Google introduceert Chrome OS-computer voor zo'n 100 dollar

Google heeft dinsdag in samenwerking met Asus een Chrome OS-minicomputer aangekondigd die net zo groot is als een usb-stick. Het apparaat, de Chromebit, komt later dit jaar in de Verenigde Staten beschikbaar voor minder dan honderd dollar.

De Chromebit kan via een hdmi-aansluiting ieder apparaat in een Chrome OS-computer veranderen, zo claimt Google. Asus heeft het apparaat voorzien van een Rockchip-quadcoreprocessor. Daarnaast beschikt de stick over een dual-band-wifi 802.11ac-technologie en bluetooth 4.0.

Volgens Google is de Chromebit een volledige computer die in ieder scherm kan worden ingeplugd. "Het is een perfecte upgrade voor een bestaande desktop en kan nuttig zijn voor scholen en bedrijven", zo stelt het elektronicabedrijf.

De Chromebit moet voor circa honderd dollar, ofwel zo'n 93 euro, later dit jaar op de markt komen. Het is niet bekend of en wanneer een release in Nederland volgt. Daarover heeft Google nog geen uitspraken gedaan. Behalve de Chromebit werden er dinsdag meer Chrome OS-apparaten aangekondigd.

Chromebit

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

31-03-2015 • 20:55

96

Submitter: Kid Jansen

Reacties (96)

96
95
69
1
0
0
Wijzig sortering
Het is jammer genoeg niet duidelijk wat de aansluitingen zijn op deze stick. Qua specs valt deze stick ook herg tegen als je bekijkt dat het voor hetzelfde of minder geld stukken beter kan. De MeegoPad T01 Bay Trail en de Intel Compute Stick bieden snellere hardware en een OS waar veel meer mee mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door vali op 26 juli 2024 19:15]

Anoniem: 601896 @vali31 maart 2015 22:01
Chrome OS biedt o.a. voor scholen schijnbaar goede oplossingen om makkelijk onder gecontroleerde standaarden grootschalig examens te houden.

Maargoed dan is een chromebookje makkelijker, ivm de Hdmi, en bluetooth muis en keyboard die je nodig hebt voor deze oplossing.

Intel, zorgt ervoor dat je voor ~100 euro al Windows of linux kan draaien op zo'n Hdmi stickie, dus ik denk dat men bij Google gewoon niet kon achterblijven.

Waarom ze een Chinese Rockchip ipv een intel nemen snap ik ook niet. Ze zullen waarschijnlijk wel weer aansturen op en je afhankelijk maken van 'werken in de cloud' waardoor het cpu'tje niet zo belast hoeft te worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 26 juli 2024 19:15]

Heeft Windows ook. Met ThinPC/Clients. Kiosk mode aan. Klaar. ChromeOS is puur voor Google om te pushen. Het rare is dat sommigen consumenten en nota bene bedrijven er nog in trappen ook. Blijkbaar is soms kiosk mode aanzetten nog te ingewikkeld :)

Edit: Oh ja, le zegt: Intel, zorgt ervoor dat je voor ~100 euro al Windows of linux kan draaien op zo'n Hdmi stickie, dus ik denk dat men bij Google gewoon niet kon achterblijven. Inderdaad. The race to the bottom is echt verder gegaan.

Edit: Een minstens net zo snelle Thinclient/ThinPC heb je al voor ongeveer dezelfde prijs. En dan heb je ook nog physieke aansluitingen. Er lijkt echt een marketing to the noobs aan de gang.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 26 juli 2024 19:15]

Want Windows is niet puur voor Microsoft om te pushen? Vind je het nou echt zo gek dat software fabrikanten proberen te concurreren? :p
Ik heb eerder het idee dat sommigen denken dat dit nieuw is.
Windows2Go voor op o.a. een USB stick is er trouwens ook alweer even.

Met een Linux USB stick kan het ook alweer even. Voor een school en als gratis (kost alleen een USB stick) feitelijk een veel beter oplossing. Als een student van die school dat maakt, sla je 2 vliegen in 1 klap. Maar ja, dat zien/horen we natuurlijk niet op nieuwssites.
Dan heb je het natuurlijk over een os dat vanaf een usb stick draait, je hebt dan wel nog steeds een computer nodig, terwijl hier de computer in de usb stick zit en je dus enkel een scherm en bluetooth muis en toetsenbord nodig hebt.

Niet dat ik dit nu zou aanschaffen, ik kom op niet zoveel plaatsen waar wel een scherm en bluetooth toetsenbord met muis staan maar geen computer dus ik hou het op mijn linux usb stickje.
Volgens mij benoem je meteen exact de reden waarom de Chrome stick niet zo snel zal aanslaan. Ik denk dat het veel praktischer is om een tablet of goedkope Chrome book aan te schaffen. Dan heb je meteen je eigen scherm bij je en ben je niet afhankelijk van de aanwezige hardware op locatie.

Op scholen staan altijd wel wat computers en dan zou een USB stick inderdaad gewoon voldoen. Wil je toch een HDMI device dan is de chrome cast icm een tablet of smartphone wellicht een betere optie. Dan kun je én werken op de tablet én media afspelen op een tv of monitor.

Pc in een stick komt bij mij een beetje over als een product "omdat het kan." Maar misschien zie ik wel situaties over het hoofd waarbij het meerwaarde heeft.
Met zo'n chromebit bewaar je natuurlijk je profiel inclusief paswoorden op je eigen pocket-sized pc. Je moet maw geen wachtwoorden ingeven op andermans pc, en kan dus zelf genieten van meer veiligheid en privacy. Dat lijkt mij een mooie opstap ten aanzien van publieke computers of ten aanzien van 'even inloggen bij je vrienden of familie om iets te tonen op hun tv'

In combinatie met Libreoffice Online zal iedereen binnen afzienbare termijn kantoortaken kunnen uitvoeren met een browser, dus ik voorzie wel een toekomst voor 'browser based offices'. Niet iedereen gebruikt een computer om te gamen of om aan videobewerking te doen...

Bovendien /denk/ ik dat een OS dat enkel applicaties in de browser ondersteunt, veel minder attack vectors toestaat dan een full blown OS zoals Windows of Linux (maar deze gedachte kan fout zijn)
Anoniem: 55563 @zenlord1 april 2015 12:10
Maar dat kan ook allemaal gewoon met een tablet of kleine laptop. Wat is dan de meerwaarde van zo'n stick? Als ik bij iemand thuis kom die een laptop heeft staan dan kan je met zo'n stick al niet veel. En dan moet er ook nog maar op zijn minst een draadloos toetsenbord liggen.

Nogmaals, met een tablet ben je volledig onafhankelijk en die kan je alsnog aan een monitor of projector hangen wil je een klein publiek iets laten zien.

Je kan inderdaad allerlei computertaken uitvoeren met zo'n stick. Maar wat is nu een _praktische situatie_ waarin dat meerwaarde heeft boven een tablet, laptop of bootable usb drive? Ik vind het hardware concept best interessant maar ik ben op zoek naar een nuttige toepassing in het dagelijks leven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 26 juli 2024 19:15]

Chrome bewaard niets op de computer, alles staat in de cloud. Als je chromebook wordt gestolen of stuk gaat werk je gewoon verder op een andere.
Een computer kost natuurlijk bakken vol stroom en gaat een keertje stuk.
Heeft Windows ook. Met ThinPC/Clients. Kiosk mode aan. Klaar. ChromeOS is puur voor Google om te pushen. Het rare is dat sommigen consumenten en nota bene bedrijven er nog in trappen ook. Blijkbaar is soms kiosk mode aanzetten nog te ingewikkeld :)
Je doet nu net alsof scholen geen ICT'ers in dienst hebben die de voors en tegens van Windows en ChromeOS afwegen. "ChromeOS is puur voor Google om te pushen". Tsja, Microsoft en Apple zullen het niet voor ze doen he? :P
Edit: Oh ja, le zegt: Intel, zorgt ervoor dat je voor ~100 euro al Windows of linux kan draaien op zo'n Hdmi stickie, dus ik denk dat men bij Google gewoon niet kon achterblijven. Inderdaad. The race to the bottom is echt verder gegaan.
De vraag is of scholen die snelheid nodig hebben en of er geen andere factoren (kosten van onderhoud, gemak van beveiligen) meespelen die de keuze bepalen. Nogmaals: er wordt in het onderwijs naar meer gekeken dan alleen de aanschafkosten. Wanneer leren mensen nu eens dat je er zeker als bedrijf niet bent na de aankoop van een computer?
Je doet nu net alsof scholen geen ICT'ers in dienst hebben die de voors en tegens van Windows en ChromeOS afwegen. "ChromeOS is puur voor Google om te pushen". Tsja, Microsoft en Apple zullen het niet voor ze doen he
Wat valt er tegenwoordig af te wegen? Microsoft heeft het gat allang gesloten en bied op elk product al een concurrent product. ChromeOS was interessant door de goedkoper prijs, maar dat is sinds 2014 al niet meer het geval.

De vraag is, waarom zou je een OS waar een betere security update en support op zit inruilen voor een OS dat zeer gesloten is en maar de vraag is hoelang het nog support gaat worden (gezien Google niet vies van is support te laten vallen van hun grootste android userbase)?
Nogmaals: er wordt in het onderwijs naar meer gekeken dan alleen de aanschafkosten. Wanneer leren mensen nu eens dat je er zeker als bedrijf niet bent na de aankoop van een computer?
Inderdaad en dan kom je op mijn stuk hierboven uit.

[Reactie gewijzigd door vali op 26 juli 2024 19:15]

Anoniem: 601896 @vali1 april 2015 11:11
Ik zou het ook een horror vinden als mijn onderwijsinstellingen overging op die dingen.

Google fanatici zullen aangeven dat er voor elke privacy schending waarvoor je auto-opt-in'ed, er ook een opt-out ergens te vinden is. Alleen vraag ik mij, af hoeveel effect het aangeven van 'schend mijn privacy niet' is na dit soort berichten: nieuws: Google verliest zaak tegen Safari-gebruikers na omzeilen do-not-track-optie

Daarnaast is update beleid iets waar je naar moet kijken, voor' de google Android Hdmi sticks met een Chineze Rockchip cpu, ken ik geen die wel ooit een update kreeg.

Toch zie je dit soort chrome-os spul wel opkomen, in universiteiten, ik denk dat dat ook maar een reden heeft, de aanbestedingsmethode van die universiteiten. Die alleen kijkt naar functionaliteit en prijs. Op korte termijn is Chrome-os voor dat soort instellingen de goedkoopste aanbieder. En vervult het op papier alle vereisten.
Toch zie je dit soort chrome-os spul wel opkomen, in universiteiten, ik denk dat dat ook maar een reden heeft, de aanbestedingsmethode van die universiteiten. Die alleen kijkt naar functionaliteit en prijs. Op korte termijn is Chrome-os voor dat soort instellingen de goedkoopste aanbieder. En vervult het op papier alle vereisten.
Ik denk juist weer dat ChromeOS in zijn huidige vorm net zo zal sterven als Google+. De reden? Zeer sterke concurrentie. Je kan nu al een Windows 8.1 laptop kopen van rond de 150 en 200 euro.
Anoniem: 601896 @vali1 april 2015 11:21
Ik heb er gisteren een tablet ontvangen voor 50 pond.
720p scherm, intel cpu, 1gb ram, en windows draait nog onverwacht snel in vergelijking met de Acer chromebook die ik eens geprobeerd heb.
Eeh,

Ik heb ook geen idee hoe ik die kiosk modus aan moet zetten op m'n Windows 8 pc hoor.
Nog niet gegoogled erop, schijnbaar moet t zo ook super eenvoudig zijn...
Anoniem: 614 @mesm901 april 2015 01:35
Ik heb het over ThinClient/ThnPC ie Windows Embedded ;)
Oke je kan Windows in Kiosk mode zetten. Maar ook specifiek een webapp zoals cloud9 bijvoorbeeld? En dan dat je niet naar een andere website kan gaan. Leg eens uit?
Is het zo moeilijk om tegenwoordig zelf iets uit te zoeken? Eerste hit op Google heeft jou antwoord beantwoord. Snap dat tweakers.net niet mee de IT-site zoals het vroeger is, maar dat betekend toch niet dat we niks zelf meer uitzoeken?

[Reactie gewijzigd door vali op 26 juli 2024 19:15]

Heeft Windows ook. Met ThinPC/Clients. Kiosk mode aan. Klaar. ChromeOS is puur voor Google om te pushen. Het rare is dat sommigen consumenten en nota bene bedrijven er nog in trappen ook. Blijkbaar is soms kiosk mode aanzetten nog te ingewikkeld :)
Behalve dat een applicatie draaien op windows kan, dus het gevaar als iemand buiten de kiosk omgeving weet te komen (wat ik vaak genoeg heb gezien en mezelf per ongeluk ook vaak genoeg is gelukt) is vele malen groter. Op ChromeOS is dat een standaard feature van het OS en ik zou oprecht niet weten hoe je dat zou moeten omzeilen en zelfs als je het omzeilt heb je er relatief weinig aan omdat het hele OS read only is, dus een key logger installeren ofzo heeft ook geen nut. Maar goed, dat is ook sowieso wel het grootste voordeel van ChromeOS: Doordat alles read only is en zich niks mag of kan bemoeien met het OS heb je geweldige security en daar komt boven op het update mechanisme wat nog even een stapje vloeiender loopt als je het mij vraagt dan die van Windows, dus ja, als gemiddelde school zijnde zou ik zeker ChromeOS kiezen boven Windows. Alleen in het lab ofzo heb je wat Windows PC's per se nodig.
Moet je mij toch eens laten zien waar ik dan een Thin client vandaan kan halen voor +- 100 euro met dergelijke prestaties :).

Een snel zoektochtje hier in de pricewatch levert mij als goedkoopste thin-client hit een steun op voor 76,- en dan beginnen de thin-clients zoetjes aan rondom de 150/160 euro maar ook die zijn dun gespreid.
Heeft Windows ook. Met ThinPC/Clients. Kiosk mode aan. Klaar. ChromeOS is puur voor Google om te pushen. Het rare is dat sommigen consumenten en nota bene bedrijven er nog in trappen ook. Blijkbaar is soms kiosk mode aanzetten nog te ingewikkeld :)
Dat ben ik niet met je eens. Als ondernemer zit ik niet te wachten op wéér een nieuwe server met bijbehorende licenties en (een dure) systeembeheerder die dat ding voor mij in de benen moet houden. Met Chrome OS hebben we gewoon direct de functionaliteit out-of-the-box beschikbaar. Zonder dure server. Zonder systeembeheerder.

Los daarvan is mijn internetverbinding thuis werkelijk waar om te janken. Ik heb weleens moeten werken met Citrix, maar dat is verre van prettig.
Rockchip zal goedkoper zijn dan Intel. Als je van plan bent veel te verkopen, telt elke dollar.
En natuurlijk ben je afhankelijk van de cloud, dat is toch het idee van ChromeOS?
Nee, dat is niet het idee van ChromeOS.

De bedoeling is dat je sync. hebt met de 'de cloud' voor je 'profiel'.

En de applicaties die je gebruikt moeten zo veel mogelijk ook offline werken.

De keren dat ik ChromeOS heb gebruikt heb ik dat soort dingen nooit geprobeerd.
Chrome OS is web-based, ik heb dat verward met online.
Chrome OS biedt o.a. voor scholen schijnbaar goede oplossingen om makkelijk onder gecontroleerde standaarden grootschalig examens te houden.
Dat had met ieder OS gekund. Mijn vraag is nog steeds waarom ze voor ChromeOS kiezen waar de garantie per device verschilt en aanziendelijk stuk slechter is als Windows EOL levenscyclus.
Ze zullen waarschijnlijk wel weer aansturen op en je afhankelijk maken van 'werken in de cloud' waardoor het cpu'tje niet zo belast hoeft te worden.
Aansturing vanuit de cloud?? Als men gaat browsen met chrome (want tja andere browser kan er niet op) dan maak je nog steeds gebruik van de CPU en RAM.

Zelf zie ik dit soort apparaten op scholen niet aanslaan en dat komt grotendeels door de slechte support van Google op hun producten. Die willen 3 a 4 jaar lang de garantie dat ze dezelfde producten kunnen gebruiken en dat ieder met elkaar kan blijven communiceren (de reden waarom Microsoft heer en meester blijft). Dan heb ik het nog niet gehad dat zo'n stick zeer gemakkelijk gejat kan worden.

[Reactie gewijzigd door vali op 26 juli 2024 19:15]

Wat ze volgens mij in de VS doen:

lease-contract met Google.

Google levert het apparaat, apparaat kapot, pak je een andere, log je in en kun je daarna verder werken. Je meld het probleem en ze sturen een andere op.

Je krijgt ook nieuwe apparaten toegestuurd als ze te oud zijn.

Klaar, je hebt nauwelijks een systeembeheerder nodig.

Dat scheelt veel scholen vast een boel werk/moeite -> dus geld.
Dat komt ook omdat er op het gebied van software ook totaal geen support is. Als je dezelfde beperking wilt in een Windows of Linux omgeving zou het beheer niet veel meer moeite of geld kosten :)

[Reactie gewijzigd door vali op 26 juli 2024 19:15]

Eens zien:

Hmm, een Windows omgeving:

AD installeren, instellen zodat profielen worden gesyncroniseerd. Server beheren, misschien moet je er wel 2 hebben. Inrichten backup, applicaties installeren op de machines, of misschien toen een image maken van de machines, dan moet krijg je dus evt. gedoe met licenties er bij. Na kopieren van de image, alle updates nog installeren of iedere zoveel tijd een nieuwe image maken, etc.... etc.

Mogelijk eenmalige kosten van kopen van de server(s) en of desktops/laptops ?

In geval van Chromebooks wordt dat gedaan via een dienst van Google die er bij zit en te gebruiken is door mensen die minder van IT snappen (alleen maar paar functies geloof ik als: wachtwoord resetten).

Nog een leuk voorbeeld: als de gebruiker met zijn Chromebook op zakenreis is en die gaat gaat, kan Google binnen een paar uur een nieuwe regelen.

Ik denk dat er een verschil is.

Zijn er bedrijven die niet ook iets vergelijkbaars zouden kunnen doen: ja

Zijn er bedrijven die het doen ? Niet dat ik weet.

Zou ik er blij van worden als scholen in NL dat zouden doen op grootte schaal: nee, absoluut niet. Data die je bij een bedrijf uit de VS neerzet heb je niks meer over te vertellen.

[Reactie gewijzigd door Lennie op 26 juli 2024 19:15]

AD installeren, instellen zodat profielen worden gesyncroniseerd. Server beheren, misschien moet je er wel 2 hebben. Inrichten backup, applicaties installeren op de machines, of misschien toen een image maken van de machines, dan moet krijg je dus evt. gedoe met licenties er bij. Na kopieren van de image, alle updates nog installeren of iedere zoveel tijd een nieuwe image maken, etc.... etc.
Mee eens hoor. Ik heb t/m 2009 een bedrijf gehad dat systeembeheerders verhuurde met specifieke kennis van Microsoft, Cisco en Juniper. Voor de grotere bedrijven en instellingen zeker interessant en vaak ook een een must. Voor de gemiddelde ondernemer vooral een ver-van-mijn-bed-show en vooral een (te) dure grap.
Je zou best naïef zijn om te denken dat scholen niet zo'n omgeving hebben. Het is er namelijk al, gezien ze niet alleen een ChromeOS omgeving hebben, Licentie beleid is sowieso anders voor scholen, die krijgen overal zeer hoge korting op.

[Reactie gewijzigd door vali op 26 juli 2024 19:15]

Nou, niet helemaal.

In de VS hadden veel scholen geen 1-appataat-per-kind. Nu is dat voor veel meer scholen wel het geval. Dus er moesten veel nieuwe systemen worden uitgerold.

Sommige kochten iPads, anderen Chromebooks.

Google beweert zelf dat ze meer dan 20% van alle schooldistricten in de VS nu Chromebooks gebruikt:

http://www.businessinside...-chromebooks-2013-10?IR=T

De iPad was eerder begonnen met de scholen proberen te veroveren, maar het lijkt er op dat uit eindelijk meer scholen voor Chromebooks hebben gekozen.

Kleine tip: als je slim bent zorg je dat meeste dingen gewoon een web-applicatie zijn die zich aan de standaard houd dan blijf je flexibel als het om platform gaat.
Daarom zei ik Chromebooks nam in 2013 flink wat markaandeel door de aankoopprijs, maar dit is nu allang weer aan het veranderen. Over paar jaar zullen we weer zien wat het marktaandeel per OS is, maar die Google beweerde in 2013 is allang achterhaald.

[Reactie gewijzigd door vali op 26 juli 2024 19:15]

Ik gaf aan het is een lease-contract.

In een lease-contract zit dus ook de dienst verlening, dat geef ik net aan.

Het lease-contract is een totaal prijs, daar zit alles dus in.

Inclusief de dashboard waar je wachtwoorden kunt resetten, etc.

Dat kun je niet 1 op 1 vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Lennie op 26 juli 2024 19:15]

Volgens Google is de Chromebit een volledige computer die in ieder scherm kan worden ingeplugd
Vereist dit apparaat verder geen extra kabel voor de stroomvoorziening? Zou mij perfect lijken wanneer zelfs dit niet vereist is en dit via de HDMI poort geregeld kan worden.
zal eerder net als de chromcast via USB voorzien woorden van stroom...

Op HDMI zit immers amper tot geen spanning... Is de standaard immers NIET voor ontworpen..

Maybe ooit met USB3.0/3.1...
Anoniem: 80487 @mobstaa31 maart 2015 21:46
Volgens mij zijn de mogelijkheden tot het voeden van zaken via HDMI zeer beperkt of niet bestaand. De Chromecast, een apparaatje van niets, behoeft ook een voeding. Die kan je dan geven via USB uit de TV of een adaptertje als je geen USB in je TV hebt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 26 juli 2024 19:15]

specification of the +5V charge is 50mA
Dus nee, dit zal helaas niet gaan lukken. Het beste komt er ondersteuning voor USB Type-C op TV's en monitoren.
Over de nieuwe USB aansluiting is het namelijk mogelijk om een DisplayPort-signaal te sturen, daarnaast nog dienst doen als USB aansluiting (3.1 of 2.0) en ook nog stroom te leveren.
Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort#USB_Type-C

Daarmee zou het dus in theorie mogelijk zijn om met 1 kabel bijv. je laptop op te laden, een monitor/TV aan te sluiten en ook nog je toetsenbord/muis te verbinden.

Helaas is het nog niet zo ver en zal deze stick 99,9% zeker gewoon een voedingstekker vragen in, waarschijnlijk, de vorm van USB.

Edit:
Zie net dat MHL 500mA biedt en v2.0 biedt al 900mA. Maar de kans dat hier MHL op zit is ook 0,0.

[Reactie gewijzigd door Rye op 26 juli 2024 19:15]

De stick heeft een micro USB aansluiting voor power.

http://www.slashgear.com/...-an-hdmi-dongle-31376109/
Even ter verduidelijking voor mij, als leek wat betreft Chrome-OS. Ik kan dit simpelweg zien als de Browser Chrome, niet waar?

Maar hoe gaat de bediening in dit geval? Bluetooth muis/keyboard of...?
Chrome heeft gewoon een desktop, menu, taakbalk, etc. Echter werken alleen Chrome apps en websites en geen normale progsels. Je kunt gewoon een muis en dergelijke gebruiken.
Ja je zal wel moeten

Maar dan kom je dus alsnog dik boven de 100 uit alles bij elkaar opgeteld
Je kunt wel een Desktop Linux of Windows (alleen op Intel-versie) op een Chromebook installeren.

Zo open is Google dan weer wel.

Ze zijn blijkbaar bezig om ondersteuning voor Android apps in te bouwen.
Klopt op zich, behalve dat als normale Chrome gebruiker je waarschijnlijk geen Chrome Apps gebruikt. Je hebt dus applicaties (die gewoon offline draaien) om van alles te doen, van programmeren tot muziek spelers. Nu, de offline applicaties zijn allemaal toch simpeler dan hun online alternatieven (Chrome Dev Editor vs Cloud9 IDE, Remo vs Google Play music, etc.), maar zorgt er toch voor dat het meer is dan 'zomaar alleen Chrome'.
Het is gewoon een chrome browser inderdaad, meer niet, minder niet.
Nou ja dat is wel heel kort door de bocht. Het heeft namelijk een wat desktop omgeving erbij gekregen en dat krijg je niet standaard bij de Browser.
Dattack, die Chrome desktop krijg je wél in de standaard browser. Zie hier hoe je die kan starten op je pc/laptop: http://www.eightforums.co...sktop-windows-8-mode.html
Dat is geen volwaardige Chrome desktop, want ik zie niet eens fileexplorer erbij staan, of de instelling knop van Chrome OS.

Eerder een imitatie van de echte Chrome OS.
die fileexplorer is ook niet nodig, en de instellingen ook niet, maar voor de rest is het precies hetzelfde, ook apps etc
Oeh, vet! Dan heb ik niks gezegd. Dank voor het zeggen. ;)
Dit zou wel eens heel goed kunnen verkopen als het echt goed werkt. Mensen met een trage wat oudere laptop die niet zo veel verstand van zaken hebben zouden dan alsnog goed kunnen internetten.
Moet wel een heel oude laptop, zelfs een AMD64 Sempron van wel heel lang geleden zal nog steeds een stukje rapper zijn dan deze low-end smartphones zonder ingebouwd scherm lijkt mij.

Wel leuk voor wie geen extra apparaat wil.
Als windows helemaal volgeladen met troep is zal het wel trager zijn.
Aan de andere kant is het dan natuurlijk handiger om door een kennis (of eventueel door een computerzaak) windows te laten verschonen. Ik heb verder geen idee hoe efficient Chrome OS is en hoe snel de processor minstens moet zijn voor een redelijke UE.

Idd voor mensen die geen extra apparaat willen is deze stick erg handig.
Heeft die laptop dan een HDMI aansluiting waarop je die beeld kunt tonen ?

Nee, dat dan weer niet.

Dus je moet meer kopen, dan alleen dit.
De meeste laptops van ong. 4 jaar oud hebben toch wel een hdmi aansluiting?
Ik denk om het beeld van de laptop op een ander scherm weer te geven.

Mijn opmerking was:
volgens mij kun je de oude laptop niet gebruiken om het beeld van de stick op het scherm van de laptop weer te geven of wel ?

Dus je hebt aan alleen de stick niks, je moet nog meer dingen hebben. Zoals een scherm.
Maar HDMI geeft toch geen voeding? Dan gaat dit waarschijnlijk net zo werken als de Chromecast waarbij de USB de voeding bied. Dan krijg je weer zo'n extra voedings snoertje achter je beeldscherm mits deze geen USB aansluitingen heeft. Niet dat het erg is, maar het verstoord de minimalistische, draadloze ideologie die steeds meer fabrikanten toepassen. Steeds minder aansluitingen etc.
Als je dit ding in je TV jast en de power uit een USB poort van je TV kan halen heb je toch geen kabels, effectief?
De HDMI standaard moet gereviseerd worden om dit helemaal draadloos mogelijk te maken, want je hebt gewoon nog wel iets van power nodig om zoiets te voeden. Denk eerder dat dit soort dingen gewoon in TV's gebouwd gaan worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 26 juli 2024 19:15]

Het is inderdaad een goede kans dat dit voor tv's wordt gebruikt, Chrome OS lijkt mij alleen niet handing in een tv. Simpelweg omdat je daar weer een apart toetsenbord en muis voor nodig hebt of je moet het systeem al op je tablet/telefoon kunnen bedienen.

Wat ik ook net bedenk, betreft het draadloos gerelateerde, zal bluetooth niet verschrikkelijk storen met 2,4Ghz WiFi? Gezien je vrijwel verplicht bent aan een draadloze randapparatuur. Er zit dualband in de Chromebit maar een paar muren tussen de computer en router en je hebt er weinig meer aan. Althans dat is mijn ervaring...
zal niet zoveel storen, gebruik zelf een bluetooth muis, en heb nergens last van (geen chromeos apparaat, maar dat maakt niet uit), het enigste waar ik last van heb is dat bluetooth en wifi bij mij op 1 chip zitten, dus bij veel downloaden werkt bluetooth trager
Er komt ook een intel usb met windows 10 ik denk dat dit een concurrent is haha :p
Wel leuk stickje, maar als je kijkt naar het bericht van Asus hierboven, een laptop chromebook voor 169 dollars ,dan vind ik deze stick toch wel de helft te duur.
Zou eigenlijk niet meer moeten kosten dan een android stick , dus zo'n 40 a 50 euro, aangezien
je met beide, eenmaal aangesloten op een TV of monitor met hmdi ingang, zo ongeveer hetzelfde
kunt doen.
Voor windows fanaten lijkt me deze mini cloud pc veel interresanter http://www.pandawill.com/...b-32gb-silver-p99934.html , die trouwens heel veel lijkt op de android minix neo 5 en 7.
Maar natuurlijk, zo'n stick kun je makkelijk overal mee naar toe nemen, een mini pc met kabels is allemaal wat moeilijker , dus meer bedoeld voor thuis op een vaste plaats naast TV of monitor.

[Reactie gewijzigd door Osgridder op 26 juli 2024 19:15]

Anoniem: 145867 @RoffaboyS1 april 2015 08:35
Er zou ook een Windows 10 versie voor de Raspberry Pi 2 komen.
In geen velden te bekennen.... Alleen leuk marketing nieuws.
niet zo gek als je bedenkt dat windows 10 nu nog in technical preview is
Anoniem: 601896 31 maart 2015 21:40
Rockchip, is dat niet de fabrikant van cpu's van de eerste android-stickies en de chromecast-concurrent die nooit (tot nu toe nog niet) uit is gekomen. nieuws: Chromecast-concurrent Matchstick wordt uitgesteld vanwege nieuwe hardware

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 26 juli 2024 19:15]

Volgens mij ligt dat helemaal niet aan Rockchip maar aan de fabrikant van de Matchstick. Die hebben zelf beslist dat ze productie gaan uitstellen om nieuwere hardware te gebruiken.

Het uitstel ligt volgens mij dus niet aan de fabrikant van de SOC maar aan de fabrikant van de Matchstick die van gedacht is veranderd
volgens mij heb je je zin niet volledig afgemaakt

Edit: het deel "Uit is gekomen" stond er net nog niet

[Reactie gewijzigd door jeroen7s op 26 juli 2024 19:15]

Om het "een volledige computer" te noemen lijkt me een beetje overdreven voor zoiets. Maar vanuit marketing-oogpunt snap ik het wel, je kunt er immers mee "computeren". Ik zie mezelf er voorlopig niet m'n films mee bewerken of m'n foto's mee opslaan.
He is natuurlijk ook bedoeld om op te internetten niet of films mee te bewerken ;)

Als je raw foto's hebt zullen ze wel te groot zijn voor cloud opslag en dan is een 'gewone' pc idd handiger.
Anoniem: 664231 31 maart 2015 21:54
ik zeg +1 voor technologie voor 2015 ziet er mooi uit
Welke technology? Dat Google je inkoopt voor een cheap produkt?
Die niet eens veel goedkoper is als andere sticks met compleet OS.

Dan is een Raspberry Pi veel mooiere techniek. Waar je die onafhankelijk van software kan gebruiken.
mijn punt is dit zag je niet in 2000 toen had je kasten die waren echt groot en nu weten ze een hele
'computer' in zoan kleine hdmi stick te zetten
2000? Dat is wel heel lang geleden.
Wel al eerder als 2015 ;)
Begonnen als ThinClients. Zie hier voor meer informatie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Thin_client

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 26 juli 2024 19:15]

This is geen thin-client.
Wat denk je dat je smartphone is dan ?

Die heeft ook een HDMI aansluiting en 2GB geheugen en 4 cores, etc. en de mogelijkheid voor een bleutooth toetsenbord/muis, etc.

Installeer daar een desktop Linux op en dat werkt ook.

Je kunt het ook via een omweg doen op je Android telefoon (zonder rooting):
https://www.youtube.com/watch?v=iFulMBNvjZA

Natuurlijk werkt het beter als je alleen Debian zou installeren op je telefoon, dan heb je geen last van de overhead van een extra OS als Android.

Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld ARM Chromebook van Samsung gemaakt in 2012. Deze heeft net als zo'n processor als de telefoon in de video een Exynos.

Je kunt bijvoorbeeld Ubuntu installeren:
http://www.amirkurtovic.c...step-by-step-photo-guide/

[Reactie gewijzigd door Lennie op 26 juli 2024 19:15]

Anoniem: 504737 31 maart 2015 21:38
Best een leuk ontwerp! Niet de standaard HDMI-stick look.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.