Skype maakt bèta van webapplicatie beschikbaar

Skype heeft de webversie van zijn bel- en videochatdienst beschikbaar gemaakt voor het grote publiek, na een besloten test. De huidige bèta is echter vooralsnog alleen beschikbaar voor Amerikaanse en Britse gebruikers, maar een uitrol naar andere landen volgt binnenkort.

Het nieuws werd bekendgemaakt op het blog van de Microsoft-dochter. Met de nieuwe feature is het mogelijk om te bellen en videochatten via Skype zonder dat daarvoor de applicatie gedownload hoeft te worden. Wel is er een browser-plugin nodig. Die is beschikbaar op Windows en Mac-computers voor Internet Explorer, Chrome, Firefox en Safari. Overigens is Skype for Web alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Skype belooft dat de webversie in de komende weken ook naar andere landen komt, waardoor een release in Nederland op termijn aannemelijk lijkt.

Gebruikers die kunnen beschikken over de dienst hoeven alleen in te loggen op de website. De contactenlijst komt dan tevoorschijn en vervolgens is het mogelijk om gesprekken te voeren. Die worden automatisch gesynchroniseerd met de app en met andere apparaten. Skype maakt gebruik van het WebRTC-protocol voor de communicatie.

Eerder was Skype for Web al beschikbaar als onderdeel van een besloten test: alleen op uitnodiging kon via het web gecommuniceerd worden. Daardoor is het mogelijk dat sommige Nederlandse gebruikers al toegang hebben. Ten opzichte van die eerdere testversie heeft Skype ondersteuning voor notificaties toegevoegd en is de zoekfunctie verbeterd.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door RoD

Admin Mobile

05-06-2015 • 19:08

61 Linkedin

Reacties (61)

Wijzig sortering
Waarom is er een plugin nodig als er gebruikt wordt gemaakt van WebRTC? Dan zou een browser als Firefox die uit zichzelf al WebRTC ondersteunt toch geen plugin nodig hebben?

Of zouden ze boven op WebRTC nog iets speciaals doen wat exclusief voor Skype is?
Het zal zijn omdat WebRTC nog niet super goed geimplementeerd is - en wellcht ook om dingen toe te voegen, zoals encryptie protocollen, p2p, etc.

Wel erg irritant daar dit dus niet werkt op Linux... of iOS, Android etc. En als je sowieso iets moet installeren, wat is dan het voordeel over de Skpe app?

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 6 juni 2015 09:44]

Wat dacht je van updates? Dat hoeft dan niet meer, zodra je naar de site gaat heb je de nieuwe versie. Da's een stuk gemakkelijker en een stuk goedkoper want je hebt maar één versie voor alle os-en, hoeft niet per se native te zijn. Bugfixing is ook gemakkelijker. Je kan het dus ook op vakantie gebruiken, in een internetcafé. Zie wel de voordelen. Handig!

[Reactie gewijzigd door codebeat op 6 juni 2015 20:05]

Ehh, plug-in vereist
Ja voor de rest niet, interface toch niet? Waarschijnlijk is de plugin nog nodig vanwege compatibiliteitsproblemen tussen browsers, ondersteuning webRTC bijvoorbeeld. Misschien zal dat in de toekomst niet meer nodig zijn.
die plugin moet ook steeds weer geupdated worden - weg voordeel.
Hoeveel zal die uitbreiding op de webRTC standaard nog uitgebreid moeten worden?
Ja als je altijd beren op de weg ziet en nooit vooruit kijkt, ja dan is er geen voordeel maar dan is het er ook nooit. Misschien iets minder blowen Superstoned. :+
WebRTC werkt p2p en komt standaard met encryptie. Dit is dan ook een van de problemen waar WebRTC mee te maken heeft wil het in bedrijfssituaties bruikbaar zijn: firewalls zijn niet met P2P in het achterhoofd ontworpen, men kan niet meekijken/loggen en het afdwingen van een beleid (SBCs) is niet mogelijk. Een heel waarschijnlijke oplossing is een API op te nemen voor interactie met de firewall/SBC van het bedrijf.

edit:
Zolang WebRTC niet af is zal het voordeel voor MS er in bestaan dat ze klaar zullen zijn om via WebRTC te werken => ze zullen geen software moeten onderhouden, hun diensten worden makkelijker toegankelijk,...
Een probleem met het P2P karakter van webRTC is dat het bij videobellen snel lastig wordt door gebrek aan server die de last draagt (video conversie naar gewenste formaten & bandbreedte). MS kan hier dan snel op inspelen...

[Reactie gewijzigd door mrkazoodle op 6 juni 2015 11:34]

Zo'n plugin maakt zo'n "web"-versie meteen overbodig, nog voordat het uberhaupt af is gemaakt. Dan is het namelijk gewoon een native client die in de browser draait. Dan kun je net zo goed meteen de desktop client installeren, zit je niet vast aan je browser en maak je ook je browser niet zwaarder.

Zou dit een poging van skype zijn om extra informatie te verzamelen over het browsergebruik? Hoe kun je als gebruiker weten wat zo'n closed source plugin allemaal wel en niet doet?
Ik denk dat Microsoft in speelt op OSen als Chrome OS waarop je vast zit aan browser-based applicaties. Daarnaast heb ik ook altijd het gevoel dat een webapp iets lichter is dan een native app bij dit soort programma's.
Juist het omgekeerde. Als je een plugin moet installeren, eentje die zelfs alleen maar onder windows en os x werkt, sluiten ze chromeOS, tablets en een hoop andere apparaten juist buiten. Daarom vind ik deze "web"-app zo nutteloos.
Ik denk niet dat dit Windows / OSX exclusief blijft. Dat zou inderdaad het gehele punt van een web-app teniet doen.
WebRTC wordt nog lang niet door alle browsers (volledig) ondersteund.
Alhoewel browsers als chrome en firefox vrij ver staan met de ondersteuning voor webRTC is die standaard nog (steeds) in ontwikkeling. De redenen hiervoor zijn - kort door de bocht - dat hier veel partijen aan meewerken en het met veel bestaande technologieën moet geïntegreerd kunnen worden => vrij complex. Voor gedetailleerde info, zie sites van W3C en IETF.
was toch al lang beschikbaar, indien je via Outlook.com inlogd.
Klik je recht boven op die vierkante smiley en dan krijg je de eerste keer de plugin geserveerd.
Ik gebruik dit voor medewerkers al lang op t werk.
(zijn nu bezig met Lync aan t opzetten)
Dat werk denk ik alleen als je een Microsoft Account gebruikt voor Skype, en niet als je een ouder(wets) Skype account gebruikt?
Dan koppel je die toch aan elkaar?
Moet je wel een MSA hebben. En wie de fora leest ziet dat talloze mensen grote onoverkomelijke bezwaren hebben tegen dit koppelen. Ikzelf zie dat niet zo, maar talloze andere mensen wel.
ik heb inderdaad geen MSA en hou dat liever zo. Waarom zou ik ze nog meer informatie geven dan ze al hebben? Moet Skpe gebruiken voor mijn werk dus ik moet een account houden, maar het werkt nu en zou hou ik het liefst. Ik krijg al genoeg spam en mijn Skupe account heeft een oud, niet meer bestaand mail address. Ideaal :D
https://web.skype.com/ ;)

[Reactie gewijzigd door diederikhu op 5 juni 2015 19:51]

https://web.skype.com/ O-)

Gelukkig is er echter een redirect, maar ik raad iedereen aan de 's' er meteen bij te typen om ellende met malafide wifi hotspots etc te voorkomen.

Immers men zal dit denk ik vooral gebruiken op locaties waar men geen toegang heeft tot de eigen PC etc.
:X Gelijk heb je, oude gewoontes zijn helaas moeilijk af te leren. :)
Handig voor de mensen die sporadisch gebruik maken van Skype. Je kunt de webversie vinden op http://web.skype.com/
bij mij staat er dat ik een invite nodig heb
Ik quote uit het artikel: "De huidige bèta is echter vooralsnog alleen beschikbaar voor Amerikaanse en Britse gebruikers, maar een uitrol naar andere landen volgt binnenkort."

Nog even geduld dus! :-)
Mja maar invite is wat anders dan een regio-lock. Bericht had wel wat duidelijker gekund dus.
Ik denk dat de open bèta voor de VS en UK is, maar als je een bèta invite hebt kun je als Nederlander nog van de gesloten bèta gebruik maken.

[Reactie gewijzigd door gekkegerrit101 op 5 juni 2015 20:56]

Als ik probeer in te loggen dan krijg ik een foutmelding. Gebruik ik een VPN-verbinding naar een Amerikaanse server of een VPN-app: Hola, dan werkt het wel. Het werkt in ieder geval wel prima en het ziet er goed uit. Kreeg netjes de melding om een plug-in te installeren én de site is in het Nederlands beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door JepGambardella op 5 juni 2015 19:27]

Hola? Wellicht moet je deze site even bekijken:
http://adios-hola.org/
Ze gebruiken je PC als botnet en de cliënt is vatbaar voor remote code execution.
Alleen als je verbinding hebt. Om dit even te proberen is het prima zat. En met een goede firewall/antivirus kan dat ook niet zomaar.
En over een dergelijke verbinding ga je je inloggegevens voor skype versturen? Nee bedankt.... ik pas.
Zonder tegoed gaan ze weinig doen denk ik en anders kunnen ze wat mensen bellen. Nou joepie. Overigens worden wachtwoorden e.d. altijd wel versleuteld met zo'n https verbinding, dus het is maar de vraag hoeveel ze er uiteindelijk aan hebben.
Zo interessant ben je verder niet. Ze verdienen meer aan je met een proxy voor hun ddos aanvallen dan je gegevens proberen te jatten in de hoop wat euro's buit te maken van creditcard of whatever.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 5 juni 2015 22:52]

Goed ,dat roep je nu, maar je logt nooit in met je smartphone op een hotel-wifi, bij iemand thuis of een hotspot ergens? Als je applicatie secure genoeg is, zou de verbinding niet geheel het probleem moeten zijn.
0Anoniem: 463321
@ItsNotRudy6 juni 2015 11:57
Nee, op die plekken log ik niet in.
Tja, ALS de app veilig genoeg is... Als...
Je hebt geen software meer nodig, maar wel een aparte web-plugin (niet Silverlight of Safari, maar een specifieke Skype-plugin). Kortom, je schiet er helemaal niks mee op. Als je toch wat moet installeren, dan kan je net zo goed het programma zelf installeren.
Hopelijk gaan ze ook wat doen aan de stabiliteit. Voordat dat grote bedrijf het overgenomen had werkte het stukken beter, ik Skype vrij regelmatig, erg lastig als het dan disconnects en andere problematische issues oplevert. Hangouts is vaak stabieler merk ik.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 6 juni 2015 09:46]

Zodra RTC een realiteit is, is het wel grappig. Plus dat je tegen die tijd dan ook bijvoorbeeld een Chromebook kunt gebruiken.

Maar ja, zo ver is het nog niet.

Dus als ik mijn moeder nu wil overzetten naar Chromebook, dan moet ze leren hoe Hangouts werkt etc.

Aan de andere kant is zo'n ding ideaal voor haar (kan weinig misgaan qua malware). En voor mij (weinig onderhoud).

[Reactie gewijzigd door Lethalis op 6 juni 2015 10:25]

Ik krijg deze melding in Firefox 38 op Ubuntu 14.04:
Sorry, Skype for Web (Beta) isn’t available on this device yet.
Please try it on your desktop computer instead.
Wordt FF (nog) niet ondersteund of is dit browsertje/OS pesten?
Nee, volgens mij werkt het ook op Firefox. Alleen moet je jouw Skype account samenvoegen met je je Microsoft account. Dat gaat er bij mijn niet in.
geen linux support...
of is dit browsertje/OS pesten?
Waarom zou men dàt willen? In godsnaam doe niet zo paranoïde.
Ik weet dat Steve Balmer weg is, maar Microsoft heeft nogal een naam opgebouwd omtrent het belemmeren van andere OS'en en third party software die rechtstreeks concurreert met MS software.
Je useragent op Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 6.1) zetten et voila, die melding verdwijnt.
offtopic:
Mooi een aantal jaar te laat, ik had dit graag gezien toen ik mijn chromebook nog had :+


Toch wel leuk om te zien dat skype nu ook met een web app volgt. Zie bijvoorbeeld Hangouts, Whatsapp enz. die dit ook allemaal hebben. Het is alleen wel erg jammer dat er een plugin nodig is.

Hoe doen ze dat bij hangouts dan? Kan me niet herinneren dat ik daar ooit een plugin moest installeren

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee