Windows RT 8.1 krijgt Start-menu in september

De update voor Windows RT 8.1 die Microsoft in september uitbrengt, bevat een startmenu en een nieuw lockscreen. Dat heeft Microsoft bevestigd. Tot nu toe hebben gebruikers van Windows RT alleen een startscherm tot hun beschikking.

Microsoft bevestigt het startmenu in de gewijzigd faq van Windows 10 op de eigen site, merkt onder meer WMPU op. Ondanks de komst van een startmenu zal het geen update zijn met Windows 10. Zoals Microsoft eerder al zei, gaat het om Windows RT 8.1 Update 3.

De update komt in september en brengt ook wijzigingen met zich mee aan het lockscreen, zo zegt Microsoft in de faq. Wat die wijzigingen zijn, is onbekend. Windows RT is de variant van Windows 8 en 8.1 voor ARM-processors. De versie draait op diverse tablets, waarvan de Microsoft Surface 2 en Nokia Lumia 2520 de bekendste zijn. Het is onbekend hoeveel gebruikers Windows RT heeft.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-08-2015 • 10:08

91 Linkedin

Submitter: Loller1

Reacties (91)

91
84
47
0
0
0
Wijzig sortering
Microsoft doet nu dus grotendeels hetzelfde met Windows RT als wat ze destijds met Windows Phone 7.8 deden: minimale window dressing zodat het net lijkt alsof een apparaat de nieuwe generatie OS draait, terwijl het eigenlijk niet zo is.
Op zich toch goed dat ze RT dan nog beperkt ondersteunen. Jammer inderdaad dat je geen update naar Windows 10 kan krijgen..
Vind het eigenlijk best ernstig als je bedenkt dat de Surface 2 nog tot begin dit jaar verkocht werd. Het bedrijf ligt al slecht in de smartphone- en tabletmarkt, voor de tweede keer in korte tijd zo'n stunt uithalen helpt natuurlijk niet om klanten te winnen.
Hey, er blijven updates komen tot 2017, er is nog altijd kans dat er een Update 4, 5, etc. volgt in de nabije toekomst.
Het zal allemaal wel. Een volwaardige Windows 10 upgrade zal het echter nooit worden.
Maar het platform blijft wel ondersteund worden. Security patches blijven komen gedurende de verwachte levensduur van het product. Bij Android was er een ernstige bug nodig om fabrikanten ertoe te bewegen om toestellen van degelijke ondersteuning te voorzien.

Dat ze geen 10 RT maken is spijtig, maar als de toestellen te weinig verkocht worden omdat men sneller voor een goedkopere x86 tablet kiest is spijtig voor de weinige gebruikers die ooit bij een upgrade teleurgesteld zullen zijn, maar je kan niet in een niché markt blijven investeren.
Het is een nichemarkt die Microsoft helemaal zelf gecreëerd en minstens t/m januari 2015 in stand gehouden heeft. De originele Surface RT liep voor geen meter en er was geen indicatie dat een versie 2, met geüpgraded hardware maar verder in exact dezelfde vorm, daar verandering in zou brengen. Dus tja.
Het is een hardware kwestie en dat wist je bij aankoop.
Eerst een eenvoudige uitvoering kopen en dan denken dat je van microsoft ineens een krachtige tablet krijgt met windows 10 :?
Volgens mij wist helemaal niemand dat bij aankoop, en dat was ook precies de insteek van Microsoft.
Waar heb je het over BobJung? Er was helemaal niks bekend over hoe Windows RT zich zou ontwikkelen en Microsoft heeft het ook weer tot het allerlaatste moment lekker vaag gehouden.
Wat je wist was dat het een RT platform met eigen store zou worden en je dus niet buiten de store programma's kon installeren. Wat wel vervelend is dat het eco systeem RT erg snel de nek wordt omgedraaid.
Microsoft heeft uitgesproken dat het op alle devices zou komen en snap de frustratie bij alle RT kopers. (Mijn excuus als ik het wat bod bracht)
Een speciale W10 a la https://www.arduino.cc/en/Guide/Windows
zou hun sieren en het op een lichte RT hardware te laten functioneren.
Geen idee waarom je x86 (desktop) programma's erbij haalt want daar heb ik het helemaal niet over gehad. Natuurlijk zijn apps voor RT gelimiteerd tot de Store, desktop programma's zijn immers niet gecompileerd voor ARM.

Waar het voornamelijk om gaat is dat door het niet uitbrengen van een "Windows 10 voor RT" Surface RT en Surface 2 gebruikers straks ook geen Universal Apps kunnen draaien waardoor ze helemaal buiten spel komen te staan. Lekker als je ergens vorig jaar zo'n Surface 2 hebt gekocht.
"Surface (RT, Surface 2 and third-party ARM-based Windows PCs and tablets) only run apps built for RT and not Universal Windows Apps.
http://www.zdnet.com/arti...ws-rt-users-in-september/

[Reactie gewijzigd door n-evo op 10 augustus 2015 19:58]

Maakt niet uit. Ik heb W10 op een laptop staan en ik heb een Surface 2. En ik moet zeggen dat Windows 10 mij niet kan overtuigen. Ik vind het ook geen 'WOW' factor hebben. Dus laat mijn Surface 2 maar wat het is, ik hoef geen W10 lookalike. Het is MS gelukt een heleboel kabaal te produceren rond Windows 10 maar wat een tegenvaller zeg.
M.I. kan microsoft beter stoppen met het verbeteren van alle oude besturingssystemen en al zijn resources fixeren op het verbeteren van windows 10. Ik zou ook pleiten voor een gratis upgrade van vista gebruikers naar windows 10.

Door door al die verschillende besturingssytemen is het nu hopeloos om te iets voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar hulp krijg je verschillende walkthroughts dan krijg je: Heb je windows 7, ga dan naar control panel... heb je windows 10, ga dan naar settings... enz.

Hetzelfde geldt voor microsoft office. Sommige websites leggen handige functies uit van word of excel maar als je een andere versie hebt van office dan zijn vaak die geavanceerde opties ergens anders verstopt. Wat vaak bij mij leidt tot uren lang zoeken van die oiptie is verstopt.

Het ergste vind ik nog het zoeken naar ondersteuning voor je microsoft outlook account. Zoek je iets op krijg je enkel dingen over de outlook office versie te zien. Ze hadden nooit hun nieuwe email dienst outlook moeten noemen.
Office 2007, 2010, 2013 en 2016 werken grotendeels hetzelfde, hoewel 2013 enkele opties naar een panel heeft verplaatst (maar de indeling hetzelfde is gebleven).

Op dit moment ondersteund Microsoft Vista, 7, 8, 8.1 en 10, volgend jaar valt Windows 8 al weg en blijven er dus 4 over. Wat is het verschil met vroeger toen Microsoft XP, Vista, 7 en 8 moest ondersteunen? Of nog beter, in 2001 bood Microsoft ondersteuning voor 1.0, 2.0, 2.1, 3.0, 3.1, 3.2, 95, 98, 98 SE, Me, NT 3.1, NT 3.5, NT 3.51, NT 3.11, NT 4.0, 2000 én XP. De hoeveelheid ondersteunde Windows edities valt echt goed mee tegenover vroeger. En vanaf nu gaat dit alleen maar dalen. In 2017 val Vista weg, in 2020 valt 7 weg en in 2023 valt 8.1 weg en blijft alleen nog maar Windows 10 over. Dat is dan nog wel 8 jaar, maar wat maakt het uit? We zitten nu maar op 4 verschillende Windows edities, in plaats van de 17 aan het eind van 2001. Het is een grote verbetering. Daar komt nog eens bij kijken dat de ondersteuning van Windows sinds het einde van XP ook nog makkelijker is omdat Vista, 7, 8, 8.1 en 10 gewoon veel minder van elkaar verschillen dan toen XP er nog bij zat.
Je vergeet Windows Server 2008, 2008 R2, 2012, 2012 R2 en binnenkort 2016. Verder heb je wel gelijk dat de huidige versies veel minder van elkaar verschillen. Nu is het allemaal gebaseerd op 1 codebase, waar het er in 2001 nog 2 waren.
3 zelfs. Windows server 2003 is los van XP ontwikkeld, pas met Vista/2008 zijn Desktop en Server codebases gemerged.
Windows 2000 was met een simpele wijziging te 'converteren' naar 2000 Server.

Lijkt me niet dat dat kon omdat die twee versies verschillende codebases gebruikten. Ik geloof dan ook niet dat dat met 2003 en XP anders was.

[Reactie gewijzigd door Glashelder op 9 augustus 2015 23:42]

Windows 2000 was dan ook een enterprise Windows, geen consumenten Windows.

Server en Desktop hadden hun eigen (wel grotendeels gedeelde) codebases wat pas met Vista volledig samen gegaan is. Dat is ook voornamelijk omdat de hele consumenten kant na XP gewoon compleet gedropt is. Tot ME was 9x, niet eens dezelfde kernel. XP had dezelfde kernel (soort van) als 2003, maar meeste modules zijn los ontwikkeld. Vista is op de 2003 codebase verder gegaan en deelde zijn ontwikkeling volledig met 2008. Waar XP en 2003 gewoon los van elkaar door 2 aparte teams ontwikkeld zijn.
M.I. kan microsoft beter stoppen met het verbeteren van alle oude besturingssystemen
Jouws inziens misschien, maar IK heb voor 7 en 8.1 de toezegging dat ik nog allerhande updates krijg tot 2020 resp. 2023. Dus veranderingen en verbeteringen mogen van mij nog jaaaaren doorkomen.
Ik denk dat "allerhande" updates voor Windows 7 in ieder geval best tegen kan vallen, Windows 7 zit sinds 13 januari 2015 in de extended support fase, wat normaliter betekend dat er enkel nog security en stability updates komen voor het OS. Nieuwe functionaliteit of andere grotere veranderingen zullen er in principe niet meer komen in Windows 7. O.a DirectX 12 komt bijv. niet naar Windows 7 voor zover ik kan zien.

Voor Windows 8.1 zou dit nog wel kunnen tot 9 januari 2018 daar dan pas de standaard support fase afloopt en de extended fase in gaat, maar gezien het feit dat Windows 10 een gratis update is zou ik niet verwachten dat Microsoft nog veel nieuwe zaken naar Windows 8.1 gaat brengen, ik zie bijv. ook een aantal bronnen die aangeven dat DirectX 12 ook niet naar Windows 8(.1) gaat komen.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 9 augustus 2015 13:13]

Wel, Windows 7 zit dan wel in de extended support, maar heeft wel een kanjer van een update gekregen nadien in de vorm van Windows 10. ;)
Windows RT heeft geen update naar Windows 10. Op die basis mogen er nog best wel nieuwe features gepushed worden naar dat relatief nieuwe OS.
Windows 10 zal ongetwijfeld de nieuwe grote boom worden in OS land maar je kan niet zomaar alles gaan schrappen wat er onder zit. Zeker niet omdat OSSen ook aan bedrijven verkocht worden met links en rechts afspraken over support en bedrijven alsnog niet zomaar over willen naar een nieuw OS op een grijze zondag. Ook niet 'gratis'.
Als je er dan toch aan moet werken kan je ook maar beter je beste beentje voor blijven zetten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 9 augustus 2015 12:20]

Wanneer je op zoek gaat naar informatie moet je gewoon je product mee in je zoekopdracht meenemen. Heb je veel meer kans om onmiddelijk de juiste informatie te vinden.

Vista is ondertussen al weer 8 jaar oud en al weer 3 jaar out mainstream ondersteuning. Het had in zijn jaren een zeer slechte reputatie en de meeste gebruikers van Vista zijn dan ook al lang weer weg van dat OS. Waarom tijd en geld steken wanneer je misschien enkele tienduizenden mensen hebt die er gebruik van zullen maken?
In elk programma zit een help button dat is makkelijker dan zoeken.
De enige wijziging in het lock screen die ik me kan voorstellen is de toevoeging van Windows Spotlight.
Daarnaast hoop ik dat met het nieuwe Start Menu in Windows RT 8.1 Update 3, de continuum functie ook wordt toegevoegd; zodra je een toetsenbord en muis aansluit, krijg je de desktop, zodra je deze afkoppelt, schakelt Windows over naar Tablet mode. Voor de Surface RT bijv. zou dat erg prettig werken gezien de Touch Covers.
Alleen is er bij RT op de desktop niet veel te beleven daar deze geen desktop applicaties kan starten.
Behalve Microsoft Office en Windows Explorer, waar je met Windows 8.1 RT in principe voldoende aan hebt ;)
Ah, zodat je je eigen applicaties kunt ontwikkelen? Da's zo jaren '70 :)
nee want de RT heeft eerder een variant van powerlesshell.
Het probleem voor het niet krijgen van nieuwe functies was dat de nieuwe dingen in Windows 10 APIs geschreven waren, en dat dus niet ondersteund kon worden op Windows 8. Toen Microsoft aan Windows 10 werkte hadden ze echter eerst het startmenu in Windows 8 APIs geschreven, waardoor deze nu ingevoerd kan worden in RT.

Ik vraag me af of de eerste versie van het Actie Center ook in een Windows 8 API geschreven is.
Ik denk dat het Action Center altijd al in XAML was geschreven en niet in DirectUI. Het wordt trouwens niet verwacht dat Microsoft het startmenu van Windows 10 zal brengen naar Windows 8, maar het startmenu dat gezien kon worden in de vroege Technical Previews (build 9841, 9860 en 9879).
Was dat niet logisch dan in mijn post? Beetje vaag om zogezegd te zeggen dat je eerst een menu in windows 8 code schrijft om dan het windows 10 menu in te voeren. :')
Ik vindt het eerlijk gezegd een beetje vreemde stap van Microsoft. Waarom 2 verschillende soorten startmenu's? Breng dan gelijk Windows 10 RT uit.
Waarom gaat de update niet over het toevoegen van de Windows 10 Store? Of droppen ze die support nu volledig? Net als apps gewoon als vensters starten. Dat leek me juist wel fijn. Het startmenu kan me eerlijk gezegd gestolen worden als ik dan toch niet nieuwe apps kan gebruiken. Dan is voor mij heel het nut van de tablet gewoon weg als ik geen updates meer kan ontvangen van mn apps (of uberhaupt nieuwe apps).

Aan de andere kant kan ik het ook wel weer begrijpen. Die tablets zijn gewoon niet meer zo snel en snappy als de nieuwere tablets. En dr zal heus wat legacy meuk in zitten, maar het blijft toch jammer. Misschien toch een nieuwere tablet gaan uitzoeken.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 9 augustus 2015 11:23]

Het lijkt mij wel dat ook de Windows Store geupdate zal gaan worden zodat er gewoon Windows 10 (ARM) apps gedraaid kunnen gaan worden.
De keuze voor RT bij Microsoft voor onderscheid te maken met duurder was grote vergissing. Omdat twee besturing systemen maken en onderhouden uiteindelijk duurder moet uit komen.
Heb hier een Medion Tablet met en aankoop prijs van 199€ waar Windows 8.1 op stond en nu perfect draait op Windows 10. Dus het kon wel!

Losstaand van draad, toch even dit:
bij installatie Windows 10 op notebook met AZERTY werd AZERTY toetsenbord slecht erkend. De letters u,i,o,p,j,k,l,m kunnen niet geactiveerd worden via Fn-NumLK. Word enkel numerieke weergegeven. Wat voor groot probleem zorgt bij het opstarten. De geheime code kan niet ingevuld worden als de hier boven omschreven letters ergens gebruikt moet worden. Dus Bij notebook met azerty toetsenbord best eerst de geheime code verwijderen voor updaten naar Windows 10. Dan start Windows 10 op en kan terug gekeerd worden naar vorig stuurprogramma met systeem herstel als probleem is met toetesenbord.
Indien het probleem zich voor doet kan men nog altijd snel een extern toetsenbord aansluiten of gebruik maken van het on-screen keyboard.
Mij vriendin heeft een Surface 2, maar ik twijfel nog aan een update.
Ik heb op mijn Surface (1) Pro wel Windows 10 en het lijkt nu wel Android: een praktisch lege taakbalk met een dedicated "back" knop. Windows 8(.1) was zo mooi met gestures en dat mis ik en zou onze Surface 2 ook goed verpesten.

Ik was echt veel meer tevreden met Windows 8 (en 8.1) dan nu met 10: stabieler en werkte veel beter. Blijkbaar snappen de meeste mensen de paar simpele gestures niet en hebben ze overal knopjes voor gemaakt.
De Surface 2 krijgt geen update naar Windows 10.

Aan de andere kant: in tablet mode, druk eens lang op de taakbalk, je kan dan kiezen om je gepinde apps en lopende apps ook op de taakbalk te tonen zoals in desktop modus. Dit maakt de taakbalk een zeer handig ding, zelfs in tablet mode.
Dammit Tweakers, het is "Windows RT 8.1", niet "Windows 8.1 RT". ;)

Anyway, ik ben benieuwd of dit echt alleen voor Windows RT 8.1 is of dat het ook voor Windows 8.1 zelf is. Ik bedoel: waarom niet? Microsoft wou Windows 8.1 en Windows 8.1 Update niet apart ondersteunen, waarom zouden ze dat nu plots wel doen?
Er was sowieso al bekend dat naar de RT versie elementen van Windows 10 zouden komen.
Wat is het voordeel van het nieuwe startmenu op RT? Op RT kun je op de desktop niks, behalve Office gebruiken. De rest is allemaal fullscreen in de Modern omgeving. Ik zie het voordeel niet...? Of praten we hier over het nieuwe startmenu in fullscreen?

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 9 augustus 2015 11:36]

Mensen die zeggen dat je in Windows RT niks te zoeken hebt op de desktop; Dat is maar net hoe je hem gebruikt. Met mijn Surface 2 (inmiddels niet meer in bezit) zat ik alléén maar in de desktop omgeving; Office incl. Outlook, Windows Verkenner, ik had een ARM-geschikte FTP client, de desktop versie van Internet Explorer, ik gebruikte notepad, wordpad, Windows calculator en vooral veel remote desktop. Dus een startmenu is wel degelijk heel erg wenselijk en van toegevoegde waarde op RT.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee