Splitsing HP in twee bedrijven is nu officieel

Hewlett-Packard is per 1 november officieel gesplitst in twee aparte bedrijven: Hewlett Packard Enterprise en HP Inc. Hewlett Packard Enterprise gaat zich richten op infrastructuur en diensten voor de zakelijke markt; HP Inc richt zich meer op consumentenzaken, zoals printers.

Nieuwe HP logoBeide bedrijven worden ongeveer even groot en moeten een duidelijkere focus hebben. In totaal verliezen zo'n 55.000 mensen hun baan bij de splitsing, waarvan het grootste deel al ontslagen is. Het bedrijf kondigde de splitsing iets meer dan een jaar geleden aan, op 6 oktober 2014. De zakelijke tak, Hewlett Packard Enterprise, heeft Meg Whitman, voormalig ceo van het 'oude' HP, aan het roer; de HP Inc-tak heeft Dion Weisler als nieuwe topman.

Van de zakelijke tak en de consumententak wordt verwacht dat ze elk een jaarlijkse omzet van rond de 50 miljard dollar zullen genereren. De reden waarom HP deze stap maakte, is dat het bedrijf na de aankoop van Compaq in 2002 voor 25 miljard dollar steeds verder afgleed. De ceo die de stap maakte om Compaq over te nemen, is Carly Fiorina. Zij is nu in de running om presidentskandidaat voor de Republikeinen te worden.

De kosten van de splitsing worden geraamd op zo'n 2,7 miljard dollar. Tijdens het splitsingsproces verloren al zo'n 33.000 mensen hun baan.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

02-11-2015 • 15:39

63

Submitter: himlims_

Reacties (63)

63
59
55
2
0
0
Wijzig sortering
Het heeft niet alleen met de aankoop van Compaq te maken, maar eerder een gebrek aan visie. Wat je zag mid jaren 90, is dat IBM zag dat geld verdienen uit hardware eigenlijk niet meer de toekomst had. IBM verkocht zijn printerdivisie (nu Lexmark) en in deze eeuw zijn PC tak (nu Lenevo). Ik verwacht dat IBM over 20 a 30 jaar geen mainframes, storage en andere HW meer maakt.
HP heeft heel lang gewacht en had echt geen visie. In 2001 sprak mevrouwtje Fiorina met PWC (een grote high-end dienstverlener) en een jaar later met Compaq (een kopie van HP). Dus in ruim 1 jaar tijd praat Fiorina met een dienstverlener en een HW kopie: iemand mag mij uitleggen welke visie erachter deze switch ligt. Nadat Fiorina weg was kwam Mike Heard (nu Oracle) die als een boekhouder op zich het aandeel weer omhoog kreeg, maar visie had hij niet. Wel kocht hij in zijn laatste jaar EDS. Een dienstverlener (maar veel meer op het technische vlak en outsourcing). Toen kwam de episode Apotheker (kwam van SAP) en werd er naar een paar maanden al weer uitgegooid. Apotheker kocht voor overigens het Britse Autonomy voor 10 miljard (dat achteraf het geld niet waard was).
Beiden organisaties gaan het heel moeilijk krijgen. We zullen het zien.
Anoniem: 457607 @atillav2 november 2015 22:08
Je hebt helemaal gelijk, HP ooit het technische walhalla van engineering, is kapotgemanaged door boekhouders. Het is kort door de bocht, maar zodra Excel en Powerpoint figuren de overhand krijgen in een technisch bedrijf, dan is het een kwestie van wachten tot het knalt.
Nog steeds innovatief in mijn ogen: Project Moonshot. ProLiant DL980 G7, The Machine.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 22 juli 2024 17:03]

In mijn ogen eerder 3 van de weinige stukjes HP die nog over zijn. HP innovatief? Niet echt. Ik kijk meer naar wat er qua Kontron, SuperMicro, HannStar, Foxconn enz. uit de ontwerpafdeling komt rollen. Niet qua innovatie, maar alles wat daar vandaan komt is ongeveer waar HP een maandje later ook mee komt met het grootste deel van hun lineup.

Sommige echte eigen hardware blijft interessant, zowel bij HP als Dell en IBM, maar erg veel blijft whitelabel OEM meuk met hier en daar wat branding en tweaks.
Wat voor whitelabel OEM meuk bedoel je eigenlijk bij HPE? Ik ben juist van mening dat HP zelfs de kleine details in een server goed aanpakt. Ik wil supermicro niet bashen hoor, maar die kan je op servervlak toch echt niet vergelijken met HPE. Ja er zitten processoren, memory, storage, networking in, en ja ze hebben een eigen blade variant. Maar daar houdt de vergelijking toch wel aardig op...
eens. alleen tussen binvoorbeeld g3 en g4 zit weinig verschil.
vaak is de kast hetzelde. net als bij oracle voormalig sun.
kwa handigheden is hp stukke beter dan supermicro
aansluitingen zijn logische plek geplaatst. hotswap fans is zon beetje standaard.
overal bij kunnen zonder gereedschap.
HP is door de jaren heel innovatief geweest maar de marketing was steevast beroerd tot onbegrjipelijk.

Leo Apotheker heeft ooit gezegd dat hij HP net zo cool wilde maken als Apple. Die kans had HP al eens eerder gehad: Steve Wozniak (toen werknemer bij HP) bood HP destijds 5x de Apple-1 als product aan. HP weigerde. Hierna werd Apple opgericht.

Ook met aangekochte technologie weet HP vaak geen raad: de spirit van WebOS kwam niet over bij HP. Het resultaat: een prima OS op matige hardware - HP trok de TouchPad binnen twee maanden terug waarna de gehele voorraad werd gedumped - ook ik wist er een te pakken te krijgen: nu was de prijs wel goed. De enorme verkoopaantallen bij deze dump, de hausse en hype: het werd niet herkend door de HP marketing en in plaats van door te pakken met WebOS - de verkoopaantallen overstegen kortstondig die van de iPad - zette HP het besturingssysteem in de etalage.

HP: ik associeer het bedrijf met "steeds weer gemiste kansen".

Of er na deze splitsing verbetering komt? We zullen het zien.
Waar vallen de Desktops en Notebooks onder?

Workstations en Servers lijkt me HP Enterprise.
Waar vallen de Desktops en Notebooks onder?
HP Inc
Workstations en Servers lijkt me HP Enterprise.
Workstations vallen onder HP Inc, servers onder HPE

Dus niet alleen consumentenproducten vallen onder HP Inc, maar in feite alle printers, multifunctionals, scanners, portable computers, thin clients, desktops & workstations
Ohoh, dat gaat weer wat interessante ondoorzichtige aanbestedingen opleveren. :X
Net een HP server gekocht. De support is al gesplitst, dus als je naar de support pagina's gaat kan je precies zien wat onder welke divisie valt.
Ligt aan de lijn misschien? ProBooks bij HPE en de Pressario's bij HP, o.i.d.
Nee, alle Compaq en HP lijnen desktops en laptops onder HP Inc.
Qua productie lijkt me dit allemaal onder Inc. te vallen, maar zal voornamelijk via Enterprise geleverd gaan worden. Zoals dat tot nu toe meestal ging. De grote aantallen zakelijke spullen werden vooral aan bedrijven geleverd waar HP de managed workplace services voor doet.
als je dit stukje leest : ''. In totaal verliezen zo'n 55.000 mensen hun baan bij de splitsing''

en je rekent ... laten we zeggen, ruwweg 60.000 € p/p per jaar, zit je toch al aan zo'n 3,3 miljard ''winst''.
dan is het totale kostenplaatje gewoon wegbezuinigd aan personeel, beetje jammer vind ik dat.
Ik ben benieuwd of er ook daadwerkelijke veranderingen merkbaar zullen zijn aan de kant van / voor de consument.
Volgens mij is een groot deel van deze mensen van het vroegere EDS.
als je dit stukje leest : ''. In totaal verliezen zo'n 55.000 mensen hun baan bij de splitsing''

en je rekent ... laten we zeggen, ruwweg 60.000 € p/p per jaar, zit je toch al aan zo'n 3,3 miljard ''winst''.
dan is het totale kostenplaatje gewoon wegbezuinigd aan personeel, beetje jammer vind ik dat.
Ik ben benieuwd of er ook daadwerkelijke veranderingen merkbaar zullen zijn aan de kant van / voor de consument.
Dan gaan de investeerders daarin investeren want HP maakt flinke "winst"! De cijfers laten zien dat het supergezond gaat met HP.
Je mag hopen dat 55.000 medewerkers niet alleen wat kosten maar met z'n allen ook wat opleveren. Anders doen ze toch iets niet helemaal goed. Dus de opbrengsten van die 55.000 medewekers moet je weer van die 3.3 miljard aftrekken.
Aha, dus HP Inc kan men rustig laten uitdoven, al het goede en levensvatbare is overgeheveld naar een nieuw bedrijf. Klassieke truc natuurlijk.

En dat logo: benieuwd welke marketingstudio daar een bedrag met 4 nullen voor heeft gefactureerd. Prachtige rechthoek, dat wel!
4 nullen? Maak er daar maar minstens 5 van. Maar daar krijg je dan wel een eerste reclame campagne voor in de plaats.
4 nullen voor zo'n bedrijf? ik gok heel wat meer
Dat logo zagen we enige jaren geleden al bij de verkiezingscampagne van ene Meg Whitman die gouverneur wilde worden... Toeval? :)

[Reactie gewijzigd door DaBeetle op 22 juli 2024 17:03]

Ik vraag me toch af hoe nuttig dit zal blijken. 2,7 miljard voor een splitsing lijkt me een riskante zet.
Wel de perfecte gelegenheid om er 55k mensen uit te gooien. De aandeelhouders zagen dat het goed was.

Bovendien zal het Inc deel zachtjes kunnen sterven zonder invloed op de core te hebben.
Printrers "etc." is een stervende markt.
Niet sterven,
alleen neemt de economische waarde af en zal daardoor ook de omzet van het bedrijf kleiner worden.

In een markt waar de marges al klein zijn zal de strategie van de consumententak moeten veranderen. Grootste issue is daarbij niet de tabletmarkt, maar de gevolgen daarvan. Tegenwoordig heb je een compleet systeem op een USB-stick die het ook nog eens goed doen. De Intel z3735 is bijvoorbeeld een uitstekende processor, en de nieuwe versie is (vanzelfsprekend) nog beter.

Je omzet uit desktops halen heeft geen toekomst, het moet uit iets anders komen.
Als je in de consumer reeks kijkt, zijn we ook een tijd terug een punt benaderd dat als je toen een beetje meer geld investeerde in een toestel (pc/laptop) dat die na zoveel jaren toch nog krachtig genoeg is. Dat is een groot verschil met generaties er voor.
Ik zie het zelf aan mijn game pc, die begint stilletjesaan wel achterop te hinken maar de main buld gaat naar de 6 jaar leeftijd, onderweg wel eens een upgrade naar SSD en GTX680 gegaan (die laatste is nog een reden dat die achterop begint te hinken).
De degelijkheid en kracht van moderne apparatuur draagt ook zijn steentje bij die verminderde inkomsten bij de computergiganten.

HP speelt zelf al lang op services. Enkele jaren terug hebben ze ook EDS overgenomen, dit ging jammer genoeg ook gepaard met een verlies in werknemers (dus mogelijk voor het klanten bestand te doen). Hopelijk kijkt het bedrijf verder dan de neus van de aandelers, goed werkvolk is goud waard.
Anoniem: 382732 @rjberg2 november 2015 19:04
Er zit weinig overlap en synergie in beide bedrijven die nu zijn gecreëerd. Het vereist ook een totaal andere strategie en marktbenadering (het maakt nogal wat uit of je zakelijke dienstverlening verkoopt aan corporates, of inkjetprinters aan Mediamarkten e.d. terwijl je daarvoor ook nog eens de marketing richting consumenten moet doen).

In principe kan dit goed uitpakken (mits goed uitgevoerd natuurlijk).
Beetje jammer dat er niets vermeld wordt van het opnemen van Aruba Networks in dit nieuwe HPE.
En zet er gelijk ook even het nieuwe HPE logo bij :-)

[Reactie gewijzigd door witchdoc op 22 juli 2024 17:03]

Doet me denken aan het National Geographic logo.
Anoniem: 16328 @Jvann2 november 2015 16:10
Dit blokje stelt waarschijnlijk een (rack)server voor :).
Of gewoon als een dominosteen, en elke dominosteen stelt weer een persoon voor die uit het bedrijf valt na deze splitsing. ;)

Oke flauwe opmerking, maar zonder dollen aan de ene kant hou ik wel van die lekkere strakke logo's, maar aan de andere kant schreeuwt het niet echt hp. Het logo van HP is altijd al rond of rondachtig geweest en dan word het nu opeens vierkant. Gewoon ff een kwestie van wennen voor mij dus :) .

[Reactie gewijzigd door Jvann op 22 juli 2024 17:03]

HPE heeft wel een zeer creatief en complex logo.
Wat mij vooral verbaasd is dat ik het logo al enkele dagen in reclame campagnes zie op britse commerciële TV terwijl het bedrijf officieel nog niet eens gesplitst was ...
De splitsing is nu gewoon afgerond, maar al langere tijd ingezet. In Nederland zijn op februari twee nieuwe bedrijven ingeschreven:
• Hewlett Packard Enterprise B.V., KvK 62544306
• HP Nederland B.V., KvK 62544721.
Dat is het nou juist: creëer iets simpels dat toch zeer degelijk oogt. Geloof me, dat is lastiger dan de meeste mensen denken.
Ik heb nog een HP Deskjet van heel lang geleden ergens in de zolder.
HP was destijds een topmerk voor printers, maar helaas ingehaald door andere merken.
Ik hoop dat ze nu meer gaan focusssen op 3D-printen, want de gewone printermarkt is al oververzadigd.
HP was destijds een topmerk voor printers, maar helaas ingehaald door andere merken.
Door welk merk zijn ze ingehaald dan? Ik ben wel van mening dat er gewoon heel veel printers van verschillende merken op de merkt zijn die voor een gemiddelde consument allemaal vergelijkbare functies hebben. D
Sterker nog: HP en Canon werken samen met het fabriceren van printers en volgens mij zijn dat onder de consumenten juist de twee grote merken.
Vraag mij af waar de zakelijke notebooks onder gaan vallen, aangezien die lijn wat vervaagde met de zbook en de elitebook folio(zbook was eerder elitebook en de elitebook folio is meer een ultrabook achtig ding).

Was altijd wel erg gecharmeerd van elitebook/probook serie en was eigenlijk van plan als volgende workstation een zbook te nemen(als het geen surface book wordt).
Vraag mij af waar de zakelijke notebooks onder gaan vallen
HP Inc

Dus niet alleen consumentenproducten vallen onder HP Inc, maar in feite alle printers, multifunctionals, scanners, portable computers, thin clients, desktops & workstations
HP heeft veel van z'n klanten in de kou gezet - zeker door voortaan zo hard te zijn rond drivers e.a. - ik koop dus waar't kan wat anders. Ben daar spijkerhard in - en nee, ik keer nooit terug op genomen beslissingen HP staat op de zwarte lijst.
Anoniem: 343906 @mutley692 november 2015 22:17
Wanneer originele drivers etc belangrijk zijn voor je kan ik je wellicht attenderen op Fujitsu. Die hebben alle drivers online staan, ook van computers die ouder zijn dan bijvoorbeeld 10 jaar.
Ik ben benieuwd 10jaar geleden was de enterprise support van HP top , nu lijkt het gewoon nergens meer op.

Hopelijk wordt het weer beter met lokaal verankerde kennis ipv die oost-europees/indisch nog vis nog vlees support.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.