Nederlandse bank bunq brengt publieke api uit

De Nederlandse bank bunq heeft een publieke api gepubliceerd. Daarmee kunnen ontwikkelaars aan de slag om eigen toepassingen te maken voor het beheer van kaarten of het doen van betalingen. Daarnaast breidt bunq uit naar Oostenrijk en Duitsland.

Bunq heeft de documentatie online gezet, waarmee ontwikkelaars de verbinding tussen eigen apparaten en de server kunnen opzetten. Vervolgens moet het mogelijk zijn om eigen toepassingen te ontwikkelen voor onder meer het doen van betalingen via de bank. Bunq is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse bank met een publieke api.

Het gebruik van de eerste api-key en call zijn kosteloos, maar bedrijven zullen moeten betalen per api-call. Er zijn, voor zover bekend, nog geen toepassingen aangekondigd die werken via de publieke api van de bank.

Mensen uit Oostenrijk en Duitsland kunnen nu ook klant worden bij de bank, zo heeft bunq donderdag bekendgemaakt. De app van bunq ondersteunt om die reden ook betalingen via Sofort, een Duitse evenknie van iDeal.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-03-2017 • 11:27

216

Submitter: basst85

Reacties (216)

216
185
115
14
0
54
Wijzig sortering
Anders vergeet je dit even te vermelden dat dit een implementatie gevolg is van het EU mandaat Payment Service Directive 2, dat banken vereist APIs aan te bieden die access to accounts toe moet staan voor 3e partijen (mits degelijk geauthenticeerd en met instemming van de rekeninghouder) ?

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 25 juli 2024 08:48]

Nee, Bunq zegt zelf dat het niet onder de PSD2 regelingen valt: https://twitter.com/K_A_Blom/status/839754687842828290
Jij leest het anders dan ik; ik lees het als " dit hadden we óók gedaan als PSD2 het niet had verplicht".
We Are Borg Moderator Wonen & Mobiliteit / General Chat @MSalters9 maart 2017 13:32
Maar psd2 stelt andere eisen dan hoe Bunq het nu beschikbaar stelt. Onder andere kosteloze toegang tot de api en calls. Als psd2 straks geïmplementeerd wordt in Nederland zal Bunq dit alsnog moeten doen.
Anoniem: 668692 @We Are Borg9 maart 2017 16:05
Waar staat dat dan?
Anoniem: 636203 @AceAceAce9 maart 2017 12:18
Ik kan je vertellen dat het PSD2 verhaal, waarbij mensen hun bankrekening transacties met derde partijen kunnen delen, ook een drama wordt. Dat kan ik nu al uittekenen. Mensen worden gelokt met een 'gepersonaliseerde financiële adviezen' en vervolgens krijgen ze nergens meer een lening, hypotheek of verzekering (of alleen tegen hele hoge premies).

Tevens krijg je allerlei reclames naar jouw draagkracht want ze weten precies wat je hebt te besteden en wellicht ook wat je nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 25 juli 2024 08:48]

Nog veel erger, ik vrees dat de mensen die ervoor kiezen hun data NIET te delen straks de hoogste premie's betalen. Je ziet nu ook al bij zorgverzekeringen dingen met kortingen of extratjes als je de info van je favo hardloopapp met ze deelt. Of autoverzekeringen die wel graag je rijstijl willen loggen, zodat ze je 'korting' kunnen geven als je netjes rijdt. Uiteindelijk is degene die zijn privacy hoogacht straks het haasje! :(
Enige nuance is toch op zijn plaats. Allereerst kan een klant aangeven voor welke PSD2 offerings er toestemming wordt gegeven. Zo kan hij een derde partij toelaten overschrijvingen te doen, maar die partij geen inzicht geven in de balans of transactiegeschiedenis.

Voorts kan een derde partij ook niet vaststellen of je al je data effectief aan het delen bent. Er is geen centraal punt dat beschikt over al je rekeningen: iedere bank stelt die gegevens - mits jouw toestemming - afzonderlijk ter beschikking. Als jij een derde partij inzicht geeft in rekeningen bij bank X, maar je hebt ook nog rekeningen bij bank Y, dan zijn deze laatste gewoon afgeschermd.
Eens, maar ik ben bezorgd voor de ontwikkeling die we bij apps hebben gezien: iedere zaklamp-app wil onbeperkte permissies voor alles, en iedereen klikt gedachteloos op ja. De implementatie zal dus heel duidelijk moeten zijn dat jij als user in control bent, ipv dat de app vraagt "Mag ik toestemming voor x [klik op Ja om de installatie af te ronden]".
Ik ben het met je eens dat ze helder moeten formuleren welke rechten je geeft aan een organisatie.

Echter zal dat de mensen die alles afgeven voor een zaklamp app niet beschermen.
Die zetten ook alles op Facebook neer.

Deel alle gegevens en krijg 50 euro korting.
En ze geven alles af.

[Reactie gewijzigd door T.C op 25 juli 2024 08:48]

Anoniem: 636203 @casparvl9 maart 2017 13:03
Ik gaf maar een eenvoudig voorbeeld, maar wat denk je er van dat als je je rekening transacties deelt en plotseling nergens meer een baan kan vinden? Omdat je potentiële werkgever jouw rekeninggegevens heeft lopen doorspitten en omdat hij vond dat je wel erg veel naar het café gaat, of te vaak op wintersport gaat of dat je teveel verkeersboetes krijgt.

Mensen denken gewoon niet goed na over dit soort dingen, waardoor ze zich branden.
Dat gebeurd nu al met alle social media.... dus een beetje rekening info zal daar niet veel aan toevoegen :)
Anoniem: 636203 @Tadango9 maart 2017 14:04
Sociale media zegt niet zoveel omdat het veelal alleen voor vrienden zichtbaar is, tenzij je zo dom bent om alles open te zetten.

Maar je rekeningtransacties die zeggen heel veel over je. Dat is vele malen gevaarlijker.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 25 juli 2024 08:48]

Maar dan moet je nog veel dommer zijn dat je dat "open" zet.
dat het binnenkort verplicht wordt dat banken dat überhaupt open KUNNEN zett en is al belachelijk.

De gebruiker kan nu al met alle permissie aanvragen omgaan. Laat staan dat ze dit met dit soort gegevens kunnen.
Toch is dat te kort door de bocht. Zo is het nu voor veel mensen heel lastig om kasboek-achtige applicaties te gebruiken, omdat je de geldstromen van je bankrekening niet goed kan importeren. Dat werkt altijd omslachtig, en ik herinner me zelfs een rechtszaak van ING tegen een aanbieder die iets had gebouwd om automatisch e.e.a. te kunnen downloaden voor hun gebruikers. Dat ging tegen de voorwaarden in...

Banken zitten erg op deze data, en ik wil die data zelf kunnen gebruiken. Ik wil ze wel simpel importeren in een pakket als YNAB zodat ik daar een up-to-date overzicht heb van mijn financiën, juist ook over meerdere rekeningen heen. Maar, uiteraard zijn er ook risico's aan verbonden, dat staat buiten kijf.
Prima als ze dat dan bij zakelijke rekeningen mogelijk maken. Voor privé rekeningen is er geen enkele reden voor anders dan monitoring
Anoniem: 636203 @ATS10 maart 2017 10:50
Je kan toch gewoon een export doen in CSV formaat of zo? Alle pakketten kunnen dat importeren.
Ja, dat kan. Maar dat werkt dus niet handig. De formaten zijn allemaal net anders, en je moet zoeken op de site hoe je bij die data komt. Je moet het apart importeren, met de juiste periode handmatig geselecteerd. En dan maar hopen dat er niet iets tussengevoegd of veranderd is sinds je dat deed, want dat gebeurt. Dat zijn dus juist die onhandige dingen waar ik het over had... En je mag dat als fabrikant van je software dus ook niet wrappen om de klant daarmee te helpen...
Dan voorzie ik een aanbod van min of meer fake data. Mensen die tegen betaling met een foon + app op jouw account door het park rennen :+

Of bedrijven die die data voor een kleine vergoeding in je app planten.
Anoniem: 569957 @laptopleon9 maart 2017 14:49
Zie nieuwe kansen voor deze vrije marktwerking. Professionele hardlopers bepakt en bezakt met tig mobiels met apps om maar zoveel mogelijk klanten tegelijk gezond te houden. 8)7
Precies.

Volgende stap in deze 'wedloop' is natuurlijk dan weer dat de verzamelaars van deze info de tijden en routes naast elkaar gaan leggen.. En er achter komen dat Henk uit Amsterdam, Bep uit Düsseldorf, Enzo uit Rome en nog 36 Europeanen wel erg vaak op hetzelfde moment samen precies hetzelfde rondje hardlopen in Lutjebroek.. ;)
Daarom maakt een overheid wetten om dit soort praktijken tegen te gaan. In een pure wereld van marktwerking wil je als verzekeraar ook geen zieke mensen aannemen. DIe kosten iedereen geld. Dus ook jou.

Daarom maakt de overheid een wet die dit verplicht stelt.
Interessant, dus eigenlijk ga je van consument naar producent in deze service keten. Uiteraard zonder dat je er zelf echt iets voor terug krijgt, net als een melkkoe.
Mensen worden gelokt met een 'gepersonaliseerde financiële adviezen' en vervolgens krijgen ze nergens meer een lening, hypotheek of verzekering
Banken en verzekeraars willen winst maken. De enige reden dat ze je dit niet zouden aanbieden als ze toegang hebben tot je rekeninggegevens (wat overigens bij een hypotheek normaal al het geval is), is dat ze ernstige twijfels hebben of je het ooit kan betalen. Het lijkt me dan ook een win-win situatie als een bank/verzekeraar aan deze mensen geen producten aanbieden.
En dat gebeurt nu ook al dus waarom zouden we dan verplicht wetgeving moeten aannemen die het geheel alleen maar onveiliger maakt? Publiekelijk beschikbare APIs maakt het leven van een DDOSser zo veel makkelijker hea.
Prima toch, niks mis mee met prijs discriminatie. Bij bepaalde verzekeringen wordt dit al gedaan zelfs, maar dan op basis van je gezondheid.
Niemand verplicht je een lening of verzekering aan te gaan. Behalve de basis zorgverzekering en een wa verzekering als je een auto/brommer hebt, maar dit zijn ook verzekeringen die redelijk vast liggen qua prijs en niet geweigerd kunnen worden.
Behalve de basis zorgverzekering en een wa verzekering als je een auto/brommer hebt, maar dit zijn ook verzekeringen die redelijk vast liggen qua prijs en niet geweigerd kunnen worden.
Verzekeraars mogen volgensmij gewoon weigeren een WA-verzekering voor een motorrijtuig af te sluiten hoor.

Aanvragen voor basis-zorgverzekeringen mogen idd niet geweigerd worden, daar heb je gelijk in.
Klopt. Daarom is er op zeker moment LastPoint gekomen dat iedereen accepteert: http://www.lastpointverzekeringen.nl/verzekeringen/
De premies zullen navenant zijn, maar aangezien je de weg niet op mag zonder WA is dit toch wel belangrijk.
WA-autoverzekering kan wel geweigerd worden, maar niet zomaar willekeurig of op basis van onwettige discriminatie natuurlijk. In de praktijk worden mensen alleen geweigerd om redelijke redenen, zoals een bedenkelijk (al dan niet crimineel) schadeverleden of het 'niet naar waarheid invullen' van de acceptatievragen.

Kortom voor problemen die je zelf veroorzaakt, kan men je weigeren maar in de praktijk gebeurt het zelden.
Je kan het nog beargumenteren als de data relevant is. In het geval van een lening is het inderdaad wel interessant voor de bank om te weten of je die maandelijkse hypotheek wel zal kunnen afbetalen (hoewel men tegenwoordig toch al de inkomens en uitgaven opvraagt in de vorm van facturen e.d., dus via een API laat je ze net te veel inzicht hebben).

Maar stel dat je potentiële werkgever hier nu toegang (of een snapshot) om vraagt. Het is niet echt buitengewoon om te denken dat zoiets kan gebeuren, in Amerika zijn er talloze gevallen van mensen die een rechtszaak hadden aangespannen omdat ze geen toegang gaven tot hun Facebook feed aan een potentiële werkgever en daarom niet werden geselecteerd.

En veel mensen zullen waarschijnlijk het niet eens zo erg vinden "omdat er bij mij toch niets te verbergen valt", maar zulk een precedent zetten is geen goed idee.
Deden ze al, alleen nu is het een publieke API.
Anoniem: 857639 @slijkie9 maart 2017 11:51
Nu is het keihard verplicht... Bunq doet precies wat de wet zegt...
Pricelist
API Key €5.00 per key, per month
IP-address €5.00 per registered IP-address, per month
Calls & Callbacks €0.001 per call

https://www.bunq.com/files/media/legal/en/20170206_Terms_bunq_API_EN_v1.pdf

Ontzettend praktisch. Ik gebruik nu een hackerige mail catcher die stortingen op mijn zakelijke rekening bijhoudt en automatisch facturen afstreept. Hiermee kan ik zowel inkomsten als uitgaven stroomlijnen.
Tamelijk prijzig dit, als je het mij vraagt. Betalen per key per maand, én per IP per call, en dan ook nog eens een cent voor iedere tien calls?
Dit is altijd het verdienmodel van Bunq geweest.
Dat maakt het toch niet minder duur?
Dit soort dingen ga je natuurlijk pas doen wanneer je een bedrijf bent. En bedrijven betalen bij alle banken per transactie. Al snel 5-10 cent per transactie is niet vreemd. En, zoals CurtPoindexter al aangeeft, het model van Bunq is ook om het per transactie model in te voeren bij consumenten, met als voordeel dat de vaste kosten 0 worden (voor een zakelijke rekening bij Bunq moet je dan weer wel betalen).
Eerste key en geregistreerd ip-adres is gratis:
"As a bunq more user you can maintain one free API Key plus one free registered IPaddress."
Tijdje geleden voor zakelijke doeleinden een presentatie bij Bunq voor prepaid pinpassen in Amsterdam bijgewoond.
Hun kantoor is een zwaar beveiligde ruimte met bioscoopstoelen voor cliënten. De investeringen komen van de (oud?)-eigenaar van Trans-ip en ze stallen inderdaad het geld bij de Nederlandse bank.

De zakelijke oplossing die ze bieden voor prepaid pinpassen voor personeel is best een interessante oplossing. Ze moeten nog even verder kijken naar de de functionaliteiten van de app, maar dan gaan ze ook voor zakelijke doeleinden ver komen.

Zijn echte ICT-ers die naast nadenken over een GUI voor eindgebruikers in hun betaalapp ook nog verstand van geld blijken te hebben :). Deze api beschikbaar stellen toont dat ze in een traditionele markt toch zeer innovatief kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Black Piet op 25 juli 2024 08:48]

Is te merken ook, alles werkt voor mij echt vlekkeloos, snel tot nu toe.
Ali doet het inderdaad goed. Een NLder die het begrijpt. Respect voor! _/-\o_
Zie mijn post hier:
https://gathering.tweaker...message/50394523#50394523

waarom ik nog N26 prefereer boven Bunq ondanks dat N26 de slechtste Support van alle banken heeft en de app helemaal niet zo geniaal is als veel reviewers beweren: het business model staat mij als consument meer aan dan dat van Bunq...

Maar de app van Bunq wordt wel steeds beter! Hopelijk verandert hun verdienmodel ook gaandeweg richting de ambitie die N26 heeft met hun app: een platform worden voor financiële producten van 3e partijen.

Met deze stap, een publieke API, lijken ze wel die richting op te willen gaan en daarmee doen ze het op een andere manier dan N26. Dat maakt het interessant om te zien welke methodes succesvol zullen zijn als toekomstig financieel platform.

Alleen erg jammer aan de app is dat het helemaal niet duidelijk aangeeft dat het delen van rekeningen echt een admin versus guest users relatie betreft. Je kan de limiet van een rekening op 0 zetten (als deler) waardoor de anderen niet meer bij hun geld kunnen. Ook kunnen zij geen toekomstige incasso's goedkeuren en zelfs niet zien dat jij die mogelijk wel hebt goedgekeurd.

-1? Ik vergelijk het business model van Bunq, dat gezien dit artikel dus is veranderd, met dat van een vergelijkbare startup. Het moderatiesysteem is ook niet meer wat het was zeg.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 25 juli 2024 08:48]

Ik vind N26 ook perfect. Heb er een Maestro en een Mastercard. Als je dit combineert met een Rabo instap rekening van E 1,20 per maand dan ben je klaar. De Rabo rekening voor die situaties dat je per se en NL IBAN nummer nodig hebt, cash geld wilt storten of IDEAL wilt gebruiken. De N26 rekening voor de rest.
Ik moet dit even kwijt.. wat een eindbazen bij Bunq. Ze zijn zo lekker en vernieuwend bezig daar :D Go Bunq! Ben er erg blij mee als primaire bank!
Kudo's voor Bunq dat ze de eerste zijn. Maar het is natuurlijk wel vooruitlopend op een Europese wet die in 2018 ingaat en alle banken verplicht om dit mogelijk te maken. Dit is om consumenten FinTech (slimme boekhoudprogramma's bijvoorbeeld) te stimuleren. bron

Dus nogmaals, kudo's, maar het is net als T-Mobile dat ineens reclame begon te maken met het afschaffen van de Roaming kosten terwijl dat gewoon verplicht gesteld wordt door de EU.
Niet helemaal, als het klopt wat @unglaublich zegt dat er prijzen aan de key zitten. Want in de bron staat dat er geen kosten aan verbonden mogen zijn.
Ze vragen nu kosten ervoor. De wet stelt het pas verplicht vanaf (ergens in?) 2018. Dus nu hoeven ze het niet te doen en kunnen ze dus ook vragen wat ze willen.

Waarschijnlijk kondigen ze een tijdje voordat de wet ingaat aan dat ze kosten schrappen omdat ze zo een toffe bank zijn.
Maar zijn ze ook duurzaam? Of investeren ze alsnog in bermbommen?
bunq investeert überhaupt niet met geld van hun klanten. Het verdienmodel is gebaseerd op het verlenen van service. Daarmee zijn ze de enige bank die wezenlijk iets anders doet om een bankencrisis/failissement te voorkomen.

Als je duurzaam wilt investeren, kun je dat gewoon zelf doen met een beleggings-app, door zonnepanelen te kopen of (als je lui bent zoals ik) je spaargeld bij Triodos of ASN te zetten, en bunq puur als betaalrekening te gebruiken.
Anoniem: 20901 @mcDavid9 maart 2017 12:19
Maar het verdienmodel is dus 1 euro per maand per 10 rekeningnummers? Dat kan toch ook niet lang goed gaan.
Hoezo niet? Hoeveel geld hebben ze nodig... er moet een serverclustertje draaien en een stuk of 50-100 man personeel moet brood op de plank hebben.

Het is geen Rabobank of ING dat honderden kantoorpanden op premium-locaties heeft, vol met gastheren en gastvrouwen in dure pakken die vooral elkaar bezig lijken te houden met het verplaatsen van het iedere 2 jaar vernieuwde design-interieur.
De hoeveelheden geld die bij de grootbanken over de balk wordt gesmeten aan dat soort onzin (geld dat verdiend wordt door jóúw geld te investeren in kolencentrales, wapenindustrie, etc) is voor mij één van de belangrijkste redenen om juist een bank te kiezen die het echt anders doet
Anoniem: 20901 @mcDavid9 maart 2017 13:10
Dat bunq geen verkopers heeft maakt het alleen nog maar lastig om hun product te verkopen, dus dat maakt hun business model alleen nog maar onbegrijpelijker.

En van 12 euro per jaar (bruto) kun je toch geen serverclustertje draaien?
Bunq heeft business developers, deze zorgen voor nieuwe 'klanten' maar dit zijn dan aangesloten partijen zoals de Pathé. Eindgebruikers komen gewoon binnen d.m.v. marketing. Uiteindelijk is het product van Bunq een betaalrekening, hier heb je toch helemaal geen verkoper voor nodig?

Bunq doet ook niets met het geld op deze rekeningen, banken zoals Rabobank, ING etc. beleggen dit en gebruiken dit voor het aanbieden van andere diensten zoals hypotheken, leningen etc. Als je het verschil ziet (ben bij beide geweest) tussen het kantoor van Bunq en de Rabobank toren, dan snap je dat de tradiotionele banken het op de betaalmarkt moeilijk krijgen met deze bank.

Bunq moet genoeg marktaandeel verwerven voor deze dienst, simple as that. Eventueel aanvullen met wat extra diensten om te compenseren voor het gebrek aan andere producten (hypotheken). Maar zelfs hier kunnen ze innovatief zijn door b.v. te kijken naar P2P lending via hun platform aangezien het zo flexibel is.

Aangezien ze zelf de backend hebben ontwikkeld zitten ze ook niet met legacy troep zoals de andere banken, de kosten zijn dus veeeeeel lager. Ze bieden met 100 < mensen een betaaldienst aan gelijkwaardig of beter dan die van Rabobank, ING, ASN etc. etc.
Anoniem: 20901 @dieselb0y9 maart 2017 15:48
Mja, maar ik heb geen idee hoeveel mensen er bij de rabobank aan het betaalrekeningplatform werken. Misschien zijn dat er maar 50, omdat ze toch alles al zo'n beetje af hebben.
50?

Ik schat met alle (staf)afdelingen erbij misschien wel het tien-voudige...
Dude het is 2017, heb jij ooit verkoper van Google gesproken? En die 12 euro is van 1 klant, denk je dat ze een serverclustertje per klant opzetten?
Anoniem: 20901 @teek29 maart 2017 14:13
Ja. En dat is ook de reden dat we voor Google hebben gekozen en niet voor MS. Daar kon ik geen verkoper van te spreken krijgen.
Hoezo niet? Hoeveel geld hebben ze nodig... er moet een serverclustertje draaien
Gezien de link met TransIP is dat een te overkomen hobbeltje.
Nee de tarieven voor zakelijke klanten zijn hoger, dus de inkomsten liggen wel wat hoger dan dat.

Maar.. Ik heb inderdaad ook wel zo mijn bedenkingen bij het verdienmodel op langere termijn. Gelukkig vallen ze onder het garantiestelsel, dus het risico voor de gebruiker is minimaal.
Gelukkig vallen ándere banken onder het garantiestelsel.

Die hele garantie is alleen maar nodig als een bank risicovolle investeringen doet met het geld van haar klanten. Bunq doet dat niet. De kans dat ze óóit de depositogarantie aan zouden moeten spreken is dus nihil.
Dit is juist een belangrijk verschil ten opzichte van andere banken die, over de rug van de belastingbetaler, de depositogarantie gebruiken als vrijbrief om risicovolle investeringen te doen (looking at you, ABN-AMRO).
Het deposito garantie stelsel wordt betaald door de banken, niet door de staat. Om die reden is bijv de Rabobank niet blij hiermee. Wat wel over de rug van de belastingbetaler kan gaan, is het nationaliseren van banken en/of staatssteun in een crisis. Maar let wel: in veel gevallen heeft de staat hier ook veel geld mee verdiend (de rentes van de staatssteun waren behoorlijk hoog!).
Rabobank doet wel moeilijk, maar zodra de failliete bank verkocht wordt (al dan niet in delen), staan de banken die garant stonden vooraan om te incasseren. Het kost ze dus hoogstens een tijdje rente en wat minder dekking.
Daar ben ik het niet mee eens. Bunq heeft namelijk ook gewoon vaste lasten en zal ook investeringen doen om later terug te verdienen. Als iets niet lekker loopt, maar de vaste lasten lopen door kost je dat als bedrijf gewoon geld. En als het geld op is en je je schuldeisers niet kunt betalen ga je failliet.
Natuurlijk heb je je vaste lasten, maar door het verdienmodel te baseren op het leveren van diensten, heb je een stabiel verdienmodel dat niet afhankelijk is van externe factoren zoals beurskoerzen, en bovendien relatief makkelijk te downscalen is.

Bij een traditionele bank is het verdienmodel gebaseerd op beurskoerzen én het geld dat klanten bij ze stallen. Dit is een inherent instabiele constructie. Want als het slecht gaat met de beleggingen van een bank, lopen klanten weg, waardoor er minder geld is om mee te beleggen, wat tot minder inkomsten leid en de neerwaartse spiraal is compleet.
Je betaalt 4cent voor een pintransactie, de rest is gratis
Sinds korte tijd betaal je €1 per maand voor een pas en geen bedrag meer per transactie.
Volgens mij investeren ze niet met het geld dat ze hebben van de klanten. Ze geven ook geen rente en hebben niet een "spaarrekening" Bron: https://nl.groovehq.com/k...t-doet-bunq-met-mijn-geld

[Reactie gewijzigd door denemio op 25 juli 2024 08:48]

KLinkt iewat verdacht, want ze claimen geld te stallen bij de ECB. Dat is niet gratis cq. de ECB hanteert een negatieve rente. Dat is expliciet ECB beleid om leningen aan het bedrijfsleven te bevorderen.
Mwah. Het kan ze wellicht wat geld kosten, maar dat vind ik niet zo verdacht. Bunq heeft er voor gekozen om zich alleen op het betalingsverkeer te richten.
En ze vertellen natuurlijk een heel mooi verhaal er omheen, maar wat mij betreft komt het neer op een Business Case die geen investeringen nodig heeft op het investerings/aandelen vlak.
Zo zouden ze vrij risicoloos staatsobligaties van Nederland en Duitsland kunnen aankopen (wel degenen waar wat rente op zit), maar dit vergt wel weer extra personeel en kundigheid.
Helaas: de staatsobligaties van Nederland en Duitsland hebben ook negatieve rentes. Tenminste, de kortlopende die Bunq mag gebruiken als onderpand voor betaalrekeningen. Voor spaarrekeningen zouden ze wel langlopende staatsobligaties kunnen aanschaffen.
Ze moeten geld stallen, anders kregen ze geen banklicentie volgens mij.
Volgens mij beheert bunq niet zelf het geld, maar bieden zij alleen het platform aan. Het geld staat 'opgeslagen' bij De Nederlandse Bank (correct me if I am wrong). :)
Nee, dat klopt niet helemaal, maar je zit wel in de buurt.

Banken zijn verplicht om een minimum reserve aan te houden bij De Nederlandse Bank. Dus in die zin klopt het dat er een bedrag bij DNB staat. Maar dus niet het volledige bedrag.
Van hun frontpage: "we don't invest in shady companies, sell your information or waste your time by making you come to our branch"
Ik weet niet hoe de wetgeving exact in elkaar zit, maar ik kan me voorstellen dat statements als deze van banken door waakhonden in de gaten gehouden worden.
Liegen over dit soort dingen is het stomste dat je kan doen als bedrijf.
Anoniem: 857639 @Tielenaar9 maart 2017 11:54
Nee, er is geen controle op statements.. al zou dat er wel zijn.. er is zoveel bezuinigt op alle waakhonden dat een controle lang op zich laat wachten.
Autoriteit Persoonsgegevens kreeg meer taken bij, met minder personeel/geld.. evenals als de voedsel en waren autoriteit.
Nouja. Wert jij wat zebedoelen onder "shady companies"? Het is maar net hoe je het interpreteert.
Interpretatie kan breed zijn inderdaad. Echter heb ik de neiging om techneuten meer te vertrouwen dan de klassieke bankiers :)
http://www.rtlz.nl/busine...en-bankiers-maar-it-nerds
Waar achter?
Ali Niknam, de CEO, is rijk geworden met Trans IP en heeft volgens mij met een eigen investering dit bedrijf opgezet. Misschien dat er investeerders bij zijn betrokken, maar dat heb je met elke startup.
Vertel mij waar je vandaan haalt dat hier bankiers bij zijn betrokken. Vanuit de bedrijfsvisie lijkt het mij meer dat het techneuten zijn die mbv juridische- en banktechnische hulp een bankvergunning heeft gekregen. Een prestatie als je het mij vraagt.
Zijn doelstelling: de bankwereld ontwrichten. Dat doe je niet door met ouderwetse stoffige bankiers in zee te gaan.
En jou comment moet geloofwaardig zijn? Mensen op internet beweren van alles, maar de waarheid is anders.

Als ik dan toch moet kiezen wie ik geloof, ga ik voor de partij die meer te verliezen heeft bij reputatieschade.
Ik zou graag met je in discussie willen gaan, maar alles volgens jou toch een groot complot tegen jou, dus dat is zonde van de tijd.
Wat een onzin. Er zijn zo veel bedrijven die dit doen, juist om de kosten te dekken. Van energieleveranciers tot financiele dienstverlening.
Ik heb me net een beetje verdiept in bunq en het is een ideologie die simpelweg voorkomt uit het idee dat bankieren best geautomatiseerd en gemoderniseerd kan worden zonder te veel poespas. Da alle bestaande banken kantoren hebben is voornamelijk voor het afsluiten van hypotheken en leningen enzo. Bunq is volgens mij niet veel meer dan een betaalrekening.
Die zullen ook niet heel bruikbaar zijn zonder 4G. En daarna is het maar de vraag hoeveel je mee krijgt.

Mochten ze daartoe besluiten dat ze de 4G "eruit moet liggen van de staat" dan is het maar de vraag of je bij je geld kunt (en mag).

P.s. Je zou dan naar huis kunnen lopen en via je WiFi geld overmaken naar 't buitenland (kun je dan gelijk openen via internet).
3G? Vaste internetverbinding thuis? Inbelverbinding? Mogelijkheden te over. Pinautomaten zijn ook vaak genoeg buiten gebruik en bankgebouwen gesloten.
Als de staat dat gaat doen hebben we wel ergere dingen aan ons hoofd dat de betaalrekening bij Bunq... De gehele Nederlandse economie komt in een klap tot stilstand. Dergelijke maatregelen zullen een enorme chaos teweeg brengen, waaronder ongetwijfeld ook een bankrun op de door jou zo geroemde bankpanden, die daardoor al héél erg snel zonder geld komen te zitten.
Anoniem: 857639 @MadEgg9 maart 2017 13:04
Je hebt nog steeds papiergeld he?
En wat ga je daarmee betalen dan?

De boodschappen die niet meer geleverd worden?
De benzine die niet meer aankomt?

Zonder internet ligt Nederland gewoon plat.
Anoniem: 857639 @Jeroenneman9 maart 2017 17:44
Ik kom gewoon in de winkel, met contanten...
En hoe krijgt die winkel haar producten?

Via het distributiecentrum, waar via internet wordt bijgehouden welke winkel welk product aanvraagt. Dus zodra jouw online bank platligt door internet wat landelijk wordt onderbroken, dat hoef je de volgende morgen niet te verwachten dat er veel producten liggen.
Doen ze ook dagelijks.
We leven hier niet in Noord Korea of Turkije.
Wat heeft de maatschappij jou misdaan?
Wanneer heeft de staat voor het laatst ons internet platgegooid? Nooit.
Ik geloof ook niet in democratie, want het is een populariteitsstrijd en de gemiddelde kiezer is niet belezen genoeg om een gefundeerde beslissing te maken. Maar dat heeft niets te maken met het feit dat in Nederland niet zomaar het internet platgegooid wordt, in tegenstelling tot extreme dictaturen zoals eerdergenoemde landen.
Met zo'n aluhoedjes instelling kan je helemaal niks beginnen in dit land. Een beetje vertrouwen, met kleine kans op tegenslag, geeft je een veel gelukkiger bestaan. Trust me.
En let effe op wie je naief noemt. Je komt alleen maar met beschuldigingen en geen enkele keer met bewijs of gefundeerde stellingen.
Wat heeft dat in vredesnaam met Nederland te maken?
Kom hier over 30 jaar nog maar eens op terug als dit nog steeds niet is gebeurd.
Inderdaad, nadat ik gezien heb wat voor features ze allemaal hebben als bank zijnde ben ik ook sterk aan het overwegen om over te stappen.
Ik heb mij zelf gister aangemeld om uit te proberen. We beginnen hier om het als goedkope* gezamenlijke boodschappenrekening te gebruiken.

* zitten beide bij een andere bank
Maar dat is dus helemaal niet nodig, want over een tijdje moeten alle banken dit aanbieden. Of je moet gek zijn op 'kinderziektes'. Lijkt me niet iets om met je financiën te doen :-)
Doen. Ben al een tijd klant, de hele RamBam er naartoe verhuisd. Weet dat het nog niet 'af' is, maar ze zijn op de goede weg.
Heerlijk. Gewoon tien rekeningen, geen issue. Salaris binnen, vaste lasten plus paar procent naar andere rekening, iets sparen, iets voergeld, en zoveel euro op de zakgeld rekening.
Gewoon tien rekeningen, geen issue. Salaris binnen, vaste lasten plus paar procent naar andere rekening, iets sparen, iets voergeld, en zoveel euro op de zakgeld rekening.
Dat heb ik ook bij ING. Het heet daar Spaardoelen. Zo heb ik o.a.:
• Vaste Lasten
• Boodschappen
• Kinderbijslag
• Vakantie
...

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 25 juli 2024 08:48]

Kun je dan ook je pinpas aan je boodschappen rekening hangen als je boodschappen gaat doen, en het IBAN van je vakantieregeling delen met je reisgenoten zodat ze ook in kunnen leggen?
Kun je dan ook je pinpas aan je boodschappen rekening hangen [...]
Je bedoelt on the fly? Nee. Het betreft een spaarrekening gekoppeld aan de betaalrekening. Aan die spaarrekening zijn 10 spaardoelen op te geven met elk een eigen identifier dat geen IBAN is.

Dat andere lijkt mij nu niet mogelijk. Er is wel een rekening-delen app: https://www.ing.nl/partic...oek-met-qrcode/index.html
Uiteraard heeft de Windows Phone app niet deze uitgebreide mogelijkheden evenals contactloos betalen :(

Wel coole features!
Ah klinkt goed, snap echt niet dat de Rabobank daar wat beter in is, het is 2017 en het geklooi wat je moet doorstaan voor een extra rekening is echt bizar. Bij Bitcoin is dat 1 klik letterlijk.
Ik kende ze niet, maar het ziet er innovatief uit. Maar hoe internetbankier je bij ze? Soms wil ik gewoon betalingen overmaken via mijn PC en niet alles via mijn telefoon doen.
Ja dat kan niet. Het is een mobiele bank :)
LOL best wel opvallend idd
Zelf een webinterface tegen de API aan bouwen natuurlijk! :D

Het zal idd een kwestie van tijd zijn voordat iemand dat doet.
Nou ja er komt nu denk ik binnen no-time een webapp die dat mogelijk gaat maken!
DIt is een van de opties die idd via Bunq Together (hun feedback platform / feature request platform) aangemeld is als wens. Maar er zijn ook genoeg tegengeluiden. Blijf het mobiel doen en wijk niet van je core af door te veel op een "ouderwetse" bank te lijken. Ben benieuwd waar en hoe bunq dit gaat implementeren.
Voordeel van alles mobiel doen is namelijk dat ze kunnen leunen op de (hardware) identificatie methodes welke in mobiele telefoons aanwezig zijn (vinger afdruk, beveiligde storage, camera voor handherkenning). Je moet voor een webapp wel een andere vorm van authenticatie gaan opzetten.
[...]
Voordeel van alles mobiel doen is namelijk dat ze kunnen leunen op de (hardware) identificatie methodes welke in mobiele telefoons aanwezig zijn (vinger afdruk, beveiligde storage, camera voor handherkenning). Je moet voor een webapp wel een andere vorm van authenticatie gaan opzetten.
Gelukkig is er al een standaard (Web Authentication) hiervoor en zijn browserbouwers ook niet idioot. Koppel dit met biometrische informatie, zoals bijv. Microsoft heeft gedaan met koppeling tussen Windows Hello en Edge, en je hebt dat alvast gecovered.
Ik vermoed dat bunq uiteindelijk ook wel naar een webapp zal gaan. Het is gewoonweg eenvoudiger een extra platform te ondersteunen en je bent niet meer afhankelijk van derde partijen voor updates aan je product.
een authenticator bouwen in de normale app voor als je de webapp gebruikt om te betalen?
Hand herkenning? Ik gebruik bunq al sinds de release en heb enkel nog gezichtsherkenning gezien. Daarnaast gaat het meeste via pin en/of vingerafdruk.

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 25 juli 2024 08:48]

Bunq heeft sinds november 2016 handherkenning toegevoegd. Dit is anders dan vingerafdruk.
https://www.bunq.com/nl/nieuws/bunq-update-four
yep, kan je sinds kort als Extra beveiliging instellen. Deze mogelijkheden zijn er:
- Handherkenning
- Wachtwoordzin
Het is volgens mij zo dat als je sinds het begin Bunq gebruikt je de gezichtsscan had om transacties te bevestigen (mijn prive account heeft dat), maar sinds een half jaar is deze vervangen door de Handherkenning. Werkt goed trouwens.
toch eens kijken, had van de week enkel nog gezichtsherkenning nodig voor een overboeking.

Al met al is bunq nu al een tijdje me vaste bank, en ook die van mn vriendin. Enkel nog (om safe te spelen) een ing EN/OF rekening.
Een identieke tweeling is het nog niet gelukt zover ik weet, foto's werken ook niet. Leg is uit hoe je dat kan foppen?
Het is me anders nog niet gelukt te faken, want men vraagt ook te knipperen.
Als mn bril al niet recht zit faalt het anders al :) en heb ook weleens een foto gebruikt met gaten bij de ogen maar ook dat werkte in mijn geval niet.
Niet, ze hebben alleen een app beschikbaar.
Hoe is dat anders dan wanneer bvb. de Rabobank de site zou uitschakelen?
Een website word over het algemeen niet uitgeschakeld door telefoonbouwer.
Stel dat ze een update voor hun app aanbieden bij Apple, en Apple blokkeert deze omdat ze te dicht in het vaarwater van Apple Pay komen bijvoorbeeld.
Een leugen zelfs. Onderbouw die grote woorden eens?
Simpel... voldoende pandjes waar jij naar binnen kan... iets wat bunker bank bunq niet heeft.. die heeft dus iets te verbergen.
Dat is natuurlijk onzin van de bovenste plank. Of ben je ook zo'n typ die nog steeds niet tankt bij onbemande tankstations omdat de kwaliteit van brandstof ondermaats is (terwijl het moet voldoen aan wettelijke eisen)?

Dat je een pand nodig hebt om 'vertrouwen' uit te stralen is onzin. De bancaire crisis van 2009 heeft dat wel bewezen. Wat en degelijke betrouwbare mensen waren dat zeg!
Verder ga je er gemakshalve aan voorbij dat ook Bunq een banklicentie moet hebben en ook onderhevig is aan periodieke controles. Dat biedt natuurlijk geen garanties, maar gelukkig is er dan nog het garantiestelsel dat je de zekerheid dat je tot 100k vergoed krijgt op het moment dat je bank onderuit gaat.
Ik betaal geen wegen belasting, autoverzekering etc.
Reden is simpel: Ben en blijf rijbewijsloos.
Dus je gaat ook niet naar de onbemande kassa in de supermarkt? En reizen boek je ook nog steeds op het reisbureau, in plaats van online? Durf je wel online te bestellen eigenlijk of koop je alles in een fysieke winkel?
Gold ook voor de ABN Amro bank...
Inderdaad. En daarmee is jouw 'Bunq deugt niet want geen kantoren verhaal' ook gedebunked. Argument van kul dus.
woeps.. perongeluk de app verwijderd.. maar niet bankroetje.. en nu?
Gelukkig heb je de bankpas nog, waarmee je geld kunt opnemen. Je kunt ook gewoon de app opnieuw installeren om daarmee binnen 5 minuten weer toegang te krijgen op je rekening.
woeps.. perongeluk de app verwijderd.. maar niet bankroetje.. en nu?
App opnieuw installeren en authenticeren en door.
Als de App voor Bunq zo essentieel is, dan zorgen ze er heus wel voor dat hij in de Store blijft staan. Desnoods dat je 'm kunt sideloaden op je apparaat. Volgens mij zie je spoken.
Het merendeel van het beschikbare geld in Nederland is digitaal. Technisch gezien als iedereen naar de bank zou rennen wanneer de site/app van Rabobank down gaat voor papieren flappen en muntjes, zouden ze niet kunnen leveren.
Welk punt wil je nu eigenlijk maken? Al je bovenstaande redenen zijn min of meer onzin.

Ik snap dat je traditioneel ingesteld bent: kassa met kassa juffrouw, bank met duur pand, tankstation met bediende. Maar de wereld innoveert door. Gelukkig heeft Bunq een eigen licentie en daarmee staat het onder controle.

Dus welke waarheid doet nu zo'n pijn?
Ik kan je geen minnetje geven, dus ik weet niet waarom je dit tegen mij zegt. Je kan replies op je eigen posts niet up/downvoten.

"Reacties op je eigen reactie kan je niet modereren." als ik op je rating klik.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 25 juli 2024 08:48]

Als er maar geen situaties gaan ontstaan dat je denkt als consument een eenmalig bedrag over te maken maar in werkelijkheid toestemming geeft voor maandelijkse incasso.

"Maar dat stond in de voorwaarden", hoor ik nu al een vertegenwoordiger zeggen bij consumentenprogramma Radar.
Nee, zal niet zo snel gebeuren bij Bunq, hebben ze mooi opgelost in de app, namelijk als je verzoek krijgt tot automatische incasso (SEPA betaling) dan geef je handmatig toestemming dat dat mag gebeuren, vervolgens kun je aangeven of deze incasso voortaan gewoon door mag, met daarbij de optie om een bovengrens aan het bedrag te zetten, zodat je dus wel handmatig toestemming moet geven als een bedrijf opeens meer afschrijft dan je verwacht!
Zie het nut helemaal niet van Bunq in ten opzichte van de normale banken, je krijgt er geen spaarrente dus waarom zou ik daar gaan zitten.
Het is ook een betaalrekening, geen spaarrekening. Op je betaalrekening krijg je nergens rente..
Maar waarom zou ik dan daar mijn betaalrekening plaatsen als ik die ook bij mijn normale bank heb?
Jij zit zo te horen vast niet bij de Rabobank
Bij SNS Betalen krijg je 0,4% variabele rente over het geld dat je tot € 5.000 in de plus staat. De rente is op jaarbasis en geldt vanaf 08-02-2017.

Dit is een gewone betaalrekening.
Ik heb net even kort op hun site gekeken, alles klinkt veel belovend, maar € 1,- per pinbetaling... Hoe kan jij dit als primaire bank gebruiken? Ik pin eigenlijk alles dus ook kleine bedragen. Gaat dan wel in de papieren lopen?

Edit: verkeerd gekeken. Het kost € 1,- per maand...

[Reactie gewijzigd door pelt op 25 juli 2024 08:48]

Anoniem: 20901 9 maart 2017 11:36
Oh, dat is wel cool. Maar iets simpels als mijn betalingen inzien, kan dat ook?
Anoniem: 20901 @DennusB9 maart 2017 11:42
Ik kan het het niet uit de documentatie halen, kun je me er direct op wijzen?
https://doc.bunq.com/api/1/call/monetary-account/method/get

Was niet heel moeilijk te vinden, je hebt per onderdeel verschillende acties ;)
POST/GET/LIST/PUT etc, specifieke acties kan je daar dan terugvinden wat het doet, nodig heeft en terug geeft

Edit: Dit is de link naar saldo 8)7
Edit 2: https://doc.bunq.com/api/1/call/payment/method/list

[Reactie gewijzigd door Rushleader op 25 juli 2024 08:48]

Anoniem: 20901 @Rushleader9 maart 2017 11:51
Dat zijn toch de gegevens over je rekening(en)?
Die eerste link wel (Stond nog op clipboard 8)7 )
De tweede edit is een lijst van alle betalingen gedaan vanaf een rekening
Anoniem: 20901 @Rushleader9 maart 2017 11:55
Ah, thanks :)

En stortingen gaan op een zelfde manier neem ik aan.
Cool, eens verder naar kijken straks.
Zelfde API Call, werkt op een postieve of negatieve value.
Best nette API voor een V1
Maar kosten die "queries" nou ook geld? Ja ik weet het. Ben te lui om te gaan lezen. Want ik begrijp niet helemaal waarom je voor de API zou betalen. De transacties zelf zouden gewoon geld kunnen kosten, maar het gebruik van de API toch niet. Je creeert dan vrij eenvoudig een ecosysteem van apps rond je bank, en je zou om misbruik door bedrijven te voorkomen kunnen rate-limiten. Dus een maximaal aantal transactie per dag of maand. Daarboven moet je betalen.
Dat zal gewoon kunnen via hun App. Lijkt me niet dat zo zoiets basic niet in hun app hebben staan.

-Ontopic.

Ziet er best interessant uit allemaal en tof dat ze zo bezig zijn. Echter persoonlijk vind ik een online website toch nog altijd fijner als het aankomt op meerdere rekeningen tegelijk te betalen. Numpad om snel cijfers in te toetsen, goed overzicht van alles op het scherm. Ja, kleine dingen doe ik ook op mijn gsm maar echt betalingen etc gaan gewoon via de browser.
Je kan nu dus prima zelf een internetbankieren app maken nu :D
Klopt, dat zou kunnen. Enkel ben ik meer de persoon die de server opzet dan de website ;)
Ik ken de app van bunq niet natuuriljk, maar een beetje fatsoenlijke app laat het 10pad zien op een cijferveldje.
Dat is waar. Maar toch blijf ik persoonlijk een groter scherm fijner vinden. en kan ik veel sneller de cijfers invoeren met numpad dan dat ik dat kan op de GSM/tablet.

Ik snap het hoor, misschien is dit ook de toekomst maar sommige apps van banken zijn nogal dramatisch. Neem Beobank, die app is zo ouderwets kwa opzet. Belfius doet het in dat opzicht beter :)

Misschien is het wennen en doe ik het over een jaar of twee inderdaad allemaal via een app. Maar voor nu, graag een website waar ik meer op kan zien en sneller mee kan werken.
Goed nieuws inderdaad, onze devs zijn al aan de gang met de API :)
Ben dan toch benieuwd wat jullie van plan zijn te maken?
Er liggen plannen op de plank, nu is het puur om de devs goed ermee om te laten gaan, momenteel niks voor productie. Op een van onze platforms kan betaald worden om saldo op te laden voor gebruik van een product, goed idee is om het restrerende saldo wat een gebruiker terug zou kunnen willen met een druk op de knop. Talloze mogelijkheden. Maargoed, eerst eens grondig testen. O-)
Ik heb heb Bunq erbij voor marktplaats en dergelijke. Ideaal is dat :)
Ik ben zeer benieuwd naar de toepassingen die gebouwd gaan worden met de API. Misschien dat dit enerzijds aanstoot geeft tot andere banken die dit ook gaan doen en anderzijds kunnen gebouwde zaken inspiratie zijn voor andere banken. Goede zaken van Bunq!
Het is niet de meest nette/logische API maar het is een begin ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.