Ik vind het altijd bizar om te zien hoe mensen een complex verdrag samen kunnen vatten in een uitdrukking (in dit geval "recht om vergeten te worden"). Het tweede artikel van het Europese Privacyrichtlijn (
Richtlijn 95/46/EG) (waar dit alles op is gebaseerd) zegt:
(2) Overwegende dat de systemen voor de verwerking van gegevens ten dienste van de mens staan; dat zij de fundamentele rechten en vrijheden en
inzonderheid de persoonlijke levenssfeer van natuurlijke personen, ongeacht hun nationaliteit of verblijfplaats, moeten eerbiedigen en tot de economische en sociale vooruitgang, tot de ontwikkeling van het handelsverkeer en tot het welzijn van de individuen moeten bijdragen;
En daaronder zitten er nog een hoop haken en ogen omschreven, zoals 36 welke een uitzondering maakt voor personen die een publieke functie hebben:
(36) Overwegende dat als het bij activiteiten in samenhang met verkiezingen voor de goede werking van de democratie vereist is dat politieke partijen gegevens over de politieke opvattingen van personen vergaren, de verwerking van zulke gegevens op grond van een zwaarwegend algemeen belang kan worden toegelaten, mits er passende garanties worden vastgesteld;
Maar goed, om terug te komen op waar het hier om gaat. Het hof heeft gezegd je de media niet kan dwingen om stukken te verwijderen omdat het verouderd is, ze werken die dingen natuurlijk niet, de informatie opzich mag en kan je niet verwijderen.
Maar, als het gaat om een systeem wat automatisch gegevens verwerkt (zoals Google dat doet) dan heeft een ieder het recht op privacy en mag hij/zij Google verzoeken om zijn gegevens te verwijderen, of dat nou een telefoonboek, een database van een adverteerder of de database van Google is dat maakt niet uit. Zolang er spraken is van automatische verwerking van gegevens dan mag je jezelf laten verwijderen. Dat mag ook onder de Nederlandse privacywetten.
Het argument wat Google aanvoerde was dat het van maatschappelijk belang is dat de informatie vindbaar is, want het is geschiedenis, het is gebeurd en daar kan Google zelf niks aan veranderen, nog de nieuwsstukken die op het net staan. Het hof ging daar niet in mee en heeft gezegd dat zolang het geen maatschappelijk doel dient dat de ieder mens dat recht nog steeds heeft.
Daarop heeft Google het argument aangedragen dat zij niet de drager van de informatie zijn, alleen een wegwijzer. Ze hebben zichzelf vergeleken met een kaartenbak van een bibliotheek. Als je het kaartje weggooit dat is het boek er nog steeds alleen weet niemand het omdat het moeilijk te vinden is. Daarop heeft het hof gezegd dat Google niet werkt met een systeem welke chronologisch sorteert, ze werken met pagerank. Als er dan een pagina is met jou naam in een populaire krant dan gebeurd het dat die informatie bovenaan komt te staan als iemand op jou naam zoekt, ondanks dat dit informatie helemaal niet meer aan toe doet. Als er wordt gezocht op een naam en het eerste wat eruit komt is een link naar iets uit het verleden wat helemaal niet meer aan toe doet dan kan het zijn dat dat de levenssfeer van die persoon aantast. Daar is de term: "recht om vergeten te worden" ontstaan.
Het ging hier dus niet om het feit of jij het recht hebt om Google te verzoeken om dingen te verwijderen, want dat had je sowieso al, het ging om het feit of de verwijderde informatie relevant is. Hat is ook redelijk raar dat de algoritmen van Google ervoor kiezen om een pagina uit 1998 boven alles te zetten.
Weet je wat, misschien is het goed als sommige informatie niet meer vindbaar is. Zo dwing je journalisten om eens echt achter de feiten aan te gaan ipv oude artikelen recyclen. Als het echt van belang is dat weet een echte journalist het toch wel weer boven water te halen en dan is het weer recent en relevant.
[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 6 maart 2016 08:39]