Dell start met Chromebooks in Nederland en België

Dell brengt in april zijn Chromebook 11 voor scholieren en studenten naar de Nederlandse en Belgische markt. Het is de eerste Chromebook van de fabrikant die hier verschijnt. Dell brengt ook de Venue 10 Pro in april in de Benelux uit.

Dell kondigde eind 2013 zijn eerste Chromebook aan, maar dat model verscheen nooit in de Benelux. Maandag liet de fabrikant aan Tweakers weten dat de nieuwe Chromebook 11 hier wel op de markt komt, voor een nog onbekende prijs. In de VS kost het model 249 dollar, omgerekend en met btw is dat 264 euro. De fabrikant richt zich op gebruik door studenten en scholieren. De laptop zou dan ook extra stevig zijn en bestand zijn tegen het morsen van drank.

De Chromebook 11 bevat een Celeron N2840-dualcore met een kloksnelheid van 2,16GHz. De resolutie van het 11,6"-scherm is 1366x768 pixels, er is 2 of 4GB geheugen aanwezig en de opslagcapaciteit is 16GB, geleverd door emmc-opslag. De draadloze-netwerkkaart is een 2x2 wifi-ac-exemplaar en de laptop ondersteunt bluetooth 4.0. Verder is een touchscreen optioneel, evenals lte-ondersteuning. Opvallendste eigenschap is een notificatie-led aan de achterkant van het scherm, die docenten volgens Dell kunnen gebruiken om 'bijvoorbeeld leerlingen in groepen in te delen voor een quiz of poll'. Ook toont de led of een gebruiker online is en kan het systeem gebruikt worden in combinatie met Google Apps for Education.

Dell Chromebook 11Dell Chromebook 11Dell Chromebook 11Dell Chromebook 11Dell Chromebook 11Dell Chromebook 11Dell Chromebook 11Dell Chromebook 11

Naast de Chromebook brengt Dell in april een tablet voor educatieve doeleinden uit in Nederland en België. De Venue 10 Pro draait Windows 8.1 en heeft een 10,1"-scherm dat een 'hd-' of 'full-hd'-resolutie toont. Dell levert op verzoek een stylus mee en ook een toetsenbord-accessoire is een optie. De Venue 10 Pro bevat een Bay Trail-quadcore van Intel, 2GB geheugen en 32 of 64GB emmc-opslag. Verder is er ondersteuning voor 2x2 wifi-ac, usb 3.0 en micro-hdmi. De dikte van de laptop is 9,9mm en het gewicht is 567 gram.

Dell Venue 10 ProDell Venue 10 ProDell Venue 10 ProDell Venue 10 ProDell Venue 10 ProDell Venue 10 ProDell Venue 10 ProDell Venue 10 Pro

Dell brengt ook een Android-versie van de tablet uit en deze Venue 10 krijgt vergelijkbare specificaties. Dit model komt ergens in de lente uit voor een nog onbekende prijs.

Dell kondigde ten slotte de Latitude 11 Education aan, een laptop met vergelijkbare specificaties als de Chromebook 11. Dit model komt naar een paar markten in Europa, maar of de Benelux daarbij zit, kon het bedrijf nog niet zeggen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-02-2015 • 13:17

78

Reacties (78)

78
78
66
1
0
2
Wijzig sortering
Zonde dat ze nog steeds Chromebooks blijven uitbrengen met een resolutie van 1366x768. Wil je een 1080p IPS scherm, dan blijft de enige optie de Toshiba Chromebook 2 die deze maand hier uitkomt.

Erg jammer, want ik zou zelf graag een vergelijkbare Chromebook zien met een wat mooiere/stevigere case.

Voor de rest ben ik wel benieuwd of je de Chromebooks hier ook meer in het onderwijs terug zal zien komen. Op zich zijn het ideale apparaatjes voor dat doeleinde.
Deze ga je niet snel in het onderwijs zien, aangezien de meeste scholen hun IT omgeving niet goed in orde hebben en daarbij de gemiddelde student meer verstand heeft van IT dan hun leeraar.
Dan weet ik niet hoelang het geleden is dat jij op school hebt gezeten, maar bij mij was het op de middelbare anders gewoon prima geregeld hoor. Op alle middelbare scholen in mijn omgeving is dat zo.

Het verhaal dat de IT omgeving door een docent gedaan word is natuurlijk ook bullcrap, dat word gewoon door een onafhankelijke partij (intern of extern) geregeld.
Bij ons is die onafhankelijke partij juist het probleem, de gemiddelde leraar weet meer dan de afdeling ict...
En dat geven jullie neem ik aan ook gewoon netjes aan? Wat men niet weet kan men niet verbeteren he ;-)

Het was bij ons ook een tijdje ruk, nieuwe beheerders met een verkeerde instelling. Na wat overleg was dat redelijk snel opgelost. Iedereen happy.
Wordt erg duidelijk aan gegeven maar beheerders die binnenkort met pensioen gaan doen niet veel meer :P
Dan is je schoolleiding ook fout IMO, die betalen immers.
maar bij mij was het op de middelbare anders gewoon prima geregeld hoor. Op alle middelbare scholen in mijn omgeving is dat zo.
Er wordt vaak enkel .docx aanvaard of beschikbaar gesteld.
Office versie xx bezitten is zo goed als een verplichting. Voor andere software heb je vaak ook expliciet pakket x nodig, dat natuurlijk enkel op windows draait.

Gelukkig wordt er genoeg zand in onze ogen gestrooid doordat studenten goedkoop aan licenties kunnen geraken. 8)7

Allemaal heel chromebookvriendelijk?
Chromebooks (Google Docs) kunnen gewoon overweg met .doc, .docx en een bak andere formaten, dus dat is geen issue.

En nu steeds meer scholen overgaan op iPad klassen gaan uitgevers hun zooi ook publiceren in pdf/eps, en word je aan die kant minder Windows afhankelijk. Gooi daar een ELO bovenop (wat veel scholen hier hebben) die webbased draait en dan heb je Windows niet meer nodig. Misschien is mijn middelbare school erg progressief maar zo ging het al toen ik er zat, en ik ben er nu toch al wat jaartjes weg.
Kunnen het aan, maar bij de conversie zijn toch nog altijd genoeg problemen hoor!
Tja, scholen verschillen. Ik zit nu op 5 havo en zowel de leraren als de ICT afdeling weet helemaal niks van computers. Voorbeeld: toen een computer vastliep ging de ICT afdeling meteen bellen naar Dell Support en toen het geluid het niet deed was de ICT hier zelfs te dom om te kijken bij 'geluidsapparaten'.

Maar misschien is het bij jouw school wel goed geregeld ;)
Niet heel lang geleden en heb er nu en dan nog mee te maken.
Ik geloof ook zeker dat de Docent ICT meer verstand van IT heeft dan de leerlingen.
Maar ga er niet van uit dat de docent verzorging/elk willekeurig vak hier veel affiniteiten mee heeft. Het is moeilijk om een succesvol platform op te zetten waarin de leerling de vrijheid krijgt om zijn eigen hardware mee te nemen en dit goed beheerd kan worden door een 3e partij. En dit tegen allemaal zulke laag mogelijke kosten want het onderwijs moet elk jaar al goedkoper in de huidige maatschappij. Hoor al heel lang dat de boeken vervangen gaan worden voor Tablets/E-Readers. Helaas is dit op de meeste scholen ook nog niet het geval.
Weet niet hoe je hier bij komt maar weet uit eigen ervaring dat veel scholen kijken naar digitalisering en hierbij vooral naar Chromebooks.

Werk zelf op het Corlaer College en wij hebben hier 1300 Chromebooks in gebruik. Binnen 2 jaar zijn dit er 2000.
We hebben het afgelopen jaar 40-50 scholen op bezoek gehad en 90% van deze scholen geeft aan dat zij verder willen met Chromebooks en ze de komende tijd gaan invoeren.

Wat betreft de IT omgeving van scholen. Bij een aantal scholen zal het misschien niet goed voor elkaar zijn, maar de meeste scholen zijn er druk mee bezig of hebben het al voor elkaar.
Je ziet steeds meer dat scholen of een eigen IT afdeling krijgen of IT uitbesteden aan de derde partij. Ik laat in het midden wat het beste is, maar er is zeker een positieve ontwikkeling de laatste jaren.
Bij ons is de planning om via virtuele desktops op laptops te gaan werken. Inmiddels is er op de campus, waar één van onze scholen samenwerkt met andere scholen, dit systeem opgezet zodat op dezelfde hardware, afhankelijk van de gebruiker, een andere virtuele desktop wordt geladen.
En ja, hier zit een groot IT team achter met op iedere vestiging (8 vestigingen) minimaal één ervaren IT'er die voor het onderhoud en communicatie zorgt met het team.
Met een google-omgeving en chromebooks kan je een berg it-ers de deur uitdoen....dat geld kan je vervolgens ook nog eens keer gebruiken om nog meer chromebooks aan te schaffen...beheer is zoveel eenvoudiger en makkelijker te organiseren...
Anoniem: 382732 @WouterH16 februari 2015 13:59
De gemiddelde scholier denkt meer verstand te hebben van IT, maar als het er op aan komt wint de informaticadocent het toch echt. IT is meer dan weten waar je de nieuwste films kunt downloaden. Ik zie het nu bij mijn 15 jarige zoon in VWO-4: de meeste leerlingen moeten flink aan de bak om de materie te snappen.
De informaticaleraar bij ons op school laat ons anders Turbo Pascal leren en spellen in Klokhuis Gamekit maken :'( ... Ik denk echt dat er heel veel verschil inzit qua niveau bij ICT (leraren) op school.
Ideaal toch Turbo Pascal, je leert er gestructureerd mee programmeren in een syntactisch niet te uitgebreide taal, een heel goeie basis voor wie verder wil gaan.
Valt mee, ik vind bijvoorbeeld JavaScript een veel fijnere 'taal' om mee te beginnen. Simpeler en je kan er tegenwoordig nog wat mee ook.
er zijn meer vakken als informatica op een middelbare school.
Het grote voordeel van een Chromebook is volgens mij juist dat het weinig vereist van de IT-omgeving. Een fatsoenlijke internetverbinding is de enige vereiste. Voor de rest kunnen ze gewoon met cloud/internet applicaties werken, in plaats van dat ze software moeten installeren, virussen moeten weren en dat je met verschillende versies van het OS komt te zitten door de jaren heen. Ook zit je minder met bestanden die lokaal staan.

Een Chromebook is zo'n beetje het schoolvoorbeeld van plug & play.
Anoniem: 623355 @WouterH16 februari 2015 17:55
Deze ga je niet snel in het onderwijs zien, aangezien de meeste scholen hun IT omgeving niet goed in orde hebben en daarbij de gemiddelde student meer verstand heeft van IT dan hun leeraar.
Zit zelf in het onderwijs en schrik steeds weer hoe weinig de leerlingen van IT weten. Voorbeeld: Leerlingen moeten samenwerken maar het gaat niet zo goed. Zeg ik: stuur jouw werk dan via de mail naar hem. Antwoord: dat kan niet, want ik heb hotmail en hij heeft gmail.

Deze generalisatie is sinds de intrede van de smartphone en de tablet, inmiddels achterhaald. Ze leren helemaal niets meer van IT en vragen slechts: "is daar een app voor?".

En die anderhalve nerd die je af en toe tegenkomt die weet inderdaad meer dan de docent, maar dat zijn dat ook de uitzonderingen. Als je er één per klas gemiddeld tegenkom dan is het veel. Inmiddels zijn veel oude docenten met pensioen en veel anderen bijgeschoold.
Dat is altijd zo'n dooddoener. Zijn zat scholieren en zg neefjes die er de ballen verstand van hebben.
Een 11 inch 1080p scherm is natuurlijk super mooi, maar voor de meeste gebruikers wordt alles veel te klein daardoor. Dat argument kan je zelfs al wel maken met het 1366x768 scherm.
Het begint onderhand wel een beetje gedateerd te worden deze opvatting. Bij alle moderne besturingssystemen, is de grootte van gui elementen niet afhankelijk van het aantal pixels! Hogere resoluties betekenen dus gewoon scherper beeld!
Anoniem: 382732 @borft16 februari 2015 14:00
En hogere kosten en hoger energieverbruik....
Niet noodzakelijk. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat hogere resolutie panelen niet meer verbruiken dan lage resolutie panelen van een jaar geleden.
Ik denk dat de resolutie wel o.k. is, ik heb zelf een Chromebook 2 en die 1080p scherm is wel erg hoog, echt op de grens van het leesbare. Deze Dell heeft een 2"kleiner scherm en dus lijkt me de resolutie niet zoń probleem, als het maar een goed scherm is.
Ik als developer hoop dat Chromebooks het beter gaan doen als de Linux ondersteuning die dell bood. Hoewel ik een windows developer ben hoop ik op wat meer concurentie in de OS wereld. Ik ben bang dat het nog lang zal duren voor Chromebooks voet aan grond zal krijgen in de OS markt. Net als WP moeilijk voet aan grond krijgt in de smartphone OS markt.

edit: Typo, thx sfranken

[Reactie gewijzigd door _wolf_ op 23 juli 2024 15:12]

Chromebooks zijn in de VS al groter dan tablets geloof ik, dus dat gaat wel goed komen hier. Bovendien hoef je voor ChromeOS geen aparte taal te leren als webdeveloper zijnde, aangezien het allemaal webpowered is.

Chrome heeft een behoorlijk marktaandeel als je het globaal bekijkt.

Offtopic: biede is bood, of beid. Biede bestaat niet. En wat bedoel je met de Linux support van Dell? Dell is een van de weinig bedrijven waar je een laptop kunt kopen met een Linux distro pre-installed en met support (Dell XPS Developer Edition), waarbij Dell ook actief meedoet om drivers e.d. werkende/in de kernel te krijgen.
Ik raad je aan om een van mijn eerdere posts te lezen betreffende het onderzoek dat ik heb gedaan betreffende het markt aandeel van Chromebooks bron Chrome heeft zeker een groot aandeel dat betwijfel ik niet en daar ben ik het met je eens.

edit: typo thx again sfranken :)

[Reactie gewijzigd door _wolf_ op 23 juli 2024 15:12]

Ik heb het met mijn eigen ogen gezien in de VS. Toegegeven, dat waren maar een paar winkels maar toch, Chromebooks verkopen daar 3:1 in vergelijking met hun Windodws tegenhangers. Dus voor elke 3 Chromebooks die over de toonbank ging ging er 1 Windows laptop over de toonbank.

Offtopic: Het is marktaandeel, niet markt onderdeel ;)
Ik hoop dat je gelijk heb, want ik zou graag meer diversiteit en daardoor meer ontwikkeling binnen OS terug zien. Feitelijk is er sinds de nt kernal (niet te verwarren met Windows NT) niet heel veel meer gebeurt. Wat ik me wel afvraag ben je in de go back to school periode geweest? (gezien de inzet van chromebooks betreffende het educatie systeem waar studenten hun chromebooks kunnen declareren) Dit zou dit jou waarnemingen misschien kunnen verklaren.
Ik ben een keer in de winter geweest midden in een schoolperiode en een keer in de zomer, tijdens de zomervakantie. Dat maakt qua verkopen niet zo heel erg veel uit, tijdens de schoolperiode was het (begrijpelijk) wat minder druk dan in de vakantie.

Als ik het me goed herinner scheelde het ~30 units (=machines, dus laptops of desktops) op de hele winkeldag. Hoeveel er daarvan Chromebooks/iPad/iMacs e.d waren weet ik helaas niet meer
Dat klinkt heel goed :D Ik hoop ook dat je steek proef representatief is voor de hele markt. Echter ik kan het nog niet onderbouwen met de huidige cijfers.

Zodra er cijfers vrijkomen die niet vanuit "Coalition for Innovative Media Measurement" komen (lees google en of microsoft zelf) dan ben ik de eerste die het van de daken schreeuwt. Op dit moment kan ik dat echter nog niet want die cijfers zijn nog niet binnen.(bijv. IDC, nog steeds biassed alleen deze presenteerd ook echt research papers met een gedegen bronvermelding)
Tsja, de VS. Dat is op vele vlakken een land op een ander planeet.
Kijk ik naar de cijfers wereldwijd, dan is het nog altijd erg in de marge. Zelfs OSX is groter.
Ik hoop dat het marginaal blijft. Dan VEEEEL liever meer Linux machines. De koppeling van Chrome books is veel te groot. Denk in: je kan de koppeling niet los denken.
Wordt lekker beheren dan.

Dan veel liever Linux machines. Naast de Windows machines. Beheren via AD.
Het design is nogal gedateerd.
De Chromebook 11 lijkt erg hard op de Dell Studio van vroeger.
Het ziet er ook allemaal erg lomp uit moet ik zeggen.

[Reactie gewijzigd door Beejee0 op 23 juli 2024 15:12]

Het gaat hier om een wat steviger model, dan is het design al snel wat "meh".
Mijn HP Folio is heel stevig en heeft absoluut geen "meh" design.
Dat is anders, HP heeft een andere design language he, daarom is HP herkenbaar als HP en Dell herkenbaar als Dell.

Bovendien valt dat met dat "meh" design nog wel mee vind ik, hij lijkt op alle andere modellen die Dell nu uitbrengt, zie ook de review van The Verge voor betere fotos: http://www.theverge.com/2...dell-chromebook-11-review
Dat is het 2014 model, niet de 2015. Daar zijn nog geen reviews van.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 15:12]

Het enige verschil is de LED, verder is hij gewoon hetzelfde geloof ik hoor ;)
Nee hij is heel anders geworden van uiterlijk (en daar ging de discussie over), kijk maar naar het nieuwe design.

Het stuk links/rechts van het toetsenbord ligt nu verzonken, het scharnier is veel hoekiger en heeft een soort inkepingen, het is gewoon heel anders. Zo te zien is het scherm ook dikker geworden (waarschijnlijk ter versteviging voor de educatieve markt)
Ik snap er nu eens niks meer van... Fabrikanten maken geen Windows Phone meer omdat ze niet zo goed verkopen. Waarom maken fabrikanten dan wel nog Chromebooks? Die verkopen al helemaal van geen kant. Het martkaandeel blijft zeer klein en toch blijven ze er in geloven. Waarom kan dat dan ook niet voor anderen?

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 23 juli 2024 15:12]

Nou nee, chromebook verkopen zijn eigenlijk juist behoorlijk aardig.

http://www.zdnet.com/arti...-amazon-were-chromebooks/
http://www.informationwee...ales-surge/d/d-id/1297921
http://uk.businessinsider...mebook-sales-2014-12?r=US
http://marketrealist.com/...-sales-see-strong-growth/

Nu zijn dit maar een paar artikels. Maar de chromebook verkopen zijn verre van zo slecht als dat jij beweert.

Ja, Windows en Mac pc's verkopen nog altijd beter. Is ook wel logisch aangezien zij een gevestigde orde zijn. Maar Google heeft met de Chromebooks een behoorlijke impact weten te maken.

[Reactie gewijzigd door icratox op 23 juli 2024 15:12]

Ik heb hier een keer onderzoek naar gedaan. Helaas heb je geen gelijk, hier heb je de link naar mijn onderzoek bron

Edit: Voor de mensen die niet doorklikken hier de samenvatting:
Die nieuws artikelen halen hun informatie uit een aantal bronnen en ik heb die bronnen kunnen traceren. Wat hier uit kwam is dat dit niet op onafhankelijk onderzoek gebaseerd is.

[Reactie gewijzigd door _wolf_ op 23 juli 2024 15:12]

Als een partner van een onderzoeksbureau ook partner is van Google, is het een beetje vergezocht om de objectiviteit dan in twijfel te trekken. Er zijn namelijk gigantisch veel bedrijven op een of andere manier met andere bedrijven verbonden. Zolang NPD niet door Google zelf is ingehuurd of onderdeel is van Google, lijkt het me een vrij vreemde conclusie dat het een marketingtruc van Google is.

Geloof me, er zijn verbanden tussen onderzoekers en bedrijven die een stuk sterker zijn.
Misschien heb je gelijk, echter mijn onderzoek ging verder dan alleen dat, dus alleen de partnerschap is iets te kort door de bocht. Misschien ben ik te kritisch maar aan de andere kant ik ben niet degene die geen vragen stelt rondom het onderzoek en het voor waarheid aanneemt.

Begrijp me niet verkeerd, ik hoop dat Chromebooks groot worden, Sterker nog ik wil er een :P (naja een :P wil er eigenlijk meer, heb de intentie om meedere chromebooks als thin clients te gebruiken voor in huis)

Mijn conclusie dat het om marketing gaat van google baseer ik op dat er geen openheid is op basis van wie dit onderzoek is uitgevoerd. Het gaat om een commercieel bedrijf dat onderzoek uitvoert. Dit is iets anders dan een wetenschappelijke instantie waarbij er op basis van historie of vermeld moet worden wie de onderzoeken betalen, waarbij belangenverstrengeling of fraude aangepakt wordt bron. Daarnaast is mijn conclusie gebaseerd op een dataset die niet per definitie een representatief beeld van de markt geeft. bron

Om blindelings af te gaan op resultaten van 1 bedrijf zonder hier vraagtekens bij te zetten vindt ik niet verantwoord. Juist omdat er tegenwoordig juist de verschuiving is naar het commercialiseren van onderzoek ben ik zo kritisch. Ja er zijn duidelijkere voorbeelden maar dat maakt de resultaten van dit onderzoek nog niet perdefinitie representatief. Daarnaast juist door dat informatie snel gepresenteerd wordt naar eindgebruikers is de media niet meer zo kritisch in achtergrond onderzoek.

Dus, ja misschien heb je gelijk (sterker nog ik hoop dat ik geen gelijk heb). Tot die tijd helpt het als we kritisch blijven, vandaar ook mijn dank dat je kritisch ben naar mijn onderzoek :)
Dat alle cijfers van een enkel bedrijf komen is inderdaad vreemd en verre van representatief onderzoek. Het is natuurlijk wel zo dat veel nieuwssites makkelijk dit soort nieuws overnemen en niet goed kijken naar de bron.

Daarnaast is kritisch zijn op onderzoek zeker belangrijk. Ook bij diepgaand onderzoek dat invloed kan hebben op bijvoorbeeld politiek beleid moet je altijd goed kijken naar financiering en achtergrond van de onderzoekers. Bedrijven weten goed dat een onderzoek dat hun dienst/product als gewenst neerzet, deuren kan openen.
Je verward wetenschap met lobbyen. Als wat je zegt waarheid was, dan zou bijv. de US climate warming accepteren. Gewoon voor de beeldvorming: bron
Wetenschap wordt tegenwoordig zwaar gebruikt door de lobby. Er wordt niet alleen onderzoek gefinancierd door partijen die een politieke agenda hebben. Er zijn genoeg onderzoeken die zelfs rechtstreeks van partijen komen voor wie de uitslag in hun voordeel wordt gebruikt. Zo ook met klimaatverandering. Elke keer als er een nieuw verslag van de IPCC over klimaatverandering uitkomt, worden er (door partijen voor wie de acceptatie van klimaatverandering als een feit een probleem is) wetenschappers aan het werk gezet om deze bevindingen te ontkrachten.

Je kan politiek overtuigen door ze argumenten te geven die zij weer kunnen gebruiken om hun beleid te verdedigen. Dus creëer en interpreteer je onderzoeksresultaten in jouw voordeel. Lobby 2.0.
Anoniem: 623473 @_wolf_16 februari 2015 14:13
hmmz,

Eind september 2014 al een marktaandeel van 50% in het onderwijs in de VS. Ook bedrijfsleven VS adopteerd dit steeds sneller, vooral vanwege enorme kostenbesparing en schaalbaarheid en onderhoud.

Verschillende landen in Azië die geheel met hun onderwijs zijn overgestapt op ChromeOS (tientallen miljoenen leerlingen/leraren).

Let wel, deze verkopen zijn vrijwel nooit retail maar directe inkoop bij fabrikanten vanwege de aantallen/korting.
ChromeOS is een succes en begint zelfs enorme proporties aan te nemen!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 623473 op 23 juli 2024 15:12]

Ik wil je geloven :) want ik vindt het geweldig nieuws. Dus ik vindt het wat vervelend om te vragen maar kan je er bronnen bij plaatsen om dit te valideren?

Onderstaand heb ik een discussie met sfranken. Ik ben geneigd om hem te geloven omdat ik het wil geloven, dus voor verdere discussie discussieer daar mee :). Het probleem is alleen, er worden cijfers geclaimed en ik zou graag zien dat de cijfers onderbouwd worden. Helaas ben ik tot nu toe nog te vaak tegen gekomen dat er cijfers geclaimed worden maar niet onderbouwd. (niet alleen chromebooks maar wat dacht je van wp of nog leuker windows 8 ;))
Anoniem: 623473 @_wolf_16 februari 2015 14:59
Ik weet de bronnen niet meer allemaal uit mijn hoofd, maar iets van Forbes - TechRepublic - WSJ..
Beste bron is eigenlijk Sundar Pichai. itt wat veel mensen denken (wc eendjes) mag een Senior (Vice President) niet liegen (wettelijk) over dit soort zaken en kunnen serieuze schadeclaims het gevolg zijn.
Maar gelukkig hebben we Google om Google for education op te zoeken ;-)

Oh ja, uit mijn hoofd ook iets van Philippines, Malaysia en Singapore?

https://www.youtube.com/watch?v=lsek9-KwIHo#t=7493

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 623473 op 23 juli 2024 15:12]

Forbes en TechRepublic gebruiken ook bronnen. Zoals ik eerder gemeld heb bij mijn link, ik raad je echt aan om die even (nog een keer) door te lezen.

Waar ik op wijs is dat veel van deze cijfers oorspronkelijk komen van NDP group of "Coalition for Innovative Media Measurement" komen. Natuurlijk mogen ze niet liegen, echter de resultaten van eerdere onderzoeken waren gebaseerd op een zeer beperkte subset aan gegevens. De cijfers die ze dan presenteren geeft een correct beeld voor die subset aan cijfers, echter dit is geen garantie dat die cijfers ook echt overeen komen met de markt situatie in zijn geheel.

Als je ergens onderzoek naar ga doen moet je een aantal dingen meenemen in je resultaten.
  • Hypothese, wat wil je gaan onderzoeken en waarom.
  • Bias en belangen, iedereen heeft die en dus moet meegenomen / bekend gemaakt worden dat je die heb.
  • Dataset, deze moet representatief zijn voor wat je probeert te onderzoeken,
  • Analyse, wat analyseer je uit je dataset
  • Kader, het kader of wel de grenzen van het onderzoek moeten helder en correct aangegeven worden, tot hoever is je conclusie geldig, in welke situatie is je conclusie geldig.
Wat ik aan wil geven met mijn commentaar is het volgende:
  • Hypothese is duidelijk geformuleerd in de onderzoeken
  • Bias en belangen zijn alleen terug te vinden als je goed gaat graven. Begrijpelijk aangezien je geen biografie bij een onderzoek plaatst. Echter er is sprake van belang bij de onderzoekers voor het resultaat.
  • Dataset, is beperkt tot een klein en gericht onderdeel van de markt. Daardoor in mijn ogen statistisch niet representatief. (Begrijp me niet verkeerd, maar in onderzoek moet je aantonen dat jou gegevens correct zijn, bewijslast ligt bij de onderzoeker)
  • Analyse, Op basis van de data set lijkt mij de analyse correct.
  • Kader, is duidelijk opgegeven in thermalogie waarbij een leek eerst 4 uur onderzoek moet doen (zoals ik eerder deed) om er achter te komen wat het kader was
Dus ik hecht minder waarde aan de gepresenteerde resultaten tot de onderzoekers aantonen dat zowel de bias als de beperkte dataset geen impact hebben op de conclusies.

In perspectief geplaatst, ik doe nu een onderzoek of ik een goede programmeur ben. Mijn dataset is een persoon (ik) en die bevestigd dat ik een goede programmeur ben. Mijn conslusie is dat uit mijn onderzoek blijkt dat ik een goede programmeur ben. Ik mag vervolgens ook mijn conclusie bekend maken aan de media. Als deze over nemen dat ik een goede programmeur ben en dat het gebleken is uit onderzoek dan nemen mensen dit aan als waarheid. Echter mijn bias was dat ik mezelf goed vind, mijn belang is dat ik hier positief uit kom en mijn dataset was te klein voor een representatief beeld van mijn kunnen. Maar ik heb niet gelogen de cijfers kloppen. Maar dit is nog geen bewijs dat het ook zo is. Daarvoor is een groter meer gedegen onderzoek nodig. Maar vindt niet plaats omdat mensen afgaan op mijn conclusies en bevindingen, misschien ben ik wel een waardeloze programmeur, echter zoals met elk onderzoek, het is waar in het kader van wat er bewezen is. Tot iemand vraagtekens plaatst bij mijn onderzoek en ik moet bewijzen dat mijn onderzoek representatief beeld geeft, heb ik gelijk en lieg ik niet.
Anoniem: 623473 @_wolf_16 februari 2015 16:09
Technisch klopt het dat er met datasets kan en wordt gerommeld; het is zelfs een erkend vak :+

Daar staat tegenover dat Google een groot en serieus bedrijf is dat niet dat soort malversaties van de werkelijkheid doet. Daarvoor zijn de belangen en de getallen te groot, overigens itt tot bv MS dat FUD zo ongeveer zou hebben uitgevonden als IBM dat niet had gedaan. En kijk naar de overeenkomsten van IBM toen (en nu weer eventjes) en MS nu ;-)

Waarheid kan je vrijwel altijd vinden in grote getallen. Elke grote fabrikant maakt Chromebooks in grote aantallen en ik vertrouw erop dat zij winst willen maken.
De aantallen Apps for Education zijn heel groot net als Apps for Business en ik vertrouw erop dat zij winst willen maken.
Google investeerd flink in ChromeOS en ik vertrouw erop dat zij winst willen maken.
Veel overheden kijken of zijn overgeschakeld op Chrome for Education en ik vertrouw erop dat zij zo weinig mogelijk verlies willen maken ;-)
Veel (grote) bedrijven schakelen over op ChromeOS en ik vertrouw erop dat zij winst willen maken.

Maar het leukste statistiekje? Kijk naar de grote pot geld die MS investeerd in de angstcampagne om Chromebook zwart te maken. Want wat doe je als je het zelf niet (beter) kan?

En nogmaals, de grote bestellingen worden allemaal direct bij de fabriek gedaan dus zie je die niet terug in de statistieken van bv Amazon, die er trouwens ook al niet om liegen!

Vertrouw ook niet teveel op de 'onderzoekjes' van bv browsers of websites omdat die geografisch beperkt zijn of een niche markt resultaat geeft of regelrecht door een partij worden gesponsord.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 623473 op 23 juli 2024 15:12]

De aanname dag Google zijn machtspositie niet zou gebruiken om concurentie vervalsing uit te voeren heb ik zo mijn twijfels over. bron Maar laten we bij de bron kijken wat je nog meer betreffende google kan vinden bron
(net als mijn aanname dat ze het wel doen misschien te kort door de bocht is)

Je hebt gelijk het is moeilijk om betrouwbare gegevens te vinden maar het is wel van belang dat onderzoek transparant is. Als het onderzoek niet transparant is en iedereen claimt het als waarheid dan is mijn natuurlijke reactie om meer bronnen te vinden die de claim bevestigen. Dit kon ik tot op heden niet, vandaar ook mijn standpunt.

Als je aan kan tonen dat ik geen gelijk heb (met bronnen) dan ben ik bereid om van mijn standpunt te veranderen. Ik twijfel namelijk niet aan de vraag of bedrijven willen dat het product succesvol zou zijn, mijn vraag is of het ook daadwerkelijk succesvol is.

Ik ben het met je eens dat je de waarheid in grote getallen kan zien. Vandaar dat ik ook benieuwd ben naar de cijfers van de fabrikanten. Heb je die ergens iets van links ofzo? (ik sta open voor andere impressies en ik ben nieuwsgierig). De cijfers van Amazon heb ik er zelf niet op nagekeken dus als je daar een bron voor heb zou ik die ook graag zien.

Kwa geschiedenis Apple vs IBM en vervolgens MS vs IBM gaven kwa computers een revolutie voor OS'en. Een tijdje lang hield OSX mijn hoop in stand dat de ontwikkeling door zou gaan. Echter OSX vs Windows is in mijn ogen eigenlijk afgelopen en het slachtveld heeft zich verplaatst naar diensten (eco systems). Linux bewijst dat je als kleine speler geen impact maakt op de grotere spelers. Chromebooks zouden dat wel kunnen, ze hebben een mega bedrijf achter zich en misschien is dit wel de bepalende speler die veranderingen in gang zet. Ik zie vrij weinig van de impact van Chromebooks, tot die tijd hoor ik al vrij lang dat Chromebooks het goed doen, ik mis alleen het bewijs om dit te onderbouwen.
Chromebooks verkopen redelijk goed. Met name in Amerika loopt het aardig. Daarnaast is Windows Phone al langer op de markt en hebben fabrikanten toen geprobeerd toestellen aan de man te brengen. Chromebooks werden pas later opgepikt door meerdere fabrikanten. Als de komende jaren blijkt dat het te weinig oplevert, stoppen ze daar waarschijnlijk ook mee.

Daarnaast is de mobiele markt redelijk verzadigd en brengt WP niet per se grote voordelen/vernieuwingen. Veel is al bedacht en ze lopen daardoor een beetje achter de feiten aan. Chrome OS is superlicht, start binnen een paar seconden op en het draait op goedkope hardware. Het weet zich daarom misschien meer te onderscheiden van Windows en OSX.
Het marktaandeel van Chromebooks is groeiende, vergeleken met Windows laptops, in een krimpende markt. Fabrikanten die een groot deel van hun geld halen uit laptop verkoop willen daar natuurlijk graag een stukje van meenemen.
Op de smartphone markt is het anders. Als jij Android toestellen maakt en daarmee je verkoop targets haalt, waarom zou je dan een systeem gebruiken dat niet echt hard groeit en waar weinig winst mee te behalen valt? Buiten Nokia/MS zijn er weinig Windowsphones die goed verkopen.
Chromebooks zijn voor een niche markt, en daar doen ze het heel goed. Mobiele OS-en zijn geen nichemarkt (Windows Phone probeert hetzelfde te doen als iOS en Android). ChromeOS doet wat anders dan Linux, Windows of OS X.
Vreemd, de verhoudingsverschillen in resolutie mogelijkheden van de tablet: 1280x800 (16:10) of 1920:1080 (16:9).
Inderdaad, ik kan de precieze resoluties niet vinden op de Dell-site; de fabrikant heeft het alleen over 'hd' en 'full-hd'. AnandTech meldt 1280x800 en '1080P', maar wss had die laatste 1920x1200 moeten zijn? Ik houd de vage Dell-termen maar aan totdat de resolutie duidelijker is.
Als daar ook gewoon linux op gedraait kan worden (liefst native) dan ben ik helemaal tevreden!
Dat draait er al op. ChromeOS heeft Gentoo als basis. Maar je kunt er ook je eigen disto op zetten, al zou ik dat niet doen in verband met disk space. Ik heb op mijn HP14 een tijdje Arch gedraaid, ding best aardig, maar ChromeOS is prima geschikt voor mijn taken.
Samsung verlaat markt, Dell vult markt weer in met Chromebooks die voornamelijk uit Samsung LCD's en Samsung geheugen bestaan :+
Jaja, echte concurrentie :/ :z
Dell is wel degelijk een goede concurrent. Ze zijn vaker goedkoper dan de concurrentie, eenvoudig voor beheerders en deze zijn ook nog eens zeer solide. (hierin is Dell door schade en schande wijs geworden overigens met hun Latitude E5520/30 serie)
Samsung is niet meer in de nederlandse markt met hun chromebooks, dus geen concurrent nee (of is dat nieuws je ontgaan?)

en de voeding/scherm/geheugen zijn waarschijnlijk allemaal Samsung in die dell..

[Reactie gewijzigd door stewie op 23 juli 2024 15:12]

Ah, ik dacht dat je cynish was en er eigenlijk geen concurrentie bij kwam, maar slechtS andere naam op een Samsung laptop.
Nu dat de meningen best wel verdeeld zijn over de Chromebooks van meerdere ontwikkelaars vind ik deze er toch samen met de HP een leuk instap model, vooral voor mijn nog studerende broertje en huis-tuin en keukengebruikende internetgekke ouders.

Of cloud OS de toekomst is weet ik niet, ik zie er wel een toekomst in in ieder geval als er steeds meer leveranciers overstag gaan om er een in de markt te zetten :)
Ziet er uit als een prima Chromebook. Ook handig dat je 'm plat kan leggen, maar dan moet je het beeld wel om kunnen keren.

Ik kan in de webshop van Dell overigens nergens LTE als optie kiezen. Het zijn allemaal pregeconfigureerde modellen, waarvan de kleur en een touchscreen de enige opties lijken te zijn.
Dit is gewoon een Chrome OS versie van de Latitude 13
met 2 inch minder scherm ? :)
Exact! En naar ik begreep hebben ze het WiFi lampje veranderd in een ik-wil-een-vraag-stellen lampje :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.