Microsoft trekt stekker uit Modern UI-versie Skype

Microsoft stopt met de Modern UI-versie van Skype. Gebruikers van die variant krijgen volgende maand een update naar de reguliere desktopversie. Het is volgens Microsoft niet logisch om twee verschillende Skype-applicaties voor Windows 10 te maken.

Microsoft stuurt de variant met Modern UI vanaf 7 juli met pensioen. Vanaf dan krijgen gebruikers de update die de desktopversie van Skype installeert. Microsoft richt Windows 10 meer op desktops en minder op de Modern UI met tegels en fullscreen apps. Enige uitzondering zijn de gebruikers van Windows RT, voor wie niets verandert. Desktopapplicaties draaien niet op Windows RT, waardoor dat niet mogelijk is.

De Modern UI-versie van Skype met live tile en fullscreen videobellen kwam in 2012 uit, tegelijk met Windows 8. Ondanks die release bleven de meeste mensen Skype gebruiken via de desktopvariant. Microsoft vermeldt niet of het de nieuwe variant gaat updaten via de Windows Store, maar het ligt wel voor de hand, omdat Microsoft ontwikkelaars wil aanzetten tot het publiceren van desktopapplicaties via zijn downloadwinkel. Skype is sinds enige jaren eigendom van Microsoft.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-06-2015 • 08:39

120 Linkedin

Submitter: Anoniem: 604167

Reacties (120)

120
119
100
1
0
8
Wijzig sortering
De ModernUI versie van Skype voelde aan als een Alpha release. Je kon niet eens inloggen met een Skype account, als je Windows user account een Microsoft account was.

Sterker nog, als je geen Skype aan je Microsoft/outlook.com hebt gekoppeld, komt de app direct in een oneindige loop van login error, zonder buttons of wat dan ook. Je kan alleen RETRY klikken.

Schande dat Microsoft überhaupt zulke slechte software heeft gepubliceerd.

De Mail app vind ik ook enorm slecht. Ziet er wel mooi uit (zoals alle ModernUI dingen) maar haast onbruikbaar. Je hebt maar emails van een beperkte periode en tijdens scrollen blijft dat zo, hij gaat niet meer ophalen. Je kan niet een e-mail schrijven en info uit een andere mail halen tegelijk. Daarvoor moet je naar de browser en tabbed browsing gebruiken. Te basic en te beperkt!
Je kon niet eens inloggen met een Skype account, als je Windows user account een Microsoft account was.
Of is dat juist waar Microsoft naartoe wilt? Iedereen aan een MS-account.
Tuurlijk, waarom denk je anders dat ze naar het "Windows as a service" model gaan, ze willen dat iedereen straks een MS account heeft, zodat ze die informatie kunnen verkopen aan adverteerders, dat doet Google toch ook. Die willen ook dat iedereen een Gmail account heeft en daar overal mee inlogt. Net als Apple met hun Apple ID en/of iTunes account.

Gebruikersinformatie is waar het grote geld zit.
[...] zodat ze die informatie kunnen verkopen aan adverteerders, dat doet Google toch ook. .[...]Gebruikersinformatie is waar het grote geld zit.
Natuurlijk kan er geld mee worden verdient, maar dat is een strategie die een bedrijf kiest of niet kiest. Vanochtend om 08:10 heb ik op elk outlook (hotmail.com/outlook.com/custom domein)-email adres een keurig mailtje ontvangen genaamd "Bijgewerkte gebruiksvoorwaarden en privacyverklaring", en daarin staat onder andere het volgende:
Privacy – We dragen privacy hoog in het vaandel en dat is niet veranderd. We blijven ons ertoe verbinden om uw gegevens te beschermen, om duidelijk te zijn over ons gebruik van uw gegevens en om u de controle te geven over uw gegevens. Zo maken we bijvoorbeeld geen gebruik van de inhoud van uw e-mails, chat, videogesprekken, documenten, foto's of voicemail om u gerichte advertenties te laten zien. En zoals u zult zien wanneer u de Microsoft-privacyverklaring leest, stellen we allerlei tools ter beschikking waarmee u zelf kunt beslissen welke gegevens we verzamelen. We hebben ook een nieuw privacydashboard opgezet waarmee u gemakkelijker keuzes kunt maken over ons gebruik van uw gegevens.
Dat is voor mij toch een troef die MS heeft t.o.v. Google en daar betaal ik graag echt geld voor.
Toen ik je reactie las, dacht ik "waarom is hij blij met een stukje privacy beschrijving". De manier waarop de privacyverklaring beschrijving is gegeven wordt niks uitgesloten. Verdraaide waarheden noem ik het maar.
Zo maken we bijvoorbeeld geen gebruik van de inhoud van uw e-mails, chat, videogesprekken, documenten, foto's of voicemail om u gerichte advertenties te laten zien.
Hier staat niet "Wij laten u geen gerichte advertenties zien".
En zoals u zult zien wanneer u de Microsoft-privacyverklaring leest, stellen we allerlei tools ter beschikking waarmee u zelf kunt beslissen welke gegevens we verzamelen.
Vermoedelijk wordt standaard alles gedeeld tot je met de 'allerlei tools' aan de slag gaat om zaken niet te delen.
Als je de voorwaarden verder leest staat er ook dat ze gerichte advertenties tonen, alleen zeker niet aan de hand van de inhoud van jou content. Maar bijvoorbeeld wel aan de hand van je zoekgedrag.
Anoniem: 500749
@aimbob13 juni 2015 00:12
lol...
maar neem het sowieso met een korreltje zout aangezien bedrijven zich altijd wel voorbehouden voorwaarden te mogen aanpassen
weliswaar mag je wanneer dit gebeurt stoppen vebruik te maken van de services maar dat word vaak vaag weggemoffeld of indirect toch gebruikt en mensen blijven in de praktijk toch wel plakken

@topic
daar naast big deal for all i care
windows 8+ komt er hier niet op omdat ik niet van de nieuwe interface en filosofie van microsoft houd
wanneer je naar Windows 10 kijkt is het voor mij al helemaal duidelijk dat behalve als ik echt moet, toch echt op Windows 7 blijf draaien

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 13 juni 2015 00:15]

Ik gebruik inmiddels bijna 2 jaar windows 8. Voorheen gebruikt ik windows 7. Ik ben een persoon die zeer slecht tegen interface veranderingen kan.

Maar toch vond ik de overstap van windows 7 naar 8 reuze meevallen. Sterker nog in mijn ogen ervaar ik vrijwel geen verschil in gebruik tussen 7 en 8.

Ik heb 1 ding echt moeten instellen omdat het verschrikkelijk was. De standaard full screen apps zoals Photo. Deze deed foto's standaard openen in full screen mode met hun shitty app. Maar dat was voor een paar van die apps de goede applicatie instellen en klaar.

Naast deze verandering komt de nieuwe interface enkel naar voren als ik het Start menu open. Maar ook hier is voor mij niks verander behalve de looks. Ik druk op Windows toetsen en druk de 1e letter in van de applicatie die ik wil starten. De lijst verschijnt met mogelijkheden en ik druk op enter.

Iets uit configuratiescherm nodig? Druk op windows toets, begin met de term te typen waarvan je iets moet configureren en je krijgt een lijst. Enter en je bent er.

Mogelijk zie ik iets over het hoofd. Maar door de interface veranderingen hoef je het niet te laten. Over technische verschillen weet ik weinig te vertellen.
Je kan het ook van de andere kant bekijken. Wanneer een groot bedrijf een nieuwe dienst aan gaat bieden naast zijn bestaande diensten en daarvoor is een account nodig. Dan is het hergebruik van een bestaand account al een drempel minder om de nieuwe dienst te gaan gebruiken. Er zijn genoeg mensen die het vervelend vinden om overal een nieuw account voor aan te maken.
Verschil met Google is dat je géén GMAIL account nodig hebt, een microsoft account kun je gewoon aanvragen met je eigen email adres. Vervolgens kun je hier gebruik van maken zonder je email bij Microsoft te moeten stallen iets dat Google niet accepteert. Dus nee, wel een groot verschil tussen hoe Microsoft het aanpakt en de rest van de wereld.
Ik dacht dat je met je non-google email adres wel een google account kon maken? Tenminste ik weet het zeker, want ik gebruik mijn HOTMAIL adres ook gewoon voor google play services!
Op dat moment scant Google je mail niet, maar gebruikt het netjes alle andere data die ze kunnen gebruiken. Overal waar jouw Hotmail account binnen het Google Universum opduikt wordt netjes aan je profieltje gehangen hoor. Ben maar niet bang.
Krijg je alsnog een Skype-naam en kan je daarmee ook dus inloggen, anders kunnen mensen je niet vinden. Het slaat dus nergens op om een MS-account te gebruiken behalve als je ook wilt chatten met Facebook en je oude MSN contacten. Die laatste zou nog handig kunnen zijn voor contacten waarvan je niks anders hebt(Skype, email etc...) en diegene ook Skype via een MS-account heeft.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 12 juni 2015 10:52]

Er is nog steeds een verkapte versie ;) Messenger Reviver
https://messengergeek.wor...messenger-and-beat-skype/
Periode van mails dat eordt opgehaald kan je instellen in de mail app btw. De app voldoet idd voor buis tuin en keuken gebruikers wel, maar voor de wat meer veeleisendere gebruikers niet. Als app voor win 10 mobile is die overigens wel erg fijn (al is de win 10 app sowieso al fijner).
Voor mijn 65+ ouders voldeed het niet.. alleen maar klagen en uiteindelijk terug naar de browser. Ik heb het zelf het langst volgehouden.

Ik weet dat je de periode kan instellen, dan gaat hij alles downloaden. Erg onhandig (maximale is volgens mij "1 maand" of "alles") ipv gewoon net als bijvoorbeeld de Gmail app gewoon meer mail automatisch ophalen wanneer dat nodig is. De methode van MS is niet meer van deze tijd.

Ik vind dat MS sowieso erg slecht is in het bouwen van "apps". Zowel hun ModernUI apps konden echt veel beter (ik ben juist een fan van ModernUI).
Maar hun Android apps zoals Skype en Outlook mail zijn pas echt beroerd. Skype gebruik ik heel veel voor werk, het is afgelopen jaar iets beter geworden maar nog steeds gaar.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 12 juni 2015 09:48]

Ik heb voor mijn ouders onder Windows 8.1 gewoon het oude Windows Live Mail programma geïnstalleerd. Werkt prima, en is bekend voor hen, is qua interface bijna identiek aan het aloude Outlook Express. Is misschien niet meer helemaal van deze tijd, maar voor hen werkt het prima!
De klanten die vaak nog XP draaiden met Outlook Express, heb ik inderdaad ook gewoon op Windows Live Mail overgezet onder Windows 8. Even wennen aan kleine dingetjes, maar verder inderdaad vrijwel dezelfde bediening.
[...] Ik weet dat je de periode kan instellen, dan gaat hij alles downloaden. Erg onhandig (maximale is volgens mij "1 maand" of "alles") ipv gewoon net als bijvoorbeeld de Gmail app gewoon meer mail automatisch ophalen wanneer dat nodig is. De methode van MS is niet meer van deze tijd. [...]
Een voordeel van de methode van MS is dat je niet continue ook online moet zijn om oude mails te kunnen doorzoeken. Dit gaat daarnaast ook echt stukken sneller als het gewoon lokaal op de SSD staat.
[...]Ik vind dat MS sowieso erg slecht is in het bouwen van "apps". Zowel hun ModernUI apps konden echt veel beter (ik ben juist een fan van ModernUI).[...]
Gelukkig is de nieuwe mail een stuk beter geworden :) Maar inderdaad nog steeds niet en een mail lezen en er een typen tegelijkertijd. Niet dat de meeste mensen dat nodig hebben in privetijd, maar ok.

De Skype app heb ik ook nooit echt begrepen. De desktop client (en met name de linux client) is echt vele malen beter IMO.
Ja, Dat Skype-venster irriteerd mij mateloos. Met name niet de mogelijkheid hebben om het venster in formaat aan te passen is zwaar irritant. Bagger software :(
De Mail app vind ik ook enorm slecht. Ziet er wel mooi uit (zoals alle ModernUI dingen) maar haast onbruikbaar. Je hebt maar emails van een beperkte periode en tijdens scrollen blijft dat zo, hij gaat niet meer ophalen. Je kan niet een e-mail schrijven en info uit een andere mail halen tegelijk. Daarvoor moet je naar de browser en tabbed browsing gebruiken. Te basic en te beperkt!
Je kan via de instellingen van de app wel aangeven dat hij alles of een langere periode terug synchroniseert.

Je kan ook splitscreen de app openen om een e-mail te lezen en schrijven tegelijkertijd. Vindt het op een kleine scherm niet zo prettig, maar het is wel mogelijk.
De Mail app vind ik ook enorm slecht. Ziet er wel mooi uit (zoals alle ModernUI dingen) maar haast onbruikbaar. Je hebt maar emails van een beperkte periode en tijdens scrollen blijft dat zo, hij gaat niet meer ophalen. Je kan niet een e-mail schrijven en info uit een andere mail halen tegelijk. Daarvoor moet je naar de browser en tabbed browsing gebruiken. Te basic en te beperkt!
Heb je al eens naar de instellingen van de Mail app gekeken? Hier kan je gewoon aangeven dat deze app alle emails download. Oftewel, het is niet waar wat je aangeeft.

Je komt bij de instellingen van de Mail app via de Charms bar (WIN+C). Dan moet je naar de instellingen van de betreffende mailaccount gaan en hier kan je de gewenste downloadperiode instellen.

Succes er mee!
Je laat de Mail app nu beperkter klinken dan dat het daadwerkelijk is. Onder Instellingen > Accounts kun je aangeven of de e-mailberichten van de afgelopen 3 of 7 dagen, 2 weken, 1 maand of alles automatisch zichtbaar zijn. En daarbij wanneer je zoekt, en je downloadt automatisch tot 2 weken geleden, dan kijkt de Mail app ook op de mailserver voor naar e-mails die ouder zijn dan 2 weken om ze vervolgens aan je te serveren in je zoekresultaten. Twee e-mails naast elkaar openen is zeker wel mogelijk binnen de Mail app. Klik met rechts op de mail die je wilt openen in een nieuw venster en klik op "Open Window" rechts onderin (Of CTRL+ O).
Via instellingen van app, kan je de periode dagen weken, maanden enzo. instellen.
Link:
http://windows.microsoft....ndows-8/changing-settings

[Reactie gewijzigd door m.z op 13 juni 2015 19:30]

Tenminste ondersteunt de mail app eindelijk weer gmail. ..
Ik vind dit wel een faal. Sorry.

Windows 10 komt uit met "modern" universal apps. Wat doet de Skype afdeling? Terug naar standaard Windows desktop applicatie met als smoes dat de meeste mensen de desktop versie gebruiken. Ja, logisch op Windows 7 en 8, maar minder logisch op Windows 10.

Zorg er dan gewoon voor dat de universal app goed werkt. Zowel full screen als op de desktop.

Uit de 2e screenshot zie je echter dat het een ouderwetse menubalk heeft en dus geen modern / universal app is.

Eigenlijk zegt Skype hier: 1 app maken voor alle devices werkt onhandig. Dus houden we beide versies voortaan toch maar weer apart.

Ik ben erg benieuwd hoe dit zich verder ontwikkelt. Op zich kunnen universal apps wel slagen, maar dan moet je die apps ook goed bouwen. En dat vind ik tot nu toe het probleem met Windows 8 en ook 10. De apps zijn er niet. En de apps die er zijn, werken niet lekker.

Hopelijk verandert dit met Windows 10, voordat Windows zelf steeds minder relevant wordt. Er komt een moment dat een Apple of Google ineens met een laptop / desktop OS aan komt zetten dat alle apps out of the box draait. En dan heb je al gauw een werkbaar systeem waar ontzettend veel software voor beschikbaar is.

Bij Chrome OS zijn ze al bijna zo ver:

http://lifehacker.com/chr...-sync-with-and-1595975542

http://www.zdnet.com/arti...available-for-chromebook/

Voor een huis tuin en keuken gebruiker begint dat platform steeds interessanter te worden. En met steeds meer online diensten zo naderhand ook voor de power users (je kan tegenwoordig zelfs online programmeren in de cloud :D ).

[Reactie gewijzigd door Lethalis op 12 juni 2015 09:36]

Nee je begrijpt het niet, ze hebben nu 3 apps. skype (metro), skype translator (metro) en skype desktop. Dat wordt een grote app die universal is. Ze stoppen de huidige metro versie. Volgens mij komt er gewoon een (grote) update van skype desktop die naar universal gaat en dus in zowel de metro (met fullscreen of split screen) als de desktop (windowed) kan draaien op de pc, xbox en phone.

ik begrijp je zin "Eigenlijk zegt Skype hier: 1 app maken voor alle devices werkt onhandig. Dus houden we beide versies voortaan toch maar weer apart." niet, want de titel van het bericht is juist dat ze na de translator app ook de huidige metro app stoppen.
https://twitter.com/simon_kiteless/status/601369844865347585

wat je zegt over apple of google met een desktop gaat komen met een os wat alle apps out of the box draait, dat is dus microsoft met windows 10: http://www.theverge.com/2...-android-ios-apps-bridges

en wat je zegt over chrome os, dat gaat alleen over hun eigen android applicaties, en niet ios, win32 etc.
Universal apps zijn doodgeboren omdat er weinig of geen toepassingen te bedenken zijn die er baat bij zouden hebben. Een universal app op de desktop is op zich niet beter dan dezelfde software als gewone desktoptoepassing, en weinig developers zullen compatibiliteit met Windows 7 opgeven enkel om toegang te krijgen tot een handvol Windows Phone-gebruikers.

En voor de gewone gebruiker is beschikbaarheid van software waar men om geeft veel belangrijker, maw. Android/iOS-apps en geen Windows-apps.

Android en iOS staan volgens mij op de rand van een grote doorbraak. Er zijn nog enkele technische issues (multitasking, copy/paste) die in de weg staan, en ChromeOS/OSX zijn nog niet volledig compatibel met Android en iOS. Eens dit in orde komt, riskeert Windows voor de consument van de kaart geveegd worden en enkel in bedrijven blijven bestaan om specialistische software te draaien.

[Reactie gewijzigd door Enai op 12 juni 2015 15:30]

Dus Android en iOs staan op de rand van een grote doorbraak, maar ChromeOS en OSX zijn nog niet compatible? Windows 10 wel volgens de presentatie die ik gezien heb. Verder is het zo dat universal apps voor zowel touch als keyboard+mouse goed werken en dus ook op de goedkope windows tablets prima draaien (al dan niet in split screen etc.) en deze apps staan dus in de store en zijn daardoor makkelijker vindbaar. Maar goed we gaan het zien. Ik ken bijvoorbeeld niemand met ChromeOS. Ik zag laatst wel iemand met een android laptop, waarbij je vanuit Word niet direct op een usb stick kan opslaan bijvoorbeeld. We gaan wel zien wat de toekomst brengt.
Anoniem: 614
@Enai12 juni 2015 16:31
Universal apps zijn er trouwens al. In basis. Net als je die hebt voor Android en iOS tussen phone en tablets. Met Windows 10 apps gaat het alleen nog een paar stappen verder En je denkt net alsof er nog geen honderd duizenden Windows (phone) apps zijn. Zo zwart/wit is het niet. En dan vergeet je de vele applicaties. Met voor consumenten de nodige 'must have' applicaties.
Ik geloof eerder op een ontwikkeling precies de andere kant op.
Mede gezien de nog altijd magere 10% van OSX. Laat staan het kleine Linux/ChromeOS aandeel. De basis er nog niet eens.

2016 wordt trouwens het jaar van Linux /s...ehhh van Windows 10. Dat geloof ik niet eens. Dat weet ik zeker :)

Edit: Wat je denkt lijkt op wat Microsoft dacht met Windows 8. En we weten hoe dat gelopen is. Met Windows 10 kunnen apps ook windowed draaien. Net als applicaties. En daardoor denk ik dat met Windows 10 apps wel een success gaan worden op desktops en laptops.
.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 12 juni 2015 17:22]

Het kunnen draaien van een applicatie vanaf meerdere devices is toch een behoorlijk vette worst voor ontwikkelaar en gebruiker. Genoeg reden voor de stimulering van universal apps.

Dat dergelijke apps niet met een enkele interface uit de voeten zullen kunnen, daarin ga ik met je mee. De complexiteit van de applicatie zal dus wat toenemen om de interface zich te kunnen laten aanpassen aan het device waarop ze draait. Voor een smartphone is dan de sanctie dat een universal app meer geheugen kost dan een device specifieke app. Er zal inderdaad ook altijd een groep desktop applicaties zijn die nooit mobiel gebruikt worden, maar waarbij een beperkte functieset voor de consumptie van gegevens van die applicatie wel mobiel wordt aangeboden.
"volgens mij" :)

Een desktop app naar universal ombouwen komt neer op een complete UI rewrite. Van Metro naar universal is nog makkelijker (heb je immers de XAML al).

Daarom vind ik het dus best gek.

Android heeft ontzettend veel apps vergeleken met Windows op dit moment en iOS heeft duidelijk de meeste apps. Windows loopt dus ver achter. Dat Windows 10 het eenvoudiger maakt om apps te porten is ook interessant, ik ben benieuwd hoeveel developers dat gaan doen.

Microsoft zit een beetje met de kip-ei problematiek. Ze hebben te weinig apps, waardoor het platform niet populair is. En developers maken er geen apps voor, omdat het niet populair is :) Dus hoopt Microsoft door het eenvoudig te maken ze toch te lokken.
Alleen is er meer dan apps. Namelijk applicaties.
Resultaat: Windows heeft verreweg de meeste apps+applicaties :+

En die je met Windows 10 om kan zetten tot (Store) apps.

Wat je verder vergeet te zien is dat je desktop apps kan schalen zodat het super als touch app fungeert. Inderdaad, zoals de huidige Skype desktop applicatie ;)

Waarom dan moeilijk doen met meer versies.
Een app is een applicatie, zij het met een afgekort naampje.
Anoniem: 614
@n8n12 juni 2015 17:00
En iedere compiler is gelijk. Ieder package is gelijk /s
Volgens mij snap je best wel wat Tweaker1234 bedoelt.
Een desktop app naar universal ombouwen komt neer op een complete UI rewrite.
Dat klinkt heel dramatisch, maar laten we wel zijn, de UI van Skype is ontzettend simpel. Een contacts lijst, en een video window.
En alsnog lukt het niet om een goed werkende Metro app te maken? ;)

Veel dingen lijken simpel, maar er komt vaak veel meer bij kijken. Neem bijvoorbeeld het model van WPF voor animaties, dat time based is in plaats van frame based. Bepaalde animaties vloeiend krijgen bijvoorbeeld - lijkt simpel - maar ik kan uit ervaring vertellen dat het erg tegen kan vallen.

Je komt er wel, maar het is niet zo 1-2-3 opgelost.

Even voor de gein een linkje van iemand die ermee bezig is geweest:

http://www.codeproject.co...ating-multiple-properties

Jij denkt dan waarschijnlijk "och het is maar een animatie, dat hebben we toch al 500 keer gedaan, zou zo gepiept moeten zijn" :P En misschien zegt het meer over WPF dan over jou, maar wanneer je iets moet programmeren met een bepaalde API zul je ook met de beperkingen ervan moeten dealen.
Ik zie nergens staan dat er een Universal app voor Skype komt. Dat is volgens mij jouw wens en interpretatie?
Is inderdaad nergens beloofd, maar lijkt me wel logisch dat (op termijn) Skype een Universal app zal worden, maar nu nog niet aangezien Windows 10 nog amper marktaandeel heeft.
Dat wordt een grote app die universal is.
Nou, niet direct...
Dat zei ik ook niet ;) maar ik verwacht het voor het eind van het jaar als windows 10 er ook is voor de telefoons. In eerste instantie migreren ze iedereen naar de desktop applicatie.
Zo denk ik er inderdaad ook over.

Ik denk dat Skype inziet dat het een fout gemaakt heeft met het maken van een applicatie voor de Modern UI in Windows 8 (ik denk dat ze deze opdracht opgelegd gekregen hebben vanuit MS).

En in het artikel lees ik tussen de regels door dat ze een "nieuwe" universal app gaan maken welke een door ontwikkeling is van de bestaande desktop applicatie en waarin Skype translate opgenomen gaat worden (de Modern UI app is dan overbodig).
Desktop programma's kunnen voor W10 heel gemakkelijk omgezet worden naar WUA. Ik verwacht hier gewoon een versie die via de store aangeboden gaat worden voor desktop, mobile, hololens en zelfs bruikbaar wordt op de raspberry Pie.
Dat heb je niet goed begrepen. Dat een applicatie in de store gepubliceerd kan worden, maakt het nog geen WUA.
Afhankelijk van de gebruikte (UI) technieken blijft het omzetten een grote of een grotere klus.
Er werden op build 4 bridges aangekondigd om Universal Windows Apps te maken.
1) Om je website om te zetten.
2) Om Win32 en .Net om te zetten.
3) Om Android apps om te zetten.
4) Om iOs apps om te zetten.

In dit geval gaat het om nummer 2 en dat project heet Project Centennial.
Project Centennial heeft twee mogelijkheden:
A ) Zet je Win32 en .Net code in een container, waardoor je het in store kan aanbieden.
B ) Zet je Win32 en .Net code om naar een UWA. Je kan dan meteen gebruik maken van Api zoals Cortana, peninvoer etc

In de aankondiging werd onder andere verteld dat Adobe een echte UWA van Photoshop aan het maken is. Het lijkt mij trouwens niet mogelijk het grote PhotoShop op een klein apparaat te draaien met weinig ruimte en een kleine processor maar dat is een andere discussie.

[Reactie gewijzigd door Six9 op 12 juni 2015 13:33]

Volgens mij heb je dat toch echt verkeerd begrepen hoor. Ik heb deze //Build sessie destijds bekeken, en er wordt niks omgezet. Je krijgt een full trust applicatie zoals altijd, en daarnaast een app container.

Pas als je al je code verplaatst hebt naar de app container, ben je een UWA die op alle ondersteunde platforms kan draaien. Ik heb niks gehoord (in ieder geval in die sessie) dat dat geheel of gedeeltelijk automatisch zou gaan. Er wordt alleen een migratiepad geboden.
Desktop applicaties ook in Windows Store?

Ik zit daar niet op te wachten. Ik meld mij aan met een lokaal account, niet met een MS-account. Dus ik gebruik die hele store niet, ook al probeerde MS mij te forceren bij de update van W8 naar W8.1. Ik log mij alleen ergens in als ik daar (tijdelijk) iets wil doen, daarna log ik uit. Er wordt al meer dan genoeg gevolgd (tracking).
Heb je dan ook geen smartphone, geen facebook, geen email account, geen tablet waar je inlogt?

Ik zie alleen maar voordelen. Al je software op 1 plaats, geen installatie downloads of dvd, geen gezoek en getyp van je productcodes. Bij het kopen van een nieuwe pc hoef je alleen in te loggen en al je programma's die je wil hebben worden automatisch geïnstalleerd. Veel veiliger en makkelijker.
Ik denk dat dit vooral is omdat het Skype team toch van voor af aan moet beginnen met de Windows App van Skype. Ze hebben nu een app voor Windows en Windows Phone, en dat is geen universal app. Ik denk dat ze later wel weer aankondigen dat er nu een Windows App versie van Skype is - die Microsoft trouwens ook al enkele keren heeft laten zien, maar nog niet heeft uitgebracht.
Dus als ik het goed begrijp, stoppen ze met het voorinstalleren van Skype op je metro bureaublad? Ik vind de desktopversie veel fijner. Dat is een van de 1e dingen die ik doe.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 12 juni 2015 08:44]

De desktop versie is een van de irritantste applicaties ooit. vooral als je het wilt afsluiten, dan kan je geen exit doen, en als je de X gebruikt dan minimaliseert het naar de taskbar en als je het vanaf de taalbalk wilt afsluiten door echt 1 stap naar boven en op afsluiten te drukken, dan doet het alsof die heel hard bezig is en na een seconden of 30 krijg je een melding van wilt je skype echt afsluiten.

als ik bij cliënten moet werken die skype op hun computer hebben dan irriteer ik me automatisch aan het feit dat het daarop staat.
Dan raak je snel geïrriteerd vriend ;) 30 seconden..? Tijd voor een nieuwe PC denk ik. En afsluiten? Right-click op je Skype ikoon & Quit. 1 keer "are you sure" check "dont show this message again" en Bob's je oom. Zo lastig is het niet... En er bestaan veel meer applicaties die X als minimize hanteren. Beetje onlogisch, ok, maar vrij normaal.

Waar ik me toch het meest aan erger is dat je niet per gesprek de history kan deleten (of juist bewaren). Dat mogen ze echt eens aanpakken... in MSN messenger (10+ jaar geleden...) kon dat al lang... in ICQ (je weet wel, uit de jaren '90...) ook... Maar in Skyps is het alles of niets. Echt dom.
En er bestaan veel meer applicaties die X als minimize hanteren. Beetje onlogisch, ok, maar vrij normaal.
Inderdaad. Soms kan het wel handig zijn. Zoals bij Malwarebytes. Als je aan het scannen bent kan je gerust op het kruisje klikken. Dan staat hij niet in je taakbalk, maar nog wel bij je pictogrammen rechts onder. Heel makkelijk om te openen. Nou is dit niet een heel goed voorbeeld, maar alsnog. Steam en Origin doen precies hetzelfde als Malwarebytes. Ziet er wat 'schoner' uit als het niet meer in je taakbalk staat, maar wel actief is.
Bij Jdownloader en uTorrent is dat ook zo en steeds optioneel. Sommige applicaties wil je niet per ongeluk afsluiten :)
Ja inderdaad. Soms kan het zijn voordelen hebben :).
Ja, ik vind het ook zeer irritant dat je 'hide conversation' moet doen om bepaalde events weg te krijgen, zeer onlogisch IMHO..

En ben met je eens, MSN-Messenger was vele malen beter dan Skype, nooit begrepen waarom ze niet de missende functionaliteiten overgenomen hebben, het waren er namelijk maar enkele...
Ik ben het met je eens dat het irritant is als je op het kruisje drukt, dat hij dan niet afgesloten is. Ik ben het niet met je eens dat het zo lang duurt. Het kost amper moeite. Rechtermuisklik op icoon van Skype in je taakbalk > Skype afsluiten > 5 seconden wachten maximaal (met SSD), en klaar is Kees.

En dan leg ik het nog uitgebreid uit waardoor het heel veel moeite lijkt te kosten ;).

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 12 juni 2015 09:18]

Rechtermuisklik op een tablet kan lastig zijn hoor, vooral in desktop modus. En helemaal als hij niet meer in de taakbalk staat maar alleen nog maar in de notification bar.
uhh, gewoon 'quit' en de applicatie stopt ermee, en het vragen kun je gewoon uitzetten door het vinkje 'do not ask me again...' aan te vinken....
ze halen hem er helemaal uit zodat je alleen nog de desktop versie hebt en niet ook nog eentje in die microsoft winkel/ 2 downloads op de website.
Veel beter :). Altijd al de desktop variant gebruikt.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 12 juni 2015 08:48]

Das jammer ik gebruik altijd de Modern UI versie die vind ik eigenlijk makkelijker.
Aangezien ik een surface rt en een laptop gebruik
Jammer inderdaad.. Mijn voorkeur heeft ook de Modern UI versie.
Veel intuïtiever met touchscreen
Mee eens. Op mijn surface 3 is de metro versie veel makkelijker in het gebruik.
Voor op een Surface RT wel ja (IMO). Het is ook de enige die voor de Surface verkrijgbaar is. Maar voor de laptop ben ik voor de desktop variant :).
Maar richting Windows 10 zal Microsoft de desktopversie wel aanpassen en 'samenvoegen' met de MUI versie wat het design betreft.
Dan ben ik benieuwd hoe het er wèl uit komt te zien. Op m'n RT is het prima werken en zou ik zelf niet zo snel de huidige desktop variant willen gebruiken, met m'n vingers. Ik ga d'r stiekem vanuit dat de desktop versie dan nog wel wat aanpassingen zal gaan krijgen.

Edit:
@ de meeste hieronder:
Er zullen nog wel Windows 10 Touch apparaten uitkomen straks ;) En er zullen nog Win8.1 Touch apparaten blijven bestaan die gewoon de x86 variant draaien. Dus daarvoor lijkt een aangepaste desktop variant wel zo handig.

[Reactie gewijzigd door Shaggy_NL op 12 juni 2015 09:02]

Er staat dat er voor RT niks veranderd ;)
Niets veranderen kan je dan wel letterlijk nemen. Met andere woorden, je krijgt ook geen verdere updates en het zal een langzame dood kennen samen met Windows RT.
RIP.
Vergeet niet dat je in Win10 universal apps hebt.

Met andere woorden: De Win10 app zal zich waarschijnlijk gedragen als een desktop app op de desktop, maar als een tablet app op een tablet. Het zou me raar lijken iig als dat niet zo is, aangezien Microsoft dat met alle apps momenteel doet.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 12 juni 2015 08:47]

Hij krijgt geen Windows 10. Apparaten met Windows RT krijgen geen Windows 10, maar er is wel een update met gedeeltelijke Windows 10 functionaliteit beloofd.
Enige uitzondering zijn de gebruikers van Windows RT, voor wie niets verandert. Desktopapplicaties draaien niet op Windows RT, waardoor dat niet mogelijk is.

Staat te lezen in het artikel ;)

Ik gebruik al sinds het begin de desktop versie. Niets zo handig dan dat :)
Enige uitzondering zijn de gebruikers van Windows RT, voor wie niets verandert. Desktopapplicaties draaien niet op Windows RT, waardoor dat niet mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 12 juni 2015 08:45]

Het artikel stelt dat voor windows RT er geen veranderingen komen. Dus dan ga ik ervan uit dat windows RT gewoon de fullscreen versie gebruikt. Er word ook namelijk gezegd dat desktop applicaties niet mogelijk zijn op windows RT wat mijn vermoeden alleen maar bevestigd.
Mja ze zullen gewoon wat dingen overnemen uit de modern-versie zodat deze ook flexibele groottes kent en makkelijker is voor touch. Maar omdat de meeste mensen deze toch al gebruikten, is het niet raar dat ze dit zo doen. Ook qua performance was deze beter.
Ik vind het overigens wel opvallend dat ze de modern-versie niet behouden, want op Windows Phone en de Xbox One blijft die dan toch nog wel nodig?
Gewoon, zoals elk normále programma onder Windows. Modern UI "apps" zijn zonder uitzondering allemaal onbruikbare rotzooi.
Uit het artikel:
Enige uitzondering zijn de gebruikers van Windows RT, voor wie niets verandert. Desktopapplicaties draaien niet op Windows RT, waardoor dat niet mogelijk is.
Kan dat hele modern UI wellicht uitgezet worden straks in 10? Ik baal zo ontzettend als ik IE wil openen en de Modern app wordt geopend. Zelfde Win Update, zoek de normale WU maar eens op in Win 8.

Ik hoop werkelijk dat het uit kan.
In Windows 10 komt de moderne IE niet meer terug. Daar wordt Edge de standaard browser voor desktop en Touch.

De desktop IE gaat in W10 verstopt worden, je kan alleen benaderen door een link in Edge ( of via zoek functie) mocht je hem nodig hebben.

In jou geval moet je naar het instellingmenu standaard programma's ( ik weet uit mijn hoofd niet hoe je er komt, rechtermuisknop op startknop of configuratiescherm?) daar kan je voor alle programma's instellen welke versie er geopend word uit bv een ander programma. Hier kan je alle morderne apps uitzetten.
Thanks voor de info handig.
Kan dat hele modern UI wellicht uitgezet worden straks in 10? Ik baal zo ontzettend als ik IE wil openen en de Modern app wordt geopend. Zelfde Win Update, zoek de normale WU maar eens op in Win 8.

Ik hoop werkelijk dat het uit kan.
De normale WU is in Windows 8 toch gewoon makkelijk te bereiken zoals die op Windows 7? Exact hetzelfde. In Windows 10 is die echter verwijderd en vervangen door de Settings-versie, die trouwens ook sterk verbeterd is.
Het wordt gewoon een universal app op windows 10. Nu heb je de skype voor "metro/new ui", de vertroude desktop en de translator preview (die er ook uit gaat)
Straks dus nog maar een applicatie, dat is wel zo prettig. Overigens dan ook dezelfde applicatie voor xbox en phone.
Jup alleen zetten ze de desktop versie om tot een universal app en niet de modern ui versie :)
Maar waarom moet die Metro-versie er dan binnen een maand uit? Ik vond het ideaal om Skype op te pakken en een klein stukje scherm te geven. Schaalde altijd perfect en ging ontzettend makkelijk.
Ik vind Skype op desktop weer een gedrocht. Laden duurt lang, standaardopties als automatisch opstarten zijn verborgen achter een inlog en hij synct niet zo snel met mijn telefoon als de app doet.

Ik heb lang automatisch de desktopversie geïnstalleerd, maar voor de incidentele gebruiker is de Metro-app volgens mij veel makkelijker.
universal app kan dus full screen als modern ui en dus zoals je al aangeeft in split screen mode, maar kan ook windowed als je de tablet mode uitzet in windows 10 en dan heb je dus het effect van de huidige desktop.
"Gebruikers van die variant krijgen volgende maand een update naar de reguliere desktopversie."
Is de reguliere versie al universal dan?
Want ik lees dit alsof er een onverklaarbaar gat tussen het einde van Metro-apps en de lancering van W10 zit. Ik denk dat ik ongeveer 2 weken geleden voor het laatst de desktopversie heb gezien en die was toen in ieder geval nog niet universal.
Het gaat om Windows 10 en niet direct om Windows 8(.1)
De desktop versie heeft inderdaad wat liefde nodig - maar dat gaat het nu ook krijgen zo te zien :)
Nou, dat is nog niet duidelijk:
Microsoft officials are not willing to elaborate on whether some/all of the coming Skype apps/experiences will be Universal Windows apps
Bron: http://www.zdnet.com/arti...ion-of-skype-for-windows/

Ik denk dat het nu nog echt om een x86 desktop app gaat. Aan de ene kant onbegrijpelijk vanuit deployment en security bekeken, aan de kant, misschien spelen er een paar problemen (bijv. met de translator functie) dat dit de beste keuze is.
De universal apps (ze heten volgens Don Box nu Windows apps :X ) komen wel:
You may be thinking: what about Skype built into Messaging, Phone and Skype video coming to Windows 10? Don’t worry we will begin rolling out the apps to get your feedback later this year. This way if you want to quickly make a call or send a message you can use task based apps and for those of you power users who like the advantages of the all in one app, you can pick what’s right for you.
Well DUH....Het is volgens Microsoft niet logisch om twee verschillende Skype-applicaties voor Windiws 10 te maken.

Als ze dat nou ook voor de rest van de interface nou eens gaan snappen.

* SpoekGTi mompelt iets met nog steeds geharrewar met configuratiescherm en het M-UI configuratiescherm met accounts bijvoorbeeld.
Windows 10 combineert ook de configuratieschermen :)
Enige uitzondering zijn de gebruikers van Windows RT, voor wie niets verandert. Desktopapplicaties draaien niet op Windows RT, waardoor dat niet mogelijk is.
Vreemd. Mijn oude RT tablet heeft gewoon een Desktop modus en draait ook Desktop apps. Het is weliswaar een andere architectuur, dus de developer moet de boel opnieuw compileren, maar dat mag voor Microsoft geen zelf probleem zijn. Als je een Modern app voor RT kan compileren kan je ook een Desktop app voor RT compileren.
Je RT heeft wel een bureaublad, maar hij draait geen Win32 applicaties.
Dat is precies wat ik zeg.
Logische keuze eigenlijk, de Modern UI versie was ook onhandiger en beperkter dan de desktop variant.
Met als bedoeling om het voor touch apparaten (die niet veel consumenten kopen) makkelijker te maken.
Ik moet ook zeggen dat de Modern-UI versie ook altijd heeft aangevoeld als "niet af". Het eerste dat we altijd doen is de desktop versie installeren. Zeker omdat de Modern-UI versie gewoon niet goed/volledig werkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee