Dell voorziet Chromebook 11 voor studenten van notificatie-leds voor docenten

Op internet zijn afbeeldingen en specificaties van een nieuwe Chromebook van Dell verschenen. In het scherm van de Chromebook zit een led, waarmee studenten aan hun docent aan kunnen geven dat ze een vraag willen stellen.

Aan de achterkant van het scherm van de Chromebook 11 3120 die Dell binnenkort zou aankondigen is links het Chrome-logo en rechts een led te zien. De afbeelding is gepubliceerd door Notebook Italia, die vaak correcte informatie over laptops vroegtijdig publiceert. Met de app Dell Activity Light, die al in de Chrome Store staat, kunnen studenten notificaties aan docenten in de klas tonen met de led. De keuze voor blauw licht staat gelijk aan 'hand opsteken', rood betekent dat de gebruiker een vraag heeft en geel is de discussie-verlichting.

De Chromebook 11 is met 21mm dunner dan de voorganger maar het gewicht is met 1,3 kilo gelijk gebleven. Verder is de Haswell-Celeron ingeruild voor een tragere Bay Trail-variant: de Celeron N2840-dualcore met kloksnelheid van 2,16GHz. Het 11,6"-scherm toont 1366x768 pixels en er is 2 of 4GB geheugen aanwezig, in combinatie met 16GB emmc-opslag. Verder heeft de educatielaptop ondersteuning voor wifi-ac en bluetooth 4.0.

Niet bekend is of de Dell Chromebook 11 3120 in Nederland uitkomt. Bij de vorige generatie was dat niet het geval.

Dell Chromebook 11 3120Dell Chromebook 11 3120Dell Chromebook 11 3120Dell Chromebook 11 3120

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-02-2015 • 12:54

100

Reacties (100)

100
95
60
2
0
16
Wijzig sortering
Zitten we al zo in onze schermen dat een ouderwetse vinger in de lucht teveel is gevraagd?
Nouja, je vinger in de lucht houden en proberen oogcontact te zoeken met de leraar breekt de work-flow. Heb je zo'n lampje aanstaan, kan je ondertussen gewoon door met iets anders, terwijl de leraar automatisch langs zal komen.

Uiteindelijk kan dit natuurlijk ook geïntegreerd kunnen worden in een app op het scherm van de leraar, die dan precies kan zien waar iemand zit met een LED-je aan, met daarnaast een timer, om te zorgen dat degene die eerst was, ook echt eerst wordt geholpen.
Het is juist goed om de work-flow te breken. Wanneer de hedendaagse student/kind niet leert om met afleidingen om te gaan, dan is dat een zeer slechte zaak.

De ouderwetse vinger in de lucht is sowieso een veel socialere interactie en veel opvallender. Als iemand een vraag heeft, kan dit ook juist erg interessant/relevant zijn voor de medestudenten.

In de praktijk zullen er totaal geen situaties zijn waar deze techniek toepasbaar is, anders was dit bijvoorbeeld al jaren geleden toegepast in de vorm van een ouderwets gloeilampje.

Het idee van een LED op een laptop is sowieso een dertien in een dozijn idee, dan kun je net zo makkelijk een chatapplicatie gebruiken, ben je ook meteen van dat heen en weer geloop af.
Op de basisschool (30 jaar geleden voor mij) was mijn tafeltje al voorzien van een "stop-bordje". Dit was in feite een stuk dik paper met een rode kant en een groen kant. Lag de groene kant boven dan liep de leraar je voorbij. Lag de rode kant boven dan kwam de leraar langs om je te helpen.

Ik heb dit destijds als erg prettig ervaren. Het stopbordje doet namelijk ook zijn werk als je even snel naar het toilet loopt, materiaal voor een andere taak ophaalt of even bij een andere leerling staat te kletsen. Bovendien voorkomt het dat een luidruchtige, ongeduldige, pushy leerling voorrang krijgt op de rest en/of de rust in het lokaal verstoord.

Dat een bordje/ledje minder sociaal is zie ik niet zo 1-2-3, maar misschien komt dat omdat ik op een Dalton school zat. Je was vrij om met anderen over je taak te overleggen of een korte pauze te nemen. Met je vinger omhoog zitten terwijl de leraar met zijn kont in jouw richting een andere leerling helpt komt op mij juist minder sociaal over.
Op de basisschool (30 jaar geleden voor mij) was mijn tafeltje al voorzien van een "stop-bordje". Dit was in feite een stuk dik paper met een rode kant en een groen kant. Lag de groene kant boven dan liep de leraar je voorbij. Lag de rode kant boven dan kwam de leraar langs om je te helpen.
Dat stop-bordje wordt nu gedigitaliseerd en geintegreerd in de Chromebook.
Het is juist goed om de work-flow te breken. Wanneer de hedendaagse student/kind niet leert om met afleidingen om te gaan, dan is dat een zeer slechte zaak.
Klopt, maar er zijn situaties waar een docent niet direct er bij kan zijn om te helpen. Neem werkcolleges of practica. Een docent of studentassistent heeft dan een stuk of 10-20 groepen voor zijn/haar rekening. Het beantwoorden van een vraag of oplossen van een probleem kan ergens tussen de 10 seconden en 10 minuten liggen (soms nog langer). Een student al die tijd met z'n vinger omhoog laten zitten is dan complete onzin.
Je kan toch ook tegen die persoon zeggen ik heb je gezien? :P
Als docent kan ik het volgende zeggen: het geeft meer rust in een lokaal dat leerlingen weten wanneer ze geholpen worden met hun vraagstuk.

Er zijn twee manieren van leerling bedienen: het ober-principe of het ik-doe-een-ronde-principe. De eerste is heel duidelijk voor leerlingen: ik steek m'n hand op en de beste docent komt naar mij toe op mijn verzoek. Deze methode geeft relatief veel onrust, de docent blijft heen en weer lopen.

Het tweede principe is heel eenvoudig. De docent maakt een vaste ronde, liefst 2 of 3 keer achter elkaar of met een tussenpoos. De leerling weet dat de docent vanzelf voorbij komt en kan zijn vraag parkeren en lekker doorwerken met de volgende opgaven. Dit geeft een enorme partij rust in het lokaal.

Daarnaast is het zo dat leerlingen die hun hand opsteken heel erg geneigd zijn om te blèren wanneer de docent éérst bij een andere persoon komt dan bij hen. Er moet natuurlijk wél op volgorde van de wachtrij afgehandeld worden...

De notificatie-led in zo'n apparaat is handig... maar veroorzaakt onrust. Tenzij de docent technisch genoeg is om via een Skype-achtige verbinding contact te maken met de leerling en deze te helpen vanachter zijn bureau. Als we dan toch ICT-minded bezig zijn kan dit er ook nog wel bij. Een combi van 2 verschillende zaken bij elkaar is dus zeker geen verkeerd idee.
Vroeger waren er al systemen met een 'blokje' op tafel waarmee je duidelijk kon maken dat je een vraag had, om vervolgens zo tijdens het werken in het klaslokaal niet de medestudenten te storen.

Didactisch gezien is dit niets nieuws onder de zon, maar nu het verbonden is aan technologie is het ineens sociaal onacceptabel.
En een collegebank met ingebouwde leds? Dan ben je als universiteit ook niet gebonden aan een laptop merk. Ik zie de technische universiteiten sowieso niet snel afstappen van de workstations...
Lijkt mij ook een prachtige oplossing, met dan ook een nummertje erop, omdat je in een collegezaal bijna nooit op persoonlijke basis communiceert (lees: de onderwijzer zal de namen van leerlingen niet kennen).
Genoeg scholen die niet eens geïntegreerd stopcontact in tafel hebben, dus led is helemaal toekomstmuziek :)
Dan gooi je toch gewoon heel ouderwets een propje naar je leraar?
Dit heet blijkbaar vooruitgang, we worden steeds luier lijkt het wel
Lijkt me dat in een aula met een paar honderd man, zo'n ledje ook nooit gaat opvallen. Steek gewoon je hand in de lucht, of wacht tot na de les als de vraag niet echt dringend is.
Ik denk dat in een zaal met een paar honderd man juist een ledje beter zichtbaarder is dan een vinger in de lucht.
Dan moet je wel in een donkere zaal zitten, of je moet een hele felle led gebruiken.
Je kan ook via USB een luchtalarm aansluiten.
Je kan natuurlijk een ledje ook iets sterker en opvallender maken:

http://media.emergencyess...endurance_headlamp__3.jpg

;)
Ik meubel dan wel een XM-l van cree in die laptop, gegarandeerd dat de docent het ziet. }>
(Of hij ziet de rest van de dag helemaal niks meer) :X
Haha kennelijk. Straks kan je je vraag stellen via mail/chat. Hoef je niet eens meer met de docent te praten. Sterker nog, dan kan de docent gewoon thuis blijven.
Je redeneert het van de verkeerde kant: Dan kan de leerling thuisblijven. Ik wil wel mijn koffie blijven drinken met enkele collega's (m/v).
niet alleen dat, maar hoe zit het in klaslokalen waar je gewoon achter elkaar zit, en dus de led wordt geblokkeerd door degene die (schuin) voor je zit...
Dus die vinger is dan alsnog nodig...
Waarom moeten simpele vraagstukken toch altijd met ingewikkelde tech opgelost worden???

Waarom niet gewoon de oude vertrouwde methode:
There's an app for that:
https://itunes.apple.com/...ssistant/id376316935?mt=8

;)
Vinger opsteken mag niet meer van de ARBO, :+
Nee, maar het is simpelweg inefficiënt en niet altijd toereikend. Of doe jij al je communicatie ook nog met de post ipv e-mail?
Anoniem: 463321 @BramT12 februari 2015 13:33
Je vergelijking is mank. Een toets indrukken of diezelfde hand die je daarvoor gebruikte de lucht in steken is natuurlijk van een heel andere orde dan een brief per post versturen versus een email.
maar als je hand in de lucht is kan je niet meer typen.
Je hebt 2 handen? Over multitasken gesproken...
signed, anyguy anywhere.
Waar is een led beter voor geschikt?
Ik ben docent (ik ben bijna klaar met mijn studie tot docent) en kan je wel vertellen dat dit niet altijd gaat werken. In sommige gevallen kan het handig zijn, als er bijvoorbeeld in volledige stilte gewerkt moet worden. Op deze manier kan de leerling makkelijk doorwerken zonder dat hij of zij met de hand omhoog in de klas moet zitten.

Echter zal het uiteindelijk niet echt een toevoeging zijn aan de les. Als docent zie je de hand toch sneller.

In BYOD (Bring Your Own Device)en iPad klassen gaat dit niet werken, de leerlingen zullen allemaal dit specifieke apparaat moeten hebben en een ledje in het scherm gaat een school niet overhalen om een "chroombook 11 klas" te maken.

Kortom, leuk maar gaat niet werken. Er zijn te veel andere mogelijkheden die beter werken dan dat ik verwacht dat dit het zal doen.
Misschien zijn ze bij Dell geïnspireerd door dit oude artikel. Waarin een klas beter zou leren zonder handopsteken.
http://www.standaard.be/cnt/gks2v06uu
O-)
Dat gaat over hand opsteken om het antwoord te mogen geven, niet om een vraag te stellen/hulp te krijgen. Het idee daarachter is juist dat iedereen antwoord moet geven op een gestelde vraag. Dat heet 'individuele aanspreekbaarheid'. Overigens kun je ook wachten tot alle lampjes branden, of genoeg, en dan toch nog iemand anders de beurt geven. Zo leren leerlingen dat ze niet kunnen duiken bij vragen, maar gewoon moeten meedenken.
Leuk gevonden, maar het artikel gaat uit van een andere situatie. Daar gaat men er vanuit dat de docent een vraag stelt.

In het artikel over de Dell gaat men er vanuit de de student/leerling een vraag heeft voor de docent. Dit zijn twee verschillende situaties en de inspiratie lijkt me dan ook niet daar vandaan te komen.
Dan kunnen docenten dus gesommeerd worden door een lampje te laten branden.... :|
Anoniem: 601896 @Thomqa12 februari 2015 13:02
Dit is best wel denigrerend inderdaad, Je maakt van de docent een bediende, die afkomt op belletje op lampje.
geldt dat ook niet voor handopsteken?...
Niet helemaal: hand opsteken is een actieve bezigheid waar je als handopsteker op den duur ook best moe van wordt. Een ledje aanzetten heeft een veel langere drempel, je zet je ik-wil-aandacht-ledje aan en gaat wat anders doen.

Ik zie het nut niet met puberklassen (die natuurlijk het ledje ook 'per ongeluk' aan gaan zetten). In het voortgezet onderwijs en volwassenen onderwijs is dit misschien meer toepasbaar maar ik heb het idee dat dit vooral een oplossing voor een probleem dat nog gevonden moet worden.
Anoniem: 330244 @Rembert12 februari 2015 13:27
Is die lagere drempel ook niet meteen het nadeel? Ik kan me voorstellen dat je goed nadenkt voordat je je vinger opsteekt, omdat dat aandacht trekt wat niet iedereen comfortabel vind. Straks drukt iedereen op een knopje, alsof het roomservice is. Nee, laat studenten maar eerst serieus nadenken voordat ze een vraag stellen. Op mijn universiteit is er al behoorlijk wat assistentie aanwezig in latere uren. Zo kan het college gewoon doorgaan, zonder een lichtshow en de bijkomende vertraging.
Met je handopsteken geef je aan dat jij op dat moment niet verder kan tot dat je vraag beantwoord is.
Grappige feature maar in alles groter als een klaslokaaltje voor 30 man zie ik niet hoe een leraar dit kan zien, ze kunnen beter een interactief white board met notificatie lijst app maken.
In de opstelling van het lokaal waar ik over het algemeen zit haalt het sowieso niets uit, de docent kijkt naar de zijkant van de laptop's van de studenten, in dat geval maakt de kwantiteit van studenten niet veel meer uit lijkt mij.
Opleiding: ICT medewerker
Ik had een vermoeden en deze werd bevestigd, maar het gros van de lokalen is nog altijd naar voren gericht en dan nog collegezalen waarbij de afstand soms zo groot is dat een docent de studenten amper kan zien achterin, okee misschien iets overdreven maar in ieder geval het LED balkje niet meer!
volgens mij zijn de meeste opstellingen zoals jij die bedoelt dat je meerdere rijen hebt waarbij studenten dus ook achter elkaar zitten, waardoor het LED lichtje ook niet meer te zien valt. dus het is een geinig idee, maar echt functioneel betwijfel ik.
Volgens mij bedoel ik dat ook ja. 8)7 Hè hè.. ook weer verklaard.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 27 juli 2024 20:38]

Leuk idee, maar toch denk ik dat een opgestoken hand eerder wordt gezien dan een ledje..
Dat ligt er dus aan. Als je als leraar hier op gaat letten, zie je het prima. Waarschijnlijk is het ook nog eens fel genoeg om in een zonverlichte ruimte te zien.

Ipv handen of vingers die je na 10 minuten moet laten zakken en je met de elleboog op tafel moet leunen, terwijl je met je andere hand, je hand omhoog houdt.
Anoniem: 601896 12 februari 2015 12:59
Hmm..waarom geen led die automatisch op blauw springt als mensen zitten te facebooken.
Op zich niet zo'n vreemd idee inderdaad, Lenovo heeft op de Thinkpad 11e ook een ledje zitten dat aan gaat als de WiFi aan staat.

Ik vind dit dan eigenlijk nog handiger, kan je ook als notificatie gebruiken voor andere dingen. Misschien voor het klasruimte-doel een beetje overbodig, maar voor tweakers juist een leuke optie om zelf dingen mee te maken. Een lampje als je emails binnen krijgt bijv. zodat je het ook ziet als je niet achter de laptop zit.
Omdat het hun eigen verantwoordelijkheid is?
Dan zullen er waarschijnlijk weinig laptops van worden verkocht.

Verder vind ik het onzin, want je vinger opsteken kan ook geen kwaad.
Je hand opsteken is denk ik toch veel effectiever dan zo'n led. Als leerkracht moet je anders voordurend naar de achterkant van de schermen zitten staren. Sta je ergens anders dan vooraan de klas, dan zie je de leds niet eens. PS. Ik geef zelf les.

@nightFox89: Als 10 ledlampjes tegelijkertijd branden, weet je ook niet wie de eerste was. Ik kan persoonlijk goed inschatten wie het eerst zijn hand opsteekt en/of wie het meest aandacht verdient/nodig heeft. Een leerkracht die een kwartier lang een leerling negeert, laat didactisch steken vallen en is dus niet de norm. Ik zie het eerder als een gimmick dat is sommige gevallen wel zijn meerwaarde zal hebben.

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 27 juli 2024 20:38]

Anoniem: 221563 @ShaiNe12 februari 2015 13:10
Behalve wanneer er 10 leerlingen tegelijkertijd met hun hand omhoog zitten. Toen ik nog op school zat wilde het nog wel eens ooit een kwartier duren voordat een leraar het óf in de gaten had, óf voordat deze tijd had om langs te komen. Tegen die tijd heb je een lamme arm.

Lampje laten branden en tussendoor verder met overige taken werkt dan veel beter. Ik zie de meerwaarde er wel van in.
Aan de andere kant is het zo, vaak als ik een vraag had op school, en deze werd niet beantwoord, dan kon ik niet meer verder. En als ik niet verder kon met mijn opdracht dan werd ik verveeld en ging ik andere dingen doen. Dat bevorderd de concentratie ook niet echt lijkt me.
Ja, 10 jubelende kinderen die door elkaar heen schreeuwen. Lopen naar de docent terwijl die bij een ander instructies geeft werkt ook niet. Die ander heeft net zoveel recht op goed onderwijs als jij.

Waar jij het autisme verhaal vandaan haalt is mij een raadsel. Ik noem het gewoon goed fatsoen.
Dan hebben we meer leraren nodig. De leraar kan ook gewoon alle vragen klassikaal behandelen. Dan hoeft hij minder studenten te helpen. Desnoods extra lessen buiten de normale lestijden. Deden ze ook bij ons dus dat is niets nieuws

Autisme omdat de studenten niet de leraar iets durven te vragen met hun eigen lichaam, maar een apparaat nodig hebben daarvoor, terwijl ze niet een fysieke handicap hebben. Was dus niet aan jou gericht ;) .

[Reactie gewijzigd door Simyager op 27 juli 2024 20:38]

Je zult anders nog steeds gewoon je mond moeten opentrekken zodra de leraar voor je neus staat ;)

Dat er meer leraren nodig zijn is al jaren zo, maar dat is een totaal andere discussie.
Vraag jij ook aan iemand met een zonder benen of ie even uit zijn handicap wil komen?

Een slechte ongevraagde onnodige belediging die daarna nog een upvote krijgt ook.

Werkt goed dat beoordeel systeem.
Ik zeg nog expliciet iemand die géén fysieke handicap heeft!
Ik probeer te zeggen dat een fysieke handicap even vervelend kan zijn als een geestelijke handicap.
Handicaps zijn per definitie vervelend. Ik probeerde niemand te beledigen en ik snap jou ook wel, maar dit is wel erg offtopic :) .
Offtopic klopt maar wilde even aangeven dat ik het zinnetje "je moet even uit je autisme komen" niet echt bepaald netjes vind en als beledigend kan worden ervaren
Als je het zelf hebt is het toch niet erg? Meeste Tweakers zijn nu eenmaal autistisch, de een meer dan de ander en je hebt ook een paar die ernstig overdrijven waar het eigenlijk niet meer gezond is.

Ik probeerde op die manier ze wakker te schudden, mezelf inclusief waarschijnlijk :+ .
Leuk bedacht. Dacht zelf dat het een led was die aangeeft dat de leerling een spelletje aan het spelen is :)
een beetje overbodig? een leraar kan best zelf aangeven of er vragen gesteld mogen worden.
een stukje verbale communicatie op scholen lijkt mij niet overbodig?
Voor iedereen die opgegroeid is met 'steek je hand op voor een vraag' lijkt dit heel raar en onhandig. Toch denk ik dat dit iets kan zijn wat in de toekomst een gemeengoed wordt. De uiteindelijke vorm kan dan nog veranderen (notificatie in een overzicht bij de docent of notificaties op een groot scherm en de mogelijkheid om de vragen door je medestudenten te laten beantwoorden or whatever) of toch het lampje.

Note: ik heb ook mijn hand gewoon opgestoken en dit lampjesidee lijkt mij ook niks. Maar dat terzijde.

[Reactie gewijzigd door homemix25 op 27 juli 2024 20:38]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.