie naar je telefoon dmv QR om dan met de app te betalen: Bunq / SNS
- Onderling betalen mbv SEPA QR: ING
- In de winkel betalen met QR met Bunq bij Bunq.
- In de winkel betalen met QR via iDEAL met de iDEAL app. Dit kan met elke bank die iDEAL ondersteund.
Is dit artikel dan 2 maanden oud, of lees ik verkeerd?
Gaat niet gebeuren totdat Apple eindelijk die NFC chip opengooit/ Android een fatsoenlijke standaard krijgt voor contactloos betalen (dus niet Samsung Pay etc.)
Die Android-implementatie is er allang en allang fatsoenlijk. Ik kan met de ING betaal app overal betalen met de telefoon, via nfc. Werkt met elke telefoon met Android 4.4 en nfc.
Dat is geen standaard, maar door ING zelf in elkaar gedraaid. Kijk maar naar Rabobank daar werkt het net weer even iets anders.
Ja, maar het werkt gewoon met de normale Android-api's, is dus instelbaar via het Android-menu, werkt dus zonder dat de app eerst gestart moet worden en werkt bij elke betaalterminal (met nfc). Dit lijkt me dus zeer zeker gestandaardiseerd. Elke website ziet er anders uit, maar ze gebruiken allemaal html.
Ideal kost ~50ct per transactie voor de winkelier. Dit is daarintegen gratis. Scheelt behoorlijk veel op je ijsje van 1.50€

Dit staat niet de adoptie graad in de weg. Als je op deze manier wilt kunnen betalen kunnen je in 30 seconden een bunq rekening openen. Dit is hetzelfde als je zou zeggen dat niemand gaat betalen met NFC alleen omdat jouw bankpas het nog niet ondersteund.
iDEAL kost al lang geen 50 cent meer per transactie, die prijzen staan erg onder druk. En hoewel ik Bunq het goed vind doen wil ik liever geen gedwongen winkelnering bij één partij. Ook al kost me dat "maar" 30 seconden.
Ik bekijk Bunq op een hele andere manier: het is de ENIGE bank die kijkt naar wat handig is en nodig is in plaats van "hoe kunnen we zo veel mogelijk geld uit de zakken van klanten kloppen met zo min mogelijk moeite".

Het is ook de enige nieuwe bank die niet onder een bestaande grootbank of verzekeraar valt (Knab valt gewoon onder de Aegon licentie bijvoorbeeld). Ze zijn gewoon verdomd goed bezig en ik heb een rekening bij ze, alleen al omdat ik graag wil dat ze succesvol worden. Dat zal de markt opschudden en de anderen dwingen mee te gaan in de flow van kostenverlaging en innovatie.

Maar nee, je kan het ook bekijken op de manier van 'gedwongen winkelnering'. Iets met glas half vol en half leeg enzo...
Je moet niet overdrijven, het is en blijft een bedrijf dat winst wil maken, geen liefdadigheidsinstelling. Bovendien zijn de grote grijze banken ook langzamerhand bezig met innoveren, zie bijvoorbeeld ook het NFC-betalen van ING en zo zijn er nog veel meer voorbeelden.
Tja toch betaald iemand die 100 pintransacties per dag doet net zo veel als iemand die nooit transacties doet en alleen spaart, op dat gebied innoveert Bunq natuurlijk wel degelijk.

Daar zit de innovatie hem dan ook in. Daarnaast betaal je niet jaarlijks voor een (extra) pas maar 1 malig een laag bedrag en daarna pas als die weer verlopen is (5 jaar geloof ik). Tevens kan je veel goedkoper/makkelijker een rekening maken voor meer personen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 20:46]

De goedkoopste iDEAL payment service provider rekent 29 cent per transactie. Gemiddeld over de providers kost het 45 cent.
Goedkoopste publieke prijs is momenteel 13 cent per iDEAL transactie (fibonacciorange) maar dat tarief kan bij veel PSP's nog naar beneden onderhandeld worden als je bepaalde volumes haalt.

[Reactie gewijzigd door DexterDee op 23 juli 2024 20:46]

Hey, je kunt ook cash betalen. Bij heel veel plaatsen waar kleine bedragen worden afgerekend (snackbar, ijssalon, etc.) kost het extra om te pinnen omdat het maandelijks huren van zo'n pinterminal + transactiekosten duur is. Dit is een mooie oplossing voor die kleine transacties.
Maar de kosten zijn nog steeds belachelijk.. kabeltjes van 1.50 euro en dan 30 cent er af.. hoeveel marge denk je dat er op zoiets zit? ;-)
Het verschil is dat alle banken NFC ondersteunen, terwijl alleen Bunq dit systeem ondersteund. Ik heb de app niet en ga dat zeker niet installeren om een ijsje te betalen, dat kost veel teveel tijd. Dan geef ik liever gewoon een euro. Dat in tegenstelling tot NFC: als ik mijn ijsje met NFC kon betalen zou ik waarschijnlijk gewoon de bankpas er langs halen. Geen gezeik met wisselgeld, super snel en iedereen met een recente bankpas kan er mee betalen. Helaas kan dat dan weer niet...
Als je nou gewoon een Bunq rekening aanmaakt en er 50 euro opzet, dan ben je altijd gereed om dat ijsje te kopen. Ook als je geen euro op zak hebt...

Bunq verdient het om gesupport te worden, zeker door Tweakers. Ze zetten de markt op z'n kop en dwingen de grote jongens om opnieuw na te gaan denken over de manier waarop jou en ik willen bankieren.
Betekend wel weer een extra rekening openen.
Ikzelf zit daar niet op te wachten
Dan kies je een payment provider die het gaat ondersteunen. Geld gaat dan naar hun, zijn betalen jou en jij betaald be payment provider 20 of 30 cent per transactie.
Lijkt me nog veel handiger als ze de SEPA QR standaard gebruiken, en dat elke bank-app zelf uitzoekt hoe ze de rest erbij implementeren. Op die manier ben je niet afhankelijk van 1 bedrijf dat dan vervolgens een monopoly in QR-betalingen van klant naar balie te pakken krijgt, en dan de kosten omhoog gooit.

Er zou bij wijze van spreken zelfs een Bitcoin-club op kunnen staan die een app uitbrengt waarmee je die QR code scant waarne vervolgens transparant wat jouw bitcoins tegen de huidige koers worden verkocht en de opbrengsten van die verkoop transparant naar het ijskarretje worden overgemaakt. Hoeft de ijsboer niet eens iets van te merken.
SEPA QR is niet realtime tussen banken, dus risico voor de winkelier. Pas als dit realtime wordt kunnen zulke dingen werkelijkheid worden. Totdan moet je bij dezelfde bank zitten.
Klopt, dat is wel jammer. Sowieso een beetje karig dat overschrijvingen nog steeds niet real-time zijn tussen banken.
Lijkt mij (zonder het beperking van enige achtergrondkennis trouwens O-) ) wel een probleem dat al veel sneller opgelost had geweest als er niet zoveel geld verdiend kon worden aan al die uren rente waarin het geld "onderweg" is.
Interessant, goed geschreven stuk. Komt toch nog wel het één en ander bij kijken waar ik inderdaad nog niet bij stil had gestaan.
Benieuwd of ze dit systeem ooit real time zullen krijgen. Lijkt me (technisch) niet onmogelijk, maar dan moeten er toch nog wel flink wat conventies omgegooid worden binnen de bankenwereld.
Wordt niet (zoveel) aan verdient aangezien de rente erg laag is. Ligt gewoon aan de route die het geld nu aflegt.
Een overschrijving tussen twee verschillende banken binnen Nederland, kost iets meer tijd. Dit omdat de overschrijving in dit geval door Equens moet worden verwerkt. Equens verzorgt alle overboekingen tussen banken in Europa. Overschrijvingen die op werkdagen voor 15:30 uur worden aangeboden, worden nog dezelfde dag geboekt. Overschrijvingen na 15:30 uur of in het weekend zijn pas de volgende werkdag op de andere rekening beschikbaar.
Ah, kijk, ik had al wel verwacht dat jij daar meer over kon vertellen. Dat van die rente klopt natuurlijk, had ik niet bij stilgestaan.
Blijft toch nog een beetje ouderwets kinken trouwens, dat gedoe met werkdagen en voor 15:30. Een beetje alsof er voor elke overschrijving in Europa iemand handmatig de getalletjes moet controleren en op enter moet drukken om de transactie goed te keuren.
Dat komt er voor het SEPA gebied in ieder geval aan:

http://www.europeanpaymen...hat-are-instant-payments/

Het is helaas wel afhankelijk van de banken of ze dit daadwerkelijk aanbieden (het is geen verplicht onderdeel van SEPA) Het is namelijk nogal een wijiziging: van een semi-realtime/batch georienteerd naar echt realtime OLTP vraagt behoorlijke investeringen in IT.
In de noordelijke landen zijn deze technieken al heel wat verder ontwikkeld, zo is er voor Noorwegen/Denemarken/Zweden/Finland Mobilepay/WeShare (http://www.mobilepay.dk/) en mCash welke beiden bank onafhankelijk zijn.

Hierbij koppel je een betaalkaart aan de app, (en een telefoonnummer) en vervolgens kun je eenvoudig via QR code, NFC en telefoonnummer (naar vrienden bvb) geld overmaken.
Wat dat betreft staan ze zelfs in België al veel verder met de bancontact app. Dit werkt voor alle banken en het bedrag wordt direct afgetrokken van de account van de betaler. De ontvanger krijgt de betaling de volgende dag. Makkelijker kan bijna niet. Dit zowel tussen particulieren, online als in de winkel met terminal.

Scan QR-code
Type je code
Klaar

https://www.bancontact.com/en/bancontact-app

Ik vind dit precies niet zo "nieuw".
Anoniem: 35775 @MMaI15 juni 2016 14:06
Ook in China zijn ze mijlen ver voor op het grootste deel van Europa met Ali-pay en WeChat.

Hoewel ik blij ben met regulering vanuit een centraal orgaan staat het toch wel de nodige vooruitgang in de weg hier in Nederland.
ideal was in begin ook rabo-only
Binned een jaar of 15 - 20 is alles een crypocurrecy. (Bitcoin of iets dat nog populairder word)
Anoniem: 668730 @DexterDee15 juni 2016 13:30
Ik vraag me af of dat uitmaakt. In China zijn zowel AliPay als WeChat pay populair voor QRCode betalingen. In de praktijk kiest de klant welke app hij wil gebruiken terwijl het systeem van de winkelier automatisch de juiste backend aanspreekt.

In weze is het niet veel anders als de verschillende credit cards: allemaal in hetzelfde apparaat en het systeem van de winkelier zoekt het maar uit. Grote winkeliers doen dat vaak zelf en de kleinere geven dat uit handen aan een betalingsverwerker.

Wat mij betreft is dit een prima opzet. Zo houd je als klant een ruime keuze en is de toegang voor nieuwe innovatieve betalingsmethoden laagdrempelig, die hoeven immers niet met elke winkelier apart een contract af te sluiten.
Wat is de toegevoegde waarde hiervan? NFC contactloos betalingen zijn veel handiger en sneller.

> Bunq is een onafhankelijke aanbieder van bancaire diensten en heeft een bankvergunning.

Hoezo onafhankelijk? Onafhankelijk van wat?

Artikel lijkt bijna een (betaalde) persbericht.
Onafhankelijk in de zin dat er niet een andere grootbank achter zit.
ABN-Amo, Aegon, SNS Reaal en ING zijn in handen van de overheid of kunnen zonder overheidssteun niet functioneren, en hebben daardoor zich te houden aan beperkingen.
Rabo is onafhankelijk. (In Nederland, ze krijgen wel overheidssteun in USA)
Triodos is onafhankelijk.
ASN is anderszins nogal verstrengeld met SNS Reaal, maar heeft wel zelf een bankvergunning.
Knab is van Aegon
etc.

Waarom is dat belangrijk? Onder andere omdat het depositogarantiestelsel geldt per bankvergunning.
De ING is al weer enige tijd volledig los van enige steun door de overheid.
ING heeft alle leningen terugbetaald en de staat heeft alle van de ING overgenomen risicohypotheken met winst verkocht.
De ING kan dus vrij operen op de bancaire markt

[Reactie gewijzigd door TWyk op 23 juli 2024 20:46]

Voor NFC betalingen heb je natuurlijk nog wel een terminal nodig die de betaling mogelijk maakt. Hiervoor heeft de verkoper maandelijkse lasten + transactiekosten. Via deze oplossing van bunq zijn deze niet meer nodig, er komt namelijk geen betaalterminal meer bij kijken.

Bunq is onafhankelijk als in geen links met andere banken. Zoals Knab bijvoorbeeld van Aegon is.
Zijn de kosten van een terminal dan zo hoog?

Dan zou het handiger zijn om erbij te vermelden dat het niet onderdeel is van een grotere bank of verzekering ipv onafhankelijk.
Even gezocht en kopen bij Sepay kan vanaf €635 met een 1 jaar contract van €24 p/m (incl 50 transacties). Daarnaast moet je dan nog betalen voor additionele transacties. Het zou kunnen dat een concurrent goedkoper is, maar lijkt mij niet dat kosten heel veel afwijken.

Huren kan natuurlijk ook. Huur voor 1 maand is €299 bij Sepay.

Daartegen is dit dus gratis tussen bunq en bunq klanten, behalve dat de verkoper betaalt voor hun bankrekening. Consumenten bankieren in principe gratis bij bunq. Een betaalpas kost geld en het gebruik van de pas kost geld.

Bronnen:
https://www.sepay.nl/mobiele-pinautomaat/kopen
https://www.sepay.nl/mobiele-pinautomaat/huren

[Reactie gewijzigd door coop op 23 juli 2024 20:46]

Dat lijken hoge bedragen voor kleine ondernemers. Dacht dat de bedoeling van contactloos betalen was dat het een alternatief voor contact geld zou zijn en dat pinnen/contactloos betalen praktisch gratis moet zijn.

635 + 24 per maand is 90 euro voor 3 jaar, exclusief transactiekosten van enkele cent. Als je per maand 5.000 hamburgers verkoop met je foodcar. Dan is het slechts 2 a 3 cent per verkoop en dan valt het wel mee.

QR code kan een alternatief worden.
Voor een winkelier die meer transacties met betaalkaarten wil verwerken is Sepay al snel geen goede keuze meer. Kun je beter bij bijv ING terecht voor €40/maand (https://www.ing.nl/zakeli...-betaalkaarten/index.html). Daarnaast heb je je geld een dag later bij Sepay, omdat zij al het geld van de acquirer op hun rekening gestort krijgen en het pas daarna doorsluizen naar de winkelier.

Huren bij Sepay is waarschijnlijk voor clubs die een tijdelijk iets doen.
Anoniem: 719316 @Lisadr15 juni 2016 11:25
Ja, die kosten zijn crimineel hoog met een soort wurg onderhoudscontract waar praktisch niks mee gebeurd. Weet het bedrag niet meer uit mijn hoofd maar ik schrok toen ik het hoorde!
Anoniem: 668730 @Lisadr15 juni 2016 13:44
Het filmpje begint met "Get paid while you serve" en dat lijkt me de essentie. De klant kan zelf een betaling initiëren, en dat kan zelfs al terwijl de verkoper nog met eerdere klanten bezig is.

Je elimineert dus een aantal stappen waar de verkoper moet wachten op de klant en vice versa:

- Dat is dan €9,95
- Wachten
- Ik wil graag pinnen
- Wachten
- Verkoper activeert terminal
- Wachten
- Klant doet de NFC betaling

Uiteraard kan bunq's methode ook wel via NFC, maar dan zou je NFC paaltjes neer moeten zetten ofzo. Een QRCode werkt ook van een afstandje, mits groot genoeg afgedrukt.

In elk geval zie ik hier wel wat in. Idealiter hoeft de verkoper zich helemaal niet meer bezig te houden met het verwerken van betalingen. Eigenlijk zot dat iets wat volledig electronisch verloopt nog zo'n handmatig "protocol" gebruikt. Die tijd kan beter besteed worden aan het verwerken van meer klanten of het maken van een vriendelijk praatje.
Het is eenvoudig als je de pushnotificaties heel snel kan verwerken. In een eenmanszaak bijvoorbeeld of als je als particulier spullen verkoopt via marktplaats of zoiets.

Niet eenvoudig als je bijvoorbeeld met personeel werkt.
Bijvoorbeeld als je obers op een terras hebt lopen.
Die kunnen moeilijk alle bevestigings notiifcaties van de eigenaars rekening ontvangen.
Maar hoe gaat dat dan als het een beetje druk is, wie heeft er welke betaling gedaan?

Contactloos betalen is (los van de terminal/transactie kosten) toch een stuk handiger.
Sommige vergelijkbare initiatieven zijn onderdeel van, dan wel gelieerd aan bestaande instanties, zoals Knab van Aegon. Daarnaast werken banken als ING en de Rabobank ook steeds vaker samen met fintech-startups, waar ze dan geld in pompen.
Misschien even verduidelijken door aan te geven dat ze een eigen bankvergunning hebben.
onafhankelijk met eigen bankvergunning - geen "dochter-van" scenario.

Verder is een bunq rekening gratis en heb je geen pin automaat nodig voor deze dienst.
Bij NFC heb je een betaal-terminal nodig. Voor een ijsco-kar kan dit dus een voordelige toevoeging zijn.
Bunq betaalrekeningen leveren soms wel wat problemen op in oudere betaalsystemen die zowel IBANs als ook nog oude rekeningnummerskennen omdat de (oude) bankrekening 10 posities is ipv 9 en er soms bij de overgang naar IBANs toch geen rekening is gehouden dat oude betaalrekeningnummer daarna ook de 9 posities zouden ontstijgen.
onafhankelijk van overheid denk ik dat ze bedoelen
Onafhankelijk in de zin dat ze een eigen bank met een banklicentie zijn, niet een dochter van

[Reactie gewijzigd door PixelPhobiac op 23 juli 2024 20:46]

Anoniem: 35775 @SBTweaker15 juni 2016 11:01
Onafhankelijk van de overheid en bank spelen is niet echt mogelijk omdat je zonder licentie van DNB niet veel kan doen.
zonder inschrijving van de kvk kan je ook niet veel als bedrijf. Ik bedoel sns reaal/abn amro/fortis etc zijn genationaliseerd.
Onafhankelijk als in een op zichzelf staande bank, en niet zoals bijvoorbeeld ASN bank, wat een onderdeel van SNS is, of KNAB wat volgens mij onderdeel van Aegon is.
Niet iedereen heeft nfc in zijn gsm.
Qr code scannen kan met elke telefoon met een camera
Onafhankelijk van andere grote banken en verzekeraars, ergo "de gevestigde orde".
Anoniem: 399807 15 juni 2016 11:58
DNB waarschuwt voor dit soort betaalwijzen.
Bron?
Eventueel zou er met certificaten gewerkt kunnen worden om de integriteit en de authenticiteit van de van de gescande informatie te waarborgen. De BIP70 "payment protocol" van Bitcoin maakt er gebruik van.
"This BIP describes a protocol for communication between a merchant and their customer, enabling both a better customer experience and better security against man-in-the-middle attacks on the payment process."

[Reactie gewijzigd door PixelPhobiac op 23 juli 2024 20:46]

Bron 1

Bron 2

"DNB: nieuwe technologie kan risico zijn voor stabiliteit
Technologische innovatie in de financiële sector kan crises verergeren en traditionele banken in gevaar brengen, waarschuwt toezichthouder De Nederlandsche Bank.
"

Dit nieuws heeft tweakers.net nooit gedeeld.
Dat is inderdaad wel Tweakers waardig.
Bron 1 gaat over de risico's van mobiel betalen, oké.
Bron 2 gaat over Blockchain (ongerelateerd aan dit artikel) en ik ben ergens wel blij dat ze doodsbang zijn.

[Reactie gewijzigd door PixelPhobiac op 23 juli 2024 20:46]

Ik zou graag zien dat er voor particulieren een handig betaalsysteem komt. Zodat men makkelijk kan betalen en de ontvanger zeker weet dat de betaling definitief is.
Alles wat je vraagt kan nu al door in contanten te betalen. Contanten zijn makkelijk in gebruik, makkelijk te halen, en de ontvanger weet zeker dat het geld is ontvangen direct na de overdracht van goederen.
Contanten zijn makkelijk in gebruik,
Dat valt wel tegen.
Winkeliers hebben voor contantgeldbetalingen wisselgeld nodig en dat moet je tegenwoordig kopen voor 25 of 30 cent per rol (extra op de waarde) voor munten en 5 of 10 euro voor een stapeltjes 5-jes.
En voor het inleveren van geld moet je ook weer kosten aan je bank betalen.
Bovendien moet je geld veilig opslaan in bijvoorbeeld een kluis en is je verzekeringspremie hoger als je geld in je bedrijf opslaat.
Plus je hebt als winkelier elke dag extra tijd nodig om het geld uit je kassa's en geldkluisjes te tellen en te controleren of je kasverschillen hebt.
Totdat de briefjes namaak blijken te zijn ;)
Anoniem: 732079 @T_E_O15 juni 2016 11:11
Daar heb je weer apps voor van De Nederlansche Bank (Nee, niet fout gespeld) in de iOS en android stores.
Dat is toch ook weer een extra handeling? Daarnaast vind ik persoonlijk dat contanten irritant zijn, en het is erg onhygiënisch.
Anoniem: 732079 @CptMeatball15 juni 2016 11:42
Ik in sommige gevallen juist niet.. je weet immers wat je max. uit kan geven en gaat niet snel iets meer uitgeven dan dat je gepland had.
het OV is ook onhygiënisch btw.
Je mist anders een D in Nederlandsche.. :+
Anoniem: 399807 @Plofkotje16 juni 2016 13:31
Dat is een typisch ICT'er foutje :-)
Dit kan met bunq ook heel makkelijk. Je kan een betalingsverzoek sturen, ook naar mensen die bij een andere bank zitten. De ander kan dan via iDeal het betalingsverzoek betalen, waarna het bedrag meteen op je rekening staat.
Anoniem: 732079 @Joosto15 juni 2016 11:12
Dan moet je wel overmaken van bunq naar bunq als het ware, hetzelfde als met ING.. als ik naar een andere ING klant bedrag x over maak staat dat binnen 1 sec. op de rekening.
Nee je kan bij bunq real time geld ontvangen van een bankrekening bij een andere bank. Dit werkt met iDeal. Hier staat precies hoe het werkt.
Daarom gaat het via iDeal !

Daar wordt direct het bericht verstuurd dat de betaling geaccordeerd is en de ontvanger kan verwachten dat hij zijn geld krijgt. Daarom kunnen ze direct weten dat het geld is overgemaakt naar die rekenening, ookal komt het van een andere bank. Dus de daadwerkelijke overdracht vindt pas later plaats.
iDeal is nl. gemaakt om direct de "verkopende partij" deze bevestiging te geven, ookal gaat de achterliggende processen wat langzamer.
Bv een stukje plastiek dat makkelijk in bv een portefeuille of gsm hoesje past?
Eventueel met daar een chip in die beveiligd is met een pin code van 4 of meer cijfers.

Hmm doet me denken aan iets ;)
Anoniem: 732079 15 juni 2016 11:09
Video gekeken en zie dat er ook geen pincode ingevoerd hoeft te worden.. dan breek je gewoon je eigen beveiliging naar gord.
Zie dus niet de voordelen, eerder nadelen in Bunq en dat men dat accepteert..
De Bunq app heeft á lá contactloos betalen een "Auto logout" functie.
Je kan ingelogd blijven voor X periode of tot X bedrag is bereikt.
Dit is ook uit te schakelen.

Om in te loggen gebruik je een 6 cijferige pincode of een vingerafdruk (dezelfde als je gebuikt voor het unlocken van je telefoon). Optioneel aangevuld met gezichtsherkenning.
Ik zie wel een pincode ingevoerd worden?
Opent die lelijke app op het filmpje.. scant.. voert bedrag x in en alles is overgemaakt.. waar is de pin code invoersel dan?
Ook dat er geen pand is waar je langs kan komen voor klachten laten zien dat dit net als met Rabo Mobiel een bunker bedrijf is die liever geen klachten wilt ontvangen dan wel oplossen.
Oh excuses, je hebt gelijk, ze typt het bedrag in en geen pincode. Ik mag hopen dat er voor hogere bedragen wel een pincode nodig is.
Dat klopt, je kan instellen dat je bijvoorbeeld tot een bedrag van 25 euro niet opnieuw hoeft in te loggen (gedurende X aantal uren).

[Reactie gewijzigd door eM. op 23 juli 2024 20:46]

Anoniem: 732079 @eM.15 juni 2016 16:55
ow, oke.. zolang dat maar wel standaard is neem ik die opmerking terug :P
Hoe zit het met de privacy van de betalers? In het filmpje is te zien dat de ijsverkoopster kan zien wie haar geld heeft overgemaakt. Ik heb zelf ook een Bunq rekening geprobeerd te openen, alleen ik had teveel gegevens nodig van mijn ouders en mijn ouders vonden het geen goed idee als weer iemand anders mijn geld kon beheren.
Ik heb zelf ook een Bunq rekening geprobeerd te openen, alleen ik had teveel gegevens nodig van mijn ouders en mijn ouders vonden het geen goed idee als weer iemand anders mijn geld kon beheren.
Min of meer hetzelfde als elke andere bank ook nodig heeft, dat zijn ze ook verplicht (mits je minderjarig bent) om een IBAN aan te maken.
Weer bedankt! Eigenlijk ook wel logisch :p 8)7
Dit heeft Kbc en bancontact zelf toch al bijna een jaar in België?
(Overmaken van app naar app en van app naar winkel. Colruyt gebruikt het bijvoorbeeld)

[Reactie gewijzigd door gangsta_playa op 23 juli 2024 20:46]

Sterker nog, ik kan bij een KBC automaat zonder PIN-pas, gewoon met mijn GSM geld afhalen van mijn rekening (met een max van... zelf in te stellen)
Gebruik ik ook al een lange tijd, online betalen kan je ook met qr code trouwens. Dan moet je dat stomme bakje niet overal mee naartoe nemen. :)
Elk land heeft straks weer zijn eigen standaard. Het is in Denemarken al jaren algemeen middels mobilepay

Ik zou hopen dat de EU een standaard zou bedenken zodat we straks overal met hetzelfde systeem kunnen betalen. Maar goed, de komende tijd kan je in de meeste plaatsen wel met cash betalen.
Dat is bij een bank niet anders. Wanneer je loon uitbetaald wordt komt dit op jouw rekening terecht, weliswaar is het op dat moment eigenlijk wel in handen van de bank die indien ze willen er ook beslag op kunnen leggen (om rechterlijke redenen, bijvoorbeeld bij hoge schuldenlast)
Anoniem: 732079 @geoffrey.vl15 juni 2016 10:58
Dn moeten er gerechterlijke redenen zijn.. alleen dan.. maar het is bij ING/SNS/Rabo/ABN etc niet het geval dat je per pin transactie betaald, betaald om je geld uit de muur te trekken etc.
Behalve als je zakelijke klant bent. Dan betaal praktisch overal voor.

[Reactie gewijzigd door CptMeatball op 23 juli 2024 20:46]

Nee daar betaal je altijd ook als je niet pint :)
Liever dat, dan per transactie 4 cent erbij moeten rekenen.
Je snapt het niet he, indirect betaal je wel degelijk voor elke transactie, elke transactie kost namelijk geld en dat zit verwerkt in het geld wat jij moet betalen om een rekening te openen, pinnen is niet gratis net zo min als een telefoon bij een abonnement gratis is :)

https://www.ing.nl/partic...en-vergelijken/index.html
ING komt op 17,40 euro = 435 opnames/pintransacties bij Bunq.

Hoewel ik daar zelf wel aan kom, geldt dat lang niet voor iedereen en kan het gewoon lonen om bunq te gebruiken.
Lekker relevant, laat me raden je had geen verweer op mijn argument en begint dan maar over random andere dingen te brabbelen :)

Dat jij Bunq niks vind zit echt niemand mee hoor, maar als je het andere wilt aan praten kom dan gewoon met goede argumenten om ze te overtuigen, dat werkt een stuk beter.
Maar bunq zit wel in een bunker waar jij niet naartoe kan komen. ING heeft wel locaties waar men naartoe kan komen.
Ik wordt liever in een pand geholpen. Wat is dus een voordeel aan een maffia club?
ik heb bunq omdat ik dan een stack kreeg :+
Dat lijkt me een hele goede reden om van bank te wisselen.
Interessant. Hier in Noorwegen is een mooie battle gaande tussen banken die zelf zulke apps aanbieden (Vipps, mCash, MobilePay). Voordeel daarbij is dat ze klanten van elkaar proberen te stelen door de apps compatible te maken met alles en iedereen, zelfs als je geen klant bent bij die bank. Eerst ging het vooral om C2C (vriendenbetaling), maar nu ook C2B (betalen bij de kassa)
Van die compatibiliteit kan bunq nog wat leren als ik het zo lees?

[Reactie gewijzigd door Menesis op 23 juli 2024 20:46]

Nog meer lees voer over ervaringen:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/47127505

[Reactie gewijzigd door 629110 op 23 juli 2024 20:46]

Bunq 1x gebruikt toen er zo'n aanbieding was dat je er iets extra's mee kreeg. Klonk wel handig. Ik probeer 1x zo'n QR code te scannen. Nee hoor. Na 10x nog niet. Groter gemaakt op mn scherm, mobiel gedraait... Nee, het ging gewoon niet. Helaas dus direct weer verwijderd. Leuk idee, maar als de technologie niet werkt haak ik af. Zeker als een Rabobank reader de QR codes perfect herkent.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.