Britse gebruikers van Apples webbrowser Safari mogen Google aanklagen om een loophole, die enkele jaren geleden werd ontdekt. Dat bepaalde het zogeheten Court of Appeal in het Verenigd Koninkrijk vrijdag.
Het Court of Appeal, enigszins vergelijkbaar met een gerechtshof in Nederland, gaf een aantal Safari-gebruikers gelijk. Die spanden een zaak tegen Google aan nadat bleek dat de techgigant een privacy-optie van Safari omzeilde. Door een zogenoemde loophole kon het bedrijf toch een third party-cookie plaatsen, terwijl Safari die standaard blokkeert.
In 2012 werd bekend dat Google de privacy-optie van Safari ontweek. Daardoor kon het zoekbedrijf gebruikers over verschillende websites ongevraagd volgen. Google zei dat de fout er onbewust was ingeslopen. Het bedrijf wilde namelijk controleren of gebruikers waren ingelogd op Google+, zodat kon worden bepaald of de +1-knop op advertenties zichtbaar moest zijn.
De Safari-gebruikers gingen niet akkoord met die uitleg en wilden een zaak aanspannen. Google wist dit tot nu te voorkomen met de hoop dat het gerechtshof hier een stokje voor zou steken, zo meldt de BBC. Google beargumenteerde onder andere dat het omzeilen van de privacy-optie Safari-gebruikers geen financiële schade heeft berokkend.
Het gerechtshof stelde Google vrijdag echter in het ongelijk. Het oordeelde dat het zoekbedrijf door de loophole maandenlang informatie kon verzamelen en die kon gebruiken voor reclamedoeleinden. Deze werkwijze zou bij Safari-gebruikers voor ongerustheid hebben gezorgd. Daarom mogen de gebruikers van gerechtshof nu een zaak tegen Google starten.
Google laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. De Safari-gebruikers, die de overwinning er eentje noemen in de categorie David tegen Goliath, zeggen daarentegen tevreden te zijn. "Normale computergebruikers hebben nu het recht om deze gigant aansprakelijk te stellen voor zijn onacceptabele, immorele en onjuiste handelingen", zo vertelt er een tegen de BBC.